Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
155_mm

#3301 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by 155_mm »

Image

archi_a je su li ovo kadeti pol. akademije? vecinom su nekako mladi osim ovoga sto nema puske. po uniformama i puskama lice na svecani vod. bolje im stoje ove M16 nego one drvene PAP-ovke svecanog odjeljenja OS BiH.
archi_a

#3302 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Image

Ovo su kadeti. Svi ostali su policijski službenici pod dugim cijevima.
A što se tiče počasne jedinice OS BiH i njihovih pušaka sa grbom Bosne i Hercegovine na kundaku...... Ima to svoju čar.
Image

Image
Last edited by archi_a on 02/07/2019 10:00, edited 1 time in total.
155_mm

#3303 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by 155_mm »

archi, hvala na pojasnjenju.
PM72

#3304 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by PM72 »

archi_a wrote:Samo zbog korektnosti i validnih informacija pišem, odnosno odgovaram. Ne zbog lika, već zbog onih koji eventualno dođu da pročitaju. ;-) Preko 300 ljudi u stroju, sa dugim cijevima. Ni jedan kadet nije u stroju (sa puškom), sve redovni policajci. Samo dio specijalnih jedinica angažovan, ostali na redovnim zadacima. Preko 40 specijalaca angažovano na izvođenju vježbe.
Jasna je mitomanija ili ti ga, kako "ratnik BRE" sam sebe neistinom ohrabruje. Isijava mržnja i podsmjeh, zbog nemoći, kratak dah, gušenje.
Mišljenje pojedinaca je baš, al baš relevantno kao neiscjeđen truleks i da je bar jedan dan bio policajac, ne bi nikad ovako pisao, jer bi znao da ovi u stroju, jesu, al baš baš zajebane face i da gdje ovi prođu tu trava sigurno ne raste više. I da sve ostalo ništa ne valja, ovima nemaš šta prigovoriti.
Al šta'š. :pisnuo:
Pa da ti odgovori čovjek koji je bio 4 godine policajac pošto se osjeća prozvanim...

Dva voda Bosne ili Laste iz "mog vakta" bi ovo sve rastjeralo ko malu djecu.Ondašnji specijalci su bili iskusni,prekaljeni i sposobni- ovo sad je sve "vehdo" ,džaba im izbrijane glave,zajebane njuške i što oblete stadion za manje od minute i što izbaci 500 kg benča...
Vidjeh samo par sposobnih poput policajca zvanog "žvake",ovo ostalo je samo napucano ,nafurano i opremljeno da liči na specijalca.Ne znam o kakvoj mržnji pišeš i šta sebi umišljaš? Vježba ko vježba je sranje do bola i predstava za stranačke majmune koje su impresionirali vozilima i američkom opremom.

i kadeti su u stroju,gledaj malo bolje.Dobro pa nisu doveli vatrogasce,šumare i CZ ko Milorad...
Maraschino

#3305 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Maraschino »

:lol: :lol:
archi_a

#3306 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Nikad nisam gotivio ljude koji počinju rečenicu sa: "ja..... pa svi ostali". Isto tako, one koji za svaku situaciju prvo krenu sa negativnim, koji počinju rečenicu sa: "znaš u čemu je PROBLEM". Eto, tako. A i opet ti kažem prijatelju, ako si bio ratnik, znaš i sam da nema veze sa vezom što pišeš o spremnosti i uvježbanosti specijalnih jedinica. Čak šta više, ove jedinice mogu biti samo spremnije, jer rade po totalno drugom, usavršenom, unaprijeđenom konceptu od onih jedinica 90-tih. A vikićevci i laste su bili "superspremni"! Možeš misliti šta je sad?
Nema veze, nastavi sa "negativnim i destruktivnim". To ništa ne mijenja.
P. S. U agresiji na BiH su najhrabriji među nama bili upravo oni najšutljiviji. Oni koji su ulijetali u rovove, izlazili pred tenkove, žilavi bez šminkerske uniforme, žgoljavi i izgladnjeli, a malo su govorili, još manje omalovažavali neprijatelja. To će reći svaki borac. Tako da, ona priča:"ovo bi moji, ovi ili oni razbucali za sekundu" ne pije vode. To nikad ni jedan realan borac neće izjaviti, jer zna, da u okršaju i jedan dedo, naoružan i utvrđen može prirediti dobar otpor i napraviti velike probleme, al hajd.
славянин

#3307 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by славянин »

PM72 wrote:
Pa da ti odgovori čovjek koji je bio 4 godine policajac pošto se osjeća prozvanim...

Dva voda Bosne ili Laste iz "mog vakta" bi ovo sve rastjeralo ko malu djecu.Ondašnji specijalci su bili iskusni,prekaljeni i sposobni- ovo sad je sve "vehdo" ,džaba im izbrijane glave,zajebane njuške i što oblete stadion za manje od minute i što izbaci 500 kg benča...
Vidjeh samo par sposobnih poput policajca zvanog "žvake",ovo ostalo je samo napucano ,nafurano i opremljeno da liči na specijalca.Ne znam o kakvoj mržnji pišeš i šta sebi umišljaš? Vježba ko vježba je sranje do bola i predstava za stranačke majmune koje su impresionirali vozilima i američkom opremom.

i kadeti su u stroju,gledaj malo bolje.Dobro pa nisu doveli vatrogasce,šumare i CZ ko Milorad...
Alo bre cetnik :D :D

Ne kontas ti da nista negativno tj mozes samo hvaliti sve na ovoj temi i bh vojna industrija. Inace si cetnik ... kontas :D
archi_a

#3308 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

"pozitivci", imal išta pozitivno kod vas?
:lol:
Ništa ne valja, sve je raspad, ništa neće uspjeti, sve je odron! Toliko ste se uživjeli u ulogu da je to nevjerovatno.
Nit svjet počinje sa vama, nit sa vama završava. Nije problem iznijeti stav, problem je kad počneš da smaraš ljude okolo, i da im svoje stavove namećeš. :wink:
Apropo "četnik". Odnosi se na nešto što je bilo svojstveno "četnicima", da omalovažavaju sve oko sebe, vrijeđaju i lažu, a uzdižu sebe, i svoje poraze slave kao pobEde, tako stvarajući mitove, hrabreći sebe.
archi_a

#3309 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Image

Ooooops, evo ga preleti! Kako, ebo ih miš? Zar može letjeti, otkud im gorivo?!? :pisnuo:
PM72

#3310 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by PM72 »

To se kaže "mašala",skupili za goriva. :lol: sjeti se poplava,letjeli tri dana i tražili od vijeća ministara gorivo.E jebo takvu vojsku i avijaciju.Tri ispravna helikoptera proizvedena prije 50 godina...
archi_a

#3311 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Šta su laste i vikićevci iznijeli na svojim plećima, a što drugi nisu? Znaš li ti kolika je linija fronte bila u Bosni i Hercegovini? Znaš li ti koliko je boraca, koliko glava svakodnevno nosilo nešto na svojim plećima? Ili po defoltu hoćeš reći da poznaješ sve, da si bio na svakom mjestu u svakom trenutku i da znaš ko je najhrabriji, najspremniji?!? Nemoj pričati bolan.
I bezveze ulazim u raspravu. Nema svrhe. U pravu si, neka drugi "čitaoci" procijene i vrednuju ono što pišemo. :wink:
I nije lijepo vrijeđati kolege forumaše. Završeno

P. S. Sjetio sam se poplava, i sjetio sam se koliko je ljudi spašeno, kako su na krovove kuća slijetali sa kantama i ukrcavali ugrožene. I nijedna žrtva nije bile usljed njihove pogrešne akcije. A ti nastavi i dalje. Oni su spašavali ljude, nisam siguran da si ti bio. :wink:
Last edited by archi_a on 02/07/2019 11:20, edited 1 time in total.
The 51st State

#3312 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by The 51st State »

dobro archie, znam da od cetalja tesko da se moze zbavi sta bolje tehnike za os bih, ali sto imamo jedan krs od helikoptera i 2 bova u fmupu?
dje je zapelo, ima li makar plan da se to stanje promijeni. to su prave pouke iz ovih kritikovanja.
archi_a

#3313 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Image

Evo demantij pogrešne informacije odmah za početak. :wink:
I po čemu je bell krš? Pilot koji ga vozi ne kaže da je krš, ljudi koji ga servisiraju ne kažu da je krš? Kažu forumaši da je krš, jer im je dedo vozio bolji.
A opreme će biti, taman toliko koliko budu potrebe.
Planovi su napravljeni, ali eto, tvrde "dobroinformisani" :lol:, da ni od oklopnjaka, ni od pušaka neće biti ništa.

P. S. Ovo sa dedom mi smiješno, pa koristim da se malo probamo nasmijati. :D
The 51st State

#3314 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by The 51st State »

ovi bovovi su realno zastarjeli i mogu samo za krsenje demonstracija sluziti,
nadam se da je u planu ovako nesto https://policeandsecuritynews.com/2017/ ... f-justice/ .
PM72

#3315 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by PM72 »

archi_a wrote:Šta su laste i vikićevci iznijeli na svojim plećima, a što drugi nisu? Znaš li ti kolika je linija fronte bila u Bosni i Hercegovini? Znaš li ti koliko je boraca, koliko glava svakodnevno nosilo nešto na svojim plećima? Ili po defoltu hoćeš reći da poznaješ sve, da si bio na svakom mjestu u svakom trenutku i da znaš ko je najhrabriji, najspremniji?!? Nemoj pričati bolan.
I bezveze ulazim u raspravu. Nema svrhe. U pravu si, neka drugi "čitaoci" procijene i vrednuju ono što pišemo. :wink:
I nije lijepo vrijeđati kolege forumaše. Završeno

P. S. Sjetio sam se poplava, i sjetio sam se koliko je ljudi spašeno, kako su na krovove kuća slijetali sa kantama i ukrcavali ugrožene. I nijedna žrtva nije bile usljed njihove pogrešne akcije. A ti nastavi i dalje. Oni su spašavali ljude, nisam siguran da si ti bio. :wink:
Laste i Vikićevci su spasili Sarajevo i nemam namjeru da se s tobom raspravljam oko toga.Također,ne vrijeđam nikog nego cijenjenog forumaša poredim sa plemenitom i pametnom životinjom koja koristi svaku priliku da podbada. :wink:

Piloti OSBiH jesz dalo ogroman doprinos tokom poplava i to im niko ne spori nego komentarišem kako je jadna vojska i država koja nije u stanju imati tri ispravna helikoptera i nekoliko cisterni kerozina.
archi_a

#3316 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Da ti sad kažem da ima preko 10 ispravnih helikoptera, da li bi vjerovao? Da ti još na to kažem da ima još 10 koji se ne koriste, ispravni su načelno, ali su im po standardu istekli resursi i moraju proći servis, zato ne lete, da li bi vjerovao?
Država Bosna i Hercegovina nije jadna, nije jadna ni vojska a ni policija, jadni su političari koji trenutno obnašaju funkcije, jadni su secesionisti koji hvataju posljednji voz, koprcaju se i pokušavaju blokirati još koliko mogu i jadni su ljudi koji ne vjeruju u Bosnu i Hercegovinu iako su nas žrtve i krv obavezali da ostanemo da je i dalje branimo. Braneći nju, branimo ustvari sebe. Sve je na strani Bosne i Hercegovine, i dokumenti, i priznanje, i kontinuitet i nepovredivost granica!!!! Treba izdržati, treba sačekati, treba dočekati, proces je nezaustavljiv. Usporen ali nezaustavljiv.

P. S. Zamišljam...... Devedeset druga, napadaju na Sarajevo sa svih strana, tenk se spušta sa vraca, na Skenderiji pinc, mitraljez, JNA "srpske" formacije, kukanjac još u komandi na Bistriku, dom armije još pod kontrolom srba! Skupljaju se vikićevci, ono što im je ostalo od opreme i ljudstva, u titovoj "kod tope" ljudi se skupili, policajci, civili koji su došli u farmericama da se prijave da brane. Hoće da brane i da se odbrane, a stoji "čovjek" naslonjen na centralnu banku, prekrštenih ruku, smije se i govori glasno:"ma ništa nema od vas, šta ćete ba vi? Ima da vas ovi iz jna i rezervisti što su došli iz hrvatske razbucaju za pet minuta!"
Razumiješ poentu, razumiješ i apsurdnost ovakvih stavova? :wink:
Last edited by archi_a on 02/07/2019 12:20, edited 1 time in total.
PM72

#3317 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by PM72 »

Bogami,govor ko da ti je pisao Denis Zvizdić,poznati BH patriota iz ustaškog sela koji je rat proveo u Njemačkoj.

To što ima 10 helikoptera u skladištu - ne mjenja na stvari.To je proizvedeno 1965 pa sad ti zamisli da si autoprevoznik i da se uzdaš u dajca u garaži koji je prešao milion kilometara i proizveden prije 55 godina al ti je utjeha što je na "suhom"...

Nama - tj. federalnom dijelu države koja se zove BiH (da preciziramo - bošnjački dio) potrebni su novi helikopteri za MUP ,novi transportni helikopteri za OSBiH i protivpožarni avion ili helikopter.
archi_a

#3318 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

I sve je to napisano u planovima i težnjama. I ka tome se ide. I ovo što sad imamo će se koristiti dok može, i kad ne bude više moglo neće se koristiti više. Do tad će timovi, specijalci, vojnici vježbati i raditi posao na opremi koju imaju. I ti, ako si bio borac imaš približno toliko godina, ko i helikopteri i krećeš se i dalje. :D
I operativne procjene, planovi i zaključci koji se prave u kontinuitetu i koji su napravljeni uz vlastitu stručnost i uz konsultacije i planove sa zapadnim partnerima kažu, izričito, da i uz ovakvu opremu ne postoji ni jedna formacija koja može ugroziti OS BiH, niti policiju u entitetu fBiH.

P. S. Uhvati se ti za onih 10 "ispravnih" u hangarima, a prešuti onih 10 spomenutih koji svakodnevno izvršavaju zadatke. Moraš priznati da je 10, puno više od tvoje tvrdnje da su ispravna samo 3 koja lete. :wink:
Terarij+

#3319 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Terarij+ »

PM72 wrote: To što ima 10 helikoptera u skladištu
Šuti dobro je 10 helikoptera to je napredak, u onom jednom se vozala samo hanka paldum kad treba pjevat generalima, ali prvo se ranjenici izbace da uđe hanka, sa 10 komada napraviće čudo.

Nedime dragi.
archi_a

#3320 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Da, da, Hanka se vozala, a ranjenike su izbacivali. Šta izbacivali, ranjenici nisu mogli ući u helikopter i kad je bio parkiran na stajanci. :lol: :-)
PM72

#3321 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by PM72 »

archi_a wrote: P. S. Uhvati se ti za onih 10 "ispravnih" u hangarima, a prešuti onih 10 spomenutih koji svakodnevno izvršavaju zadatke. Moraš priznati da je 10, puno više od tvoje tvrdnje da su ispravna samo 3 koja lete. :wink:
Ja bih zaista volio da si ti u pravu ali nisi- vjeruj mi.Od 20 helikoptera koje su nam amerikanci donirali leti par komada,sa ostalih skidaju dijelove ko za tramvaje i trolejbuse.A oni transportni MI8 su u još gorem stanju...bilo ih je desetak (uključujući "miraz " iz VRS) od kojih leti samo dva...
archi_a

#3322 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Nije da sam u pravu, nego sam u pravu! :D
Lete 4 uh1h, 3 mi8 i 3 gazele. Lete svakodnevno, u skladu sa operativnim planovima. I još 1 uh1h i jedan mi8 su osposobljeni.
PM72

#3323 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by PM72 »

archi_a wrote:Nije da sam u pravu, nego sam u pravu! :D
Lete 4 uh1h, 3 mi8 i 3 gazele. Lete svakodnevno, u skladu sa operativnim planovima. I još 1 uh1h i jedan mi8 su osposobljeni.
Sila smo!

1 Mi8 - "miraz" VRS i sve tri gazele...
155_mm

#3324 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by 155_mm »

samo da se nadovezem na ovo.

letjeli bi i ostali UH1H (osim onog otpisanog sto je pao) da pripadnici cetnicke ideologije ne blokiraju sredstva u fiskalnom vijecu. ostali UH su stali u nekim fazama remonta.

draze im je dati novac za jos jedan spomenik drazi nego za operativnost helikoptera OS. a kad im sirotinja krene da se gusi u poplavama ili u dimu i vatri onda zovu helikoptere OS. i to bez imalo stida.
:-)
archi_a

#3325 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

PM72 wrote:
Sila smo!

1 Mi8 - "miraz" VRS i sve tri gazele...
Ti si prijatelju smiješan oponent. :oops:
Post Reply