Ajd vozdra momak, nastavi dizati MS u zvijezde.
Windows 10
Moderator: Benq
-
Mega Man X
#3301 Re: Windows 10
Pa eto lijepo od tebe da me ispraviš, iako sam namjerno pogrešno napisao samo da vidim da nemaš argumente. Vjerovatno Google Translate radi u pozadini ali hajde.. 
- Tesla Edison
#3302 Re: Windows 10
Desktop integracija, MS sinhronizacija, univerzalne aplikacije, odličan battery menadžment, odličan multitasking, skoro pa savršena optimizacija i fluidnost,..Mega Man X wrote:TESLA_EDISON wrote: Windows Phone je najbolji mobilni OS ikad napravljen ali je sad napušten
Čitam i ne vjerujem šta sam pročitao.. pa jbt pištolj gori si od Appleovca. Oni barem imaju iole trunku normaliteta, tebi je bukvalno mozak ispran.
Ja pričam činjenicama a ne šta mi rođak ka'e. Ništa od nabrojanog nema ni Android ni IOS.
Slaba podrška, malo aplikacija i nezainteresiranost developera ga je uništila nažalost ali to ne umanjuje činjenicu da je taj OS kao OS najbolji ikad napisan za mobilne uređaje.
- Tesla Edison
#3303 Re: Windows 10
SretnoMega Man X wrote:Pa eto lijepo od tebe da me ispraviš, iako sam namjerno pogrešno napisao samo da vidim da nemaš argumente. Vjerovatno Google Translate radi u pozadini ali hajde..
-
Hakiz
#3304 Re: Windows 10
Nisi ti mene skontao. Ne update dok radiš, tu si u pravu, to se nikada na dešava.TESLA_EDISON wrote:Opet, čula-kazala. Uopšte nije tako, skine se update i instalira automatski kada računar ide na shutdown ili u quite hours terminu iza 3:00 (zavisno kako se namjesti). Nikad te Win 10 neće prekinuti u radu kako bi restartovao računar i instalirao update.Hakiz wrote:Zamisli situaciju. Radiš nešto u kafani ili nekom drugom mjestu van kuće ili kancelarije. Hoćeš da isključiš laptop. Dobiješ opciju "Install updates and shut down". Nema samo "Shut down"TESLA_EDISON wrote: Mnogi ne vole Windows 10 jer se upadate ne može isključiti. I ne treba. Zbog isključivanja update-a na ranijim verzijama pojavili su se razni ransomware - i, trojanci i i sl. Napokon je MS tome stao u kraj i tu im skidam kapu. Ljudi se boje update-a i to mi je neshvatljivo skroz. Isto kao kad dijete ne bi vodio na vakcinu pa poslije, ne daj Bože, ako šta fasuje doktori mu krivi.
Ako je klikneš, moraćeš sačekati update (poruka Do not turn off or disconnect your PC) a nemaš vremena.
Ako se resetuješ isto, prvo idu updatei.
Eventualno isključiti "nasilu" PC pritiskom na dugme za uključivanje.
To mene nervira kod automatskih updatea, nekada krenu u vrijeme kada nikako ne odgovara.
Zamisli da sjediš u kafani i radiš nešto sa računarom. Dobiješ poziv da hitno dođeš na posao, važno je. Završiš rad, kreneš da isključiš kompjuter i dobiješ opciju "intall updates and shut down" Nema samo "shut down".
Ako klikneš na reset, automatski kreće update prije reseta.
Dakle, jedino ti preostaje da sjediš u kafani i čekaš da se updatei instališu. A ne znaš da li će update trajati 20 sekundi ili sat.
Sljedeće, to sa updateima u 3 sata. U 3 sata mi je laptop isključen, a baterija je u laptopu samo kad mora biti, dakle ako radim sa laptopom na struju, babterija nikada nije u laptopu. Evo, upravo sada sjedim u kafani i baterija je u ruksaku, nija u laptopu.
Sa Win 8 a naročito sa Win 10 komjuter je počeo kontrolisati korisnika, dakle ja se moram ponašati kako kmpjuter od mene traži. Sve do sada, ja sam kontrolisao kompjuter, sada on počinje da kontroliše mene. A to mi se nimalo ne sviđa.
-
Mega Man X
#3305 Re: Windows 10
Ja sam prošle godine u inostranstvu bio, te hajde odem u McDonalds, onako brzinski nešta pod zub da bacim, kad na onim displejima gdje biraš jelo se sve ugasi. Šta je reći? Windows 10 se sam od sebe počeo updejtovati. 
A rečenica od korisnika gore: "ja se moram ponašati kako kompjuter od mene traži." je itekako tačna.
Koliko puta sam nasilno morao Windows Defender nasilno gasiti (ne može preko Task Manager by the way) jer ne želim da mi išta skenira dok radim, jer između ostalog, nema šta skenirati jer je računar čist. I tako još par put kad mi se guralo niz grlo nešto što ja ne želim, tipa da me tjera do koristim Edge iako sam stavio Firefox kao default browser itd.
A rečenica od korisnika gore: "ja se moram ponašati kako kompjuter od mene traži." je itekako tačna.
Koliko puta sam nasilno morao Windows Defender nasilno gasiti (ne može preko Task Manager by the way) jer ne želim da mi išta skenira dok radim, jer između ostalog, nema šta skenirati jer je računar čist. I tako još par put kad mi se guralo niz grlo nešto što ja ne želim, tipa da me tjera do koristim Edge iako sam stavio Firefox kao default browser itd.
- avaks
#3306 Re: Windows 10
Imaš uvijek opciju sleep
Ono nije da branim ove govnare iz Majkrosofta ali brate imaš Active hours opciju, naravno staviš kada ti treba za posla i neće ti ni skidati update, ni ažurirati kada on hoće a ni restartovati.
Druga stvar u postavkama kod updatea imaš da odgodiš update 35 dana pa onda ažuriraš pa opet tako, znači ako je problem jednom mjesečno naći 20 minuta vremena za ažuriranja jbg.
Treće imaš u postavkama da skroz isključiš ažuriranja, mada nije preporučljivo, znači staviš da ti je metered konekcija i neće ti ni skidati ništa.
Vjerovatno ima još opcija kao ono p2p da skida ažuriranja što plaho brzo ide ali i od tebe onda raja preuzima također itd.
Treba samo malo sistem prokljuviti a ne odmah drvlje i kamenje.
Evo ja od 8.1 koristim licenciran i svaki update sam odradio, još nikad problema... Niti mi sam skida drivere, niti mi ažurira i skenira kad on hoće, niti sam rušio sistem brat bratu 4 godine.
Ali licence ok, internet security regularan i da kucnem u drvo na desktopu i 2 laptopa nikada problema.
E dok sam furao krekove, torrente, aktivatore, stalno neka peglanja te ovako te onako. Skine windows pun bloatwarea pa pljuje po kompaniji. Neki dvostruki aršini jbt.
Odgovorno tvrdim da je poslije 98ce, windows 10 najbolji. A koristim ih od verzije 3.1, znači pola korisnika ove teme se nije ni rodilo tada.
Isti dolazio na 5-6 floppy disketa a u njega kroz DOS ulazio
Ono nije da branim ove govnare iz Majkrosofta ali brate imaš Active hours opciju, naravno staviš kada ti treba za posla i neće ti ni skidati update, ni ažurirati kada on hoće a ni restartovati.
Druga stvar u postavkama kod updatea imaš da odgodiš update 35 dana pa onda ažuriraš pa opet tako, znači ako je problem jednom mjesečno naći 20 minuta vremena za ažuriranja jbg.
Treće imaš u postavkama da skroz isključiš ažuriranja, mada nije preporučljivo, znači staviš da ti je metered konekcija i neće ti ni skidati ništa.
Vjerovatno ima još opcija kao ono p2p da skida ažuriranja što plaho brzo ide ali i od tebe onda raja preuzima također itd.
Evo ja od 8.1 koristim licenciran i svaki update sam odradio, još nikad problema... Niti mi sam skida drivere, niti mi ažurira i skenira kad on hoće, niti sam rušio sistem brat bratu 4 godine.
Ali licence ok, internet security regularan i da kucnem u drvo na desktopu i 2 laptopa nikada problema.
E dok sam furao krekove, torrente, aktivatore, stalno neka peglanja te ovako te onako. Skine windows pun bloatwarea pa pljuje po kompaniji. Neki dvostruki aršini jbt.
Odgovorno tvrdim da je poslije 98ce, windows 10 najbolji. A koristim ih od verzije 3.1, znači pola korisnika ove teme se nije ni rodilo tada.
-
Mega Man X
#3307 Re: Windows 10
Sreća pa ima LTSB verzija bez ikakvih gluposti. Samo security updejti, ovo sve ostalo ni traga ni glasa.
"LTSB Doesn’t Include the Store, Cortana, Edge, and Other Apps"
https://www.howtogeek.com/273824/window ... explained/
"Take everything we loved about Windows 7, add the under-the-hood improvements of Windows 8 and 10 but none of the marketing/cloud/phone app/user-tracking crap, and what do you get? Windows 10 Enterprise LTSB edition."
- No pre-installed nonremovable junk "apps" (Like Paint 3D, Xbox, Mixed Reality Portal,...) that waste storage space & resources by running in the background, no Edge, no Store, no Cortana. Only OneDrive is installed but it can be easily removed.
- Default built-in tools like calculator are the same that were in Windows 7.
- More control over updates and upgrades; Windows Update is security and hotfixes only - no lame marketing-features being force installed.
- No upselling. No "suggested apps", no "Get Skype" button on the start menu that can't be removed, no notification spam to "Try Office 365".
- Local account by default
- The "telemetry" spying garbage can be completely disabled because LTSB is based on Windows 10 Enterprise.
^ Ovo iznad je Windows 10. Ova "komercijalna" verzija za široku masu nije, nego jedan veliki spyware/adware u obliku operativnog sistema. A vi dalje razmišljajte kako hoćete.
"LTSB Doesn’t Include the Store, Cortana, Edge, and Other Apps"
https://www.howtogeek.com/273824/window ... explained/
"Take everything we loved about Windows 7, add the under-the-hood improvements of Windows 8 and 10 but none of the marketing/cloud/phone app/user-tracking crap, and what do you get? Windows 10 Enterprise LTSB edition."
- No pre-installed nonremovable junk "apps" (Like Paint 3D, Xbox, Mixed Reality Portal,...) that waste storage space & resources by running in the background, no Edge, no Store, no Cortana. Only OneDrive is installed but it can be easily removed.
- Default built-in tools like calculator are the same that were in Windows 7.
- More control over updates and upgrades; Windows Update is security and hotfixes only - no lame marketing-features being force installed.
- No upselling. No "suggested apps", no "Get Skype" button on the start menu that can't be removed, no notification spam to "Try Office 365".
- Local account by default
- The "telemetry" spying garbage can be completely disabled because LTSB is based on Windows 10 Enterprise.
^ Ovo iznad je Windows 10. Ova "komercijalna" verzija za široku masu nije, nego jedan veliki spyware/adware u obliku operativnog sistema. A vi dalje razmišljajte kako hoćete.
-
Hakiz
#3308 Re: Windows 10
Kod mene je Home verzija, full legal licence genuine preinstalisan Win 8 na kompjuter kada je kupljen, pa update na 8.1, pa upgrade na win 10. Kada je kompjuter upgradeom dobio elektronsku licencu za Win 10, onda skinut Win 10 sa Microsoft stranice pa clean install tog win 10.avaks wrote:Imaš uvijek opciju sleep![]()
Kao što rekoh ništa sleep, prva stvar koju sam na Win 8 uradio bila je podešenje da mi shut down bude baš shut down a ne ono šta su oni namjestili. Kakva mi korist da isključim kompjuter a da on ostane uključen u nekoj hibernaciji. Da to hoću,sam bih to podesio.
Windows 3.1: Dolazio na 6 floppy diskova. Instalisao ga na desetine 286-ica, 386-ica i 486-ica. A prije instalacije windowsa, prvo se morao instalisati MS-DOS sa 3 floppy diska. Dakle, MSDOS 6.2 i Windows 3.1 ukupno 9 floppy diskova. Deset sa suplemental MSDOS diketom.
A prvi kompjuter na kojem sam radio bio je Sinclair ZX81. Pa Atari 600 XL, pa Sinclair QL, pa Commodore Amiga, pa Atari ST, pa 286 i nadalje.
Svejedno, back to the future, da su htjeli mogli su ostaviti pored "install updates and shut down" opcije i samo "shut down" pa cu ja uraditi update kada mi odgovara. Ovako očekujem da na snekom od slijedećih velikih "creator" ili sličnih updatea isključe sve korisnička podešavanja.
Mobiteli su odavno takvi, ali smeta mi kada je OS na kompjuteru takav. Ne rade se iste stvari na mobitelu i na kompjuteru.
- avaks
#3309 Re: Windows 10
Pa nisi laik jebemu, malo ga sebi sredi.
Mani se te priče da on tebe koristi a ne ti njega.
Doduše kod mene su PRO verzije tako da ne znam, možda je ta Home ograničena pa te handri.
Mene apsolutno ne zeza ova 10ka ni sekunde, niti problema sa driverima, niti neke reklame (to da mi nudi nešto i nekakva iskakanja), nikakvi restarti osim ako ja ne dopustim... Biće da sam onda rijedak slučaj jbg...
Doduše kod mene su PRO verzije tako da ne znam, možda je ta Home ograničena pa te handri.
Mene apsolutno ne zeza ova 10ka ni sekunde, niti problema sa driverima, niti neke reklame (to da mi nudi nešto i nekakva iskakanja), nikakvi restarti osim ako ja ne dopustim... Biće da sam onda rijedak slučaj jbg...
-
Hakiz
#3310 Re: Windows 10
Home je ograničen u odnosu na PRO, u tome i jeste problem. Kod home nema odgađanja updatea.avaks wrote:Pa nisi laik jebemu, malo ga sebi sredi.
Sa Microsoft web stranice:
"Sorry you are out of luck, You have NO option in which updates get installed or when. ALL updates are installed if you want them or not.
Windows updates to the Windows-10 Home are automatic and can not be disabled. The only option is to choose when the system restarts.
If you want complete [Windows-7 type] update control you must run Winbdows-10 Pro!"
Rekao sam već, Windows 10 je, po meni, veoma dobar OS, brži od 7, stvarno je dobar. Da nije toga sa updateima i jopš nekih sitnica (Na primjer nemoguće je barem na Home veryiji napraviti uninstall clouda i još nekih aplikacija koje ne koristim. Čak i disableovanje u sistemu ne pomaže, a svaki novi update ih ponovo uključi, pa svaki put nakon značajnijeg updatea se mora ići provjeriti koje sve postavke je update vratio na default..
- avaks
#3311 Re: Windows 10
Tu je očigledno problem...
Ja cloud isključio odmah, Cortane nema isto, znači desni klik i close i ne pojavljuje se više...
Pokušaj onda sa PRO verzijom nema ti druge ako ti paše OS. Fakat nisam znao za ta ograničenja na Home verziji...
Ja cloud isključio odmah, Cortane nema isto, znači desni klik i close i ne pojavljuje se više...
Pokušaj onda sa PRO verzijom nema ti druge ako ti paše OS. Fakat nisam znao za ta ograničenja na Home verziji...
-
Hakiz
#3312 Re: Windows 10
Ostaću na Home zbog licence. Ne plaća mi se dodatno upgrade na PRO verziju.avaks wrote:Tu je očigledno problem...
Za sve ostalo tu je Windows - Linux dual ili triple boot (Na desktop kompjuteru imam tripleboot, Windows 7 i dvije Linux distribucije
Još jedna stvar je problematična sa PRO, prije nekoliko postova sam napisao vijest pročitanu na Yahoo business da će izgleda svi 10 PRO ići na 10S. A po onome šta sam pročitao, taj 10S mi se nikako, ali nikako ne sviđa. Brz, ali gori od Home. Nema instalacije sa CD-a, USB-a, interneta, isključivo sa Storea.
Zamišljam muzički studio koji ima PRO, dobije S a treba instalisati Steinbergov Cubase sa WaveLabom, paketom Wave pluginova, drivere za eksterne zvučne kartice itd ili filmske radnike koji trebaju slično za video softver, drivere za videomiksere, kamere itd.
- Tesla Edison
#3313 Re: Windows 10
Nema ništa od toga. Pro je profesionalna licenca i koristi se dosta i u komercijalne svrhe (između ostalog i arhitektonski i dizajnerski studiji) te se to ne može uraditi. Zamislite da zbog toga neko izgubi mogućnost korištenja AutoCAD-a čija licenca košta više od 100 000€.Hakiz wrote:Ostaću na Home zbog licence. Ne plaća mi se dodatno upgrade na PRO verziju.avaks wrote:Tu je očigledno problem...
Za sve ostalo tu je Windows - Linux dual ili triple boot (Na desktop kompjuteru imam tripleboot, Windows 7 i dvije Linux distribucije).
Još jedna stvar je problematična sa PRO, prije nekoliko postova sam napisao vijest pročitanu na Yahoo business da će izgleda svi 10 PRO ići na 10S. A po onome šta sam pročitao, taj 10S mi se nikako, ali nikako ne sviđa. Brz, ali gori od Home. Nema instalacije sa CD-a, USB-a, interneta, isključivo sa Storea.
Zamišljam muzički studio koji ima PRO, dobije S a treba instalisati Steinbergov Cubase sa WaveLabom, paketom Wave pluginova, drivere za eksterne zvučne kartice itd ili filmske radnike koji trebaju slično za video softver, drivere za videomiksere, kamere itd.
Dakle nema od toga ništa. Windows 10S je zamjena za nekadašnju Vistu Starter i XP Starter Edition. Ograničeni operativni sistemi za zemlje u razvoju (zemlje trećeg svijeta). Ko god je napisao taj članak o nekakvom prijelazu sa Pro na S taj nema veze sa životom. Neka se ubije odmah.
-
Hakiz
#3314 Re: Windows 10
Pa, 3,5 mm audio konektor za slušalice postoji decenijama, milioni slušalica ga imaju, pa je Apple na iPhoneu ukinuo taj konektor. I šta se desilo, propao iPhone? Nije.TESLA_EDISON wrote:Nema ništa od toga. Pro je profesionalna licenca i koristi se dosta i u komercijalne svrhe (između ostalog i arhitektonski i dizajnerski studiji) te se to ne može uraditi. Zamislite da zbog toga neko izgubi mogućnost korištenja AutoCAD-a čija licenca košta više od 100 000€.Hakiz wrote:Ostaću na Home zbog licence. Ne plaća mi se dodatno upgrade na PRO verziju.avaks wrote:Tu je očigledno problem...
Za sve ostalo tu je Windows - Linux dual ili triple boot (Na desktop kompjuteru imam tripleboot, Windows 7 i dvije Linux distribucije).
Dakle nema od toga ništa. Windows 10S je zamjena za nekadašnju Vistu Starter i XP Starter Edition. Ograničeni operativni sistemi za zemlje u razvoju (zemlje trećeg svijeta). Ko god je napisao taj članak o nekakvom prijelazu sa Pro na S taj nema veze sa životom. Neka se ubije odmah.
Lakše je i proizvođaču (a i korisnicima) staviti AutoCAD na Store nego praviti ga za druge operativne sisteme. Uostalom, ako Office ili Adobe Creator Suite mogu da ne budu uopšte instalisani na kompjuteru korisnika nego da se vuku sa clouda, može i AutoCAD.
Neko ko ima svoj OS na skoro 90 % kompjutera na planeti može postavljati uslove.
Pogotovo kada se zna da će 99 % korisnika zbog udobnijeg i lakšeg korišenja pristati na takve ucjene Microsofta i Applea, radije nego da uče snalaziti se na Linuxu ili drugim operativnim sistemima.
- Tesla Edison
#3315 Re: Windows 10
Ne možeš porediti slušalice koje sa 3,5mm jackom najviše koštaju stotinjak € sa softverom koji može ukupno vrijediti i preko milion € i koji se nalazi na računarima mnogih firmi. Dizajnerski software je najskuplji a ima tu još i bankarskog software-a, računovodstvenog,...
Ma nema šanse da će MS to uraditi. Glupo mi je i pisati od tome jer od toga nema ništa. To bi bio kraj za MS kada bi uradili tako nešto. Windows 10S je bivša starter verzija i tako će i ostati.
Ma nema šanse da će MS to uraditi. Glupo mi je i pisati od tome jer od toga nema ništa. To bi bio kraj za MS kada bi uradili tako nešto. Windows 10S je bivša starter verzija i tako će i ostati.
- avaks
#3316 Re: Windows 10
Samo za mog druga Megamena:

-
Mega Man X
#3317 Re: Windows 10
Samo za mog druga Teslu:
https://twitter.com/m8urnett/status/866 ... 28?lang=en
Pa ti govori da Microsoft ne vrši špijunažu.
- Laertes
#3318 Re: Windows 10
Pomoć kolege forumaši!
Windows 10 home imam. I neki dan mi iskoči, u pola posla, security update sa opcijama now i update later. Naravno, ja na update later. I onda, par sati kasnije, upozorenje da je scheduled update za 15 minuta, i za 15 minuta, u pola posla, kreće taj update, plavi ekran i tako sat vremena, a meni frka za posao. I kad je završio, izbaci da nije moguće instalirati, jer mi nije latest version of windows 10.
I sad krenulo isto to, eno ga working on updates već neko vrijeme. Pretpostavljam da će rezultat biti isti.
Šta mi je činiti?
Windows 10 home imam. I neki dan mi iskoči, u pola posla, security update sa opcijama now i update later. Naravno, ja na update later. I onda, par sati kasnije, upozorenje da je scheduled update za 15 minuta, i za 15 minuta, u pola posla, kreće taj update, plavi ekran i tako sat vremena, a meni frka za posao. I kad je završio, izbaci da nije moguće instalirati, jer mi nije latest version of windows 10.
I sad krenulo isto to, eno ga working on updates već neko vrijeme. Pretpostavljam da će rezultat biti isti.
Šta mi je činiti?
Last edited by Laertes on 03/03/2018 22:50, edited 1 time in total.
- Laertes
#3319 Re: Windows 10
I sat kasnije, 24%... Psujem Gatesu sve po spisku...
- diablobih
#3320 Re: Windows 10
Izgleda da ti nisi updateovao godinuLaertes wrote:I sat kasnije, 24%... Psujem Gatesu sve po spisku...
- Laertes
#3321 Re: Windows 10
Il' mi je dobar Internet...diablobih wrote:Izgleda da ti nisi updateovao godinuLaertes wrote:I sat kasnije, 24%... Psujem Gatesu sve po spisku...Polahko, strpljenja.
- skafiskafsnjak
#3322 Re: Windows 10
Stavis kao "metered connection" i nema apdejta
- Laertes
#3323 Re: Windows 10
Mogu li upute gdje da to uradim? Naravno, ako ovo ikad završi... Trenutno 81%, restartovao se nekoliko puta...skafiskafsnjak wrote:Stavis kao "metered connection" i nema apdejta
- skafiskafsnjak
#3324 Re: Windows 10
Za ubuduce hehe, proguglajLaertes wrote:Mogu li upute gdje da to uradim? Naravno, ako ovo ikad završi... Trenutno 81%, restartovao se nekoliko puta...skafiskafsnjak wrote:Stavis kao "metered connection" i nema apdejta
- Qler
#3325 Re: Windows 10
Onda mu limitira konekciju jos na hiljadu drugih stvari...
Najbolje je rjesenje redovno radis update i traju puno krace, a ne cekas da se skupi 10 vecih updatea, 100 manjih, i onda kad traje dva sata svi krivi samo korisnik nije....
Najbolje je rjesenje redovno radis update i traju puno krace, a ne cekas da se skupi 10 vecih updatea, 100 manjih, i onda kad traje dva sata svi krivi samo korisnik nije....