Jemen

Post Reply
_drunken_santa_

#3301 Re: Jemen

Post by _drunken_santa_ »

AleksoMKD wrote:https://www.youtube.com/watch?v=Uj9rVGubZQE

:shock: kako spickase Abramsa, neverovatno.

Koliko znam ima pregradu izmedju municije i posade i ako je pogodjena obicno posada prezivi jer snaga eksplozije ode ugore kroz blow-up panele, ali mozda je kod ovog (prvog) tenka pregrada bila otvorena u momentu pogotka (ako su punili top bas tada) i sve ode u p.m.

https://twitter.com/hashtag/dhamar
Sadudisko RV unistilo jos jednu farmu pilica. Ako ne mozes oruzjem - izgladni ih.
njihovo alahu ekber je prilicno tiho i bez previse uzbuđenja. samo jednom i par rijeci protiv amerike.

oni umjereni u siriji kad pogote tenk bar jedno 10 minuta u komadu se deru alahu ekber.
salik79

#3302 Re: Jemen

Post by salik79 »

jao_situacije wrote:
AleksoMKD wrote:
jao_situacije wrote:
čime ga ovo uopće gađaju
ja sam očekivao da je abrams bolji tenk
ovo je veliki šamar američkoj vojnoj industriji, neki poludrogirani čobani raznesu abramsa
strašno
Navodno KONKURS je unistio ovaj tenk.

Inace sam gledao snimaka gde je Abrams pogodjen i vidi se eksplozija i veliki plamen ali ograniceno na zadnji deo kupole i uvek u vis.
Ako je zatvorena pregrada izmedju municije i unutrasnjosti kupole posada ce preziveti. Ima snimaka iz Iraka.

Ovde je celi tenk otisao u p.m. tako da verujem da je pregrada bila otvorena i zato je celi tenk otisao. Ili su punili top u momentu pogotka ili su ostavili pregradu otvorenu.

Image
Image
Evo gde su ti paneli koji eksploziju usmere gore.
poprilično loše ako ga konkurs rasturi ovako
na papiru su navedeni i aktivni sistemi zaštite i sistemi gašenja požara i svašta nešto
očito da je to samo dobar marketing
Isti slucaj sa Merkavom iz 2006. - citiram IDF-ove oficire, netom prispjele sa ratista:
Narednik: Ako (ponovo) udjemo u Libanon, i u to sam u potpunosti siguran/uvjeren, (za) dva sata - i svi koji su ovdje se vracaju u vrecama natrag. Cornet rakete, protutenkovske rakete i prica je zavrsena. Ne pomazu nam nikakve pametne izreke (pametovanja), svi to znaju, ali niko ne zeli reci. Ja to kazem bezuvjetno/jasno i glasno. To mogu ocijeniti, ja predstavljam vojsku na ratistu. Komadant sam i ne bih smio pricati, ali ako cemo govoriti istinu i ako se istina bude slusala svi ce se probuditi, koji bi se morali probuditi (progledati).

Komandant: Bili smo pogadjani sa svih strana...14 ili 15 tenkova su jedan za drugim zavozili, osam od njih je odmah pogodjeno protutenkovskim raketama...pitas se:“sta ovo treba da znaci?!“ kada sat i po, ili dva, primaju samo pogotke (tenkovi), a naposlijetku se samo odvezu natrag (povuku)...
Opetja033

#3303 Re: Jemen

Post by Opetja033 »

Arteta wrote:Koliki su procenti Sijita i Sunita u ovim vecim gradovima poput Sanee, Taizza, Adena?
Neka me neko ispravi ako grijesim (jer je u ovom slucaju sasvim moguce) ali mislim da su bare-bare u Saani, te da zejdija (taj ogranak siita u Jemenu) gotovo i nema u Taizzu i Adenu.

I jos jednom treba podvuci: ovaj sukob nije poput rata u Siriji i Iraku. Sektaska priroda nije glavna crta u Jemenu. Siije u Jemenu pripadaju ogranku zejdija. Ogranku kojeg cak ni najtvrdokornije selefije ne tekfire. Recimo Al Qaida redovno osudjuje sve napade Daesha na zejdijske dzamije u Jemenu, kcerke njihovih plemenskih vodja redovno udaju u porodicu Saud, itd, itd.
salik79

#3304 Re: Jemen

Post by salik79 »

Opetja033 wrote:
Arteta wrote:Koliki su procenti Sijita i Sunita u ovim vecim gradovima poput Sanee, Taizza, Adena?
Neka me neko ispravi ako grijesim (jer je u ovom slucaju sasvim moguce) ali mislim da su bare-bare u Saani, te da zejdija (taj ogranak siita u Jemenu) gotovo i nema u Taizzu i Adenu.

I jos jednom treba podvuci: ovaj sukob nije poput rata u Siriji i Iraku. Sektaska priroda nije glavna crta u Jemenu. Siije u Jemenu pripadaju ogranku zejdija. Ogranku kojeg cak ni najtvrdokornije selefije ne tekfire. Recimo Al Qaida redovno osudjuje sve napade Daesha na zejdijske dzamije u Jemenu, kcerke njihovih plemenskih vodja redovno udaju u porodicu Saud, itd, itd.
Prvi puta cujem da najtvrdokornije selefije ne tekfire sije!? Bez obzira na mezheb...Imas li ijedan videoprilog u tu korist?

Udaju li Saudi svoje kcerke za sinove plemenskih vodja u Jemenu?
Opetja033

#3305 Re: Jemen

Post by Opetja033 »

salik79 wrote:
Opetja033 wrote:

Prvi puta cujem da najtvrdokornije selefije ne tekfire sije!? Bez obzira na mezheb...Imas li ijedan videoprilog u tu korist?

Al Qaida NIKADA nije osudjivala dizanje u zrak po siitskim (imamijskim) dzamijama u Iraku, Pakistanu, itd. Cim su Daeshovci poceli terorizirati zejdijske dzamije Al Qaida ih je zestoko osudila.

Najvjerniji saveznik sjevernojemenskog zejdijskog imamata je bila Saudijska Arabija. U principu Sjeverni Jemen je za vrijeme zejdijskog imamata (ukinut 1962.) bio teokratska zejdijska drzava ciji je glavni, a cesto i jedini, saveznik bila Saudijska Arabija. Nijedan pripadnik saudijske dvorske uleme ih nije tekfirio (Bin Baz, Usaymin, itd).
Pokusaj pronaci jednu jedinu fetvu u kojem ih proglasavaju nevjernicima.

Ne znam za slucajeve udaje saudijskih kcerki za plemenske vodje sjevernog Jemena. Ali nemoj pricu okretati u tom smjeru. Ne udaju ih ni za Hashemite u Jordanu. Drze se svoje porodice, plemenskih saveznika unutar S. Arabije + Bahrein, Katar i UAE. Znas i sam. Na kraju krajeva ako ih ne udaju za druge arapske, sunnitske, dinastije (poput Hashemita) tesko ce ih udavati za plemenske vodje sjevernog Jemena. To je ipak ispod njihovog "nivoa i casti".
I znam na sta ciljas. Ali, koliko sam ja upoznat, serijatsko je pravilo da ni muskarci ne mogu zeniti murtede (otpadnike).

Govorim o opcepoznatim stvarima. Kao sto je tradicionalno saveznistvo porodice Saud i glavnih zejdijskih plemena na sjeveru Jemena. Kao sto je cinjenica da ih glavna selefijska ulema pri saudijskom dvoru nikada nije tekfirila ili stavljala u isti kos sa imamijama.
Kikibombona

#3306 Re: Jemen

Post by Kikibombona »

salik79 wrote:

Pa sejh od Opetja ( :D ) Safet Kuduzovic kaze da imaju gresaka, ali da nisu izasli iz okvira islama i da se to moze tolerisati... Cini mi se da je cak i Bilal Bosnic rekao da od sija jedinu ovi u Jemenu imaju neku vezu sa islamom. :D
salik79

#3307 Re: Jemen

Post by salik79 »

Opetja033 wrote:
salik79 wrote:
Opetja033 wrote:

Al Qaida NIKADA nije osudjivala dizanje u zrak po siitskim (imamijskim) dzamijama u Iraku, Pakistanu, itd. Cim su Daeshovci poceli terorizirati zejdijske dzamije Al Qaida ih je zestoko osudila.

Najvjerniji saveznik sjevernojemenskog zejdijskog imamata je bila Saudijska Arabija. U principu Sjeverni Jemen je za vrijeme zejdijskog imamata (ukinut 1962.) bio teokratska zejdijska drzava ciji je glavni, a cesto i jedini, saveznik bila Saudijska Arabija. Nijedan pripadnik saudijske dvorske uleme ih nije tekfirio (Bin Baz, Usaymin, itd).
Pokusaj pronaci jednu jedinu fetvu u kojem ih proglasavaju nevjernicima.

Ne znam za slucajeve udaje saudijskih kcerki za plemenske vodje sjevernog Jemena. Ali nemoj pricu okretati u tom smjeru. Ne udaju ih ni za Hashemite u Jordanu. Drze se svoje porodice, plemenskih saveznika unutar S. Arabije + Bahrein, Katar i UAE. Znas i sam. Na kraju krajeva ako ih ne udaju za druge arapske, sunnitske, dinastije (poput Hashemita) tesko ce ih udavati za plemenske vodje sjevernog Jemena. To je ipak ispod njihovog "nivoa i casti".
I znam na sta ciljas. Ali, koliko sam ja upoznat, serijatsko je pravilo da ni muskarci ne mogu zeniti murtede (otpadnike).

Govorim o opcepoznatim stvarima. Kao sto je tradicionalno saveznistvo porodice Saud i glavnih zejdijskih plemena na sjeveru Jemena. Kao sto je cinjenica da ih glavna selefijska ulema pri saudijskom dvoru nikada nije tekfirila ili stavljala u isti kos sa imamijama.
Al-Kaida, prije otcjepljenja Daesa, nije izvodila bombaske napade na zejdijske dzamije, niti otmice istih?! To sada od tebe cujem...

Saudi i smrcu i kurvaju se i kockaju i piju i sodomiziraju,..... i, i, i, a ovamo im je "ispod casti" udati kcerku za sina plemenskog vodje zejdija u Jemenu?! Daj, ba, Opetja, mozes ti to puno bolje...

Sto se tice "saveznistva" u odredjenom vremenskom periodu, njega sasvim sigurno ne bi bilo da to "saveznistvo" nije odgovaralo Englezima. Nismo djeca ;-)
salik79

#3308 Re: Jemen

Post by salik79 »

Kikibombona wrote:
salik79 wrote:

Pa sejh od Opetja ( :D ) Safet Kuduzovic kaze da imaju gresaka, ali da nisu izasli iz okvira islama i da se to moze tolerisati... Cini mi se da je cak i Bilal Bosnic rekao da od sija jedinu ovi u Jemenu imaju neku vezu sa islamom. :D
Evo, prihvatit cu da su oni "najtvrdokorniji", iako nisu ni blizu, ima li kakav video (posto si ti veliki fan njihovih uradaka :mrgreen: ) koji to potvrdjuje?
salik79

#3309 Re: Jemen

Post by salik79 »

Nadam se da razumijete sta zelim reci - tekfire se, bez pardona, izmedju sebe, a da im, eto, sije zejdije "valjaju"?! Suvise suplje, priznat cete :mrgreen:
Kikibombona

#3310 Re: Jemen

Post by Kikibombona »

salik79 wrote:
Evo, prihvatit cu da su oni "najtvrdokorniji", iako nisu ni blizu, ima li kakav video (posto si ti veliki fan njihovih uradaka :mrgreen: ) koji to potvrdjuje?
Ne mogu sad preko fona vrtiti, na poslu sam, ali cu iscackati kada dodjem kuci. Al 100% tako kazu. Razvrstavaju oni... Otprilike govore 'nisu sve sije i sufije iste, razlikuju se po udaljenosti od islama'. Za ove u Jemenu Kuduzovic kaze da ih smatra muslimanima, iako imaju dosta gresaka, ali ne toliko velikih da ih izvodi iz vjere kao ostale sije. I Bosnic kaze slicno, samo jos malo tvrdje. Postavit cu.

Al mogao je i Opetja, to su njegovi sejhovi. :D
Opetja033

#3311 Re: Jemen

Post by Opetja033 »

salik79 wrote:Nadam se da razumijete sta zelim reci - tekfire se, bez pardona, izmedju sebe, a da im, eto, sije zejdije "valjaju"?! Suvise suplje, priznat cete :mrgreen:
Dobro, koji su po tebi "najtvrdokorniji"? Jbg iza ovih imas samo Daesh :mrgreen:

Naravno da im je ispod casti. Ispod casti im je udati kcerku za Hashemita a kamoli za nekog lokalnog plemenskog sejha poludivljeg sjevera Jemena.

Ne kontam fakat sta zelis reci? Tj kuda ides ovom pricom? Da ih Saudijci tekfire? Da ih ne smatraju muslimanima?

Ne, Al Qaida nikada nije dizala u zrak zejdijske dzamije. Upravo to zelim reci. Ne znam uopce da su dirali i jednog zejdiju a da nije:
1) pripadnik Houtha
2) da nema veze sa jemenskom vladom. Ali to opet nema veze sa sektastvom jer su ubijali i sunnite.

@Kiki odjebi sa glupom pricom. Opcepoznato je da je Golos moj sejh. :mrgreen:
Arteta

#3312 Re: Jemen

Post by Arteta »

Opetja033 wrote:

Zejdije su ogranak Sijita i ja cu za njih uvijek pisati Sijiti jer kada bi isao do dna podjela svako selo u arapskim zemljama bi imalo svoje tumacenje vjere.
Opetja033

#3313 Re: Jemen

Post by Opetja033 »

Arteta wrote:
Opetja033 wrote:

Zejdije su ogranak Sijita i ja cu za njih uvijek pisati Sijiti jer kada bi isao do dna podjela svako selo u arapskim zemljama bi imalo svoje tumacenje vjere.
Ma naravno da je sasvim ispravno napisati siiti, jer to oni i jesu.
Medjutim vecina ljudi misli na imamije (Iran, Irak, Liban, Pakistan, Afganistan) kada se spomenu siiti.
A postoji poprilicno velika razlika izmedju te dvije skupine. Recimo, interesantan podatak:
pogrdni termin za siite (imamije i ismailije) je "rafidije". Tako ih redovno casti dobar dio selefija. To u prijevodu znaci "oni koji odbacuju".
Taj pogrdni termin su prvobitno koristili upravo zejdije za ove dvije pomenute siitske grupacije.
Plus jos sto u Jemenu nema te sektaske mrznje koja je uvijek bila prisutna u Siriji i Iraku.
Gojeni H

#3314 Re: Jemen

Post by Gojeni H »

salik79 wrote: Al-Kaida, prije otcjepljenja Daesa, nije izvodila bombaske napade na zejdijske dzamije, niti otmice istih?! To sada od tebe cujem...

Saudi i smrcu i kurvaju se i kockaju i piju i sodomiziraju,..... i, i, i, a ovamo im je "ispod casti" udati kcerku za sina plemenskog vodje zejdija u Jemenu?! Daj, ba, Opetja, mozes ti to puno bolje...

Sto se tice "saveznistva" u odredjenom vremenskom periodu, njega sasvim sigurno ne bi bilo da to "saveznistvo" nije odgovaralo Englezima. Nismo djeca ;-)
Salik

Zeidije imaju tradicionalno jake veze s Saudima. Evo ti Ahmeda Sejtana (Ahmed bin Yahya aka Ahmad the Devil), pretposljednjeg kralja Muteveklijske kraljevine Jemen, s Saudom.

Image

I danas su izuzetno jake plemenske veze sjevernoh Jemena sa juznom Saudijom.
Saudi danas grade tzv. Ekonomski grad Dzazan za kojim nema apsolutno nikakve ekonomske opravdanosti, ali to rade iskljucivo radi odrzavanja socijalnog mira, odnosno prevencije okretanja stanovnistva provincije prema Hutima, iako je stanovnistvo pretezno sunitsko.

Jemen je malo komplikovaniji u odnosu na ostala ratista.
Last edited by Gojeni H on 07/01/2016 17:37, edited 1 time in total.
Mlohavi

#3315 Re: Jemen

Post by Mlohavi »

Image

Image

Image
@green_lemonnn

#PT Pics of BLU-63/ M-79 APAM bomblets used by Saudi-led coalition in Sana today.
#Yemen Saudi SUU-30H/B dispenser dropped in civilian area in Sana, part of US "Military assistance&advisory program"
Saudi kasetnim bombama na Sanu...
Co0l

#3316 Re: Jemen

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:
Co0l wrote:
Challenger__ wrote:Kae Savo, lahko im je, Rusi doturaju oružje... :lol: :lol: :lol:
Laze savo,Jemen je poznat kao najveci proizvodjac Konkursa.
Dobra, dobra... :lol: Ko u Siriji sadi TOW-ove tome u Jemenu rastu Konkursi. Ako ne bude pameti rašće i na granama na istoku Turske.

Karma, fucking karma!
Drugim rijecima-lice i nalicje jedne te iste medalje.Samo sto onima koji ih sade u Siriji bi odgovaralo da rastu i u Turskoj.
Ironmen

#3317 Re: Jemen

Post by Ironmen »

Preko 30 mrtvih civila u danasnjem agresorskom bombardovanju rezima KSA na Sanu.
Kikibombona

#3318 Re: Jemen

Post by Kikibombona »

salik79 wrote:

Evo Salik, ovdje spominje Jemence :D

A evo nastavak ove price...

Kuduzovic odgovara bosanskom siji... :D

https://www.youtube.com/watch?v=uzyjkUdp9js

Odgovor bosanskog sije... :D

https://www.youtube.com/watch?v=IfF5onNzS7o

Sega prava! :D
sarajevoxxxx

#3319 Re: Jemen

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:
salik79 wrote:

Evo Salik, ovdje spominje Jemence :D

A evo nastavak ove price...

Kuduzovic odgovara bosanskom siji... :D

https://www.youtube.com/watch?v=uzyjkUdp9js

Odgovor bosanskog sije... :D

https://www.youtube.com/watch?v=IfF5onNzS7o

Sega prava! :D
Prenijeli probleme iz arapskog svijeta i Irana u našu BiH.

Raspravlja se o događajima koji su se desili prije 1400 godina. Ključni momenat su ravije odnosno prenosioci hadisa. Isti čovjek kod sunita je povjerljiv a kod šiita lažov i obratno.

Naizgled bezazlena stvar ali u suštini jako bitna i ima posljedice na stotine ili hiljade detalja i običaja u životu jednog sunita ili šiita.
Ironmen

#3320 Re: Jemen

Post by Ironmen »

@Savo mozes li mi odg na moje pitanje prije 2 stranice sto sam ti postavio zasto se uvjek pravis da nevidis i izbjegavas ??
asurbanipal

#3321 Re: Jemen

Post by asurbanipal »

sarajevoxxxx wrote: Raspravlja se o događajima koji su se desili prije 1400 godina. Ključni momenat su ravije odnosno prenosioci hadisa. Isti čovjek kod sunita je povjerljiv a kod šiita lažov i obratno.

Evo da se u nečem složim s tobom. Umjesto da se ovakva i slična pitanja ostave nama historičarima, povjesničarima u ovo se nažalost na samom početku umiješala teologija, ulema. A kada ulema, hodže, teolozi počnu pričati o ekonomiji, geografiji, historiji, fizici, nastaje cirkus pravi, kao što ga imamo i u ovom slučaju... :mrgreen:
jao_situacije

#3322 Re: Jemen

Post by jao_situacije »

asurbanipal wrote:
sarajevoxxxx wrote: Raspravlja se o događajima koji su se desili prije 1400 godina. Ključni momenat su ravije odnosno prenosioci hadisa. Isti čovjek kod sunita je povjerljiv a kod šiita lažov i obratno.

Evo da se u nečem složim s tobom. Umjesto da se ovakva i slična pitanja ostave nama historičarima, povjesničarima u ovo se nažalost na samom početku umiješala teologija, ulema. A kada ulema, hodže, teolozi počnu pričati o ekonomiji, geografiji, historiji, fizici, nastaje cirkus pravi, kao što ga imamo i u ovom slučaju... :mrgreen:
i to je zato što ulema nikako neće da shvati ono što je Poslanik savs rekao
asurbanipal

#3323 Re: Jemen

Post by asurbanipal »

jao_situacije wrote:
asurbanipal wrote:

i to je zato što ulema nikako neće da shvati ono što je Poslanik savs rekao

Vijekovima su unutar muslimanskog društva nosioci intelektualnosti bili teolozi. Unutar te vjerske inteligencije se izučavanje historije smatralo nepotrebnim, a zaključci dobijeni na historijskim izvorima i objekitvnim analizama historijskih događaja nisu se smatrali baš korisnim. Analize historijskih događaja smatrale su se sredstvom za uvođenje smutnje unutar zajednice (ummeta). Takav odnos nesporno doprinosio je da se prešutno, a kasnije zaboravom, pravdaju loše pojave koje su se odvijale unutar muslimanskog društva. Posebno je bila zabranjena analiza događaja iz prvog hidžretskog stoljeća, upravo onog perioda u kojem se dogodilo toliko loših događaja koji su šutnjom i zaboravom stekli legalitet unutar vjerske inteligencije. Na nekorektan odnos spram historije pokušao je ukazati Ibn Haldun u 14.-om vijeku kada je izvršio prigovor prethodnim "historičarima". Njegovi prigovori bili su istovremeno i metodološki zahtjevi za ozbiljno historijsko istraživanje.
jao_situacije

#3324 Re: Jemen

Post by jao_situacije »

asurbanipal wrote:
Vijekovima su unutar muslimanskog društva nosioci intelektualnosti bili teolozi. Unutar te vjerske inteligencije se izučavanje historije smatralo nepotrebnim, a zaključci dobijeni na historijskim izvorima i objekitvnim analizama historijskih događaja nisu se smatrali baš korisnim. Analize historijskih događaja smatrale su se sredstvom za uvođenje smutnje unutar zajednice (ummeta). Takav odnos nesporno doprinosio je da se prešutno, a kasnije zaboravom, pravdaju loše pojave koje su se odvijale unutar muslimanskog društva. Posebno je bila zabranjena analiza događaja iz prvog hidžretskog stoljeća, upravo onog perioda u kojem se dogodilo toliko loših događaja koji su šutnjom i zaboravom stekli legalitet unutar vjerske inteligencije. Na nekorektan odnos spram historije pokušao je ukazati Ibn Haldun u 14.-om vijeku kada je izvršio prigovor prethodnim "historičarima". Njegovi prigovori bili su istovremeno i metodološki zahtjevi za ozbiljno historijsko istraživanje.
zanimljivo za ibn halduna
asurbanipal

#3325 Re: Jemen

Post by asurbanipal »

jao_situacije wrote:
asurbanipal wrote:
zanimljivo za ibn halduna

Smatraju ga pretečom moderne historiografije, sociologije, ekonomije. Neki ga nazivaju i "Ocem sociologije". U odnosnu na prethodne slučajeve napravio je revoluciju u pogledu gore spomenutih nauka. Ne može se biti ozbiljan sociolog ili historičar ko ne pročita njegovu Muqaddimu.
Post Reply