Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
shlauf

#3301 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

Nije bilo zabrane sječe šume pa su trupci ili poluproizvodi se izvozili u EU ili preko Drine. Nije bilo nikakve kontrole ni ograničenja.
toptop

#3302 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by toptop »

ova stoka od peletarske mafije slijedece sezone ce pusiti neku stvar
rovac13

#3303 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

toptop wrote:ova stoka od peletarske mafije slijedece sezone ce pusiti neku stvar
Od mene su uzimali pare od 2008. do 2012.
Od mojih roditelja su nastavili uzimat i dalje,ali su prosle zime prekrkali.
Od ove godine ne uzimaju vise pare ni od mojih roditelja.

Mi smo ih prekrizili i snasli se,umjesto da ih kunemo po forumima :D
toptop

#3304 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by toptop »

da rovac 13 potpuno si u pravu ljudima su napravili pakao slagali su za 500 tona ali ce
uskoro da im se vrati ,ima peleta u svjetu
toptop

#3305 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by toptop »

500 tona u samoj Hercegovini a ima i toplotnih pumpa
r_faruk

#3306 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by r_faruk »

[/quote]

Koja vrsta plina?

Nesto me u zadnje vrijeme vuce na propan-butan ali jos uvijek cekam rasplet oko peleta.[/quote]

Ma ovaj plin iz sarajevo gasa... Standardna instalacija, brojilo.....
Maraschino

#3307 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

r_faruk wrote:
Ma ovaj plin iz sarajevo gasa... Standardna instalacija, brojilo.....
Zemni plin. Da ja imam takvu alternativu znao bi kako kazniti lihvare.
tap3ah75

#3308 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by tap3ah75 »

Je li istina da je firma hifa kriva za ovo stanje s peletom?
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#3309 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

Jeste Hifa , ali nisu jedini. Namnožilo se i korisnika peleta pa je pritisak na proizvođače veliki a oni se brane cijenama :-) .
shlauf

#3310 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

maks_rs wrote:Jeste Hifa , ali nisu jedini. Namnožilo se i korisnika peleta pa je pritisak na proizvođače veliki a oni se brane cijenama :-) .
Ovo će mi biti četvrta sezona grijanja na pelet. Cijene kotlova su haman iste kao i prije a ako je potražnja veće i ako se "namnožilo" korisnika na pelet zašto se postojeće proizvodnja nije povećavala, povećavali kapacitet ???
maks_rs

#3311 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

Nema više jeftine piljevine i okoraka a i linija za proizvodnju nije jeftina. Uostalom ova situacija odgovara proizvođačima i nisu ludi da hiperprodukcijom sami sebi obaraju cijene.
Maraschino

#3312 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

maks_rs wrote:Nema više jeftine piljevine i okoraka a i linija za proizvodnju nije jeftina. Uostalom ova situacija odgovara proizvođačima i nisu ludi da hiperprodukcijom sami sebi obaraju cijene.
I dalje mislim da su prije proizvodjaca nakupci ti koji mesetare.
shlauf

#3313 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

maks_rs wrote:Nema više jeftine piljevine i okoraka a i linija za proizvodnju nije jeftina. Uostalom ova situacija odgovara proizvođačima i nisu ludi da hiperprodukcijom sami sebi obaraju cijene.
Pa zar im nije cilj da povećaju proizvodnju a samim tim i dobit?
nadžak

#3314 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by nadžak »

Samo ti njima daji vjetar u leđa.
gol-man

#3315 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by gol-man »

maks_rs wrote:Jeste Hifa , ali nisu jedini. Namnožilo se i korisnika peleta pa je pritisak na proizvođače veliki a oni se brane cijenama :-) .
Sad naleti na ovu staru vijest https://www.klix.ba/biznis/hajrudin-ahm ... /170106019

Hifa-Petrol lider grupacije Hifa ali i domaćih naftnih kompanija sa preko 230 miliona KM prometa, 11 miliona KM dobiti te preko 16 miliona KM investiranih u BiH u 2015. godini.
Znači samo HIFA PETROL je u 2015 imala promet 230 miliona, negdje sam našao da je u 2016. imala 245 miliona !

Tako je prema Forbesu, najbogatiji u BiH je Izudin Ahmetlić, čija je Hifa Group, koja posluje u naftnom sektoru, ostvarila dobit u iznosu od 330,5 miliona evra. :shock:
P.Starck

#3316 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by P.Starck »

gol-man wrote:
Sad naleti na ovu staru vijest https://www.klix.ba/biznis/hajrudin-ahm ... /170106019

Hifa-Petrol lider grupacije Hifa ali i domaćih naftnih kompanija sa preko 230 miliona KM prometa, 11 miliona KM dobiti te preko 16 miliona KM investiranih u BiH u 2015. godini.
Znači samo HIFA PETROL je u 2015 imala promet 230 miliona, negdje sam našao da je u 2016. imala 245 miliona !

Tako je prema Forbesu, najbogatiji u BiH je Izudin Ahmetlić, čija je Hifa Group, koja posluje u naftnom sektoru, ostvarila dobit u iznosu od 330,5 miliona evra. :shock:
Sve je lako kad si na vlasti a vlasta je bogata, vlasta te časti :bih:
Armin2013

#3317 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Armin2013 »

Pozz

Za one koji nisu gledali, evo kako se država brine za građane a usput i odgovor na prozivanje države da reaguje na ovo divljanje cijena peleta

https://www.youtube.com/watch?v=6i3MBymeO6o

lp,
mirzasut

#3318 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mirzasut »

Scuffy Dogs wrote:
Armin2013 wrote:Pozz
Za one koji nisu gledali, evo kako se država brine za građane a usput i odgovor na prozivanje države da reaguje na ovo divljanje cijena peleta
https://www.youtube.com/watch?v=6i3MBymeO6o
lp,
Zar vam nije više jasno da od kuknjave nema ništa, zar vam nije jasno da države NEMAAAAA.
Scuffy Dogs wrote:
P.Starck wrote: Sve je lako kad si na vlasti a vlasta je bogata, vlasta te časti :bih:
Pa HIFA je vlast oni direkto utiču na odabir vlasti isto kao što kladionice utiču na izbore po Hercegovini, ko ima pare taj vlast drži za muda.
Manje-više poznate stvari... međutim, ono što stvarno brine je pojava da ljudi takvo "poslovanje ili politiku" tumače kao normalno stanje... tako da ponekad, čini se, svojim "realnim" shvatanjem sistema vrijednosti hvale i amnestiraju postupke prozvanih... strašno!
Ja kao prvi korak neću kupovati ni poslovati na bilo koji način sa takvim firmama, drugo neću davati legitimitet njihovom načinu rada time što ću tumačiti:pa to je normalno, tako se to radi, pa on je vlast, takva je država....
Ne treba zaboraviti ni neke druge uspješne korporacije koje su bile i jače od Hife, Junuzovića... pa su u hipu propale sa strašnom hipotekom po državu. Ukoliko ove firme nemaju drugi način da posluju i da ostvare boljitak za sve, onda im želim...
ovo_mi_je_nick

#3319 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by ovo_mi_je_nick »

Pazite se jeftinih peleta od strane kućne radinosti. Mješa se stočno brašno radi nečega, uvezivanja, gorljivosti, težine pa da ko ne plaća ono što ne treba.
maks_rs

#3320 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

mirzasut wrote:... međutim, ono što stvarno brine je pojava da ljudi takvo "poslovanje ili politiku" tumače kao normalno stanje...
Niko normalan ne odobrava ovo stanje, ljudi su samo svjesni da nemogu promjeniti ništa sa individualnog nivoa. Prilagodiš se ili odustaneš , nema treće.
Scuffy Dogs wrote:pa zar treba sjedat svima na muku koji su uveli peći na pelet i reći im gospodo malo ste se zajebali.
Meni nije problem priznati zajeb , ali ko zna možda i nije . Kad prođe ovaj " hype " za peletom , možda za par godina ponovo bude povoljan. U međuvremenu - alternative , u tome je sva poenta opstanka u banana državi.
saimidin

#3321 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by saimidin »

ovo_mi_je_nick wrote:Pazite se jeftinih peleta od strane kućne radinosti. Mješa se stočno brašno radi nečega, uvezivanja, gorljivosti, težine pa da ko ne plaća ono što ne treba.
kakve veze ima sta je u njemu dok gori i ima dobru kaloričnu moć, još ako je cijena dobra, samo loži.

ima li ko da je probao ovo sto prave od suncokreta, uvoz iz mađarske,

je li ko počeo prodavat ukrajinski, bilo je price da ce se uvoziti.
dajdza-ze

#3322 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by dajdza-ze »

Pozz. Upravo koristim "suncokret". Ako nije bolji od ovog standardnog nije ni gori. Cak mi se cini da je kaloricniji, prije zagrije vodu. Ostane malo vise pepela i to je sve. Javim opet za koji dan. :thumbup:
ovo_mi_je_nick

#3323 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by ovo_mi_je_nick »

saimidin wrote:
ovo_mi_je_nick wrote:Pazite se jeftinih peleta od strane kućne radinosti. Mješa se stočno brašno radi nečega, uvezivanja, gorljivosti, težine pa da ko ne plaća ono što ne treba.
kakve veze ima sta je u njemu dok gori i ima dobru kaloričnu moć, još ako je cijena dobra, samo loži.

ima li ko da je probao ovo sto prave od suncokreta, uvoz iz mađarske,

je li ko počeo prodavat ukrajinski, bilo je price da ce se uvoziti.
Ima dobru ali ne i onu koju bi imao da se radi bez primjesa da bi bošnjo zaradio na prevaru.

Ne grije isto bukva i topola npr.
tcz

#3324 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by tcz »

orinoco

#3325 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by orinoco »

saimidin wrote:
kakve veze ima sta je u njemu dok gori i ima dobru kaloričnu moć, još ako je cijena dobra, samo loži..
I plastika sagorijevanjem stvara energiju :-)

Postoji li ikakav nadzor nad kvalitetom peleta u prodaji u BiH, radi li ijedna inspekcija kontrolu kvaliteta i sastav peleta?
Post Reply