Mobilni radari / kamere

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
studiorum_tuzlaensis

#3301 Re: mobilni radari tj kamere

Post by studiorum_tuzlaensis »

bitanga_sa_otesa wrote:
Naslovnica wrote: Djeci tu nije mjesto.
to je citava poenta :thumbup:
Magistralna cesta nije put rezervisan za saobraćaj samo motornih vozila. :wink:

Onda mijenjaj komplet Zakone o kretanju ljudi, jer pobogu djeci nije mjesto oko ceste, zato jer smo mi graDŽani i nismo bili seljaci da pravimo kuće oko ceste...
Last edited by studiorum_tuzlaensis on 14/06/2019 14:30, edited 1 time in total.
studiorum_tuzlaensis

#3302 Re: mobilni radari tj kamere

Throttle wrote:Pa što nije 30 tu? Zar nije u Šijama 60kmh? Gdje je stacionarni radar
U Šijama je bilo 40hm/h prije 10 godina. Povećano je na 50 kasnije, a sada je ja mislim 60 km/h. Sve to nakon što su napravili ogradu oko škole i igrališta, te bankine i zaštitne elemente oko ceste.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#3303 Re: mobilni radari tj kamere

Post by bitanga_sa_otesa »

studiorum_tuzlaensis wrote:

Onda mijenjaj komplet Zakone o kretanju ljudi, jer pobogu djeci nije mjesto oko ceste, zato jer samo mi graDŽani i nismo bili seljaci da pravimo kuće oko ceste...
ako ti smeta sto zivis pored magistrale,doseli se u sarajevo,tibra,nova otoka i slicna naselja placu za takvima .
ako ne zelis ,nauci djecu da se ne igraju po i oko ceste .
p.s. ja nisam graDŽanin,ja sam seljaĆina izsarajva poyy :kiss:
studiorum_tuzlaensis

#3304 Re: mobilni radari tj kamere

Najlakše je spustiti ograničenje, i činjenica je da je to najpopularnija mjera.... jer ko će pravit pothodnik, ko će stavljati ogradu i fizički odvajati cestu itd.. pogotovo u RS.

ALi jednostavno je tako, pravila su takva, a država vapi za autocestama. Od izgradnje magistrala je prošlo 50 godina, očekivati da se 50 godina tu neće graditi ništa jer je tu magistrala nema nikakvog smisla.
studiorum_tuzlaensis

#3305 Re: mobilni radari tj kamere

bitanga_sa_otesa wrote:

Onda mijenjaj komplet Zakone o kretanju ljudi, jer pobogu djeci nije mjesto oko ceste, zato jer samo mi graDŽani i nismo bili seljaci da pravimo kuće oko ceste...
ako ti smeta sto zivis pored magistrale,doseli se u sarajevo,tibra,nova otoka i slicna naselja placu za takvima .
ako ne zelis ,nauci djecu da se ne igraju po i oko ceste .
p.s. ja nisam graDŽanin,ja sam seljaĆina izsarajva poyy :kiss:
Ne živim kraj magistrale, nego naprotiv u uređenom sarajevskom naselju. Jednostavno imam senzibiltet prema ljudima koji žive svoje živote u manjim mjestima uz magistralu. Jesu li oni krivi što su se tu rodili, i što su napravili kuće u svom zavičaju? Znam da nisu, ali znam i da zaslužuju da ne strahuju da im neko pogine.

To što si se našao uvrijeđen samo je potvrda tvog seljačkog mentaliteta, koji ja zovem igrom slučaja nekad pokušavam provući kroz termin graDžanski. Djecu ću svakako učiti da ne razmišljaju na, kako to većina današnih Sarajlija voli reći, "gradžanski" način, i to nadam se daleko od bosanskih magistrala. :)
Naslovnica

#3306 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Naslovnica »

Throttle wrote:Pa što nije 30 tu? Zar nije u Šijama 60kmh? Gdje je stacionarni radar
U Šijama je bilo 40hm/h prije 10 godina. Povećano je na 50 kasnije, a sada je ja mislim 60 km/h. Sve to nakon što su napravili ogradu oko škole i igrališta, te bankine i zaštitne elemente oko ceste.
O tome ti i ja govorim.
Nije rješenje spuštanje brzine na debilnih 30-40 na magistralnoj cesti i postavljanje radara svaki kilometar. Ljudi dalje ginu, pretiču gdje ne smiju, prebrzo voze, voze neispravna auta. O pješacima da i ne govorim. Blažuj-Ilidža, lafo brza cesta, ograničenje 60 km/h ispred Blažuja. Zašto?! Da li je zbog pješaka?! Pa šta će pješak na brzoj cesti?! Što neko reče, bude ih i na autoputu, da li to znači da treba spustiti brzinu i na autoputu na 60 km/h?!
Pa pobogu ljudi...
Rješenja su negdje drugo.
studiorum_tuzlaensis

#3307 Re: mobilni radari tj kamere

Ilidža-Blažuj posebna priča. Cesta jednostavno ne može biti kategorisana kao brza cesta od nadvožnjaka u Blažuju pa do M. Raskršća, iako su odvojene trake. Razlog je jednostavan... imaš uključenje prema Ilidži iz lijeve trake, nezabilježen slučaj u u Evropi ja mislim. :D

Druga stvar je prelaz preko pruge, one kafane i industrijska zona... Dole ispod dalje imaš izlaz 90 stepeni prema Vlakovu, tu već mora 60 biti.

Objektivno 80km/h, ne bi bilo problema sve do Mostarskog. U suprotnom pravcu 80km/h do kraja.
bitanga_sa_otesa

#3308 Re: mobilni radari tj kamere

To što si se našao uvrijeđen samo je potvrda tvog seljačkog mentaliteta, koji ja zovem igrom slučaja nekad pokušavam provući kroz termin graDžanski. Djecu ću svakako učiti da ne razmišljaju na, kako to većina današnih Sarajlija voli reći, "gradžanski" način, i to nadam se daleko od bosanskih magistrala. :)
ma nema toliko sam uvrijeDŽen evo ne znam sta cu ...sve grickam nokte od nervoze i uvrijeDŽenosti...evo ti jedna slikica,ti si ovaj zadnji :lol:

Image
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3309 Re: mobilni radari tj kamere

Post by mk ultra »

un1ted wrote:
Da ste proveli barem mjesec dana kraj neke magistrale ne bi vam palo na pamet da pišete takve komentare. Ko im je dozvolio da tu prave kuće i zašto nije napravljen adekvatan priključak/komunikacija, je druga tema.
i onda je rješenje svih problema staviti 40kmh na svakoj magistralnoj cesti, jer ti možeš sebi sam napraviti priključak na cestu i kuću pored ceste 2m. isključivati se preko pune linije, i sve je to legalno, ali nije legalno voziti 80kmh na magistalnoj cesti :bih:

jednom tako prije stupara u krivini stoji i isključuje se prema kući, puna je linija tu, on čeka da nema nikoga u suprotnoj traci, kakav crni legalni priključak, neobilježeno... sekunda je falila da ga udarim jer je nepregledna krivina, vidio ga zadnjih 30m
MAN-lion's coach

#3310 Re: mobilni radari tj kamere

Post by MAN-lion's coach »

mk ultra wrote:
MAN-lion's coach wrote:
esso_sa wrote: Jesi to drot pa znas sve ovo ? :mrgreen:
A znam za to varanje sa radarom, prebace ga u onaj kalibracijski mod, nakuca tamo brzinu i ona klepaju ljude da su vozili tom brzinom. To se moglo provaliti ako se fino pogleda jer bi bila upaljena CAL lampica ili tako nesto

I meni ne treba zrtva za predavanje vozacke, vozim motor :mrgreen: Kada mi gospodin mahne da stanem, mahnem i ja njemu i prodjem :mrgreen:
:D

Mislim da su izumrli Traffipatroli i da se više nigdje ne koriste u FBIH. Možda u nekim zabačenim mjestima, ali sumnjam.
U radar se ukucaju ulice i ograničenja. Varijanta da ideš na "sve" ili "ništa". Ako pucaš sve onda moraš pravdati, ali u tom modu možeš printat brzinu na printeru, na ništa ne možeš.Osim toga, na sve ostaje fixno vrijeme, na ništa sat i dalje "vinta" zato možeš brzinu podvaliti. Sada kad su došli novi radari nema tih gluposti.Doduse mislim da su krajem prosle godine ili pocetkom ove negdje u RSu fenirali ljude na TruCAM ali nisu mogli sakriti varanje na radaru kad se pregledao u kontroli..pricalo se o nekoliko desetaka hiljada KM.
Zakon su slike, sve ostalo je suplja.
Zna li radar koliko je ogranicenje ustvari :lol:
Zna radar jer programiraš ga po dionicama zavisno od postavljenog ograničenja plus 10km/h tolerancije. :D
bitanga_sa_otesa

#3311 Re: mobilni radari tj kamere

MAN-lion's coach wrote:
Zna radar jer programiraš ga po dionicama zavisno od postavljenog ograničenja plus 10km/h tolerancije. :D
mojne me zaustavljat :D
kokuz_sa

#3312 Re: mobilni radari tj kamere

Post by kokuz_sa »

MAN-lion's coach wrote:
kokuz_sa wrote:Danas bi suvozac..i zaustavi nas policija..presretaci, parkirani..
Vozac vozio 7 iznad ogranicenja..

I ovaj mu govori..ma daj neces mi kaznu radi tog pisat..
Kaze moram..vec si u protokol usao..
I sada nam pokazuje..
Jedan policajac nisani radarom..
Da li bi bio ljubazan da stavis taj nalog da vidimo opis i na koji clan se poziva i kaznenu odredbu?
Hvala.
Ne moras fotografisati,ali barem da napišeš.
:)
Nisam ja dobio nalog..suvozac sam bio..
muz66

#3313 Re: mobilni radari tj kamere

Post by muz66 »

studiorum_tuzlaensis wrote:Ograničenje 30 ima u Mokrom pod romanijom i aerodromskom cestom prema Lukavici, neće Vas tu niko slikat, ograničenje nije dužine veće od 50m. Postavljeno čisto zbog škole, neće Vas tu niko slikat, moraš usporiti barem na 40 zbog naseljenog mjesta ionako.

Ne kontam samo konstataciju "počeli postavljat 30 ograničenje na magistalama".

Evo ja pitam: Pa šta ako su?

Brzina ubija. Ceste su takve kakve jesu. Bolje da čitava država zakasni minut negdje, nego da jedan život strada. Kome se žuri, nek plaća kazne.
A sta ako godisnje prelazim 90-100k km? To vise nije minuta-dvije.
kokuz_sa

#3314 Re: mobilni radari tj kamere

Post by kokuz_sa »

muz66 wrote:
studiorum_tuzlaensis wrote:Ograničenje 30 ima u Mokrom pod romanijom i aerodromskom cestom prema Lukavici, neće Vas tu niko slikat, ograničenje nije dužine veće od 50m. Postavljeno čisto zbog škole, neće Vas tu niko slikat, moraš usporiti barem na 40 zbog naseljenog mjesta ionako.

Ne kontam samo konstataciju "počeli postavljat 30 ograničenje na magistalama".

Evo ja pitam: Pa šta ako su?

Brzina ubija. Ceste su takve kakve jesu. Bolje da čitava država zakasni minut negdje, nego da jedan život strada. Kome se žuri, nek plaća kazne.
A sta ako godisnje prelazim 90-100k km? To vise nije minuta-dvije.

Matematika napamet..mozda nije tacna

Uzmimo da je 50mt standard za zonu skole..

Ako se vozi 60km/h taj put predjes za cca 3s

Ako se vozi 40km/h taj put se predje za 4.5s

Ako se vozi 30km/h taj put se predje za 6s

Razlika izmedju 40 i 30 je 1.5s.

Racunajmo da ima godisnje 364 dana i da svaki dan 3x prodjes pored takvog znaka.

1.5x3=4.5s
4.5x364=1638s
=27min i 18s

Izgubio si 27min zivota godisnje vozeci duze
noviclan

#3316 Re: mobilni radari tj kamere

Post by noviclan »

Jest a mozemo li mi to koristiti prema nasim jevenim zakonima
noviclan

#3317 Re: mobilni radari tj kamere

Post by noviclan »

BadBoy

#3318 Re: mobilni radari tj kamere

Post by BadBoy »

noviclan wrote:Jest a mozemo li mi to koristiti prema nasim jevenim zakonima

"U vozilu u sabraćaju na putu ne smije se koristiti niti nalaziti uređaj odnosno sredstvo kojim se može ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, odnosno drugih uređaja namijenjenih za dokumentiranje prekršaja."
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3319 Re: mobilni radari tj kamere

Post by mk ultra »

Ovo je detektor samo
vjeshalica

#3320 Re: mobilni radari tj kamere

Post by vjeshalica »

Reklo ti se da ne moze
adis204

#3321 Re: mobilni radari tj kamere

Post by adis204 »

Večeras na cvili kod pumpe crna petica uvučena prema pumpi, zaustavili dobrovoljca i pokazuju mu na tabletu s nakon olovkom, to 8 inča, gedzeti, saso mange. Kakva je ovo novotarija?
noviclan

#3322 Re: mobilni radari tj kamere

Post by noviclan »

vjeshalica

#3323 Re: mobilni radari tj kamere

Post by vjeshalica »

adis204 wrote:Večeras na cvili kod pumpe crna petica uvučena prema pumpi, zaustavili dobrovoljca i pokazuju mu na tabletu s nakon olovkom, to 8 inča, gedzeti, saso mange. Kakva je ovo novotarija?
Stara novotarija da se stane u kraj siledzijama i onim sto neki dan komentarisu preretace u RSu
Kaae lollla ta ce on sa KIAom da mene ganja
Mislio on radar radi tako sto ga policija ganja okolo i trka se sa njim hahahaba
adis204

#3324 Re: mobilni radari tj kamere

Post by adis204 »

vjeshalica wrote:
adis204 wrote:Večeras na cvili kod pumpe crna petica uvučena prema pumpi, zaustavili dobrovoljca i pokazuju mu na tabletu s nakon olovkom, to 8 inča, gedzeti, saso mange. Kakva je ovo novotarija?
Stara novotarija da se stane u kraj siledzijama i onim sto neki dan komentarisu preretace u RSu
Kaae lollla ta ce on sa KIAom da mene ganja
Mislio on radar radi tako sto ga policija ganja okolo i trka se sa njim hahahaba
Dobro, onda nisam u toku, jer me ne zaustavljaju. Ali i dalje me zanima kako funkcioniše sve. Nema tronošca, neoznačeno vozilo duboko u parceli pumpe da kažem, on zaustavljen, gleda u tablet, pokazuju mu ta uniformisana lica da je nešto počinio. Je li možda onaj uređaj sa semafora na Otoci nešto odašilje ovima 200 m poslije? Mislim da nije u pitanju neregistrovano vozilo, čim mu dokazuje nešto gledanjem u ekran. Sva trojica se okupila.

Neka novih sistema, podržavam. Da mi je čuti šta i kako love, šta pokazuju itd.
novi_korisnik

#3325 Re: mobilni radari tj kamere

Post by novi_korisnik »

Povezani su sa SPARTA-om koja je postavljena na semaforu na Otoci. Kamera koja prati registraciju vozila, tj. da li je registracija istekla, također strance fataju ako imaju kazni na tablicama i momentalno ih zaustavljaju. Odmah iskljucuju vozila kojima je registracija istekla za vise od 30dana. Budu na EP pumpi, ispred Villa Parka ili kod skretanja za dom zdravlja OM.
Post Reply