Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
irvinx1

#3301 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by irvinx1 »

Triple_XXX wrote: Pored navedenog "kritičara", ocjenu 1/10 filmu Inception dali su i:
Kritika je nešto što treba razlikovati od komentara-mišljenja ili prostog rivjua.
Po toj logici i oni koji su dali npr. Bergmanu ili Mellvilu u njihovim najboljim filmovima 1 su u pravu... "trebali bi tražiti više". Uostalom, ko još imdb komentare doživljava za ozbiljno...
Svako ima pravo da mu se nešto sviđa ili ne...ko što Dale Watson kaže: "mišljenja su kao analni otvori, svako ih ima"

Što se Inceptiona tiče, nemam pojma, nisam gledao.... :D
Triple_XXX

#3302 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by Triple_XXX »

darius_maximus wrote:
Triple_XXX wrote:Inception? Aj, aj, aj. Bolje da se zove Deception. Nakon Prestigea i The Dark Knighta, nisam mnogo očekivao od Nolana. Nažalost, nije ispunio ni to. Istinski sam se dosađivao i jedva čekao kraj. Ali ne, Nolan uvijek ima još nešto da nam objasni. Nemoj više živ bio.

Iako bi realna ocjena bila negdje 4-5/10, jer su se svi ti ljudi trudili nešto, razumijem i one koji su iz revolta ovome filmu dali 1/10.

Naravno, nije problem u filmu, on je sjajan i genijalan, problem je u meni, koji vazda nešto zanovijetam, kome ništa ne valja itd. Zar ne? Ništa, totem se vrti i vrti, oprostite na smetnji i nastavite da sanjate.

Ili da probamo kick?

Ne kontate!!!, 19 juli 2010

Autor: I_Hate_Almost_Everything iz UK

Postoje tri vrste kino-posjetilaca; glupi ljudi, pametni ljudi i glupi ljudi koji vole da se osjećaju pametno. Ovaj film je namijenjen ovima posljednjima (i ispada da ih ima jako mnogo).

Glupe ljude koji vole da se osjećaju pametno, lako je uočiti. Oni brkaju "komplikovano" i "kompleksno", "zapetljano" i "višeslojno", "pretenciozno" i "provokativno" te "nejasno" i "otvoreno za interpretaciju". Glupost ih sprečava da artikulišu argumente pa su smislili višenamjenski odgovor od dvije riječi koji ispale na svaku moguću kritiku. "Ne kontate".

Zapravo, "kontamo".
itd.

Puna verzija ovdje.
Ne znam na koji dio posta bih se prije osvrnuo, na tvoj ili na citirani, ali pocet cu sa citiranim posto on sluzi kao "argument" u tvom postu...

Ne postoji film o kojem vise ljudi nema razlicita misljenja, a sto vise ljudi to vise misljenja. Ova pojava postaje narocito upadljiva kod filmova koji su uspjesni. Ono sto je problem kod te pojave je sto ljudi kao sto je ovaj "I_Hate_Everything" uzmu neki zakljucak, okrenu ga naopacke i misle da su se time izdvojili iz "mase glupih, medijima zatrovanih ljudi" koje toliko preziru...

Obavezno se onda u tom kontekstu prica o ljudima koji su glupi, a vole se osjecati pametnima. Svaka glupa osoba voli se osjecati pametnom, to nije nikakva kategorija, samo je strasno pogodna za ovakvo dokazivanje argumenata. Ako vec neko kritikuje nesto, volio bih da mi kaze nesto o filmu koji je gledao. Kriticar nema obavezu, kao sto je to opsteprihvaceno kod nas, da pod svaku cijenu kaze nesto lose o filmu, on ima obavezu iznijeti svoj kriticki sud, tj. samostalno procijeniti kakav je film i zasto.

Sto se tice tvog dijela posta, mogu ti reci da ja niti mogu, niti zelim nekoga natjerati da voli nesto sto mu se ne svidja, ali i u tvom slucaju se to svodi na "to se meni ne svidja", a da bi to dokazao, pregazio si jos dva Nolanova filma, sto bi kao trebalo ucvrstiti tvoj argument.

Rekao si kasnije da ti je cilj da potaknes iznosenje misljenja, pa eto, rekoh, da i ja iznesem svoje... :D
darius_maximus, baš me je obradovao tvoj post. Najzad neko ko misli svojom glavom, koja, da stvar bude još bolja, izgleda nije ona koja je već puna kojekakvih "kritičara". :-D

Idemo redom.
Ne znam na koji dio posta bih se prije osvrnuo, na tvoj ili na citirani, ali pocet cu sa citiranim posto on sluzi kao "argument" u tvom postu...
Ako je citirani dio posta zaista moj argument, onda je on lažan, nepostojeći, navodan i zaslužuje da bude pod navodnicima kao "argument". Jedini je problem što nije. To otkriva prethodna rečenica koja glasi: "Ili da probamo kick?"
Ovo ti je ili promaklo, ili jednostavno nisi gledao film pa ne znaš šta kick znači.
*******************SPOILER ALERT!!!**************************
Kao što svi koji su gledali film znaju kick je neka vrsta akcije sračunate da proizvede određenu vrstu neugodnosti kako bi se kolektivni sanjač probudio i vratio u stvarnost ili pomjerio za jedan nivo prema stvarnosti u nizu snova u snovima. Bez obzira da li je to šamar ili pad sa stolice u vodu, pad s mosta u rijeku ili nešto peto, jedno je svim kickovima zajedničko. Nikada nisu ugodni.
*******************END OF SPOILER**************************
Post koji sam naveo nije ugodan i nije moj argument, nego kick, namijenjen ponajprije onima koji su gledali Inception, i koji, po meni, još duboko sanjaju o veličini Nolanovog filma.
Svaka glupa osoba voli se osjecati pametnom, ...
Moram priznati da ja nemam takvu vrstu uvida. Ja ti iz pouzadnih izvora mogu reći samo šta jedna glupa osoba, a to sam ja, voli da misli. Ona voli da misli da bi u određenoj situaciji kick nekoga mogao potaći da razmisli malo, umjesto da automatski izazove gnjevnu reakciju. Izgleda da kick radi samo sa osobama kojima nije upućen, ali to je već druga tema.
Kriticar nema obavezu, kao sto je to opsteprihvaceno kod nas, da pod svaku cijenu kaze nesto lose o filmu, ...
Možda si u pravu ali ja nemam taj dojam. Uzeo sam neku staru lokalnu štampu i od 3 kritike, 2 puta 5 i jedna čvrsta trojka. Po lokalnim portalima uglavnom čitam pozitivne kritike, čak i oduševljavajuće i za nedjelo kao što je Srpski film.I na ovom forumu puno je veći broj pozitivnih prikaza nego negativnih. Pogledaj samo broj postova na Gledali ste film, preporucite ga drugima i Gledali ste, ne preporucujete. Pa i ja sam dao više pozitivnih prikaza (preporuka za gledanje) nego negativnih. Ukratko, gdje god da pogledam, ne vidim to o čemu pričaš.
Sto se tice tvog dijela posta, mogu ti reci da ja niti mogu, niti zelim nekoga natjerati da voli nesto sto mu se ne svidja, ali i u tvom slucaju se to svodi na "to se meni ne svidja", a da bi to dokazao, pregazio si jos dva Nolanova filma, sto bi kao trebalo ucvrstiti tvoj argument.
Prvo, nisam pregazio još dva Nolanova filma. Rekao sam da nakon što sam ih gledao, nisam mnogo očekivao od Nolana. To može značiti da jednostavno tim filmovima nisam oduševljen i da ni od ovoga nisam očekivao mnogo te da moja posljedična razočaranost ne proizilazi iz prevelikih očekivanja, nego iz ne zadovoljavanja ne baš prevelikih očekivanja. Činjenica je da jednostavno Prestigeom nisam zadovoljan, a da mi je The Dark Knight donedavno bio najprecjenjeniji film svih vremena. Tu "titulu" je sa lakoćom izgubio od jednog drugog filma o kome sam već naširoko pisao. Tvrdnja da se sve svodi na "to se meni sviđa", izgleda kao valjan argument. Jedini je problem što nije. Obrati pažnju na sljedeće tri rečenice. Istinski sam se dosađivao i jedva čekao kraj. Ali ne, Nolan uvijek ima još nešto da nam objasni. Nemoj više živ bio.

Ono čega mi je bilo dosta to je ponovno i ponovno objašnjavanje.

*******************SPOILER ALERT!!!**************************
Npr. nakon što ekipa ode jedan nivo dole u kolektivnom sanjanju (scena u hali, kratko a, ne dugo :D ) normalno krene pucnjava i jedan od likova objašnjava kako se podsvijest Fishera Jr. militarizirala e kako bi se odbranila od ataka sanjača. Pitanje je kome je to objašnjenje namijenjeno kada su svi likovi u toj sceni pečeni i vareni po pitanju kolektivnog sanjanja. Pa nama gledaocima, naravno. A to je gotovo uvijek loša ideja, pogotovo kada je u pitanju način na koji je Nolan realizira. I to se periodično ponavlja. Npr. ode se u jedan nivo sanjanja dublje i slijedi objašnjenje: Od sad pa na dalje i ubuduće, važe ova pravila. I u jednom momentu toga vam bude dosta. Kao i repetitivne eksploatacije iste ideje. Na nivou X ponestaje vremena, ali pošto je 5 minuta na nivou X jednako sat vremena na nivou X+1, rješenje je prelazak na nivo X+1. A onda i tamo zagusti, pa se prelazi na nivo X+2 kako bi se dobilo još malo vremena i tako dok ti se ne smuči. I hajde da na sljedećem nivou postoji neki stvarni sadržaj, nego je sav taj silni zaplet, samo povod za još jurnjave/dernjave/pucnjave/lomljave/kompjuterske rendernjave.
*******************END OF SPOILER**************************

I moglo bi se toga nabrojati još. Istina je da ja nisam ništa govorio kada su preporučivani i lošiji filmovi od ovoga, ali njegov nedostatak stvarnog sadržaja nije njegov najveći problem. To je ponajprije pretencioznost jer se ovaj film predstavlja kao triler za osobe koje razmišljaju (odnosno, za inteligentne osobe) što je manipulacija, barem kako je ja shvatam. A ko se ne bi volio osjećati inteligentnim? Ako gledate ovaj film i u njemu uživate, intelignetni ste, a ako ne, onda ne kontate, ili ste se vi jedini našli da vam ne valja, a svima ostalima valja! Možda bi vrijedilo ispitati mogućnost da li se ovdje radi o manipulaciji.

A u međuvremenu, brojke rastu a neki ljudi zadovoljno trljaju ruke. Doviđenja do sljedećeg blockbustera kada ćemo vam prodati novi "inteligentni" triler.

Ukratko, zahvaljujem ti darius_maximus, što si sa nama podijelio svoja razmišljanja na ovu temu. ;-)
Triple_XXX

#3303 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by Triple_XXX »

irvinx1 wrote:
Triple_XXX wrote: Pored navedenog "kritičara", ocjenu 1/10 filmu Inception dali su i:
Kritika je nešto što treba razlikovati od komentara-mišljenja ili prostog rivjua.
Pa gde si bre burazeru! Nema te sto godina! :-D Mislim, stvarno, radi se o samo jednom retku, to čak ni za tebe ne bi trebalo biti preteško. "Kritičar", je kao što vidiš, napisano pod navodnicima a zapravo znači Mudroser ili KretenJedanUobraženiKojiMisliDaSveZnaISviSuMuGlupiSamoOnEtoNije.
irvinx1 wrote:Po toj logici i oni koji su dali npr. Bergmanu ili Mellvilu u njihovim najboljim filmovima 1 su u pravu... "trebali bi tražiti više".
Koja je to logika nije mi jasno ali hajde da je probamo slijediti. Na krilima ranijih uspjeha ubacimo hobotnicu Paula u akvarijum sa deset posudica sa hranom, koje na dnu imaju brojeve od 1 do 10 i upitajmo: Paule, koju bi ti ocjenu dao Bergmanovom Sedmom pečatu. I Paul krene da žvaće iz posudice sa brojem 1. U jeee... bote! Al' je ovaj Paul oštar filmski kritičar! I ima pravo da od rahmetli Bergmana traži više. Pa bojim se ni da sve jedinice nisu iste, jer Paul u najmanju ruku ima upitnu argumentaciju. Možda ipak nije do ocjene, nego do argumentacije koja iza nje leži.
irvinx1 wrote:Uostalom, ko još imdb komentare doživljava za ozbiljno...
Ruku na srce, meni ne manjka arogancije, al' ti ga burazeru, baš pretera! Pa zar od iljada komentara iz celog sveta, sa cele planete, ej, nema baš niko ništa pametno da kaže niti o jednom filmu. Ili možda kvalitet pisanija prvenstveno zavisi od toga šta pomenuto sadrži a ne gde je objavljeno.
irvinx1 wrote:Što se Inceptiona tiče, nemam pojma, nisam gledao.... :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: A što me to ne iznenađuje, burazeru?
ciacco

#3304 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by ciacco »

kole101 wrote:Image
Da li ga je ko pogledao?
Je li cemu ?

Ja gledao veceras.. Sve u svemu film mi je super. Malo mi kraj cudan. Moze se naslutit nastavak. Ako ko hoce vise detalja neka pise na pvt :)
darius_maximus

#3305 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by darius_maximus »

Svima onima koji se raspravljaju o Inceptionu, mogu reci da sam otvorio posebnu temu za diskusiju o filmu, ne moramo ovu temu koristiti vise za to... :D
adda_sa

#3306 Re:

Post by adda_sa »

pitt wrote:Image
preeeedobar :thumbup:
johnnykola

#3307 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by johnnykola »

ko ima kablovsku, debil je ako propusti u 12.00 danas na tv 1000:

Image

preludi kaufman razara.<3
adda_sa

#3308 Re:

Post by adda_sa »

pitt wrote:Za ljubitelje monike :D:D:D

Nikad nisam gledao mucniju scenu silovanja :( :?

Image
uzas! scena silovanja...no words :S da ga bogdo nisam pogledala... :-?
IlijaLadin

#3309 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by IlijaLadin »

Lars and the real girl - drama (2007.)

http://www.imdb.com/title/tt0805564/

Image
Kyuss

#3310 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by Kyuss »

johnnykola wrote:razorio na sff-u.
ko ne pogleda - bilde.

Image
Subtitles? 2cd-a
zomri

#3311 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by zomri »

hajvan76 wrote:
ko ne pogleda - bilde.

Image
Subtitles? 2cd-a
nema ni engleskog, sve sam prerovio :(
zecko_kupuz

#3312 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by zecko_kupuz »

Oooj, kad će prestati ova manija s nastavcima (tj. najnoviji trend "prequel-a")?! Svakom drugom (holivudskom) filmu danas skoro sigurno slijedi nastavak. Hoćemo li uskoro svjedočiti filmovima koji se granaju na više zasebnih serijala, jer neki producenti sigurno "napreduju" u tom smjeru. Polako uništavaju i one klasične serijale koji su imali neku kvalitativnu i sentimentalnu :D vrijednost. Dokle više??? :-)

Eto, moradoh ovo izbaciti iz svog sistema. :D Sorry za off-topic.
kEN0

#3313 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by kEN0 »

a serbian film ili srpski film , preporuka , samo za 18+
johnnykola

#3314 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by johnnykola »

zomri wrote:
hajvan76 wrote:
ko ne pogleda - bilde.

Image
Subtitles? 2cd-a
nema ni engleskog, sve sam prerovio :(
naganjam prijevod od ekipe s sff-a. valjda uganjam pa postavim.
moze se naci samo slovacki i brazilski zasad. :-D
zomri

#3315 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by zomri »

johnnykola wrote:
naganjam prijevod od ekipe s sff-a. valjda uganjam pa postavim.
moze se naci samo slovacki i brazilski zasad. :-D
dobar si. ja nasao samo brazilski :D
sandoz11

#3316 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by sandoz11 »

U Brazilu se govori portugalski jezik !!! :sax: :sax: :bih:
zomri

#3317 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by zomri »

hvala ti na informaciji, stvarno nisam znao :evil: :bih:
north_1987

#3318 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by north_1987 »

mozel kakva komedija,triler,akcija ??? :sax:
johnnykola

#3319 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by johnnykola »

komedija, nema dalje:

Image
north_1987

#3320 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by north_1987 »

@ johnnykola

evo skidam ga.. hvala na preporuci :D
kEN0

#3321 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by kEN0 »

neko je davno preporucio neku komediju, uglavnom kljucne rijeci su: :D turcin , i treci dio
ultima_palabra

#3322 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by ultima_palabra »

Ko nije gledao, Soul Kitchen od maestra Akina je jedna komedija s mozgom ;-)
elSaik

#3323 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by elSaik »

avenged_sevenfil

#3324 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by avenged_sevenfil »

Vernes_AMG

#3325 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by Vernes_AMG »

gledao The Expendables , ko voli ciste akcije , bez neke posebne price , preporuka , momci su odlicno odglumili :thumbup:
Post Reply