Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

moet-perignon

#32951 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

znam, znam da vecina ne volite kad pisem duge postove, i da repliciram na svaki. no tema koja je vezana za razvoj grada i da se naprave promjene
mi je opsesija.
na tim sjednicama gradskog vijeca stalno trljaju da imaju investitore koji su procentualno najvise iz tercijarnih oblasti. gotovo da nikada nije bilo prijedloga iz kvartarnog sektora. nesto smo kao izgradili Muzej grada, ali on je potpuno neiskoristen. uvijek je neka stalna i vrlo prezvakana etno postavka.
jedne godine su imali izlozbu Armija BiH i bila je cetiri mjeseca. postavka je bila krajnje neozbiljna, jer su prezentirali pehare, medalje i neke diplome nekih bataljona. ne znam da li imaju malo sredstava za ulaganje za ozbiljne izlozbe, ili nemaju iskustva.

vracam se na kvartarni sektor. Motovun je najbolji primjer. ako niste bili, morate ici u Motovun. neke tamo 1999. su napravili neki festival koji je bio vise privatna zabava, a onda su kasnije poceli dobivati podrsku i sponzore.
prosle godine u Motovunu, prilicno me lijepo iznenadilo, nije bilo moguce otici autom do gore. vec te pod Motovunom saceka autobus, i dok se ne skupi dovoljan broj putnika, vodi do starog grad.a
taj broj putnika se puni gotovo svakih 10 minuta.
u odnosu na nekada ranije, sada je Motovun potpuno krcat, i van film festivala. ljudi dolaze, jedu njihove tartufe, kupuju suvenire, slike, i sl.
a vazno je napomenuti da je grad udaljen od mora, ali turisti dolaze.

ovo je primjer kako svo vrijeme po skupstinama trljamo o kafanama, restoranima, buticima, a potpuno zanemarujemo druge ekonomske sektore.
iako za ovaj kvartarni treba dosta eksperata da dodje u grad, da bi ga izgradili na nivou.
ne moze Cosic, pa ni onaj Hodzic, koji uzgred budi receno, nema ni policu sa barem jednim redom knjiga ili sliku na zidu, ili Bulaja koji mi je dosta drag ili ona svabica koja je od posla u Opstini i zaboravila sve deklinacije iz njemackog, ili Kelestura pored onih brkova, ili, ne daj Boze Ramo. garant ni on nema barem jedan nivo police sa knjigama. za slike na zidu: zamisljam da ima goblen ili dva u hodniku. :)
moet-perignon

#32952 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

https://www.radiosarajevo.ba/metromahal ... oka/308531

https://balkaninsight.com/2019/03/27/yu ... nale-pick/

ima jos dosta clanaka. no nakon ovoga, grad bi trebao da bas iskoristi promociju Zenice. i treba nam malo ozbiljnih sadrzaja,
da dovodimo ljude sa strane, i da nam prave promociju.
nadam se da nece biti ipak shopping malls po gradu, koji se, kako je neko rekao, transformisu u jednu veliku kafanu.

postoje ljudi koji bi proveli dan malo drukcije, a ne po nekim molovima. cak i ako ne postoje, treba ih nauciti da postoje
drugi sadrzaji koji mogu uciniti njihove zivote, ako ne bogatijim, barem podnosljivim.
Nivelacija

#32953 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

Mlinar zaposljava u Zenici ;-)

Prijave i sve dodatne informacije vezane za oglas molimo slati na email: [email protected]
ExNihilo

#32954 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Zna li se lokacija?
Nivelacija

#32955 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

ExNihilo wrote:Zna li se lokacija?
Oni prvo kreiraju tim u mjestu gdje dolaze pa sa njima odlucuju gdje sta..

Dolazak jednog poznatijeg brenda znaci za Zenicu mnogo jer je to signal i ostalima..

Nextbike ce biti od ljeta, a vidjecemo sta je sa McD..

Moje misljenje je da bi za Mlinar najbolja lokacija bila gradska kafana...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#32956 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Spominjo je pekaru investitor gradske kafane.
N.N.

#32957 Re: Zeničani

Post by N.N. »

Onaj Trg rudara sluzi samo za pisanje u vremenu cekanja autobusa ili za sakrivanje divljih taxista u ona zbunja :mrgreen:
U svemu se kod nas vide neki problemi. Neka gradi ko sta hoce, svakako je neiskoristena ledina, nikome nece smetati. Pa bio to neki shoping centar ili stambeni kompleks.

Problem bi bio da je prosao plan pa da ulete u Jaliju i nacickaju zgrada, kao sto su htjeli :-)

Pekara, samo neka ulaze na trziste. Mozda se i ove nase gazde sjete pa urade svoje objekte u nekom modernom fazonu i da to na nesto lici.
channel10

#32958 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Pa i na Trgu Rudara ce nacickati ako prodje. Nije to toliko velika povrsina za toliko i tolike objekte. Ipak je ovo sami centar grada i treba imati zelenih povrsina.
Kralj Tvrtko I.

#32959 Re: Zeničani

Post by Kralj Tvrtko I. »

Od pekara, sviđa mi se "Ekinović" preko puta socijalnog.
Throttle

#32960 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Ekmek?
N.N.

#32961 Re: Zeničani

Post by N.N. »

Ne slazem se da bi gore bilo nacickano, ono je sasvim dobar prostor za gradnju jer bi od skoro svih objekata bio odvojen, GGM sa donje strane, desne KT, iznad Fakultetskom ulicom i KT i to bi bila jedna bas dobra i kompaktna cjelina, sta god se napravilo.
channel10

#32962 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Vjerovatno nisi vidio slike na onoj sjednici. Imas veliki trzni centar + nekoliko zgrada gdje je jedna jako jako visoka. Sad se vrati stranicu prije ove i vidi sliku koju je Nivelacija postavio pa zamisli u glavi ovaj ovamo ostatak zelene povrsine. Sve bi poklopili.

Vec je GGM dobro uzeo, a sa ovim bi i ovaj ostatak bio poklopljen.
belfy

#32963 Re: Zeničani

Post by belfy »

moet-perignon wrote:znam, znam da vecina ne volite kad pisem duge postove, i da repliciram na svaki. no tema koja je vezana za razvoj grada i da se naprave promjene
mi je opsesija.
na tim sjednicama gradskog vijeca stalno trljaju da imaju investitore koji su procentualno najvise iz tercijarnih oblasti. gotovo da nikada nije bilo prijedloga iz kvartarnog sektora. nesto smo kao izgradili Muzej grada, ali on je potpuno neiskoristen. uvijek je neka stalna i vrlo prezvakana etno postavka.
jedne godine su imali izlozbu Armija BiH i bila je cetiri mjeseca. postavka je bila krajnje neozbiljna, jer su prezentirali pehare, medalje i neke diplome nekih bataljona. ne znam da li imaju malo sredstava za ulaganje za ozbiljne izlozbe, ili nemaju iskustva.

vracam se na kvartarni sektor. Motovun je najbolji primjer. ako niste bili, morate ici u Motovun. neke tamo 1999. su napravili neki festival koji je bio vise privatna zabava, a onda su kasnije poceli dobivati podrsku i sponzore.
prosle godine u Motovunu, prilicno me lijepo iznenadilo, nije bilo moguce otici autom do gore. vec te pod Motovunom saceka autobus, i dok se ne skupi dovoljan broj putnika, vodi do starog grad.a
taj broj putnika se puni gotovo svakih 10 minuta.
u odnosu na nekada ranije, sada je Motovun potpuno krcat, i van film festivala. ljudi dolaze, jedu njihove tartufe, kupuju suvenire, slike, i sl.
a vazno je napomenuti da je grad udaljen od mora, ali turisti dolaze.

ovo je primjer kako svo vrijeme po skupstinama trljamo o kafanama, restoranima, buticima, a potpuno zanemarujemo druge ekonomske sektore.
iako za ovaj kvartarni treba dosta eksperata da dodje u grad, da bi ga izgradili na nivou.
ne moze Cosic, pa ni onaj Hodzic, koji uzgred budi receno, nema ni policu sa barem jednim redom knjiga ili sliku na zidu, ili Bulaja koji mi je dosta drag ili ona svabica koja je od posla u Opstini i zaboravila sve deklinacije iz njemackog, ili Kelestura pored onih brkova, ili, ne daj Boze Ramo. garant ni on nema barem jedan nivo police sa knjigama. za slike na zidu: zamisljam da ima goblen ili dva u hodniku. :)
lijepa umjetnicka slika, bas kao kakva i treba da bude - umjetnicka. i koristenje pravih rijeci je odlicno. da se pored primarnog, pa onda sekundarnog, pa onda i tercijarnog niko ne sjeti kvartalnog. jest malo cudno...mislim da bi bilo najbolje osnovati fabriku umjetnosti i istorije umjesto mitala, umjesto onih regresivnih ideja da se tamo sadi krompir. zaista je gospodskije prodavati umjetnost... jebote...
N.N.

#32964 Re: Zeničani

Post by N.N. »

Jebo zgrade, ode nam jos jedna ljudska velicina...

Rahmet ti dusi profesore, Salih Jalimam :sad:
moet-perignon

#32965 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

belfy wrote:lijepa umjetnicka slika, bas kao kakva i treba da bude - umjetnicka. i koristenje pravih rijeci je odlicno. da se pored primarnog, pa onda sekundarnog, pa onda i tercijarnog niko ne sjeti kvartalnog. jest malo cudno...mislim da bi bilo najbolje osnovati fabriku umjetnosti i istorije umjesto mitala, umjesto onih regresivnih ideja da se tamo sadi krompir. zaista je gospodskije prodavati umjetnost... jebote...

belfy, mislim da se ne razumijes u tu oblast, i razmisljanje o ovom podrucju su ti puna distorzija.
niko nije rekao da trebamo biti Bec, vec nam je potrebno da uvodimo ljude i da se ovdje povremeno zadrzavaju. da nam dolaze erasmus studenti da ih privlacimo ponudom koju sigurno nema Sarajevo; da nam dolaze istrazivaci, i da iskoristimo istoriju grada koja je dosta atraktivna ljudima iz podrucja umjetnosti i kulture.
kad si vidio grupu stranaca ili onih mladih sa rancima da hodaju ovim gradom? to je zgodna slika, kad vidis da dolaze takvi u grad.
nije valjda da se zivot svodu u manjim gradovima na: jest', popit', obuc', malo seks na livadi pa na spavanje?
kamen spoticanja

#32966 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

N.N. wrote:Jebo zgrade, ode nam jos jedna ljudska velicina...

kada je dzenaza?
Sociolog

#32967 Re: Zeničani

Post by Sociolog »

Pozzdrav za Zenicane

Ima.li igdje na mapi zenicke rock grupe Disidenti,koja je bila popularna 1997/98, cistim podrum i pronadjem u staroj sofi Avaz iz 1998, i intervju s njima??

Hvala
Kralj Tvrtko I.

#32968 Re: Zeničani

Post by Kralj Tvrtko I. »

Throttle wrote:Ekmek?
Da.
Fino uređena.
I nije standardna ponuda, hljeb kifla pletenica.
Throttle

#32969 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Htjeli su u tu pekaru ubacit i neke kafe, napitke i slicno al navodno zbog namjene objekta nije moguce bilo, ne znam jel ikad riješeno :roll:
Bilo bi fino da pojedes nesto i usput popijes kafu il neki kakao za dorucak.
Saher torta im je super ako je friška, mislim da je markica il tako nekako :thumbup:
Nivelacija

#32970 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

Image

Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#32971 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Izasao je prvi dio sjednice GV na youtube. Kelestura sumnja u internu reviziju, kaze mu Kufe pa oni imaju vise dana provedenih u skoli nego sto si ti ukupno puta bio u Kaćunima :lol:
kakavdanakneiskustvu

#32972 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

šta je sa onim nastavnikom pedofilom,radi li i dalje ili je suspendovan?
N.N.

#32973 Re: Zeničani

Post by N.N. »

kamen spoticanja wrote:

kada je dzenaza?
Ne znam stavrno, ali vjerovatno sutra nekada.
Dok saznam, napisem.
kamberovica polje

#32974 Re: Zeničani

Post by kamberovica polje »

kakavdanakneiskustvu wrote:šta je sa onim nastavnikom pedofilom,radi li i dalje ili je suspendovan?
I mene ovo zanima. Kako je moguće da takva priča splasne i da je više niko ne spominje?
kamen spoticanja

#32975 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

N.N. wrote:
kamen spoticanja wrote:

kada je dzenaza?
Ne znam stavrno, ali vjerovatno sutra nekada.
Dok saznam, napisem.
hvala ti
Post Reply