Vikend iza nas donio je jedanaesto kolo WWin lige Bosne i Hercegovine. Pet utakmica odigrano je u subotu i nedjelju, a kako to obično i biva, poslije kola tema su sudijske lakrdije mnogo više nego predstave igrača na travnjacima.
Ovaj put je vijest dana Elvedin Topuzović, licemjerni sudija iz Tuzle, koji važi za “Borčevog sudiju”. Kao i njegove kolege Demir, Njegomirović, Gigović i slični, no o njima sada nećemo.
Pošto obraz?
Borac je kasnim golom Juričića stigao do pobjede od 1:0 protiv Veleža u Banjoj Luci gdje uz ovakvo delegiranje sudija i više nego očiglednu tendenciju bod(ove) ne bi osvojio ni Real Madrid u sastavu u kojem je tri vezane sezone osvajao Ligu prvaka.
Gosti iz Mostara bili su bolji rival u prvom poluvremenu i krunisali su to golom Haskića u 44. minuti koji je pogodio glavom. Gol je poništen zbog navodnog prekršaja u napadu. Na snimku se jasno vidi da igrač Borca pada nakon kontakta sa svojim saigračem, ali ako pitate sudiju Elvedina Topuzovića iz Tuzle, to je faul u korist Borca.
Štaviše, brže bolje je požurio svirati faul dok je lopta još uvijek bila na putu do gola mostarske ekipe, pa tako, iako je trajala VAR provjera, prema pravilima VAR uopšte nije imao pravo da korigira odluku glavnog sudije, s obzirom na to da je igra prekinuta prije gola.
Poslije utakmice se na društvenim mrežama pojavio navodni snimak telefonskog razgovora jednog navijača Veleža s Elvedinom Topuzovićem koji mu se predstavio kao Ibro Rahimić, trener Veleža. U tom razgovoru se bestidni Topuzović pravdao riječima:
- Ne može reagovati VAR jer sam ja odmah svirao i to je problem. Vidi Ibro (Rahimić, op.a.), kunem ti se bilo je faul za faul, nisam kartone davao. Kunem se životom, majke mi, mislio sam da je Hrkać onog malog Berbu (Berbić, op.a.) udario, pregledao sam snimak i vidio sam da sam pogriješio, najiskrenije ti govorim, nemam ti šta lagati.
Kruže informacije da će Elvedin Topuzović biti suspendiran na određeni vremenski period. Dobro, i? Velež je ostao bez bod(ova), a Topuzović će se opet vratiti poslije određenog perioda i ponovo se nasmijati kompletnoj državi u lice. Kao što su odlazile pa se vraćale i druge njegove kolege poput Jelića, Gigovića i drugih jednako bestidnih lica.
VAR, bolje da nije ni uveden. Bez obzira na tu tehnologiju, sudije i dalje rade šta hoće, guraju koga hoće i zakidaju koga hoće. Ili moraju. Kolo prije ponudilo je utakmicu u kojoj je isti taj Borac dobio penal u Prijedoru nakon što je lopta u stomak pogodila igrača Rudara. Cijela država je vidjela, glavni sudija Kesić i sudije u VAR sobi Todić i Njegomirović nisu. Navodno nisu, a svi znamo da jesu.
(K)VAR-u je u Širokom Brijegu smetalo sunce da povuče linije za ofsajd koje bi otklonile dileme da li je gol Željezničara regularan ili ne, a vratimo li se još malo u prošlost sjetit ćemo se i ruke Bilbije nakon koje je asistirao za pobjedu Zrinjskog protiv Veleža. Vidio je to Frano Jelić vrlo dobro na VAR monitoru, ali je svejedno priznao gol i poklonio pobjedu Plemićima.
Komitet za sudije i suđenje N/FSBiH tada ga je suspendovao, ali se ubrzo vratio, pa je po ko zna koji put ujeo vuk magarca. Kada već spominjemo taj organ N/FSBiH, postavit ćemo jedno logično pitanje: - Da li je koincidencija da je predsjednik tog dijela Robert Zrilić, nekadašnji direktor FK Borac kojem sudije bez stida i srama pomažu?
Zajedno s njim su grobari bh. fudbala kroz to tijelo i prvi potpredsjednik Semir Kaplan, drugi potpredsjednik Darko Obradović, te članovi Husein Terzić, Goran Paradžik i Mirko Gojić. U rubrici komisije na stranici N/FSBiH iz nekog razloga nećete naći Ad Hoc Komitet za VAR, koji je oformljen 15. jula 2025. godine. Mandat od četiri godine dobili su Hrvoje Turudić, Ognjen Valjić i Elmir Pilav.
Klubovi saučesnici
Zbog situacije kakva jeste iza nas u ovom članku je akcent na Borcu, no svakako da treba spomenuti i Zrinjski koji kroz druge struje ima sudijske pogurance, dok za “sudije Zrinjskog” važe imena poput prije svih Bandića, zatim Jelića, Muse...
Da se ovaj tekst ne bi pretvorio i sažalijevanje Veleža ili nekog drugog tima, jasno treba naglasiti da su Velež, Željezničar, Sarajevo, Radnik, Rudar, Sloga, Široki Brijeg i Posušje direktni saučesnici u cijeloj ovoj predstavi koja nas vraća u mračni period od prije dvadesetak godina. Izuzev ispraznih saopštenja koja se ponekad objave kada se oni oštete, pomenuti klubovi, uz određene izuzetke koji ne istraju, ne čine ništa konkretno da se svemu ovome stane u kraj i sve se svodi na upravo spomenuto (samo)sažalijevanje
.
Mislio sam da Pilav više nije u strukturama, a on neka komisija za VARenje. Ko su ove ljige Kaplan Terzić, eki Zrilić bivši direktor Borca predsjednik komiteta za suđenje, a Gico isti takav predsjednik saveza.