Premijer liga BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
decko_sa_kovaca

#32901 Re: Premijer liga BiH

Post by decko_sa_kovaca »

Pa sve je kod nas u raspadu
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#32902 Re: Premijer liga BiH

Post by mali_milojica »

avetinja wrote:Čuj rješenje je u rušenju Koševa, Olimpijskog stadiona. Taj stadion ima neprocjenjivu vrijednost, nešto čime se niko u regionu ne može pohvaliti. Na njemu je zapaljen olimpijski plamen. To je spomenik na lijepa sjećanja, sjećanja da je centar svijeta u to vrijeme bio u Sarajevu, na Koševu. Rekonstrukcija je moguća. Stadion ima dobru lokaciju. Ono što treba su pare. Kako i kada ćemo doći do njih, ne znam.
:thumbup:
Nekome das onu zemlju s druge strane,koja gleda na Bare. Neka pravi trzne centre,stambeno naselje,sta god pozeli,a za uzvrat neka napravi stadion na koji cemo svi biti ponosni.
jeza u ledja

#32903 Re: Premijer liga BiH

Post by jeza u ledja »

Fino zborite. :thumbup:

Moje misljenje je da nikakva javna institucija nece i ne treba obnavljati stadion na kojem se igra fudbal. U fudbalu se potencijalno vrte ogromne pare i po meni nije u redu traziti od drzave da ti pomaze finansijski uopste. Fudbal nije bocanje, atletika ili skvos pa da drzava treba podsticati razvoj. Cak sta vise, svaku paru koju drzava da za fudbal je uzimanje tih istih para od djece koja bi mogla trenirati neki drugi sport, jer jednom atletskom klubu 10k maraka znaci 100 puta vise od jednog fudbalskog kluba, koji toliko izdvaja mjesecno za plate nekih igraca.
Od drzave treba traziti smanjenje regulacija i olaksavanje mogucnosti ulaganja potencijalnih investitora. To je ono za sta drzava treba da sluzi. A ne da uzima od sviju nas i onda dijeli medju sobom i ostalim uhljupima i poltronima za rad odrzavanja svojih pozicija.

To ti kao klub treba da radis. I ti kao klub treba da trazis investitora. To ti je posao. Mi umjesto toga cemo traziti razloga da omalovazavamo i nipodastavamo neciji trud, osporavamo legalnost necega, itd.

Sto se tice Koseva po meni bi stoga bilo najbolje dati koncesiju FK Sarajevo na 99 godina, sa obvezama da klub u roku X godina treba uraditi Y rekonstrukcije i odrzavanja. Zauzvrat bi klub mogao ubirati koncesije, unajmljivati poslovne prostore, sta li vec.
Ako ne moze tako, onda klub treba traziti i naci alternativu, a onda ce stadion sigurno propasti.

Ali ne, najlakse je odrzati status quo, u kojem ce 10, 20 ili koliko vec ljudi ubirati platu i penziju, povremeno obnoviti mokre cvorove i ofarbati stepenice, eventualno nabesati kakvu donaciju, i hajmo, dok se sve ne raspadne, jel. Al sta ima veze, tad ce to biti problem nekog drugog. :oops:
Tomahawk11
Globalni moderator

#32904 Re: Premijer liga BiH

Post by Tomahawk11 »

inace je sve sto se tice Olimpijade kod nas zasticeno, nista nije sruseno, sve odrzavamo, nema dalje.
U kojoj godini vi zivite? Sutra da FKS napravi sebi stadion (hipoteticki), sta bi bilo sa Kosevom? Samo od sebe bi propalo.
Obzirom da je uglavnom FKS korisnik usluga, taj proces propadanja je samo usporen.
Dalje, ko to jos igra utakmice na olimpijskom stadionu?
Na kraju krajeva, sto se tice sentimentalne vrijednosti po pitanju Olimpijade, pored opstine, trebao bi i grad, kao i drzava da se zauzmu po pitanju rekonstrukcije istog. Mada sumnjam da ce se to desiti, boli nekog briga.
Zato prestanite zivjeti u bajkama, ovdje se ne brine o nekim puno bitnijim, da ne kazem krucijalnim stvarima, a da neko vodi brigu o olimpijskom stadionu.
BHF_Manijak

#32905 Re: Premijer liga BiH

Post by BHF_Manijak »

Daj ba kakva vam je to patetika!? Pa upravo sto vecina tako razmislja, nakvu sjetu na nesto baca, i jesmo tu gdje jesmo.
Slicna patetika je na internom formu Zeljeznicara bila kad se doslo do "lokomotive". Ima emoticnu vrijednost, sjeta ha hu, ma jebote ba komad zeljeza, ako ce smetati bilo kakvoj daljoj gradnji u zeljezo je odmah daj.

Mislim fino je paziti na te neke sentimentalne vrijednosti, ali ako ce grad/drzava dobiti moderan i funkcionalan stadion, srusiti i novi izgradti!
Pa zamislite da je Minhen plakao za Olimpijskim stadionom, sa historijskom vrijednoscu, jos je tu i politike bilo (napad, Minhen, Olimpijada ha hu), da li bi ikad izgradili Allianz Arenu?

Ne kazem ja da Allianz Arenu mozemo dobiti u Sarajevu, ali neki normalan i funkcionalan stadion, koji ce liciti na fudbalsku arenu - mozemo!

I moze taj stadion biti i te kako profitabilan, jer danas rijetko ko gradi stadion, a da na njemu nema dodatnih sadrzaja, tipa restorana, fast foodova i slicnih stvari, koje mogu pomoci finansiranje odrzivosti stadiona, placanje odrzavanja itd...
LSD

#32906 Re: Premijer liga BiH

Post by LSD »

Tomahawk11 wrote:inace je sve sto se tice Olimpijade kod nas zasticeno, nista nije sruseno, sve odrzavamo, nema dalje.
U kojoj godini vi zivite? Sutra da FKS napravi sebi stadion (hipoteticki), sta bi bilo sa Kosevom? Samo od sebe bi propalo.
Obzirom da je uglavnom FKS korisnik usluga, taj proces propadanja je samo usporen.
Dalje, ko to jos igra utakmice na olimpijskom stadionu?
Na kraju krajeva, sto se tice sentimentalne vrijednosti po pitanju Olimpijade, pored opstine, trebao bi i grad, kao i drzava da se zauzmu po pitanju rekonstrukcije istog. Mada sumnjam da ce se to desiti, boli nekog briga.
Zato prestanite zivjeti u bajkama, ovdje se ne brine o nekim puno bitnijim, da ne kazem krucijalnim stvarima, a da neko vodi brigu o olimpijskom stadionu.
:thumbup:

Mah pusti šupljake i jeftinu demagogiju, fol neka sentimentalnost za Olimpijadom :lol: :lol: .....a boli nekoga qrac što je bob staza propala, Zetra propala, bila ruševina godinama, Skenderija se urušava, krov joj totalno propao, Olimpijski muzej odavno ruina itd

Niko pametan/ normalan nece uložiti u Koševo ,ali eto neka se fura neka šuplja :mrgreen: ... Isplativije je praviti novi stadion.
vicious

#32907 Re: Premijer liga BiH

Post by vicious »

Olimpijski stadion u Minhenu je gradski/državni, sta li, i on stoji i dan danas, a Allianz arenu su pravili Bayern i 1860, to nema nikakve veze.
Maharadza

#32908 Re: Premijer liga BiH

Post by Maharadza »

vicious wrote:Olimpijski stadion u Minhenu je gradski/državni, sta li, i on stoji i dan danas, a Allianz arenu su pravili Bayern i 1860, to nema nikakve veze.
Istina, ali ne znaju ni oni šta će sa tim stadionom;

http://www.sueddeutsche.de/bayern/zukun ... -1.1793359
Auf knapp eine halbe Milliarde Euro beläuft sich die jüngste Prognose für die Sanierungskosten, die in den nächsten 20 Jahren auf die Stadt zukommen. ....
Pola MILIJARDE eura će ih koštati održavanje tih olimpijskih građevina, stadiona, dvorana itd. u idućih 20 god.

Poenta je da ni sami ne znaju zašto to rade i koliko će to kaže progutati keša, eto traže i investitore (red bull) ali kaže i njih zanimaju samo neke dvorane za košarku i zimske sportove (za klizanje, hockey i sl.) ali stadion kaže nikoga ne zanima!
BHF_Manijak

#32909 Re: Premijer liga BiH

Post by BHF_Manijak »

Pa i Kosevo je gradski stadion, neka stoji ako treba, a novi se negdje drugo radi, ali ja govorim da je svima potreban funkcionalan novi stadion.
supercali

#32910 Re: Premijer liga BiH

Post by supercali »

Nek sacuvaju dio istocne tribine gdje je bio plamen i sl ostalo rusi pravi novo a ukomponuj taj dio u stadion ili napravi olimpijski trg sa tim dijelom tribine

Kad se jedan vembli mogao srusiti zato ne bi i kosevo
decko_sa_kovaca

#32911 Re: Premijer liga BiH

Post by decko_sa_kovaca »

Kolko drzava u evropi nema neki moderan stadion. Bosna i ?
vicious

#32912 Re: RE: Re: Premijer liga BiH

Post by vicious »

Maharadza wrote:
vicious wrote:Olimpijski stadion u Minhenu je gradski/državni, sta li, i on stoji i dan danas, a Allianz arenu su pravili Bayern i 1860, to nema nikakve veze.
Istina, ali ne znaju ni oni šta će sa tim stadionom;

http://www.sueddeutsche.de/bayern/zukun ... -1.1793359
Auf knapp eine halbe Milliarde Euro beläuft sich die jüngste Prognose für die Sanierungskosten, die in den nächsten 20 Jahren auf die Stadt zukommen. ....
Pola MILIJARDE eura će ih koštati održavanje tih olimpijskih građevina, stadiona, dvorana itd. u idućih 20 god.

Poenta je da ni sami ne znaju zašto to rade i koliko će to kaže progutati keša, eto traže i investitore (red bull) ali kaže i njih zanimaju samo neke dvorane za košarku i zimske sportove (za klizanje, hockey i sl.) ali stadion kaže nikoga ne zanima!
Ma ja, stadion je dio olimpijskog parka ali tesko je tu postici neku isplativost jer je ogroman kompleks. Imaš redovne posjetioce, obilaske, koncerte i druge evente, ali opet nije dovoljno.
jeza u ledja

#32913 Re: Premijer liga BiH

Post by jeza u ledja »

Svaki put kad je neka Olimpijada internetom se vrte slike napustenih olimpijskih objekata sirom svijeta.
supercali

#32914 Re: Premijer liga BiH

Post by supercali »

Atina i peking strse sto se tice toga a tu je i sarajevo mada ajde sarajevo se moze vaditi na rat mada i da nije bilo rata ne bi puno drugacije izgledalo
Pa mi i bob imamo zajednickog manje nego jamajka
vicious

#32915 Re: RE: Re: Premijer liga BiH

Post by vicious »

BHF_Manijak wrote:Pa i Kosevo je gradski stadion, neka stoji ako treba, a novi se negdje drugo radi, ali ja govorim da je svima potreban funkcionalan novi stadion.
Ma znam brate, niko to ne spori, nego ti si ono gore pisao isto kao da je jedini problem što neko ne da rusiti Kosevo. Gdje su pare za novi stadion, pitam ja tebe, gdje su Mađari?! [emoji38]
internazionale

#32916 Re: Premijer liga BiH

Post by internazionale »

Na Kosevu je potrebno srusiti istocnu tribinu i napraviti novu u koju ce se ugraditi poslovni prostori itd, nakon toga natkriti bar istok i zapad, renovirati teren i atletsku stazu i naravno novinarske loze, svlacionice i ostalo sto traze propisi... I eto super stadiona, i za FKS, i za reprezentaciju i za atletiku i mozda nekad opet olimpijadu :)
Jesu milioni potrebni, ali puno manje miliona nego da rusis i pravis novi stadion
jeza u ledja

#32917 Re: Premijer liga BiH

Post by jeza u ledja »

Najveci problem je sto stadionom ne upravlja neko kome je u interesu njegova rekonstrukcija, prenamjena ili rusenje.
internazionale

#32918 Re: Premijer liga BiH

Post by internazionale »

jeza u ledja wrote:Najveci problem je sto stadionom ne upravlja neko kome je u interesu njegova rekonstrukcija, prenamjena ili rusenje.
Kod nas se trazi ulaganje drzave u privatnu imovinu
Mentalitet masindzije
Grean

#32919 Re: Premijer liga BiH

Post by Grean »

internazionale wrote:Na Kosevu je potrebno srusiti istocnu tribinu i napraviti novu u koju ce se ugraditi poslovni prostori itd, nakon toga natkriti bar istok i zapad, renovirati teren i atletsku stazu i naravno novinarske loze, svlacionice i ostalo sto traze propisi... I eto super stadiona, i za FKS, i za reprezentaciju i za atletiku i mozda nekad opet olimpijadu :)
Jesu milioni potrebni, ali puno manje miliona nego da rusis i pravis novi stadion
Na kraju ce se desiti to ali na zalost i stetu FK Sarajevo.

1. Kosevo nikad ali nikad nece ostati bez atletske staze jer to je gradski stadion, tj. sada opstinski ali bez obzira, nece se dozvoliti zbog atletike da se ukine ta staza. 2. Tribine stadiona Kosevo su preblagog pada i to je jos jedna mana ovog stadiona ako pricamo o interesima FKS a i reprezentacije u ovom slucaju.

Znaci Kosevo po meni nikad nece biti optimalan stadion za fudbal i onaj ko je navijac FKS ne moze prizeljkivati takvo rjesenje, bar ne bi trebao po meni. Svi smo mi sentimentalno vezani za to mjesto, pricam o navijacima Sarajeva ali vezanje sudbine za to mjesto je kontraproduktivno za interese kluba.

Neka me objese moji pitari ali ja priznajem da je po ovom pitanju Zeljo u sto puta boljoj situaciji. Ako im uprava uspije zavrsiti istocnu tribinu, ako neka sljedeca uspije uklopiti jug u tu istu cijelinu, umjesto zaobljene nazadne (jos jedna mana svih starih stadiona) da naprave onakvu kao na sjeveru, uspiju natkriti te tribine i promijeniti podlogu Zeljo ce imati odlican stadion kapaciteta 15000 gledalaca, sasvim dovoljno za potrebe kluba u gradu velicine Sarajeva a i za reprezentaciju taj kapacitet je dovoljan u 90% utakmica. Za onih 10% preostalih nije ni vrijedno praviti veci stadion.
shake69

#32920 Re: Premijer liga BiH

Post by shake69 »

decko_sa_kovaca wrote:Kolko drzava u evropi nema neki moderan stadion. Bosna i ?
Crna Gora, Kosovo, Litvanija i ostale balticke zemlje...
Logovan

#32921 Re: Premijer liga BiH

Post by Logovan »

shake69 wrote:
decko_sa_kovaca wrote:Kolko drzava u evropi nema neki moderan stadion. Bosna i ?
Crna Gora, Kosovo, Litvanija i ostale balticke zemlje...
A koliko se država u Europi ne trudi da napravi moderan stadion? Bosna i niko više. :D
agnostic_front

#32922 Re: Premijer liga BiH

Post by agnostic_front »

Lično mislim da Koševo nema potrebe mijenjati u dogledno vrijeme. Fks da ima neku konstantu u ligi i da napravi nešto u Evropi (recimo da se motaju oko playoff-a svake sezone, onda možda. Ovako je to neću kazati neopravdana investicija, ali bi bila u nevakat. Jer bi fks napravilo novi stadion da ih gleda 5-6 milja max

Grbavici je davno bilo vrijeme za remont, pa je svaki novi red tribine dobrodošao.
agnostic_front

#32923 Re: Premijer liga BiH

Post by agnostic_front »

internazionale wrote:
jeza u ledja wrote:Najveci problem je sto stadionom ne upravlja neko kome je u interesu njegova rekonstrukcija, prenamjena ili rusenje.
Mentalitet masindzije
Mentalitet društva generalno. Neka me ispravi jež ako griješim, ali sport u SAD-u (dakle sve, klubovi, nacionalne selekcije) dobiju ravno 0 dolara.
Ja bih volio da je i kod nas tako, ali nije, tako da ako možemo dobiti pomoć od države, zašto da ne.
jeza u ledja

#32924 Re: Premijer liga BiH

Post by jeza u ledja »

agnostic_front wrote:
internazionale wrote:
Mentalitet masindzije
Mentalitet društva generalno. Neka me ispravi jež ako griješim, ali sport u SAD-u (dakle sve, klubovi, nacionalne selekcije) dobiju ravno 0 dolara.
Ja bih volio da je i kod nas tako, ali nije, tako da ako možemo dobiti pomoć od države, zašto da ne.
Nije bas tako u SAD, cak u nekim slucajevima naprotiv. :-)
Sto se tice profesionalnih klubova, dodje vlasnik nekog kluba i kaze odredjenom gradu ako mi ne napravite novi stadion/dvoranu ja odo u drugi grad. Grad mu napravi stadion i zauzvrat dobije....ne puno. :-) Mnogi sportisti su i dalje na fakultetima od kojih su mnogi drzavni. Tako da i tu na neki nacin dolaze javne pare.
Al dobro sad, da ne gnjavim jos i sa Amerikom. :D

Mi se trebamo porediti sa zemljama slicne velicine u Evropi. Ne sad Svica ili Danska nego ove okolne ex-yu, Madjarska, Slovacka, Ceska, Bugarska, manje zemlje bivseg SSSR, i to je to.

Ja samo mislim da u fudbalu ima i previse novca i da je samo pitanje kako mali djelic toga dovesti i kod nas. Ako drzava ne moze ili ne zna iskoristit potencijal stadiona onda brigu o njemu treba prepustiti nekom drugome, uz odredjene stipulacije.
U ostalim sportovima smo isto tako kurcina i iskreno mislim da se novac treba izdvajati za njih, a ne za fudbal.

Bilo bi pametnije da drzava uradi sve da stvori uslove za lakse ulaganje u fudbal, a ne da na sve nacine to otezava. Sve pod izgovorom zastite javnih dobara ili udruzenja. Ali da se ne lazemo, i dosta ljudi na ovom forumu ne razmislja na taj nacin ("nismo na prodaju!"), pa kako onda to ocekivati od drzave... :roll:

Mislim nije problem, to je razumljivo, ali ne moze i jare i pare. Ne mozes pricati o ulaganju u sport i istovremeno ocekivati da si potpuno neovisan od turbulencija. U Evropi se klubovi svako malo gase pa niko nije umro jebiga. Evo sad prica se o Olimpiji u Sloveniji, a mnogi se nece sjetiti da taj klub nije postojao prije 7-8 godina i da se onaj stari ugasio. Fiorentina u Italiji, ma ko ce se toga sjetiti. Salzburg...ili ova saga oko Leipziga.
Ljudi bankrotiraju, ugase se, naprave novi, krenu od seste lige, naprave stadion, dodju do prve lige, osvoje je, i plasiraju se u Evropu u roku kracem nego sto nama treba da obnovimo mokre cvorove. Ha jel. :shock:
:(
agnostic_front wrote:Lično mislim da Koševo nema potrebe mijenjati u dogledno vrijeme. Fks da ima neku konstantu u ligi i da napravi nešto u Evropi (recimo da se motaju oko playoff-a svake sezone, onda možda. Ovako je to neću kazati neopravdana investicija, ali bi bila u nevakat. Jer bi fks napravilo novi stadion da ih gleda 5-6 milja max

Grbavici je davno bilo vrijeme za remont, pa je svaki novi red tribine dobrodošao.
A i ovo si u pravu. S tim sto mislim da ako bi neko privatno ulagao u stadion, taj neko bi ulagao i u tim.
Uostalom i taj neko bi valjda skontao kako da radi sa drzavom i od njih izvuce nesto korisno.
emigrazione

#32925 Re: Premijer liga BiH

Post by emigrazione »

Kosevo je nemoguce srusiti, to je rupa u zemlji oblozena betonom....
Locked