Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

belfy

#32751 Re: Zeničani

Post by belfy »

pa nije bas da nam ni Sarajevo moze biti primjer. kod njih kubure sa vodom i kada popravljaju nesto ostave onoliki grad bez vode, dok kod nas:
https://www.zenicablog.com/dvodnevna-po ... -bez-vode/

iako je Kruscica nas primarni izvor ljudi ce dva dana vrsiti popravke i vode ce da bude. dakle, bolja organizacija. recu da isto vrijedi i za puteve. a sto se tice puteva i naziva moram reci da ja tu nisam protivan nazivu puta po nekome ko ga je napravio. evo, ovdje je vec izrazena zelja od NMI da se sakupe novci od forumasa i put nazove po njima. ja sam apsolutno za. ja sam, evo, trecu godinu u Njemackoj i kada grade naselja, onaj ko prvi kupi nekretninu u ulici cesto ima mogucnost da da ime ulici u kojoj je kupio nekretninu. ne vidim u tome nista lose. jedino je lose ako se ta ulica napravi iz budzetskih sredstava, pa da joj neko daje ime, kao za dio bulevara recimo.

ali da se vratimo na vodu... projekat Plave vode je nastao daaavno i kao takav je trebao da rijesi sirenje Zenice na 100-150 godina. cak i kada on nije napravljen, nas ViK odradjuje definitivno bolji posao od onoga sto se desava u Sarajevu. Tu cu sada morati da spomenem i Husu koji je zaista pametno odradio sve oko GGM-a... kada su se tek pocele dizati ulice koje su trebale biti koristene vise dok se GGM pravi mijenjale su se i cijevi za vodu i grijanje, a onda isto tako kada je i GGM radjen. sjecam se kad sam i sam tersao oko dizanja ulice kod KSC dva puta zbog ovoga...

elem, Zenica ima sve preduslove za lijep zivot osim... eh, osim...

i plate u Mittalu nisu daleko iznad zenickog prosjeka. vise da, ali daleko vise ne.
dajdza-ze

#32752 Re: Zeničani

Post by dajdza-ze »

A sto se tice plata u mitalu svi imaju pogresnu sliku. Novozaposleni radnik 670-680km. Samo zaposleni sa preko 30-tak godina staza i nocnim smjenama mogu preci 1000. Ako je 680 iznad prosjeka onda jebo nas prosjek.
moet-perignon

#32753 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

dajdza-ze wrote:A sto se tice plata u mitalu svi imaju pogresnu sliku. Novozaposleni radnik 670-680km. Samo zaposleni sa preko 30-tak godina staza i nocnim smjenama mogu preci 1000. Ako je 680 iznad prosjeka onda jebo nas prosjek.
neka se rusi mit o zenickom "gigantu"!
Casual's

#32754 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Pa, iznad prosjeka je što je najgore. Plate u Ze su 400-700 KM, a najviše je ovih 400-500 KM. :D
Throttle

#32755 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Vecina onih koji su primljeni prije 10-12 godina ili koliko vec ima kad je pokretano sve ovo ima preko 1000 sa nocnim i trogodisnjom skolom. Neki naguraju i na 1100, zavisi imaju li dreger cetu, kv ili vk i ostalo sto su mogli doskolovavat kroz posao. 600-700 imaju ovi sto ih primaju u zadnju godinu - dvije.
Throttle

#32756 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Dodatno na to je topli obrok, doduse sad su ih zakinuli, donedavno su se bonovi mogli prodavat za lovu pretežno eksternim izvodjacima ako ih ne iskoristis a sad uveli elektronske pa oni koji ih ne koriste mogu kupit namirnice u restoranu i ponijet kuci za vrijednosnt bonova
moet-perignon

#32757 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Throttle wrote:Dodatno na to je topli obrok, doduse sad su ih zakinuli, donedavno su se bonovi mogli prodavat za lovu pretežno eksternim izvodjacima ako ih ne iskoristis a sad uveli elektronske pa oni koji ih ne koriste mogu kupit namirnice u restoranu i ponijet kuci za vrijednosnt bonova

no zar to nije ponizavajuce? da mi za moj rad, odredjujes sto cu i gdje cu da jedem?
smartXL

#32758 Re: Zeničani

Post by smartXL »

moet-perignon wrote:

no zar to nije ponizavajuce? da mi za moj rad, odredjujes sto cu i gdje cu da jedem?
Što bi bilo ponižavajuće. Svaki dan imaš 4-5 vrsta jela, gdje dobiješ obrok da se možeš najesti, a kad saam sebi kupuješ, ispod 5KM se ne možeš najesti, osim ako ćeš svaki dan jest 2 pite.
Throttle

#32759 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Restoran je ok, svakako ne mozes izaci van kruga fabrike u radnom vremenu da bi jeo pa ti je to svakako jedina opcija, a i nije losa jer mozes stvarno svasta kupit, od mlijecnih proizvoda, preko sirovog mesa itd. Svakako bi to kupio
Ovi neki drugovi kupili janje i napravili dernek kad su bili slobodni :mrgreen:
VJerovatno je to uvedeno da se sprijeci preprodaja unutar firme.
moet-perignon

#32760 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Throttle wrote:Restoran je ok, svakako ne mozes izaci van kruga fabrike u radnom vremenu da bi jeo pa ti je to svakako jedina opcija, a i nije losa jer mozes stvarno svasta kupit, od mlijecnih proizvoda, preko sirovog mesa itd. Svakako bi to kupio
nemam nista protiv hrane, ali postoje tipovi ljudi koji ne jedu tokom radnog vremena. sada od mene traze da kupim tamo hranu, a imam obicaj
da jedem drukciju hranu nego oko mene.
i ako imam celijakliju, ocekuju od mene da uzmem hranu iz menze i ponesem kuci gdje me ceka moje jelo koje je pripremljeno za ovu autoimunu bolest.
smartXL

#32761 Re: Zeničani

Post by smartXL »

Pored bonova, dobiju dio toplog na račun.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#32762 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

moet-perignon wrote:
Throttle wrote:Restoran je ok, svakako ne mozes izaci van kruga fabrike u radnom vremenu da bi jeo pa ti je to svakako jedina opcija, a i nije losa jer mozes stvarno svasta kupit, od mlijecnih proizvoda, preko sirovog mesa itd. Svakako bi to kupio
nemam nista protiv hrane, ali postoje tipovi ljudi koji ne jedu tokom radnog vremena. sada od mene traze da kupim tamo hranu, a imam obicaj
da jedem drukciju hranu nego oko mene.
i ako imam celijakliju, ocekuju od mene da uzmem hranu iz menze i ponesem kuci gdje me ceka moje jelo koje je pripremljeno za ovu autoimunu bolest.
U tom slucaju podneses zahtjev za isplatu uz prilaganje adekvatne ljekarske dokumentacije kojom dokazujes da bi jela iz menze bila stetna za tvoje zdravlje.

Ne moze se bas svaka sitacija predvidjeti i propisati i uvijek se ide na opciju da se obuhvati sto je moguce vise ljudi.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#32763 Re: Zeničani

Post by Chmoljo »

moet-perignon wrote:
Throttle wrote:Dodatno na to je topli obrok, doduse sad su ih zakinuli, donedavno su se bonovi mogli prodavat za lovu pretežno eksternim izvodjacima ako ih ne iskoristis a sad uveli elektronske pa oni koji ih ne koriste mogu kupit namirnice u restoranu i ponijet kuci za vrijednosnt bonova

čuj ponižavajuće :lol: on će meni reć đe ću ja jest. al ako dobijem otkaz, neću nigdje :D

poslodavac nije dužan davati novac za ishranu, već je obezbjediti. fino piše u kolektivnom. sve po zakonu i štaviše, kako ljudi rekoše, kvalitetnije rješenje.

kakvim se smećem trebaš hraniti da bi se najeo za petaka...
Sydnor

#32764 Re: Zeničani

Post by Sydnor »

Poznanik je nedavno počeo radit u Mittalu, potpisao ugovor na godinu dana, plata 800, radno vrijeme pon-pet od 7 do 15h. Plus topli. On prezadovoljan uslovima, osim što ih nekad natjera da se odjave u 15h, a ostanu do 19h.
Ci-Nick

#32765 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Neće Mittal ni zatvoriti ni ljude otpuštati.
Prije dvije godine je bio problem zbog damping cijena kineza pa se preživjelo.
Sad su ostali bez tržišta Kosova, struja skuplja, plin skuplji, remont Visoke peći koštao više nego što je bilo planirano, ulagalo se u ekologiju,.. i navodno Turci su poklopili kvote za uvoz čelika u EU za ovaj kvartal.
Pretpostavljam da mogu posuditi novac od sestrinskih kompanija ali nerado se tako nešto čini. Pretpostavljam da su i ovaj put za plate uzeli neku kratkoročnu pozajmicu.
Ne treba potcjenjivati značaj Mittala u Zenici,.. u gradu se godišnje zavrti minimalno 100 miliona KM,.. zahvaljujući njima.
clio_dci120

#32766 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Zavrti se i na onkologiji, zahvaljujuci ponajvise njima...
Ci-Nick

#32767 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Ne znam koliko se zavrti na onkologiji zahvaljujući njima ali znam da često odem na dženazu ljudima koji čitav život žive na selu a umrli su od karcinoma.
Da ne pričamo o dizelašima zbog kojih isključujem ventilaciju u autu,.. uvijek kad se pojave ispred mene., da ne pričamo o loženju uglja,.. itd..
S obzirom da se sjećam i onog sistema i one željezare sa SM pećima, tri valjaonice, četiri visoke peći,.. ovo sad zagađenje nije ni 30 % onog iz 1988. godine.
Ako ni počemu drugom znam po boji snijega koji je u to vrijeme već poslije dva dana bivao crn.
A što se mene tiče,.. srušiti je do temelja i postaviti staklenike, zaposlili bi 2000 ljudi i hranili bi cijelu BiH,.. ali opet bi bio problem pesticidi, herbicidi, džubriva,..
Kralj Tvrtko I.

#32768 Re: Zeničani

Post by Kralj Tvrtko I. »

Zadnje dvije rečenice potpisujem.

Samo da li bi radnici mitala pristali na rad u staklenicima.
Znam kad su nama u Whitefield Computers došli "željezarci" jer su se tako uprava i naša firma pogodile za zemljište (gdje sada Union comerce), nije im bilo drago baš i nisu rado pristali da moraju nauciti novu tehnologiju punjenja tonera...
Cini mi se da bi oni voljeli da primaju platu a da ne rade nista. :D
clio_dci120

#32769 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Dobro CiNic, stoji tvoja tvrdnja o uglju, i ja se iskreno nadam da ce nekada ugalj zabraniti, slazem i za herbicide i sl. Mada postoje alternative za Mital, ali mislim da je uopste bezveze pisati o zatvaranju Mitala kao da ce se desiti sutra, i ako se desi to ce biti za 15 - 20 godine, prije sumnjam.
Sto se tice toga da ljudi umiru po selima, pa zar neko misli da Mital zagaduje samo grad Zenicu, truje on mnogo sire podrucje. Pa sto se EU toliko bori protiv gradnje termoelektrana u BiH??
Znam da je neki madjarski grad htio tuziti TE Kakanj, jer su analizom utvrdili da zagadujuce cestice stizu od te TE. To sam davno cuo od jednog covjeka ukljucenog u projekat KTG-a.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#32770 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Madjari imaju jak lobi sudskih vjestaka evidentno :D
clio_dci120

#32771 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Najjaci lobi sudskih vjestaka imaju osiguravajuca drustva i banke :D

Fakat je istina to sto sam napisao vezano za Madjare, od dva tri izvora sam cuo...mejudtim, sto dalje cijeli slucaj nije dobio i sudski epilog, to t ne bi znao reci. Samo sam htio ukazati na cinjenicu da Mital zagaduje mnogo sire podrucje od Nove Zenice :-D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#32772 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Dje ce dobit lave, daj mi vjestaka koji ce tako nesto dokazat treba mi ko suho zlato za par predmeta. :mrgreen:
clio_dci120

#32773 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Ne razumijem se u te strucne metode dokazivanja da bi znao reci moze li ili ne moze. Pa zato i sudije koriste u takvim slucajevima vjestake, a ne slobodnu ocjenu dokaza. (mada ovo drugo sudije kod nas u 99% slucajeva ne primjenjuju, vjestak da kaze nebo je crno, oni bi prihvatili). :D
To za Kakanj mi je izmedju ostalog pricao i bivsi direktor KTG-a ili kako se vec ta firma zvala.
dajdza-ze

#32774 Re: Zeničani

Post by dajdza-ze »

Prvo-ovo sto sam napisao 680-90 to je sa toplim obrokom jer pored toga sto imas obrok u restoranu, za koji moram reci da je ok i da mnogi ne jedu tako ni kod kuce, dobiju po 5km za svaki radni dan. Ovaj sto rece da ga uslovljava da jede sta mu daju neka ide kod privatnika pa neka vidi sta ce da jede. Zao mi je sto si bolestan ali ima rjesenja. Ja recimo radim u eksternoj firmi i svaki mjesec platim covjeku iz mitala koji ne jede u restoranu za njegovu karticu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#32775 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

dajdza-ze wrote: Prvo-ovo sto sam napisao 680-90 to je sa toplim obrokom jer pored toga sto imas obrok u restoranu, za koji moram reci da je ok i da mnogi ne jedu tako ni kod kuce, dobiju po 5km za svaki radni dan. Ovaj sto rece da ga uslovljava da jede sta mu daju neka ide kod privatnika pa neka vidi sta ce da jede. Zao mi je sto si bolestan ali ima rjesenja. Ja recimo radim u eksternoj firmi i svaki mjesec platim covjeku iz mitala koji ne jede u restoranu za njegovu karticu.
Sta se sve dobije u jednom obroku?
Post Reply