Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
cadburry

#32751 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by cadburry »

cyprus wrote:
palermo wrote:
cyprus wrote:Evidentno je da Falatar neće pobijediti... Ali on je po meni lakmus papir stanja razuma u ovom društvu... Ukoliko dogura do petocifrenog broja glasova, smatrat ću da za ovu državu možda i ima nade u budućnosti...
Ko bi to trebao da glasa za njega ? Mislim, ko mu je ciljana grupa, po tebi.......

Rekao bih da ti je prilično visok kriterij po kojoj sudiš budućnost ove zemlje
Ciljna grupa su mu svi oni koji žele normalizaciju međuetničkih odnosa u Bosni i Hercegovini, ali i regiji... Pod tim ne podrazumijevam one "i ja sam za normalizaciju, ali samo na ovaj način na koji sam ja to zamislio"... Dakle, oni koji su spremni saslušati i uvažiti i tuđe stavove, poglede i strahove...

Nažalost, mislim da je takvih u maksimumu 2-3% u ovoj zemlji, pa će mi glasovi za Borišu pokazati da li sam ovu grupaciju (kojoj smatram da i sam pripadam) možda precijenio ili potcijenio...

Ako pitaš za demografski aspekt - mislim da Falatarove glasače treba tražiti većinom među visokoobrazovanom i urbanom populacijom, ili što bi insomnijina raja rekla FGR... I da, u većoj mjeri će to vjerovatno biti etnički Bošnjaci i Ostali, ali vjerujem da će u Falatarevom slučaju brojčani disbalans među pripadnicima različitih etničkih grupa biti manji nego kao kod drugih kandidata...
Evo ja želim normalizaciju međuetničkih odnosa u BiH (i to ne način da Srbi i Hrvati shvate da su oni zapravo Bošnjaci katoličke i pravoslavne vjeroispovjesti :D ) i vrlo ponosno nosim pežorativni opis FGR, ali neću glasati za Falatara. Ne zbog toga što mislim išta ružno o njemu ili što mislim da će biti loš član predsjedništva, već iz prostog razloga što nema nikakve šanse. Da postoje dva kruga glasanja, u prvom bih glasao za Falatara, a u drugom za manje lošeg kandidata. Da mislim da su svi ostali kandidati isti i da je svejedno hoće li pobijediti Džaferović, Bećirović ili Radončić, glasao bih za Falatara. Ali ja ne mislim da su ova trojcia isti i da je svejedno. Glas za Falatara bi bio bačen glas i jedini rezultat bi bio da tebi pokažem koliko ima FGR, a složit će se, od te tvoje statistike i nema plaho fajde.

Zbog toga ću glasati za Denisa Bećirovića. Ne zato što me oduševaljavaju njegova otvorena pisma, stav ili pitanja kojima se bavi, nego iz razloga što je daleko bolji kandidat i od Džaferovića i Radončića, a ima relane šanse da postane član Predsjedništva. Osim toga, da ljevica dobije svog člana predsjedništva bi značajno olakšalo ljevici formiranje vlasti. Ako predsjedništvo budu činili Dodik-Čović-Radončić/Džaferović, kako očekivati da ljevica formira vlast na državnom nivou? Sa Denisom Bećirovićem se može očekivati i da neki ljudi iz Naše stranke, a kojem ja jako cijenim, poput Peđe Kojovića ili Edina Forte, zauzmu pozicije u Vijeću ministara.
Heartbeats

#32752 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Heartbeats »

kmirsad wrote:
Kikibombona wrote:Problem Nase stranke je sto cilja, da tako kazem, najzahtjevniji dio populacije. Par likova koje pozanjem, pristalica NS, sve nekako sitnicavi i vazda kriticki raspolozeni ljudi. Malo im treba da se razocaraju i posalju sve u pm. Tesko je politicki djelovati a pri tome ne razocarati tako osjetljive ljude. :D

Nasa stranka napreduje korak po korak. Mozda je tako dobro. DF se brzo napuhao i jos brze ispuhao. Glas za njihovog kandidata moze zavrsiti bilo gdje, jer je stranka sklepana brzinski, bez ikakve ideoloske pozadine.

Nasa stranka mora nastaviti ovim stazama. Populizmom i nacionalizmom ne mogu parirati daleko iskusnijim protivnicima.
Slažem se u svakoj riječi... NS- u ne trebaju kontrolori i kritičari žašči od njihovih članova i simpatizera. Valjda zbog toga što su izutetno ponosni na principjelnost, moral i čestitost stranke kojoj s ponosom pripadaju. Takve osjetljive članove i simpatizere na neprincipjelnost, koji nisu tu iz niskih pobuda i vlastoljublja, nego iz vjere u ideju ... nema ni jedna druga stranka. Neko jednom reče, patizanski moral. Strijeljnje za ubranu jabuku u tuđem vočnjaku.
Svako neprincjeplna odluka, odvest će stranku u samouništenje.
Ne tvrdim da se nisu uvukli u određenom broju i ovi drugi.
:D
O kojoj principijelnosti NS može govoriti?
O toj da su 2014 rezolutno odbijali da imaju kandidata za člana predsjedništva jer je izborni zakon diskriminatrski, da bi 2018 promjenili odjednom promjenili stav. Neko je na tviteru o navedenom pitao Peđu otkud taj zaokret i Peđa odgovorio "jer Sejdić-Finci nije više u fokusu EU" Principi my ass!

Kada je GS pozavao na naoružanje OS i MUP-a, Sabina ih je prva optužila za radikalizam i tvz građanstvo i ljevičarstvo.
U posljednjem intervjuu Peđa poziva na modernizaciju i naoružanje OS BiH i niko ništa. To što su drugi detektovali probelem ranije, a NS ih pljuvao, nema veze više je li?

To što Memić ima blanko podršku NS-a na Ilidži sito nema veze??
Ima još tona primjera, ali mrsko mi sada..
Sve stranke imaju aferima i kostura u ormaru, ali nemojte se praviti da ste djevice Marije i nevini a u biti ste jedanko šuplji k'o goblen.
Heartbeats

#32753 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Heartbeats »

kmirsad wrote: Takve su sve istaknute žene Naše Stranke... Pametne, čestite, neustrašive, direktne, stručne... Nije samo Sabina.Sve su.
Bilo je smiješno gledati oni intelektualnu nadmoč i elokventnost ... zamalo da mi bude žao Sabininih sagovornika... a onda se sjetim... ko su šta su ti ljudi... pa govorim sebi u sebi... još ih, još ih.....dotuci to....Imam i jednu malu primjedbu... ne znam jel se radi o nekoj ženskoj, generacijskoj solidarnosti, merhametluku ili čemu drugom... malo je štedila onu Arapovičku... ili planira njoj dohakati kasnije... prvo Alma i SDA... ovi ostali su marginalci... to na jednoj nozi, lijevom rukom pomete...
Moram priznati da se, obzirom na ono neodbranjivo, što je Alma trebala odbraniti, i ona bila odlična. Jak kadar. Na pogrešnoj strani.
Jarane, pa svaka ti čast :-D
Svi mi imamo svoje favorite ali samo ti kosmičke orgazme doživljavaš na sam pomen Naše Stranke.

Iz dubokog poštovanja prema tvom uvjerenju, ja više ni jedne neću reći na bilo koji tvoj post. :kiss:
Pozdrav
Kikibombona

#32754 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Kikibombona »

cadburry wrote:Evo ja želim normalizaciju međuetničkih odnosa u BiH (i to ne način da Srbi i Hrvati shvate da su oni zapravo Bošnjaci katoličke i pravoslavne vjeroispovjesti :D ) i vrlo ponosno nosim pežorativni opis FGR, ali neću glasati za Falatara. Ne zbog toga što mislim išta ružno o njemu ili što mislim da će biti loš član predsjedništva, već iz prostog razloga što nema nikakve šanse. Da postoje dva kruga glasanja, u prvom bih glasao za Falatara, a u drugom za manje lošeg kandidata. Da mislim da su svi ostali kandidati isti i da je svejedno hoće li pobijediti Džaferović, Bećirović ili Radončić, glasao bih za Falatara. Ali ja ne mislim da su ova trojcia isti i da je svejedno. Glas za Falatara bi bio bačen glas i jedini rezultat bi bio da tebi pokažem koliko ima FGR, a složit će se, od te tvoje statistike i nema plaho fajde.

Zbog toga ću glasati za Denisa Bećirovića. Ne zato što me oduševaljavaju njegova otvorena pisma, stav ili pitanja kojima se bavi, nego iz razloga što je daleko bolji kandidat i od Džaferovića i Radončića, a ima relane šanse da postane član Predsjedništva. Osim toga, da ljevica dobije svog člana predsjedništva bi značajno olakšalo ljevici formiranje vlasti. Ako predsjedništvo budu činili Dodik-Čović-Radončić/Džaferović, kako očekivati da ljevica formira vlast na državnom nivou? Sa Denisom Bećirovićem se može očekivati i da neki ljudi iz Naše stranke, a kojem ja jako cijenim, poput Peđe Kojovića ili Edina Forte, zauzmu pozicije u Vijeću ministara.
Glasanjem za manje zlo iz spirale zla nikada necemo izaci. Za 20 ili 50 godina ce biti ista ponuda. SDA i SDP ce vladati do sudnjeg dana. Svaka nova politika u startu ima status autsajderske.

Nuzno je jacati zdrave opcije da bi ozdravili za 20 ili 50 godina. Bolest se ne moze izlijeciti preko noci, mora se duze vrijeme tretirati.

Nasa stranka raste iz izbora u izbore. Ako bi za 10-20 godina preuzeli vlast, bio bi veliki uspjeh. Da ljudi poput tebe razmisljaju dugorocno, da ne razmisljaju od danas do sutra, napredak bi bio brzi. Opcije poput NS bi brze rasle. Ovako gmizemo da se napredak jedva pomocu mikroskopa vidi. Propalih 20 godina.

Za nas bi bilo najbolje da sto prije propadnemo i dotaknemo dno. SDA i SDP kreditima daju laznu nadu. Oni su napravili partokratijski sistem, instalirali kriminal, korupciju i nepotizam. Samo budaletina moze misliti da ce se kriminalci boriti protiv kriminala.

Razlika izmedju SDA i SDP je toliko mala da nije vrijedna pomena. Pogledaj Zenicu i Tuzlu, SDA i SDP bastione. Ista karina. Je li bolja Tuzla od Zenice? Jest qrac. Niksic nije nista bolji od Izetbegovica. Cim je dosao na vlast odmah je uvalio brata i Bregu preko stele vodao po bolnicama. Isti mentalitet, korupcija i nepotizam. To su bolesni ljudi.
drug_profi

#32755 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Najbolji lijek je smjenjivanje vlasti na svakim izborima. To garantovano pročišćava kadrove, popravlja programe i zakone.
Novak20

#32756 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Novak20 »

drug_profi wrote:Najbolji lijek je smjenjivanje vlasti na svakim izborima. To garantovano pročišćava kadrove, popravlja programe i zakone.
:thumbup: :thumbup:
Novak20

#32757 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Novak20 »

Heartbeats wrote:
O toj da su 2014 rezolutno odbijali da imaju kandidata za člana predsjedništva jer je izborni zakon diskriminatrski, da bi 2018 promjenili odjednom promjenili stav. Neko je na tviteru o navedenom pitao Peđu otkud taj zaokret i Peđa odgovorio "jer Sejdić-Finci nije više u fokusu EU" Principi my ass!

Kada je GS pozavao na naoružanje OS i MUP-a, Sabina ih je prva optužila za radikalizam i tvz građanstvo i ljevičarstvo.
U posljednjem intervjuu Peđa poziva na modernizaciju i naoružanje OS BiH i niko ništa. To što su drugi detektovali probelem ranije, a NS ih pljuvao, nema veze više je li?

Sve stranke imaju aferima i kostura u ormaru, ali nemojte se praviti da ste djevice Marije i nevini a u biti ste jedanko šuplji k'o goblen.
Svakako su manje šuplji nego oni koji su učestvovali u vlasti, mijenjali stranke, preletali, priklanjali se SDA, razdvajali se i opet sastavljali. :D
statixx

#32758 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by statixx »

drug_profi wrote:Najbolji lijek je smjenjivanje vlasti na svakim izborima. To garantovano pročišćava kadrove, popravlja programe i zakone.
Da bi se to ostvarilo potrebno je prije svega zaustaviti usitnjavanje stranacke scene radi izbornog plijena.

Ako na jednoj strani imas SDA-SBB-HDZ, na drugoj strani potrebne su dvije-tri stranke koje ih mogu svrgnuti i kazniti za svaki uzalud potroseni mandat.
Kikibombona

#32759 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Kikibombona »

Nas narod je nepismen i primitivan, u velikom procentu. Mentalitet je grozan. Tek smo dobili demokratiju. Vecina nas je starija od bosanske demokratije i kapitalizma. :idea: Teska tranzicija je pred nama. Mislim da se treba obrnuti par generacija da bi krenuli naprijed brzim koracima. Narod treba shvatiti i prihvatiti demokratiju.

Kod nas je jednu komunisticku partiju zamijenilo nekoliko komunistickih partija. Sada imamo visepartijski - partokratijski komunisticki sistem. Uzeli smo najgore od komunizma i demokratije, socijalizma i kapitalizma.

Prica mi kolega na poslu - Kakanjac. Kaze, SDA uzima 100%. Zaposlili hiljade gradjana u javna preduzeca. Imaju veliki broj stranackih tajkuna koji su zaposlili dosta ljudi. Na to dodaj naivne, one sto im je vazna vjera, one sto vole Aliju, one sto su dobili put do sela itd.

Mnogi inteligentni ljudi su jednostavno kupljeni od strane SDA i SDP. Znaju dobro da propadamo, da ovo nigdje ne vodi, ali njima je sada dobro i nije ih briga sta ce biti sutra. Mnogi su zaposleni, mnogi se nadaju da ce ih stranka zaposliti.

Nama nema druge opcije nego da jacamo zdravo tkivo, malim koracima. Nema druge alternative. Moramo razvijati kriticku misao, izlaziti na proteste, profilisati mentalitet naroda. Dug i tezak posao.

Najgore je voditi se misljenjem: 'ova stranka je manje zlo, idem glasati za njih'. Bolje ne glasati nikako nego glasati za zlo. I mala izlaznost je poruka. Podsticanjem zla, bilo ono vece ili manje, drustvo ce nastaviti propadati.

Najgore je sporo propadanje. Ja da moram birati izmedju najveceg, veceg ili manjeg zla, izabrao bih ono najvece, da sto prije propadnemo i krenemo ispocetka.
Kikibombona

#32760 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Kikibombona »

statixx wrote:
Da bi se to ostvarilo potrebno je prije svega zaustaviti usitnjavanje stranacke scene radi izbornog plijena.

Ako na jednoj strani imas SDA-SBB-HDZ, na drugoj strani potrebne su dvije-tri stranke koje ih mogu svrgnuti i kazniti za svaki uzalud potroseni mandat.
Ako bih morao birati izmedju dva zla, da uzmemo kao pretpostaku da je SDA vece - a SDP manje zlo, izabrao bih prvu opciju. Kunem se zivotom i cijelom porodicom. Izabrao bih vece zlo, da sto prije propadnemo i krenemo ispocetka.

Bolje brzo propadanje sa SDA nego sporo sa SDP. Obje stranke su ogrijezle u kriminalu, korupciji i nepotizmu. Bolesni do srzi, jedni i drugi. Nista ne mogu promijeniti. Ne moze se meksicki narko kartel boriti protiv proizvodnje kokaina, kao sto ne mogu SDA i SDP protiv kriminala, korupcije i nepotizma. I ne mogu i nece suditi sami sebi.
drug_profi

#32761 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Neizlazak na izbore šalje samo poruku da ti je dobro.
Ili da si glup.
cadburry

#32762 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by cadburry »

Kikibombona wrote:
cadburry wrote:Evo ja želim normalizaciju međuetničkih odnosa u BiH (i to ne način da Srbi i Hrvati shvate da su oni zapravo Bošnjaci katoličke i pravoslavne vjeroispovjesti :D ) i vrlo ponosno nosim pežorativni opis FGR, ali neću glasati za Falatara. Ne zbog toga što mislim išta ružno o njemu ili što mislim da će biti loš član predsjedništva, već iz prostog razloga što nema nikakve šanse. Da postoje dva kruga glasanja, u prvom bih glasao za Falatara, a u drugom za manje lošeg kandidata. Da mislim da su svi ostali kandidati isti i da je svejedno hoće li pobijediti Džaferović, Bećirović ili Radončić, glasao bih za Falatara. Ali ja ne mislim da su ova trojcia isti i da je svejedno. Glas za Falatara bi bio bačen glas i jedini rezultat bi bio da tebi pokažem koliko ima FGR, a složit će se, od te tvoje statistike i nema plaho fajde.

Glasanjem za manje zlo iz spirale zla nikada necemo izaci. Za 20 ili 50 godina ce biti ista ponuda. SDA i SDP ce vladati do sudnjeg dana. Svaka nova politika u startu ima status autsajderske.

Nuzno je jacati zdrave opcije da bi ozdravili za 20 ili 50 godina. Bolest se ne moze izlijeciti preko noci, mora se duze vrijeme tretirati.

Nasa stranka raste iz izbora u izbore. Ako bi za 10-20 godina preuzeli vlast, bio bi veliki uspjeh. Da ljudi poput tebe razmisljaju dugorocno, da ne razmisljaju od danas do sutra, napredak bi bio brzi. Opcije poput NS bi brze rasle. Ovako gmizemo da se napredak jedva pomocu mikroskopa vidi. Propalih 20 godina.

Za nas bi bilo najbolje da sto prije propadnemo i dotaknemo dno. SDA i SDP kreditima daju laznu nadu. Oni su napravili partokratijski sistem, instalirali kriminal, korupciju i nepotizam. Samo budaletina moze misliti da ce se kriminalci boriti protiv kriminala.

Razlika izmedju SDA i SDP je toliko mala da nije vrijedna pomena. Pogledaj Zenicu i Tuzlu, SDA i SDP bastione. Ista karina. Je li bolja Tuzla od Zenice? Jest qrac. Niksic nije nista bolji od Izetbegovica. Cim je dosao na vlast odmah je uvalio brata i Bregu preko stele vodao po bolnicama. Isti mentalitet, korupcija i nepotizam. To su bolesni ljudi.
Ovo sto sam uvecao ti je najbolji odgovor. Ja ne mislim da su SDA i SDP isti i da je svejedno da li ce Becirovic ili Dzaferovic sjediti u Predsjednistvu. Zbog toga glasam za Becirovica, a na nekim nivoima za parlamente za NS, a na nekim za SDP.

Sve sto si napisao za Niksica, ja mogu napisati i za neke clanove NS-a. Ne idealiziram ni jedne ni druge. I u NS-u i u SDP-u ima i dobrih i losih ljudi, a lose ljude iz NS-a ne vidis jos uvijek tako jasno jer nisu imali vlast. Da trazim savrsene kandidate, vjerovatno bih apstinirao.
Heartbeats

#32763 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Heartbeats »

Novak20 wrote:
Heartbeats wrote:

Svakako su manje šuplji nego oni koji su učestvovali u vlasti, mijenjali stranke, preletali, priklanjali se SDA, razdvajali se i opet sastavljali. :D
Je li se ovo odnosi i na Marjanovića samo u drugoj formi?
Ili na Selima koji je na sav glas vikao kako se neće kandidovati?
addy_sa

#32764 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by addy_sa »

Cim vidim da NS stoji dobro u internet anketama, znam da u realnosti ih nece nigdje biti
criticos

#32765 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by criticos »

addy_sa wrote:Cim vidim da NS stoji dobro u internet anketama, znam da u realnosti ih nece nigdje biti
Bilo bi, kada bi se uvelo elektronsko glasanje :D
statixx

#32766 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by statixx »

Kikibombona wrote: Najgore je voditi se misljenjem: 'ova stranka je manje zlo, idem glasati za njih'. Bolje ne glasati nikako nego glasati za zlo. I mala izlaznost je poruka. Podsticanjem zla, bilo ono vece ili manje, drustvo ce nastaviti propadati.
Gore je glasati za jednu stranku, a smatrati da ne postoji ni jedna druga s kojom se moze koalirati cime bi se postepeno mijenjao sistem, provodile reforme i podizala odgovornost prema glasacima. Dakle teza prema kojoj su svi kriminalci je besmislena. Nece biti nikakvog reseta, dzaba pricas o ubrzanom propadanju. Opstaju drzave i sa vecim kriminalcima, tako da su to po meni price za malu djecu i kobajagi revolucionare.

Za jednu ovako malu drzavu imamo i previse materijala na politickoj sceni. Nedostaju nam rad pravosudja i odgovornost vlasti. Zbog toga je vazno kaznjavanje na izborima.
Kikibombona

#32767 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Kikibombona »

cadburry wrote:Ovo sto sam uvecao ti je najbolji odgovor. Ja ne mislim da su SDA i SDP isti i da je svejedno da li ce Becirovic ili Dzaferovic sjediti u Predsjednistvu. Zbog toga glasam za Becirovica, a na nekim nivoima za parlamente za NS, a na nekim za SDP.

Sve sto si napisao za Niksica, ja mogu napisati i za neke clanove NS-a. Ne idealiziram ni jedne ni druge. I u NS-u i u SDP-u ima i dobrih i losih ljudi, a lose ljude iz NS-a ne vidis jos uvijek tako jasno jer nisu imali vlast. Da trazim savrsene kandidate, vjerovatno bih apstinirao.
Nisam rekao da su isti. Ne postoje dva ista covjeka. Rekao sam da su manje i vece zlo.

Uporedi dva radnicka grada, slicne velicine i stanovnistva, Zenicu i Tuzlu, u jednom suvereno vlada SDA u drugom SDP. Ima li razlike? Ima li ikakve razlike u vladavini izmedju SDA i SDP? Naravno da ima, ali je razlika toliko mala da je skoro neprimjetna.

Nijedna od ove dvije kancerogene stranke nije pokazala nimalo volje da se bori protiv kriminala, korupcije i nepotizma. To bi znacilo da bi se borili protiv sebe.

Nasa stranka je bosanska. U njoj nesumnjivo ima hamelja. Od toga ne mogu biti izuzeti. Prosjecan Bosanac je sklon kriminalu, korupciji i nepotizmu. Koliko ima Bosanaca da se nisu ogrijesili o zakon, da nisu ponudili mito, da nisu potegli stelu...!? Ja znam sebe i jos par ljudi, ali za njih ne mogu garantovati.

Nasa stranka ima boljke koje ima bosansko drustvo, ali je po do sada vidjenom iznad prosjeka. Za razliku od njih, SDA i SDP su kreirali kriminalno-koruptivno-nepotisticki sistem. Glas za njih je glas protiv drzave i naroda. Njima dodati i njihove otpatke poput SBB, SzBiH, DF ili GS. Ne mozes covjece od lopova ocekivati da se bori protiv kriminala, korupcije i nepotizma. :roll:

Zasto ne glasas za Hadzikadica?

Covjek cist kao suza. Dokazan u struci. U svakom pogledu bolji od svakog protukandidata.

Hocemo li do smrti glasati za SDA i SDP poltrone i stranacke zombije? Oni ce do kraja svijeta biti favoriti. Ko god novi dodje, u startu je autsajder u srazu sa kriminalnim mrezama koje kontrolisu javna preduzeca, medije i vlastiti narod.
Kikibombona

#32768 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Kikibombona »

statixx wrote:
Kikibombona wrote: Najgore je voditi se misljenjem: 'ova stranka je manje zlo, idem glasati za njih'. Bolje ne glasati nikako nego glasati za zlo. I mala izlaznost je poruka. Podsticanjem zla, bilo ono vece ili manje, drustvo ce nastaviti propadati.
Gore je glasati za jednu stranku, a smatrati da ne postoji ni jedna druga s kojom se moze koalirati cime bi se postepeno mijenjao sistem, provodile reforme i podizala odgovornost prema glasacima. Dakle teza prema kojoj su svi kriminalci je besmislena. Nece biti nikakvog reseta, dzaba pricas o ubrzanom propadanju. Opstaju drzave i sa vecim kriminalcima, tako da su to po meni price za malu djecu i kobajagi revolucionare.

Za jednu ovako malu drzavu imamo i previse materijala na politickoj sceni. Nedostaju nam rad pravosudja i odgovornost vlasti. Zbog toga je vazno kaznjavanje na izborima.
Mislis li da se lopov moze promijeniti i postati posten?
Hakiz

#32769 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Sada zamisli sebe da si dobio neku poziciju na izborima i da znaš sigurno da za 4 godine nećeš više biti na toj poziciji niti na bilo kojoj drugoj. To bi ti bilo motivirajuće?
kmirsad

#32770 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Naravno da bi trebalo biti motivirajuče, ako se za tu poziciju izborio zbog želje da doprinese širem društvenom interesu i napretku svoje države, a ne radi uhljebljenja svjestan da mu mandat moše trajati 4 godine.
I trebao bi biti motivisan da ubrza stvari i u svom mandatu završi sve šta je na izborima obečao biračima.
Last edited by kmirsad on 27/09/2018 19:29, edited 1 time in total.
AmiĐa_Idriz

#32771 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by AmiĐa_Idriz »

Šta je Sabini sa šiškama :mrgreen:

Inače dobra je bila neku noć na Federalnoj, doduše ona tuka iz SDA se sama nabacivala na volej al eto.
JThomas

#32772 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JThomas »

Hakiz wrote:
Sada zamisli sebe da si dobio neku poziciju na izborima i da znaš sigurno da za 4 godine nećeš više biti na toj poziciji niti na bilo kojoj drugoj. To bi ti bilo motivirajuće?
u razvijenim demokratijama, za očekivati je da birači dobar rad nagrade novim mandatom. tako bi to bila motivacija i mimo altruizma.

naravno to ne vrijedi u banana državama gdje je gro glasova kupljeno na ovaj ili onaj način i gdje se glasa za zadržavanje nezasluženih privilegija.
Hakiz

#32773 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

To i jeste poenta mog pitanja. Da je kako nije, političari bi bili državnici, to jeste radili bi svoj posao u korist svih, pa šta usput sebi ugrabe, dobro i jeste. I ako bi ljudi vidjeli da im je sa nekim političarem dobro, nagradili bi ga novim mandatom. Pa čak i ako zna da ima samo jedan mandat, dobar rad bi mu bila pozitivna crtica u CV-u za neki drugi posao van politike.

Ali kako kod nas političari nisu državnici, u slučaju da znaju da imaju samo jedan mandat, logično je da ga iskoriste da sebi ugrabe što više. Tako da ograničavanje na samo jedan mandat kod nas ne bi donijelo ništa dobro.

Na stranu to da u tom slučaju nema dugoročnog planiranja. Šta ako imam ideju za projekat koji će biti baš dobar ali koji traje 10 godina, a znam da čak i ako dobro radim imam samo 4 godine? Neću ga ni početi. Ko zna šta će nasljednik na moju poziciju od tog projekta napraviti.

Da smo kakvi nismo mi bi nagradili dobar rad novim mandatom a kaznili loš rad slanjem u političku istoriju. Ali kao što ti reče, kako smo naopaki, to nema svrhe.
drug_profi

#32774 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Hakiz wrote:
Pa potrudi se da zasluzis drugi mandat. Sve sto trebas uraditi.
U korumpiranim društvima dugotrajan ostanak na vlasti je opasan. Stranka ili pojedinac postaju suviše moćni, a sve manje okrenuti građanima.
Uzmi SDA kao očit primjer. Kancer ovog društva jer su prdugo na vlasti. svuda upleteni, u sve umreženi. Sad ti treba cijela generacija da uklonis kadrove koji su instalirani i koji rade samo u interesu stranackih prvaka. Od tuzioca, komisija, pa na dalje...
furlan

#32775 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by furlan »

Hakiz wrote:
Pa u realnom sektoru kada obezbjedis posao za cetri godine kao da si dobio na lutriji. :D
Locked