Fudbalski klubovi iz BiH - stare sezone

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#3276 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by Tomahawk11 »

E jbg sad, moram crtati

Prvi post....
Normalni ljudi bi trebali da se ograde od tih desavanja, pogotovo kad su u pitanju Zeljo ili Sarajevo.
Drugi post....
Kazem, normalni treba da se ograde od tih idiotluka i zatupljujucih poruka.
Druga je stvar sto ti to ne zelis vidjeti....
LSD

#3277 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by LSD »

Pa što se nisi ogradio od Bjelave, ako se smatraš normalnim :? nešto nisam to vidio
Tomahawk11
Globalni moderator

#3278 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by Tomahawk11 »

LSD wrote:Pa što se nisi ogradio od Bjelave, ako se smatraš normalnim :? nešto nisam to vidio
Moram li i to izvlaciti iz posta gore?
LSD

#3279 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by LSD »

Tomahawk11 wrote:
LSD wrote:Pa što se nisi ogradio od Bjelave, ako se smatraš normalnim :? nešto nisam to vidio
Nemoj mi nikakvog izvlacenja,...vec fino citiraj Bjelavine postove i ogradi se javno od njega, da svi vide....i onda cu reci svaka cast :thumbup: ha ja
Mea_parvitas

#3280 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by Mea_parvitas »

leškarenje wrote:Bili,probali i vraćeni na prugu :thumbup:
I Asim Ferhatovic bio na probi u Želji :lol:

Image

A evo i Musemica na probi, na utakmici koju je Zeljo igrao sa Santosom i Peleom na celu, kojeg je Zeljo posmatrao tu utakmicu, tj. bio je na probi, ali nije zadovoljio. :D

Image

A evo i Dzajica na probi, ni on nije zadovoljio.

Image
Last edited by Mea_parvitas on 26/02/2016 12:35, edited 2 times in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#3281 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by Tomahawk11 »

LSD wrote:
Tomahawk11 wrote:
Nemoj mi nikakvog izvlacenja,...fino citiraj Bjelavine postove i ogradi se javno od njega, da svi vide....i onda cu reci svaka cast :thumbup: ha ja
Ne pricam u ime forumasa bjelave. Koliko god grijesi on, toliko grijesis i ti.
Dzabe, moram. Treba li i ovo objasnjavati?

Da citiram njegove postove? Da ulazim u vasu suvislu raspravu? Ne pada mi na pamet. Prica je proljev i svi oni koji ne ucestvuju u njoj, koji su po strani - ispravno se postavljaju. Pod ovim mislim i na Manijake i na Pitare. I tebi prijateljski savjet - ne pali se na izlizanu pricu.

On tebi ko je osnovao, ti njemu ko je ukrao, on tebi ko je igrao, ti njemu vidi vam parole, onda on ili neko drugi a vidi u vas....pa to je bar milion puta pretreseno. Dosadno i smaracki.
bjelave

#3282 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by bjelave »

LSD wrote:
Tomahawk11 wrote:
Nemoj mi nikakvog izvlacenja,...vec fino citiraj Bjelavine postove i ogradi se javno od njega, da svi vide....i onda cu reci svaka cast :thumbup: ha ja
Lsd cinjenice, cinjenice samo o njima govorim. Prestanite lagati i prodavati se za nesto drugo sto niste.
I prestanite mijenjati teze. Ja nacionalizam nisam pominjao ali je cinjenica da je sastav zelje bio takav sve do kraja II svjetskog rata.
I sad bi to trebao biti moj problem :-)
Mea_parvitas

#3283 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by Mea_parvitas »

Izgooglaj Muharema Saracevica. ;) 1927 ;) Poslije se pojavljuju jos neki takodje. ;) Tada je to sve bilo na amaterskom nivou i igrali su ljudi koji se druze, koji skupa zive i rade. Mi smo bili radnicki klub, kao i Hajduk u to vrijeme, a znalo se koji su nacionalisticki klubovi. ;)
BlueBlood

#3284 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by BlueBlood »

leškarenje wrote:Bili,probali i vraćeni na prugu :thumbup:
kone zapamtite da vam je i babu atifa sa pivom u ruci i znackom sarajeva za reverom satro voz kod hadzica
bjelave

#3285 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by bjelave »

Moguce da je bio taj Saracevic kao izuzetak koji potvrdjuje pravilo. A sto se tice nacionalizma to se valjda odnosi na timove koji su gajili nekakav nacionalni eksluzivizam.
I kazem opet prelistaj knige o zelji i sastave, uprave sve do poslije II svjetskog rata.
Dosta vise od mene. Na glavu ste se popeli sa svojim lazima, licemjerem i zamjenama teza.
Mea_parvitas

#3286 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by Mea_parvitas »

Ja ti kazem da ih ima jos, pronadji, nije izuzetak. ;) Zna se na kojim principima je osnovan klub, to je radnicki klub, u kojem niko nije imao zagarantovano pravo ali i zabranu igranja. ;) Od nastanka, pa do danas klub gaji prave vrijednosti. I kad nam je najgore bilo, kad ste uzeli igrace i kad ste tek osnovali pa kad smo ispali u 3 ligu, kad ste ponudili fuzionisanje negdje oko 1947(8) odbili smo to zbog tih vrijednosti i nase publike u nadu za bolju buducnost sa vlastitim snagama.
Last edited by Mea_parvitas on 26/02/2016 12:44, edited 1 time in total.
ultima_palabra

#3287 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by ultima_palabra »

bjelave wrote:Na glavu ste se popeli sa svojim lazima, licemjerem i zamjenama teza.
:lol: Negdje moraš platiti za ovo, a ovdje ima u neograničenim količinama :sax:
LSD

#3288 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by LSD »

bjelave wrote: Lsd cinjenice, cinjenice samo o njima govorim. Prestanite lagati i prodavati se za nesto drugo sto niste.
I prestanite mijenjati teze. Ja nacionalizam nisam pominjao ali je cinjenica da je sastav zelje bio takav sve do kraja II svjetskog rata.
I sad bi to trebao biti moj problem :-)
http://www.radiosarajevo.ba/novost/1758 ... orpedo-91-

pogledaj kakav je bio sastav Torpeda za kojeg navijaš, i to 1946, takođe poslije drugog svijetskog rata ;-)

Šarenkapa, Vlačić, Stričić, Pauković, Sklopovi, Lovrić itd - su garant staragradska muslimanska prezimena, jelde ;-) i sva prezimena ti odlicno pamtiš, jer imaš preko 200 godina :mrgreen:

ali ta prezimena ne nabrajaš, to te zanima, tad ne brojiš krvna zrnca, ha :lol: vec samo kad su Željina, pošto vidim da te intersuju samo nacionalnosti igraca....i pricas nekome o "muslimanskom uhu" i licemjerstvu :lol: :lol: kako te nije stid, to mi nije jasno :roll:
bjelave

#3289 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by bjelave »

za FK Torpedo: Alajbegović, Šarenkapa, Vlačić, Stričić, Pauković, Sklopovi, Lovrić, Novo, Fizović, Alajbegović, Šaković (Mustagrudić).

Nacionalno mjesovit sto je normalno za ovaj grad i klub koji se identficira s istim

A evo ti sastav prve zvanicne utakmice FKZ.

Tim je nastupio u sastavu: Stefan Cicvol, Milan Tomić, Vilim Novak, Rudolf Kefer, Milovan Adamović, Stjepan Katalinić, Ludvig Leple, Dragutin Siber, Dimitrije Dimitrijević, Ivan Krajnc i Franjo Cvelfer. U drugom dijelu su nastupili još Ivan Dunkl i Milutin Egić.

A ni poslije 5 godina nije se nista promjenilo i tako je bilo sve do poslije II svjetskog rata.

Željezničar 1925/1926.
Stoje prvi red s lijeva: Hinko Tegzeš – mlađi, Herland Gmaz, Ivan Krajnc, Eduard Osim, Oto Potočnik; drugi red: Franjo Šuh, Franjo Krajnc, Ivan Pavičić; treći red: Herbet Gmaz, Josip Šebalj, Leonard Fedi;

I ja stim nemam problema.

Sta tebe tu nervira?
Last edited by bjelave on 26/02/2016 13:09, edited 1 time in total.
LSD

#3290 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by LSD »

Za FK Željezničar su u ovoj utakmici igrali: Kantaradžić, Begić, Mamić, Marjanović, Šilić, S. Alajbegović, Domorocki, Konjovod, Rajlić, F. Lovrić i Lazarević
A ovo je "katolički" sastav kako veliš, nigdje muslimanskohg uha, što je inace jako bitno u tvom sistemu vrijednovanja :lol: :lol:

eee s kim ja raspravljam, yebo me otac glupi :zid:
bjelave

#3291 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by bjelave »

Ne izvrci. Procitaj jos jednom sta sam napisao.

Multikulture ste se uhvatili poslije II svjetskog rata. Ja se s tim slazem. A do tada Herbert, Vilim, Oto, Herlnd, Eduard i ostala stara bosanska imena.

I nije u krajnjem slucaju to ni bitno ali je Cvrle poceo tu cijelu raspravu. A ovo je samo jedan, medju mnogima razlozima, sto se zeljo tad nije mogao primiti medju gradskim stanovnistvom.
I to je tako. Vozdra sad.
sumirprimus

#3292 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by sumirprimus »

Poslje ove koja je naredna tema za kljucamje eurolig?? :skoljka:
Tomahawk11
Globalni moderator

#3293 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by Tomahawk11 »

LSD wrote:
Za FK Željezničar su u ovoj utakmici igrali: Kantaradžić, Begić, Mamić, Marjanović, Šilić, S. Alajbegović, Domorocki, Konjovod, Rajlić, F. Lovrić i Lazarević
A ovo je "katolički" sastav kako veliš, nigdje muslimanskohg uha, što je inace jako bitno u tvom sistemu vrijednovanja :lol: :lol:

eee s kim ja raspravljam, yebo me otac glupi :zid:

:D
A kad ti ja kazem da se manes, napadnes me kako branim pitare, napadam manijake.
Kad ti to kazes, drugacije zvuci :P
dr socrates

#3294 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by dr socrates »

Generalno gledano klubovi kao što su:Velež,Željezničar,Sarajevo,Rijeka,Vojvodina su bili podjednako uspješni u ligi bivše SFRJ i dolaze odmah iza klubova "velike četvorke",a ovim klubovima dodao bih i OFK Beograd koji je sve do početka osamdesetih bio dosta uspješan kolektiv(dva osvojena kupa i polufinale Kupa kupova).

Svi tadašnji jugoslovenski klubovi su bili režimski i smiješna je rasprava oko toga ko je to bio u većoj ili manjoj mjeri.Jednostavno niste mogli ni da postojite kao sportsko društvo ako niste bili po volji tadašnjem režimu i to se pogotovo odnosi na BiH čiji su prvoligaški klubovi u svim aspektima bili multietnički(navijači,rukovodstvo,treneri,fudbaleri),što je naravno potpuna suprotnost ovome što imamo danas.

Tako imamo danas apsurdnu situaciju da pojedini ostrašćeni navijači u želji da dokažu kako je njihov klub oduvijek bio nacionalno obojen umanjuju značaj fudbalera i stručnjaka drugih nacionalnosti u njegovoj istoriji.

To je otišlo toliko daleko da recimo navijači Sarajeva prebrojavaju nacionalni sastav fudbalera Željezničara između dva svjetska rata zaboravljajući da spomenu ko je njihov klub vodio do dvije titule šampiona Jugoslavije.

Svi oni koji bolje prate situaciju vezanu za istoriju sporta na ovim prostorima znaju da je muslimansko stanovništvo na prostorima Jugoslavije bilo veoma slabo uključeno u nastanak i razvoj sportskih društava.

Bavljenje sportom jednostavno nije bilo u duhu vjerske tradicije ovdašnjih muslimana,to se smatralo zapadnjačkom novinom. Osnivači većine sportskih društava između dva svjetska rata bili su nemuslimani(recimo svi osnivači Veleža bili su Srbi), a slično je bilo i sa igračkim kadrom pa prema tome ni Željo tu nije bio izuzetak.

Nikada nisam bio navijač Željezničara ali mi nije jasno po čemu su oni to veći sarajevski klub?Ispadali su iz bivše lige nekoliko puta ,a 1990.godine je proširivana prva liga na 19 klubova da bi se Sarajevo i dalje takmičilo u njoj(farsa sa ponavljanjem utakmice protiv Dinama).

Željo je recimo igrao polufinale Kupa UEFA a koliko ja znam Sarajevo za pedeset godina nije uspjelo da dočeka proljeće u Evropi.
1946--1987

#3295 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by 1946--1987 »

klasicna skretnicarska mitomanija, dakle prepoznat si kao navijac manjeg sarajevskog kluba.Uzlad ti sto pises da nisi, provaljen si :mrgreen:
emigrazione

#3296 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by emigrazione »

Sarajevo je veci klub zbog vece i bogatije istorije, u bivsoj drzavi ima vise titula, neuporedivo vise prvoligaskog staža, vise pobjeda, manje poraza, najbolji igraci ove drzave svih vremena su igrali u Sarajevu...FK Sarajevo je popularniji klub, ima vise navijaca, a to nikakvi rezimi ne mogu da naprave i navijaci ovoga kluba su najveci dokaz da je klub stvoren iz ogromne ljubavi...
internazionale

#3297 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by internazionale »

dr socrates wrote:Generalno gledano klubovi kao što su:Velež,Željezničar,Sarajevo,Rijeka,Vojvodina su bili podjednako uspješni u ligi bivše SFRJ i dolaze odmah iza klubova "velike četvorke",a ovim klubovima dodao bih i OFK Beograd koji je sve do početka osamdesetih bio dosta uspješan kolektiv(dva osvojena kupa i polufinale Kupa kupova).

Svi tadašnji jugoslovenski klubovi su bili režimski i smiješna je rasprava oko toga ko je to bio u većoj ili manjoj mjeri.Jednostavno niste mogli ni da postojite kao sportsko društvo ako niste bili po volji tadašnjem režimu i to se pogotovo odnosi na BiH čiji su prvoligaški klubovi u svim aspektima bili multietnički(navijači,rukovodstvo,treneri,fudbaleri),što je naravno potpuna suprotnost ovome što imamo danas.

Tako imamo danas apsurdnu situaciju da pojedini ostrašćeni navijači u želji da dokažu kako je njihov klub oduvijek bio nacionalno obojen umanjuju značaj fudbalera i stručnjaka drugih nacionalnosti u njegovoj istoriji.

To je otišlo toliko daleko da recimo navijači Sarajeva prebrojavaju nacionalni sastav fudbalera Željezničara između dva svjetska rata zaboravljajući da spomenu ko je njihov klub vodio do dvije titule šampiona Jugoslavije.

Svi oni koji bolje prate situaciju vezanu za istoriju sporta na ovim prostorima znaju da je muslimansko stanovništvo na prostorima Jugoslavije bilo veoma slabo uključeno u nastanak i razvoj sportskih društava.

Bavljenje sportom jednostavno nije bilo u duhu vjerske tradicije ovdašnjih muslimana,to se smatralo zapadnjačkom novinom. Osnivači većine sportskih društava između dva svjetska rata bili su nemuslimani(recimo svi osnivači Veleža bili su Srbi), a slično je bilo i sa igračkim kadrom pa prema tome ni Željo tu nije bio izuzetak.

Nikada nisam bio navijač Željezničara ali mi nije jasno po čemu su oni to veći sarajevski klub?Ispadali su iz bivše lige nekoliko puta ,a 1990.godine je proširivana prva liga na 19 klubova da bi se Sarajevo i dalje takmičilo u njoj(farsa sa ponavljanjem utakmice protiv Dinama).

Željo je recimo igrao polufinale Kupa UEFA a koliko ja znam Sarajevo za pedeset godina nije uspjelo da dočeka proljeće u Evropi.
Sto je guslara ponijelo
1946--1987

#3298 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by 1946--1987 »

Logicno je da mi mislimo da je Sarajevo najveci klub a da komsije misle da je zeljeznicar.Mada argumenti i cinjenice pokazuju da je to ipak Sarajevo, tako razmisljaju neutralni :mrgreen:
Stroj-2

#3299 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by Stroj-2 »

internazionale wrote:
dr socrates wrote:Generalno gledano klubovi kao što su:Velež,Željezničar,Sarajevo,Rijeka,Vojvodina su bili podjednako uspješni u ligi bivše SFRJ i dolaze odmah iza klubova "velike četvorke",a ovim klubovima dodao bih i OFK Beograd koji je sve do početka osamdesetih bio dosta uspješan kolektiv(dva osvojena kupa i polufinale Kupa kupova).

Sto je guslara ponijelo
Baš ga je ponijelo i zanijelo...
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#3300 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by hrasno38 »

emigrazione wrote:Sarajevo je veci klub zbog vece i bogatije istorije, u bivsoj drzavi ima vise titula, neuporedivo vise prvoligaskog staža, vise pobjeda, manje poraza, najbolji igraci ove drzave svih vremena su igrali u Sarajevu...FK Sarajevo je popularniji klub, ima vise navijaca, a to nikakvi rezimi ne mogu da naprave i navijaci ovoga kluba su najveci dokaz da je klub stvoren iz ogromne ljubavi...
:pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :zid: :zid: :zid: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
Post Reply