Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
pepeljara

#3276 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pepeljara »

zakasnila wrote:Sto se tice cijene u novoj otoci, oni ce reci da je 2150 KM, na vama je da trazite popust! Neki stanovi, moze se vidjeti i na netu imaju balkon, a neki lođe, nisu ustakljene, a nece ni biti i naredne dvije godine kupci ne mogu ustakliti balkone.
Ovdje je bila polemika oko onih 1,20 KM/m2 za odrzavanje i ostalo, to nepostoji, znaci agent je mislio na to kolike otprilike mozete ocekivati troskove rezija. Znaci rezije se placaju kao i u ostatku grada.
Dobar agent, veze nema :D
damsic

#3277 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by damsic »

Sto se tice Nove Otoke
prilikom kupovine stanova u ugovoru je definisano da je kupac obavezan da obezbjedi brojilo i prikljucak elektricne enertgije po pravilniku FERK-a gdje po novom zakonu svako moze odabrati ko ce im biti isporucilac elektricne energije (JP EPBIH ili JP EPHZHB).
Sva ostala brojila (za vodu, grijanje) ostaju u vlasnistvu isporucilaca tj KJKP Vodovoda i Euroterm za grijanje
Meni je ovo sasvim ok, jer ako jednog dana prodajes stan ostavljas i sva ta brojila, ne nosis ih sa sobom

Sto se tice same cijene stana, ja kada sam kupovao cijena je bila 2000 m2. Ja sam prilikom dogovora uspio da dobijem popust 50 KM po m2
Kada sam potpisao njihov predugovor, ja sam trazio i notarski obradjen ugovor da potpisem. On je kostao 490 KM ali jedino taj notarski ugovor je sigurnost koja definise sve, od cijene stana, kvadrature, rokova izgradnje, obaveze prodavca i nacin kada cu im platiti stan
Prilikom izrade notarskog ugovora, Nova Otoka je dostavila i svu dokumentaciju od regulacionog plana, dozvola za gradnju, ZK izvod parcele...znaci sve
Meni je bilo bitno da imam sve dokumentovano, sa svom dokumentacijom da je gardnja legalna i da imaju sve dozvole
Shvatam da je nekome 490 KM jako puno novca, ali to je jedini nacin da sebe zastitis da ne dodje do jednostranih izmjena poslije odredjenog vremena

Sto se samih rezija tice, vidim da je polemika oko 1,20 po m2. To je mozda neko okvirno rekao koliki su troskovi. Ovo je sta ja sigurno znam:
1. Vodovod i Kanalizacija - voda ce se placati po utrosku a kanalizacija (otpadne vode) se placaju po kvadraturi..Ne znam tacno koliko
2. Grijanje se placa po potrosnji + 0,55KM po m2 fiksno svaki mejsec
3. struja po potrosnji + jednokratno cca 1000 KM taj prikljucak
4. Odrzavanje - 0.38 m2 za zgrade sa liftom
5. Odvoz smeca 0,14 ili 0,15 feninga po m2

Sto se tice samog useljenja, onaj ko je platio vise od 50% stana dobio je vec kljuceve i uselio je (lamela D). Ostali cekaju tehnicki prijem da prodje pa da daju novac i usele (to su obicno ljudi sa kreditima jer banke ne pustaju kredit dok ne prodje tehnicki)

Meni je receno da tehnicki treba da bude zavrsen do kraja Augusta
imim

#3278 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by imim »

Svi su dobili ključeve, ne samo oni koji su platiti 50% stana. I svi odavno mogu useliti.
damsic

#3279 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by damsic »

imim wrote:Svi su dobili ključeve, ne samo oni koji su platiti 50% stana. I svi odavno mogu useliti.
Nije tacno. ja sam u toj zgradi kupio stan i samo kada uplatis vise od 50% dobijes kljuceve.
Pa nisu ni oni ludi da ti daju stan a da im pare ne das
DoradO

#3280 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by DoradO »

Sve si u pravu buduci komsija, ja samo kazem svaki novi put kad dodjem na sastanak nova hiljadarka treba za nesto :) kaze juce nismo dosli do te tacke kad vam to mogu reci... pa reko trebam sve potpisat pa da mi kazes koliko jos da pripremim?
damsic

#3281 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by damsic »

DoradO wrote:Sve si u pravu buduci komsija, ja samo kazem svaki novi put kad dodjem na sastanak nova hiljadarka treba za nesto :) kaze juce nismo dosli do te tacke kad vam to mogu reci... pa reko trebam sve potpisat pa da mi kazes koliko jos da pripremim?
Potpuno te razumijem. Moj savjet je detaljno ugovor iscitati i sve ih pitaj sta te interesuje. Ipak dajes svoj novac i imas pravo da znas sta sve placas
Sretno!
imim

#3282 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by imim »

damsic wrote:
imim wrote:Svi su dobili ključeve, ne samo oni koji su platiti 50% stana. I svi odavno mogu useliti.
Nije tacno. ja sam u toj zgradi kupio stan i samo kada uplatis vise od 50% dobijes kljuceve.
pa i ja sam kupila stan kreditom, i dobila ključeve i uselila davno :D
mario001

#3283 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mario001 »

imim wrote:
damsic wrote:
Bez tehnickog??
Nisi mogla ni uknjiziti na sebe niti bilo sta prikljuciti
damsic

#3284 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by damsic »

imim wrote:
damsic wrote:
Onda je tvoja banka vjerovatno pustila njima kredit . Ne znam kakav ugovor o saradnji ima tvoja banka sa njima, jer su oni sa vecinom banaka potpisali ugovore

Sretno useljenje :)
imim

#3285 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by imim »

struja i voda imaju sa gradilišta, niko još ne plaća račune, jer nikome još nije priključeno. bit će kada se završi uknjiženje, notar, tehnički pregled....
pepeljara

#3286 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pepeljara »

Moguce je, ali se hipoteka nad zemljistom / samim time i tvojim stanom / ne sklanja dok se ne uknjizi stan.
To je caka i rizik sa kojim svi kupci stanova ulaze kada kupuju stan koji jos uvijek nije uknjizen :D
I naravno tu prodavaci spustaju cijene kad im takve stvari izlozis, jer ne kupujes stan i nece biti tvoj dok se ne uknjizi odnosno u slucaju da stanu radovi popusis pare, a banka koja je kreditor aktivira hipoteku.
Thorgerson

#3287 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

damsic wrote: Sto se samih rezija tice, vidim da je polemika oko 1,20 po m2. To je mozda neko okvirno rekao koliki su troskovi. Ovo je sta ja sigurno znam:
1. Vodovod i Kanalizacija - voda ce se placati po utrosku a kanalizacija (otpadne vode) se placaju po kvadraturi..Ne znam tacno koliko
Ovo je objasnjeno bilo forumasu koji je unio tu polemiku, jedno devet puta, ali on je opet ostao pri svom ubjedjenju o nekakvih 1,20 KM po m2 da mora jos dodatno placati.
pepeljara

#3288 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pepeljara »

na sve to dodaj pdv :)
Thorgerson

#3289 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

imim wrote:
Haris.ba wrote:Po projektu su napravljenje lođe. Nije planiran prozor.

Većina naroda će ustakliti lođe jer klimatski i položajno odgovara više nego imati otvorenu lođu.

Uniprometova susjedna zgrada je napravila odličan potez. Svi balkoni su ustakljeni onim tankim staklima.

Nije Tibrina prevara, već samo ušteda. Mada, onda bi bila i drugačija cijena. Zgrade udaljene 50 metara imaju različitu cijenu u stotinama KM. Nije bez razloga.
Sve je to ok, nego mene interesuje jel sad ljudi moraju to ustakliti? Htjeli ne htjeli. Jer vidim da su stanovi (većina) već useljeni. Da li sad ti ljudi su obavezni dodatno plaćati ustakljenje?
Ajd hoce li neko ustakliti ili ne je najmanji problem, jer sada postavljaju koliko sam vidio klizne mehanizme (takvi su na Unigradnji), koje mozes skroz sklonuti u stranu ako hoces i onda ti je otvorena lodja.

Nego mene bode u oci to, da onakve lodje sada kakve su napravili, nisu bas namjeravali da ih oni ikada i ustakle. Jer su postavili na jednom dijelu staklo. Sta ce sada? Sklanjati to staklo ili na njega nekako nakalemiti drugo staklo.

Image

Ne znam, tesko da nece proci tehnicki zato sto nisu ustaklili, provuce se nekako. Isto kao sto su se provukli na Stupu, umjesto 6 spratova, natakarili 13. :D
pepeljara

#3290 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pepeljara »

Ovo na cosku su balkoni ne lodje.
Lodja mora imati sa 3 strane zatvoreno.

Mislim ako se ne varam :D
imim

#3291 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by imim »

I na unigradnji su ova stakla na balkonima, i na njima su ona klizna. Ako dobro primijetih .
Nepass

#3292 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Nepass »

Thorgerson wrote:
damsic wrote: Sto se samih rezija tice, vidim da je polemika oko 1,20 po m2. To je mozda neko okvirno rekao koliki su troskovi. Ovo je sta ja sigurno znam:
Ovo je objasnjeno bilo forumasu koji je unio tu polemiku, jedno devet puta, ali on je opet ostao pri svom ubjedjenju o nekakvih 1,20 KM po m2 da mora jos dodatno placati.
Cuj ja rekao da se dodatno placa, svo vrijeme pricam fiksni trosak plus potroseno.
Sta si ti citao? Evo ti gore sracunaj 1.08KM i dodaj tu vodu i dodjes do mojih 1.20KM/qm
Haris.ba

#3293 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Na unigradnji su klizna stakla.

Na tibri su ova stakla fiksna. Znači, skidanje i stavljanje prozora. :D
neki

#3294 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by neki »

Sta pise u ugovoru/predugovoru kolika su moguca odstupanja stvarne kvadrature u odnosu na ugovorenu?
damsic

#3295 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by damsic »

neki wrote:Sta pise u ugovoru/predugovoru kolika su moguca odstupanja stvarne kvadrature u odnosu na ugovorenu?
3%
pepeljara

#3296 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pepeljara »

Koja pljacka covjece....
cuj 3%
neki

#3297 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by neki »

pepeljara wrote:Koja pljacka covjece....
cuj 3%
Jesu li u Miljacki vracali pare/trazili doplatu zato sto se povrsina u ZKI/etaznom elaboratu ne slaze sa ugovorenom?
pepeljara

#3298 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pepeljara »

Jesu.

elem neka mi se jave ti sto su uzeli za 3% da im par stvari pojasnim na pm, da ovdje ne raspredam, (ako vec ugovor nisu potpisali).
mario001

#3299 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mario001 »

imim wrote:I na unigradnji su ova stakla na balkonima, i na njima su ona klizna. Ako dobro primijetih .
Klizna ali se slazu i zatvaraju, ovo u Novoj Otoci se skida i stavlja novo
sve_ovo_ja

#3300 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by sve_ovo_ja »

Pozdrav.
Sto se nove otoke tice nisam ja licno, ali jeste rodjak uzeo stan tu (ova zavrsena smedja zgrada uz cestu). On je uzeo penthouse na vrhu oni stanovi sto su, oko 90 kvadrata. Cijene sto se tice platio je prije jedno pola godine 50-ak hiljada, dio sada i dio kada se uknjizi. Ispod 2000 KM ga je izasao kvadrat to znam sigurno...sada kako upratih oko 2500 je cijena. Za neki detaljniji sud oko kvaliteta nisam kompetentan, vrijeme ce pokazati uostalom, ali ulaz u haustor je fantazija napravljen. Struja i voda cini mi se da nisu jos prikopcani.
Pozitivna stvar kod one zgrade su led paneli koji ce biti postavljeni, ako dobro upratih dio para ce ici na odrzavanje zgrade?!
Sretno svima koji su uzeli ili imaju namjeru da stvore svoje nesto :)
Post Reply