Da li si podnio reklamaciju na transakcije, nisi ti apsolutno ništa kriv. Desilo se isto čovjeku penzioneru koji karticu koristi jednom mjesečno za podizanje penzije. Ako im je sistem traljav i nesiguran zar klijenti treba da ispaštaju. Recimo u drugoj banci u kojoj imam račun online plaćanje karticom je zahtijeva potvrdu sms kodom, ranije je to bilo ukucavnajem passworda koji sam registrujes . Svako online plaćanje koje obavim bilo domaće ili strano zahtjeva SMS autorizaciju, dok u RB može svako ko ima podatke tvoje kartice uraditi plaćanje bez problema.Filadendron96 wrote: ↑15/09/2020 04:14 Možda je malo neodgovorno od mene očekivati da banka izađe u susret koliko može i da se pokuša novac vratiti na račun, s obzirom da su mi u poslovnici rekli da kada se desi ovako nešto da zna potrajati 2-3 mjeseca dok se ne riješi, ali helem nejse, malo više opreza ubuduće, čuvati se i ne zajebavati se sa sumnjivim stranicama (pogotovo ove što traže direktno podatke kartice).
Raiffeisen banka - sve o tome
Moderator: anex
-
boshniak
#3276 Re: Raiffeisen banka
- emirboi
#3277 Re: Raiffeisen banka
Evo vidim da imate i vi problema sa nekim "šklj" transakcijama. I meni se isto desilo prije 2 dana da mi je neko koristio internet karticu, i skinuli su mi oko 32km. Ja sam u nlb banci doduše. Oko 00:10 došla mi poruka na mobitel da je kartica upotrijebljena u New Harmony-u u Indiani u USA i da je skinuto 15 dolara, to jest nekih 25km. Nakon pola sata su mi došle još dvije poruke gdje je skinuto 1.37km i 5.89km na aliexpressu. Pošto je bila noć s nedjelje na ponedjeljak, morao sam čekati jutro da zovem banku da mi blokiraju karticu. Blokirali su i još su mi rekli da je bila neka neuspjela transakcija od 522km, neuspjela normalno zato što sam imao samo 140km na kartici. Ja tu karticu koristim samo za paypal i plaćao sam nekoliko puta na aliexpressu. Što neko reče, nema šanse da mi je to virus mogao pokupiti jer nisam virus imao nikad na računaru i uvijek pazim šta radim. Sumnjam da je i aliexpress u pitanju, jer selleri ne mogu doći do informacija o kartici. Ili je bio neki leak u banci pa se oni boje reći, ili je nešto deseto, stvarno ne kontam. Danas sam išao u banku napraviti novu karticu i ova gospođa za šalterom mi je rekla da je dolazilo još nekoliko ljudi da radi reklamacije novca. Ja stvarno ne kontam u čemu je problem, ovo mi je sad četvrta kartica već kod njih i na starim karticama sam naručivao dosta puta sa aliexpressa unazad 2 godine i nikakvih problema nisam imao.
-
boshniak
#3278 Re: Raiffeisen banka
Da li NLB zahtijeva dodatnu autorizaciju kad plaćaš online karticom. Traži li potvrdu SMS kodom ili neki password, čini se da su do podataka o karticama došli na neki drugi način, da nisu korisnici krivi, i uglavnom napada kartice koje ne traže dodantu autorizaciju.emirboi wrote: ↑15/09/2020 23:16 Evo vidim da imate i vi problema sa nekim "šklj" transakcijama. I meni se isto desilo prije 2 dana da mi je neko koristio internet karticu, i skinuli su mi oko 32km. Ja sam u nlb banci doduše. Oko 00:10 došla mi poruka na mobitel da je kartica upotrijebljena u New Harmony-u u Indiani u USA i da je skinuto 15 dolara, to jest nekih 25km. Nakon pola sata su mi došle još dvije poruke gdje je skinuto 1.37km i 5.89km na aliexpressu. Pošto je bila noć s nedjelje na ponedjeljak, morao sam čekati jutro da zovem banku da mi blokiraju karticu. Blokirali su i još su mi rekli da je bila neka neuspjela transakcija od 522km, neuspjela normalno zato što sam imao samo 140km na kartici. Ja tu karticu koristim samo za paypal i plaćao sam nekoliko puta na aliexpressu. Što neko reče, nema šanse da mi je to virus mogao pokupiti jer nisam virus imao nikad na računaru i uvijek pazim šta radim. Sumnjam da je i aliexpress u pitanju, jer selleri ne mogu doći do informacija o kartici. Ili je bio neki leak u banci pa se oni boje reći, ili je nešto deseto, stvarno ne kontam. Danas sam išao u banku napraviti novu karticu i ova gospođa za šalterom mi je rekla da je dolazilo još nekoliko ljudi da radi reklamacije novca. Ja stvarno ne kontam u čemu je problem, ovo mi je sad četvrta kartica već kod njih i na starim karticama sam naručivao dosta puta sa aliexpressa unazad 2 godine i nikakvih problema nisam imao.
EDIT: karticu možeš blokirati 24h u svim bankama, ne moraš čekati jutro.
-
Mehemed
- Vozim: automobil
#3279 Re: Raiffeisen banka
Da, 24/7 ima dežurni koji služi samo za to, da blokira kartice na zahtjev.
- emirboi
#3280 Re: Raiffeisen banka
Ne zahtijeva nikakvu autorizaciju sve do 100KM, preko 100KM moraš preko njihovog web sajta na svom accountu omogućiti korištenje kartice na određeni period. A to za blokiranje kartice sam se zajebo, zaboravio da imaju dežurni koji rade i u noći baš zbog toga, ali eto jbg. Ne znam stvarno na koji način su mogli doći do kartica, jedino da je banka neki propust imala, stvarno ne znam.boshniak wrote: ↑16/09/2020 16:15
Da li NLB zahtijeva dodatnu autorizaciju kad plaćaš online karticom. Traži li potvrdu SMS kodom ili neki password, čini se da su do podataka o karticama došli na neki drugi način, da nisu korisnici krivi, i uglavnom napada kartice koje ne traže dodantu autorizaciju.
EDIT: karticu možeš blokirati 24h u svim bankama, ne moraš čekati jutro.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#3281 Re: Raiffeisen banka
Banka ako ima propust nece biti jedan korisnik, vec stotine. Isto je kad ti ne radi Klix, ako ne radi samo tebi, do tebe je problem, ali ako ne radi za još deset osoba, vrlo vjerovatno je na strani kiksa.
- emirboi
#3282 Re: Raiffeisen banka
Razumijem ja to, ali ova što radi u banci mi je rekla da je dolazilo jos ljudi da trazi reklamacije transakcija. Ma ko ce ga znat, gotovo je sad, napravio sam novu karticu i to je to.
- Filadendron96
#3283 Re: Raiffeisen banka
Zahtjev za reklamaciju sam podnio, iako nisam ni znao za njega dok nisam ovdje saznao. Što se tiče postupka, standardna priča, mogao bi potrajati i do 2 mjeseca, pa čim saznaju nešto, javice mi. Uglavnom, što se tiče toga čija je greška, ja ipak mislim da je većinom moja jer sam na nekoliko stranica dodao podatke kartice i plaćao sam direktno sa njom, a gdje su podaci završili, naravno pojma nemam, da li je bio propust zaštite Raiffeisen-a, tih stranica, možda i Paypal-a, ko će znati, gotovo je sada, samo se nadam da će ući u trag transakciji i vratiti mi pare.boshniak wrote: ↑15/09/2020 10:33Da li si podnio reklamaciju na transakcije, nisi ti apsolutno ništa kriv. Desilo se isto čovjeku penzioneru koji karticu koristi jednom mjesečno za podizanje penzije. Ako im je sistem traljav i nesiguran zar klijenti treba da ispaštaju. Recimo u drugoj banci u kojoj imam račun online plaćanje karticom je zahtijeva potvrdu sms kodom, ranije je to bilo ukucavnajem passworda koji sam registrujes . Svako online plaćanje koje obavim bilo domaće ili strano zahtjeva SMS autorizaciju, dok u RB može svako ko ima podatke tvoje kartice uraditi plaćanje bez problema.Filadendron96 wrote: ↑15/09/2020 04:14 Možda je malo neodgovorno od mene očekivati da banka izađe u susret koliko može i da se pokuša novac vratiti na račun, s obzirom da su mi u poslovnici rekli da kada se desi ovako nešto da zna potrajati 2-3 mjeseca dok se ne riješi, ali helem nejse, malo više opreza ubuduće, čuvati se i ne zajebavati se sa sumnjivim stranicama (pogotovo ove što traže direktno podatke kartice).
Jedva čekam decembar pa da ukinem limit, sva sreća pa mi nije skinuto više novca, popizdio bih, ali helem nejse, treba se čuvati i sa oprezom koristiti karticu
-
channel10
#3284 Re: Raiffeisen banka
Kako si ti kriv sto koristis njihovu karticu koju su oni napravili, zastitili i izdali tebi na koristenje?
Kako si ti majke ti kriv? Ta kartica i jest napravljena da se koristi onako kako si je ti koristio i sve je do njih.
Da su te transakcije nesigurne i taj nacin upotrebe kartice, zar ne mislis da bi firme koje se bave online trgovinom, kao i banke koje su tu kao posrednici izmedju tebe i te online firme, zar ne bi davno ukinule taj vid placanja usluge/robe?
Nemojte da pusite te njihove seljacke fore i fazone!
Kako si ti majke ti kriv? Ta kartica i jest napravljena da se koristi onako kako si je ti koristio i sve je do njih.
Da su te transakcije nesigurne i taj nacin upotrebe kartice, zar ne mislis da bi firme koje se bave online trgovinom, kao i banke koje su tu kao posrednici izmedju tebe i te online firme, zar ne bi davno ukinule taj vid placanja usluge/robe?
Nemojte da pusite te njihove seljacke fore i fazone!
- ExNihilo
#3285 Re: Raiffeisen banka
Nemaš ideju preko koje stranice si fasovao?Filadendron96 wrote: ↑15/09/2020 04:14Ja nažalost nisam provjerio pa sam bio na meti. Jučer preuzeo novu karticu jer mi je na staroj skinuto preko 200 KM kroz 2 transakcije (obje pod imenom Apple.com/bill). 31.08. ujutro tek provjerio preko Viber-a, vidim već prošle transakcije, nazvao i odmah blokirali karticu, a dodatni problem je što sam već prekoračio 250 KM u limit, pa sam na kraju bio preko 450 KM u minusu. Staru sam koristio za online plaćanje i često sam naručivao i plaćao direktno karticom na AliExpress, Google play music, Computeruniverse, Amazon, a bilo je i kupovina preko PayPal-a i nisam imao problema, do sada. Da sam bar bio pametniji pa sve platio preko PayPal-a možda se ne bi ovo ni dogodilo, ali šta ćeš, na greškama se uči. Možda je malo neodgovorno od mene očekivati da banka izađe u susret koliko može i da se pokuša novac vratiti na račun, s obzirom da su mi u poslovnici rekli da kada se desi ovako nešto da zna potrajati 2-3 mjeseca dok se ne riješi, ali helem nejse, malo više opreza ubuduće, čuvati se i ne zajebavati se sa sumnjivim stranicama (pogotovo ove što traže direktno podatke kartice).
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#3286 Re: Raiffeisen banka
Neka stavi stranice gdje je placao i kazemo moguce slucajeve a to su
- stranica nepouzdana
- banka imala propust
- tvoj računar zaražen
Ne može biti nešto treće.
- stranica nepouzdana
- banka imala propust
- tvoj računar zaražen
Ne može biti nešto treće.
- sagosen
#3287 Re: Raiffeisen banka
Intesa SanPaolo definitivno najbolji sistem autentikacije, svaki put traži SMS kod za plaćanje, bilo da je transakcija 1€ ili 100€. Najsigurniji vid. A ne da sve blokiraju, pa da moram zvati svaki put, stavis SMS-auth i to je to
- ExNihilo
#3288 Re: Raiffeisen banka
S obzirom da je više slučajeva prijavljeno na temi, najprije će biti da je neka stranica kartične informacije držala u plain text formatu, pa se dogodio breach.
Zato je važno da skontamo koja je stranica.
- un1ted
#3289 Re: Raiffeisen banka
Pa naravno, ali treba uvesti taj sistem. Ipak, što bi kad imamo ovce koje kazu da podržavaju ove blokade banke
- victom
#3290 Re: Raiffeisen banka
Ja sam potpisao u RF da mi ukinu sve sigurnosne provjere za karticno placanje i da ja snosim odgovornost ako mi lape lovu...
Al to je, jer se ja razumijem, gdje smijem kliknut, gdje su zamke, i iz IT sam struke... niti držim puno novca na kartici...
Ko nije siguran, bolje da ima te sigurnosne provjere
Al to je, jer se ja razumijem, gdje smijem kliknut, gdje su zamke, i iz IT sam struke... niti držim puno novca na kartici...
Last edited by victom on 01/03/2021 02:29, edited 2 times in total.
- vjesticanametli
#3291 Re: Raiffeisen banka
Velim i ja to....jos moze i na strani broj
- ExNihilo
#3292 Re: Raiffeisen banka
Mislim da nema banke u Evropi bez tog istog 2FA sistema.
-
channel10
#3293 Re: Raiffeisen banka
Imaju zato sto su oni medju prvima imali te "napade" i ciscenja racuna korisnika. Pa su tek onda to uveli...
-
channel10
#3294 Re: Raiffeisen banka
Na osnovu cega znas? Evo ja sam prije nekih 20-ak dana kupovao na finishline.com i nije bilo druge nego da platim direktno karticom. Stranica je medju jacim u USA i trebala bi biti sigurna, ali nikad ne znas sta se moze desiti kad placas mimo paypala.victom wrote: ↑24/09/2020 19:15 Ja sam potpisao u RF da mi ukinu sve sigurnosne provjere za karticno placanje i da ja snosim odgovornost ako mi lape lovu...
- victom
#3295 Re: Raiffeisen banka
znam na osnovu dugogodišnjeg rada u IT struci. djelom i u segmentu integracije kartičnog plaćanja u web shopove.channel10 wrote: ↑24/09/2020 19:58Na osnovu cega znas? Evo ja sam prije nekih 20-ak dana kupovao na finishline.com i nije bilo druge nego da platim direktno karticom. Stranica je medju jacim u USA i trebala bi biti sigurna, ali nikad ne znas sta se moze desiti kad placas mimo paypala.victom wrote: ↑24/09/2020 19:15 Ja sam potpisao u RF da mi ukinu sve sigurnosne provjere za karticno placanje i da ja snosim odgovornost ako mi lape lovu...
Ja znam tvoju dilemu. I vecina ima tu dilemu, a dilema glasi:
"Ako ja ukucam podatke na nekoj stranici, kako znam da to oni nece snimiti ili ukrasti ili zloupotrijebiti"
E pa fino znaš. Nijedna web stranica (online shop) ne može da dobije pristup kartičnom poslovanju ako ne idu preko certificiranog posrednika i koriste certificirani modul za unos kartičnih podataka. Ti kad klikneš "kupi", stranice te preusmjeri na posrednika, i sve podatke sto uneses, to ide preko posrednika , koji finalizira transakciju kod izdavača kartice. Stranica/shop gdje si kupio , ne vidi niti jedan broj što si ti unjeo.
A imaju metode prevare , kao npr phishing, kao najprimitivniji oblik krađe podataka. Kada stranica uopšte nije registrovana kod posrednika, već ima bezveze neki formular, u koji ti uneseš podatke. Ali to je providno ko staklo, bode oči. Plus kad se takva stranica otrkije, to gooogle odmah izbaci iz search rezultata. Plus ako neko se prevari i ukuca svoje podatke, lopov će imati žrtvine podatke, ali je on još daleko od toga da ima koristi od toga. Jer te podatke može iskoristiti samo za online-plaćanje. A tu banke imaju jake sisteme za detektovanje prevare. Često se ti podaci dilaju i na crnom tržištu, jer ko god pokuša da iskoristi tvoje ukradene podatke i on je na riziku da bude uhvaćen.
A ima i keyloggeri, to su programi koji snimaju svaku tipku što si pritisno na tastaturi. Ali takve stavri današnji anti virusi detektuje od šale i firewall blokira. I da ti neko uvali taj keylogger, bas moras biti mazohista, pa da poisključuješ sve zaštite, i sve redom instaliras i najmutnij izvora.
Da bi kompromitovao svoje podatke to moraš biti baš neoprezan i žešći amater.
Pošto nisam taj, deaktivirao sam sigurnosne provjere, da ne moram svaki put zvati RF info centar , jer mi kvare ugođaj online shoppinga ..
A RF-u je haman svaka transakcija sumnjiva, osim ako nije neka jača stranica, kao paypal, amazon, ali-express .. itd.
FACIT: Kupovina karticom preko interneta je sigurna, osim ako nisi tip koji bi nasjeo na foru na linku ispod:
https://ibb.co/6FMSLMW
Last edited by victom on 01/03/2021 02:29, edited 3 times in total.
-
channel10
#3296 Re: Raiffeisen banka
Nemam ja nikakvu dilemu oko tih kupovina jer kupujem sa RB karticom, pa sigurno nekih 15 godina. Nikad nisam imao nikakvih problema sa bankom. Vidim da se ljudi zale u zadnje vrijeme da im blokiraju karticu i da moraju zvati banku, ali se to meni nije nikad desilo, pa mi sve to cudno. Kad kupujem, kupujem sa provjerenih stranica i hvala Bogu, zasad nema problema...victom wrote: ↑24/09/2020 22:01znam na osnovu dugogodišnjeg rada u IT struci. djelom i u segmentu integracije kartičnog plaćanja u web shopove.channel10 wrote: ↑24/09/2020 19:58Na osnovu cega znas? Evo ja sam prije nekih 20-ak dana kupovao na finishline.com i nije bilo druge nego da platim direktno karticom. Stranica je medju jacim u USA i trebala bi biti sigurna, ali nikad ne znas sta se moze desiti kad placas mimo paypala.victom wrote: ↑24/09/2020 19:15 Ja sam potpisao u RF da mi ukinu sve sigurnosne provjere za karticno placanje i da ja snosim odgovornost ako mi lape lovu...
"Ako ja ukucam podatke na nekoj stranici, kako znam da to oni nece snimiti ili ukrasti ili zloupotrijebiti"
E pa fino znaš. Nijedna web stranica (onlne shop) ne može da dobije pristup kartičnom poslovanju ako ne idu preko certificiranog posrednika i koriste certificirani modul za unos kartičnih podataka. Ti kad klikneš "kupi", stranice te preusmjeri na posrednika, i sve podatke sto uneses, to ide preko posrednika , koji finalizira transakciju kod izdavača kartice. Stranica/shop gdje si kupio , ne vidi niti jedan broj što si ti unjeo.
A ima phishing, kao najprimitivniji oblik krađe podataka. Kada stranica uopšte nije registrovana kod posrednika, već ima bezveze neki formular, u koji ti uneseš podatke. Ali to je providno ko staklo, bode oči. Plus kad se takva stranica otrkije, to gooogle odmah izbaci iz search rezultata.
Plus ako neko se prevari i ukuca svojepodatke, lopov će imati žrtvine podatke, ali je on još daleko od toga da ima koristi od toga. Jer te podatke može iskoristiti samo za online-plaćanje. A tu banke imaju jake sisteme za detektovanje prevare.
A ima i keyloggeri, to su programi koji snimaju svaku tipku što si pritisno na tastaturi. Ali takve stavri današnji anti virusi detektuje od šale i firewall blokira.
Pošto nisam taj, deaktivirao sam sigurnosne provjere, da ne moram svaki put zvati RF info centar , jer mi kvare ugođaj online shoppinga ..
A RF-u je haman svaka transakcija sumnjiva, osim ako nije neka jača stranica, kao paypal, amazon, ali-express .. itd.
FACIT: Kupovina karticom preko interneta je sigurna, osim ako nisi tip koji bi nasjeo na foru na linku ispod:
Hvala na odgovoru
- victom
#3297 Re: Raiffeisen banka
You are welcome
Last edited by victom on 01/03/2021 02:29, edited 2 times in total.
- sagosen
#3298 Re: Raiffeisen banka
wise wordsvictom wrote: ↑24/09/2020 22:01znam na osnovu dugogodišnjeg rada u IT struci. djelom i u segmentu integracije kartičnog plaćanja u web shopove.channel10 wrote: ↑24/09/2020 19:58Na osnovu cega znas? Evo ja sam prije nekih 20-ak dana kupovao na finishline.com i nije bilo druge nego da platim direktno karticom. Stranica je medju jacim u USA i trebala bi biti sigurna, ali nikad ne znas sta se moze desiti kad placas mimo paypala.victom wrote: ↑24/09/2020 19:15 Ja sam potpisao u RF da mi ukinu sve sigurnosne provjere za karticno placanje i da ja snosim odgovornost ako mi lape lovu...
E pa fino znaš. Nijedna web stranica (online shop) ne može da dobije pristup kartičnom poslovanju ako ne idu preko certificiranog posrednika i koriste certificirani modul za unos kartičnih podataka. Ti kad klikneš "kupi", stranice te preusmjeri na posrednika, i sve podatke sto uneses, to ide preko posrednika , koji finalizira transakciju kod izdavača kartice. Stranica/shop gdje si kupio , ne vidi niti jedan broj što si ti unjeo.
A imaju metode prevare , kao npr phishing, kao najprimitivniji oblik krađe podataka. Kada stranica uopšte nije registrovana kod posrednika, već ima bezveze neki formular, u koji ti uneseš podatke. Ali to je providno ko staklo, bode oči. Plus kad se takva stranica otrkije, to gooogle odmah izbaci iz search rezultata. Plus ako neko se prevari i ukuca svoje podatke, lopov će imati žrtvine podatke, ali je on još daleko od toga da ima koristi od toga. Jer te podatke može iskoristiti samo za online-plaćanje. A tu banke imaju jake sisteme za detektovanje prevare. Često se ti podaci dilaju i na crnom tržištu, jer ko god pokuša da iskoristi tvoje ukradene podatke i on je na riziku da bude uhvaćen.
A ima i keyloggeri, to su programi koji snimaju svaku tipku što si pritisno na tastaturi. Ali takve stavri današnji anti virusi detektuje od šale i firewall blokira. I da ti neko uvali taj keylogger, bas moras biti mazohista, pa da poisključuješ sve zaštite, i sve redom instaliras i najmutnij izvora.
- Filadendron96
#3299 Re: Raiffeisen banka
www.cjs-cdkeys.com - Product key za windows 10 pro
www.amazon.de - Samsung ssd
www.amazon.es - Jakna
www.amazon.co.uk - Zimska kapa
www.computeruniverse.net/en/ - Procesor za racunar
https://play.google.com/store/music - Pjesme
https://aliexpress.com - razne stvari, cooler za laptop, baterijska lampa, audio kabal, usb itd.
Eto, na ovim sam direktno platio karticom i nisam mjesecima imao problema, a realno mogao je biti breach na bilo kojoj, mada eto sumnjam najvise na cjs-cdkeys i mozda na aliexpress.
- sagosen
#3300 Re: Raiffeisen banka
ovi keys najsumnjiviji