GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3276 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

jel se iko vozao s ovim minimusom iz gareži i dejčića ka SA

budući da su samo 2-3 dnevne linije nija valjda da i to sjebu :? :? :? :?
trambusek88

#3277 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

trambusek88 wrote:Moguće da će u ponedjeljak na komercijali silom prilika raditi neki od FAP-ova 757 koji bi oslobodili jednog ili dva zglobna autobusa za potrebe linija sa velikim brojem putnika na kojima najviše "gori".
Image
Kao što sam i rekao danas na komercijali radi FAP koji je do sad održavao liniju za Trnovo. (garažni br. 321)

Sreća pa su ostala 3 standardna postava MAN 405, i Ikarbusi 416 (Jaffa) i 418
goran16v

#3278 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

Sljedeci korak je kad kroz koji mjesec prne u fenjer i to resto gradskih buseva koji su jos ispravni bice salji na liniju spratne Neoplane i Lion's Coacha! :D
addem

#3279 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by addem »

_Saša_ wrote:
trambusek88 wrote:Neko spomenu višak radnika. Dobra vijest je da je taj višak prepolovljen u odnosu na Hasanovo vrijeme kad se o višku najviše pričalo. Mnogi su penzionisani, a mnogima je istekao ugovor. Sad GRAS ima 1750 radnika.

Ako odbiju ostavku Kadića i ako on ostane, sigurno da će se to pitanje srediti.
To je definitivno previse zaposlenih na navodno 142 vozila u saobracaju. Nije ni cudno sto prave gubitke.
Ma to je broj radnika koji je van svake pameti. Vlada mora da shvati da mora poceti sa otpustanjima. Grasu treba manje od 1000 radnika. Mislim da je pola od ovih 1750 viska. Dokle god ne pocnu otpustanja problem Grasa se nece rijesiti. Sve su se vlade bavile ovim problemom i niko nije uspio da ga rijesi. To je zato sto se boje da daju otkaze, boje se da ovi ne blokiraju grad i sl.
goran16v

#3280 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

addem wrote:
_Saša_ wrote:
trambusek88 wrote:Neko spomenu višak radnika. Dobra vijest je da je taj višak prepolovljen u odnosu na Hasanovo vrijeme kad se o višku najviše pričalo. Mnogi su penzionisani, a mnogima je istekao ugovor. Sad GRAS ima 1750 radnika.

Ako odbiju ostavku Kadića i ako on ostane, sigurno da će se to pitanje srediti.
To je definitivno previse zaposlenih na navodno 142 vozila u saobracaju. Nije ni cudno sto prave gubitke.
Ma to je broj radnika koji je van svake pameti. Vlada mora da shvati da mora poceti sa otpustanjima. Grasu treba manje od 1000 radnika. Mislim da je pola od ovih 1750 viska. Dokle god ne pocnu otpustanja problem Grasa se nece rijesiti. Sve su se vlade bavile ovim problemom i niko nije uspio da ga rijesi. To je zato sto se boje da daju otkaze, boje se da ovi ne blokiraju grad i sl.
Eh da je ovo ovo nije selektivni kapitalizam (kad nam odgovara jest, kad ne odgovara nije) nego pravi kapitalizam to je elementarna stvar... Nova sistematizacija, zadrzavaju se najkvalifikovaniji, ko se ne uklopi - dovidjenja!
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#3281 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by grunt »

http://www.klix.ba/biznis/news/centrotr ... /120903170

imamo mi nas GRAS,a ko jebe CENTROTRANS

vise volim cekati po dva sata grasov kombi,nego da se vozim centrotransovim pa taman da ide svakih 20 minuta i da je uz to jos dzaba :D
_Saša_

#3282 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by _Saša_ »

Cuo sam da su danas centrotrans autobusi vozili liniju Ilidza Tarcin Hadzici i da je neki bus kamenovan, jel to istina? :roll:
dresdener78

#3283 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Dozvolite da malo spominjem i sramotan način kako rukovodstva GRAS-a tretiraju veteranska vozila. Znam da je malo off topic uoči katastrofalnih problema kojima su izloženi putnici svaki dan, ali mislim da je nešto ovako sastavni dio povijesti i identiteta ne samo GRAS-a nego prije svega grada Sarajeva.
Malo ko od vas zna da su krajem 60tih godina u Sarajevo stigli u broju 20 komada prvi čehoslovački tramvaji tipa T3 ("kratki"). Tek kasnije su za potrebe sarajevskog saobraćaja kupljeni "dugi" zglobni tramvaji koji su vama dobro poznati.

Sarajevska verzija čehoslovačkog modela T3 je bila unikatna jer samo ovih 20 tramvaja je imalo pantograf na stražnjem dijelu vozila, dok svi drugi T3 tramvaji su dobili pantograf montiran uvijek na prednji dio krova.

Danas ostaje u remizi još jedan tramvaj, tehnički jedinstven, koji je nažalost očigledno osuđen u totalan raspad i za rezalicu.
Ovo je slika tramvaja T3 na sarajevskim ulicama:
Image

Ovako izgleda danas posljednji postojeći tramvaj tog tipa u Sarajevu u krugu remize :(
Nema ni volje da se kupi plahta od plastike pa da se tramvaj zaštiti od utjecaja kiše i snijega te da može čekati valjda neka bolja vremena.
Image

A, ovako su u jednom evropskom gradu renovirali svog "veterana" približno iste starosti jer tamo se brinu o tradiciji i historiji bez šminkanja, krivotvorenja i izrade nekih totalno bezveze "dekoracija" za bilo koga:
Image

Znate da postoji Vašingtonac, to je super, jer je to izuzetno vrijedno historijsko vozilo. Ali ovaj tramvaj ima sličnu vrijednost, radi se o autentičnom vozilu koje je služilo duge godine Sarajlijama i, kao što sam naveo, postoji samo jedan tramvaj ovog podtipa na svijetu... umjesto izgradnje "Disneyland" zelenog električnog tramvaja na postolju od modernog vozila sa nula historijske vrijednosti, trebali su spasiti OVAJ... vjerujte da mi je teško svaki put kada putujem oko remize... :twisted: ...barbarsko ponašanje prema vlastitoj historiji.
P.S. onim "Disneyland" tramvajem sam nazvao dvoosovinski "stari" tramvaj koji je zajedno sa konjskim tramvajem učestvovao prije par godina u sudaru tokom tramvajske parade - uvođenje modernog tramvaja kolosijeka 1435 mm na Ilidžu nije preživjeo nijedan autentični ukotračni stari tramvaj, što je naravno velika šteta, i oba današnja "historijska" vozila (konjski i dvoosovinski električni tramvaj zelene boje) su izrađena nekad nakon 1996. godine...
goran16v

#3284 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

Prije god dana sam obisao komplet GRAS-ovi remizu. Tuga je vidjeti taj T3, kojem je svojevremeno bila dodjeljena tehnicka uloga grtalice, kako se raspada ali iz "menadzerima tramvajskog dijela su puna usta kako nije na prodaju (jer je bila i takva ponuda) i kako svaki dan treba da ga rekonstruisu. Kad smo vec kod istorije i originalnosti, od sve sile tramvaja preostala su samo mislim 3 sarajevka autenticna (manje-vise) predratna CKD K2 tramvaja sa rebrastim limovima. Doduse i njima su maknuli original brisace i montirali jedan savremeni, prebacili trolu naprijed i ukinuli spulu nazad (za koju smo se drzali kad smko se kacili), ubacili tapecirana sjedala i druge stop lampe...
Sa_u_srcu

#3285 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Sa_u_srcu »

Ma to je firma koju treba ugasiti i ponovo sve napraviti...Ne moze kompanija poput grasa imati toliko zaposlenih, jednostavno ne moze ostvariti toliki prihod da isplati sve amidzice i rodjake nase korumpirane vlasti koja je tamo zaposlila sve najmilije...zao mi je tih ljudi i naravno da nikome ne zelim da ostane bez posla...ali gledati gras, i te autobuse, i onda otici u ZG i vidjeti spaceshatle na sinama je stvarno ocajno....
Gras mora otpustiti radnike i dovesti situaciju u red...krivicno gonite svoje direktore koji su gras doveli u ovu situaciju i traziti da neko odgovara u ovoj drzavi za svoja djela...pa kad izadje na sud neka kaze, nazvao me tihic i ja sam morao zaposliti 20 njegovih ili ovaj ili onaj....nek se pocne kolo vise odmotavati i neka se vise u sve dovede neki red...
Uostalom pogledajte Centrotrans sta radi...zasto? zato sto ima normalan menadzment...i sto nije drzavni, sve funcionise, kupuju ljudi autobuse...svake godine... Grasu ovakvom zelim krah jednom zauvijek...
StupskaBitanga

#3286 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

trambusek88 wrote:
trambusek88 wrote:Moguće da će u ponedjeljak na komercijali silom prilika raditi neki od FAP-ova 757 koji bi oslobodili jednog ili dva zglobna autobusa za potrebe linija sa velikim brojem putnika na kojima najviše "gori".
Image
Kao što sam i rekao danas na komercijali radi FAP koji je do sad održavao liniju za Trnovo. (garažni br. 321)

ovaj žuti je danas vozio Vijećnica Dobrinja :shock:
goran16v

#3287 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

Sa_u_srcu wrote:Ma to je firma koju treba ugasiti i ponovo sve napraviti...Ne moze kompanija poput grasa imati toliko zaposlenih, jednostavno ne moze ostvariti toliki prihod da isplati sve amidzice i rodjake nase korumpirane vlasti koja je tamo zaposlila sve najmilije...zao mi je tih ljudi i naravno da nikome ne zelim da ostane bez posla...ali gledati gras, i te autobuse, i onda otici u ZG i vidjeti spaceshatle na sinama je stvarno ocajno....
Gras mora otpustiti radnike i dovesti situaciju u red...krivicno gonite svoje direktore koji su gras doveli u ovu situaciju i traziti da neko odgovara u ovoj drzavi za svoja djela...pa kad izadje na sud neka kaze, nazvao me tihic i ja sam morao zaposliti 20 njegovih ili ovaj ili onaj....nek se pocne kolo vise odmotavati i neka se vise u sve dovede neki red...
Uostalom pogledajte Centrotrans sta radi...zasto? zato sto ima normalan menadzment...i sto nije drzavni, sve funcionise, kupuju ljudi autobuse...svake godine... Grasu ovakvom zelim krah jednom zauvijek...
Ja nem znam odalke vise tolike emocije i zabrinutost za potencijalno otpustene radnike GRAS-a. Kad rikne fabrika, firma itd kad 20-50-100 radnika koji su do jucer punili bidzet ostanu bez posla to je sasvim ok i nije vrijedno paznje, a kad treba xy budeztskih parazita otpustiti onda pocinje socijalna drama.
dresdener78

#3288 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

goran16v wrote: Ja nem znam odalke vise tolike emocije i zabrinutost za potencijalno otpustene radnike GRAS-a. Kad rikne fabrika, firma itd kad 20-50-100 radnika koji su do jucer punili bidzet ostanu bez posla to je sasvim ok i nije vrijedno paznje, a kad treba xy budeztskih parazita otpustiti onda pocinje socijalna drama.
Stvar je vrlo prosta: pošto su oni mnogi "budžetski paraziti", koji u krugu GRAS-a samo 8 sata dnevno piju kafu, svjesni te činjenice da su dobili posao "iz političkih razloga". Kao što sam naveo u svom postu malo prije - GRAS je napuhao od radnika koji su prije svega trebali baciti ispravne listiće na izborima. Zato se mnogi plaše, jer to može značiti da neki političari izgube fotelje, ako će neko ovaj "specijalni kadar" izbaciti iz firme, jer nema ni ponašanje, ni obrazovanje, samo je spreman da bira pravu stranku. Nije normalno da firma, koja jedva diše i pruža oko 30 % usluga uporedo sa 1991. godinom, ima oko 80-90% radnika uporedo sa 1991. godinom. Ovdje bi još jednom spomenuo direktora u ostavci Kadića, koji je najavio temeljitu reorganizaciju (iz političkih razloga nije mogao reci "500 neradnika odmah napolje").

Inaće, kolega Sa_u_srcu se opet vara, privatizacija nije prihvatljiva, jer je to uostalom to, što planiraju političari, koji žele popuniti svoje džepove i džepove raznih jarana rasprodajom GRAS-a. To je više nego očigledno. Zašto Centrotrans funkcioniše: pošto radi na čisto komercijalnoj bazi, i ima minimalne troškove. Asfaltne puteve gradi država i Centrotrans ne mora investirati ni fening. Autobusi se na današnjem tržištu mogu kupiti za vrlo dobre cijene. Ima nekoliko "simboličnih" kategorija povlastica. Inaće, mislim da Centrotrans ima također neku vrstu monopola, jer na mnogim relacijama su njegove karte puno skuplje nego recimo autobuske karte putovanje sa istom kilometražom u Češkoj i na nekim relacijama nema drugog prevoznika osim CT. Moram priznati, da sam više puta gledao cijene CT-karata otvorenih usta, jer inaće putujem baš jeftinije u državi koja ima bolje plate nego nesretna BiH.
Opet moram ponoviti šta će očekivati Sarajevo u slučaju jaranske privatizacije (normalna privatizacija je isključena zbog kolapsa političko-društvenog sistema, totalno loših zakona i pravosuđa koje kao da ga nema):

- Sarajevo će izgubiti bilo koji utjecaj na formiranje svog javnog saobraćaja, jer privatna imovina je TABU.

- Privatnik se brine samo o SVOM PROFITU i ne zanima ga nikakav interes putnika ili stvarne potrebe građana.

- Zbog velikih troškova modernizacije tramvaja i trolejbusa, koje u normalnim državama sufinansira država/lokalna uprava iz budžeta, biće ukinut tramvaj i trolejbus. Dijelovi tramvajske pruge promjeniće se u parking mjesta, to je omiljena metoda koja se već desila u puno slučajeva. Rezultat: još više automobila na ulicama, hroničan saobraćajni kolaps u cijelom gradu. Ili, srušite stotine zgrada, da se preko Obale i Baščaršije sve do Marin Dvora izgradi saobraćajnica sa najmanje 6 traka u jednom pravcu.

- Javni saobraćaj će biti reduciran na oko 5-6 autobuskih linija na najviše frekventiranim relacijama, privatnika baš će ku*ac da boli zbog nekih Hadžića, Sedrenika ili Mahmutovca. Minibuske padinske linije će nestati, jer nisu baš profitabilne (vozilo malog kapaciteta = malo prodatih karata uz veliku potrošnju goriva uzbrdo). Ove linije će voziti samo u "isplativim" satima dana.

Ako neko misli da sam ovdje napisao previše kritičnu i pretjeranu glupost, izvolite posjetite gradove u bivšem SSSR ili u drugim zemaljama istočne Evrope, gdje su ovom procedurom u puno slučajeva totalno uništili javni saobraćaj.
trambusek88

#3289 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

_Saša_ wrote:Cuo sam da su danas centrotrans autobusi vozili liniju Ilidza Tarcin Hadzici i da je neki bus kamenovan, jel to istina? :roll:
Koliko znam oni na tom potezu imaju samo liniju A.S.Sarajevo-Tarčin-Raštelica koju drže još od prije rata.
grunt wrote:http://www.klix.ba/biznis/news/centrotr ... /120903170

imamo mi nas GRAS,a ko jebe CENTROTRANS

vise volim cekati po dva sata grasov kombi,nego da se vozim centrotransovim pa taman da ide svakih 20 minuta i da je uz to jos dzaba :D
I GRAS-ovi su završeni, isti tip. Samo se čeka isporuka, pa će ukupno imati oko 40 minibusa, i ako se postigne da se Centrotrans ubaci na latinsku ćupriju biće 50-55 minibusa u saobraćaju.

Nekoliko je minibusa osposobljeno pa su juče radila 33 minibusa za razliku od 22-25 koliko je inače radilo, ili 18 koliko ih je bilo ispravno krajem 2011.
Nije nešto, treba ih 50-tak raditi, ali u ovoj situaciji svaki popravljeni znači jednu liniju u funkciji.

Što se tiče Centrotransa nabavili su iz Njemačke i 10 polovnih Mercedesa Conecto Ü (prigradska varijanta), 2002-2004 godište.
trambusek88

#3290 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

StupskaBitanga wrote:
trambusek88 wrote:
Image

ovaj žuti je danas vozio Vijećnica Dobrinja :shock:
U drugoj smjeni su radila 2 Fapa - "Trnovski" gar.br. 321 i popodne je radio onaj što ima oznake Grasove turističke agencije, što je u novembru prošle godine radio Nedžarići-Aerodromsko naselje (g.br. 320)
mirnisan

#3291 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mirnisan »

Pitarrr82 wrote:Mene iskreno libo... hoce li se raspasti ili ne, ja treba da mislim na taj visak radnika ili sta ce oni i ostali ako GRAS propadne, pita li mene iko sta cu ja ako ne dao Bog sutra dobijem otkaz i slicno...

Onaj ko ne koristi njihove "usluge" i ne zna kako je, ponasanje u zadnje vrijeme je sve gore...
nek ih vlada posalje u peMziju kao sto je poslala vojnike sa 35 godina zivota.ima se moze se. :lol:
Sa_u_srcu

#3292 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Sa_u_srcu »

dresdener78 Nigdje ja u svom postu nisam spomenuo privatizaciju, nego apsolutno isto samo drugacije upakovano, Gras je kompanija koja nije likvidna i nikada nece biti i samo je jedan problem...Visak radnika...ja sam pricao o krivicnoj prijavi protiv direktora koji su gras doveli u ovo stanje...Zasto? Zato sto je nemoguce da nije vidio da je nelikvidan ali je i dalje nastavio da prima radnike...OK pod politickim uticajem, slazem se, ali je vrijeme da se pocne odmotavati kolo i jedini nacin je da se pocnu podizati krivicne prijave protiv istih...
40 miliona subvencije svake godine otprilike dobije Gras-budzetskih sredstava??? :x
Ta prica o Centri ne stoji, istina je da Centro ne daje mozda nista za ceste ili to sto navodis, ali sta to Gras daje???
Pa ta firma nije sposobna da isplati svoje radnike a ne da nesto da, suma sumarum Centrotrans je za Gras primjer odlicnog poslovanja...i trebaju samo uciti od njih i nista drugo.
dragonz

#3293 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dragonz »

Hemera

#3294 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

vjerovatno je drezden ispunio sve uslove da se puste u promet ovakav bus,pocev od cesta pa nadalje jelde?
dresdener78

#3295 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Hemera wrote:vjerovatno je drezden ispunio sve uslove da se puste u promet ovakav bus,pocev od cesta pa nadalje jelde?
Zanimljivo. Moram narednih dana da ovo čudo zateknem na ulici i napravim koju sliku. Koliko se sjećam, već 2004. godine su testirali bijeli trodijelni autobus Van Hool, i to na liniji 61 koja ide kroz univerzitetski kampus i ima ogroman broj putnika (zgobni autobusi u špicama svakih 5 minuta puni do krova). Ali, na kraju su odlučili ne kupiti ovaj tip.
Image
(Slika iz Hamburga)

Koliko vidim, ovo novo vozilo je eksperimentalni autobus napravljeni prema projektu i prijedlozima Fraunhofer-Instituta, što je izuzetno kvalitetan i uspješan istraživački centar i bukvalno "porodilište genijalnih ideja" zajedno sa Tehničkim univerzitetom Dresden, pa će voziti u probnom režimu sa putnicima. Webstranice njemačke TV stanice SAT1 tvrde da će biti cijena jednog takvog autobusa 3,4 miliona €. Inaće u Dresdenu je baš savršena infrastruktura za gradski saobraćaj - sve glavne ulice kojima idu autobusi i većina tramvajskih pruga su fino remontovane, sa glatkim asfaltom bez rupa i oštećenja, dovoljno široke za nesmetan saobraćaj. Pređete granicu u Češku i odmah vama pada na pamet "jbg ovdje počinje Balkan" već kada pratite stanje i kvalitet puteva.
Hemera

#3296 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

naravno da je drezden omogucio infrastrukturu kvalitetnu da ovo vozilo moze vozati i motati po gradu,a ovdje nisi u stanju skrenuti da ne mices vozila ispred sebe koliko su uske raskrsnice i ceste napravljene van pameti...pravo debelo crijevo...cesta pored ohr-a vazda iskopana pa cijelom duzinom do mojmila (anex,shvrakino itd.) rupe,krpljeno budi bog s nama itd.
ovaj bi bezbel mogao da prodje onaj kruzni u dobrinji ide ko podmazan :lol:
dresdener78

#3297 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Hemera wrote:naravno da je drezden omogucio infrastrukturu kvalitetnu da ovo vozilo moze vozati i motati po gradu,a ovdje nisi u stanju skrenuti da ne mices vozila ispred sebe koliko su uske raskrsnice i ceste napravljene van pameti...pravo debelo crijevo...cesta pored ohr-a vazda iskopana pa cijelom duzinom do mojmila (anex,shvrakino itd.) rupe,krpljeno budi bog s nama itd.
ovaj bi bezbel mogao da prodje onaj kruzni u dobrinji ide ko podmazan :lol:
Ma većina raskrsnica i ulica je bila prije rata dimenzionirana te izgrađena za puno manji broj automobila, jer se računalo sa tim da će GRAS raditi kako treba i da nesretni putnici neće biti primorani da voze automobile... Ali u pravu si, da je stanje puta baš na relaciji Mojmilo-Skenderija katastrofalno (meni su se žalili majstori u trolejbuskom depou da te bezbrojne pukotine i rupe doprinose ogromnim oštećenjima trolejbusa), i kružni tok na Dobrinji nou koment... to je morao neki "moderni demokrata" da izmisli i njegov jaran ratni profiter da izgradi... tamo automobili imaju problem da prođu, kamoli autobusi i trolejbusi... da, svakako u Njemačkoj važe drugačija pravila za sve, i za struku i odgovornost :(
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3298 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

kod higijenskog su već nešto kopali i bušili
sva sreća dalje od šina :D
poznanik

#3299 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by poznanik »

Je li Kadić ostao dosljedan u svojoj ostavci ili se "predomislio"?

Ko je direktor GRAS-a, ko vrši tu funkciju, ko potpisuje zvanična GRAS-ova dokumenta?
O'zone
Globalni moderator

#3300 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by O'zone »

Centrotrans" čeka na preuzimanje linija
Iz GRAS-a prijete povlačenjem svih vozila!
Novi minibusi: Hoće li voziti za padinska naselja

Image

Rješenje problema s javnim gradskim prijevozom u našem gradu još se ni izdaleka ne nazire. Već dugo se špekulira o tome da bi "Centrotrans" od preduzeća GRAS mogao preuzeti dio linija, a u prilog tome ide i nabavka deset minibusa koji su ovih dana stigli u ovu firmu.

Direktor "Centrotransa" Safudin Čengić potvrdio nam je da su kupili minibuse, ali nije želio kazati je li razlog tome obećanje iz Ministarstva saobraćaja KS da će preuzeti linije u padinskim naseljima.

- Ono što nam Ministarstvo odobri, to ćemo i preuzeti. Već davno smo rekli da imamo kapacitete za uključivanje u gradski prijevoz - rekao nam je Čengić.

S druge strane, u Sindikatu komunalne privrede GRAS-a kažu da se "Centrotrans" već deset godina sprema da im uzme linije.

- U dva navrata su vozili po dva dana i tada smo bukvalno tijelima morali braniti svoje. Stav Sindikata je da ćemo, ukoliko Vlada KS dozvoli izlazak "Centrotransa" na neke linije, povući sva vozila iz saobraćaja. Ne ulazim u to da li je neko pogriješio i u zakonu omogućio da, osim GRAS-a, i druge firme voze građane u Kantonu. Osnovni problem je što već 15 godina ništa nije urađeno da se GRAS ojača, već naprotiv, sve je rađeno da oslabimo, kako bi mogli nekog drugog uvesti da vozi - rekao je Amir Muminović, predsjednik Sindikata.

Nezadovoljni putnici

Muminović navodi da je priča o tome kako će GRAS-u biti bolje ako "Centrotrans" preuzme neke linije samo ispiranje mozga.

- Neka me neko u to ubijedi i pristat ćemo da uzmu ne deset, već 20 linija. Ako im daju linije, GRAS će i dalje raditi u istim uvjetima, i ovo vozila što nam je ostalo pokvarit će se za koju godinu pa će opet reći da treba naći drugog prijevoznika. Nezadovoljni su i putnici i naši radnici. Uopće se ne razmišlja o ozdravljenju GRAS-a, a to je jedino moguće ukoliko se sistem promijeni - pojasnio je Muminović.
Zar nije Centro trebao preuzeti linije sa lijeve strane Miljacke od 01.09.?
Post Reply