Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#3276 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ladyblue18 »

harisaga wrote:kakva stevia xD.

samo zaboravi da postoji slatko i šećer i to je to.Šećer je najgora stvar na svijetu.Masnoće (one najgore) su u poređenju sa šećerom brokule :D
Joj hare de malo skuliraj. :D

Ne postoji osoba na svijetu koja ce zaboraviti na slatko i secer, a stevija je zdrava, nije UH, nije secer, nema kalorija.
Koristi je manje-vise svaka osoba koja se ozbiljno bavi treningom i ishranom.
harisaga

#3277 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by harisaga »

Ma nista to ;D,samo oštro .Ukineš skroz i nemaš brige :D:D
(stavlja medenjak u usta ) :D:D
harisaga

#3278 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by harisaga »

Al fkt,prva dva mjeseca kad sam počeo da se zdravije hranim,nisam pojeo ništa slatko :S
jedini šećer bi bio dekstroza poslije treninga :D.Cura kaže da je to samo meni uspjelo ,a ona prvi dan dijete već traži supstitut za šećer.Ja ne volim toliko slatko,pa mi nije frka. :D
NIN

#3279 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by NIN »

harisaga wrote:Ako ne mozete ici u teretanu kupite ravnu šipku sa 20 kg i ništa vam više ne treba.čučnjevi ,mrtvo dizanje,shoulder press,,čučanj sa skokom,veslanje,izbačaj itd .Bez pauze 4,5 serija i na spavanjac :D
Ma ne treba nista kupovat ba, dovoljni su sklekovi, cucnjevi, trbusnjaci i to je to. Ako imas jos par bucica i(li) vratilo onda jos bolje. Kucni (tzv. zatvorski) treninzi su najbolji i najzdraviji.
desktop

#3280 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by desktop »

harisaga wrote:Al fkt,prva dva mjeseca kad sam počeo da se zdravije hranim,nisam pojeo ništa slatko :S
jedini šećer bi bio dekstroza poslije treninga :D.Cura kaže da je to samo meni uspjelo ,a ona prvi dan dijete već traži supstitut za šećer.Ja ne volim toliko slatko,pa mi nije frka. :D
ja uzasno volim slatko ali sam naučio da odrzavam razinu secera u krvi na nekom konstantnom nivou te tako izbjegnem napad gladi i uzasnu zelju za slatkim.Umjesto kolaca jedem recimo jabuke koje imaju nizak glikemijski indeks i lagano otpustaju energiju i to mi dosta pomaze oko ovisnosti od slatka,zelja je dosta manja a i gotovo je i nema.Pored mene stoji kolač,dobar,čokoladni, i uopste nemam zelju da ga pojedem. Ranije,kada sam se izgladnjivao i o ishrani nisam znao nista,izdrzao bih 4-5 dana neke rigorozne prehrane i onda navalio na sve i svasta a najcesće na slatkise.

Ono sto svako treba jeste:

1. Jesti 5 puta dnevno manje obroke. Recimo ja jedem 5×300-400kcal dnevno=1500-2000kcal na dan.Moj bazalni metabolizam je oko 2000kcal.
2.Birati hranu koja duze drzi sitim i koja je obimom veća a sa manje kalorija.
3.U svakom obroku imati proteine i ugljikohidrate ali ne proste(sećer) nego neko voće
4.Trenirati koliko vam vrijeme dozvoljava
4.a. Zadnji mjesec dana nisam nista smrsao a dosta sam trenirao,čak i vise nego inače.Razlog,opustio sam se pa se uvece opet pocelo jesti,nisam pazio ni sekunde sta cu unijeti u organizam.Rezultat-kilaza ostala ista.Džaba se ubijao treninzima,usao u kucu i nazdero se. Starim navikama se lako vratiti :D

U mom slučaju,a na gore navedeni način nabrojan u četiri stavke sam za 3 mjeseca skinuo 6kg.
Po mom izračunu svaki sam dan pravio deficit od oko 600-700kcal i eto ga 6kg manje(1kg=7700kcal),osim ovog zadnjeg mjeseca kada sam bezveze posrnuo,ali se evo vracam na pravi put :D
prolazna

#3281 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by prolazna »

Hvala na odgovoru, pokušaću na netu sa stevijom.

Nego, hoću podijeliti iskustva..za mjesec dana sam smršala 5 kg bez neke konkretne dijete. Umjesto hljeba jedem dvopek, maksimalno dva mala po obroku, 1-2 narandže, 1 jabuka ili nešto drugo od voća, paradajz,. krastavac, mladi luk i zelenu salatu, kao dresing koristim jogurt 0,9 mm, mladi sir, kuhana jaja, teleće i pileće šnicle koje pravim u alu foliji na kolu bez kapi masnoće, patlidžan i tikvice takođe u foliji, supu od mrkve, zeleni kakve stignem i samo posolim. Sa sobom uvijek nosim dva-tri dvopeka i jogurt u torbi pa kad nisam dugo kući to jedem. Par puta sam imala izlet u vidu jednog hamburgera i jedne večere za uskrs na kojoj sam svašta po malo gricnula. Gore navedeno hranu vrtim u 4 obroka sa tim što gledam da najkasniji bude do 19,00 sati. Prelijena sam za neko stalno vježbanje, ima dana cad sa neta uzmem neke vježbe pa radim, ili vrnem turu pjehe od po 1,5-2 sata, svugdje idem pješke. Glavno u svemu ovom je da unesene kalorije ne prelaze 1000, a vjerujte mi da sa toliko kalorija u vidu gore navedenih namirnica predstavlja pofine obroke.

Sve u svemu, nije toliko teško, ako idem negdje gdje znam da će se jesti obavezno se "najdem" prije nego krenem da lakše iskontrolišem oči. Fale mi slatkiši najviše ali sad kad sam ovo skinula mogu sebi dopustiti tu i tamo po malo.
quarterback

#3282 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by quarterback »

desktop wrote:Koliko se ljudi pridržavaju ove činjenice je dokaz da se ova tema aktivira u proljeće :D
bolje se sramotiti 7 dana na moru nego znojiti godinu u teretani :lol:
ladyblue18

#3283 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ladyblue18 »

@ prolazna - Sve je ok samo izbaci ovaj dvopek, to je obicni hljeb iz kojeg je izvucena vlaznost.
Kupuj neki zdraviji ili pravi sebi.
Evo jedna dobra i zdrava opcija od koje ce tijelo imati koristi http://www.coolinarika.com/recept/iwkan ... nski-kruh/
VenomousV

#3284 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by VenomousV »

Haj kad svi dijele svoja iskustva da i ja sta napisem =)
Za jedan mjesec sam izgubila 6kg ali su bitniji centimetri od kilograma... vjerovatno bi bilo vise kg ali se formiralo dosta misicne mase.

Helem, neki plan koji je trener napravio da se jede tri puta dnevno, prvi put 13h, drugi put 15:30 i treci izmedju 20 i 21. Plan je podrazumjevao da se jede tokom 8 sati jednog dana, bez ikakvih ugljikohidrata. Izdrzala sam 3 dana a onda sam to nekako prilagodila sebi pa je postalo low carb diet. Treninzi prve dvije sedmice 3 puta, 2 cardio/fitness i 1 kruzni, iduce dvije sedmice 4 puta hefticno, ponekad dva kruzna. Od trece sedmice smo mogli imati cheat meal, najbolje dan kad nema treninga, jedan obrok sta god zelimo ali da se pojede do 16h i poslije toga nista. Tad nam je dodao da u obrocima poslije treninga mozemo imati rizu ili krompir (trenutak kad sam shvatila koliko ustvari volim rizu :D ).
Dakle, mjesec dana 6 kg, -cm, +kondicija i fitness iliti fizicka sprema. Ali, poslije sam jela ugljikohidrate kao i inace, srecom nisam se udebljala ni kg ni cm :D

Iz objektivnih razloga nisam mogla ici na treninge mjesec i pol pa sad crkavam na istim, ali ajde nek se nesto radi :D

Poenta: moze se 6kg za 2 hefte izgubit', gladovanjem i sl (nisam jednom :roll: ) ali to apsolutno nista ne znaci jer se to vrati u roku od nekoliko dana. I zato kazem, pogotovo ako neko ima bas viska, koza mora pratiti gubitak kg i mora se vjezbati inace nikakve fajde od dijetalne ishrane =)

P.S. Nakon tog prvog mjeseca sam zamrzila jaja na sve moguce nacine i sad ih jedva mogu smislit' :-)
Sarajevkica

#3285 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Sarajevkica »

Samo ne razumijem ove ljude koji kazu da je Herbalife smece zato sto se ugojis kad prestanes biti na toj "dijeti". To ce se samo dogoditi ako se vracas starim, nezdravim navikama ali to je valjda nesto najnormalnije za ocekivati da ces se ugojiti ako jedes nezdravo, za to nije kriv Herbalife nego ti. Treba biti disciplinovan, i to za mene osobno je lakse sa Herbalifeom nego bez. A nikako ne vjerujem da je Herbalife stetno po zdravlju.
prolazna

#3286 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by prolazna »

ladyblue18 wrote:@ prolazna - Sve je ok samo izbaci ovaj dvopek, to je obicni hljeb iz kojeg je izvucena vlaznost.
Evo jedna dobra i zdrava opcija od koje ce tijelo imati koristi http://www.coolinarika.com/recept/iwkan ... nski-kruh/
dobar receptić, budem probala. :thumbup:

dvopek uzimam jer ga malo pojedem, dva ona tostića me zasite kao dvije kriške hljeba i iz tog razloga sam mu se okrenula, a i dok ga sažvaćem čini mo se kao da sam ne znam ti ni ja ta pojela :lol: :lol:
suncica24

#3287 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by suncica24 »

prolazna wrote:
ladyblue18 wrote:@ prolazna - Sve je ok samo izbaci ovaj dvopek, to je obicni hljeb iz kojeg je izvucena vlaznost.
dobar receptić, budem probala. :thumbup:

dvopek uzimam jer ga malo pojedem, dva ona tostića me zasite kao dvije kriške hljeba i iz tog razloga sam mu se okrenula, a i dok ga sažvaćem čini mo se kao da sam ne znam ti ni ja ta pojela :lol: :lol:
Dvopekic-dva dnevno nisu problem.
Veci je problem to sto si ispod 1200cal dnevno (pojacaj malcice unos cal, i to jos malo proteina i vlakana. Bolje da ne mucis metabolizam vec ga treniras na malo duze staze. )
suncica24

#3288 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by suncica24 »

Alhemicarkaa wrote:
suncica24 wrote:Onaj, ne bih da kvarim optimisticno raspolozenje, ali... zenska vam prodaje maglu :roll:

(a sve da biste otisli na famoznu stranicu koja prodaje famozni put ka mrsanju)
A ja se pitam šta ti radiš ovdje (trebala sam odmah pretpostaviti da utjeruješ pravdu :D ) :kiss:
Eh moja alhemicarka, ja da ne "brojim" zalogaje i krugove oko zgrade, mogli bi me za mjesec-dva kotrljati niz stepenice :wink:
ema_

#3289 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ema_ »

VenomousV wrote:
P.S. Nakon tog prvog mjeseca sam zamrzila jaja na sve moguce nacine i sad ih jedva mogu smislit' :-)

Kako nam se nikad ne smuče razne ugljikohidratne slastice :D :D :D :cry:
VenomousV

#3290 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by VenomousV »

ema_ wrote:
VenomousV wrote:

Kako nam se nikad ne smuče razne ugljikohidratne slastice :D :D :D :cry:
:D
ma bez svega mogu, samo mi daj hljeba :D :D
harisaga

#3291 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by harisaga »

UH su zakon ,bar za treninge koji zahtjevaju dosta energije(npr borilačke sportove).Ja se najbolje osjecam kad prije treninga 2 sata pojedem integralne riže ili tjestenine,integralni hljeb.Nekad baš dosta pojedem.Jedno sam vrijeme radio high protein i jeo skoro nimalo Ugljikohidrata i nisam se ni priblizno dobro osjecaj kao kada sam unosio puno UH.

Btw meni su UH definitivno slaba tačka.Ja mogu bez slatkiša godinu,ali ako uz svaki obrok nemam neku tjesteninu ,rižu,pahuljice,hljeb ne jede mi se i ne pikam da sam jeo hahah
Sanchez22

#3292 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Sanchez22 »

Za veceru jedem gotovo kao i za dorucak :D
Problem je sto ne mogu bez hljeba,ostalo mogu sve ostaviti.U zadnje vrijeme pokusavam jesti samo voce navecer,pa cu vidjeti kako ce djelovati.
Koliko mi visak smeta govori to da mogu uraditi dvostruko vise sklekova nego trbusnjaka :roll:
ladyblue18

#3293 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ladyblue18 »

Ne voce navecer, najbolje je posni ili neki protein i masti.
Sanchez22

#3294 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Sanchez22 »

Ostao sam bez ideja.Inace puno radim pa ne mogu izdrzati na nekim pahuljicama i sl.Jedino navecer gdje mi treba 500-800 kcal,mogu izmijeniti.Svjezi sir mi je najlakse nabaviti a ujedno ga najvise volim jesti.Samo i tu pojedem barem 200 g hljeba :zjev:
harisaga

#3295 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by harisaga »

Obrok prije spavanja je obavezan :D.Ja poslije treninga večeram i onda još pred spavanje jaja ili posni sir.Pokušavam bar tad izbjegavati Ugljikohidrate,ali jedan integralni tost nije nikog ubio,pa i to ubacim ;D
The Realist

#3296 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by The Realist »

Što se tiče Slimfasta-a, iako kaže slimfast, uopšte se ne gubi puno, tako da nema veze sa vodom koja se gubi.

Supruga se ne pridržava u potpunosti njihove dijete, jer ima jači obrok od 600 kalorija za ručak, ali ne jede ni previše. Iako nema pretjeranu aktivnost, gubi oko 500gr sedmično, možda i više, vidjet ćemo sljedeće sedmice tačno, tj. u ponedjeljak :D.

Nakon toga počinje vježbati, tako da će to samo po sebi rasti, a.B.d.!

Što se tiče vraćanja, pa isto tako kada prestanete trenirati vam se vrati masa, je li to znači da to nevalja?

Općenito, mislim da je Slimfast i slične stvari odličan za održavanje mase, jer jedan obrok se time zamijeni i nemate problema. Mana Slimfasta je što je skup, preskup po mom mišljenjum, ali ne mogu reći da ne pomaže (no, ko može naći neku jeftiniju verziju, neka nađu).

Da li je bolje paziti skroz na ishranu, vježbati, naravno da jeste, ali to nažalost i nije realno kod mnogih ljudi, tako da ove stvari stvarno dobro dođu.
Jokericious

#3297 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Jokericious »

Ima li neki optimalni omjer visina-tezina? Nekada sam nesto citao o tome. :D

182cm 78kg. Jel ok? :lol:
arslanbey

#3298 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by arslanbey »

Koliko kalorija sadrzi jedna prosjecna porcije pite? :D
VenomousV

#3299 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by VenomousV »

Jokericious wrote:Ima li neki optimalni omjer visina-tezina? Nekada sam nesto citao o tome. :D

182cm 78kg. Jel ok? :lol:
zavisi jesi li musko ili zensko :D

ako si musko navodno ide visina minus 100, a zensko visina minus 110

al' je to nidje veze, moze neko imati vise kg od te neke optimalne racunice a da kg otpadaju na misicnu masu
Krizzia

#3300 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Krizzia »

arslanbey wrote:Koliko kalorija sadrzi jedna prosjecna porcije pite? :D
Puno :mrgreen:
Npr mali Jami burek ima oko 230 kalorija.
Post Reply