Mirza007 wrote:Hafis wrote:Mirza007 wrote:[
Evo kad vec dodjosmo ponovo do uredjenja Svicarske, da ponovim prijedlog da se to uredjenje u potpunosti (ali bas u potpunosti) iskopira i primjeni na BiH (a ne samo ono sto nam odgovara, nego bas sve). Moze li?
Upitah ovo i prije neko vrijeme pa nigdje odgovora. Pa rekoh da probam opet. Mozda se nesto ovaj puta upeca.
Nije baš primjenjivo. Moderna država Švicarska u svojim glavnim segmentima ipak je stvarana u burnim krvavo-ratnim okolnostima, i to stoljećima.
Današnji kantoni vuku korijenje još od 13 stoljeća i oni su i zametak stvaranja moderne švicarske konfederacije. BiH nije imala takvu segmentiranost kroz povijest.
BiH bi mogla biti teoretski uređena kao ustavna konfederacija tipa Švicarske, ali bi se pri tomu moralo voditi računa o brojnim specifičnostima...da sad ne tupimo dalje.
A zasto je primjenjivo samo ono sto ti predlazes od kompletnog svicarskog uredjenja? I kako cemo odredti sta je primjenjivo a sta ne? Recimo, treci entitet sve opcine gdje su Hrvati >75% a tamo gdje su <75% onda oni djelovi tih opcina gdje su >50%. Obratno naravno ne vrijedi. Zvuci poznato?
Lukavo doture, lukavo. Gotovo maestralno. Al' mojene nama to.
Ne bi to išlo vjeruj mi.
Prije svega zbog različitih nacionalnih političkih filozofija.
Evo ti samo jedan primjer:
Nositelj izvršne i upravne vlasti u Švicarskoj je Savezno vijeće. Ono vrši vrhovnu i izvršnu vlast konfederacije.
Sastoji se od 7 članova.
Nepisano pravilo kaže da barem dva člana trebaju doći iz francuskih ili talijanskih jezičnih regija.
Vijeće djeluje kao kolegijalno tijelo.
Nema uloge predsjednika vijeća koji bi bio iznad ostalih članova kabineta,
stoga većinu odluka donosi i potpisuje vijeće kao cjelina.
Jedan od sedam vijećnika djeluje kao predsjednik federacije. Običaj je da ovu funkciju obnaša drugi član svake godine.
Predsjednik nema posebne političke privilegije, jedino formalne dužnosti.
E sad ti meni reci bi li se u ovakvoj državi, s ovakvim figama u džepu poštovala neka
nepisana pravila??
Ili da se odluke Saveznog vijeća potpisuju i donose jednoglasno, tj. kao
cjelina?
Misliš li ti da ne bi javio neki patriJota, neki Lagumžija, Bajrović... kurac-palac, koji ne bi rekao:
A đe to piše da minimalno dvojicat članova Saveznog vijeća trebaju doći iz srpskih ili hrvatskih jezičnih regija? Đe to piše???? Ako ne piše, onda i ne trebaju tu biti. I šta se ti Rvati kurče kad hin je samo 8%.....pardon 7% a još latini i duša him zabost nož u leđa i ne vole Bosnu k'o što je mi volimo. A još bi htjeli da jedan član Saveznog vijeća bude iz hrvatskih jezičnih regija a to niđe ne piše. I mic po mic, opet belaj....kmečanje, helpanje, tekbiranje...