Renault Megane all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
taureg71

#3276 Re: Renault Megane all about

Post by taureg71 »

direstraits0078 wrote:Svakih 6 godina ili 160.000 km. Cijena oko 350 KM.

samo 350 KM ??? par ljudi mi rece 400-500 cak...ihhh super...jel pametno i mali servis odmah uraditi ????
direstraits0078

#3277 Re: Renault Megane all about

Post by direstraits0078 »

Mali servis nema veze sa zamjenom zupcastog remena, ako mislis na zamjenu ulja. To radis kad prodje 10-15 tkm, ili svake godine, zavisno od uslova u kojima se vozis.
Te cifre koje si dobio su vjerovatno iz razloga sto je Modus veoma nezgodan za raditi, nema previse prostora, sve je zavuceno. Ili su ti dali cijenu pa sta bude. Jer set zupcastog je nekih 120 KM maksimalno, set kanalnog isto tako (ako mijenjas natezac, bez natezaca puno manje), pumpa za vodu je oko 60 Km, i mehanicaru uzme 2 sata posla. Naravno, u ovlastenom servisu to kosta vise, mnogo vise, a rade s istim dijelovima.
taureg71

#3278 Re: Renault Megane all about

Post by taureg71 »

direstraits0078 wrote:Mali servis nema veze sa zamjenom zupcastog remena, ako mislis na zamjenu ulja. To radis kad prodje 10-15 tkm, ili svake godine, zavisno od uslova u kojima se vozis.
Te cifre koje si dobio su vjerovatno iz razloga sto je Modus veoma nezgodan za raditi, nema previse prostora, sve je zavuceno. Ili su ti dali cijenu pa sta bude. Jer set zupcastog je nekih 120 KM maksimalno, set kanalnog isto tako (ako mijenjas natezac, bez natezaca puno manje), pumpa za vodu je oko 60 Km, i mehanicaru uzme 2 sata posla. Naravno, u ovlastenom servisu to kosta vise, mnogo vise, a rade s istim dijelovima.

aha, puno hvala, mali mi je ovih dana svakako, prosla 1 god od proslog..pa ovo je ponuda od neovlastenog,ali su jako poznati i odlicni, bas imaju posla i posla i jedno 4 dizalice tj gomilu majstora..dobro iskustvo imam snjima..ali pitacu jos jednog "garaznog" majstora za cijenu koji je i 1. put to radio na modusu...a kako cu znati da li treba natezac taj da se mijenja ??? dakle veliki servis oko 2 sata posla ??? :thumbup:
direstraits0078

#3279 Re: Renault Megane all about

taureg71 wrote:
direstraits0078 wrote:Mali servis nema veze sa zamjenom zupcastog remena, ako mislis na zamjenu ulja. To radis kad prodje 10-15 tkm, ili svake godine, zavisno od uslova u kojima se vozis.

aha, puno hvala, mali mi je ovih dana svakako, prosla 1 god od proslog..pa ovo je ponuda od neovlastenog,ali su jako poznati i odlicni, bas imaju posla i posla i jedno 4 dizalice tj gomilu majstora..dobro iskustvo imam snjima..ali pitacu jos jednog "garaznog" majstora za cijenu koji je i 1. put to radio na modusu...a kako cu znati da li treba natezac taj da se mijenja ??? dakle veliki servis oko 2 sata posla ??? :thumbup:
Provjeri ležaj na rolnici natezača. Može se i ta rolnica sama mijenjati. 2 sata je ok za zamjenu rutiniranom majstoru s odgovarajućim alatom.
taureg71

#3280 Re: Renault Megane all about

Post by taureg71 »

aha, puno hvala, mali mi je ovih dana svakako, prosla 1 god od proslog..pa ovo je ponuda od neovlastenog,ali su jako poznati i odlicni, bas imaju posla i posla i jedno 4 dizalice tj gomilu majstora..dobro iskustvo imam snjima..ali pitacu jos jednog "garaznog" majstora za cijenu koji je i 1. put to radio na modusu...a kako cu znati da li treba natezac taj da se mijenja ??? dakle veliki servis oko 2 sata posla ??? :thumbup:[/quote]

Provjeri ležaj na rolnici natezača. Može se i ta rolnica sama mijenjati. 2 sata je ok za zamjenu rutiniranom majstoru s odgovarajućim alatom.[/quote]

aha, pa ja cu reci majstoru da uradi sto se mora mijenjati nek mijenja, ipak je 7 god proslo od proslog velikog servisa, doduse malo sam presao..ali...HVALA
mobsterc

#3281 Re: Renault Megane all about

Post by mobsterc »

Kakva su iskustva sa automatikom u meganu 2002-2006, je li isto smece sto je islo u c3 i sl.?
mobsterc

#3282 Re: Renault Megane all about

Post by mobsterc »

Iko?
direstraits0078

#3283 Re: Renault Megane all about

Solidan mjenjač, ako misliš na DP0, jedini problem je što nekad zna zezati senzor temperature ulja. Naravno, moraš imati u vidu da je automatski mjenjač za većinu mehaničara špansko selo.
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#3284 Re: Renault Megane all about

Post by F&N »

Pozdrav svima. Vjerovatno je jos neko imao alicno iskustvo.
Renault Scenic 1.9 dci...
Kada vozim na otvorenom u po frke upali mi se na insttument tabli ona lampica za motor sto lod vecine taksista svijetli :mrgreen: i samo krenem gubiti snagu... prije je to bilo manje osjetno sada recimo ne mogu da vozim vise od 40... onda opet samo procepi i krene normalno nakon nekog vremena ili kada ugasim pa upalim auto ne gori lampica i sve je ok auto opet prima gas i ide odlicno. Edvin mi je reko dab jen to erg ili egr kako seb vec zove taj neki ventil i da odem na auto put da ga procepim sto sam ja radio ali opet mi se desi isto. Da li je fkt do tog ventila ili jen problem sa turbinom ili diznama?

Hvala na odgovoru.
Ned071

#3285 Re: Renault Megane all about

Post by Ned071 »

Dobro ti je rekao..
Warashii

#3286 Re: Renault Megane all about

Post by Warashii »

Nejasno mi je nekoliko stvari. Ta lampica koju spominjes? Check Injection? Ili nesto trece?
To da ne mozes preko 40 mi je isto neobicno, osim ako mislis u drugoj brzini jer ne dozvoljava vise od 3000 obrtaja kada baci u safe mod i mislim da moze nekih 120-130km/h u tom slucaju.
Nedavno se meni desilo, ociscen EGR i izduvna grana sada za sad problema nema nakon nekih 700-800km sto bi trebalo znaciti da je problem bio do tog zaprljanja.
A kako god EGR je najvjerovatniji slucaj i kod tebe.
F&N

#3287 Re: Renault Megane all about

Post by F&N »

Warashii wrote:Nejasno mi je nekoliko stvari. Ta lampica koju spominjes? Check Injection? Ili nesto trece?
To da ne mozes preko 40 mi je isto neobicno, osim ako mislis u drugoj brzini jer ne dozvoljava vise od 3000 obrtaja kada baci u safe mod i mislim da moze nekih 120-130km/h u tom slucaju.
Nedavno se meni desilo, ociscen EGR i izduvna grana sada za sad problema nema nakon nekih 700-800km sto bi trebalo znaciti da je problem bio do tog zaprljanja.
To je to kako si opisao.
Eh sad jedno drugpo pitanje, gdje su vam radili to ciscenej EGR-a. Meni Edvin (Edas servis na Stupu) nije htio da radi, prica je kao "puno je to njemu posla a kao ja to mogu propuhati sam na autoputu). A iskreno ne daje mi se auto svakom u ruke pa ako imate nekog da mi preporucite ko je voljan to uraditi valjalo bi mi.

Hvala puno
shlauf

#3288 Re: Renault Megane all about

Post by shlauf »

F&N wrote:
Warashii wrote:Nejasno mi je nekoliko stvari. Ta lampica koju spominjes? Check Injection? Ili nesto trece?
To je to kako si opisao.
Eh sad jedno drugpo pitanje, gdje su vam radili to ciscenej EGR-a. Meni Edvin (Edas servis na Stupu) nije htio da radi, prica je kao "puno je to njemu posla a kao ja to mogu propuhati sam na autoputu). A iskreno ne daje mi se auto svakom u ruke pa ako imate nekog da mi preporucite ko je voljan to uraditi valjalo bi mi.

Hvala puno
Koje auto i koliko KW ??
F&N

#3289 Re: Renault Megane all about

Post by F&N »

shlauf wrote:
F&N wrote:
To je to kako si opisao.

Hvala puno
Koje auto i koliko KW ??
Scenic 1.9 dci 120 KS
shlauf

#3290 Re: Renault Megane all about

Post by shlauf »

Da bi taj EGR izvadio (ako možeš) moraš sve plastike i brisače da skineš da bi ti bio na dohvat ruke. Ako bude zapekao, a vadi se posebnim alatom gdje se okreće EGR i postepeno izvlači, onda je džaba posao ako se ne može okrenuti i izvaditi da bi se očistio.
F&N

#3291 Re: Renault Megane all about

Post by F&N »

shlauf wrote:Da bi taj EGR izvadio (ako možeš) moraš sve plastike i brisače da skineš da bi ti bio na dohvat ruke. Ako bude zapekao, a vadi se posebnim alatom gdje se okreće EGR i postepeno izvlači, onda je džaba posao ako se ne može okrenuti i izvaditi da bi se očistio.
Da li to znaci ako se recimo treba promjeniti da se isti ne moze ni u kojoj varijanti odvrnuti i staviti novi?
Btw kakve veze ima sto se toliko mora raditi valjda se zato plate "ruke".
shlauf

#3292 Re: Renault Megane all about

Post by shlauf »

F&N wrote:
shlauf wrote:Da bi taj EGR izvadio (ako možeš) moraš sve plastike i brisače da skineš da bi ti bio na dohvat ruke. Ako bude zapekao, a vadi se posebnim alatom gdje se okreće EGR i postepeno izvlači, onda je džaba posao ako se ne može okrenuti i izvaditi da bi se očistio.
Da li to znaci ako se recimo treba promjeniti da se isti ne moze ni u kojoj varijanti odvrnuti i staviti novi?
Kod njega je uvijek gužva i pretpostavljam da nikoga od zaposlenih nije imao slobodnog da to uradi. Nije da ga pravdam ali to je činjenica.
direstraits0078

#3293 Re: Renault Megane all about

F&N wrote:
Ima veze jer tebi bude velika cifra za platiti, a radi se samo o običnom čišćenju EGR-a. Uzme puno vremena, a ne može se adekvatno naplatiti.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3294 Re: Renault Megane all about

Post by Truba »

dje ima dobrih otpada za francuska vozila
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3295 Re: Renault Megane all about

Post by konektovan »

Black swan wrote:dje ima dobrih otpada za francuska vozila
Imas dobar, 50 m od skretanja za osijek, na desnoj strani, stari put prema blazuju.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3296 Re: Renault Megane all about

Post by Truba »

poslije pravoslavne crkve?
bio sam tamo treba mi elektrika za podizac stakla treba im uskoro stici
shlauf

#3297 Re: Renault Megane all about

Post by shlauf »

Black swan wrote:poslije pravoslavne crkve?
Megan2 ili Scenic2 i koja vrata ???
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3298 Re: Renault Megane all about

Post by konektovan »

Black swan wrote:poslije pravoslavne crkve?
To je taj.
shlauf

#3299 Re: Renault Megane all about

Post by shlauf »

direstraits0078 wrote:
F&N wrote:
Ima veze jer tebi bude velika cifra za platiti, a radi se samo o običnom čišćenju EGR-a. Uzme puno vremena, a ne može se adekvatno naplatiti.
Prvo čišćenje čeličnom četkom a onda slijedi praanje u nafti i ispuhivanje zrakom, šlajfanje šešira obostrano sa brusnim papirom pa tek slijedi vraćanje na mjesto.
shlauf

#3300 Re: Renault Megane all about

Post by shlauf »

Zaboravio sam napisati da je čišćenje uspjelo ako je mehanički kvar a ako je otišla elektronika možeš se slikati sa EGR-om. Ili nov koji je preskup ili polovan koji je mačak u vreći.
Post Reply