Mah to znam... ali glupo mi je da, ako sam ja nesto stvarno platio manje od 50, oni procjene da je vise i opale carinu....Del_Boy1 wrote:Platit ćeš minimalno 2,5 KM + 1 KM uplatnica u pošti.
Sent from my E2303 using Tapatalk
CARINA U BiH
Moderator: anex
- skafiskafsnjak
#3276 Re: CARINA U BiH
-
cassius
#3277 Re: CARINA U BiH
skafiskafsnjak wrote:Mah to znam... ali glupo mi je da, ako sam ja nesto stvarno platio manje od 50, oni procjene da je vise i opale carinu....Del_Boy1 wrote:Platit ćeš minimalno 2,5 KM + 1 KM uplatnica u pošti.
Sent from my E2303 using Tapatalk
vjeruj svima je , ali moze im se .
nadajmo se da ce ubrzo uvest ovaj novi limit od 200 km
-
TRANCE
#3278 Re: CARINA U BiH
Ne postoji. U EU se na pakete koji dolaze izvan EU plaća PDV za pakete vrijednosti iznad 22 € ili 45 € u slučaju poklona od fizičkog lica, carina prema TARIC carinskoj tarifi za vrijednost iznad 150 €, te fiksnih par eura nacionalnoj pošti za posredovanje kod carinjenja. Naravno u okviru EU nema nikakvih dažbina sve i da je vrijednost 10 milja.sewerload wrote:Da li postoji taksa za otvaranje paketa u drugim državama? Npr pošiljka iz Tajlanda u Njemačku, iz Južne Afrike u Irsku...
U prevodu, da smo u EU, npr. na paket vrijednosti 50 KM bi platio 8,5 KM PDV-a i 3,5 KM BH pošti za posredovanje, ukupno 12 KM. Ovako platiš jedno 30-35 KM.
- skafiskafsnjak
#3279 Re: CARINA U BiH
E ljudi....
Neko vrijeme necu biti kuci, a u Sarajevu sam...da li mogu ovdje preuzeti posiljku...? Ili mora ici u moj grad?
Neko vrijeme necu biti kuci, a u Sarajevu sam...da li mogu ovdje preuzeti posiljku...? Ili mora ici u moj grad?
-
saraleite
#3280 Re: CARINA U BiH
E ovako, dobila sam besplatno aparat za mjerenje secera u Njemackoj, vrijednost je 120 eura. Doslo za 7 dana sa racunom u kojem pise 0 eura a na kutiji vrijednost i naplatise mi carinu 80 KM. Je li to ispravno?
- holowey
#3281 Re: CARINA U BiH
sama sebi odgovorila...saraleite wrote:E ovako, dobila sam besplatno aparat za mjerenje secera u Njemackoj, vrijednost je 120 eura. Doslo za 7 dana sa racunom u kojem pise 0 eura a na kutiji vrijednost i naplatise mi carinu 80 KM. Je li to ispravno?
-
Heller
#3282 Re: CARINA U BiH
Bazniasaraleite wrote:E ovako, dobila sam besplatno aparat za mjerenje secera u Njemackoj, vrijednost je 120 eura. Doslo za 7 dana sa racunom u kojem pise 0 eura a na kutiji vrijednost i naplatise mi carinu 80 KM. Je li to ispravno?
- seoBIH
#3283 Re: CARINA U BiH
Nije Baznia, niti neko pravilo koji vrijedi u čmarugi bosni, već redovna praksa u cijelom svijetu. Svaka roba ima svoju cijenu. To što ti nisi platio niti jedan KM ne znači da si oslobođen carine i PDV-a, jer i dalje ta roba ima vrijednost. Tako da je sve uredno i ništa što je nametnuto dobrom bošnji.
-
Shelob
#3284 Re: CARINA U BiH
Imal ista od onog sto su pricali ...da se porez nece placati za artikle vrijednosti ispod 200km ???
- DaysleepeR
#3285 Re: CARINA U BiH
E ovako:saraleite wrote:E ovako, dobila sam besplatno aparat za mjerenje secera u Njemackoj, vrijednost je 120 eura. Doslo za 7 dana sa racunom u kojem pise 0 eura a na kutiji vrijednost i naplatise mi carinu 80 KM. Je li to ispravno?
- Carina odbija svaki račun na kojem nema iskazana vrijednost, nebitno da li je fizičko lice ili firma, 0 ne smije biti
- S obzirom na gore navedeno Carina posegne za internetom (najčešće) da utvrdi vrijednost pošiljke
- Shodno vijednosti pošiljke obračuna iznos carine i PDV-a
Napomena: Carinski službenik ima diskreciono pravo da ospori bilo koju fakturu i bilo koju vrijednost iskazanu na fakturi i da obračuna carinu i PDV kako smatra za shodno a uvoznik ima pravo žalbe prema UINO i mogućnost povrata sredstava.
Nevjerovatno kako je većina žalbi ovdje u biti čisto nepoznavanje zakona ove zemlje (koji su prepisani od EU BTW) ili propali pokušaji da se "na foru" nešto provuče za šta je primatelj svjestan da je carinska roba. Sve preko 50 KM je carinska roba. Pisalo, ne pisalo, plaćeno ili ne plaćeno, ako Carina procijeni da je vrijednost carinska, carina će biti naplaćena.
-
Shelob
#3286 Re: CARINA U BiH
hahahahah sta sad ispade...samo "zategli" pravilnik koji je ionako bio samo njima na ruku ...sta mi trpimo jbte ccc
- Hellas
#3287 Re: CARINA U BiH
Stize mi paket sa banggood.com. Dobijam poziv iz carine da moram traziti speditera jer od 1.1. Svi paketi poslani od pravnih osoba moraju proci spediciju. Paket 60 dolara troskovi spedicije i carinjenja 160 km 
-
Hakiz
#3288 Re: CARINA U BiH
Meni ljudi htjeli poslati starinski aparat kao poklon. Na carini mi rekli da ako nema račun ili naznačena vrijednost (ako je vrijednost 0) zovu procjenitelja. A on može onda taj aparat procijeniti kao antikvitet i da bi me carina tada mogla koštati više nego što je sam aparat vrijedio kada je bio nov. I ja ljudima rekao da odustanu od slanja.DaysleepeR wrote:E ovako:saraleite wrote:E ovako, dobila sam besplatno aparat za mjerenje secera u Njemackoj, vrijednost je 120 eura. Doslo za 7 dana sa racunom u kojem pise 0 eura a na kutiji vrijednost i naplatise mi carinu 80 KM. Je li to ispravno?
- Carina odbija svaki račun na kojem nema iskazana vrijednost, nebitno da li je fizičko lice ili firma, 0 ne smije biti
- S obzirom na gore navedeno Carina posegne za internetom (najčešće) da utvrdi vrijednost pošiljke
- Shodno vijednosti pošiljke obračuna iznos carine i PDV-a
Napomena: Carinski službenik ima diskreciono pravo da ospori bilo koju fakturu i bilo koju vrijednost iskazanu na fakturi i da obračuna carinu i PDV kako smatra za shodno a uvoznik ima pravo žalbe prema UINO i mogućnost povrata sredstava.
Nevjerovatno kako je većina žalbi ovdje u biti čisto nepoznavanje zakona ove zemlje (koji su prepisani od EU BTW) ili propali pokušaji da se "na foru" nešto provuče za šta je primatelj svjestan da je carinska roba. Sve preko 50 KM je carinska roba. Pisalo, ne pisalo, plaćeno ili ne plaćeno, ako Carina procijeni da je vrijednost carinska, carina će biti naplaćena.
Što ljudi više pokušavaju izbjeći plaćane carine, Carina će koristiti sve brutalnije i skuplje metode. I time oni koji izbjegavaju carinu prave problem onima koji hoće da plate carinske dadžbine.
Jedini način da ne platiš carinu je da carina sama odluči da to ne naplati. Ne možeš ih prevariti, sve što ti nisu naplatili a tii misliš da si ih prešao je u stvari njihova odluka da to puste bez naplate. Ne možeš ih prevariti.
Meni se prije 15-ak godina jedan jedini put do sada desilo da su mi oslobodili od plaćanja robu sa računima u vrijednosti od 700KM. Dakle, uz robu došli računi u kojima piše da je vrijednost robe i transporta 700 KM. Paket otvoren, pregedan, u paketu računi, paket zalijepljen trakom na kojoj piše "Carinska ispostava" ili slično (davno bilo). A plaćao sam redovno carinu na račune manje od 100 KM. Do danas mi nije jasno kako se to moglo desiti.
Dok ne uđemo u EU, plaćaćemo carine na sve. A i kada uđemo plaćaćemo carine na robe koje budemo kupovali iz Kine, SAD-a itd.
Jedino će možda malo olakšanje biti ako se prihvati da se vrijednost robe na koju se ne plaća carina poveća na 200KM, a takav prijedlog se već spominje. Naime, ako lično prenosiš preko granice ne plaćaš carinu na robu do 200 KM, pa bi trebalo izjednačiti uslove i onima koji dobijaju robu poštom i slično. Osim ako se ne izjenači tako da onima koji lično prenose smanje vrijednost na 50 KM
-
Hakiz
#3289 Re: CARINA U BiH
Stvar je da ako si u EU i kupuješ iz druge yemlje koja je u EU ti plaćaš maloprodajnu cijenu, dakle PDV zemlje iz koje kupuješ. A ne plaćaš carinu jer carine nema.TRANCE wrote:Naravno u okviru EU nema nikakvih dažbina sve i da je vrijednost 10 milja.
Ako si u BiH i kupuješ iz EU, tebi bi cijena trebala biti manja za vrijednost poreza zemlje iz koje kupuješ. Ali plaćaš PDV BiH. Na primjer ako si u BiH i kupuješ iz Njemačke nešto što košta 100 Eura, tebi bi cijena trebala biti 81 Euro (100 Eura-Njemački PDV od 19%). Onda ovdje platiš carinu i naš PDV od 17%.
Razlika je i u tome što ovdje plaćaš i PDV i carinu.
- DaysleepeR
#3290 Re: CARINA U BiH
Samo je bitno naglasiti da je u EU 0% carine na robu porijeklom iz EU, ali naša raja preko ebaya najviše kupuje iz Kine i iz USA. Prema tome treba zaboraviti bilo kakvu promjenu ulaskom u EU. Može biti samo gore, jer nema više kopija originala. Nema više lafo ajfon ili lafo Longines sat...
Što se tiče unutrašnjeg EU prometa, to je slično sadašnjem preko PIK-a. PDV zemlje u kojoj kupuješ će ti biti naplaćen u startu i dalje ti pošiljka ide kao da je domaći transport. U iznimnim slučajevima prodavac iz EU će prodavati robu koja nije porijeklom EU i koja nije ni uvozno ocarinjena u EU (stoji u carinskom skladištu), i u tom slučaju ćeš prilikom kupovine platiti bogme i carinu i PDV u toj zemlji, ili u vlastitoj...
Tako da se neće nešto puno promijeniti, svakako svake godine carinska tarifa ide prema dole, stavke koje su bile 15% idu na 10% itd.
Što se tiče unutrašnjeg EU prometa, to je slično sadašnjem preko PIK-a. PDV zemlje u kojoj kupuješ će ti biti naplaćen u startu i dalje ti pošiljka ide kao da je domaći transport. U iznimnim slučajevima prodavac iz EU će prodavati robu koja nije porijeklom EU i koja nije ni uvozno ocarinjena u EU (stoji u carinskom skladištu), i u tom slučaju ćeš prilikom kupovine platiti bogme i carinu i PDV u toj zemlji, ili u vlastitoj...
Tako da se neće nešto puno promijeniti, svakako svake godine carinska tarifa ide prema dole, stavke koje su bile 15% idu na 10% itd.
- Del_Boy1
#3291 Re: CARINA U BiH
Moguće da je ovo u pitanju.heal wrote:da pitam i ovdje,
sad me stari od kuce zove, kaze dosao mi paketic i naplatili mu 9.5 KM. eh prvi put da to cujem, meni ako su naplacivali onda je bilo 3.5 KM. jel neko upucen sta bi ovo moglo biti??
http://forum.klix.ba/carina-u-bih-t8053 ... #p13173871
-
TRANCE
#3292 Re: CARINA U BiH
Bez uvrede, ali pričaš gluposti. To da je trenutno 0% carina kad kupuješ iz EU okači mačku o rep, jer to vrijedi samo ako uvoziš robu preko špeditera i ako robu prati dokument o porijeklu da je proizvedena u EU. A budući da se ovdje govori o internet kupovini od strane fizičkih osoba, koje uvoze robu preko pošte, tu je uvijek fiksna carina od 10%. Osim ako nećeš da angažuješ špeditera, čije usluge koštaju 50-100 KM.DaysleepeR wrote:Samo je bitno naglasiti da je u EU 0% carine na robu porijeklom iz EU, ali naša raja preko ebaya najviše kupuje iz Kine i iz USA. Prema tome treba zaboraviti bilo kakvu promjenu ulaskom u EU. Može biti samo gore, jer nema više kopija originala. Nema više lafo ajfon ili lafo Longines sat...
Također to da se ne bi puno promijenilo ulaskom BiH u EU nije tačno. Trenutno za uvoz robe poštom na paket vrijednosti od npr. 120 KM iz Velike Britanije raja plati još i 52 KM državi (10% carina, 17% PDV, 10 KM nekakva taksa, 3,5 KM pošti i 4 KM za uplatnice dok sve to poplaćaš), pa ih ukupno izađe paket 172 KM umjesto 120 KM. Ulaskom u EU bi ih umjesto 172 KM izašao 117 KM, jer bi se umjesto britanskog PDV-a od 20% plaćao naš od 17%, dok carine, taksi, poštanskih naknada, uplatnica i sličnih gluposti unutar EU nema nikako. 172 KM danas u odnosu na 117 KM da smo u EU, pa ti vidi što nema razlike
Last edited by TRANCE on 08/01/2017 01:57, edited 1 time in total.
-
TRANCE
#3293 Re: CARINA U BiH
Da, trebala bi biti manja cijena, ali u realnosti to primjenjuje 1% prodavača, jer se nikome ne da zahebavati s papirologijom oko neobračunavanja PDV-a tamo nekakvom Bošnji. U realnosti u 99% slučajeva platiš i njemački PDV od 19%, a onda na to i naš PDV od 17% kad dođe paket na carinu.Hakiz wrote:Ako si u BiH i kupuješ iz EU, tebi bi cijena trebala biti manja za vrijednost poreza zemlje iz koje kupuješ. Ali plaćaš PDV BiH. Na primjer ako si u BiH i kupuješ iz Njemačke nešto što košta 100 Eura, tebi bi cijena trebala biti 81 Euro (100 Eura-Njemački PDV od 19%). Onda ovdje platiš carinu i naš PDV od 17%.TRANCE wrote:Naravno u okviru EU nema nikakvih dažbina sve i da je vrijednost 10 milja.
-
Hakiz
#3294 Re: CARINA U BiH
Ja ne plaćam. Stranice sa kojih kupujem imaju cijenu bez PDV-a te zemlje, ako nemaju napišam eMail da mi potvrde da će mi naplatiti bez PDV-a, a ako neće tražim drugu stranicu.TRANCE wrote:Da, trebala bi biti manja cijena, ali u realnosti to primjenjuje 1% prodavača, jer se nikome ne da zahebavati s papirologijom oko neobračunavanja PDV-a tamo nekakvom Bošnji. U realnosti u 99% slučajeva platiš i njemački PDV od 19%, a onda na to i naš PDV od 17% kad dođe paket na carinu.Hakiz wrote:Ako si u BiH i kupuješ iz EU, tebi bi cijena trebala biti manja za vrijednost poreza zemlje iz koje kupuješ. Ali plaćaš PDV BiH. Na primjer ako si u BiH i kupuješ iz Njemačke nešto što košta 100 Eura, tebi bi cijena trebala biti 81 Euro (100 Eura-Njemački PDV od 19%). Onda ovdje platiš carinu i naš PDV od 17%.TRANCE wrote:Naravno u okviru EU nema nikakvih dažbina sve i da je vrijednost 10 milja.
Isplati im se maltretirati sa papiroma, jer im je to zakonska obavea. Vrše izvoz i kada izvože u zemlju sa kojom imaju ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, ne naplaćuju PDV. Barem je tako sa Evropom. Uostalom, u više od 15 godina kupovine iz inostranstva uvijek mi je cijena bila obračunavana bez PDV-a zemlje iz koje kupujem. A kupovao sam iz Njemačke, Austrije, Velike Britanije, Češke, itd. Ne ide tako sa SAD, oni imaju drugačiji poreski sistem. Za Kinu nisam siguran, samo jednom sam kupovao iz Kine i nisam obraćao pažnju jer je bio jeftin proizvod.
Oni kojima se to ne radi, jednostano ne prodaju u BiH. I mogu ti reći da u zadnje vrijeme sve više prodavnica ne prodaje privatnim kupcima u BiH. Čak i neke koje su mi nekada bez problema prodavale, više ne prodaju ovamo.
Prije neki dan na jednoj Njemačkoj web stranici stranici gledam jedan proizvod. Piše da ga imaju na stanju. Ja kliknem u korpu, odaberem BiH kao zemlju kupovine i odjednom poruka da proizvod nije dostupan i dugme na koje treba kliknuti da nastavim kupovinu neaktivno. Ne može u BiH i tačka.
Još malo pa će nas i Kina zabraniti.
- DaysleepeR
#3295 Re: CARINA U BiH
bez uvrede, ali kad na praktičnom primjeru dokažeš da je ovo što si napisao tako, onda ćemo pričatiTRANCE wrote:Bez uvrede, ali pričaš gluposti. To da je trenutno 0% carina kad kupuješ iz EU okači mačku o rep, jer to vrijedi samo ako uvoziš robu preko špeditera i ako robu prati dokument o porijeklu da je proizvedena u EU. A budući da se ovdje govori o internet kupovini od strane fizičkih osoba, koje uvoze robu preko pošte, tu je uvijek fiksna carina od 10%. Osim ako nećeš da angažuješ špeditera, čije usluge koštaju 50-100 KM.DaysleepeR wrote:Samo je bitno naglasiti da je u EU 0% carine na robu porijeklom iz EU, ali naša raja preko ebaya najviše kupuje iz Kine i iz USA. Prema tome treba zaboraviti bilo kakvu promjenu ulaskom u EU. Može biti samo gore, jer nema više kopija originala. Nema više lafo ajfon ili lafo Longines sat...
Također to da se ne bi puno promijenilo ulaskom BiH u EU nije tačno. Trenutno za uvoz robe poštom na paket vrijednosti od npr. 120 KM iz Velike Britanije raja plati još i 52 KM državi (10% carina, 17% PDV, 10 KM nekakva taksa, 3,5 KM pošti i 4 KM za uplatnice dok sve to poplaćaš), pa ih ukupno izađe paket 172 KM umjesto 120 KM. Ulaskom u EU bi ih umjesto 172 KM izašao 117 KM, jer bi se umjesto britanskog PDV-a od 20% plaćao naš od 17%, dok carine, taksi, poštanskih naknada, uplatnica i sličnih gluposti unutar EU nema nikako. 172 KM danas u odnosu na 117 KM da smo u EU, pa ti vidi što nema razlike
PDV britanski se sada odbija i aplicira PDV u BiH jer mi nismo u EU i nema PDV-a kod izvoza. U budućnosti, s obzirom da je sve EU i neće roba prolaziti kroz carinu plaćaćeš PDV zemlje u kojoj kupuješ jer nema osnova da se isti odbija. Ali to samo važi za robu iz EU. Jako puno prodavača overseas robu uopšte ne uvozi do prodaje, tako da ako kupiš kinesku robu u Njemačkoj, svejedno se ona mora uvesti u EU, ili ovdje ili tamo odakle je kupuješ i platićeš i carinu, ako je naravno stopa carine određena.
- valjuga
#3296 Re: CARINA U BiH
Ovo su razlozi ,radi kojih ću ugasit paypal i kupovinu inače s vana.Hellas wrote:Stize mi paket sa banggood.com. Dobijam poziv iz carine da moram traziti speditera jer od 1.1. Svi paketi poslani od pravnih osoba moraju proci spediciju. Paket 60 dolara troskovi spedicije i carinjenja 160 km
-
isx
#3297 Re: CARINA U BiH
Da nije kojim slučajem ovo dostavljeno DHL kurirom?valjuga wrote:Ovo su razlozi ,radi kojih ću ugasit paypal i kupovinu inače s vana.Hellas wrote:Stize mi paket sa banggood.com. Dobijam poziv iz carine da moram traziti speditera jer od 1.1. Svi paketi poslani od pravnih osoba moraju proci spediciju. Paket 60 dolara troskovi spedicije i carinjenja 160 km![]()
![]()
![]()
![]()
-
TRANCE
#3298 Re: CARINA U BiH
Kakav praktični primjer, o čemu pričaš? Kupujem preko interneta od 2005. godine i uvijek sam plaćao fiksnu carinu od 10% na vrijednost robe iznad 50 KM. Carina od 0% na uvoz iz EU vrijedi samo ako angažuješ špeditera čije same usluge koštaju min. 50 KM i ako robu prati dokumentacija o porijeklu, što se ne isplati nikome raditi osim ako ne uvozi robu vrijednosti preko hiljadu KM. Na vrijednost sa carinom onda ide i naš PDV od 17%, pa 10 KM fiksne takse, pa 3,5 KM ili 9,5 KM za carinski pregled ovisno od veličine paketa i 4 KM za troškove uplatnica. To je već sve napisano na forumu milion puta.DaysleepeR wrote:bez uvrede, ali kad na praktičnom primjeru dokažeš da je ovo što si napisao tako, onda ćemo pričatiTRANCE wrote:Bez uvrede, ali pričaš gluposti. To da je trenutno 0% carina kad kupuješ iz EU okači mačku o rep, jer to vrijedi samo ako uvoziš robu preko špeditera i ako robu prati dokument o porijeklu da je proizvedena u EU. A budući da se ovdje govori o internet kupovini od strane fizičkih osoba, koje uvoze robu preko pošte, tu je uvijek fiksna carina od 10%. Osim ako nećeš da angažuješ špeditera, čije usluge koštaju 50-100 KM.DaysleepeR wrote:Samo je bitno naglasiti da je u EU 0% carine na robu porijeklom iz EU, ali naša raja preko ebaya najviše kupuje iz Kine i iz USA. Prema tome treba zaboraviti bilo kakvu promjenu ulaskom u EU. Može biti samo gore, jer nema više kopija originala. Nema više lafo ajfon ili lafo Longines sat...
PDV britanski se sada odbija i aplicira PDV u BiH jer mi nismo u EU i nema PDV-a kod izvoza. U budućnosti, s obzirom da je sve EU i neće roba prolaziti kroz carinu plaćaćeš PDV zemlje u kojoj kupuješ jer nema osnova da se isti odbija. Ali to samo važi za robu iz EU. Jako puno prodavača overseas robu uopšte ne uvozi do prodaje, tako da ako kupiš kinesku robu u Njemačkoj, svejedno se ona mora uvesti u EU, ili ovdje ili tamo odakle je kupuješ i platićeš i carinu, ako je naravno stopa carine određena.
Ako misliš na odbijanje PDV-a prilikom kupovine, to rade samo veliki prodavači poput Amazona. Eto probaj kupiti nešto preko Ebaya iz EU ili manjih online prodavnica, traži neobračunavanje PDV-a, pa javi kako prođe.
Razlika bi s ulaskom u EU bila i prilikom kupovine iz trećih zemalja izvan EU. Sada na vrijednost paketa iz Kine od 60 KM se plati još i 35 KM dadžbina (carina, pdv, taksa, carinski pregled i uplatnice). Unutar EU se PDV plaća na vrijednost iznad 22 eura, a carina na vrijednost iznad 150 €, i to prema TARIC carinskoj tarifi za čitavu EU, gdje je često carina 0% za određene proizvode, a ne kao kod nas fiksno 10% na sve proizvode. Tako da smo u EU, na uvoz iz Kine vrijednosti 60 KM bi platio 10,2 KM PDV-a i to je to. Ovako platiš 35 KM.
I ne obračunava se unutar EU PDV države u kojoj kupuješ preko interneta, jer bi onda svi imali skladišta u Luksemburgu gdje je PDV najmanji, nego PDV države iz koje kupuješ preko interneta, a onda prodavač proslijedi iznos PDV-a poreznim vlastima država u kojima je imao prodaju.
-
TRANCE
#3299 Re: CARINA U BiH
I meni je ovo čudno ako paket ide preko obične pošte. Koje su to izmjene zakona i pravila?isx wrote:Da nije kojim slučajem ovo dostavljeno DHL kurirom?valjuga wrote:Ovo su razlozi ,radi kojih ću ugasit paypal i kupovinu inače s vana.Hellas wrote:Stize mi paket sa banggood.com. Dobijam poziv iz carine da moram traziti speditera jer od 1.1. Svi paketi poslani od pravnih osoba moraju proci spediciju. Paket 60 dolara troskovi spedicije i carinjenja 160 km![]()
![]()
![]()
![]()
-
isx
#3300 Re: CARINA U BiH
Posiljka je vjerovatno stigla nekim od "brzih" kurira, ne na drzavnu postu.