Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
ketronsd1

#3276 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Veliko hvala!

Napomena za sve one koji nisu ocistili i dezinficirali uredjaje.Uradite sto prije .Rezultat je veoma dobar. :-D :-D
ketronsd1

#3277 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

piplica wrote:Još nešto, mislim, prostor koji grije jedan uredjaj je max. prostor koji uredjaj moze zagrijati pod max. opterećenjem, tj. kada je vani npr. -15c, uz neke normalne gubitke toplote.

Ovo ispade kao školska definicija :)
Ljudi moji nemoj te podcjenjivate ove stvari .Taj ko je napisao da grije do 20 ili ti ga 30 mkv moze komotno obrisati dupe sa tim podacima.Pa ja poznajem ljude koji griju preko 120 kvm bez problema sa ovim pumpama(naravno da je rijec o top modelima).Moja stara elektrolux grije 70 neizolovanih kvadrata,jedino sto je pod dobro izolovan.
summit

#3278 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by summit »

rovac13 wrote:Summit koliki je prostor u kom se klime nalaze,kvadratura,visina.
Dosta je bitno pronaci namjenu uredjaja za sta je predvidjen.
Moze da znatno utice kako na konfor tako i na efikasnost odnosno potrosnju.

Neke klime su predvidjene za veci prostor pa mogu biti manje efikasne u manjem,a neke opet ako su stavljene u veci prostor nego su predvidjene mogu da malo vise trose ako moraju stalno da rade vecim intenzitetom.

Iako obje tvoje klime imaju puno snage.
Pozdrav, prostor je oko 55m2,visine oko 3m,ventilacija, vrata stalno, puno glava...prosle zime na Nocriji, a nedavno fh35vehz na isto mjesto, sizila je na pocetku sa potrosnjom kao sto sam vec napisao.
Ugradnja je bila problematicna, nije bas sve bilo by the book, mada sam fino zamolio, izgleda kad hoces da dobijes bijeli teleci pogled samo spomeni vakumiranje, stvarno ne razumijem...naknadno su nesto uradili ali evo malo sam se konsultovao i izgleda ce biti sve nanovo.
Sada sam prebacio Nocriu u jedan dio ispred cca24 m2, sa tri strane termofolija i plexi,ledja naslonjena na objekat a unutra u objektu 35-ica na 55m2.Vrata izmedju otvorena, ventilacija...na oko 5C obadvije vrte po 300-400W, e sad..tek je koji dan u pitanju nije sve zavrseno, nije minus...
Sto se ugodnosti i kvaliteta grijanja tice za sada nikad bolje, potrosnja se smanjila na 35-ici vjerovatno zato sto Nocria radi ispred, mada, dok taj dio nije bio u funkciji vrata su bila naravno zatvorena.
O vise manjih nisam puno razmisljao jer nema puno mjesta za vanjske jedinice.
Proslogodisnje iskustvo sa Nocriom je odlicno,racuni odlicni, samo kad je puno glava ispod uz ovo gore navedeno...neko bude ko na motoru,ali da se nastimati,nije strasno.Opet napominjem puno ljudi...za neku drugu namjenu nema dileme, izuzetna. Svo vrijeme na economy mod-u, upalio u oktobru ugasio u aprilu-maju...
35 -ica za sada puno umjerenija sto se duvanja tice, da se bolje nastimati. Vidjecu jos za tu potrosnju, vjerovatno nanovo instalirati...
Hajlac

#3279 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

summit wrote: Ugradnja je bila problematicna, nije bas sve bilo by the book, mada sam fino zamolio, izgleda kad hoces da dobijes bijeli teleci pogled samo spomeni vakumiranje, stvarno ne razumijem...naknadno su nesto uradili ali evo malo sam se konsultovao i izgleda ce biti sve nanovo.
:thumbup:
I to obavezno o svom trošku nek fušeri rade, ne bi li došli pameti za ubuduće!
adi2012

#3280 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by adi2012 »

Pozdrav forumašima,

nedavno sam za potrebe povremenog korištenja (za sebe lično), u slučaju kada mi ni centralno grijanje u stanu nije dovoljno, uzeo manju grijalicu ovog tipa

Image

međutim pokazalo se da troši više struje nego što bi trebalo. U biti, potrebna mi je manjih dimenzija ali koja troši što manju količinu električne energije. Koliko sam do sada saznao, male kvarce grijalice (recimo sa 2 ili 3 "rebra") su ekonomične i za preporuku..

Postoji li još neka druga altrenativa grijanja na struju, osim kvarcnih grijalica?

Hvala unaprijed,
Adi ;-)
rovac13

#3281 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Adi2012:

Koju god da grijalicu radijator ili konvektor nabavis trosice ti isto.
Grijalica koja bude manje trosila ce manje grijat pa ce ti bit hladno :-D .
Imas na toj grijalici eto termostat lijevi kolutic,smanji malo i ona ce se cesce gasit i manje trosit.
Ne mozes naci grijalicu koja vise ugrije a da manje potrosi struje.

Toplotnu energiju trose tvoji zidovi prozori......Onoliko koliko oni trose toliko ti toplote moras ubacit u sobu,sa ovom ili onom grijalicom......nema druge :-D
ibn.hajd

#3282 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ibn.hajd »

Dragi forumaši
kupio sam Atlantic Altis konvektor od 1500W u jednoj prodavaonici u Sarajevu i kada sam došao kući i nakon otpakiravanja sam primjetio da kada okrenem konvektor naopako da se nešto kreće-kotrlja u dijelu gdje se nalazi elektronika! Zanima me da li je to normalno i da li da nastavim sa instaliranjem na zid?
ketronsd1

#3283 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

ibn.hajd wrote:Dragi forumaši
kupio sam Atlantic Altis konvektor od 1500W u jednoj prodavaonici u Sarajevu i kada sam došao kući i nakon otpakiravanja sam primjetio da kada okrenem konvektor naopako da se nešto kreće-kotrlja u dijelu gdje se nalazi elektronika! Zanima me da li je to normalno i da li da nastavim sa instaliranjem na zid?
Nije normalno
Neki dio(obicno neki plasticni) ili je pukao ili se otkacio.Tako da ti je bolje da to odmah vratis i uzmes novi.Obicno to nebi trbalo da zeza ali se nikad nezna.U ostalom ti si dao novac za nesto sto bi trebalo biti ispravno a u tvom slucaju nije.
pozzz
ibn.hajd

#3284 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ibn.hajd »

Znaš nas, sad sam ga rastavio na proste faktore i ima prekidač crni koji ima kuglu u sebi tako da se ne može upaliti kada nije uspravno! Izgleda da je sve ispravno samo sam ja papak!
piplica
Grijem se na: Ćumur

#3285 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Nisi papak, nego si nešto naučio.
A i mi s tobom.
ibn.hajd

#3286 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ibn.hajd »

Ajd, lakše mi je :D
Samo, kako to nitko nije ranije primjetio??? Nisam je valjda jedini ja okrenuo naopako? :izet:
rovac13

#3287 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Dobro je ako se kad prevrne nece napravit pozar :thumbup:
piplica

#3288 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Već par dana radim projekat postavljanja dvije TP jednu iznad druge, ako uspijem izgledaće kao TP voda-zrak.
summit

#3289 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by summit »

Hajlac wrote:
summit wrote: Ugradnja je bila problematicna, nije bas sve bilo by the book, mada sam fino zamolio, izgleda kad hoces da dobijes bijeli teleci pogled samo spomeni vakumiranje, stvarno ne razumijem...naknadno su nesto uradili ali evo malo sam se konsultovao i izgleda ce biti sve nanovo.
Ej, al fakat ne kontam sta je to toliki problem sa tim vakumiranjem i instalaterima. Pa da ne treba ne bi svaki proizvodjac navodio to u uputstvu nego bi fino rekli ustekaj i vozi. Treba mozda ljudima pomoci, platiti im neki kurs i sl . bruka je ovako...od pocetka ovog foruma isti problemi.
piplica

#3290 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

summit wrote:
Hajlac wrote:
Ej, al fakat ne kontam sta je to toliki problem sa tim vakumiranjem i instalaterima. Pa da ne treba ne bi svaki proizvodjac navodio to u uputstvu nego bi fino rekli ustekaj i vozi. Treba mozda ljudima pomoci, platiti im neki kurs i sl . bruka je ovako...od pocetka ovog foruma isti problemi.
Kako kod koga, kada pronadješ montera malo se načitaj i popričaj sa njim, odmah vidiš koliko je sati.
jalijas74

#3291 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by jalijas74 »

Strasno

Treba staviti listu majistora koji znaju vakumirati sistem.
I svako malo ga citirati da bude vidljiv.
jalijas74

#3292 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by jalijas74 »

piplica wrote:Već par dana radim projekat postavljanja dvije TP jednu iznad druge, ako uspijem izgledaće kao TP voda-zrak.
Sam sebi to radis ili nekome drugom ?
summit

#3293 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by summit »

Najbolje je kad oni znaju svoj posao a ja ne moram biti psiholog
piplica

#3294 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

jalijas74 wrote:
piplica wrote:Već par dana radim projekat postavljanja dvije TP jednu iznad druge, ako uspijem izgledaće kao TP voda-zrak.
Sam sebi to radis ili nekome drugom ?
Sam sebi.
Hajlac

#3295 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

jalijas74 wrote:Strasno

Treba staviti listu majistora koji znaju vakumirati sistem.
I svako malo ga citirati da bude vidljiv.
Najgore je što većina njih ZNA vakumirati ali im mrsko jer to oduzme vremena! Onda ostane vlage u sistemu pa ti lagano korodira japanski kompresor i komplet klima od >2000KM...

Fušeraj na kvadrat!
Mario979

#3296 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Mario979 »

Ako je sat za struju neispravan, grijanje na struju ju je isplativo.
piplica

#3297 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Vrijeme je za "DEFROST" mode! :)
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#3298 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

Prije nekoliko godina kupovao sam nesto sa burazom u jednom bau centru.
Posto smo imali vremena odemo malo razgledati i peci za centralno grijanje.
Gledamo peci za ugalj,pelet i na kraju stoji elektricni kotao.
Pita buraz trgovca koji je inace njegov skolski kolega:"Ko kupuje ove elektricne kotlove,na ovu cijenu struje
neznam da se ikome isplati grijati na ovo cudo"
Ovaj se nasmija i onda se nagnu prema nama dvojici i tiho rece:
"Prodo sam samo tri ova elektro kotla,sva tri su kupili elektricari koji rade u elektrodistribuci"
piplica

#3299 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Postavljena i FH25, tek se koristi manje od dana.
Rjedje ide u defrost, iako sam je opteretio sinoc na max, jer su zidovi bili hladni.
Jutros se vidi pravi ucinak, jer je razlika u sobi i hodniku gdje je postavljena manja od 1c, zakljucak je da su odvojena krilca jako korisna.
Potrosnja struje u odnosu na FH35 je tu i tamo negdje, jer je max ulazna snaga 1.7kw.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3300 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Truba »

instalirao sam neku grijalicu na rebra :D u WC
turski proizvodžač VIGO :D
valjda je dobra nije ni jeftina
prodavač nam kaže da se nećete moći ugrijati :roll: 0.5 kilovata :D
medjutim čak i na minimumu sasvim solidno grije jer je mali wc a može se i veš sušiti :D
Post Reply