Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
supercali

#3276 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by supercali »

Moze samo ti treba rucica i preko dijagnostike ukljuciti
quarterback

#3277 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by quarterback »

supercali wrote:Moze samo ti treba rucica i preko dijagnostike ukljuciti
vala svasta, ni pomislio nisam da to moze...
johntra

#3278 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by johntra »

Može na dosta automobila naknadna ugradnja...najlakše je na varijantama modela koje imaju ručicu, poput Pug modela, FIAT-a i slično...mislim da je za modele koje imaju tempomat ugrađen na volan malo zeznutija i skuplja ugradnja, jer se mora uzimati volan i posebno prekidač za uključenje tempopata...
supercali

#3279 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by supercali »

quarterback wrote:
supercali wrote:Moze samo ti treba rucica i preko dijagnostike ukljuciti
vala svasta, ni pomislio nisam da to moze...
Jedino sta moze faliti su prekidaci na papucici kvacila i kocnice i sl ostalo samo ubaci osposobi preko dijagnostike i pici
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3280 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

supercali wrote:Prekjuce sam sebi ugradio tempomat u pezoa 307
Ako ko bude radio isto rado cu pomoci

Ps. Manje vise isti je postupak za sve pezoe
Meni su to ugradili u citroena, dok je jos bio u fabrici, i to u osnovnu opremu. :wink: :mrgreen:
quarterback

#3281 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by quarterback »

konektovan wrote:
Meni su to ugradili u citroena, dok je jos bio u fabrici, i to u osnovnu opremu. :wink: :mrgreen:
:skoljka:
:D
supercali

#3282 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by supercali »

konektovan wrote:
supercali wrote:Prekjuce sam sebi ugradio tempomat u pezoa 307
Ako ko bude radio isto rado cu pomoci

Ps. Manje vise isti je postupak za sve pezoe
I respo ugradjuje ko osnovnu opremu :)
nightvision

#3283 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nightvision »

johntra wrote:Može na dosta automobila naknadna ugradnja...najlakše je na varijantama modela koje imaju ručicu, poput Pug modela, FIAT-a i slično...mislim da je za modele koje imaju tempomat ugrađen na volan malo zeznutija i skuplja ugradnja, jer se mora uzimati volan i posebno prekidač za uključenje tempopata...
moze u princupu u sve, samo je pitanje koliko hardwera se treba dodati odnosno zamijeniti postojeceg. ja sam dogradjivao tempomat u skodu ali sam srecom imao sve uslove, postojeca elektronika podrzavala, instalacija bila postavljena... samo rucicu zamijenio i kodirao kompjuter, i da nije tako bilo sigurno ne bih nista dirao. A proizvodjaci cine sve da ljudima otezaju takve prepravke. navodno na novim skodama cinimise od 2011 rucice dolaze spojene, ne moze se mijenjati posebno lijeva ili desna, sto naknadnu ugradnju tempomata cini skupljom ali i skuplja je popravka generalno, u slucaju kvara samo jedne rucice mora se komplet sve mijenjati.
condy

#3284 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

Sam tempomat i nije najpraktičniji jer auto ne može samo smanjivati i povećavati brzinu odnosno držati odstojanje od drugih vozila. Adaptive Cruise Control je najbolja stvar. Tempomat bez njega je šminka. Sad ne znam da li kod Citroena se na tempomatu može smanjivati i povećavati brzina bez pritiska pedale kočnice odnosno gasa. To donekle pomaže ali opet sam tempomat i nije neka posebna oprema.

Kod nas nema svrhe jer on se koristi na autoputevima.
supercali

#3285 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by supercali »

condy wrote:Sam tempomat i nije najpraktičniji jer auto ne može samo smanjivati i povećavati brzinu odnosno držati odstojanje od drugih vozila. Adaptive Cruise Control je najbolja stvar. Tempomat bez njega je šminka. Sad ne znam da li kod Citroena se na tempomatu može smanjivati i povećavati brzina bez pritiska pedale kočnice odnosno gasa. To donekle pomaže ali opet sam tempomat i nije neka posebna oprema.

kod psa sa pedalama kocnice i gasa ponistavas cc a sa tipkama kao za zvuk na radiju povecavas i smanjujes brzinu
amar1994

#3286 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

condy wrote:Sam tempomat i nije najpraktičniji jer auto ne može samo smanjivati i povećavati brzinu odnosno držati odstojanje od drugih vozila. Adaptive Cruise Control je najbolja stvar. Tempomat bez njega je šminka. Sad ne znam da li kod Citroena se na tempomatu može smanjivati i povećavati brzina bez pritiska pedale kočnice odnosno gasa. To donekle pomaže ali opet sam tempomat i nije neka posebna oprema.

kod mene na mazdi je taj adaptivni,mogu povecavati ili smanjivati brzinu na volanu + - :)
johntra

#3287 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by johntra »

Kod Renaulta je isto na volanu, što znači da se mora mijenjati i volan i plus se ugradi prekidač za paljenje tempomata...što znači da je to vjerovatno skuplja opcija od modela auta koji imaju ručicu iza volana...
nightvision

#3288 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nightvision »

Vjerujem da se na svakom malo novijem autu brzina moze kontrolisati putem komandi tempomata. Ovaj "adaptive cruise control" haman da podrazumijeva nesto drugo, a to bi valjda bila automatska kontrola brzine u slucaju prepreke na putu, tj. u slucaju da se naidje na vozilo koje vozi sporije da automobil sam smanjuje brzinu odnosno povecava na zadatu nakon zaobilazenja prepreke tj. drugog vozila. I ovakav vid kontrole ima svoje mane jer definitivno zahtijeva automatski mjenjac za ispravan rad pa je i on u principu vise namijenjen voznji na autoputu nego na lokalnim cestama.
condy

#3289 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

nightvision wrote:Vjerujem da se na svakom malo novijem autu brzina moze kontrolisati putem komandi tempomata. Ovaj "adaptive cruise control" haman da podrazumijeva nesto drugo, a to bi valjda bila automatska kontrola brzine u slucaju prepreke na putu, tj. u slucaju da se naidje na vozilo koje vozi sporije da automobil sam smanjuje brzinu odnosno povecava na zadatu nakon zaobilazenja prepreke tj. drugog vozila. I ovakav vid kontrole ima svoje mane jer definitivno zahtijeva automatski mjenjac za ispravan rad pa je i on u principu vise namijenjen voznji na autoputu nego na lokalnim cestama.
Tako je :thumbup:
530i

#3290 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

nightvision wrote:Vjerujem da se na svakom malo novijem autu brzina moze kontrolisati putem komandi tempomata.
Moglo je na svakom autu koje sam vozio...najstarije je bilo W124 iz 1986. godine...klasično ručicom dodaješ ili oduzimaš brzinu...
supercali

#3291 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by supercali »

pa i ne vidim drugi nacin povecavanja i smanjivanja brzine na tempomatu osim sa rucicom + i -
supercali

#3292 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by supercali »

bitango koliko je komplikovano da se zamjeni dizel motor za benzinca
recimo da imam oba auta samo bi trebalo mjenjati motor iz jednog u drugi i obratno
hajros

#3293 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hajros »

pozdrav svima,imam pitanje za audi jaje.naime kad mijenjam brzine kasni mi kvacilo sa odvajanjem jedno sekundu dvije ili odvoji kad dam malo gasa.naprimjer kad prilazim semaforu i pritianem kvacilo on i dalje drzi spojeno ne odvoji odmah.ujutro kad palim auto jedva izbacim iz brzine a ako samo drzim pritisnutu papucicu kad zaverglam auto malo poskoci naprijed i u tom i upali.obilazio sam tri servisa i dva predlazu da promijenim set kvacila a treci cilindre od kvacila . hvala svima na pomoci
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#3294 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

supercali wrote:bitango koliko je komplikovano da se zamjeni dizel motor za benzinca
recimo da imam oba auta samo bi trebalo mjenjati motor iz jednog u drugi i obratno
ako je golf dvica onda nije komplikovano .ima 3 zice,ako je neki moderni onda nastaje sranje,jer treba 2 dana da prebacis instalaciju.sam motor kao motor nije problem prebaciti ako je oz iste grupe/game auta...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#3295 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

hajros wrote:pozdrav svima,imam pitanje za audi jaje.naime kad mijenjam brzine kasni mi kvacilo sa odvajanjem jedno sekundu dvije ili odvoji kad dam malo gasa.naprimjer kad prilazim semaforu i pritianem kvacilo on i dalje drzi spojeno ne odvoji odmah.ujutro kad palim auto jedva izbacim iz brzine a ako samo drzim pritisnutu papucicu kad zaverglam auto malo poskoci naprijed i u tom i upali.obilazio sam tri servisa i dva predlazu da promijenim set kvacila a treci cilindre od kvacila . hvala svima na pomoci
moze biti slab neki cilindar .a moze biti da ti se rasulo srce lamele pa se opruga zaglavila i ne moze da odvoji...
supercali

#3296 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by supercali »

bitanga_sa_otesa wrote:
supercali wrote:bitango koliko je komplikovano da se zamjeni dizel motor za benzinca
ako je golf dvica onda nije komplikovano .ima 3 zice,ako je neki moderni onda nastaje sranje,jer treba 2 dana da prebacis instalaciju.sam motor kao motor nije problem prebaciti ako je oz iste grupe/game auta...
bukvalno isto auto samo sto je jedan dizel jedan benzinac i nije dvica :D
Kataklinger

#3297 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Kataklinger »

Ako se zamijeni dizna u autu, treba li raditi dekodiranje iste?

Dijagnostika izlista četiri dizne, u formi nekog serijskog broja za svaku diznu. S tim da je jedna dizna u obliku:

"brojstaredizne_brojnovedizne"

Dijagnostika kaže da je to forma prikaza kad se zamijeni dizna. Dakle mijenjana...ali izgleda ne i dekodirana ili transkodirana šta već. Ko bi ovo mogao odraditi? U pitanju je Peugeot.
Posmatrac_007

#3298 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Posmatrac_007 »

Pozdrav, zamolio bih ako neko možda zna u čemu je problem bio bih zahvalan :)

Vozilo je Golf 4 2000 godina 1.9TDI 81KW sa boš pumpom.

Nedavno se desilo da je spalo tj. raspuklo jedno od crijeva blizu EGR ventila i turbina nije radila. Crijevo je podrezano i postavljeno nakon toga bilo je uredno sve. Međutim dešava mi se, to je i majstor uočio ali ne zna zašto, da kada gasim vozilo motor dosta poskoči i vibracije osjetim kako se prenesu na kabinu, dakle ne stane normalno motor. Međutim sinoć opet osjetim da ne radi turbina i pogledam ovaj put spala dva crijeva, jedno koje usisava zrak iz filtera zraka i ide do onih malih uredjaja koji pokreću turbinu a drugo isto raspuklo i spalo na istom mjestu ispod EGR ventila. Podrežem i nabijem oba crijeva ali turbina ne radi i dalje. Nisam uočio da je još neko napuklo mada su nekakva ostarila ta crijeva. E sad u ovom slučaju kada ne radi turbina motor se gasi bez vibracija, sasvim normalno stane nema oscilacija nikakvih. Tako da ispada kada radi turbina trese kad se gasi a kada ne radi onda nema potresa. Da li neko zna u čemu je problem?
Unaprijed hvala.
P.S. Da li škodi da se vozilo vozi a da turbina ne radi?
Ned071

#3299 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

Crijevo vakuuma egr-a? Objasnice ti bitanga kad stigne ako ima zivaca...
direstraits0078

#3300 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

Zaklopka za meko gašenje. Crijeva se ne mogu beskonačno kratiti, motor se pomjera, između ostalog zato i pucaju crijeva. Mislim također da je turbina na putu do vječnih lovišta, imaš preveliki pritisak, vjerovatno vuče i ulja iz kartera. Servis je neophodan prije nego ode u iberturu.
Post Reply