BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

jao_situacije

#3276 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

Pilaw_Pavlaka wrote:
jao_situacije wrote:
a bnt nije fabrika :-?
Nego??

http://www.bnt-tmh.ba/
pročitaj šta si ti napisao
Svakako ima tu jos mnogo koraka da se napravi. Nakon uspjesnog testiranja treba tek obezbjediti fabriku sa modernim masinama sa serijsku produkciju.
ako je bnt fabrika, šta će nam nova fabrika ?
Pilaw_Pavlaka

#3277 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Pilaw_Pavlaka »

jao_situacije wrote:
Pilaw_Pavlaka wrote:
jao_situacije wrote:
Nego??

Svakako ima tu jos mnogo koraka da se napravi. Nakon uspjesnog testiranja treba tek obezbjediti fabriku sa modernim masinama sa serijsku produkciju.
Pa naravno da je fabrika. Ali je tehnologija napredovala i treba tu mnogo uvesti robotike kako bi se smanjila troskovi produkcije. A za takve stvari mora Bakir da se dogovori sa Erdoganom. Ja vjerujem da su se oni vec odredjene stvari dogovorili.

BNT je izjavio da ce biti ukupno 3 projekta ovakva. Dakle samohotka, projekat x i projekat y. Mozda su to recimo oklopno vozilo i neka modifikacija orkana. Nema sanse da to sve sami uradimo. Tu je Ankara dobro zastupljena a vjerujem i Pakistan i USA.
Last edited by Pilaw_Pavlaka on 27/12/2016 18:15, edited 3 times in total.
Bosanski_kralj

#3278 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Bosanski_kralj »

jao_situacije wrote:
Pilaw_Pavlaka wrote:
jao_situacije wrote:
Nego??

Pa čitaj nastavak rečenice, to obezbjediti ima ulogu glagola opremiti kako sam ja shvatio
jao_situacije

#3279 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

Pilaw_Pavlaka wrote:
Pa naravno da je fabrika. Ali je tehnologija napredovala i treba tu mnogo uvesti robotike kako bi se smanjila troskovi produkcije. A za takve stvari mora Bakir da se dogovori sa Erdoganom. Ja vjerujem da su se oni vec odredjene stvari dogovorili.

BNT je izjavio da ce biti ukupno 3 projekta ovakva. Dakle samohotka, projekat x i projekat y. Mozda su to recimo oklopno vozilo i neka modifikacija orkana. Nema sanse da to sve sami uradimo. Tu je Ankara dobro zastupljena a vjerujem i Pakistan i USA.
jarane nije ovo boing i general dynamics niti je bofors

ovo je haubica za one koji nemaju pare za skupe igračke, i naravno da imamo i mi za ne daj Bože
oni koji nemaju pare za archer pzh 2000 paladin itd. kupuju ove haubice a pošto nemaju para logično da neće naručiti 100 haubica
to su obično male državice sa malim vojskama kojima i ne treba 100 haubica
što znači da serijska proizvodnja ne podrazumijeva nikakve trake i robote, takve zajebancije sebi može priuštiti neki gigant koji ima prihode od par milijardi eura svake godine i koji ima stalne narudžbe

mi nećemo imati stalne narudžbe i ako se šta naruči to će biti 12 haubica vamo 8 haubica tamo, za takve brojeve niti će neko ulagati u posebne fabrike niti će se ganjati roboti
Pilaw_Pavlaka

#3280 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Pilaw_Pavlaka »

jao_situacije wrote:
Pilaw_Pavlaka wrote:

jarane nije ovo boing i general dynamics niti je bofors

ovo je haubica za one koji nemaju pare za skupe igračke, i naravno da imamo i mi za ne daj Bože
oni koji nemaju pare za archer pzh 2000 paladin itd. kupuju ove haubice a pošto nemaju para logično da neće naručiti 100 haubica
to su obično male državice sa malim vojskama kojima i ne treba 100 haubica
što znači da serijska proizvodnja ne podrazumijeva nikakve trake i robote, takve zajebancije sebi može priuštiti neki gigant koji ima prihode od par milijardi eura svake godine i koji ima stalne narudžbe

mi nećemo imati stalne narudžbe i ako se šta naruči to će biti 12 haubica vamo 8 haubica tamo, za takve brojeve niti će neko ulagati u posebne fabrike niti će se ganjati roboti
Nisam ni mislio na trake i robote koje sve rade nego modernizaciju fabrike. Ta fabrika je zadnji put modernizirana kada je jos Tito bio ziv.
jao_situacije

#3281 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

Bosanski_kralj wrote: Pa čitaj nastavak rečenice, to obezbjediti ima ulogu glagola opremiti kako sam ja shvatio
jest jarane ulupaće neko 100 miliona u fabriku da bi se napravilo 20 haubica za afričke zemlje koje koštaju milion maraka po komadu

pa nije traka za proizvodnju sa robotima 20 maraka

najskuplji dio su mašine, a da bi se opravdalo takvo ulaganje (jer to je ulaganje, a ne kurčenje da kažemo da imamo robote) narudžbe moraju premašiti ulaganje u mašine

jel vi stvarno mislite da će se ova haubica naručivati u količinama koje bi opravadale posebnu fabriku :roll:

nismo mi amerika da pola svijeta kupuje oružje od nas, ako se u nešto treba ulagati to je municija jer ona ide ko halva i svake godine se sve više prodaje
krater

#3282 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

Mogu vala nasminkati fabriku, asfaltirati prilaznu cestu, postaviti novu ogradu, pokositi travu, uraditi novu fasadu, podove, stolariju, okreciti zidove, mogu ofarbati i krov, nedostaje i nova rasvjeta, neki bljesteci led logo, video nadzor itd... Postavio sam negdje video klip gdje nacelnik opstine govori o uredjenju industrijske zone Bratstvo.

Ovako nekako treba da izgleda i da bude fensi i ful moderno kao nova zeljezara u Ilijasu :D
http://www.zeljezarailijas.com/360/
asker

#3283 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by asker »

Puno nagadjanja na osnovu jedne male slicice. Treba sacekati da vidimo o cemu se zapravo radi. Misljenja sam da nasi proizvodi, dakle svake vrste u cjelini, nisu neka talasika. Nisu "kineski" od prije 20-ak godina. Sta god da pravimo a pogotovo izvozimo mora biti prve klase. Ne govorim samo o namjenskoj industriji.

Kod ove haubice nije bilo nikakvog pritiska javnosti, ili obecanja rokova izrade. Imali su vremena i vjerujem u miru razvijali proizvod. Isto tako vjerujem da su dobro prostudirali trenutnu potraznju i trziste, tako da je odabir bas ovakve sasije i bas ovog sistema vjerovatno najoptimalniji.

Davno sam zakljucio da namjenska ide samo naprijed. Bilo je pozitivnih pokazatelja sasvim dovoljno proteklih godina. Bio je onaj skup/godisnjica cini mi se u Igmanu prije nekoliko godina gdje su svi igraci regiona iz ove oblasti bili prisutni. Svi su sa velikim postovanjem govorili o napretku nase namjenske. Sjecam se Berke Zecevica i njegove price i obecanja, necu o detaljima da dusmani ne zloupotrijebe :-D . Ubijedjen sam da su njegovi prsti umjesani u sve pozitivno sto se zadnjih par godina desava. Mozda ima jos ljudi takvog kalibra i jacih, ali nisu javno eksponirani.

U svakom slucaju volim te Bosno :thumbup: :bih:
Pilaw_Pavlaka

#3284 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Pilaw_Pavlaka »

jao_situacije wrote:
Bosanski_kralj wrote: Pa čitaj nastavak rečenice, to obezbjediti ima ulogu glagola opremiti kako sam ja shvatio
jest jarane ulupaće neko 100 miliona u fabriku da bi se napravilo 20 haubica za afričke zemlje koje koštaju milion maraka po komadu

pa nije traka za proizvodnju sa robotima 20 maraka

najskuplji dio su mašine, a da bi se opravdalo takvo ulaganje (jer to je ulaganje, a ne kurčenje da kažemo da imamo robote) narudžbe moraju premašiti ulaganje u mašine

jel vi stvarno mislite da će se ova haubica naručivati u količinama koje bi opravadale posebnu fabriku :roll:

nismo mi amerika da pola svijeta kupuje oružje od nas, ako se u nešto treba ulagati to je municija jer ona ide ko halva i svake godine se sve više prodaje
Pa apsolutno isto je i Srbija uradila. Otvorila je tvornicu gdje se sklapa 4 ili 5 raznih vojnih projekata. Lazar, Nora i jos neka oklopna vozila. To su uradili uz pomoc Rusije.

Ovu fabriku su prije par godina zajendo sa Rusima otvorili sa tim sto oni nemaju osnova da produciraju sami krucijalne djelove ec veliku vecinu uvoze iz Rusije pa sklapaju. Ipak je Rusima bio nacionalni interes da obezbjede Srbiju sa takvom tvornicom. Tu je geopoliticki aspekat vazniji od ekonomije. Jer Rusija na taj nacin ojacava svoj uticaj na balkanu.

Na isti nacin USA, Saudijska Arabija, Malezija , Pakistan i Turska guraju BH vojnu industriju. USA takodjer naoruzava Hrvatsku.

Ako je najavljeno da ce se u BNT-u producirati 3 vojna proizvoda od kojih ce jedan biti ova samohotka onda mislim da ce se i fabrika modernizirati. To je prvesntveno u interesu Amerike i Turske a onda i drugih islamskih zemalja koji vec 15 godina pokazaivaju konkretan interes za BH vojnu industriju.
iz zadnje klupe

#3285 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by iz zadnje klupe »

Meni bi bila izuzetna informacija, ako je to odradjeno iz realnih izvora a ne iz kredita, ono što je objavio avaz, , da je novi direktor za 6 mjeseci direktorovanja isplatio 8 zaostalih plata radnicima :izet:

Bez zadovoljnog i stimulisanog radnika, dobro plaćenog inžinjera, džaba vam sve :zjev:
155_mm

#3286 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

a kad je to BNT najavio ukupno 3 ovakva projekta?
krater

#3287 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

Nesto iz dokumenta.
PROGRAM RADA VLADE FEDERACIJE BIH ZA 2016. GODINU

Uputstvo o istraživanju razvoja, osvajanju
sredstava i osiguranju kvaliteta proizvoda
NVO

Saradnja sa naučnoistraživačkim i
obrazovnim institucijama, shodno usvojenoj
strategiji razvoja namjenske industrije 2012. –
2022. godina, u FBiH

Poboljšanje stručne kvalifikacione strukture u
privrednim društvima NI

Uvođenje NATO kodifikacijskog sistema u
privredna društva NI FBiH

Nastavak aktivnosti na izgradnji poligona za
funkcionalna balistička ispitivanja raketne,
artiljerijske i minobacačke municije

Nastavak uspostavljanja kapaciteta za
žigosanje oružja i municije

Opremanje dodatnom potrebnom opremom i
kadrovsko ojačanje već postojećeg
laboratorija za metalografska ispitivanja
čeličnih i obojenih metala u privrednom
društvu BNT TMiH d.d. Novi Travnik

Vitezit, Pretis i BNT TMiH dobili 3 mil KM granta od Vlade FBiH
Vlada FBiH donijela je Odluku o izboru korisnika grant sredstava utvrđenih u Budžetu FBiH za 2016. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na poziciji kapitalnih transfera javnim preduzećima - finansiranje razvojnih projekata u FBiH.

Odlukom je utvrđena raspodjela dijela sredstava u ukupnom iznosu od 2.998.000 KM prema odobrenim zahtjevima za finansiranje razvojnih projekata privrednih društava iz oblasti namjenske industrije. Privrednom društvu Vitezit iz Viteza odobreno je milion KM, Pretisu Vogošća 1,6 mil KM i privrednom društvu BNT TMiH Novi Travnik 398.000 KM.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će s korisnicima sklopiti ugovore o realizaciji dodijeljenih grant sredstava, s definisanim pravima i obavezama.

Korisnici su dužni dostaviti Federalnom ministarstvu izvještaje i materijalne dokaze o utrošenim budžetskim sredstvima.

U obrazloženju ove odluke je navedeno da se grant sredstva dodjeljuju za finansiranje proširenja asortimana i kapaciteta, pokretanje novih proizvodnih linija ili pogona, nabavku kvalitetnih sirovina i opreme, zatim za usklađivanje sistema identifikacije i označavanja proizvoda za izvoz u skladu sa EU direktivama, za osavremenjivanje službe kontrole kvaliteta proizvoda u smislu opremanja laboratorija (oprema, aparati, mjerna sredstva, potrošni materijal - hemikalije, opitne posude, certificiranje i servisiranje postojećih uređaja) prema EU standardima.
Pet miliona KM namijenjeno je za kapitalna ulaganja i razvoj namjenske industrije
Izvor: http://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bos ... ine/247765
insomnia78

#3288 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by insomnia78 »

Da je pameti ko sto nije
Pilaw_Pavlaka

#3289 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Pilaw_Pavlaka »

155_mm wrote:a kad je to BNT najavio ukupno 3 ovakva projekta?
Fadil Novalic ili neko drugi u centralnom dnevniku. Nesjecam se tacno gdje sam to cuo ali znam da sam cuo. Pored ove haubice jos 2 nova projekta dolaze.
argyle

#3290 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by argyle »

Pilaw_Pavlaka wrote:
Fadil Novalic ili neko drugi u centralnom dnevniku. Nesjecam se tacno gdje sam to cuo ali znam da sam cuo. Pored ove haubice jos 2 nova projekta dolaze.
od 22:14
155_mm

#3291 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

argyle wrote:
Pilaw_Pavlaka wrote:
od 22:14
pa ovdje se govori o 3 projekta u tri razlicitr firme. BNT, PRETIS i VITEZIT. a ne o 3 projekta u BNT-u.
155_mm

#3292 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

madner wrote:
155_mm wrote:@madner
vjerujem da je pozeljno. ali nije moguce za 500.000 evrica .
ako ispune obecano za ove novce imaju skoro zagarantovan uspijeh.

@drndalo
kad vec pomenu te metre, samo da publiciram trenutne rezultate "istrazivanja" . nakon provjere duzina vozila i poredjenjenja duzina vozila sa slikama na kojim se vidi cijev u ravnom polozaju, dosao sam do postulata da je cijev L52. cak sto vise nekad mi se ucinilo da je cijev najmanje L52.

inace svedski sistem je dug cak 14 metara.
Ja sam skeptik da i ovo sto su obecali mogu, ali eto. :D
i ja sam iznenadjen sta nude za te pare. ako stvarno uspiju da to dovedu do tehnicke realizacije mogu odmah poceti sa prosirenjem proizvodnih pogona i primanjem novih radnika. jer stvarno imaju ponudu koja se ne odbija.

nadam se da je ovo pocetak jednog veceg procesa tehnoloskog razvoja u NI.

NI mi mogla biti okosnica industrijskog razvoja BiH. ne bi to bilo prvi put.
madner

#3293 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Znam da se u ovom projektu govorilo prije 15-20 godina.
Steta je sto nije ranije realiziran jer sad ima dosta konkurencije.

Drugi problem je naci kupca, ali sve ide korak po korak.
The BEN10

#3294 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by The BEN10 »

madner wrote:Znam da se u ovom projektu govorilo prije 15-20 godina.

A šta bi tek bilo da smo ga mogli realizovati 20 godina ranije.
Btw, ako ništa, dobro je zarad naše sigurnosti i stabilnosti. A kupaca će se uvijek naći, toliko je banana država koje ne mogu priuštiti nešto ekstra skupo...
madner

#3295 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

The BEN10 wrote:

Btw, ako ništa, dobro je zarad naše sigurnosti i stabilnosti. A kupaca će se uvijek naći, toliko je banana država koje ne mogu priuštiti nešto ekstra skupo...
Pa mogli smo. Nismo imali viziju tada osim hapaj donacije. :D

Pa ne bas, recimo sada ne znam ko bi ovo kupio.

Sto se nas tice, od potencijala u slucaju sukoba nema fajde, pika se samo sta se moze tada napraviti i to do kraja.
andromeda101

#3296 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Nije problem 6 granata.

Ako zatreba više od 6, onda ima i normalna haubica. :D

Jer glavna prednost samohotke je mobilnost a ne kapacitet punjača od 100 granata.
andromeda101

#3297 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Sretno na testiranju, nek ljudi prodaju, namnože kapital pa naprave još bolju.

Moj prijedlog bi samo ako ikako može navođenje preko dronova, tako da nsimo totalno ovisni o GPS-u.

Jer nikad ne znaš, tuđi satelit, kad nemaš svoj.
The BEN10

#3298 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by The BEN10 »

madner wrote:
The BEN10 wrote:

Pa mogli smo. Nismo imali viziju tada osim hapaj donacije. :D

Pa ne bas, recimo sada ne znam ko bi ovo kupio.

Sto se nas tice, od potencijala u slucaju sukoba nema fajde, pika se samo sta se moze tada napraviti i to do kraja.
Samo malo, nisam upratio detalje - ovaj projekat je daleko od realizacije?
155_mm

#3299 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ne treba pretjerivati. dovoljno bi bilo da je ovaj proizvod ponudjen nabtrzistu tamo neke 2010.

nazalost to kod bosnje ide malo traljavo. nadam se da ce sa projektom automatske puske stvari brze razvijati.

sto se tice kupca njih ima sigurno. i onih bogatih i siromasnijih. svrljajuci po internetu naletih na podatak da danci "nisane" soltamovu haubicu atmos.

prednos kamionskih haubica je odrzavanje i mobilnost na vecim distancama. oklopljenost ce sve manje biti bitna sto se bude razvijala pametna municija velikog dometa.
andromeda101

#3300 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Kakve automatske, nek odma počnu s laserskim puškama. :D

Traba dići ZRAK s nogu.
Post Reply