pročitaj šta si ti napisao
ako je bnt fabrika, šta će nam nova fabrika ?Svakako ima tu jos mnogo koraka da se napravi. Nakon uspjesnog testiranja treba tek obezbjediti fabriku sa modernim masinama sa serijsku produkciju.
pročitaj šta si ti napisao
ako je bnt fabrika, šta će nam nova fabrika ?Svakako ima tu jos mnogo koraka da se napravi. Nakon uspjesnog testiranja treba tek obezbjediti fabriku sa modernim masinama sa serijsku produkciju.
Pa naravno da je fabrika. Ali je tehnologija napredovala i treba tu mnogo uvesti robotike kako bi se smanjila troskovi produkcije. A za takve stvari mora Bakir da se dogovori sa Erdoganom. Ja vjerujem da su se oni vec odredjene stvari dogovorili.jao_situacije wrote:pročitaj šta si ti napisao
Pa čitaj nastavak rečenice, to obezbjediti ima ulogu glagola opremiti kako sam ja shvatiojao_situacije wrote:pročitaj šta si ti napisao
jarane nije ovo boing i general dynamics niti je boforsPilaw_Pavlaka wrote:
Pa naravno da je fabrika. Ali je tehnologija napredovala i treba tu mnogo uvesti robotike kako bi se smanjila troskovi produkcije. A za takve stvari mora Bakir da se dogovori sa Erdoganom. Ja vjerujem da su se oni vec odredjene stvari dogovorili.
BNT je izjavio da ce biti ukupno 3 projekta ovakva. Dakle samohotka, projekat x i projekat y. Mozda su to recimo oklopno vozilo i neka modifikacija orkana. Nema sanse da to sve sami uradimo. Tu je Ankara dobro zastupljena a vjerujem i Pakistan i USA.
Nisam ni mislio na trake i robote koje sve rade nego modernizaciju fabrike. Ta fabrika je zadnji put modernizirana kada je jos Tito bio ziv.jao_situacije wrote:jarane nije ovo boing i general dynamics niti je boforsPilaw_Pavlaka wrote:
Pa naravno da je fabrika. Ali je tehnologija napredovala i treba tu mnogo uvesti robotike kako bi se smanjila troskovi produkcije. A za takve stvari mora Bakir da se dogovori sa Erdoganom. Ja vjerujem da su se oni vec odredjene stvari dogovorili.
BNT je izjavio da ce biti ukupno 3 projekta ovakva. Dakle samohotka, projekat x i projekat y. Mozda su to recimo oklopno vozilo i neka modifikacija orkana. Nema sanse da to sve sami uradimo. Tu je Ankara dobro zastupljena a vjerujem i Pakistan i USA.
ovo je haubica za one koji nemaju pare za skupe igračke, i naravno da imamo i mi za ne daj Bože
oni koji nemaju pare za archer pzh 2000 paladin itd. kupuju ove haubice a pošto nemaju para logično da neće naručiti 100 haubica
to su obično male državice sa malim vojskama kojima i ne treba 100 haubica
što znači da serijska proizvodnja ne podrazumijeva nikakve trake i robote, takve zajebancije sebi može priuštiti neki gigant koji ima prihode od par milijardi eura svake godine i koji ima stalne narudžbe
mi nećemo imati stalne narudžbe i ako se šta naruči to će biti 12 haubica vamo 8 haubica tamo, za takve brojeve niti će neko ulagati u posebne fabrike niti će se ganjati roboti
jest jarane ulupaće neko 100 miliona u fabriku da bi se napravilo 20 haubica za afričke zemlje koje koštaju milion maraka po komaduBosanski_kralj wrote: Pa čitaj nastavak rečenice, to obezbjediti ima ulogu glagola opremiti kako sam ja shvatio
Pa apsolutno isto je i Srbija uradila. Otvorila je tvornicu gdje se sklapa 4 ili 5 raznih vojnih projekata. Lazar, Nora i jos neka oklopna vozila. To su uradili uz pomoc Rusije.jao_situacije wrote:jest jarane ulupaće neko 100 miliona u fabriku da bi se napravilo 20 haubica za afričke zemlje koje koštaju milion maraka po komaduBosanski_kralj wrote: Pa čitaj nastavak rečenice, to obezbjediti ima ulogu glagola opremiti kako sam ja shvatio
pa nije traka za proizvodnju sa robotima 20 maraka
najskuplji dio su mašine, a da bi se opravdalo takvo ulaganje (jer to je ulaganje, a ne kurčenje da kažemo da imamo robote) narudžbe moraju premašiti ulaganje u mašine
jel vi stvarno mislite da će se ova haubica naručivati u količinama koje bi opravadale posebnu fabriku![]()
nismo mi amerika da pola svijeta kupuje oružje od nas, ako se u nešto treba ulagati to je municija jer ona ide ko halva i svake godine se sve više prodaje
PROGRAM RADA VLADE FEDERACIJE BIH ZA 2016. GODINU
Uputstvo o istraživanju razvoja, osvajanju
sredstava i osiguranju kvaliteta proizvoda
NVO
Saradnja sa naučnoistraživačkim i
obrazovnim institucijama, shodno usvojenoj
strategiji razvoja namjenske industrije 2012. –
2022. godina, u FBiH
Poboljšanje stručne kvalifikacione strukture u
privrednim društvima NI
Uvođenje NATO kodifikacijskog sistema u
privredna društva NI FBiH
Nastavak aktivnosti na izgradnji poligona za
funkcionalna balistička ispitivanja raketne,
artiljerijske i minobacačke municije
Nastavak uspostavljanja kapaciteta za
žigosanje oružja i municije
Opremanje dodatnom potrebnom opremom i
kadrovsko ojačanje već postojećeg
laboratorija za metalografska ispitivanja
čeličnih i obojenih metala u privrednom
društvu BNT TMiH d.d. Novi Travnik
Vlada FBiH donijela je Odluku o izboru korisnika grant sredstava utvrđenih u Budžetu FBiH za 2016. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na poziciji kapitalnih transfera javnim preduzećima - finansiranje razvojnih projekata u FBiH.
Odlukom je utvrđena raspodjela dijela sredstava u ukupnom iznosu od 2.998.000 KM prema odobrenim zahtjevima za finansiranje razvojnih projekata privrednih društava iz oblasti namjenske industrije. Privrednom društvu Vitezit iz Viteza odobreno je milion KM, Pretisu Vogošća 1,6 mil KM i privrednom društvu BNT TMiH Novi Travnik 398.000 KM.
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će s korisnicima sklopiti ugovore o realizaciji dodijeljenih grant sredstava, s definisanim pravima i obavezama.
Korisnici su dužni dostaviti Federalnom ministarstvu izvještaje i materijalne dokaze o utrošenim budžetskim sredstvima.
U obrazloženju ove odluke je navedeno da se grant sredstva dodjeljuju za finansiranje proširenja asortimana i kapaciteta, pokretanje novih proizvodnih linija ili pogona, nabavku kvalitetnih sirovina i opreme, zatim za usklađivanje sistema identifikacije i označavanja proizvoda za izvoz u skladu sa EU direktivama, za osavremenjivanje službe kontrole kvaliteta proizvoda u smislu opremanja laboratorija (oprema, aparati, mjerna sredstva, potrošni materijal - hemikalije, opitne posude, certificiranje i servisiranje postojećih uređaja) prema EU standardima.
Izvor: http://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bos ... ine/247765Pet miliona KM namijenjeno je za kapitalna ulaganja i razvoj namjenske industrije
Fadil Novalic ili neko drugi u centralnom dnevniku. Nesjecam se tacno gdje sam to cuo ali znam da sam cuo. Pored ove haubice jos 2 nova projekta dolaze.155_mm wrote:a kad je to BNT najavio ukupno 3 ovakva projekta?
od 22:14Pilaw_Pavlaka wrote:Fadil Novalic ili neko drugi u centralnom dnevniku. Nesjecam se tacno gdje sam to cuo ali znam da sam cuo. Pored ove haubice jos 2 nova projekta dolaze.155_mm wrote:a kad je to BNT najavio ukupno 3 ovakva projekta?
pa ovdje se govori o 3 projekta u tri razlicitr firme. BNT, PRETIS i VITEZIT. a ne o 3 projekta u BNT-u.argyle wrote:od 22:14Pilaw_Pavlaka wrote:Fadil Novalic ili neko drugi u centralnom dnevniku. Nesjecam se tacno gdje sam to cuo ali znam da sam cuo. Pored ove haubice jos 2 nova projekta dolaze.155_mm wrote:a kad je to BNT najavio ukupno 3 ovakva projekta?
i ja sam iznenadjen sta nude za te pare. ako stvarno uspiju da to dovedu do tehnicke realizacije mogu odmah poceti sa prosirenjem proizvodnih pogona i primanjem novih radnika. jer stvarno imaju ponudu koja se ne odbija.madner wrote:Ja sam skeptik da i ovo sto su obecali mogu, ali eto.155_mm wrote:@madner
vjerujem da je pozeljno. ali nije moguce za 500.000 evrica .
ako ispune obecano za ove novce imaju skoro zagarantovan uspijeh.
@drndalo
kad vec pomenu te metre, samo da publiciram trenutne rezultate "istrazivanja" . nakon provjere duzina vozila i poredjenjenja duzina vozila sa slikama na kojim se vidi cijev u ravnom polozaju, dosao sam do postulata da je cijev L52. cak sto vise nekad mi se ucinilo da je cijev najmanje L52.
inace svedski sistem je dug cak 14 metara.
A šta bi tek bilo da smo ga mogli realizovati 20 godina ranije.madner wrote:Znam da se u ovom projektu govorilo prije 15-20 godina.
Steta je sto nije ranije realiziran jer sad ima dosta konkurencije.
Drugi problem je naci kupca, ali sve ide korak po korak.
Pa mogli smo. Nismo imali viziju tada osim hapaj donacije.The BEN10 wrote:A šta bi tek bilo da smo ga mogli realizovati 20 godina ranije.madner wrote:Znam da se u ovom projektu govorilo prije 15-20 godina.
Btw, ako ništa, dobro je zarad naše sigurnosti i stabilnosti. A kupaca će se uvijek naći, toliko je banana država koje ne mogu priuštiti nešto ekstra skupo...
Samo malo, nisam upratio detalje - ovaj projekat je daleko od realizacije?madner wrote:Pa mogli smo. Nismo imali viziju tada osim hapaj donacije.The BEN10 wrote:A šta bi tek bilo da smo ga mogli realizovati 20 godina ranije.madner wrote:Znam da se u ovom projektu govorilo prije 15-20 godina.
Btw, ako ništa, dobro je zarad naše sigurnosti i stabilnosti. A kupaca će se uvijek naći, toliko je banana država koje ne mogu priuštiti nešto ekstra skupo...![]()
Pa ne bas, recimo sada ne znam ko bi ovo kupio.
Sto se nas tice, od potencijala u slucaju sukoba nema fajde, pika se samo sta se moze tada napraviti i to do kraja.