Gdje se ima Potgrond kupiti
Bášča
Moderator: anex
- beautyfool
#3276 Re: Bášča
Pa jeli to ja trebam nesto termicki obraditi ili su to oni vjerovatno uradili
-
Ratarka
#3277 Re: Bášča
ja sam tu zemlju (sa oznakom H) kupila u vojkovicima, u prodavnici poljoxxxx, kad krenes od aerodroma prema igmanu, pa na skretanju za vojkovice, skrenes desno kao da ces u vojkovice, odmah, 20 m iza skretanja sa desne strane ima prodavnica svakakvih poljoprivrednih stvari. oni imaju i sjemena koja neces naci u prodavicama po gradu...
-
safran
#3278 Re: Bášča
Ne znam kako bih ti rekla ali ja sam skontala da si pukla ka sam vidjela sliku balkonskog plastenikaRatarka wrote:mo'š mislit moje muke! u ovom pravcu tvojih "poruka" kaze mi co'ek - ti bas hoces da nas tamo proglase ludim skroz?? novi smo sasvim tamo, skonatali su naravno da ja veze nemam a posijala sam sve sto sam nasla za kupiti, od jabucara, vol.srca, onog mini crvenog, zutoig, dva jos neka koja meni djeluju sva identicna pradajzasta do sarenog zebrastog, zelenog....mislim paradajza, a ostalo ne smijem ni da misim kud cu uopste sa svim tm kad se nekad pretvpri u sadnice.safran wrote:Ja imam još nekoliko sorti paradajza za posijati. Danas sam dobila prijeteću poruku od komšija iz sela "pripremi nam 20-ak sadnica ili ćemo vaditi tvoje". Šta ćeš - što se mora - mora se.
meni je sve to jako, jako zanimljivo i zanima me kako e rasti, ali hajd ti to sad objasnjavaj...
sreca pa na papiricima sta je sta nece biti slicice inace sam nragrabusila skroz
Ja sam prošle godine imala 13 sorti paradajza i 5 paprika, 3 sorte buranije, butternut tikvu sam 3 x sijala dok joj nisam ugladala vriježu. Ove godine sam smanjila broj sorti (neke mi se nisu dopale pa idu van), nekih ću presaditi više, nekih manje. Ali sam zato zapetljala sa tikvama - imam nekih 6-7 sorti pa ću eksperimentisati. U krajnjem slučaju poješće ih zeke i koke. Od tikvica ponavljamo prošlogodišnje gradivo - Elite - odlične su i dobro se drže - poslednju sam prekjučer utrošila a salata od njih je fantastična i lako se pravi - imamo još 5-6 tegli.
Što ne znaš - naučićeš brinući se o biljkama - više nego čitajući knjige.
E jedino savjet oko ovoga broja sadnica - sve zavisi od toga koliko imate slobodnog vremena i koliko je daleko vaša zemlja od mjesta gdje živite. Uglavnom, ja bih savjetovala veći broj sadnica ovog konkretnog paradajza (volovskog i jabučara) a ove koktel paradajze i zebru ne više od po 5 sadnica. O svemu se tome treba ipak brinuti, oplijeviti, okopati, povezati - svi mi upadnemo u istu zamku pa posijemo i posadimo više nego što možemo podnijeti pa posle ne stignemo. Ovi koktel paradajzići jesu zanimljivi ali u jednom momentu samo postanu opterećenje - treba ti po 15 minuta da obereš jednu stabljiku, ako ne obereš - prave problem, truhnu ispod stabljike ili na stabljici, privlače nametnike i td. A sa obranim poslije ne znaš šta ćeš,malo se pojede - nešto se da osušiti a onda, ako ne stigneš podijeliti, na kraju baciš - a meni je to od svega najgore - baciti nešto.
-
safran
#3279 Re: Bášča
To bi trebalo biti urađeno prije pakovanja. Potgrond sam kupovala u Agrikomu prije 3-4 godine a prošle godine u onoj Green Garden prodavnici na Stupu koja je u međuvremenu zatvorena.beautyfool wrote:Pa jeli to ja trebam nesto termicki obraditi ili su to oni vjerovatno uradili![]()
-
safran
#3280 Re: Bášča
Ahaaaa, nova kota. Tu si našla slonovo uho?Ratarka wrote:ja sam tu zemlju (sa oznakom H) kupila u vojkovicima, u prodavnici poljoxxxx, kad krenes od aerodroma prema igmanu, pa na skretanju za vojkovice, skrenes desno kao da ces u vojkovice, odmah, 20 m iza skretanja sa desne strane ima prodavnica svakakvih poljoprivrednih stvari. oni imaju i sjemena koja neces naci u prodavicama po gradu...
- beautyfool
#3281 Re: Bášča
Ok hvala, mozda bolje da ne koristim ovu zemlju, nisam ja neki ekspert, ako mi poslije neki belaj naprave ja ne znam kako se rjesiti toga 
-
Ratarka
#3282 Re: Bášča
safran, mene su svakako svi proglasili ludom (davno sam pukla, sad sam dobacila do instance priznanja) , ali kao sto vidis to me ne zaustavlja ni sekunde 
posijala sam puno, daleko, daleko vise nego sto mogu uopste fizicki posaditi, mislim da ce veci dio zavrsiti u saksijama po balkonu umjesto cvijeca (mada ni lijepoj kati, ni lobeliji nisam odolila - ubice me neko majke mi), rest ce nazalost odletiti u sme, jer nik ne zeli rasade u mojoj okolini, sve gospoda....
uglavnom, mini cu da ostavim na balkonu, sva ili tri idu van, sto se tice paradajza, paprike su mi izazov jer nece prosto da niknu a ja ih obozavam u svim izdnanjima. zacine imam godinama u saksijama, ovo sa vani mi dodje ko novi, neodoljiv izazov.
kota je nova i meni, napisala sam gdje je, imaju svasta, tako sam nasla i slonov uho i onu papriku drugu sto sam napisala a vrtlar rekao da sijem 15.03
ne znam, meni se bas svidja da sam ovako puknuta medju vama, nepuknutim
posijala sam puno, daleko, daleko vise nego sto mogu uopste fizicki posaditi, mislim da ce veci dio zavrsiti u saksijama po balkonu umjesto cvijeca (mada ni lijepoj kati, ni lobeliji nisam odolila - ubice me neko majke mi), rest ce nazalost odletiti u sme, jer nik ne zeli rasade u mojoj okolini, sve gospoda....
uglavnom, mini cu da ostavim na balkonu, sva ili tri idu van, sto se tice paradajza, paprike su mi izazov jer nece prosto da niknu a ja ih obozavam u svim izdnanjima. zacine imam godinama u saksijama, ovo sa vani mi dodje ko novi, neodoljiv izazov.
kota je nova i meni, napisala sam gdje je, imaju svasta, tako sam nasla i slonov uho i onu papriku drugu sto sam napisala a vrtlar rekao da sijem 15.03
ne znam, meni se bas svidja da sam ovako puknuta medju vama, nepuknutim
-
Ratarka
#3283 Re: Bášča
a koke su mi projekat za ljeto kad mislim da cu moci da ga provucem bez velikih suprotstavljanja, trenutno vlada veliki otpor 
-
Ratarka
#3284 Re: Bášča
kako se ovdje brise nesto? nesto sto se napise na neciji post recimo, pa se nakndadno ustanoivi da je odletilo na post nekog drugog kao odgovor? kako se uopste ovdje nesto brise???
Last edited by Ratarka on 10/03/2013 00:14, edited 1 time in total.
-
Ratarka
#3285 Re: Bášča
nisam ti ni ja nikakav ekspert, ali znam puno o cvijecu. ako u zemlji imas ikakve vidljive baje onda je moras ili malo "prepeci" u rerni ili prosto zamjeniti drugom. iz mojih iskustava sa cvijecem znam da ako sam ikada u zemlji ista vidjela sto se pomjera- te biljke nisu imale mogucnost da daju svoj maksimum.beautyfool wrote:Ok hvala, mozda bolje da ne koristim ovu zemlju, nisam ja neki ekspert, ako mi poslije neki belaj naprave ja ne znam kako se rjesiti toga
na tvom mjestu, mada govorim amaterski, ja bih tu zelju prepekla u rerni ili zamjenila za drugu...
- beautyfool
#3286 Re: Bášča
hvala, jaja od puza koliko sam vidjela na cika guglu su bijele boje kao bisercici, jeli mogu biti u drugim bojama, tipa narandjasta, crvena, zelena, da znam, jer google mi izbacuje samo bijela jaja.
- Mu'min
#3287 Re: Bášča
Ko naš FLAG.Ratarka wrote:ali znam puno o cvijecu.
- Mu'min
#3288 Re: Bášča
To smo mi nekad u JAN sijali i to pod najlonom miruje dok mu ne bude tamam da počne.Ratarka wrote:moja salata je u raznim posudama po prozorima, znaci li ovo da je smijem staviti ovako kao rasade u mini plastenik na balkonu? nece se smrznuti?Mu'min wrote:Evo nešto organskog. Vakat za presaditi domaću salatu ispod najlona.
Začupavilo pravo:
Sad kad voliko naraste mi to prepikiramo i nastavimo dalje. Pokrijemo po potrebi.
- Senći
#3289 Re: Bášča
Svaka čast Mu'mine dobra ti salata, ovo malo probijen najlon na par mjesta zbog ventilacije ili slučajno.Mu'min wrote:To smo mi nekad u JAN sijali i to pod najlonom miruje dok mu ne bude tamam da počne.
Sad kad voliko naraste mi to prepikiramo i nastavimo dalje. Pokrijemo po potrebi.
- Senći
#3290 Re: Bášča
Imaš opciju UREDI i tu popravi ono što nije uredu.Ratarka wrote:kako se ovdje brise nesto? nesto sto se napise na neciji post recimo, pa se nakndadno ustanoivi da je odletilo na post nekog drugog kao odgovor? kako se uopste ovdje nesto brise???
-
Ratarka
#3291 Re: Bášča
hvala senci, mislila sam da postoji opcija da jednostavno obrisem, ali moze onda i ovakoSenći wrote:Imaš opciju UREDI i tu popravi ono što nije uredu.Ratarka wrote:kako se ovdje brise nesto? nesto sto se napise na neciji post recimo, pa se nakndadno ustanoivi da je odletilo na post nekog drugog kao odgovor? kako se uopste ovdje nesto brise???
-
Ratarka
#3292 Re: Bášča
kad moze vani onda mora moci i u onaj balkonski plastenik, sve sam ispremjestala, ispresadjivala sto je imalo i dva listica i sada to izgleda ovako nekako

ovo naprijed je spinat koji ide uskoro napolje, a desno je ostalo jos malo mladog luka koji se ovdje ne vidi, njega vadim kad izbacim naredne casice (valjda smijem paradajz?)

a ovako izgleda izvana, sve stiropore, deke i ostale skule sam posklanjala, pa sta bude

a o cvijecu necu vise, casna rijec

ovo naprijed je spinat koji ide uskoro napolje, a desno je ostalo jos malo mladog luka koji se ovdje ne vidi, njega vadim kad izbacim naredne casice (valjda smijem paradajz?)

a ovako izgleda izvana, sve stiropore, deke i ostale skule sam posklanjala, pa sta bude

a o cvijecu necu vise, casna rijec
-
CvjetnaOaza
#3293 Re: Bášča
Odlično Ratarka
.
Ako bude baš hladno možeš taj plastenik zagrijati malo s vrelom ciglom ili crijepom.
A što nećeš o cvjeću?
Ako bude baš hladno možeš taj plastenik zagrijati malo s vrelom ciglom ili crijepom.
A što nećeš o cvjeću?
-
Ratarka
#3294 Re: Bášča
hvala, moram da zapamtim ovo sa ciglom, mada moram i da je nadjem prethodnoCvjetnaOaza wrote:Odlično Ratarka.
A što nećeš o cvjeću?
a ne smijem vise (ali nisam reci da cu manje) o cvijecu, vidis da me odmah zezaju
-
CvjetnaOaza
#3295 Re: Bášča
Ja u svom malom plasteniku zapalim 1-2 svijeće, jer i one povećaju temperaturu za nekoliko stepeni. Pošto je kod tebe najlon postoji opasnost da ti ga svijeća izgori. Zato je najpraktičnije vrući crijep ili cigla. Neće ti izgoriti najlon (naravno ne smije dodirivati najlon), a dugo zadržava toplotu.
- beautyfool
#3296 Re: Bášča
Eh eto sad nemam s kim ni o cvjecu pricati
kod mene bastica minijaturna ipak se ne usudjujem da sadim neko obilnije povrce ali zato ce biti aBd zacinsko bilje i nadam se kojoj papricici, cisto eksperimentalno.
Da vas pitam mama mi ima sjemena od tikve stambolke kad je dobro nju posijati? Jeli moze ona u neku veliku saksiju?
Postavit cu vam i ja slike mojih cvjetica ako hocete
Da vas pitam mama mi ima sjemena od tikve stambolke kad je dobro nju posijati? Jeli moze ona u neku veliku saksiju?
Postavit cu vam i ja slike mojih cvjetica ako hocete
-
CvjetnaOaza
#3297 Re: Bášča
Pa kako nemaš s kim o cvijeću
, pa šta je sa mnom?
-
kerima1
#3298 Re: Bášča
u aprilu se siju bundeve,a ako bs nemas gdje vani,moze u vecu i dublju saksiju, samo nemoj vise od dvije vrijeze da budu.posij ih recimo 4 sjemenke pa dvije jace ostavite.Da vas pitam mama mi ima sjemena od tikve stambolke kad je dobro nju posijati? Jeli moze ona u neku veliku saksiju?
-
kerima1
#3299 Re: Bášča
i mene biljezite,ja mamin cvjetnjak racunam kao "svoje"CvjetnaOaza wrote:Pa kako nemaš s kim o cvijeću, pa šta je sa mnom?
- beautyfool
#3300 Re: Bášča
Uh cvjetnaoaza sad mi je lakse, ja rekoh da nije zabranjeno ovdje pricati o tome vidim povrce glavna tema
Kerima hvala, radje bih u vecu saksiju jer sam vec planirala ovo malo bastice iskoristiti za cvjece pa ne znam da ne ometa jedno drugom.
Kerima hvala, radje bih u vecu saksiju jer sam vec planirala ovo malo bastice iskoristiti za cvjece pa ne znam da ne ometa jedno drugom.