"Majstori" parkiranja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
poznanik

#3276 Re: "Majstori" parkiranja

Post by poznanik »

Na vrlo frekventnoj pješačkoj zoni ispred bivše „Parkuše“
Image
poznanik

#3277 Re: "Majstori" parkiranja

Post by poznanik »

Red svakodnevno parkiranih automobila na biciklističkoj stazi na Grbavici
Image
solar_power

#3278 Re: "Majstori" parkiranja

Post by solar_power »

Ovdje se nista bez kazni nece rijesiti. Moglo bi se zaposliti 30 ljudi u Sarajevu samo od naplate kazni za ove majstore parkiranja. Domacim kazne a strancima one metalne ploce oko tockova pa bi vidjeli kako se situacija popravlja. Oni sto ne plate kazne za parkiranje ne bi bili u mogucnosti registrovati auto dok se ne plate sve kazne i zatezne kamate na iste.

Hajde da napravimo akciju Sarajevo-X forum za bolju parking situaciju u Sarajevu!!!

Kad su prosle neke druge akcije zasto ne i ova.
zLatk0

#3279 Re: "Majstori" parkiranja

Post by zLatk0 »

Image

Image

Aj da je jednom ovako parkirao...

Ovo također gdje je Golf 2 je zabranjen parking, ima na dnu ulice znak, ali dzabe... Policija se ogranicila time da u slucaju sudara, uvijek je kriv onaj odozdo...
Control panel

#3280 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Control panel »

zLatk0 wrote:Image

Image

Aj da je jednom ovako parkirao...

Ovo također gdje je Golf 2 je zabranjen parking, ima na dnu ulice znak, ali dzabe... Policija se ogranicila time da u slucaju sudara, uvijek je kriv onaj odozdo...
neko je postavi dvije bandere da se ne parkiraju a ovaj se uspio uglaviti izmedju. bas je strucnjak. ja ne znam sta ovakvim ljudima treba uraditi pa da skontaju da se na nekim mjestima ne parkira.
rikiriki

#3281 Re: "Majstori" parkiranja

Post by rikiriki »

nisam protiv kažnjavanja nepropisno parkiranih,ali šta očekujete,pogotovo u mahalama predviđenim za bosanskog konjiča sa samarom.Da čova ostavi auto u podzemnoj koje nema,OK u BBI-aju i onda se popne pod dno Trebeviča.Pa koji qurac će mu auto.Jeste da krše propise,a sve te pespravne građevine po padinama grade,ne krše?
photo

#3282 Re: "Majstori" parkiranja

Post by photo »

goran16v wrote:Za pogresno parkiranje je predvidjen uplatni nalog od 40 KM ili dizanje paukom, a ne prekrsajni nalog. Nazalost nema mehanizma koji ce prisiliti stranog drzavljanina da plati nalog. Kako nasa policija nema mogucnosti naplate na licu mjesta ovdje pomaze samo pauk ili odvodjenje dezurnom sudiji za prekrsaje koji ce izreci snakciju stranom drzavljanu i oduzimanjem punte isprave prilisiti da plati kaznu.
napise se prekrsajni nalog koji ide njemu na vjetrobran. informacija se elektronski salje granicnoj policiji bih koja obavijesti granicne prelaze da je taj i taj uradio to i to i, ako ne plati, policajac na granicnom prelazu mu ne dozvoljava da napusti zemlju (uzme pasos i dokumente od vozila i ne vraca mu ih) dok ne plati kaznu ili ne pokaze dokaz da je platio negdje drugo sto onda policajac unosi u bazu podataka i zakljucuje prekrsajni nalog. ili druga opcija, ako je uspio na neki nacin (lijenost policajca na granicnom prelazu ili jaranstvo ili sta ti ja znam) da izadje, onda mu ne dozovoli ulazak u zemlju dok ne plati kaznu.

sada, da li se to stvarno radi to je druga stvar. sistemi su uvezani sa granicnim prelazima i treba samo unijeti podatke u sistem. mada nasi policajci ne vole da pisu kazne strancima i dijasporcima (koji cesto iznajme kola pa dodju ovdje ali onda imaju problem sa kucom koja im je iznajmila kola jer nsiu platili kaznu) ali ne znam razlog zasto. valjda ne znaju da mogu ili im je mrsko pisati nekome ko nije odavde, kontaju ne moze se naplatiti.
drndalo

#3283 Re: "Majstori" parkiranja

Post by drndalo »

Kad im stavis "lisice" na tocak, da vidis kako mogu platiti... Lete... A i brze, je jeftinije, u jedinici vremena efikasnije od pauka... Pauk bi tada zaista mogao da radi ono za sta je napravljen, a to je da odnosi zaista najeklatantnije primjere "majstora"...
saibaba

#3284 Re: "Majstori" parkiranja

Post by saibaba »

žulijan asanž wrote:
Don Zivconi wrote:znaš šta je najtužnije od svega, kad bi ovakvo auto parkirao ravno... ravno bi te tošlo milja maraka da lakiraš kompletnu stranu od udaraca vratima kao što ja moram na svom autu uraditi (vjerujem da oni što imaju auto znaju o cemu pricam). Stoga razumijem sto je namjerno zauzeo dva parkig mjesta sa ovakvim autom. Ja jesam za propisno parkiranje a postavit cu slike kako ljudi parkiraju na semaforu al bukvalno kompletna traka zauzeta sa jedno 5 - 10 auta i konstantno tako iz dana u dan. Ovo što je uradio ovaj sa novim autom potpuno razumijem jer kad dodjem i vidim da mi je pola auta izudarano od tuđih vrata dođe mi da nekome auto zapalim.
prijetelju, ovo što ti opisuješ u svom postu se zove malograđanština. garantujem životom da ljudi koji ne paze na te stvari imaju puno manje situacija da im neko vratima ogrebe lak na autu kod parkiranja. to se zove karma, haveru moj.

imao sam jarana kad smo bili djeca kojem je neki daidža iz amerike poslao reket za tenis wilson. najbolji reket u cijeloj raji - tad smo baš šutali tenis jer smo imali igralište, a curice su gledale sa zidića kako mi igramo. on ga je okačio na zid i nije ga nosio na teren "da ga ne ogrebe". i prošla je godina dana, a reket mu je visio na zidu. znači, on nije igrao tenis kao mi svi ostali, ali je imao wilsona na zidu. poslije su došle neke nove furke, on je imao vilsona na zidu, al nije ništa guzio.

ja svaku stvar koju sam kupio (od upaljača do automobila) imam da bi je trošio. nikada, ali baš nikada se nisam osvrnuo na ogrebotinu na autu. život je lijep čovječe, materijalne stvari su sporedne.

ja nikada dok živim neću shvatiti ljude koji prave problem oko ogrebotine na autu. jebo auto bolan ne bio. diši punim plućima i ostavljaj ljudima mjesto da i oni parkiraju. zauzimanje dva mjesta na parkingu da ti ne bi neko slučajno dotaknuo lak s svojim vratima, je katastrofa. ponor življenja.

ja sam vozio fiata punta 15 godina starog - nikad mi ga niko nije ogrebao. sada vozim citroena c5 kojeg sam zaradio što sam krv ispišo i koji je totalno izgreban. znaš li ti koliko je meni bitno da li će mi neko ogrebati lak na autu???? nula, zero, nada. jedina stvar koju ne dam da mi neko "izgrebe" mi je žena u mene :D ovo sve materijalno - ma vozdraaaa.

sad da se zapali, da mi ga ukradu, da se slupam u totalu - živa glava bolan ne bio. život je lijep. doći će drugi i ljepši auto.
slazem se s tobom i trudim se da tako zivim ...
goran16v

#3285 Re: "Majstori" parkiranja

Post by goran16v »

photo wrote:
goran16v wrote:Za pogresno parkiranje je predvidjen uplatni nalog od 40 KM ili dizanje paukom, a ne prekrsajni nalog. Nazalost nema mehanizma koji ce prisiliti stranog drzavljanina da plati nalog. Kako nasa policija nema mogucnosti naplate na licu mjesta ovdje pomaze samo pauk ili odvodjenje dezurnom sudiji za prekrsaje koji ce izreci snakciju stranom drzavljanu i oduzimanjem punte isprave prilisiti da plati kaznu.
napise se prekrsajni nalog koji ide njemu na vjetrobran. informacija se elektronski salje granicnoj policiji bih koja obavijesti granicne prelaze da je taj i taj uradio to i to i, ako ne plati, policajac na granicnom prelazu mu ne dozvoljava da napusti zemlju (uzme pasos i dokumente od vozila i ne vraca mu ih) dok ne plati kaznu ili ne pokaze dokaz da je platio negdje drugo sto onda policajac unosi u bazu podataka i zakljucuje prekrsajni nalog. ili druga opcija, ako je uspio na neki nacin (lijenost policajca na granicnom prelazu ili jaranstvo ili sta ti ja znam) da izadje, onda mu ne dozovoli ulazak u zemlju dok ne plati kaznu.

sada, da li se to stvarno radi to je druga stvar. sistemi su uvezani sa granicnim prelazima i treba samo unijeti podatke u sistem. mada nasi policajci ne vole da pisu kazne strancima i dijasporcima (koji cesto iznajme kola pa dodju ovdje ali onda imaju problem sa kucom koja im je iznajmila kola jer nsiu platili kaznu) ali ne znam razlog zasto. valjda ne znaju da mogu ili im je mrsko pisati nekome ko nije odavde, kontaju ne moze se naplatiti.
Bas to sam i napisao, da nema mehanizma da ih prilise da plati nalog, a ne da nije zakonski regulisano kako to da plate.
Fakat ne znam da li se sad strancima dostavlja prekrsajni nalog odnosno prekrajna prijava ili ih se kao nekad vodi dez sudiji za prekrsaje buduci da nema naplate na licu mjesta. Dok je vazila naplata novcanih kazni na licu mjesta policija ih je tako kaznjavala, dok je u slucaju tezeg prekrsaja stranac odmah izvodjen pred drzurnog sudiju za prekrsaje koji izrekne sankciju koju je ovaj duzan odmah platiti da bi mu se vratile putne isprave. Cak je i u novinama bilo kako se policija zali da ne mogu nista uraditi kad kamera uhvati stranca jer nemaju kome poslati prijavu.
Cak i da vrijedi Prekrsajni nalog za stranca na nalogu kojeg dobije za pogresno parkiranje pise: Na osnovu clana 34 stav 1. tacka 11 Zakona o prekrsajima novcanu kaznu, iznos stete i troskove duzni ste platiti u roku od 8 dana od dana urucenja ovog prekrsajnog naloga... Ako u roku od 8 dana ne platitie fiksno utvrdjenu kaznu, odnosno ne obavjestite nadlezni ogran o prihvatanju odgovornosti, troskovi naplate u iznosu od 20 KM ce biti dodati sumi koju vec dugujete..." Kako se nigdje ne spominje sta se desava ukoliko je Prekrsajni nalog ostavljen stranom drzavljanu. Po nekom tumacenju zakona on nesmetano moze napustiti zemlju u tih 8 dana, a pitanje je sta se desava i poslije tih 8 dana jer nigdje ne pise da ce ga neko zadrzati itd...
Cholina_Lokica

#3286 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Cholina_Lokica »

Akcija svi na livadu :oops:

Image

A sad spektakl, prebrojte sva pogresno parkirana vozila na jednoj slici :lol: :lol:

Image
rikiriki

#3287 Re: "Majstori" parkiranja

Post by rikiriki »

Cholina_Lokica wrote:Akcija svi na livadu :oops:

Image

A sad spektakl, prebrojte sva pogresno parkirana vozila na jednoj slici :lol: :lol:

Image
------------------------------------------
mene više iritira ta bezvezna livada,valjda žal za zavičajem.Što se nešto ne posadi,inače papci imaju teoriju o travi,zar drvo ne daje više kisika i ljepše je.
Cholina_Lokica

#3288 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Cholina_Lokica »

Jasta, gora je livada od auta na njoj :-)
Svake godine ljudi uredno pokusaju sta god posaditi, ali sta ce djeca se malo igraju pa sve polome i pokidaju...
kokuz_sa

#3289 Re: "Majstori" parkiranja

Post by kokuz_sa »

ma najbolje je da na toj livadi naprave neki vjerski objekt pa nece ovi imat onda gdje parkirati :roll:
rikiriki

#3290 Re: "Majstori" parkiranja

Post by rikiriki »

Cholina_Lokica wrote:Jasta, gora je livada od auta na njoj :-)
Svake godine ljudi uredno pokusaju sta god posaditi, ali sta ce djeca se malo igraju pa sve polome i pokidaju...
bogami po onim borovima se vidi da su stari najmanje 20g,znači rasli uz neku drugu djecu i druge im roditelje. :D
Cholina_Lokica

#3291 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Cholina_Lokica »

rikiriki wrote:
Cholina_Lokica wrote:Jasta, gora je livada od auta na njoj :-)
bogami po onim borovima se vidi da su stari najmanje 20g,znači rasli uz neku drugu djecu i druge im roditelje. :D
Pa i jesu sto je najzalije
amrica

#3292 Re: "Majstori" parkiranja

Post by amrica »

drndalo wrote:Kad im stavis "lisice" na tocak, da vidis kako mogu platiti... Lete... A i brze, je jeftinije, u jedinici vremena efikasnije od pauka... Pauk bi tada zaista mogao da radi ono za sta je napravljen, a to je da odnosi zaista najeklatantnije primjere "majstora"...

Lisice su dobre ako se parkirao, recimo, na livadi ili negdje gdje ne ugrozava saobracaj. Ali sta sa lisicama ako se parkirao na pjesackom, nekome pred ulaz, na ugao da se ne moze skrenuti....? Staviti lisice pa cekati par sati ili par dana da se hadzija vrati po vozilicu.
respo

#3293 Re: "Majstori" parkiranja

Post by respo »

amrica wrote:
drndalo wrote:Kad im stavis "lisice" na tocak, da vidis kako mogu platiti... Lete... A i brze, je jeftinije, u jedinici vremena efikasnije od pauka... Pauk bi tada zaista mogao da radi ono za sta je napravljen, a to je da odnosi zaista najeklatantnije primjere "majstora"...

Lisice su dobre ako se parkirao, recimo, na livadi ili negdje gdje ne ugrozava saobracaj. Ali sta sa lisicama ako se parkirao na pjesackom, nekome pred ulaz, na ugao da se ne moze skrenuti....? Staviti lisice pa cekati par sati ili par dana da se hadzija vrati po vozilicu.
zato na lisicama staviti datum i vrijeme kad je postavljeno sto duze to skuplje i eto rjesenja isto kao parking
quasar

#3294 Re: "Majstori" parkiranja

Post by quasar »

amrica wrote:

Za te stvari sluzi pauk. Za nepropisno parkiranje - lisice.
goran16v

#3295 Re: "Majstori" parkiranja

Post by goran16v »

Aerodrom Sarajevo neki dan. Dvije uber papcine parkirane na samom izlazu/ulazu sa ovog dijela parkinga i to uredno na strelici koja pokazuje da je to izlaz. sa parkinga moze izaci jedino na drugu rampu. Mitsubishia sam zatekao, Kadett se parkirao poslije 5 min. Slikano u trenutku zatisja na aerodromu kad parking bio polu prazan.

Image
quasar

#3296 Re: "Majstori" parkiranja

Post by quasar »

goran16v wrote:Aerodrom Sarajevo neki dan. Dvije uber papcine parkirane na samom izlazu/ulazu sa ovog dijela parkinga i to uredno na strelici koja pokazuje da je to izlaz. sa parkinga moze izaci jedino na drugu rampu. Mitsubishia sam zatekao, Kadett se parkirao poslije 5 min. Slikano u trenutku zatisja na aerodromu kad parking bio polu prazan.

Meni je zao sto nisam slikao ovu situaciju na istom parkingu:
Dakle frajer je ostavio auto pred rampom za izlaz. Ja uredno stao iza njega i kontam sad ce tiket da ubaci i cekam, cekam i kad sam skontao da ga nema, onda me frka uhvatila jer je 15 minuta vremensko ograncienje za izlazak nakon placanja, a ja sam vec izgubio dosta dok sam pakovao kofere u gepek i izvlacio se sa parkinga pored slicnih majmuna.
drndalo

#3297 Re: "Majstori" parkiranja

Post by drndalo »

quasar wrote:
amrica wrote:

Za te stvari sluzi pauk. Za nepropisno parkiranje - lisice.
Upravo tako... Nepropisno, ali ne ometa saobracaj ili sigurnost saobracaja = kazna, lisice... Ukoliko ometa = pauk, tj. prisilno uklanjanje...
goran16v

#3298 Re: "Majstori" parkiranja

Post by goran16v »

Sad sam malo pogledao sta Zakon o prekrsajima FBiH kaze kakve supravne mogucnosti nase drzave i policije spram stranaca i dijaspore koji, u duhu tradicije zemlje u kojoj zive, parkiraju aute gdje stignu:

Cl 35. Urucenje prekrsajnog naloga
Pričvršćivanjem ili ostavljanjem prekršajnog naloga na sigurnom i vidljivom mjestu na motornom vozilu, ako je prekršaj koji je počinjen vezan za nepropisno parkiranje motornog vozila.
Kada je prekršajni nalog ostavljen na motornom vozilu, datum uručenja je datum kada je ostavljen na motornom vozilu.

Cl 12. Rok plaćanja novčane kazne
Rješenjem o prekršaju će se odrediti rok u kom novčana kazna treba da bude plaćena, a koji ne može biti kraći od osam dana niti duži od tri mjeseca od dana pravosnažnosti rješenja o prekršaju.

Čl. 8. Lišenje slobode i jemstvo kao osiguranje prisustva i plaćanja novčane kazne
Kada osoba nije nastanjena u Bosni i Hercegovini ili privremeno boravi u inostranstvu, a postoji sumnja da može pobjeći kako bi izbjegla odgovornost za prekršaj
Radi osiguranja prisustva pred sudom, policija ili drugi ovlašteni organ može zahtijevati od osobe koja je okrivljena za prekršaj koja nema prebivalište u Bosni i Hercegovini ili koja privremeno boravi u inostranstvu, a želi da napusti Bosnu i Hercegovinu prije okončanja postupka, a za koju postoji sumnja da može pobjeći kako bi izbjegla odgovornost za prekršaj, da preda svoj pasoš ili drugi identifikacioni dokument, do pojavljivanja na sudu, ali ne duže od 24 sata. Uz prekršajni nalog ili zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka sudu će se predati i pasoš ili drugi identifikacioni dokument.
Radi osiguranja plaćanja novčane kazne, osobi koja je okrivljena za prekršaj koja nema prebivalište u Bosni i Hercegovini ili koja privremeno boravi u inostranstvu, a želi da napusti Bosnu i Hercegovinu prije okončanja postupka, a za koju postoji sumnja da može pobjeći kako bi izbjegla odgovornost za prekršaj, sudija može naložiti da položi novčanu garanciju u visini maksimalne kazne koja može biti izrečena za takav prekršaj.

Cl. 39.Osobe koje nemaju prebivalište u Bosni i Hercegovini
Okrivljenom koji nema prebivalište u Bosni i Hercegovini a koji primi prekršajni nalog, može se ponuditi mogućnost da plati novčanu kaznu u najbližoj policijskoj stanici ili u uredu ovlaštenog organa. Ukoliko okrivljeni ne plati novčanu kaznu, smatrat će se da je podnio zahtjev za sudsko rješavanje i tada predstavnik ovlaštenog organa može odmah izvesti okrivljenog pred nadležni sud. Ukoliko nije moguće okrivljenog odmah izvesti pred sud, tada predstavnik ovlaštenog organa može preduzeti one radnje kojim bi se osiguralo njegovo pojavljivanje, u skladu sa odredbama člana 8. ovog zakona.

Iz ovog se lijepo moze zakljuciti da nas policajac strancu moze ostavit prekrsajni nalog i da ga moze prisiliti da plati kaznu jedino ako ga doceka pored auta pa mu uzme dokumente i posalje ga da plati kaznu u PU ili gdje vec ili ako ovaj odbija da prizna krivicu da ga spenga i odmah posalje sudiji za prekrsaje. Ako mu samo ostavi nalog na autu i ode od te ljubavi nema nista, stranac u roku od 8 dana izleda rahat moze napustiti zemlju. Poslije 8 dana pitanje je koliko je sve to uvezano sa Granicnom policijom i ako jeste koliko oni o tome vide racuna, a kako stvari kod nas hodaju cini mi se da moze zemlju rahat napustiti i poslije vise od 8 dana. E sad, vjerovatno sve ovo policija zna bolje od nas pa se i ne trudi strancima ostavljati naloge osim ako se bas nije namecio da ga ceka pored auta ili da ga dizgne paukom.
photo

#3299 Re: "Majstori" parkiranja

Post by photo »

goran16v wrote:Iz ovog se lijepo moze zakljuciti da nas policajac strancu moze ostavit prekrsajni nalog i da ga moze prisiliti da plati kaznu jedino ako ga doceka pored auta pa mu uzme dokumente i posalje ga da plati kaznu u PU ili gdje vec ili ako ovaj odbija da prizna krivicu da ga spenga i odmah posalje sudiji za prekrsaje. Ako mu samo ostavi nalog na autu i ode od te ljubavi nema nista, stranac u roku od 8 dana izleda rahat moze napustiti zemlju. Poslije 8 dana pitanje je koliko je sve to uvezano sa Granicnom policijom i ako jeste koliko oni o tome vide racuna, a kako stvari kod nas hodaju cini mi se da moze zemlju rahat napustiti i poslije vise od 8 dana. E sad, vjerovatno sve ovo policija zna bolje od nas pa se i ne trudi strancima ostavljati naloge osim ako se bas nije namecio da ga ceka pored auta ili da ga dizgne paukom.
ako je policajac postavio podatke u bazi podataka a heroj se poajvi na granicnom prelazu i granicni policajac vidi da nalog nije zakljucen (nije placena kazna), logicno je da zeli da napusti zemlju PRIJE placanja naloga i tada mu granicni policajac oduzima dokuemnte. ne mora ga lokalni policajac cekati pored auta niti se ceka 8 dana ako je on vec na granicnom prelazu i odlazi iz zemlje. a cak i ako ode, onda mu se ne omogucava eventualni povratak u zemlju (pa i poslije godinu dana) dok ne plati kaznu i zatezne kamate.

sistem postoji, samo ga treba primjeniti.
goran16v

#3300 Re: "Majstori" parkiranja

Post by goran16v »

photo wrote:
sistem postoji, samo ga treba primjeniti.
Tacno, samo sto je sistem tako komplikovan i tako neuvjerljiv da ne ostavlja puno elana za primjenu ni onima koji bi ga trebali primjenivati. Volio bih da je istina ovo sa uvezivanjem sa granicnom policijom. Ne bih zelio da sam skeptik, ali ako i jeste uvezan veliko je pitanje (kao sto smo vec pomenuli), koliko se i kako primjenjuje i koliko brzo. Druga stvar je sto se kaznjava vozac, a ne vozilo pa sve i da ga zaustave na granci moze biti povuci-potegni, jest auto moj al vozio amidzic, on vec u MalmeTu. Na kraju opet tih 8 dana, zakon kaze da je min rok za placanje 8 dana, sto znaci da se moze tumaciti da te niko ne moze prilisiti ranije da platis pa da imas istetetovirano na celu "odoh da ne platim". Sljedece godine, isti covjek, novi auto, nove table i kraj price... Bilo bi interesantno kad bi neko ko zna te folove iz prava napisao za ovih 8 dana.
Bez obzira na parkiranje sistem nam je inace bajan sto se tice stranaca... Javno priznaju da im ne mogu nista kad ih nahvataju kamerama, a nas ogule ko macku. Krene zemo za Svecku ovjeri sve i jednu kameru odavde do B. Broda i sta nasa policija moze? Kome da salje obavjest o pocinjenom prekrsaju? Poznanik vec par godina vozi auto sa F tablama po BiH i sam priznaje da ga svako malo uhvati kamera. Auto je uredno reg i osig na njegovo ime u FR. Mislis da mu je ikad ista doslo od nas u FR i da ga je iko ikad zaustavio na ulasku i izlasku iz BiH, a auto je uvijek isti i reg. br, nikad nije mijenjan? Jest sipak!
Locked