Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post Reply
Helikopter

#3276 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Helikopter »

Za citanje: JecaJelenica85

Турско-италијански рат:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1% ... 0%B0%D1%82

Slika:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... um1911.png

Prvi balkanski rat:
I prije početka rata neke od članica Balkanskog saveza (posebno Srbija i Bugarska) su imale planove za širenje svojih granica. Krajem 19-og i početkom 20-og stoljeća pojavljivale su se u određenim srpskim krugovima želje za teritorijalnim širenjem, a jedan od potencijalnih pravaca je bio zapad ili Bosna i Hercegovina. Međutim i u Beču su već dugo postojali planovi koji su se ticali Bosne i Hercegovine i njenog pripajanja monarhiji što je i učinjeno Austrougarskom okupacijom (1878) pa onda i aneksijom Bosne i Hercegovine (u listopadu 1908). Austrougarskom aneksijom Bosne i Hercegovine Srbiji je uskraćena prilika da se širi prema zapadu, zato se Kosmet i jug Srbije nametao kao logični i jedini pravac prema kome je Srbija mogla širiti svoje granice. Bugarska, koja je u travnju 1909. osigurala potvrdu o svojoj neovisnosti i od Osmanskog carstva, uživala je ujedno i prijateljstvo i podršku Rusije, također je imala pretenzije na Trakiju i Makedoniju kao moguće pravce za širenje svojih granica.

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1% ... 0%B0%D1%82

Image

Drugi balkanski rat: http://bs.wikipedia.org/wiki/Drugi_balkanski_rat

Image

Duplo Prosirena Srbija nakon drugog balkanskog rata okupacijom tudjih teritorija.
Image

Prvi svjetski rat:http://sh.wikipedia.org/wiki/Prvi_svjetski_rat

Drugi svjetski rat: http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1% ... 1%98%D0%B8

PipiDugaDevetka wrote:
JecaJelenica85 wrote:3. Prvi Svetski Rat je izazvala Austro-Ugarska posluzivsi se atentatom koji je izvela OSOBA po imenu Gavrilo, clan ekstremisticke organizacije koja nije bila pod kontrolom kraljevine Srbije. Ako bi za trenutak ostavio anti-srpsku propagandu na stranu i razmislio, shvatio bi da Srbiji nikako nije bilo u interesu da zarati sa jednom od najjacih drzava tadasnjice, pogotovo ne posle iscrpljujucih Balkanskih ratova.

Jok, eto nije, samo Apis dao oružje dvojici tuberana od četvorice koliko ih je bilo ukupno u Bgd-u kada su krenuli na izvršenje zadatka. Nisu imali šta drugo da izgube osim svojih jadnih života i tako uđu u istoriju.
Last edited by Helikopter on 03/01/2012 22:32, edited 3 times in total.
JecaJelenica85

#3277 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by JecaJelenica85 »

@DrugaGimnazija

Ne znam sta je nasa vlada zamislila ako me to pitas , ali ako se dodje do dogovora, verujem da Albanci nece dobiti punu drzavnost i da ce morati da prihvate prema Srbima tolerantnije unutrasnje uredjenje pokrajine.

@Holdidid

Ne znam sta si citao ,ali ne znas najosnovnije stvari o tim temama. Sto se tice doticne gospode cije si pisanije proucavao verovatno si ih pazljivo birao tako da ti daju opravdanje za tvoje predrasude o "zlocinackom" karakteru srpskog naroda. Koliko su te predrasude netacne govori i danasnji broj Albanaca. Uglavnom, kada proterujes ,trujes i bioloski istrebljujes neki narod ,broj njegovih priadnika se drasticno smanjuje. Koliko ja vidim , broj Albanaca se drasticno uvecavao. Pre ce biti da smo ih "gajili". Kao sto rekoh, malo se obrazuj i razmisli pre nego sto pises o necemu.

@Helikopter

To je davno procitano. Sta ti nije jasno?
Baudelaire

#3278 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Baudelaire »

Čak i da ne znam neke osvovne činjenice Jeco, teško bih ti povjerovao, iz prostog razloga što znam šta se, u čije ime i u ime čega radilo u mojoj zemlji, a kad se još konsultuju nepobitne historijske činjenice, nikako ne možeš biti relevantan sagovornik. Srbija je previše zla napravila u proteklom periodu, da bi joj iko na Balkanu vjerovao.
_Sarajka

#3279 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by _Sarajka »

JecaJelenica85 wrote:@DrugaGimnazija

Ne znam sta je nasa vlada zamislila ako me to pitas , ali ako se dodje do dogovora, verujem da Albanci nece dobiti punu drzavnost i da ce morati da prihvate prema Srbima tolerantnije unutrasnje uredjenje pokrajine.

@Holdidid

Ne znam sta si citao ,ali ne znas najosnovnije stvari o tim temama. Sto se tice doticne gospode cije si pisanije proucavao verovatno si ih pazljivo birao tako da ti daju opravdanje za tvoje predrasude o "zlocinackom" karakteru srpskog naroda. Koliko su te predrasude netacne govori i danasnji broj Albanaca. Uglavnom, kada proterujes ,trujes i bioloski istrebljujes neki narod ,broj njegovih priadnika se drasticno smanjuje. Koliko ja vidim , broj Albanaca se drasticno uvecavao. Pre ce biti da smo ih "gajili". Kao sto rekoh, malo se obrazuj i razmisli pre nego sto pises o necemu.

@Helikopter

To je davno procitano. Sta ti nije jasno?

Ja ne znam sto vama nije jasno i o cemu vi Srbi pricate ?Cemu se nadate ?Jeste prespavali zadnjih desetak godina ili sto ?Kosovo je medjunarodno priznata drzava, Tachi vodi politiku na ruku USA i MZ, vi nemate apsolutno nikakve sanse dobiti bilo sto na Kosovu.Zasto bi Albanci od gotovine i zavrsene stvari u svoju korist pravili Srbima neke pokrajine ?Iz kojih razloga ?Koga da zadvolje ?Od drzave Srbije postoji mogucnost da se sada u martu trazi i priznanje Kosova da biste aplicirali za EU.I na kraju osim vasih crkvi i samostana i te neke sentimentalne vrijednosti, sto vi jos imate na Kosovu ?Prije ce vam biti Kosovo kamen oko vrata, nego nekakva teritorija od vitalnog srpskog interesa.Kad to shvatite, bice bolje i po vas a vjerovatno i po cijeli region.
Last edited by _Sarajka on 03/01/2012 22:10, edited 1 time in total.
vee-jay

#3280 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by vee-jay »

Ali Kosovo je Srbija a Srbija je do Tokija :D
radostan dan

#3281 Re: Rješenje za Kosovo?

Post by radostan dan »

DrugaGimnazija wrote:
DrugaGimnazija wrote:Interesuju me mišljenja na koji način bi Srbija mogla eventualno da ponovo uključi Kosovo u svoj politički sistem, ako bi se takvo rješenje moglo postići?

Dakle, sa Kosovom u sastavu Srbije, stanovništvo bi se sastojalo od oko 20% Albanaca (slično kao i u Makedoniji).

Da li je Srbija spremna da im da lokalnu autonomiju, 20% središnje vlasti, prevodi zvanične formulare i skupštinske akte na albanski i uvede dvojezičnu nastavu, medije, itd?

Nekako imam osjećaj da bi svi volili da se Srbiji vrati teritorija Kosova, ali nema spremnosti da se i njegovo stanovništvo integriše sa Srbijanskim.

S druge strane je validno pitanje koliko bi Srbiji takvo nešto uopšte trebalo. Nek se i dogovori državna zajednica tipa BiH, da li Srbiji treba jedan takav nestabilan faktor na saveznom nivou koji je može značajno usporiti na putu prema EU ili jednostavno zagorčati život opstrukcijama?

Dakle, ne kontam šta srbijanska politika pokušava da postigne s Kosovom, jer ne mislim da žele da Kosovo (sa svojim stanovništvom) vrate u okrilje Srbije?
Ja mislim da je ovdje @Jeca trenutno najpozvanija da predstavi srbijanski odgovor na ova pitanja.
Tko to kaže, Tko to laže...valjda sam i ja ovdje neka - Marija na prkosima -...

Ne treba joj...ja bi to sutra priznao za pola Metohije, što je zanemarljiv procenat u odnosu na ukupnu teritoriju Kosova.

Uporedivo sa auto temom - vozio sam francuza, em puno uložio, em skupo održavanje, odoh ja na folcvagen.
bokakotorska

#3282 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by bokakotorska »

Druga Gimnazija

Sve su to relativne stvari.

I na primer Hrvati su oko 20% stanovnistva Bosne i Hercegovine i oni zive na relativno kompaktnoj teritoriji, pa sta ?
To nekome moze biti razlog za odcepljenje od Bosne i Hercegovine, a nekome uopste ne mora.

Ima niz takvih primera u svetu, pitanje samostalnosti Kosova i Metohije nije pokrenuto zarad samog Kosova i Metohije, niti zarad njegovih stanovnika. Stanovnici Kosova i Metohije, bilo kog od njegovih naroda nije uopste u stanju pokrenuti ni pitanje snabdevanja strujom, a kamoli nekakve drzavnosti. Niti sami mogu resiti neko takvo pitanje.

Pitanja drzavnosti postavljaju oni kojima drzave sluze, a ne oni koji ih zele. I koji kasnije njima navodno rukovode u svom interesu. Tako male drzave mogu imati nekakvu nazovi suverenost samo ako rade u skladu sa interesom pokrovitelja.

Sta ce biti od trenutnog tj 30eto godisnjeg pitanja Kosova i Metohije odgovorice vreme i zainteresovane, zaista suverene, drzave. Drzave koje to pitanje i vode uostalom. A to svakako nisu ni Srbija ni Albanija ni tzv Kosovo.

Sretna Nova 2012 :)
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#3283 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by -LIBERO- »

Onog momenta kada je Srbija,sa tadasnojm vlascu,vojnim i policijskim kapacitetima vrsila otvoreni teror ,ubijanje,i protjerivanje nad vecinskim stanovnistvom te pokrajine,e tog momenta je doslo do sazrjevanja svijesti kod vecine svjetskih sila da Kosovo zasluzuje nezavisnost i da jednostavno ne moze biti vise dio prijesnje drzavne zajednice bas zbog te kulminacije nasilj i brutalnosti nad tim stanovnistvom.

Poredjenje sa slicnim teritorijama po Evropi tu pada u vodu jer maticne drzave nisu cinile genocid i sistematsko ugnjetavanje zvanicnom vojskom i policijom nad vecinskim narodom te neke teritorije,sto automatizmom ne moze izjednaciti slucaj Kosova sa velikom vecinom drugih oblasti koje se,ocito,na silu pokusavaju izjednaciti.

Zaista ne vidim nacin da kosovo ponovo bude pod bilo kakvom vlascu Srbije i Beograda bez pristanka Albanskog naroda koje cini preko 90% stanovnistva te teritorije,a bez pristanka tog naroda ne vidim nacin na koji Srbija moze vratiti neki vid kontrole nad kosovom.

Plus na to sve cinjenica da je velika vecina svjetski zemalja priznala kosovo..itd itd..sto na kraju dovodi do zakljucka da tu povratka nema. Jednostavno ja nacin ne vidim da se tu bilo sta promjeni.
heckler

#3284 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by heckler »

bokakotorska wrote:Druga Gimnazija

I na primer Hrvati su oko 20% stanovnistva Bosne i Hercegovine i oni zive na relativno kompaktnoj teritoriji, pa sta ?
To nekome moze biti razlog za odcepljenje od Bosne i Hercegovine, a nekome uopste ne mora.

Ima niz takvih primera u svetu, pitanje samostalnosti Kosova i Metohije nije pokrenuto zarad samog Kosova i Metohije, niti zarad njegovih stanovnika. Stanovnici Kosova i Metohije, bilo kog od njegovih naroda nije uopste u stanju pokrenuti ni pitanje snabdevanja strujom, a kamoli nekakve drzavnosti. Niti sami mogu resiti neko takvo pitanje.

Pitanja drzavnosti postavljaju oni kojima drzave sluze, a ne oni koji ih zele. I koji kasnije njima navodno rukovode u svom interesu. Tako male drzave mogu imati nekakvu nazovi suverenost samo ako rade u skladu sa interesom pokrovitelja.

Sta ce biti od trenutnog tj 30eto godisnjeg pitanja Kosova i Metohije odgovorice vreme i zainteresovane, zaista suverene, drzave. Drzave koje to pitanje i vode uostalom. A to svakako nisu ni Srbija ni Albanija ni tzv Kosovo.

Velikosrpski kapacitet za laganje o jednostavno dokazivim stvarima nikad ne prestaje da fascinira. Ne samo da se prave paralele izmedju neuporedivih stvari nego se jos na vrh toga izvlace sulude teze. (Jedan od boljih koje pamtim je teza srpkog "lingviste" kako je ustvari engleski jezik nastao od srpskog koju je dokazivao koristece rijec PODRUM -> POD-RUM -> POD -ROOM -> prostorija ispod sobe :mrgreen: )

Tako i ovaj delegat.

Ummmmm. Hrvati cine oko 12ak% stanovnistva BiH, i taj "relativno kompaktni teritorij" je u stvari 7 enklava a od toga vise od 50% ih zivi na teritoriju gdje su manjina u lokalnim zajednicama.

Ali hvala za tu usporedbu, imas li jos kakvu paralelu da povuces? Mozda izmedju pronalaska leda na marsu i albanskog terorizma?
bokakotorska

#3285 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by bokakotorska »

-LIBERO- wrote:Onog momenta kada je Srbija,sa tadasnojm vlascu,vojnim i policijskim kapacitetima vrsila otvoreni teror ,ubijanje,i protjerivanje nad vecinskim stanovnistvom te pokrajine,e tog momenta je doslo do sazrjevanja svijesti kod vecine svjetskih sila da Kosovo zasluzuje nezavisnost i da jednostavno ne moze biti vise dio prijesnje drzavne zajednice bas zbog te kulminacije nasilj i brutalnosti nad tim stanovnistvom.

Poredjenje sa slicnim teritorijama po Evropi tu pada u vodu jer maticne drzave nisu cinile genocid i sistematsko ugnjetavanje zvanicnom vojskom i policijom nad vecinskim narodom te neke teritorije,sto automatizmom ne moze izjednaciti slucaj Kosova sa velikom vecinom drugih oblasti koje se,ocito,na silu pokusavaju izjednaciti.

Zaista ne vidim nacin da kosovo ponovo bude pod bilo kakvom vlascu Srbije i Beograda bez pristanka Albanskog naroda koje cini preko 90% stanovnistva te teritorije,a bez pristanka tog naroda ne vidim nacin na koji Srbija moze vratiti neki vid kontrole nad kosovom.

Plus na to sve cinjenica da je velika vecina svjetski zemalja priznala kosovo..itd itd..sto na kraju dovodi do zakljucka da tu povratka nema. Jednostavno ja nacin ne vidim da se tu bilo sta promjeni.
Dosta radim vezano za te tzv egzoduse i slicne cirkuse, video sam pokoji i videcu jos koji, daleko je to na Kosovu i Metohiji od bilo cega sto se u BiH desavalo, ne beri brige dobri moj. To je bio samo Holivud, za razliku od Bosne i Hercegovine, mislio sam da svi to ovde dobro znamo ali ajde da pomenem.

Sto se tice sazrevanja svesti MZ da Kosovo i Metohija trebaju da budu nezavisni, to si sjajno rekao.
Bas tako i jeste bilo i jeste sada.
MZ je odcepila Kosovo i Metohiju i MZ to zeli. MZ tu nezavisnost i sprovodi i svog budzeta, vec 12 godina. Skup sport, jako skup.

Problem je sto na terenu nema kapaciteta da se vodi sta ozbiljnije od benzinske pumpe, a kamoli Drzava. Mnogo toga nedostaje darovanima da ustroje Drzavni sustav. To je jedna strana problema zbog koga KiM jos uvek nisu drzava. Haman pa uskoro ce 13ta godina kako nema Srbije tamo, na stranu priznanje Srbije koga nikada nece biti, to nije bitno, problem je sto KiM u mnogom smislu nije u stanju da fumkcionise kao drzava. Ne u delovima gde zive Srbi, vec u delovima u kojima zive tzv nosioci te MZ suverenosti.

Ako nas zaista interesuje pitanje Kosova i Metohije, valja to sagledati, ako je cilj neko prepucavanje tipa komsiji crkla krava onda je besmisleno pricati bilo sta.

Uzdravlje
bokakotorska

#3286 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by bokakotorska »

heckler wrote:

Velikosrpski kapacitet za laganje o jednostavno dokazivim stvarima nikad ne prestaje da fascinira. Ne samo da se prave paralele izmedju neuporedivih stvari nego se jos na vrh toga izvlace sulude teze. (Jedan od boljih koje pamtim je teza srpkog "lingviste" kako je ustvari engleski jezik nastao od srpskog koju je dokazivao koristece rijec PODRUM -> POD-RUM -> POD -ROOM -> prostorija ispod sobe :mrgreen: )

Tako i ovaj delegat.

Ummmmm. Hrvati cine oko 12ak% stanovnistva BiH, i taj "relativno kompaktni teritorij" je u stvari 7 enklava a od toga vise od 50% ih zivi na teritoriju gdje su manjina u lokalnim zajednicama.

Ali hvala za tu usporedbu, imas li jos kakvu paralelu da povuces? Mozda izmedju pronalaska leda na marsu i albanskog terorizma?
Heckler slabo pucas kako su te punili :)

Cestitke za otkrice jos jednog medj miljardama velikosrba, suocio si se sa najmanje Cicom 3 :)

Paralela je uzeta vrlo opusteno i u mnogome je neodgovarajuca ako se uzima preozbiljno i sa dna duse. Daleko sam od toga da zelim podelu Bosne i Hercegovine, kao uostalom sto mi je strana i podela Jugoslavije bila i ostala.

Bezumlje bez granica.

Radi se o tome da su Hrvati u Bosni i Hercegovini daleko sposobniji i ozbiljniji politicki igrac koji teoretski ima kapacitet da funkcionise samostalno. Za razliku od kosovsko - metohijskih kolega. No toj hrvatskoj samostalnosti, a po meni i srpskoj samostalnosti u Bosni i Hercegovini nema mesta niti razloga. Jedino Bosnjaci cini mi se ne zele samostalnost od BiH.

Bosna i Hercegoivina je malo ozbiljnije i vrednije pitanje od bilo koje od 3 jugoslovenske narodnosti koje su ispolitizovane do bezumlja i rade na svoju stetu. Verovatno iz straha od nedavnog uzasnog iskustva. Pitanje je malo vise dobre volje i bice to sve mnogo, mnogo bolje.

Ova gornja primedba 20 ili 12 % Hrvata u BiH, tako me podseca na slicno prebrojavanje Srba u Hrvatskoj svojevremeno. Uzas. Losa je ta prica skroz.

No tema je Kosovo i Metohija.
Kindzadza

#3287 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Kindzadza »

Nemojmo biti naivni... Kosovo nije dobilo nezavisnost zbog nikakve ugrozenosti, vec iz razloga sto ce cionisticki lobi puno lakse, bogatstvo kosovskih ruda kontrolisati preko Albanaca, nego li preko Srba.
Stoji da se u sv. i domacim medijima podvlaci humanitarna katastrofa Albanskog zivlja, pa i to da Srbija placa cenu (Kosova) za zlocine i prkos MZ 90tih., no istina je miljama od te teze... Jedini termin koji je opravdan u slucaju Kosova je puki interes imperijalista.
Sa Srbijom je isti slucaj kao i kod zapadnih imperijalista. Zabole Srbiju "stojko" za pravoslavljem i manastirima, samo i jedino Srbiju dole zanima lova.
Dalje, slucaj Kosova u zap. diplomatskim krugovima je jos i poznat kao "mali Izrael"...
No, drugom prilikom o tome, kosovskom enormnom bogatstvu... Britansko-francuskom rudnom konzorciju koji je usred sankcija Srbiji (1993 g.) sa Milosevicem sklopio ogovor (vredan 1,5 milijardi DM-ova) o eksploataciji odredjenih (posebnih) ruda sa Kosova.., ali, i o tome kako je Jeremic govorio Arapima kako je 1/2 musliman (kada je lobirao protiv KS nezavisnosti).
heckler

#3288 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by heckler »

Ma jasta, neodgovarajuca opustena odokativna paralela nikako ne uzeti za ozbiljno..... ali uvijek na stetu BiH :wink:

To kao i "nenamjerne" racunovodstvene "greske" na obracunu plate. Nikako da se zajebu sebi odvaditi malo nego uvijek preko ledja radnika itd itd itd.

Jes, sad je losa prica i matematika kad je krenula po zlu originalnih "matematicara" i "statisticara". Dok su oni mjerkali svako krvno zrnce od triglava do vardara i sklapali kombinacije i matematike tad je bio "nacionalni interes". Sad kad je to matematicko slaganje i statisticarenje dovelo do 2 traktorijade uz trecu koja se sprema sad je postalo "onaaaaakoooo, bezze, retrogradno, nazadno i nemoderno" :lol:

I ne, tema je KOSOVO, tzv metohiju ni 3/4 srba nebi znalo na mapi nacrtati da im zivot ovisi o njoj.
bokakotorska

#3289 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by bokakotorska »

heckler wrote:Ma jasta, neodgovarajuca opustena odokativna paralela nikako ne uzeti za ozbiljno..... ali uvijek na stetu BiH :wink:

To kao i "nenamjerne" racunovodstvene "greske" na obracunu plate. Nikako da se zajebu sebi odvaditi malo nego uvijek preko ledja radnika itd itd itd.

Jes, sad je losa prica i matematika kad je krenula po zlu originalnih "matematicara" i "statisticara". Dok su oni mjerkali svako krvno zrnce od triglava do vardara i sklapali kombinacije i matematike tad je bio "nacionalni interes". Sad kad je to matematicko slaganje i statisticarenje dovelo do 2 traktorijade uz trecu koja se sprema sad je postalo "onaaaaakoooo, bezze, retrogradno, nazadno i nemoderno" :lol:

I ne, tema je KOSOVO, tzv metohiju ni 3/4 srba nebi znalo na mapi nacrtati da im zivot ovisi o njoj.
Jak je gornji tempo i greske su mnoge i logicne, jer se srlja,

u svakom slucaju niti je procenat stanovnistva Kosova i Metohije razlog sadasnjim desavanjima niti je procenat Hrvata uu Bosni i Hercegovini moguci razlog nekog teoretskog odcepljenja.

A Metohija, ona je u onom delu - ALL ABOUT :)

lako je za 3/4 Srba, drago mi je da ti znas ;-)
DrugaGimnazija

#3290 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by DrugaGimnazija »

Tu se slazemo, ali Hrvati (i Srbi) u BiH imaju po trecinu vlasti i pravo veta na svim nivoima. Da li je Srbija spremna Albancima dati to isto pravo, ako se ne bi otcijepili?

Ja razumijem da je ovo teoretska rasprava, posto se Kosovo vec otcijepilo, ali me interesuje nivo spremnosti Srbije da Albancima izadje u susret. Dakle, da li bi Srbija dala Albancima sva prava koja Srbima nudi BiH?
bokakotorska

#3291 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by bokakotorska »

DrugaGimnazija wrote:

Tu se slazemo, ali Hrvati (i Srbi) u BiH imaju po trecinu vlasti i pravo veta na svim nivoima. Da li je Srbija spremna Albancima dati to isto pravo, ako se ne bi otcijepili?

Ja razumijem da je ovo teoretska rasprava, posto se Kosovo vec otcijepilo, ali me interesuje nivo spremnosti Srbije da Albancima izadje u susret. Dakle, da li bi Srbija dala Albancima sva prava koja Srbima nudi BiH?
Druze sta je Srbija danas ? Ja nisam siguran ako ti znas reci. Isto tako tesko mogu da odgovorim na pitanje sta je Bosna i Hercegovina danas.

Svakako ono sto su ove dve danas po meni nije volja njihovih naroda.

Ta trecina prava i veta narodnosti BiH nisu evolutivno stekle svojim politickim razvojem. Niti im je ta prava i nadleznosti dala Bosna i Hercegovina vce MZ. To je izdiktirano od onih koji su se igrali rata sa Jugoslovenima u Bosni i Hercegovini. Sada ti Jugosloveni nemajuci sta drugo krecu u medjusobnu pricu na osnovu stranog diktata.
Mislim da treba da sazri svima da je to tudja prica, a ne njihova. Onda opet moraju krenuti od nje ali u svom interesu. I napraviti bolju Bosnu i Hercegovinu no sto je sada. Naravno u resavanju ce se morati imati u vidu uzajamna katastrofalna iskustva proizisla iz gradjanskog rata koji su medju sobom vodili Jugosloveni BiH.
Ne razumem sta Srbija daaje Srbima u BiH ? Ona nema tu poziciju po mom shvatanju stvari.

Kosovo i Metohija je slozeniji problem mislim, jer se ne radi o Jugoslovenima. Jer je ona kao i Makedonija srediste bivseg Istocnog pitanja. Sada je opet to medjunarodni problem ali koji sasvim izlazi iz okvira i nadleznosti Evropske Unije.
Pitanje zato ne moze biti sta je Srbija spremna dati, niti ona ima sta da daje u tom smislu. Redosled hijerarhije je valjda SAD, Rusija, EU, a onda zelje slusalaca i rodbine ako muzika ne bude vec umorna :)
DrugaGimnazija

#3292 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by DrugaGimnazija »

Ono sto ja pokusavam da kazem je da Srbija, ustvari, nije spremna Albancima dati slobode tipa onih koje Srbi uzivaju u BiH.

A bez takvih ustupaka se stvarno ne mogu nadati da ce im se Kosovari vratiti u okrilje.
CSKA

#3293 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by CSKA »

Samo ima jedna mala cinjenica.Srbima u BiH niko nije dao ova prava,entitesko glasanje itd...nego je to plod rata,i sporazumom u Dejtonu.Cisto sumnjam da bi i jedan Bosanski/Bosnjacki politicar ova prava dao 1991 godine.

Logika koja bi sledila onda je,ako Albanci imaju polugu kocenja u Srbiji,onda bi trebali i BiH Srbi da je imaju,ili obe zemlje da budu gradjanske napravljenje.To je sve naravno SF,niti ce Albanci ikada biti vise u sklopu politickog sistema u Srbiji,a nece ni skoro zazivjeti gradjanski sistem ni u Bosni i Hercegovini.
bokakotorska

#3294 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by bokakotorska »

Da, da ali ja mislim da bez politickih Srba - Bosne i Hercegovine nebi bilo na mapi. Bez obzira sto neko od Jugovica moze reci, bas im hvala nisu se trebali truditi :) Radi se o tome da je nebi bilo ovakve u ovim granicama kakvu je poznajemo. I volimo predpostavljam.
Mozda na 3 nacina, no ona je otadzbina svima trima narodnostima. To cak ni MZ menadzment ne ospori, a osporio nam je mnogo sto sta.

Kada se radi o politickim Albancima, stvari drugacije stoje, jer Kosovo i Metohija su politiicki postojali i postoje i danas bez ikakvog njihovog preovladjujuceg upliva. Do 99 apsolutna nula, a od 99 opet nula. Sami tome slabo doprinese. To potvrdjuje strana uprava i vojska koje odrzavaju svoje politicko, za sada prilicno mrtvo cedo.

Danas je politicko Kosovo i Metohija svetska politicka nakaza, inkubator koga regulise kako ko hoce. I dokle hoce. Za sada prilicno jednokratno.

:)

CSK

Razumem sta govoris ali ima i detalj da ni Bosnjacima njihova danasnja prava nije dala BiH. Ni Hrvatima. Sva danasnja prava u BiH dala je MZ, istina na osnovu ratnih zbivanja, ali i njihovih interesa i eventualno trenutnih mogucnosti.

Druga je stvar sta politicke "elite" govore. Mene to nikada nije puno interesovalo bar kada se o nasim radi. Ono Svetsko a nase tu ne drzi vodu.
Last edited by bokakotorska on 04/01/2012 04:27, edited 1 time in total.
Hunkar

#3295 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Hunkar »

Kindzadza wrote:Nemojmo biti naivni... Kosovo nije dobilo nezavisnost zbog nikakve ugrozenosti, vec iz razloga sto ce cionisticki lobi puno lakse, bogatstvo kosovskih ruda kontrolisati preko Albanaca, nego li preko Srba.
:shock: :shock: :shock: :-) :-) :-) :lol: :lol: :lol:

molim vas, sta vi pusite u slobodno vrijeme, da i ja probam :D ... stvarno mi ne ide u glavu kako dolazite sa ovim teorijama :D
tbv

#3296 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by tbv »

borili ste se za veca prava, odnosno dominaciju Srba na Kosovu pa ste izgubili, sad se poklopite i prihvatite poraz, u BiH ste dobili, sto mozete da zahvalite Aliji i kurvi Europi koja se boji islamske drzave, iako niko nije ni htio uspostavu islamske drzave, sto potvrdjuje suspendovani Ustav RBiH...

i btw. rat je bio agresorski, nepravedan i genocidan... ali ovo nije tema o tome, pa se mozda sukobimo na drugom mjestu.. pozz - zivjela Republika Kosovo - smrt fasizmu-sloboda narodu!
CSKA

#3297 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by CSKA »

bokakotorska wrote:Da, da ali ja mislim da bez politickih Srba - Bosne i Hercegovine nebi bilo na mapi. Bez obzira sto neko od Jugovica moze reci, bas im hvala nisu se trebali truditi :) Radi se o tome da je nebi bilo ovakve u ovim granicama kakvu je poznajemo. I volimo predpostavljam.
Mozda na 3 nacina, no ona je otadzbina svima trima narodnostima. To cak ni MZ menadzment ne ospori, a osporio nam je mnogo sto sta.

Kada se radi o politickim Albancima, stvari drugacije stoje, jer Kosovo i Metohija su politiicki postojali i postoje i danas bez ikakvog njihovog preovladjujuceg upliva. Do 99 apsolutna nula, a od 99 opet nula. Sami tome slabo doprinese. To potvrdjuje strana uprava i vojska koje odrzavaju svoje politicko, za sada prilicno mrtvo cedo.

Danas je politicko Kosovo i Metohija svetska politicka nakaza, inkubator koga regulise kako ko hoce. I dokle hoce. Za sada prilicno jednokratno.

:)

CSK

Razumem sta govoris ali ima i detalj da ni Bosnjacima njihova danasnja prava nije dala BiH. Ni Hrvatima. Sva danasnja prava u BiH dala je MZ, istina na osnovu ratnih zbivanja, ali i njihovih interesa i eventualno trenutnih mogucnosti.

Druga je stvar sta politicke "elite" govore. Mene to nikada nije puno interesovalo bar kada se o nasim radi. Ono Svetsko a nase tu ne drzi vodu.
E to je ono sto i mene cudi cijelo ovo vrijeme.Kako jedna drzava,narod,politicki sistem,koji nema te trzavice kao mi npr;tri naroda,ili kao Makedonija...imaju svu podrsku zapada,ne uspijeva nikako da sagradi gradjansko drustvo.To sto prave Srbi na sjeveru Kosmeta je kao da udara musica u slona,ili ti u prevodu po naski p*kin dim,koliko to smeta vlastima u Pristini pri odluci da se napravi normalna drzava.
Imaju sve,90% stanovnistva cini jedna nacija,niko ih ne koci iznutra,podrsku zapada,zemlja nije unistena ratom kao BiH...a opet nazalost moram reci da smo mi Amerika za njih.

Amerikanci donesu slobodu,ali demokratiju ne 8) .
bokakotorska

#3298 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by bokakotorska »

Problem je sto tih 90% danasnjeg stanovnistva Kosova i Metohije nisu nikada ni bili gradjansko drustvo, od kada propade otomansko drstvo, a to je jako dugo, jer je i taj proces trajao dugo.

XX vek je za njih nesto sto se drugima desilo, ne sto ja to mislim, vec jednostavno sto nisu ucestvovali. U balkanskim ratovima borise se za Carstvo, sami sebi ni na pamet pali nisu, jer nisu ni mislili da su sta drugo. Uostalom u okvuri Turske zaista jesu dali velike ljude, ali Turskoj. To su velikani Turske i Egipta pre svega, tamo su im i spomenici danas. U rodnim mestima tih njihovih velikana slabo cega ima. To je ta razlika izmedju naseg Mehmed Pase Sokolovica i ostale ekipe.
U Iom svetskom kapiram da su i dalje kontali da je to samo ruzan san, nisu stigli ni da se opredele, a on vec prosao. Isece ih u pola lule duvana.
U drugom su istripovali da su Italijani Turci, pa opet po starom.
Kasnije od 45te dzabe je i Tito krecio i vukao ih za usi u partiju, ne pale se ljudi na to. Ne moze silom Baba u raj. Juga ih gruvala lovom, zidala Univerzitet, dovodilla ih na celo drzave... Jok bre, ne ide.

Ako dobro prizivam secanje zadnji njihov dogadjaj u skladu sa regionalnim desavanjem je Prizrenska Liga, a to mu dodje druga polovica XIXog veka. I to su im vodili likovi koji su za sebe skontali da nisu bas Turci ali su radili ono sto umeju, a umeli su bas sto i Turci. Maler se zacementirao kad su istripovali da im AU suflira usld nemoci Turske. To ih je pokopalo, kao i mnoge kolege im.

Ne radi se o potcenjivanju, vec o prostoj cinjenici da ti ljudi funkcionisu na drugim valovima, prilicno dobrim i zdravim (ja sam stara reakcija) ali potpuno nekompatibilnim sa XX vekom. Sada se kao ufuravaju u XXIom na americke misice u Evropsku Uniju :zoka:

Zeka je u tome da ameri jesu nesto sasvim drugo. SAD nema veze sa politickom Evropom sem kao revnosni poreznik. SAD ne trosi istu politiku u svojoj kuci kao EU. To su dva jako razlicita sveta. Tako ispada da Ameri i da hoce, a nece, nemaju cemu da ih nauce. Sad "Kosovari" nadjose zescu skolu za prijemni, a u osnovnoj i gimnaziji behu samo na ekskurzijama. Tu je mali deo njihovog ali i jos veceg Evropskog problema. Amere i ovako bas bole usi kako se zivi na KiM, dok se glanca Bilova bista, sve je potaman.

Znaci "dakne Bile" i sta bese u drugoj strofi ? Neeeemamo pojma. Muke.

Povrh sveg jada sad kad se kao Evropa naostrila da resi stvar, zapade im baba Angelija, a Britanija, iskusno, vec pocela da gleda svoja posla.
Maler za malerom, od sve prefrigane Evrope uleteli im Hansovi za sponzore, tako poznati po svojm politickom anafabeltizmu vascelom svetu. Daj Boze da nas ne uvale opet u neku njihovu frankenstajnovsku pricu. Tradicionalno efikasnu sa horor zapletom i jako glupu, sa rokom trajanja cirka 3,5 godine.

Ruku na srce to im je rekord za sada, cim krenu i svoga atara. Ne znam ni sta se pale da hodaju okolo i plase decu.

Izvini ja oduzih al ko ti je kriv kad si u losem drustvu :)
ultima_palabra

#3299 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by ultima_palabra »

Drže Albance u potlačenom položaju 100 godina i onda se čude kako "ni uz američku podršku" za punih 12 godina Kosovari ne napraviše ni manje ni više nego "građansko društvo" :-) Dok je KFOR glavna vlast u zemlji i dok susjedna Srbija instalira šverc i kriminal kao službenu politiku na 10% teritorije Kosova :oops:

Naravno, tu su onda i rudna bogatstva državice površine 10.000 km2 kao glavni uzrok pravljenja presedana u međunarodnom pravu... jer je njih lakše kontrolisati preko organokradica Albanaca nego preko ponosne Srbije koja ne da ni zrna žita neprijatelju :lol:

Bajke su na drugom spratu...
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#3300 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by prljavi Hare »

Kada kreće akcija oslobađanja Kosova i vraćanja pod puni suverenitet Srbije,kako nalaže i Ustav? :oops:
Post Reply