Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
holowey

#3276 Re: Cijene stanova All about

Post by holowey »

rokan wrote:
Oxygenn wrote:Zasto ove nase agencije i ovi sto se bave prodajom/iznamljivanjem stanova po oglasima kriju tacne podatke i lokacije stanova/zgrada nego vecinom insistiraju da se kontaktira telefonom ili da se zakazuju termini za razgledanje :?: :!:
pa da ne bi ti kao kupac otišao i sam se dogovorio sa prodavcem. :) agencije žive od toga i od provizije koju imaju od prodavca, nisu ljudi budale da daju sve podatke i tako omoguće klijentima da ih elegantno zaobiđu. :izet:
ugovorom koji prodavac sklapa sa agencijom, agencija obecava pronaci kupca a zauzvrat dobija proviziju...ali ima jedan maleni clanak koji kaze ako prodavac za vrijeme trajanja ugovora sam nadje kupca, agenciji i dalje ide provizija (formulisano kao pokrivanje troskova oglasavanja i slicno)... kakogod okrenes, agencija nije na gubitku
valter.ba

#3277 Re: Cijene stanova All about

Post by valter.ba »

Oxygenn wrote:Zasto ove nase agencije i ovi sto se bave prodajom/iznamljivanjem stanova po oglasima kriju tacne podatke i lokacije stanova/zgrada nego vecinom insistiraju da se kontaktira telefonom ili da se zakazuju termini za razgledanje :?: :!:
Najgore je sto kriju stvarne cijene po kojima su stanovi prodati pa na taj nacin stvaraju laznu sliku o stvarnoj cijeni po kvadratu na odredjenoj lokaciji. Tako vjestacki pumpaju cijene i dovode u zabludu kako kupce tako i prodavce.
Bilo bi stvarno dobro da oni koji su kupili ili prodali stan kazu da li su i za koliko korigovali pocetnu cijenu? To bi umnogome pomoglo i jednima i drugima jer bi mogli realnije sagledati trziste nekretnina. Tada se stanovi ne bi godinama prodavali po nekim napuhanim cijenama a kupci bi znali da li je i koliko otprilike nekretnina precjenjena. Vlasnici stanova ne bi vise dozvolili kvaziagencijama da ih mjesecima zavlace pricom kako ce se ustvari obogatiti na stanu prosjecne vrijednosti. Kapital bi na taj nacin puno brze putovao a trziste bi ozivjelo. Zato iznesite vasa iskustva ako nije problem :grin:

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
rokan

#3278 Re: Cijene stanova All about

Post by rokan »

holowey wrote:
rokan wrote:
pa da ne bi ti kao kupac otišao i sam se dogovorio sa prodavcem. :) agencije žive od toga i od provizije koju imaju od prodavca, nisu ljudi budale da daju sve podatke i tako omoguće klijentima da ih elegantno zaobiđu. :izet:
ugovorom koji prodavac sklapa sa agencijom, agencija obecava pronaci kupca a zauzvrat dobija proviziju...ali ima jedan maleni clanak koji kaze ako prodavac za vrijeme trajanja ugovora sam nadje kupca, agenciji i dalje ide provizija (formulisano kao pokrivanje troskova oglasavanja i slicno)... kakogod okrenes, agencija nije na gubitku
to samo ako je ekskluzivni ugovor u pitanju. a ako je otvoreni ugovor onda prodavac može da sklapa sa svakom agencijom ugovor i proviziju uzima ona agencija koja ostvari posredovanje. nije tačno da u tom slučaju prodavac mora platiti proviziju još nekoj agenciji. bitno je pročitati ugovor od a do ž, da se vidi šta se potpisuje, da ti neko ne uvali ekskluzivni ugovor ako ti nećeš taj.
rokan

#3279 Re: Cijene stanova All about

Post by rokan »

ukoliko neko od forumaša želi da kupi, proda, iznajmi stan, kuću, zemlju, poslovni prostor neka mi se javi na pp.
valter.ba

#3280 Re: Cijene stanova All about

Post by valter.ba »

Evo ga jos jedan AGENT:lol::lol::lol:

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
eminguso

#3281 Re: Cijene stanova All about

Post by eminguso »

Pozdrav svima.

Novi sam u ovome svemu i imam par pitanja za koja se nadam na mi mozete dati odgovore.

U zadnje vrijeme spominje se dolazak Arapa i njihova potraznja za stanovima, kucama i nekretninama generalno. Koliko je tu istine? Mislim da to nije samo Dodikova prica jer je drug mog brata, tj. njegov otac prodao Arapima kucu u Vogosci (kilometar izvan Vogosce) na tri sprata za 620.000 KM. Zasto to ne bi probali? Neki dan mi drug rece da placaju puno vise nego sto vrijedi. Valjda sto mogu ali dok ne vidim nisam 100% siguran.

Koliko realno vrijedi kuca 2 kilometra od Vogosce, u naselju Blagovac, zavrsena 2012. godine. Prizemlje + sprat, s time da je prizemlje funkcionalno, sprat se treba uraditi, dvije sobe + ogroman dnevni boravak sa kuhinjom, mozda oko 150 kvadrata samo u prizemlju. Jos mozda 500 kvadrata vrta oko kuce. Da li je realno ocekivati od Arapa izvuci 150 hiljada za takvu kucu?
rokan

#3282 Re: Cijene stanova All about

Post by rokan »

eminguso wrote:Pozdrav svima.

Novi sam u ovome svemu i imam par pitanja za koja se nadam na mi mozete dati odgovore.

U zadnje vrijeme spominje se dolazak Arapa i njihova potraznja za stanovima, kucama i nekretninama generalno. Koliko je tu istine? Mislim da to nije samo Dodikova prica jer je drug mog brata, tj. njegov otac prodao Arapima kucu u Vogosci (kilometar izvan Vogosce) na tri sprata za 620.000 KM. Zasto to ne bi probali? Neki dan mi drug rece da placaju puno vise nego sto vrijedi. Valjda sto mogu ali dok ne vidim nisam 100% siguran.

Koliko realno vrijedi kuca 2 kilometra od Vogosce, u naselju Blagovac, zavrsena 2012. godine. Prizemlje + sprat, s time da je prizemlje funkcionalno, sprat se treba uraditi, dvije sobe + ogroman dnevni boravak sa kuhinjom, mozda oko 150 kvadrata samo u prizemlju. Jos mozda 500 kvadrata vrta oko kuce. Da li je realno ocekivati od Arapa izvuci 150 hiljada za takvu kucu?
dodikova priča nije šuplja ali je daleko od istine da se arapi razmeću parama. veći su cigani od nas po tom pitanju. neće ti oni dati nikakve velike pare za nekretninu nego će pokušati i realnu cijenu (znači onu tvoju najnižu) dodatno da obore.
eminguso

#3283 Re: Cijene stanova All about

Post by eminguso »

Pa znam da nece odrijesiti kesu tek tako, ali ta kuca koja je prodana za 620.000 ne vrijedi toliko. Tri sprata, relativno nova, ima i zemlje ali ja joj ne bi dao vise od 500 hiljada.
OldMayor

#3284 Re: Cijene stanova All about

Post by OldMayor »

Ja vjerujem da je kuca van Vogosce za toliko prodana samo ako ima bas podosta zemlje okolo?

Pa u Sarajevu mozes kupiti za te pare kakvu pozelis vilu, mozes kupiti vilu na vrelu bosne dole u aleji.

Ili ti taj jaran laze ili su ti arapi bas glupi, a sumnjam u to jer kolko god njima padaju pare sa neba, ne razmecu se oni tek tako.
manekenka u penziji

#3285 Re: Odg: Cijene stanova All about

Post by manekenka u penziji »

rokan wrote:
eminguso wrote:Pozdrav svima.

dodikova priča nije šuplja ali je daleko od istine da se arapi razmeću parama. veći su cigani od nas po tom pitanju. neće ti oni dati nikakve velike pare za nekretninu nego će pokušati i realnu cijenu (znači onu tvoju najnižu) dodatno da obore.
Posto niko covjeku nije odgovorio evo da ja pokusam: Nazovite me laikom ali je 150 hiljada zaista realno očekivati za novu kuću tolike kvadrature, bez obzira sto je Blagovac u pitanju. Nadam se da su ti papiri uredu.
150 hiljada, ako se ne varam, trebalo bi samo da poklopi iznos uloženog novca u zemljište, materijal i papirologiju.

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk
VjecitiStudent

#3286 Re: Cijene stanova All about

Post by VjecitiStudent »

Zahvaljujući "Arapima" eto nama novog mjehura od sapunice na tržištu nekretnina ili barem jednom njegovom dijelu :-)
VenomousV

#3287 Re: Cijene stanova All about

Post by VenomousV »

koja je normalna cijena za kucu u hrasnom brdu? nije daleko od tranzita, stara je (ne znam tacno koliko), dva sprata, ima zemlje?
prijatelji misle da prodaju, nece da uvlace agenciju a ne znaju koja je realna cijena za traziti
holowey

#3288 Re: Cijene stanova All about

Post by holowey »

VenomousV wrote:koja je normalna cijena za kucu u hrasnom brdu? nije daleko od tranzita, stara je (ne znam tacno koliko), dva sprata, ima zemlje?
prijatelji misle da prodaju, nece da uvlace agenciju a ne znaju koja je realna cijena za traziti
koliko je presla? :D

napisi koja je ulica u pitanju jer cijena kuce uveliko zavisi od toga da li je na klizistu, a hrasno brdo je poznato i kao naselje sa urnebes vodovodnom i kanalizacionom mrezom pa i to utice na cijenu
Baby Jane

#3289 Re: Cijene stanova All about

Post by Baby Jane »

VjecitiStudent wrote:Zahvaljujući "Arapima" eto nama novog mjehura od sapunice na tržištu nekretnina ili barem jednom njegovom dijelu :-)
:thumbup:
VenomousV

#3290 Re: Cijene stanova All about

Post by VenomousV »

holowey wrote:
VenomousV wrote:koja je normalna cijena za kucu u hrasnom brdu? nije daleko od tranzita, stara je (ne znam tacno koliko), dva sprata, ima zemlje?
koliko je presla? :D

napisi koja je ulica u pitanju jer cijena kuce uveliko zavisi od toga da li je na klizistu, a hrasno brdo je poznato i kao naselje sa urnebes vodovodnom i kanalizacionom mrezom pa i to utice na cijenu

ma kakvo kliziste :-)
ona ulica od pekare as pravo pa lijevo :D dobro objasnjenje :D :D mozda 2 min udaljena od pekare
drndalo

#3291 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

Baby Jane wrote:
VjecitiStudent wrote:Zahvaljujući "Arapima" eto nama novog mjehura od sapunice na tržištu nekretnina ili barem jednom njegovom dijelu :-)
:thumbup:
I ja sam cuo da Arapi nude milione za dedinu zemlju, samo jos nikako da vidim te sto nude, i da vidim to sto nude... A nude mudo labudovo...
Baby Jane

#3292 Re: Cijene stanova All about

Post by Baby Jane »

e, trebas biti maher, pa ih navuci, prosuti suplju, haman izvor Zem-Zem na tvojoj zemlji...

A, to da kupuju i grade, kupuju, i grade. I onako nam je trziste nekretnina katastrofa hem sto se tice cijene, a Bgme i kvalitete. Napumpat ce se cijene okolnih kuca, cak i ta neka njihova silna elitna naselja kad se izgrade, cisto sumnjam da ce neko tu zivjeti, samo ce zjapiti prazna. Tako da narusavaju i estetiku (slazem se da nije neka, ali zasto dodavati sol na ranu??!)

Ja bih radije da ulazu u proizvodnju i radna mjesta, pa ako im ima potrebe da bas zbog privrede i industrije prave naselja, kupuju stanove, svaka cast! Ako su motivi drukciji, neka hvala. Dosta nam nas.
jahh

#3293 Re: Cijene stanova All about

Post by jahh »

A sto mi ne odemo njima ulagati u industriju i proizvodnju? Kod nas svi ocekuju od drugih da im pomognu i rijese problem u drzavi.
Baby Jane

#3294 Re: Cijene stanova All about

Post by Baby Jane »

jahh wrote:A sto mi ne odemo njima ulagati u industriju i proizvodnju? Kod nas svi ocekuju od drugih da im pomognu i rijese problem u drzavi.
:lol: :lol:

Zato sto nemamo tog kapaciteta. Cim dosegnemo taj nivo, i bude potencijala u trzistu, naravno da trebamo. Trenutno smo zemlja u tranziciji sa oslabljenim institucionalnim i trzisnim kapacitetima.

holy crap, nekome se mora i osnovno objasnjavati.

P.S. glupo pitanje.
jahh

#3295 Re: Cijene stanova All about

Post by jahh »

Mislis ne zelimo imati taj kapacitet? Sto ne bi imali, tolike vode, rude, obradivog zemljista, neki zakoni su cak veoma povoljni kod nas kad poredis sa Europom.
Baby Jane

#3296 Re: Cijene stanova All about

Post by Baby Jane »

Obrati paznju na dio "zemlja u tranziciji"

djizuz

Haj' ok, mozda nisi te struke. Ugl, ne ide to preko noci. A, porediti BiH i UAE je u najmanju ruku smijesno.
neki

#3297 Re: Cijene stanova All about

Post by neki »

svaki dobar period u istoriji ove zemlje je bio mjehur od sapunice, tako da ne vidim razlog zasto se ne bi radovali jos jednom
rokan

#3298 Re: Cijene stanova All about

Post by rokan »

gore nisu loše cijene samo što svi kažu da su blizu tranzita a ono na vrh brda. :-)
eminguso

#3299 Re: Cijene stanova All about

Post by eminguso »

OldMayor wrote:Ja vjerujem da je kuca van Vogosce za toliko prodana samo ako ima bas podosta zemlje okolo?

Pa u Sarajevu mozes kupiti za te pare kakvu pozelis vilu, mozes kupiti vilu na vrelu bosne dole u aleji.

Ili ti taj jaran laze ili su ti arapi bas glupi, a sumnjam u to jer kolko god njima padaju pare sa neba, ne razmecu se oni tek tako.

Ne laze. Pitao sam mu i brata i najboljeg druga kazu isto tako. Ima dosta zemlje ali su predobro prosli.
rokan

#3300 Re: Cijene stanova All about

Post by rokan »

eminguso wrote:
OldMayor wrote:Ja vjerujem da je kuca van Vogosce za toliko prodana samo ako ima bas podosta zemlje okolo?

Ne laze. Pitao sam mu i brata i najboljeg druga kazu isto tako. Ima dosta zemlje ali su predobro prosli.
laže, vjeruj mi. :wink:
Post Reply