Biciklom kroz Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bombašica

#3276 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by bombašica »

BlackCaviar wrote:
hakazvaka wrote:Image
Shimano XT hidrauliku :)
Najs :)

Neg, ho'š ti prodat bacikl za male pare :P

Eborg wrote:Bicikloljupci, gdje držite svoje vozilice u stanovima? Ja sam svoj do sada čuvao u garaži no sada ću ga trebati držati u stanu.

Skeptičan sam po pitanju balkona (hrđa, vlaga?) a hodnik mi se nekako ne koristi u te svrhe. Dobio sam neku ludu ideju da napravim kuke na zidu ostave i tamo ga nakačim dijagonalno ali valjda će me proći. :-)

Kod mene je bike prava kamila tako da zauzima puno prostora fakat.

Mog magarca držim u garaži mada ga pokušavam uvesti u stan. Samo trebam riješiti problem zvani "ostali ukućani" :lol: Bajk je puno sigurniji kad je u stanu. Ne bih ga ostavio čak ni na balkon jer znam da su nekom ukrali bajk i sa balkona...

i gdje reće da ti se nalazi garaža :razz:
Adi_vp

#3277 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Adi_vp »

hakazvaka wrote:Vec 7 dana bez bicikla :(
Gdje je zapelo? :D
kojeime

#3278 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by kojeime »

Eborg wrote:Bicikloljupci, gdje držite svoje vozilice u stanovima? Ja sam svoj do sada čuvao u garaži no sada ću ga trebati držati u stanu.

Skeptičan sam po pitanju balkona (hrđa, vlaga?) a hodnik mi se nekako ne koristi u te svrhe. Dobio sam neku ludu ideju da napravim kuke na zidu ostave i tamo ga nakačim dijagonalno ali valjda će me proći. :-)

Kod mene je bike prava kamila tako da zauzima puno prostora fakat.
U ciklocentru je bilo kupiti samostojece nosace za bicikl. Dakle stavis nosac na pod, produzis ga do plafona tako da se nosac podupire i podom i plafonom i na nosac okacis bicikl. Prednost je sto mozes pomjerati nosace kak oti treba. BOlje nego busiti zid i stavljati kuke ili zidne nosace.

Hodnik je najbolje rjesenje bez obzira sto ti se ne svidja. Ako ne u hodnik sta ti preostaje, dnevna, spavaca soba, kupatilo? Hodnik je najbolji ako imas mjesta u hodniku.

Ljudi bicikle koriste na zidu sobe kao skulpture.
alica.k

#3279 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by alica.k »

jedno pitanjce...biciklo i zima+sarajevo? jel moguce?
saga

#3280 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by saga »

Moguće jeste, kako tačno... ne znam :-D
Tatin jedan kolega tokom cijele godine ide biciklom na posao. Snijeg, kiša, mećava, -20°C, +40°C... uvijek čovjek pedala.
Osim adekvatne odjeće, vjerotvatno čovjek ne treba bit smotan, i znat se snaći na onom ledu silnom zimi... ja sumnjam da bih to uspjela...
alica.k

#3281 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by alica.k »

saga wrote:Moguće jeste, kako tačno... ne znam :-D
Tatin jedan kolega tokom cijele godine ide biciklom na posao. Snijeg, kiša, mećava, -20°C, +40°C... uvijek čovjek pedala.
Osim adekvatne odjeće, vjerotvatno čovjek ne treba bit smotan, i znat se snaći na onom ledu silnom zimi... ja sumnjam da bih to uspjela...
volila bih znati da nije bas nemoguca misija :) prije kupovine bicikla :)
ma pretpostavljam da se moze...
Control panel

#3282 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Control panel »

alica.k wrote:
ak imaju zimske gume za automobil valjda imaju i za bicikl. :-D
naja22

#3283 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by naja22 »

Control panel wrote:
alica.k wrote:
ak imaju zimske gume za automobil valjda imaju i za bicikl. :-D
Kad smo vec kod toga, ako ima i mene interesuje :D Nego, mogu li ja staviti neku deblju gumu na svoje biciklo ili to zavisi do de felga ?
alica.k

#3285 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by alica.k »

kojeime

#3286 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by kojeime »

alica.k wrote:jedno pitanjce...biciklo i zima+sarajevo? jel moguce?
Prije zime dolaze kise. Dakle trebalo bi misliti na neku kabanicu. Problem sa kabanicama je da se podizu sa nogu za vrijeme voznje pa otkrivaju noge. To znaci da bi bilo bolje kupiti posebno hlace protiv kise i posebno gornji dio koji moze biti ili kakva kabanica ili nepromociva jakna. E sad, sve te stvari se prave od najlona a to znaci da kada to obuces, oznojices se brzo. A ta odjeca od materijala koji isparavaju znoj je skupa. Pa biraj.

Kroz dublji snijeg se ne moze voziti. Cak i ako nije dubok snijeg tako je tesko da ces brzo odustati. Osim ako bas nemas snage i volje za to. Mozes normalno voziti po suhom. Vazno je da se utoplis, narocito moras obratiti paznju na noge, pogotovo koljena. Ako vozis po snijegu obrati paznju jer ce ti se pokvasiti tockovi/gume a onda ti (kao i kada vozis po kisi) kocnice slabije hvataju.

Rukavice, ne vunene ili slicno vec neke windproof, ruke (sake, prsti) su ti na guvernali izlozene direknim udarima vazduha dok vozis, a malo se pokrecu, pa se lako smrznu. Isto tako usi moras zastititi. U prodavnicama kao sto je Ciklocentar imas kupti grijace za noge i ruke, pa pogledaj i to. Na primjer: http://kellysbike.com/index.php?id=hr_b ... es_name=hr pa klikni na accessories.

Obrati paznju da udises kroz nos a izdises kroz usta. NIje ugodno udisati punim plucima hladan zrak. Ako ne mozes tako, bilo je kupiti u Army-shopu i Intersportu maske za usta od neoprena. Nesto kao ovo: http://www.sportsbasement.com/istar.asp ... U-7204.jpg ili ovo: http://www.cycletreads.co.nz/images/products/21.593.jpg

Naocale, ako ne mislis da ti od udara hladnog vazduha suze oci pa od suza neces vidjeti kuda vozis, trebaju ti naocale. Najbolje sa promijenjivim staklima, tamne za sunce, prozirne za tamnije vrijeme. Nesto kao: http://www.buyincoins.com/images/show/b ... ens-02.jpg Ja sam svoje kupio u Ciklocentru za 25KM, osim dva para stakala imaju i dodatni okvir unutar pravog okvira za dioptrijska stakla (nosim naocale, ne sociva)

Uglavnom racunaj da ti je dok vozis hladnije nego kada mirujes. Gledaj na voznju kao da vjetar udara u tebe, to znaci da ako je napolju temperatura recimo 0, tebi moze biti hladno kao da je -5. U skladu sa tim se i obuci. I znaj jos jedno, kada se utoplis za vrijeme voznje ces se oznojiti. Znoj na tijelu i hladnoca kao sto znas nisu dobra kombinacija za zdravlje. A to znaci da ce ti mozda trebati odjeca da se presvuces u suho kada dodjes na cilj voznje.

Ja bih (ja sam :)) za bicikl zimi kupio tehnicku odjecu znaci radjenu od materijala kao sto su Polartec, Goretex, Dryout, Dryway, Windstopper... To su materijali koji griju, isparavaju vlagu(znoj) zaustavljaju vjetar. Niposto pamuk, pamuk se natopi znojem, spooro se susi i onda se zmrzavas. Odjeca potrebna za biciklizam je sto se materijala tice slicna planinarskoj odjeci. A u Sarajevu planinarsku odjecu mozes naci jeftiniju nego biciklisticku odjecu, pa gledaj u prodavnicama planinarse odjece. Recimo Mckinley planinarsku majicu koja isparava znoj mozes kupiti za 20KM u Intersportu a biciklisticka majica koja ima istu funkciju u Ciklocentru kosta 50KM. Cak u Skinyju u BBI mozes naci i gacice od tih materijala. Ovo govorim jer je duge gace i majice od tih materijala lako kupiti recimo u Intersportu ili Northlandu, ali slip gacice ili bokserice tamo nema, samo sam ih vidio u Skinyju i to pod brandom Huber.

I da znas ako kupujes tu odjecu svi slojevi ti moraju biti od tih materijala. Nema smisla imati jaknu koja isparava znoj ako nosis prvi sloj uz tijelo, recimo potkosulju, od pamuka. Potkosulja se natopi znojem i jakna ili kosulja koja isparava znoj ti ne moze onda nista pomoci.

Sto se guma tice za zimsku voznju:

http://www.schwalbe.com/gbl/en/produkte ... rodukt=139

Njemacka firma pa sigurno nece biti tesko i skupo naruciti iz Njemacke.

Ja planiram kupiti ove za svakodnevnu voznju: http://www.schwalbe.com/gbl/en/produkte ... rodukt=134
semso_bonaparte

#3287 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by semso_bonaparte »

alica.k wrote:jedno pitanjce...biciklo i zima+sarajevo? jel moguce?

sto da ne, adekvatno se obuci
i naravno, neces na biciklo kada je vani mecava ili prolom oblaka
tada ces autom ili traNvajem,
sacekati 3 ili 4 dana dok ne ociste ulice i opet na biciklo, naravno pazljivije voziti
hajde ionako je svake godine sve manje i manje snijega, zadrzi se nekih mjeces dana maksimalno
strpimo se tih mjesec dana :)
alica.k

#3288 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by alica.k »

hvala vam svima :)
znaci moguce je.

o stvarima kao odjeci sam vec razmisljala...planinarsku odjecu vec imam pa cu vidjet sta je od toga prakticno...

i naravno, po mecavama, pljuskovima i dubokom snijegu nisam ni mislila...ulice se ciste i tako, ruta koju bi ja isla svako jutro je (nadam se) isto ociscena uglavnom, al ono...ipak me bilo strah jer ako auto trebas opremat za zime, sigurno trebas i biciklo :)
cappy_tempo

#3289 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by cappy_tempo »

posto po zimi bacim voznju do fast fooda da se popravim malo ili beze da skratim vrijeme ne oblacim se nesta posebno ali oblacenje ide fantomka 10KM u army shopu ona sto specijalci nose,dukserice,majica kratkih rukava,trenerka i rukavice sa prstima i onda mi za pola sata dodje da se gol skinem koliko mi bude vruce :D . nema stajanja,zajebavanja i slicno kao kad je ljeto jer sto rekose jebeno je kad si mokar na minusu ali eto ja to brzinski bacim krug i odma kuci :mrgreen:.

na gumama koje koristim ljeti sam vozio i po zimi i isto mi ga dodje,gdje je led usporim i lagano vozim,a gdje je suho zaletim se kao i ljeti :mrgreen: .
DadoHacked

#3290 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by DadoHacked »

Sto se tice parkiranja bicikla u stan/kucu, sobu. Ja sam to sam rjesio, otisao u OBI nasao dva odgovarajuca nosaca, malo ih prepravio, oblozio ih gumom, zavrnuo na zid i okacio biciklo. Uradio neku slikicu na zidu iza nosaca neki 50cm sa 50cm cisto da bi malo ljepse izgledalo kada se okaci biciklo i da bi sprjecio eventualnu prljavstinu na zidu. Super je, boje iste kao na biciklu, uglavnom odlicno izgleda. Samo malo maste i to je to.
semso_bonaparte

#3291 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by semso_bonaparte »

aaaa ima li kakvih prekrivaca ili cerada, posto ce biti na balkonu, eto da ne kisne i da se manje prasi
i naravno stavljam 1kg toatne masti na lanac i ostale "podmazujuce" komponente
naja22

#3292 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by naja22 »

A meni niko da predlozi neko dobro planinsko biciklo po mogucnosti da ima u ciklocentru ?? Volio bi po snijegu malo voziti pa svaki savjet bi dobrodosao, imam trenutno neko kinesko biciklo :-) Ali moram priznati za cijenu koju sam ga platio, dobro me jos uvijek sluzi :D :D
bombašica

#3293 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by bombašica »

jedno bitz pitanje, koliko košta nogara za bike, i gdje je najjeftinije zbaviti? :D
Adi_vp

#3294 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Adi_vp »

Penny plus 14 km-ova dobra skroz...
Adi_vp

#3295 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Adi_vp »

naja22 wrote:A meni niko da predlozi neko dobro planinsko biciklo po mogucnosti da ima u ciklocentru ?? Volio bi po snijegu malo voziti pa svaki savjet bi dobrodosao, imam trenutno neko kinesko biciklo :-) Ali moram priznati za cijenu koju sam ga platio, dobro me jos uvijek sluzi :D :D
Ja sam uzeo GT Avalanchea za nešto malo jače od 600 km.Prezadovoljan sam bajkom fkt.Nema ih više ali dobar bajk imas u CC-u za 6 stoja uvijek :D
naja22

#3296 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by naja22 »

Adi_vp wrote:
naja22 wrote:A meni niko da predlozi neko dobro planinsko biciklo po mogucnosti da ima u ciklocentru ?? Volio bi po snijegu malo voziti pa svaki savjet bi dobrodosao, imam trenutno neko kinesko biciklo :-) Ali moram priznati za cijenu koju sam ga platio, dobro me jos uvijek sluzi :D :D
Ja sam uzeo GT Avalanchea za nešto malo jače od 600 km.Prezadovoljan sam bajkom fkt.Nema ih više ali dobar bajk imas u CC-u za 6 stoja uvijek :D
Moze znaci i za malo zahtjevnije terene, ako nekad odem u prirodu na planinu i slicno ? :)

Ma ja bi negdje u radnji ako moze u rate :D :D
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#3297 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by bordo gandalf »

bombašica wrote:jedno bitz pitanje, koliko košta nogara za bike, i gdje je najjeftinije zbaviti? :D
8 km capriolo cengic vila
dadoka84

#3298 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by dadoka84 »

Nemoj uzimat celicne, teske su po pola kile...
adnandus

#3299 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by adnandus »

rashtiman wrote:
bombašica wrote:jedno bitz pitanje, koliko košta nogara za bike, i gdje je najjeftinije zbaviti? :D
8 km capriolo cengic vila

6,50 aluminijska za motažu na sredinu rama u CC u Halida innu
bar sam je ja toliko platio prije mjesec ako nisu poskupili
Better Man

#3300 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Better Man »

naja22 wrote:
Adi_vp wrote:
Moze znaci i za malo zahtjevnije terene, ako nekad odem u prirodu na planinu i slicno ? :)

Ma ja bi negdje u radnji ako moze u rate :D :D
Možeš na rate uzeti u Ciklo centru!
Post Reply