Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
strong69

#3276 Re: Americki predsjednicki izbori: Barack Obama The President!!!

Post by strong69 »

Karabaja wrote: Barack Hussein Obama Olsun
:lol: :lol: :lol:
I meni je drago zbog Obame. 60-tih godina crnci nisu mogli uci u restorane i autobuse i provodena je rasna diskriminacija. Danas je crnac predsjednik. Velika pobjeda.
ponosna_manjina

#3277 Re: Americki predsjednicki izbori: Barack Obama The President!!!

Post by ponosna_manjina »

Ja bih svjetlo zvao tama da te nije Obama :D
Orbini

#3278 Re: Americki predsjednicki izbori: Barack Obama The President!!!

Post by Orbini »

Predlazem moderatoru da se ovaj ili topic zatvori ili ogranici samo na izbore - jer su izbori bili tematika. A izbori su zavrseni.

U svakom slucaju bi bilo dobro da se otvori novi topic gdje bi mogli da diskutujemo o mogucoj strategiji,.. posljedicama, efektima, .. obamine politike na nase politicke prilike - sto nas najvise i interesuje. Jer primjetna je euforuija koja je pomalo djetinjasta.

Znaci druga tematika i bolje je da najavim topic negoli da se covjek zalijece i bude obrisan, a koliko vidim prilicno si lak na gumici, sto je pomalo i neprofesionalno. Nema svrhe lijepiti drugu temu o Obami na ovu o izborima jer su izbori zavrseni.
elSaik

#3279 Re: BARACK OBAMA NOVI PREDSJEDNIK SAD-a!!!

Post by elSaik »

turban wrote:Americki izbori su pokazali mentalni sklop danasnjeg insana..koji je spreman promjeniti misljenje preko noci.Ne zaboravimo da je ova Amerika koja je glasala za Obamu u vecem slucaju(u ranijim izborima) glasala za mnoga zla sirom zemaljske kugle... :?
Tek kad je bjeda zakucala istima na vrata promjenili su misljene.Ja licno ne vjerujem u neku Americku demokratiju koja se zasniva na kapitalistickim nacelima.Obama ce dozivjeti istu sudbinu kao i predhodni Americki predsjednici...a da pritom nece uspjeti ni neki veci procent ispraviti sve strahote koje je Amerika u ovih zadnjih 15-tak godina pocinila sirom svejta.
...i gledajuci Obamu dobio sam neki ljepi osjecaj u grudima,covjek pravde,covjek koji ima ideju,harizmu...dopada mi se,no sve ce to izbljediti kad razni savjetnici i ljudi iz sjenke pocnu da vode glavnu rjec.Od Obame ce ostati samo ljepe one virtuelene uspomene.
Kod nas bijeda ne da je zakucala na vrata, nego se već udomaćila i to dobro, a ne vidim baš nešto da mijenjamo mišljenje preko noći. Šta više, već 16 godina ne mijenjamo mišljenje. To je razlika između američke demokratija i naše demonkratije.

edit: Ali opet, pogriješih, ti napisa današnjeg insana, a mi smo daleko od toga...
Epitop

#3280 Re: Americki predsjednicki izbori: Barack Obama The President!!!

Post by Epitop »

Sretno novom predsjedniku.Nisam vjerovao da bi crnac mogao postati predsjednik u skorije vrijeme, ali je očigledano Bush toliko za_rao situaciju da je ovo bilo neminovno.
delightful

#3281 Re: Americki predsjednicki izbori: Barack Obama The President!!!

Post by delightful »

orbini, bas ti hvala na komentarima :roll:
jos da si procitao pravila foruma, pa da znas da je komentarisanje rada moderatora i admina nedozvoljeno, bilo bi super :roll:
a da si procitao naslov teme, bilo bi mozda previse za ocekivati :roll:
a da jesi, vidio bi da tema ukljucuje obaminu pobjedu :-)
Orbini

#3282 Re: Americki predsjednicki izbori: Barack Obama The President!!!

Post by Orbini »

delightful wrote:orbini, bas ti hvala na komentarima :roll:
jos da si procitao pravila foruma, pa da znas da je komentarisanje rada moderatora i admina nedozvoljeno, bilo bi super :roll:
a da si procitao naslov teme, bilo bi mozda previse za ocekivati :roll:
a da jesi, vidio bi da tema ukljucuje obaminu pobjedu :-)
Bas fino sto mozemo negdje diskutovati o obaminoj pobjedi. Ali nam i dalje fali topic gdje mozemo o onom sutra, njegovoj strategiji i kako se to moze na nas oslikati.

Kada moze jedna lokalni djilkos iz Laktasa imati vise tema, zasto ne moze najmocniji covjek na planeti.
The__Doctor

#3283 Re: REZULTATI AMERICKIH IZBORA

Post by The__Doctor »

xyz2007 wrote:
VR6 wrote:Mislim da ste se previse napuhali sa tim "musliman" i sl, jer se covjek ne izjasnjava tako.
Obamino pola familije sa oceve strane JESU Muslimani prihvati ili ne, to je cinjenica. :P
Dobro ba reko si to vec 233452 puta i ne znam koga boli kurac kojoj religiji pripada jedan dio Obamine porodice?
Gandalf

#3284 Re: Americki predsjednicki izbori: Barack Obama The President!!!

Post by Gandalf »

Svako normalan u cijelom svijetu je danas zadovoljan - Obama je pobijedio one likove revolveraške i to je jednostavno super :thumbup:
samson

#3285 Re: Americki predsjednicki izbori: Barack Obama The President!!!

Post by samson »

Gandalf wrote:Svako normalan u cijelom svijetu je danas zadovoljan - Obama je pobijedio one likove revolveraške i to je jednostavno super :thumbup:
ma jok cini ti se, oni su u tamnoci i reaguju.
sta razlikuje busha i obamu? :evil:
Klodovik

#3286 Re: BARACK OBAMA NOVI PREDSJEDNIK SAD-a!!!

Post by Klodovik »

elSaik wrote:
turban wrote:Americki izbori su pokazali mentalni sklop danasnjeg insana..koji je spreman promjeniti misljenje preko noci.Ne zaboravimo da je ova Amerika koja je glasala za Obamu u vecem slucaju(u ranijim izborima) glasala za mnoga zla sirom zemaljske kugle... :?
Tek kad je bjeda zakucala istima na vrata promjenili su misljene.Ja licno ne vjerujem u neku Americku demokratiju koja se zasniva na kapitalistickim nacelima.Obama ce dozivjeti istu sudbinu kao i predhodni Americki predsjednici...a da pritom nece uspjeti ni neki veci procent ispraviti sve strahote koje je Amerika u ovih zadnjih 15-tak godina pocinila sirom svejta.
...i gledajuci Obamu dobio sam neki ljepi osjecaj u grudima,covjek pravde,covjek koji ima ideju,harizmu...dopada mi se,no sve ce to izbljediti kad razni savjetnici i ljudi iz sjenke pocnu da vode glavnu rjec.Od Obame ce ostati samo ljepe one virtuelene uspomene.
Kod nas bijeda ne da je zakucala na vrata, nego se već udomaćila i to dobro, a ne vidim baš nešto da mijenjamo mišljenje preko noći. Šta više, već 16 godina ne mijenjamo mišljenje. To je razlika između američke demokratija i naše demonkratije.

edit: Ali opet, pogriješih, ti napisa današnjeg insana, a mi smo daleko od toga...
Dva zadnja mandata Republikanci. Prije toga dva mandata Demokrate. A prije toga tri mandata Republikanci. I sve tako.

Da se u našoj kampanji pojavi jedna osoba, nije važno iz koje stranke, i progovori barem 1% kao Obama nakon pobjede, stajao bih u redu četrnaest, a ne četiri sata da glasam za njega. Nema kod nas prave ponude.
madner

#3287 Re: Americki predsjednicki izbori: Barack Obama The President!!!

Post by madner »

Izgubi bolji kandidat :(
osa

#3288 Re: Americki predsjednicki izbori: Barack Obama The President!!!

Post by osa »

mnogi forumaši koji sada viču bravo amerika još prije mjesec dana kleli su se da crnac ne može biti predsjednik sad-a, kad ono iznenađenje. iznenadit će se kad se ništa bitno u vanjskoj politici ne promjeni (bar brzo ne promjeni), obami će puno bitnije biti unutarnje promjene. porezi, zdravstvo, radna mjesta itd..., na tome su dobijeni izbori a ne na iraku, BiH i sl., boli prosječnog amera za egzotične krajeve.
dallton

#3289 Re: Americki predsjednicki izbori: Barack Obama The President!!!

Post by dallton »

osa wrote:mnogi forumaši koji sada viču bravo amerika još prije mjesec dana kleli su se da crnac ne može biti predsjednik sad-a, kad ono iznenađenje. iznenadit će se kad se ništa bitno u vanjskoj politici ne promjeni (bar brzo ne promjeni), obami će puno bitnije biti unutarnje promjene. porezi, zdravstvo, radna mjesta itd..., na tome su dobijeni izbori a ne na iraku, BiH i sl., boli prosječnog amera za egzotične krajeve.
Ne znam zasto se stalno potencira to kao da je neko idiot pa misli da prosjecnog amerikanca to zanima...ovdje na forumu ima nas dosta koji smo godinama zivjeli ili jos zivimo u USA i vrlo dobro znamo sta misli prosjecan amerikanac, a i kako funkcionise americki politicki i pravni sistem
dallton

#3290 Re: REZULTATI AMERICKIH IZBORA

Post by dallton »

The__Doctor wrote:
xyz2007 wrote:
VR6 wrote:Mislim da ste se previse napuhali sa tim "musliman" i sl, jer se covjek ne izjasnjava tako.

Obamino pola familije sa oceve strane JESU Muslimani prihvati ili ne, to je cinjenica
. :P
Dobro ba reko si to vec 233452 puta i ne znam koga boli kurac kojoj religiji pripada jedan dio Obamine porodice?
Tacno. Daj zaboravite na tu raspravu jel musliman nije musliman, koga je briga za to? eto i ja sam musliman i stvarno me nije briga da li je obamina porodica muslimanska ili nije, sto se mene ticu mogu biti i eskimi ili ljubitelji boga zevsa ili marsovci...samo me zanima sta covjek radi
piupiu

#3291 Re: BARACK OBAMA NOVI PREDSJEDNIK SAD-a!!!

Post by piupiu »

Klodovik wrote:
elSaik wrote:

Dva zadnja mandata Republikanci. Prije toga dva mandata Demokrate. A prije toga tri mandata Republikanci. I sve tako.

Da se u našoj kampanji pojavi jedna osoba, nije važno iz koje stranke, i progovori barem 1% kao Obama nakon pobjede, stajao bih u redu četrnaest, a ne četiri sata da glasam za njega. Nema kod nas prave ponude.
Sto be rekao Predsjednik Obama: "Yes, we can." U prevodu, moramo sami napraviti ponudu.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#3292 Re: Americki predsjednicki izbori: Barack Obama The President!!!

Post by ladyblue18 »

Svaka cast covjeku, zaista.
Jucer sam dosta pratila CNN, sinoc do 1, ustala sam jutros u 6:30 upalila CNN namah i kad sam vidjela brojke i prizor bi mi plaho drago.
Iako moram reci da sam zaista zeljela srcem Obaminu pobjedu ali sam bila veliki skeptik.
Danas mi je Obama vratio vjeru u americko drustvo, u svijet opcenito.
Jos kada bi nasi krenuli njegovim stopama... :roll:

U svakom slucaju mislim da svijet ocekuju neka bolja vremena u buducnosti.
Banksy

#3293 Re: Americki predsjednicki izbori: Barack Obama The President!!!

Post by Banksy »

Nisam vjerovala, čestitam, vjerujem da cijela planeta od danas lakše diše ... sjetimo se kako je svijet izgledao 2000. ... i u šta se pretvorio 8 god kasnije.
Dovoljan je jedan čovjek da sve krene naopako, ali isto tako samo jedan da ponovo probudi cijelu planetu.
Čestitam, nek ga čuva ... ko ga već čuva, i gore i dole. :)
luciferino

#3294 Re: Americki predsjednicki izbori: Barack Obama The President!!!

Post by luciferino »

A sada josh samo treba popraviti ono sto je Bush zabalego. Vrlo nezahvalna pozicija. Nek mu je sretno.
Klodovik

#3295 Re: BARACK OBAMA NOVI PREDSJEDNIK SAD-a!!!

Post by Klodovik »

Klodovik wrote:
elSaik wrote:

Sto be rekao Predsjednik Obama: "Yes, we can." U prevodu, moramo sami napraviti ponudu.[/quote]

Da, President Elect je dobro govorio. Problem je što se ovdje "Yes, we can" prevodi drugačije.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#3296 Re: BARACK OBAMA NOVI PREDSJEDNIK SAD-a!!!

Post by Latina »

Better Man wrote:Američki građani su pokazali visok stupanj demokracije i da su zaista željeli promjene. Za njih je ne bitno koje je ko rase, spola, vjere, već šta on nudi. Pobjeda Obame je istorijski čin, ne samo za Ameriku, nego za čitav svijet i pokazatelj da ako uložiš trud, znanje i volju sve možeš ostvariti. Mislim da dolazi jedno novo doba, doba u kojem primat neće biti na ratovima, već primat na politici dogovora i kompromisa, primat na običnom čovjeku i poboljšanju njegovog standarda i mnogim drugim vrijednostima koje doprinose ne samo Americi, već čitavom svijetu.
:thumbup:

Naravno. Ko to ne vidi, ne postoji dioptrija koja mu moze pomoci.
Dovoljan je jedan čovjek da sve krene naopako, ali isto tako samo jedan da ponovo probudi cijelu planetu.
Tacno. :) Licno osjecam entuzijazam i nadu koju odavno nisam osjetila. :)

Image

Oh yes we can make a better world together. :)

:bih:
Last edited by Latina on 05/11/2008 13:37, edited 1 time in total.
samson

#3297 Re: Americki predsjednicki izbori: Barack Obama The President!!!

Post by samson »

sve je varka kao i obama i bush
treba one u mraku uhvatit ka kraju sve su to marijonete
2407

#3298 Re: Americki predsjednicki izbori: Barack Obama The President!!!

Post by 2407 »

U svoj ovoj euforiji jedino mi je drago zbog Rose Parks, Malcom-X-a, dr. Martin Luther Kinga, Edwina Pratta, Aarona Dixona i svih drugi mrtvih i zivih, velikih i malih afro-amerikanaca, kao i "bijelih" boraca za ljudska prava, koji su izgradili podij na koji se sada Obama penje, i kojima izgubljeni trud/zivot ipak nije bio uzalud.
Sto se tice americke vanjske politike poprilicno sam skeptican da ce se desiti ikakve znacajnije promjene u istoj. I ako se dese, u sto cisto sumnjam, opet ce crni covjek, nazalost, morati cistiti govna koja je ostavio bijeli :|
JThomas

#3299 Re: Americki predsjednicki izbori: Barack Obama The President!!!

Post by JThomas »

jako mi je drago što je obama pobijedio :bih:

ali ne mislim da je razlika baš toliko radikalna koliko se nadamo, niti da dolazi neko novo doba...samo pogledajte one bidenove izjave o izraelu, kao i ono zlokobno nagovještavanje da će svijet "testirati" obamu...naći će se opet razloga za novi rat, pazite šta vam kažem...nalogodavci iz sjene neće prepustiti kontrolu. samo će se to malo ljepše upakovati, a američka vanjska politika se od 2.svj. rata na ovamo nije značajnije mijenjala, bili republikanci ili demokrati na vlasti.

svima preporučujem "imperijalne ambicije" noama chomskog, na mene je stvarno ostavila utisak :)
Aguirre

#3300 Re: Americki predsjednicki izbori: Barack Obama The President!!!

Post by Aguirre »

Uf... Vrlo sam skeptican vezano uz silnu euforiju oko izbora Obame.
Naime, da li bi mi mogao neko objasnit zasto je to toliko pozitivna stvar sto je izabran B.O. za predsjednika (konkretno sto se tice vanjske politike SAD-a)? Jel, mi u Europi se najvise nadamo malo manje agresivnoj politici prema takozvanim drzavama "Osovine zla".
Zar neko ozbiljno misli da ce nakon njegovog ozbora ameri povuc vojsku iz Iraka, Afganistana, i da se nece vise razmisljat o invaziji na Iran i Pakistan...?
Demokrati imaju sad i predsjednika i vecinu u Senatu, al ja iskreno sumnjam da ce se neke krupne promjne uistinu i dogodit.
Reforme vezene uz zdravstvo, sustav oporezivanja etc. koji ce konkretno pomoci socijano najugrozenijim su stvarno za pozdravit, no mislim da mi necemo osjetit nikaku razliku u odnosu na Bushovu eru.
Post Reply