Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Javier Pena wrote: ↑26/02/2025 11:55
Nije sve, ali jeste dosta toga jeftinije.
Sta je jeftinije?
Ako imas rijeseno stambeno pitanje, sve ostalo ti je +/- 5%
Cak i za izgradnju kuce su cijene iste, tako da i rjesavanje stambenog pitanja - kosta isto.
Kvadrat stana u novogradnji u Tesnju je skuplji nego u Istocnom Sarajevu.
Ozimician wrote: ↑27/02/2025 15:44
Na ove postove mogu samo reci masala kako se u BiH dobro zivi.
Otkad je ispuhao socijalni balon sa masovnim iseljavanjem u Bosni se zivi sasvim fino. Drugi problemi su jos uvijek tu, ali treba imati nade.
Recimo iznenadio sam se koliko je osoblje ljubaznije u bolnicama. Dolaze nove generacije i vidi se promijena svijesti. Eh sad ne pricamo o znanju, ali koliko znaci kad ti se neko lijepo obrati i sa osmijehom.
Otkad je ispuhao socijalni balon sa masovnim iseljavanjem u Bosni se zivi sasvim fino. Drugi problemi su jos uvijek tu, ali treba imati nade.
Recimo iznenadio sam se koliko je osoblje ljubaznije u bolnicama. Dolaze nove generacije i vidi se promijena svijesti. Eh sad ne pricamo o znanju, ali koliko znaci kad ti se neko lijepo obrati i sa osmijehom.
Ma i to (ne)znanje je pocesto mit.
Jer nije realno da neko u doba kad ti je sve na 3 klika misem dostupna svaka informacija ima manje znanja nego u vremenu prije toga.
Ma i to (ne)znanje je pocesto mit.
Jer nije realno da neko u doba kad ti je sve na 3 klika misem dostupna svaka informacija ima manje znanja nego u vremenu prije toga.
Pa, sad mozemo da filozofiramo, ali reci cu da. Zbog pristupnosti informacije smanjujemo prag znanja. Ali imati informaciju nije isto sto i znati. Ali ovo je sada globalni proces, nije lokaliziran na nas.
Sta je jeftinije?
Ako imas rijeseno stambeno pitanje, sve ostalo ti je +/- 5%
Cak i za izgradnju kuce su cijene iste, tako da i rjesavanje stambenog pitanja - kosta isto.
Kvadrat stana u novogradnji u Tesnju je skuplji nego u Istocnom Sarajevu.
Pa šta misliš jesu li to izolovani slučajevi? Prijatelju ja znam nemali broj firmi u svojoj okolini, baš jakih firmi, koje poštuju minimum minimuma radničkih prava! Mijenjaju se radnici kao na traci i to ne šljakeri vulgaris nego u upravi od računovođe do glavnog inženjera, ali ne - gazda je bog i to je tako Dobio si posao i redovno primaš platu šta bi ti još? Dva dana slobodno? Bolovanje? Plaćeni prekovremeni? Ooo pa nije ovo više Titina država gdje se ništa nije radilo...
da...s tim da su se promijenili odnosi u svijetu i da je juza propala a bih neće nikada jer je bazirana na najgorem sistemu od kojeg nema boljeg
koliko vrijediš toliko te plate
Pokusavam objasniti narodu da je srednja klasa nastala kao protuteza zapada komunistickim idejama jednakosti. Danas kada vise nema komunistickog svijeta srednja klasa je izgubila smisao i vracamo se na fabricke postavke. 2025-a, prezivjeti.
zato je i sve propalo što su se fokusirali na "pravdu" za svoju klasu (nakon što su protjerali pozatvarali i pobili "neprijateljsku klasu") a manje se fokusirali na proizvodnju...a gotovo nikako na proizvodnju sa zdravim tržištem... o višku radnika u svakoj firmi i kvaliteti državnih službenika neću ni pričati
Truba wrote: ↑28/02/2025 10:42
zato je i sve propalo što su se fokusirali na "pravdu" za svoju klasu (nakon što su protjerali pozatvarali i pobili "neprijateljsku klasu") a manje se fokusirali na proizvodnju...a gotovo nikako na proizvodnju sa zdravim tržištem... o višku radnika u svakoj firmi i kvaliteti državnih službenika neću ni pričati
slabo su protjerali i pobili "neprijateljsku klasu" jer ta klasa vlada od 1990tih i zavija nas u crno a posebno se ta "neprijateljska klasa" iskazala sa silnim rezanjem te "propale i ogromne" administracije te ogromnim fokusom na tržišno otvaranje proizvodnje
a višak radnika proizvode bez tržišta i lošu državnu službu si zaboravio komentirati..dovoljno je pogledati kako je pauk nosio pogrešno parkirana vozila ko kruško kad razvaljuje vanjski wc u nadrealistima
ti ko dionicar bi znao kako su se ljudi 1945 kad su im naconalizirali tvornice i promijenili imena iz normalnih europskih u imena njihovih junaka osjećali
krađa nove vlasti...
danas ti pogrešno očitaju račun za vodu odmah se revolucije pokreću
Nekada 2000tih sam čitao jednu studiju koja je doslovno rekla da je za BiH idealan broj stanovnika između 2 i 2,2 miliona stanovnika i da će se tek tada sve posložiti i da će zaposlenost biti na odgovarajućem nivou te da ćemo tek tada moći prosperirati u svakom pogledu.
Tada mi se činilo kao glupost ali sada sve više mislim da je bila u potpunosti u pravu posebno u dijelu oko zaposlenosti, prosjećne plate i nemogućnosti poslodavaca da "deru" radnike jer će i radnici imati "snagu" koju u tom trenutku nisu imali.
Nekada 2000tih sam čitao jednu studiju koja je doslovno rekla da je za BiH idealan broj stanovnika između 2 i 2,2 miliona stanovnika i da će se tek tada sve posložiti i da će zaposlenost biti na odgovarajućem nivou te da ćemo tek tada moći prosperirati u svakom pogledu.
Tada mi se činilo kao glupost ali sada sve više mislim da je bila u potpunosti u pravu posebno u dijelu oko zaposlenosti, prosjećne plate i nemogućnosti poslodavaca da "deru" radnike jer će i radnici imati "snagu" koju u tom trenutku nisu imali.
Tako dodje. Mi smo od industrijske zemlje se prebacili na neke usluzne djelatnosti, a sa tim mozemo pokriti kao sto kazes 2mil stanovnika.
nikad nismo bili konkurentni...sve što napravimo neko napravi bolje i jeftinije
te poslove što smo imali u svetu je samo zahvaljujući šarmom neprocesuiranim maršalom prema zapovjednoj odgovornosti
dakle preko štele kod arapskih diktatora ili komunističkih kolega
imao je CCCP dobrih stvari naime moji su u Šapcu kupili 1990 sklopivu ležaljku
radila je bukvalno do prošle godine kad joj je pukla tkanina
al što su generacije mogle izgubiti zube na njoj jer ako malo jače sjedneš ona se sklopi i drito u glavu ili bradu zavisno od visine ili položaja
Šta je to jeftinije?
Jučer u centru Tuzle platio 5 KM dnevnu parking kartu, dok je u Sarajevu od Socijalnog prema Baščaršiji većinom 3+ KM/h.
Autopraone u Sa za pranje auta uzimaju 15-20+ KM, u manjim mjestima uglavnom oko 10 KM.
Kafići i restorani također značajno jeftiniji.
Dječiji vrtići jeftiniji u manjim gradovima.
Domaće meso, mliječni proizvodi i voće i povrće također jeftiniji.
U dosta gradova ima lokalnih marketa koji su jeftiniji od Mercatora/Konzuma/Binga...
Manja mjesta imaju i manje automobila, pa ne mozes gledati tako. Vecina manjih mjesta nema praonice, vec samo samouzluzne.
Koliko je ovo jeftinije od Sarajeva?
Domaće meso, mliječni proizvodi i voće i povrće također jeftiniji.
U dosta gradova ima lokalnih marketa koji su jeftiniji od Mercatora/Konzuma/Binga...
Nisu, apsolutno nisu. Znas li ti da je gorivo skuplje u Zavidovicima nego u Sarajevu i to 20-30kf?
Domaci izdajnik wrote: ↑28/02/2025 09:02
Pa šta misliš jesu li to izolovani slučajevi? Prijatelju ja znam nemali broj firmi u svojoj okolini, baš jakih firmi, koje poštuju minimum minimuma radničkih prava! Mijenjaju se radnici kao na traci i to ne šljakeri vulgaris nego u upravi od računovođe do glavnog inženjera, ali ne - gazda je bog i to je tako Dobio si posao i redovno primaš platu šta bi ti još? Dva dana slobodno? Bolovanje? Plaćeni prekovremeni? Ooo pa nije ovo više Titina država gdje se ništa nije radilo...
Svaka zeli bolje za sebe.
Ali vecina ljudi mora da prihvati i pomiri se da nece nikad naci bolje poslove i uslove rada.
Jer to je obicna statistika i trzisna potraznja. Trziste rada nece nikad zadovoljiti sve, bez obzira na kvalifikacije, iskustvo i nivo obrazovanja.
Domaci izdajnik wrote: ↑28/02/2025 14:59
Zato će za 20 godina biti više firauna nego domaćih...ionako smo zemlja koja kopni i umire.
Ne govorim o uvozu radne snage. Nego konkretno o trzistu rada. Vecina privatnog sektora su trgovacke i ussluzne djelatnosti. Vecina ljudi koji rade u tome sektoru zele bolje poslove. Privatni sektor nema takvih poslova i kada ima otvaraju se po jedna u 1-2 godine. Hiljade se prijavljuje, stotine prode do razgovora. Na kraju moras izabrati.
Jednostavno ljudi se moraju pomiriti ako zele da ostanu zivit u BiH da nece sigurno nikad naci bolje poslove koji su bolje placeni i sa boljim uslovima. Jer je to realnost.
Domaci izdajnik wrote: ↑28/02/2025 09:02
Krivi smo mi što nam svih ovih godina glavni cilj nije bio ulazak u EU. Da smo u EU, onda bi taj "gazda" bio bog, ali sam sebi u praznoj firmi a radnici bi radili u Italiji, Austriji, Danskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Hrvatskoj, Sloveniji,... - gdje ispregovaraju najbolje uslove. Ovako, dok se probiješ vani treba ti vremena, novaca i živaca da se izboriš. Često i neko da te povuče.