Sarajevski taksisti- dno dna
-
zdruzdjo
#3276 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
"Nakon današnje situacije oko obustave javnog gradskog prijevoza taksisti „Žutog taksija“ odlučili su pomoći građanima Sarajeva na način da će im u najpotrebnije vrijeme biti na raspolaganju.
- Da bi građani uredno stigli na posao, učenici u škole, studenti na fakultete mi ćemo s ukupno 60 automobila, od čega 30 auta od Čengić Vile do Baščaršije i 30 taksija od Čengić Vile do Ilidže besplatno voziti sat vremena - istakao je Zajko."
Sa portala "** No links **"-a
pa sad vidjeti cemo. ne tvrdim, ali eto.
sto sarajevo taxi bar ne ponudi nesto izdaleka slicno???
evo gledam alfu, suljagic je bas onako nacitana i obrazovana osoba. ne kazem ni da je zajko platon ali......
- Da bi građani uredno stigli na posao, učenici u škole, studenti na fakultete mi ćemo s ukupno 60 automobila, od čega 30 auta od Čengić Vile do Baščaršije i 30 taksija od Čengić Vile do Ilidže besplatno voziti sat vremena - istakao je Zajko."
Sa portala "** No links **"-a
pa sad vidjeti cemo. ne tvrdim, ali eto.
sto sarajevo taxi bar ne ponudi nesto izdaleka slicno???
evo gledam alfu, suljagic je bas onako nacitana i obrazovana osoba. ne kazem ni da je zajko platon ali......
- sema911s
#3277 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
hajd ove gazde i inspektore sto su pozvali jbga vidi se da ljudi nisu dobri sa stomakom,.
al ljudi koji su zvalii jbtee pa znal iko sastavit dvije pametnee i svi sto su zvali su bili mensecini iz sa taxi,.
ps. jel iko se jutros vozio dzaba sa bilo kojim taxi
al ljudi koji su zvalii jbtee pa znal iko sastavit dvije pametnee i svi sto su zvali su bili mensecini iz sa taxi,.
ps. jel iko se jutros vozio dzaba sa bilo kojim taxi
- respo
#3278 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
nije to razlogQler wrote:Pa to je da svi imaju dobru zaradu, sto ih je manje, vise zarade. Zamisli 700 taxista na eto nekih 100.000 gradjanane bi gasili auto
(ne mogu da vjerujem da cu stati na stranu taxista na ovoj temi)
jedino sto su u pravu ovdje taksisti je ogranicen broj taksista u gradu po glavi stanovnika
razlog ogranicavanja broja je i zbog gustine saobracaja
zamisli da gradom kruzi 700 auta i zamisli da gradom kruzi 1400 ili koliko ih vec ima
to je duplo vise auta na ulici veca guzva vece kolone
i tad ti ne bi trebalo 2 sata od bascarsije do pofalica nego mozda pola sata
- vedra nebesa
- Location: Bože, sačuvaj me od budala. Pametni me ionako zaobiđu.
#3279 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Nemaju vremena forumati ovih dana. Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane.
Treba blokirati i GRAS i taksiste
Treba blokirati i GRAS i taksiste
-
drugi_profil
#3280 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Nisam te respo bas shvatio. Hoces reci da bi dodatnih 700 auta na cesti, pored vec nekih 100.000 registrovanih u KS bitno zagusilo saobracaj?
Ne mislim tako. SA-Taxi mora imati konkurenciju u jos jednoj ili dvije firme. Vidimo sta se desava kad neko ima monopol. Blokira, prijeti, ucjenjuje.
Ne mislim tako. SA-Taxi mora imati konkurenciju u jos jednoj ili dvije firme. Vidimo sta se desava kad neko ima monopol. Blokira, prijeti, ucjenjuje.
- respo
#3281 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
100 milja registrovanih nije u stalnom pokretu da budemo prvo nacisto s tim
ovih duplo vise jeste jer im je to posao
to je sto se tice broja
a nigdje nisam spominjao monopol kao jedino rijesenje
niti da su tu u pravu
fino i to mogu rijesiti
sarajevo mora imati 700 taxista
ok podijeli to na 6-10 firmi po 50 auta da moraju imati tu i tu opremu fazoni ovo ono sve ko god prekrsi kazna i to neka da razmisli hoce li drugi put to isto uraditi
to dodje 300-500 auta ostalo "privatnici" tj samostalni sa 2-3 udruzenja znaci po oko 100 auta svako udruzenje zbog radio stanica i tako tih stvari
i pici isto mora imati to to i to vozac mora imati odredjeni kodeks oblacenja poznavanje najmanje jednog stranog jezika a koji jezik govori istaci na vozilu recimo diskretno na vratima da znas prije nego sto udjes
itd itd
i nema nikakvih blokiranja protesta klinaca palaca
ko debelo pogrijesi oduzeti licencu i idemo dalje
ovih duplo vise jeste jer im je to posao
to je sto se tice broja
a nigdje nisam spominjao monopol kao jedino rijesenje
niti da su tu u pravu
fino i to mogu rijesiti
sarajevo mora imati 700 taxista
ok podijeli to na 6-10 firmi po 50 auta da moraju imati tu i tu opremu fazoni ovo ono sve ko god prekrsi kazna i to neka da razmisli hoce li drugi put to isto uraditi
to dodje 300-500 auta ostalo "privatnici" tj samostalni sa 2-3 udruzenja znaci po oko 100 auta svako udruzenje zbog radio stanica i tako tih stvari
i pici isto mora imati to to i to vozac mora imati odredjeni kodeks oblacenja poznavanje najmanje jednog stranog jezika a koji jezik govori istaci na vozilu recimo diskretno na vratima da znas prije nego sto udjes
itd itd
i nema nikakvih blokiranja protesta klinaca palaca
ko debelo pogrijesi oduzeti licencu i idemo dalje
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#3282 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Druze respo, broj 700 taksista je optimalan za normalan grad. Kada kazem normalan podrazumjevam grad s uredjenim JGS te onda taksi predstavlja luksuz. Ovde je taksi prevoz neophodan i nikako nije luksuz, te 700 vozila je jako malo. Evo, pokusaj naci taksi u spici danas, kada GRAS ne radi. Jako tesko i na ovom broju taksista...
Reci mi, kada vec sa taxe ne zele, u cemu je problem da licenca bude dostupna SVIMA (kao npr u Tuzli), za sve one koji:
-mogu izmirivati sve zakonske obaveze prema drzavi (nameti)
-imaju odgovarajuce vozilo propisano zakonom
-imaju kodeks oblacenja i ponasanja
-znanje najmanje jednog stranog jezika (obavezno samo za one na aerodromu i autobuskoj/zeljeznickoj)
Eto, to je ono osnovno, te bi konkurencija sama izbalansirala i izbacila one koji ne zele da rade
Zasto bi bio problem da svako ko zeli i ispunjava gore navedene uslove dobije dozvolu, pa makar ih bilo i 5.000 !? Sve dok oni mogu ispunjavati uslove, njima se itekako isplati.
Reci mi, kada vec sa taxe ne zele, u cemu je problem da licenca bude dostupna SVIMA (kao npr u Tuzli), za sve one koji:
-znanje najmanje jednog stranog jezika (obavezno samo za one na aerodromu i autobuskoj/zeljeznickoj)
Eto, to je ono osnovno, te bi konkurencija sama izbalansirala i izbacila one koji ne zele da rade
Zasto bi bio problem da svako ko zeli i ispunjava gore navedene uslove dobije dozvolu, pa makar ih bilo i 5.000 !? Sve dok oni mogu ispunjavati uslove, njima se itekako isplati.
-
passiv
#3283 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
fuj danas 3 penzionera zaustavljaju taxistu (sa taxi) i ovaj im psuje i jebe sve po spisku i govori nisam vam ja gras da se talite pa da vas sviju vozim, a sto je najgore ljudi su fkt zajedno bili
-
pathyeshme
#3284 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Mater im jebem poganu, pa jel moguće?passiv wrote:fuj danas 3 penzionera zaustavljaju taxistu (sa taxi) i ovaj im psuje i jebe sve po spisku i govori nisam vam ja gras da se talite pa da vas sviju vozim, a sto je najgore ljudi su fkt zajedno bili
Sent from my XT701 using Tapatalk 2
- Logovan
#3285 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
passiv wrote:fuj danas 3 penzionera zaustavljaju taxistu (sa taxi) i ovaj im psuje i jebe sve po spisku i govori nisam vam ja gras da se talite pa da vas sviju vozim, a sto je najgore ljudi su fkt zajedno bili
Koji idiot moraš biti da ovako reaguješ.
- WildRedRose
#3286 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
passiv wrote:fuj danas 3 penzionera zaustavljaju taxistu (sa taxi) i ovaj im psuje i jebe sve po spisku i govori nisam vam ja gras da se talite pa da vas sviju vozim, a sto je najgore ljudi su fkt zajedno bili
- Nisrin
#3287 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ovo se cesto moze vidjeti na stajalistu na Latinskoj cupriji i na Bascarsiji...svakome je lakse dati 1-2 KM, utaliti se nego placati 5 KM za 2 km...i NIKAD NE PALE TAKSIMETAR, a ne daju da udju 4 osobe, max 3..
Bahatost bez granica! :S
Jednom nisu radili minibusi i sjednem u taxi, snijeg poceo padati i prodjem pored 2 komsinice, tamam sto smo krenuli i kazem taxisti stanite molim vas, ja bih da pozovem i ove 2 gospodje, komsinice su mi, a on FINO NA GAS, ostala sam bez teksta :S
- Joker88
#3288 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
mene nije htio prosle godine vozit kad gras nije radio, jer mu je kao guzva u saobracaju!
- respo
#3289 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
ti bi uredjivao taxi prevoznike a nek gras bude ovakav kakav jesteun1ted wrote:Druze respo, broj 700 taksista je optimalan za normalan grad. Kada kazem normalan podrazumjevam grad s uredjenim JGS te onda taksi predstavlja luksuz. Ovde je taksi prevoz neophodan i nikako nije luksuz, te 700 vozila je jako malo. Evo, pokusaj naci taksi u spici danas, kada GRAS ne radi. Jako tesko i na ovom broju taksista...
nigdje ama bas nijgdje taxi nije neophodan da se razumijemo
ne moze nikad taxi biti iznad jgs-a to sto ti dajes primjer danasnjeg grasa i danasnjih situacija ti ne ide u prilog jer ovo se ne desava 365 dana u godini
kad gras ne radi jesi li vidio koliko auta ima
znaci neko se vozi tramvajem a ima auto
kad ne bi radili 12 mjeseci islo bi pola ljudi autom a druga polovina bi kupila juge jer nece svaki dan placati taxi
u tuzli se eto bore ko ce biti taxista i sve vrvi od taxista
slobodan je broj jer vjerovatno trsziste za taxi nije toliko primamljivo kao u sa i nema tolike potrebe za njim kao u sarajevu
koliko znam gore uglavnom oni linijski taxisti kao da su busevi a to prvi ja ne bi radio i kad bi dobio licencu
sta mislis zasto u tesnju (stvai gradic koji zazelis) recimo ima samo 1-2 taxista i niko drugi nece a nije ograniceno
a za sam broj sam ti i rekao razlika na ulici izmedju 700 i 1400 je dupla samim tim 700 vise auta na ulici u spici nego ograniceno i jos mnogo stvari
sad zamisli kako bi se ponasao kad bi u gradu bilo 5000 taxista
bilo bi haman kao kad su protestvovali pa mic po mic
gdje vam je logika ljudi
-
drugi_profil
#3290 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Respo druze, u spici su na cesti bar 50% od registrovanih vozila. 700 ili 1000 da fali ili ih ima vise, ne bi se ni primjetilo.
Da je Gras bolja firma i da ti nudi civilizovan i pouzdan transport vjerovatno bi mnogi koristili takav prevoz. Tek bi tada procjena o potrebnom broju taksista na ulici bila adekvatna.
Pa cak i tada, ne vidim problem zasto licencu ne bi mogao dobiti svako ko zatrazi, a ispunjava stroge uslove.
Da je Gras bolja firma i da ti nudi civilizovan i pouzdan transport vjerovatno bi mnogi koristili takav prevoz. Tek bi tada procjena o potrebnom broju taksista na ulici bila adekvatna.
Pa cak i tada, ne vidim problem zasto licencu ne bi mogao dobiti svako ko zatrazi, a ispunjava stroge uslove.
- respo
#3291 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
u spici na cesti nisu samo vozila iz sarajevadrugi_profil wrote:Respo druze, u spici su na cesti bar 50% od registrovanih vozila. 700 ili 1000 da fali ili ih ima vise, ne bi se ni primjetilo.
koliko ima ljudi koji dolaze u sarajevo iz visokog kiseljaka zenice konjica jablanice fojnice ne znam ni ja vise odakle sve ne
ne izlaze svi registrovani u sarajevu na ulice u spici
to kao prvo
kao drugo rekoh ti bi taxi prevoz dovodio u red a gras bi ostavio kakav jeste
sredi taxi sa 700 vozila ili koliko vec treba 1 na toliko stanovnika i mirna bosna a gras cemo na drugoj temi sredjivati
a cak i tada ja mislim da bi bilo i slobodnih licenci jer koliko njih bi ispunjavalo uslove popunili bi 50% trazenih mjesta
a i dadoh prijedlog kako bi se to moglo napraviti da nema monopola da imaju i firme i pojedinci i da bi bila jaka konkurencija
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#3292 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Samo da pored grasa jebem mater svim taksistima koji ne dozvoljavaju da se vozi vise od jedne osobe u autu. Konkretno sam primjetio da je to slucaj SA Taxia...stojim na stanici, cekam autobus i par osoba koje su usle u taxi pitali su mogu li i oni, no taksisti su redovno odbijali to. Dabogda vam trebalo ulja....
-
drugi_profil
#3293 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
@respo
Fakticki si se slozio sa mnom.
Fakticki si se slozio sa mnom.
-
privremeni
#3294 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Taksi sluzba (u ovom slucaju Sarajevo taksi)mora imati lojalnu konkurenciju, kao i sve druge djelatnosti, pa tko nadje interesa i opstane.drugi_profil wrote:Respo druze, u spici su na cesti bar 50% od registrovanih vozila. 700 ili 1000 da fali ili ih ima vise, ne bi se ni primjetilo.
Jos nisam cuo da neki lanac trznih marketa ili centara protestuje jer se otvaraju novi, zaista bespotrebni u odnosu na broj stanovnika, a o kupovnoj moci da ne govorimo.
- respo
#3295 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
drugi profil
ti si se slozio sa mnom
treba ograniciti broj po tim nekim standardima ne znam lupam 700 za sarajevo
uvesti standard da imaju takvo i takvo auto tu i tu opremu i poznavanje jezika
pa da vidis onda niko i ne bi trazio licence jer nema 700 ljudi koji bi to zadovoljili
u tome je prica
ti si se slozio sa mnom
pa da vidis onda niko i ne bi trazio licence jer nema 700 ljudi koji bi to zadovoljili
u tome je prica
-
drugi_profil
#3296 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ne u tom dijelu. Mislim da broj vozila treba biti veci od procjenjenog jer se time stvara veca konkurencija.respo wrote:drugi profil
ti si se slozio sa mnom
u tome je prica
U sadasnjem stanju gradskog prevoza, svakako je premalo taksi vozila u spici.
U nekoj buducnosti kad taj gradski prevoz bude na nivou evropske metropole, onda bi se moglo pricati o analizi i procjeni broja licenci.
Sad za sad, sa stanjem kakvo jeste, posao je na drzavi da izda dozvole svima koji traze a ispunjavaju neke osnovne zahtjeve, a i njih svake godine revidirati na strozije koji bi bili najavljeni godinu unaprijed. Jer ovako gubi samo drzava za iznos poreza, a gradjani jer se voze krsevima za cijenu pristojnog rucka.
- respo
#3297 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
sad kakvo je stanje da svaki vozac pokupi po dvoje koji pjesace taxisti ne bi ni trebali raditi
ustvari ne samo sada kad ne radi gras nego i inace
ja ti samo kazem da broj taxista se treba ograniciti
napraviti 4-5 firmi po 100 vozila ostalo u slobodnu distribuciju
pa fino sve obaveze i kriterije staviti javno pa da vidimo ko ispunjava ko ne
ko ne ispunjava zna se kazna i uzimanje licence idemo sljedeci i tako sve u krug
ja garantujem da bi bilo viska licenci i medju tih 700 da se to uradi
ustvari ne samo sada kad ne radi gras nego i inace
ja ti samo kazem da broj taxista se treba ograniciti
napraviti 4-5 firmi po 100 vozila ostalo u slobodnu distribuciju
pa fino sve obaveze i kriterije staviti javno pa da vidimo ko ispunjava ko ne
ko ne ispunjava zna se kazna i uzimanje licence idemo sljedeci i tako sve u krug
ja garantujem da bi bilo viska licenci i medju tih 700 da se to uradi
- mahir985
#3298 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Danas sam bio primoran uzeti taksi (inace bi radije pjesacio sat vremena). I prvi sto naidje bijase Sarajevo taxi. I hajd vozi on mene i poce komentarisati kako su grasovci u pravu da treba strajkovati i kako prolazimo kraj prosirenja komentarise one kombije sto voze raju za 2KM i kako im treba inspekcije poslati ovako, onako. U meni je vec pocelo da vrije i pitam ga sta on misli kako je ljudima kojima je posao na drugom kraju grada i koji sa dnevnicom od 20KM trebaju da plate 10-15KM za taxi. A takvih je mnoogo. Sta mislis koji stav oni imaju prema tim kombijima. Jarane pa vi ste ubrali silnu lovu dok GRAS strajkuje, a krivo vam sto ce neko dati 2KM ilegalnom kombi prevozu umjesto da vama da pola dnevnice. Podrzavas strajk jer imas veliku korist od njega, jebe se bolan tebi sto oni nisu plate dobili, pusti suplju. Sta da nemas auto, da ti malo malo dijete po kisi mora pjehe par kilometara ili otac ili majka penzioner pjehe do doktoro, bil onda podrzavao GRAS-ovce. Poslije toga je okrenuo pricu kako je sve to vlada kriva.
Jebote ja razumijem da njima odgovara strajk, ali kako imas obraza to jos prosipati gradjanima, pa papak ne vozim se ja sa tobom u taksiju sto mi je kurcu cejf, nego zato sto sam primoran platiti taksi da bi na vrijeme stigao od tacke A do tacke B. A ti meni pricas kako bi trebalo da ja budem jos duze primoran placati taksi, i to jos ako se moze da se ukinu jeftinije alternative. Idioti
Jebote ja razumijem da njima odgovara strajk, ali kako imas obraza to jos prosipati gradjanima, pa papak ne vozim se ja sa tobom u taksiju sto mi je kurcu cejf, nego zato sto sam primoran platiti taksi da bi na vrijeme stigao od tacke A do tacke B. A ti meni pricas kako bi trebalo da ja budem jos duze primoran placati taksi, i to jos ako se moze da se ukinu jeftinije alternative. Idioti
-
mp3problem
#3299 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
.
Last edited by mp3problem on 17/04/2014 23:29, edited 1 time in total.
- jazzer
#3300 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
A mi pricamo o kodeksu oblacenja za taksiste, poznavanju stranog jezika i sl.mp3problem wrote:I meni je pretprosli put kad je Gras blokirao grad taksista scenu napravio jer sam jos jednom momku rekla da moze sa mnom. Stajala sam na stanici i cekala taksi i pridje mi momak i kaze, ja moram na Dobrinju, nemam marke kod sebe, ako mogu sa tobom taksijem, pa dokle god. Ja isla Grbavica - Otoka i kazem, normalno, sjedi, nije problem.
I mi u taksiju, on se meni zahvaljuje, izlazi gore na sporednoj gdje ide trola, a taksista i ja cemo desno.
Kad taksista na mene da sam ovakva, onakva, da im hljeb uzimam iz ruku, kako me nije stid, kako sam nepristojna, nekulturna, ne znam kako se treba ponašati u taksiju, kako se taksijem ne vozi ko ima, već ko je naučio i tako. Ja ono![]()
![]()
Sarajevo taksi, naravno.
Pa prvo ih treba nauciti kako razumna bica komuniciraju, kako se obracaju jedni drugima..
Treba ih upoznati da maniri, koje im je neko ''usadio'', ne moraju biti prihvatljivi svima.
Pa kada to savladaju lako cemo za odijelo i ostalo.
I, naravno, djevojka u taksiju, idealna prilika da sav primitivizam ispliva iz njega.