Evolucija
- GAU8
#3276 Re: Evolucija
Ma jasno k'o dan.
Fizika i matematika su OK "discipline" za jednog vjernika, jer ne dovode u pitanje nastanak covjeka. (mada zapravo itekako dovode, ako cemo bukvalno).
Dok je bioloska evolucija bolna tacka, jer gdje cemo mi zaboga postati od majmuna.
How stupid is that.
Fizika i matematika su OK "discipline" za jednog vjernika, jer ne dovode u pitanje nastanak covjeka. (mada zapravo itekako dovode, ako cemo bukvalno).
Dok je bioloska evolucija bolna tacka, jer gdje cemo mi zaboga postati od majmuna.
How stupid is that.
- statix
#3277 Re: Evolucija
Loch fossils show life harnessed sun and sex early on
http://www.ox.ac.uk/media/news_stories/2011/111404.html
Nikako da pronadju fosil nekog sinapsida iz tog perioda...
http://www.ox.ac.uk/media/news_stories/2011/111404.html
Nikako da pronadju fosil nekog sinapsida iz tog perioda...
- Bloo
- Globalna šefica
#3278 Re: Evolucija
GAU8 wrote:Ma jasno k'o dan.
How stupid is that.
for bubu's sake, zasto se stalno potencira neistinita izjava da covjek potjece od majmuna...zajednicki preci preci preci
- GAU8
#3279 Re: Evolucija
Nemam pojma, ali to je samo jedna u nizu podmetnutih tvrdnji.Bloo wrote:GAU8 wrote:Ma jasno k'o dan.
How stupid is that.
for bubu's sake, zasto se stalno potencira neistinita izjava da covjek potjece od majmuna...zajednicki preci preci preci
Poput tvrdnje da je Darwin izjavio kako bog ne postoji, ili da je Darwinova teza = danasnjem stavu po pitanju bioloske evolucije.
- Bloo
- Globalna šefica
#3280 Re: Evolucija
mislim da je mozda na ovom topicu ili nekom drugom, jedan forumaš vjernik negirao taksonomiju vrstaGAU8 wrote:
Nemam pojma, ali to je samo jedna u nizu podmetnutih tvrdnji.
Poput tvrdnje da je Darwin izjavio kako bog ne postoji, ili da je Darwinova teza = danasnjem stavu po pitanju bioloske evolucije.
tj okej mu je bilo da kucna macka i tigar pripadaju istoj familiji Felida, ali on odbija da pripada bilo kakvom rodu, broju, familiji, vrsti sisara/kicmenjaka/majmuna itd
- GAU8
#3281 Re: Evolucija
Sreca da mozemo zivjeti sasvim normalno ignorisuci tu cinjenucuBloo wrote:mislim da je mozda na ovom topicu ili nekom drugom, jedan forumaš vjernik negirao taksonomiju vrstaGAU8 wrote:
Nemam pojma, ali to je samo jedna u nizu podmetnutih tvrdnji.
tj okej mu je bilo da kucna macka i tigar pripadaju istoj familiji Felida, ali on odbija da pripada bilo kakvom rodu, broju, familiji, vrsti sisara/kicmenjaka/majmuna itd
Zamisli da ignorise gravitaciju, ili neke druge zakonitosti
Ili da recimo njegov nadredjeni ignorise matematicke zakonitosti i kaze mu "ja vjerujem da je za ovaj mjesec tvoja plata = 0KM"
Ta osoba bi vrlo brzo "progledala"
- Bloo
- Globalna šefica
#3283 Re: Evolucija
jOFLA wrote:Bloo wrote: mislim da je mozda na ovom topicu ili nekom drugom, jedan forumaš vjernik negirao taksonomiju vrsta
Mustafapasa na podforumu Religija, tema BOG vs NAUKA, stranica 6.
ne moras ga ofirati
- crnokosa88
#3284 Re: Evolucija
.....VerticalHairFactor wrote:Dakle u ovom momentu nemaš odgovor? Ne radi samo Ed na tome, na tome rade svi okupljeni oko LHC-a, to je Hawkingov davnašnji san, Lederman u nadi da će doći do teorije svega napisa i knjigu o "božijoj čestici", vjeruje da ako nađu higsov bozon bit će korak bliže ultimativnom objašnjenju. Hawking, pak, izjavi neki dan da vjeruje kako ipak nećemo još dugo doći do teorije svega, te da on to sad ne bi ni htio, jer onda bi nestala potreba da se radi na tome u čemu on uživa - u tom teoretisanju. Je li u pravu ili nije, neću komentarisati.
OK, s obzirom da još nemamo teoriju svega i matematičku formulu postanka, ja zaključujem da se isti nije ni desio, kao što ni samoreplicirajuća ćelija nikad nije postala djelovanjem prirodnih zako, te se i sama evolucija, mada tako očigledna svima od davnina, ne dešava.
Moramo li još ići na posao i to, s obzirom da ne postojimo?
OK, da vidim tvoj rezon, posto idemo na posao, znaci da postojimo, a posto postojimo, zanci da svemir zaista postoji, a posto za svemir nema matematicke formule, Darvinova evolucija je ispravna.....
.....
Nego, meni nije jasno da li oni nerazumiju tebe, ti njih, ili ti sam sebe. Ova El-Dzahizova prica (zapravo je to originalno Aristotelova prica, ali dobro nema veze) se fundamentalno razlikuje od Darvinove evolucije, po kojoj se zivot razvio slucajnim mutacijama i prirodnom selekcijom, bez ikakvog specificnog pravca i plana. Sustina Dzahizove (Aristotelove) price je upravo suprotna, jer sadrzi .... ahem, ...jeste, ....informaciju (welcome to intelligent design).
.....
Tako, moram ti reci da je meni ovo sve interesantno posmatrati dokle ce te trpiti na pdf, prije nego ti kazu da uzmes Kur'an i sebe i furas odavde. Valjda se jos presabiru, nisu li drugoj strani zabili gol, pa te tolerisu sa pricom o "zlatnom dobu Islama." Ako prilagodis svoje tumacenje Kur'ana Darvinu, zlatan si
....
Opet kazem, izgleda da si na dobrom putu da nekoga ovdje prevedes na ID. You little devil
- GAU8
#3285 Re: Evolucija
Mnogo rijeci, malo, tacnije nimalo sadrzaja.crnokosa88 wrote:.....VerticalHairFactor wrote:Dakle u ovom momentu nemaš odgovor? Ne radi samo Ed na tome, na tome rade svi okupljeni oko LHC-a, to je Hawkingov davnašnji san, Lederman u nadi da će doći do teorije svega napisa i knjigu o "božijoj čestici", vjeruje da ako nađu higsov bozon bit će korak bliže ultimativnom objašnjenju. Hawking, pak, izjavi neki dan da vjeruje kako ipak nećemo još dugo doći do teorije svega, te da on to sad ne bi ni htio, jer onda bi nestala potreba da se radi na tome u čemu on uživa - u tom teoretisanju. Je li u pravu ili nije, neću komentarisati.
OK, s obzirom da još nemamo teoriju svega i matematičku formulu postanka, ja zaključujem da se isti nije ni desio, kao što ni samoreplicirajuća ćelija nikad nije postala djelovanjem prirodnih zako, te se i sama evolucija, mada tako očigledna svima od davnina, ne dešava.
OK, da vidim tvoj rezon, posto idemo na posao, znaci da postojimo, a posto postojimo, zanci da svemir zaista postoji, a posto za svemir nema matematicke formule, Darvinova evolucija je ispravna.....![]()
.....
Nego, meni nije jasno da li oni nerazumiju tebe, ti njih, ili ti sam sebe. Ova El-Dzahizova prica (zapravo je to originalno Aristotelova prica, ali dobro nema veze) se fundamentalno razlikuje od Darvinove evolucije, po kojoj se zivot razvio slucajnim mutacijama i prirodnom selekcijom, bez ikakvog specificnog pravca i plana. Sustina Dzahizove (Aristotelove) price je upravo suprotna, jer sadrzi .... ahem, ...jeste, ....informaciju (welcome to intelligent design).
.....
Tako, moram ti reci da je meni ovo sve interesantno posmatrati dokle ce te trpiti na pdf, prije nego ti kazu da uzmes Kur'an i sebe i furas odavde. Valjda se jos presabiru, nisu li drugoj strani zabili gol, pa te tolerisu sa pricom o "zlatnom dobu Islama." Ako prilagodis svoje tumacenje Kur'ana Darvinu, zlatan si(moje pominjanje Kur'ana nije imalo takav topao docek, te je izbila prava dreka i galama
).
....
Opet kazem, izgleda da si na dobrom putu da nekoga ovdje prevedes na ID. You little devil
Informacija i intelignetni dizajn prvo ne moraju imati ikakve veze.
Dakle na osnovu cega ovaj zakljucak odozgo (informacija implicira ID)? (Molim da odgovoris bez trolanja ako je ikako moguce, i to u vise od 2 povezane recenice.)
- NIN
#3286 Re: Evolucija
Ti postavis pitanje, ljudi ti odgovore shodno svom znanju. Ljudi tebi postave pitanje ti pocnes ismijavati i trolati temu. E vidis, drugarice moja, ne moze to tako.crnokosa88 wrote:OK, da vidim tvoj rezon, posto idemo na posao, znaci da postojimo, a posto postojimo, zanci da svemir zaista postoji, a posto za svemir nema matematicke formule, Darvinova evolucija je ispravna.....![]()
.....
.....
Tako, moram ti reci da je meni ovo sve interesantno posmatrati dokle ce te trpiti na pdf, prije nego ti kazu da uzmes Kur'an i sebe i furas odavde. Valjda se jos presabiru, nisu li drugoj strani zabili gol, pa te tolerisu sa pricom o "zlatnom dobu Islama." Ako prilagodis svoje tumacenje Kur'ana Darvinu, zlatan si(moje pominjanje Kur'ana nije imalo takav topao docek, te je izbila prava dreka i galama
).
....
Smatraj se upozorenom!
-
VerticalHairFactor
#3287 Re: Evolucija
Eh, crnokosa, crnokosa... Prevodiš ti nas preko vode žedne, što ti je žensko, odmah osjetiš da ono ne možeš sad...
Nije to Aristotelova ideja, Empedokle je od Grka govorio o tome, ali šturo i u smislu mikroevolucije i promjene, i na primjeru biljaka. Ako si pročitala ono što sam postao, mogla si pronaći da Al Jahiz ustanovljava mehanizme evolucije i kaže da su to tri glavna mehanizma:
- Borba za opstanak;
- Transformacija iz vrste u vrstu;
- Okoliš.
Također vidjela bi da je Darvin išao na časove orjentalistike kod Samuela Leeja, te je neminovno čuo za Al Jahiza i Kitabul-Hajvan - to mu je najpoznatije djelo (imaš tamo u tekstu ko je pouzdano ustvrdio da ga je to inspiriralo, onaj Švabo), a uči se i danas na svakom faksu ar. jezika i orjentalistike, zbog stila iz perioda kodifikacije ar. jezika.
I kaput.
Samo sam ti htio ukazati da su promjene i logičko zaključivanje na temelju posmatranja tih istih promjena već odavno prisutne, isuviše očigledne da se ne bi uzele u obzir - ne možeš ih ignorirati kao što ne možeš ignorirati da su majmuni definitivno naši rođaci.
E, sad, ako nismo uspjeli matematički pokazati kako se prvo samoreplicirajuća ćelija pojavila, to ne znači da pod djelovanjem prirodnih zakona to se i nije stvarno desilo - jeste, majku mu, jer evo nas ovdje.
Naravno da je to apsolutno istovjetno postojanju Univerzuma - niko još nije utvrdio teoriju svega, ali to ne znači da se ovo sve nije dogodilo, i ne znači da nećemo tu istu formulu na kraju i dobiti, kao i formulu samoreplicirajuće ćelije. Sve je moguće, jer život se razvio a Univerzum nastao.
Koja si ti...
Nije to Aristotelova ideja, Empedokle je od Grka govorio o tome, ali šturo i u smislu mikroevolucije i promjene, i na primjeru biljaka. Ako si pročitala ono što sam postao, mogla si pronaći da Al Jahiz ustanovljava mehanizme evolucije i kaže da su to tri glavna mehanizma:
- Borba za opstanak;
- Transformacija iz vrste u vrstu;
- Okoliš.
Također vidjela bi da je Darvin išao na časove orjentalistike kod Samuela Leeja, te je neminovno čuo za Al Jahiza i Kitabul-Hajvan - to mu je najpoznatije djelo (imaš tamo u tekstu ko je pouzdano ustvrdio da ga je to inspiriralo, onaj Švabo), a uči se i danas na svakom faksu ar. jezika i orjentalistike, zbog stila iz perioda kodifikacije ar. jezika.
I kaput.
Samo sam ti htio ukazati da su promjene i logičko zaključivanje na temelju posmatranja tih istih promjena već odavno prisutne, isuviše očigledne da se ne bi uzele u obzir - ne možeš ih ignorirati kao što ne možeš ignorirati da su majmuni definitivno naši rođaci.
E, sad, ako nismo uspjeli matematički pokazati kako se prvo samoreplicirajuća ćelija pojavila, to ne znači da pod djelovanjem prirodnih zakona to se i nije stvarno desilo - jeste, majku mu, jer evo nas ovdje.
Naravno da je to apsolutno istovjetno postojanju Univerzuma - niko još nije utvrdio teoriju svega, ali to ne znači da se ovo sve nije dogodilo, i ne znači da nećemo tu istu formulu na kraju i dobiti, kao i formulu samoreplicirajuće ćelije. Sve je moguće, jer život se razvio a Univerzum nastao.
Koja si ti...
- statix
#3288 Re: Evolucija
Znaci evoluiraju, ali uz pomoc transcedentnih informacija...crnokosa88 wrote:.....VerticalHairFactor wrote:Dakle u ovom momentu nemaš odgovor? Ne radi samo Ed na tome, na tome rade svi okupljeni oko LHC-a, to je Hawkingov davnašnji san, Lederman u nadi da će doći do teorije svega napisa i knjigu o "božijoj čestici", vjeruje da ako nađu higsov bozon bit će korak bliže ultimativnom objašnjenju. Hawking, pak, izjavi neki dan da vjeruje kako ipak nećemo još dugo doći do teorije svega, te da on to sad ne bi ni htio, jer onda bi nestala potreba da se radi na tome u čemu on uživa - u tom teoretisanju. Je li u pravu ili nije, neću komentarisati.
OK, da vidim tvoj rezon, posto idemo na posao, znaci da postojimo, a posto postojimo, zanci da svemir zaista postoji, a posto za svemir nema matematicke formule, Darvinova evolucija je ispravna.....![]()
.....
.....
).
....
- statix
#3289 Re: Evolucija
Ocigledno i ne citas, ali evo odgovori sad, da li je ova bakterija (http://www.millerandlevine.com/km/evol/DI/AcidTest.html) evoluirala tj. stekla novu komponentu beta-galactosidase enzyme uz pomoc transcedentnih informacija ili...?
- crnokosa88
#3290 Re: Evolucija
P.S. Algoritmi koje pominjete..... ja sam analizirala mnogo njih, mnogo pametnijih matematicara od mene je analiziralo jos mnogo vise tih algoritama, i .... ni jedan, apsolutno ni jedan, ni priblizne ne sadrzi Darvinove mehanizme evolucije. Algoritmi razvijeni u fizici mogu da predvide ..... nah. Cao 
-
Bušman
#3291 Re: Evolucija
Izvor? Ne sadrzi egzaktno te, ali one koji su prilagodjeni implementaciji i koji potpuno oponasaju te mehanizme itekako postoje.crnokosa88 wrote: P.S. Algoritmi koje pominjete..... ja sam analizirala mnogo njih, mnogo pametnijih matematicara od mene je analiziralo jos mnogo vise tih algoritama, i .... ni jedan, apsolutno ni jedan, ni priblizne ne sadrzi Darvinove mehanizme evolucije. Algoritmi razvijeni u fizici mogu da predvide ..... nah. Cao
Mozes li mi pojasniti sta si zeljela reci ovim "Algoritmi razvijeni u fizici mogu da predvide...."?
P.S. Svim buducim borcima protiv teorije evolucije zelim toplo preporuciti da se mane ironije. Niti imate smisla za to (najcesce), niti ste smijesni, niti (mene) nesto vrijedjate.
- crnokosa88
#3292 Re: Evolucija
.....Bušman wrote:Izvor? Ne sadrzi egzaktno te, ali one koji su prilagodjeni implementaciji i koji potpuno oponasaju te mehanizme itekako postoje.crnokosa88 wrote: P.S. Algoritmi koje pominjete..... ja sam analizirala mnogo njih, mnogo pametnijih matematicara od mene je analiziralo jos mnogo vise tih algoritama, i .... ni jedan, apsolutno ni jedan, ni priblizne ne sadrzi Darvinove mehanizme evolucije. Algoritmi razvijeni u fizici mogu da predvide ..... nah. Cao
Mozes li mi pojasniti sta si zeljela reci ovim "Algoritmi razvijeni u fizici mogu da predvide...."?
P.S. Svim buducim borcima protiv teorije evolucije zelim toplo preporuciti da se mane ironije. Niti imate smisla za to (najcesce), niti ste smijesni, niti (mene) nesto vrijedjate.
Ummmmm, Darvinisticka strategija....ustvrditi cemo da se nesto mogo dogoditi na taj i taj nacin, a zatim cemo teistima dati zadatak da dokazu da nije tako...ko ovdje fula poentu, nikada nece razumjeti problem.
.....
Ahhhh, vec sam pred banom, tako nebih da "trollujem" temu sa fizikom.
Nevrijedjaju ni mene uvrede, samo pokazuju da se necije vide, a necije nevide
......
Jedan moj kolega na tvoje pitanje Darviniste o algoritmima ovako je odgovorio:
"Try yourself in your favorite programming language following two tasks:
1. Write software in that language which prints out the text of itself
2. Write software which does real, self-replication, that is not only writes the text out, but actually executes the copy!
And THEN try to comprehand how (blanked out) and ignorat should one darwinist have to be to claim that something like that is possible by random mutations favorited by natural selection, which is only information input in their system!"
Uzivaj.
- GAU8
#3293 Re: Evolucija
Nisi prva niti posljednja koja pada u zabludu i bukvalno poredi nezive i zive sistemecrnokosa88 wrote:.....Bušman wrote:Izvor? Ne sadrzi egzaktno te, ali one koji su prilagodjeni implementaciji i koji potpuno oponasaju te mehanizme itekako postoje.crnokosa88 wrote: P.S. Algoritmi koje pominjete..... ja sam analizirala mnogo njih, mnogo pametnijih matematicara od mene je analiziralo jos mnogo vise tih algoritama, i .... ni jedan, apsolutno ni jedan, ni priblizne ne sadrzi Darvinove mehanizme evolucije. Algoritmi razvijeni u fizici mogu da predvide ..... nah. Cao
Ummmmm, Darvinisticka strategija....ustvrditi cemo da se nesto mogo dogoditi na taj i taj nacin, a zatim cemo teistima dati zadatak da dokazu da nije tako...ko ovdje fula poentu, nikada nece razumjeti problem.
.....
Ahhhh, vec sam pred banom, tako nebih da "trollujem" temu sa fizikom.
Nevrijedjaju ni mene uvrede, samo pokazuju da se necije vide, a necije nevideU odbrani TE jeste malo smijesni.
......
Jedan moj kolega na tvoje pitanje Darviniste o algoritmima ovako je odgovorio:
2. Write software which does real, self-replication, that is not only writes the text out, but actually executes the copy!
And THEN try to comprehand how (blanked out) and ignorat should one darwinist have to be to claim that something like that is possible by random mutations favorited by natural selection, which is only information input in their system!"
Uzivaj.
Moras se rijesiti te svoje mentalne blokade oko 1. replicirajuce molekule.
Tvoja logika je otprilike ova: "Niko na cijelom svijetu zaista ne zna kako je nastala prva replikacija.
Iz toga proizlazi da je definitivno djelo inteligentnog dizajna." (i to tvrdis sa 100% sigurnoscu!)
Sta recimo da ja kazem ne, to nije djelo jednog, vec 2 kreatora. Ili 3,4,5.
See the flaw?
- fatamorgana
#3294 Re: Evolucija
Neko jednom reče: "Bolje biti Kreator nego modni kreator!"
-
Bušman
#3295 Re: Evolucija
1. Tvoj kolega je neupucen, evo zasto http://en.wikipedia.org/wiki/Quine_(computing)crnokosa88 wrote:Jedan moj kolega na tvoje pitanje Darviniste o algoritmima ovako je odgovorio:
Uzivaj.
2. Isto kao pod 1, evo i zasto http://www.azillionmonkeys.com/qed/self3_c.txt
Radi se o dugo poznatim stvarima.
Mozes misliti koliko je ignorantan tvoj kolega kad mijesa samo-replikaciju i nastanak zivota sa evolucijom koja se ne bavi time.
Ovaj?fatamorgana wrote:Neko jednom reče: "Bolje biti Kreator nego modni kreator!"
- NIN
#3296 Re: Evolucija
Ma kakav njen kolega ba. To je ona negdje procitala u brosuricama krscanskih kreacionista kojih je koliko hoces tamo gdje je ona i sad nas lafo lozi da je, eto, njen kolega nesto. Ma daj ba....Bušman wrote:1. Tvoj kolega je neupucen, evo zasto http://en.wikipedia.org/wiki/Quine_(computing)crnokosa88 wrote:Jedan moj kolega na tvoje pitanje Darviniste o algoritmima ovako je odgovorio:
Uzivaj.
2. Isto kao pod 1, evo i zasto http://www.azillionmonkeys.com/qed/self3_c.txt
Radi se o dugo poznatim stvarima.
Mozes misliti koliko je ignorantan tvoj kolega kad mijesa samo-replikaciju i nastanak zivota sa evolucijom koja se ne bavi time.
Sit sam ja svoje lafine.
-
Bušman
#3297 Re: Evolucija
Samo dokaz da ID pokret koristi istu terminologiju kao i "Creationism" pokret 60-tih. Nisu se pomjerili sa tog mjesta.NIN wrote: Ma kakav njen kolega ba. To je ona negdje procitala u brosuricama krscanskih kreacionista kojih je koliko hoces tamo gdje je ona i sad nas lafo lozi da je, eto, njen kolega nesto. Ma daj ba....Ti folovi oko algoritama su ubleha stara nekoliko decenija i samo je prestampavaju i prepricavaju iako im se ljudi koji se razumiju u matematiku i te belaje smiju. Sta ces, para vrti gdje burgija ne more.
![]()
Sit sam ja svoje lafine.
- GAU8
#3298 Re: Evolucija
Ne ne ne... u tome je fintaBušman wrote:Samo dokaz da ID pokret koristi istu terminologiju kao i "Creationism" pokret 60-tih. Nisu se pomjerili sa tog mjesta.NIN wrote: Ma kakav njen kolega ba. To je ona negdje procitala u brosuricama krscanskih kreacionista kojih je koliko hoces tamo gdje je ona i sad nas lafo lozi da je, eto, njen kolega nesto. Ma daj ba....Ti folovi oko algoritama su ubleha stara nekoliko decenija i samo je prestampavaju i prepricavaju iako im se ljudi koji se razumiju u matematiku i te belaje smiju. Sta ces, para vrti gdje burgija ne more.
![]()
Sit sam ja svoje lafine.
uradili su samo replace teksta. Creation je postao Design i to je sve
-
Bušman
#3299 Re: Evolucija
Ma dobro to, ali koriste istu pricu. Samo je pokret promijenio ime, a sve je ostalo isto.GAU8 wrote:Ne ne ne... u tome je fintaBušman wrote:Samo dokaz da ID pokret koristi istu terminologiju kao i "Creationism" pokret 60-tih. Nisu se pomjerili sa tog mjesta.NIN wrote: Ma kakav njen kolega ba. To je ona negdje procitala u brosuricama krscanskih kreacionista kojih je koliko hoces tamo gdje je ona i sad nas lafo lozi da je, eto, njen kolega nesto. Ma daj ba....Ti folovi oko algoritama su ubleha stara nekoliko decenija i samo je prestampavaju i prepricavaju iako im se ljudi koji se razumiju u matematiku i te belaje smiju. Sta ces, para vrti gdje burgija ne more.
![]()
Sit sam ja svoje lafine.
uradili su samo replace teksta. Creation je postao Design i to je sve
- GAU8
#3300 Re: Evolucija
Najzanimljiviji način na koji je neko po, mom mišljenju, pokušao objasniti evoluciju:

Na žalost, da biste mogli da pročitate kompletan tekst, sliku zbog veličine morate otvoriti u novom TAB-u ili prozoru, jer Sa-X forum ne dopušta resize...

Na žalost, da biste mogli da pročitate kompletan tekst, sliku zbog veličine morate otvoriti u novom TAB-u ili prozoru, jer Sa-X forum ne dopušta resize...