Aluminij Mostar

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
moa

#3276 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by moa »

Maraschino wrote:
neki wrote:Ne mogu vjerovati da se bilo ko mentalno zdrav u BiH može radovati gašenju Aluminija, nije samo ovih 900 radnika živjelo od njega nego još desetine tvornica i firmi koje su se bavile preradom a koje će postati nekonkurentne uvozom aluminija... da ne pominjem željeznice koje su vršile transport prema luci Ploče a kojima je Aluminij poslije željezare i koksare bio najveći partner..
Tipičan naš bolesni mentalitet, samo nek komšiji crkne krava

Je li ovo zadnje kme koje cujemo i to od 3.200KMa?

Kazu upuceni da su im juce nudili isti iznos ali u kunama na sto drugovi nisu pristali.
LJudi su fino rekli da ce raditi mjesec dana dzaba. Hahahaha koji kraljevi
Alfons Kauders

#3277 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Alfons Kauders »

Kikibombona wrote: Ne vidim nacin da se iz ovoga iscupamo bez snaznog angazmana vanjskog faktora. Pogledaj koliko je zle krvi kod obicnog naroda, koliko likovanja, zlobe i mrznje... mentalno smo zaglavljeni u ratnim godinama i ne vidim nacin da se iskobeljamo iz ratne psihoze. Citam komentare Bosnjaka i Hrvata, obicnog naroda, ne zna se ko je gori. Srbi potpaljuju sa strane, drago im sto ce Hrvati i Bosnjaci zakuhati. A zapravo, svi zajedno propadamo, svi cemo snositi posljedice propasti Aluminija. Nema zdravog razuma pa ga jebi.

Tek sada ocekujem divljanje HDZ-a. Njima je propast Aluminija za politiku koju vode odlicno dosla. Jebe se njima za radnike koji su ostali bez posla. Tek ce sada rasplamsati nacionalisticku histeriju, tek ce sada blokirati sve zivo. Vec vidim da njihovi mediji i botovi pisu da je Aluminij placao duplo vecu cijenu struje od Mittala i drugih 'muslimanskih' firmi. Ludilo.

...

Moze li se Blok 7 ikako graditi bez saglasnosti HDZ-a?

Da li definitivno idemo u recesiju radi gasenja Aluminija?
Vanjskog faktora više nema niti će biti. Ovo je do nas, samo će nas ograditi i čekati da dođemo pameti... A nećemo, nikad. Kao što rekoh, ovo s Aluminijem će samo iskoristiti za nacionalizam, nema zime za HDZ - za 20-30 godina će i dalje ponavljati izmišljene cijene struje i slične gluposti.

Za Blok 7 je vjerovatno prekasno, tu su nas zajebali prije koju godinu, pa sad opet kroz EU, tako da ne vjerujem da će se ikad graditi. Trebao je biti izgrađen i u pogonu prije pet godina.

Po nekim pokazateljima smo već u recesiji, zadnja dva kvartala. Nisam ekonomista, ali mislim da Aluminij ima potencijal da skreše par procenata BDP-a...
Alfons Kauders

#3278 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Alfons Kauders »

escobar__ wrote:Jest, eto Aluminij je kap koja je prelila čašu i koja će hrvatskom etničkom korpusu ogaditi Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake.

Do sad je sve išlo glatko, vlast se uspostavljala bez po' muke, izbori u Mostaru redovni, nije bilo poruka mržnje u Neumu, Mostaru, Čapljini, nije bilo dvije škole pod jednim krovom, tamo nekih ograda koje dijele učenike... Aluminij će tu idilu totalno sjebat. :lol:
Pa dobro, da već nije bilo tako, Aluminij bi možda još uvijek radio... Ali pošto im je politika i mržnja preča od razvoja, neće više raditi.

Fol je što će ovo iskoristiti da dodatno nalože narod. Ionako nas mrze i krive za sve probleme od vremenskih nepogoda do Aluminija, a sad će još malo više, ako je to ikako moguće... :-)
Kikibombona

#3279 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Kikibombona »

freelancerusk wrote:
Kikibombona wrote:
emirolini wrote:Fasisticka skupina koja je tu radila i nije zasluzila nista drugo. Uvozni aluminij je vec odavno jeftiniji od Aluminij-ovog jer fabrike u svijetu ne daju tako glupe bonuse, bozicnice, izdatke i tako velike plate samo zato sto si simpatizer neke stranke, kalkulacija je u tim firmama drugacija. Ja nisam protiv velikih plata, nikad necu ni biti, niti bilo ko normalan ne moze biti protiv, ali su te velike plate dobijali samo oni koji su vjernost kleli HDZ, i ustaskoj politici protjerivanja, siromasenja i ismijavanja svega što je Bosansko, kleli su u druge zastave i drzave. Nece drzava propasti bez Aluminija, kao sto nije ni propala od njihovog duga.
Nece propasti, nisu propale ni Somalija, Eritreija i Uganda. Koja je to drzava ikada propala radi ekonomske dubioze i siromastva? Nikad nijedna.

U sistemu spojenih posuda, a ekonomija pociva na tom principu, nemoguce je da pucanjem jedne posude ne dodje do curenja materijala (novca) iz ostalih. Nemoguce je da posljedice propasti Aluminija ne pogode Sarajevo i Banjaluku, Zenicu i Tuzlu. Aluminij je ako se ne varam treci izvoznik u BiH. Odjednom, preko noc, ostajes bez stotina miliona kapitala koji se slijeva u bosanskohercegovacku ekonomiju. To je novac koji cirkulacijom dodje do Mate, Jovana i Hasana na razlicite nacine. Aluminij ima veliki broj kooperanata u BiH koji ce snositi teske posljedice. Nije isto nabavljati Aluminij u Mostaru ili u Poljskoj, pocevsi od same cijene do troskova transporta.

Svi znamo da je HDZ unistio firmu. Jebem im od do zbog toga. Kosti im se raspadale lopovske. Jasno je da su plate nerealno visoke. Jasno je da su zasluzili propasti radi diletantskog vodjenja firme itd. Sve je to jasno...

Meni jedino nije jasno likovanje radi propasti firme u nasoj drzavi. Kao da se radujemo vlastitoj propasti. Neka propadnu, majku im, neka sve legne, taman i ja propao. Taj neki osvetnicko-mazohisticki pristup. Previse je zle krvi u ovoj drzavi da bi mogla biti normalna. Sve to tjera mlade i normalne ljude iz drzave.

I imam osjecaj da tek slijedi najgore. Sada ce HDZ tek napraviti politicki haos jer vise nemaju sta izgubiti, tj. nemaju sta unistiti. Sad ce i oni zlobno sve blokirati pa neka ide sve u pm. Spirala mrznje i zla iz koje nikako ne mozemo izaci.

Tesko je zamisliti da ce za 20 godina biti bolje. Nekome ko ima 20 ili 30 godina to je previse vremena.
Što se mene lično tiče, neka propadne sve što nije samoodrživo. Od onih dosadnih malinara, koji su poletili ko muhe bez glave, pa kad je ponuda postala veća od potražnje onda kriva država i daj spašavaj, pa sve do AL. Pa neka onda propadaju i puknu svi budžeti na svim nivoima, i mirna Bosna. :bih:
Ovakav stav mogu jedino povezati sa mazohizmom.

Moj komsija, slucajno Hrvat, sve vrijeme navija da propadne Aluminij. Jebe majku HDZ-u, kaze 'dabogda sve propalo, dabogda narod bio bez hljeba'. A njemu samom u zivotu nikako ne ide pa valjda trazi satisfakciju i opravdanje u opstoj propasti za licne neuspjehe. Kao, sve je propalo, svi smo na istom, sada smo svi neuspjesni.

Nije ovo dobro jarane. Sve propada a mi se ne mijenjamo. Da znam da cemo nesto nauciti iz propasti Aluminija, okrenuti novu stranicu, rekao bih da je vrijedilo... znam da necemo, da cemo biti jos gori i jos ludji. Tek sada slijedi totalna blokada sistema koja ce prouzrokovati masovno iseljavanje.

Prosto ne vidim nacin da izadjemo sa voza koji juri ka provaliji. Jos ubrazavamo voz da sto prije propadnemo. Puni smo zlobe, mrznje, zavisti, bijesa, samodestrukcije, kompleksa, frustracija... jebeno bolestan narod.
spreca

#3280 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by spreca »

Kikibombona wrote:
:lol:
pa nije u pitanju neki gigant osim mozda za Hercegovinu ...zbog toga sto su zatvorili destogodisnjeg gubitasa nema recesije ....mozda smo mi vec davno u recesiji samo nam to niko nije javio....opasnija recesijaje nekontrolisano uzimanje i trosenje kredita....jedino HDZ moze biti recesiji jer izvor pljacke je presusio
escobar__

#3281 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by escobar__ »

Alfons Kauders wrote:
escobar__ wrote:Jest, eto Aluminij je kap koja je prelila čašu i koja će hrvatskom etničkom korpusu ogaditi Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake.

Do sad je sve išlo glatko, vlast se uspostavljala bez po' muke, izbori u Mostaru redovni, nije bilo poruka mržnje u Neumu, Mostaru, Čapljini, nije bilo dvije škole pod jednim krovom, tamo nekih ograda koje dijele učenike... Aluminij će tu idilu totalno sjebat. :lol:
Pa dobro, da već nije bilo tako, Aluminij bi možda još uvijek radio... Ali pošto im je politika i mržnja preča od razvoja, neće više raditi.

Fol je što će ovo iskoristiti da dodatno nalože narod. Ionako nas mrze i krive za sve probleme od vremenskih nepogoda do Aluminija, a sad će još malo više, ako je to ikako moguće... :-)
Odnos prema nama i našoj zemlji nastavlja se uobičajenim tokovima - mržnja, animozitet i plašenje djece crncima s istočne strane Neretve. Dakle ništa neuobičajeno i novo.
spreca

#3282 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by spreca »

neki wrote:Ne mogu vjerovati da se bilo ko mentalno zdrav u BiH može radovati gašenju Aluminija, nije samo ovih 900 radnika živjelo od njega nego još desetine tvornica i firmi koje su se bavile preradom a koje će postati nekonkurentne uvozom aluminija... da ne pominjem željeznice koje su vršile transport prema luci Ploče a kojima je Aluminij poslije željezare i koksare bio najveći partner..
Tipičan naš bolesni mentalitet, samo nek komšiji crkne krava

Vas mozda da
stakasa

#3283 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by stakasa »

klixoris wrote:
Alfons Kauders wrote:
Spreman sam se kladiti. HDZ će na konto propasti Aluminija pomesti i ostatak političkih alternativa Hrvata u BiH, te će na sljedećim izborima osvojiti barem 75% glasova Hrvata, ako ne i više.

Jednoumlje i jednopartijski sistem.
Ein Volk, ein Reich, ein Führer :mrgreen:
https://www.bljesak.info/gospodarstvo/t ... G5FRQIaLcA
General War

#3284 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by General War »

Kakva ba crna ekonomija i recesija, ljudi nakucali 400 miliona duga :-)
Kikibombona

#3285 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Kikibombona »

Alfons Kauders wrote:
Kikibombona wrote: Ne vidim nacin da se iz ovoga iscupamo bez snaznog angazmana vanjskog faktora. Pogledaj koliko je zle krvi kod obicnog naroda, koliko likovanja, zlobe i mrznje... mentalno smo zaglavljeni u ratnim godinama i ne vidim nacin da se iskobeljamo iz ratne psihoze. Citam komentare Bosnjaka i Hrvata, obicnog naroda, ne zna se ko je gori. Srbi potpaljuju sa strane, drago im sto ce Hrvati i Bosnjaci zakuhati. A zapravo, svi zajedno propadamo, svi cemo snositi posljedice propasti Aluminija. Nema zdravog razuma pa ga jebi.

Tek sada ocekujem divljanje HDZ-a. Njima je propast Aluminija za politiku koju vode odlicno dosla. Jebe se njima za radnike koji su ostali bez posla. Tek ce sada rasplamsati nacionalisticku histeriju, tek ce sada blokirati sve zivo. Vec vidim da njihovi mediji i botovi pisu da je Aluminij placao duplo vecu cijenu struje od Mittala i drugih 'muslimanskih' firmi. Ludilo.

...

Moze li se Blok 7 ikako graditi bez saglasnosti HDZ-a?

Vanjskog faktora više nema niti će biti. Ovo je do nas, samo će nas ograditi i čekati da dođemo pameti... A nećemo, nikad. Kao što rekoh, ovo s Aluminijem će samo iskoristiti za nacionalizam, nema zime za HDZ - za 20-30 godina će i dalje ponavljati izmišljene cijene struje i slične gluposti.

Za Blok 7 je vjerovatno prekasno, tu su nas zajebali prije koju godinu, pa sad opet kroz EU, tako da ne vjerujem da će se ikad graditi. Trebao je biti izgrađen i u pogonu prije pet godina.

Po nekim pokazateljima smo već u recesiji, zadnja dva kvartala. Nisam ekonomista, ali mislim da Aluminij ima potencijal da skreše par procenata BDP-a...
Ovome dodati izdajnicku politiku Hrvatske prema BH Hrvatima. Znaju srati o 100 000 mudzahedina i slicnim sranjima, a ne znaju konkretno pomoci. Nista dobro nisu uradili za BH Hrvate. Bace malo milostinje koja ne doprinosi nicemu osim katastrofalnom sadaka mentalitetu. I u samoj Hrvatskoj su sve unistili, pa kako ce onda bilo kome pomoci... Agrokor = Aluminij.

Mislio sam da ce se malo normalizovati, biti konstruktivniji kada udju u EU, a oni jos gori. Jebeni Balkan, niko nije normalan, od Grka na jugu do Hrvata i Srba na sjeveru.
spreca

#3286 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by spreca »

escobar__ wrote:
Odnos prema nama i našoj zemlji nastavlja se uobičajenim tokovima - mržnja, animozitet i plašenje djece crncima s istočne strane Neretve. Dakle ništa neuobičajeno i novo.
Sad neka nastave istim tempom ali ovo je pocetak mozda treznjenja i da mozda jednom shvate da je vaznija svoja prcija od one kojoj zdusno salutiraju....eto sta sad imaju od toga sto su veliki Hrvati(bosnjaci ili srbi)kd mu je na prepisaj hoda propala firma a u HR se niko ni po guzici nije pocesao,nego im ponekad kinu neku kintu i koju nacionalisticku dok za Hidropotencijale ne placaju nista i lova umjesto Hercegovinu ode u Medjumurje itd...bas mi je drago,jer narod treba jebati tako dugo dok mu iz guzice ne dodje u glavu
atmel

#3287 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by atmel »

Nije meni do mene, žao mi je mladosti, djece, ja ću se snaći. Neću naći ovoliku plaću, radit ću duplo više, za duplo manju plaću '', govori Šarić. - Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/gospodarstvo/t ... G5FRQIaLcA
Ci-Nick

#3288 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Ci-Nick »

Ne razumijem o kakvoj recesiji pričate,..
Ekonomija FBiH ide naprijed, stanogradnja cvjeta, lova za nekoliko dionica autoputa čeka,..
Samo poreza na dobit u prvih šest mjeseci naplaćeno 210 miona KM a to znači da je očekivana dobit u 2019. god. (firmi koje pozitivno posluju) 4,2 milijarde KM.
Utjecaj Aluminja se mjeri u promilima,. nikakvim procentima i to će pokazati treći kvartal.

"Porezni obveznici Federacije BiH u periodu januar – juni 2019. uplatili 2.608.780.781 KM direktnih poreza,doprinosa, taksi i naknada
Objavljeno:09.07.2019

Porezna uprava Federacije BiH obavještava javnost da su porezni obveznici Federacije BiH u periodu januar – juni 2019.godine uplatili 2.608.780.781 KM javnih prihoda za koje je nadležna Porezna uprava Federacije BiH.

U strukturi direktnih poreza za period januar – juni 2019. naplaćeno je:

•porez na dobit naplaćen je u iznosu od 210.393.654 KM, a za mjesec juni 24.254.023 KM;

•porez na imovinu naplaćen je u iznosu od 55.664.598 KM, a za mjesec juni 6.870.368 KM;

•ostali porezi naplaćeni su u iznosu od 310.443 KM, a za mjesec juni 43.064 KM;

•porez na dohodak naplaćen je u iznosu od 208.875.093 KM, a za mjesec juni 33.476.227 KM;

•naknade i takse naplaćene su u iznosu od 210.286.908 KM, a za mjesec juni 30.778.152 KM;"
Kikibombona

#3289 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Kikibombona »

spreca wrote:
Kikibombona wrote:
pa nije u pitanju neki gigant osim mozda za Hercegovinu ...zbog toga sto su zatvorili destogodisnjeg gubitasa nema recesije ....mozda smo mi vec davno u recesiji samo nam to niko nije javio....opasnija recesijaje nekontrolisano uzimanje i trosenje kredita....jedino HDZ moze biti recesiji jer izvor pljacke je presusio
Spreca, uz duzno postovanje, ti si veci laik za ekonomiju od mene. :D

Najbolje da o tome pisu ekonomisti...

Gasenje Aluminija ce neminovno izazvati znacajan pad BDP-a. Da li cemo pasti u recesiju, stvarno ne bih znao. Neka napise neko ko vlada materijom.
stakasa

#3290 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by stakasa »

Kikibombona wrote:
spreca wrote:
Kikibombona wrote:

Gasenje Aluminija ce neminovno izazvati znacajan pad BDP-a. Da li cemo pasti u recesiju, stvarno ne bih znao. Neka napise neko ko vlada materijom.
Moze li se tebi ikako objasnit da je ta firma proizvodila gubitke. Znaci sad ce biti manje gubitaka. Znas li toliko o ekonomiji
spreca

#3291 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by spreca »

Kikibombona wrote:

Uz duzno postovanje ti si stvarno laik a ja nisam.....vec sam ti napisao da zbog cega mi mozemo propasti kao drzava a to su ne kontrolisani krediti i pljacka gdje se to moze i nemoze a ne recesija i pad BDPa zbog jednog Aluminijuma....Znas li ti Ekonomisto koliko je zatvoreno firmi samo u TK i sta se je desilo nista prakticno...Kiki uci jos nije kasno,jasno je meni i mnogima ko zeli recesiju jer u tome vide sansu za raspad drzave kao tad je naj ranjivija....zato pasos i preko grane dok nije pocela recesija :lol: :lol: :lol: :lol:
spreca

#3292 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by spreca »

stakasa wrote: Moze li se tebi ikako objasnit da je ta firma proizvodila gubitke. Znaci sad ce biti manje gubitaka. Znas li toliko o ekonomiji
Ma pusti ga ...u ekonomiji tije kao i u medicini...bolesnika lijece i kad vide da je uzalud onda dignu ruke od njega ....ali daj ti to objasni kikiju i nekolicini koji probaju gasenjem gubitnika strasiti recesijom
vjeshalica

#3293 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by vjeshalica »

Poliltika je i vece gigante oborila poput Energoinvesta,Hidrogradnje i slicno avi su ko mutavi sutili.al ko ga jebe trazili ste 30 godina da vam pale svjetla lopovi u zivotu i drzavi pa eto vidim....
gidra

#3294 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by gidra »

svi ovi ekonomski analitiĆAri koji ordiniraju po ovoj tremu prešućuju jednu bitnu stvar. Hajmo malo stvari posmatrati iz ovog ekonomskog ugla:

Aluminij bez obzira na cijenu struju bila ona 30, 50 ili 70 eura nije je plaćao nikako...znači imao je DŽABA odavno (dugovi se neće naplatiti nikada). Milioni konvertibilnih maraka naših/narodnih (Vlada FBIH je većinski vlasnik EP HZHB) su dati DŽABA kroz struju Aluminiju i od toga su imali koristi samo radnici Aluminija kroz bezobrazno visoke plate obzirom na stanje firme i tenderske firme, opet HDZ firme koje su izvlačile pare.

Konačno je sa manje elektroprivrede skinut uteg zvani Aluminij, višak struje koji će nastati sada iz EP HZHB se može prodati na berzi po ekstra cijenama i upumpati u EP HZHB koji će se sutra kroz dividendu isplatiti Vladi FBIH i od koje ćemo svi mi imati korist a ne samo HDZ i njiihov uski krug poslušnika.
Bolje prodavati struju na berzi i praviti čistu lovu i profit, nego je poklanjati Aluminiju džaba koji će i dalje generisati gubitke.
Tako da je po mom viđenju ovo samo jedan dodatni + za ekonomiju, jedini ko je na gubitku su ovih 900 radnika.
Bakir1

#3295 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Bakir1 »

Alfons Kauders wrote:
ja mislim da su sada jos vise ugrozeni :D
zaobravljaju ovdje mnogi da je ova firma bila etnicki cista, da su svi bosnjaci dobili pedalu, da se zastava hrvatske i herceg bosne jedno vrijeme viorila na kapiji, da je bila ekskluziva hdz-a. i treba neku empatiju pokazati, evo jecam
Ci-Nick

#3296 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Ci-Nick »

Kikibombona wrote:
spreca wrote:
Kikibombona wrote:

Nema tu nekog značajnijeg utjecaja, gube željeznice, gubi PIO FBiH, gubi zdravstveni fond HNK, nešto trgovina u HNK, NOS i Elektroprijenos ali za njih je to beznačajno,..
suma sumarum gubitak ne bi trebao biti veći od 100 miliona KM i njihovih plata 40 miliona KM.
Utjecaj na BDP, može se mjeriti sa 0,1 do 0,3 %
Tomahawk11
Globalni moderator

#3297 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Tomahawk11 »

Veći je gubitak bio rad takvog parazitskog preduzeća.
stakasa

#3298 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by stakasa »

Bakir1 wrote:
Alfons Kauders wrote:
ja mislim da su sada jos vise ugrozeni :D
zaobravljaju ovdje mnogi da je ova firma bila etnicki cista, da su svi bosnjaci dobili pedalu, da se zastava hrvatske i herceg bosne jedno vrijeme viorila na kapiji, da je bila ekskluziva hdz-a. i treba neku empatiju pokazati, evo jecam
Pa eno ih trenutno pred HDZ-om. Po prvi put od 92-e
Bakir1

#3299 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Bakir1 »

mozda bi trebali biti pred vilom najlegitimnijeg :D
Kikibombona

#3300 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Kikibombona »

Ci-Nick wrote:Nema tu nekog značajnijeg utjecaja, gube željeznice, gubi PIO FBiH, gubi zdravstveni fond HNK, nešto trgovina u HNK, NOS i Elektroprijenos ali oni su jaki,..
suma sumarum gubitak ne bi trebao biti veći od 100 miliona KM i njihovih plata 40 miliona KM.
Utjecaj na BDP, može se mjeriti sa 0,1 do 0,3 %
Zaista ne bih iznosio prognoze na ovu temu radi ogranicenog znanja.

Link od prije par dana, najavljuje se mogucnost recesije. Aluminij je treci izvoznik, 900 ljudi i veliki broj kooperanata. Mora se odraziti na BDP. Koliko? Ne znam. Da li to znaci recesiju? Ne znam.

https://m.youtube.com/watch?v=_RrzffStGTE
Post Reply