Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Gojeni H wrote:Ima li neko da pita zasto Muhamed (a.s.) nije naredio ukidanje feudalizma (nakon sto nastane), kapitalizma prije nego sto nastane, itd.
Od aktivnijih učesnika na ovoj temi, a koji ne pripadaju vašem bratstvu - Zlato i ja - nećeš čuti takvo pitanje.
Kao što rekog, diskusije će biti kvalitetnije, ako određenim pitanjima pristupimo sa drugih stanovišta, a manje kroz prizmu ličnih ubijeđenja, odnosno u vašem slučaju dogmatskih/religijskih.
Iz tog razloga imamo i presmiješne paralele idealne islamske države i komunizma/socijalizma kao neke fantomske ateističke (svkai put bi se ranila na ovo) i ostalih bisera sa ovog PF-a.
Gojeni H wrote:
Ja taman navlacim da neko povikne: "Zasto Muhamed (a.s.) nije ukinuo ropstvo?!?", kad ono - ti, mirno stalozeno ... ne moze tako.
Dosta diskusija bi bile kvalitetnije i vrijednije čitanja ako bi druga strana (u ovom slučaju ova sa desne strane vs. na temi) pristupala određenim pitanjima manje kroz prizmu ličnog ubijeđenja i sa izjavama a la Smrčak (kojeg opet, indikativno ili ne, se ne odričete) , a više staloženije i objektivnije (što ne znači negiranje ili odricanje bilo kojeg aspekta vaših dogmatskih/vjerskih/inih ubijeđenja).
Pitanje robovlasništva nikada nije, a za razliku od ostalih pitanja kojih smo se dotakli na ovoj temi u nekom imaginarnom ringu sa suprostavljenim stranama kojih ima više od dvije (jer upamtimo ateisti nisu ujedinjeni korpus niti imaju zajedničku zvijezdu vodilji ili dogmu koja propisuje stavove o određenim pitanjima), došlo do tačke da robovlasništvo negira ili potvrđuje postojanje Boga, već se vide samo reakcije na tvrdnje a la Smrčak.
Robovlasništvo treba posmatrati kao pojavu unutar društvenih uređenja i ekonomije, a ne kao religijsko pitanje jer, uz dužno poštovanje, da se u bilo kojoj Objavi pojavilo da se svi robovi odmah i sada oslobode i da se ukine robovlasništvo, kakve bi to posljedice imalo na samo širenje neke religije, ekonomiju naroda koji širi tu religiju et cetera...
Slazem se. Zatvorena rasprava. Idemo nesto drugo.
Niko nece da prica, samo bi se svadjali.
Gojeni H wrote:
Ja taman navlacim da neko povikne: "Zasto Muhamed (a.s.) nije ukinuo ropstvo?!?", kad ono - ti, mirno stalozeno ... ne moze tako.
Dosta diskusija bi bile kvalitetnije i vrijednije čitanja ako bi druga strana (u ovom slučaju ova sa desne strane vs. na temi) pristupala određenim pitanjima manje kroz prizmu ličnog ubijeđenja i sa izjavama a la Smrčak (kojeg opet, indikativno ili ne, se ne odričete) , a više staloženije i objektivnije (što ne znači negiranje ili odricanje bilo kojeg aspekta vaših dogmatskih/vjerskih/inih ubijeđenja).
Pitanje robovlasništva nikada nije, a za razliku od ostalih pitanja kojih smo se dotakli na ovoj temi u nekom imaginarnom ringu sa suprostavljenim stranama kojih ima više od dvije (jer upamtimo ateisti nisu ujedinjeni korpus niti imaju zajedničku zvijezdu vodilji ili dogmu koja propisuje stavove o određenim pitanjima), došlo do tačke da robovlasništvo negira ili potvrđuje postojanje Boga, već se vide samo reakcije na tvrdnje a la Smrčak.
Robovlasništvo treba posmatrati kao pojavu unutar društvenih uređenja i ekonomije, a ne kao religijsko pitanje jer, uz dužno poštovanje, da se u bilo kojoj Objavi pojavilo da se svi robovi odmah i sada oslobode i da se ukine robovlasništvo, kakve bi to posljedice imalo na samo širenje neke religije, ekonomiju naroda koji širi tu religiju et cetera...
Slazem se. Zatvorena rasprava. Idemo nesto drugo.
Niko nece da prica, samo bi se svadjali.
But why
Možemo napraviti hipotetski model sa slijedećim ulaznim podacima:
- ekonomija tokom robovlasništva
- ekonomija nakon oslobađanja robova
- širenje religije sa robovima kao radnom snagom i širenje bez
itd. itd.
Naravno ideja iza ovog modela nije negiranje Boga ili istinitosti vašeg vjerovanja, već jednostavno mentalna špekulacija u okvirima premise zašto niti jedna Objava nije decidno ukinula ropstvo.
Bloo wrote:Kao što rekog, diskusije će biti kvalitetnije, ako određenim pitanjima pristupimo sa drugih stanovišta, a manje kroz prizmu ličnih ubijeđenja, odnosno u vašem slučaju dogmatskih/religijskih.
...ili izrazito antireligijskih i također ličnih uvjerenja, prožetih zaumnim cinizmom, kreveljenjem i sl. Slažem se.
Gojeni, jesi li ti ovo, kako i sam reče, "otvorio Pandorinu kutiju" prije nekoliko sahifa? De onda dozavrši pa zatvori kutiju i ljepo je vrati Pandori, žena osijedi tražeći svoju seharu...
Bloo wrote:Kao što rekog, diskusije će biti kvalitetnije, ako određenim pitanjima pristupimo sa drugih stanovišta, a manje kroz prizmu ličnih ubijeđenja, odnosno u vašem slučaju dogmatskih/religijskih.
...ili izrazito antireligijskih i također ličnih uvjerenja, prožetih zaumnim cinizmom, kreveljenjem i sl. Slažem se.
Ja sam barem iskreno iznijela svoj stav odmah i bez određenih epiteta.
S obzirom da, kao što sam rekla, ateisti nisu grupa ujedinjena pod nekim barjakom, moji i stavovi drugih ateista se mogu drastično razlikovati što se tiče određenih pitanja, za razliku od vjernika kojima je stav o određenim pitanjima ili propisan ili uvjetovan dogmom, ne smatram da sam išta pežorativno ili neprijateljski izjavila. Više je bilo na tragu ovog što je Gojeni kasnije napisao.
Ali, svako svakog percipira kako želi na osnovu limitiranih ili drugih informacija koje se manifestiraju na ovom forumu kroz kratke rečenice i fragmente nekih promišljanja ograničenih ovom formom.
arzuhal wrote:Gojeni, jesi li ti ovo, kako i sam reče, "otvorio Pandorinu kutiju" prije nekoliko sahifa? De onda dozavrši pa zatvori kutiju i ljepo je vrati Pandori, žena osijedi tražeći svoju seharu...
Bloo wrote:
Od aktivnijih učesnika na ovoj temi, a koji ne pripadaju vašem bratstvu - Zlato i ja - nećeš čuti takvo pitanje.
Kao što rekog, diskusije će biti kvalitetnije, ako određenim pitanjima pristupimo sa drugih stanovišta, a manje kroz prizmu ličnih ubijeđenja, odnosno u vašem slučaju dogmatskih/religijskih.
Iz tog razloga imamo i presmiješne paralele idealne islamske države i komunizma/socijalizma kao neke fantomske ateističke (svkai put bi se ranila na ovo) i ostalih bisera sa ovog PF-a.
Bojim se da ne razumijem ovu sugestiju. Ocekujes od nekoga ko je dosao na pdf Religija, na temu Ateizam vs. Religija, da ne pristupa istoj sa licnim ubjedjenjima?
I ateisti i monoteisti temi bas tako pristupaju.
I nije to problem, dokle god je pristup civilizovan i dok i jedni i drugi otvoreno raspravljaju.
arzuhal wrote:Gojeni, jesi li ti ovo, kako i sam reče, "otvorio Pandorinu kutiju" prije nekoliko sahifa? De onda dozavrši pa zatvori kutiju i ljepo je vrati Pandori, žena osijedi tražeći svoju seharu...
Ja sam barem iskreno iznijela svoj stav odmah i bez određenih epiteta.
S obzirom da, kao što sam rekla, ateisti nisu grupa ujedinjena pod nekim barjakom, moji i stavovi drugih ateista se mogu drastično razlikovati što se tiče određenih pitanja, za razliku od vjernika kojima je stav o određenim pitanjima ili propisan ili uvjetovan dogmom, ne smatram da sam išta pežorativno ili neprijateljski izjavila. Više je bilo na tragu ovog što je Gojeni kasnije napisao.
Ali, svako svakog percipira kako želi na osnovu limitiranih ili drugih informacija koje se manifestiraju na ovom forumu kroz kratke rečenice i fragmente nekih promišljanja ograničenih ovom formom.
Hrz, mrz, brzotrz Moja opaska se nije odnosila uopće na tebe iako sam kvotao i nadovezao se na tvoj post, nema potrebe za objašnjavanjima barem što se mene tiče, inače bih bio direktniji. Ali i ovakvi dežavjui, vječita pravdanja, doobjašnjavanja i ove slične stavri koje se ponavljaju tako djeluju smarajuće da treba smanjiti forumanja na minimalnu mjeru...
- Nisam ja htio reći...
- Ma znaaam da nisi, ni ja nisam htio nego..
- Pa naravno, inače bih...
- Tako je to se podrazumijeva, mislim na druge neke koji...
- Slažem se...
Bloo wrote:
Bojim se da ne razumijem ovu sugestiju. Ocekujes od nekoga ko je dosao na pdf Religija, na temu Ateizam vs. Religija, da ne pristupa istoj sa licnim ubjedjenjima?
I ateisti i monoteisti temi bas tako pristupaju.
I nije to problem, dokle god je pristup civilizovan i dok i jedni i drugi otvoreno raspravljaju.
Pogrešno si me razumio.
Smatram da si ovdje u krivu što se tiče ateista. Kao što nekad davno napisah, ateizam nema dogme, ne propisuje stav o određenim stvarima. Ni Zlato ni ja ne pristupamo određenim pitanjima ili stvarima sa mišlju da li je to dozvoljeno u ateizmu. Znači, možeš dobiti oprečne stavove od dva ateista, odnosno dvije osobe koje ne vjeruju u Boga. Vaša lična ubijeđenja su djelomično uvjetovanja religijom (npr. pitanje svinjetine da uzmem prozaičan primjer - muslimani ne jedu svinjetinu jer im je tako propisano, Zlato možda ne jede jer mu se ne sviđa, ja se možda davim u svinjetini....). Lična ubijeđenja moja i tvoja su dvije različite stvari jer moja nisu uvjetovana ateizmom. To je sve.
Da kada neko (ne mora nužno biti ateista) iznese neku tvrdnju, a koja se tiče islama generalno (i ne nužno negativno), da odgovor ne bude nasilno izvrtanje činjenica kao u slučaju Smrčak da se ne bi ukaljala "čast".
Kao što si maloprije napisao osvrt na robovlasništvo.
arzuhal wrote:
Hrz, mrz, brzotrz Moja opaska se nije odnosila uopće na tebe iako sam kvotao i nadovezao se na tvoj post, nema potrebe za objašnjavanjima barem što se mene tiče, inače bih bio direktniji. Ali i ovakvi dežavjui, vječita pravdanja, doobjašnjavanja i ove slične stavri koje se ponavljaju tako djeluju smarajuće da treba smanjiti forumanja na minimalnu mjeru...
- Nisam ja htio reći...
- Slažem se...
Nisam ni rekla da se odnosila na mene. Nisam idiot. Sada ti brzaš.
Jasno je na koga se odnosilo. I njih više nema. Tako da nema potrebe da se tema minira spominjanjem poginulih. Niti da sada ti objašnjavaš. Da si htio biti direktan, bio bi. Direktno pisanje smanjuje mogućnost da moraš da objašnjavaš.
Da, smarajuće, slažem se i treba poslušati tvoj savjet.
Gojeni H wrote:
Kada se jednom desi da razlozi većine forumskih rasprava budu bili nastojanje da se razumije onaj Drugi, samo da ga se razumije kao čovjeka, bez obzira što se možda nikako ne slagali s njegovim stavovima, te se stvar bude završavala na tome, bez želje i potrebe da ga se omalovažava, bez ruganja i sl. tada će nastupiti sudnji dan za forum...
arzuhal wrote:
- Nisam ja htio reći...
- Slažem se...
Nisam ni rekla da se odnosila na mene. Nisam idiot. Sada ti brzaš.
Jasno je na koga se odnosilo. I njih više nema. Tako da nema potrebe da se tema minira spominjanjem poginulih. Niti da sada ti objašnjavaš. Da si htio biti direktan, bio bi. Direktno pisanje smanjuje mogućnost da moraš da objašnjavaš.
Da, smarajuće, slažem se i treba poslušati tvoj savjet.
Nisam ni rekao da si idiot, ne leti pred rudu. Nije jasno na koga se odnosilo, nisam mislio na konkretne ljude, ako misliš na banovane. Vidiš da moram da objašnjavam. Da sam mislio na njih rekao bih, ali evo direktno: ne mislim na Nurudina ili dadinja33.
Jeste smarajuće, trebala si odmah poslušati savjet, prije pisanja tog posta
I kada bi sve što pišemo primijenili i na sebe same ali dupli standardi and all that jazz. Tražiti da nas drugi prihvate ovakvim kakvi jesmo, bez da mi prihvaćamo druge ili pak da tražimo da se oni promijene...čak i kod razmijene mišljenja je čudna stvar.
Kada bi obje strane pristupale sa istom namjerom razumijevanja, a uz dozu poštovanja prema razlikama, gdje bi nam kraj bio.
možel neki spoiler? jesul muslimani opravdali ropstvo? jel bilo: (1) "da, to je vrsta institucionalizirane nepravde koja je u samom panteonu zla, zajedno sa genocidom", što bi pravnici rekli zabrana jus cogens prirode, ali je gospodar svjetova bio mišljenja da to treba ukidat natenane, polako, nek se ljudi naviknu; ili, pak (2) to je bila neka vrsta radnog odnosa uz naročito nezahvalne uslove rada
ropstvo, aiša, udaranje žena, bacanje pedera sa zgrada, to su teme koje iz muslimana uvijek izvuku najviše kreativnosti u ovim raspravama
Bloo wrote:I kada bi sve što pišemo primijenili i na sebe same ali dupli standardi and all that jazz. Tražiti da nas drugi prihvate ovakvim kakvi jesmo, bez da mi prihvaćamo druge ili pak da tražimo da se oni promijene...čak i kod razmijene mišljenja je čudna stvar.
Kada bi obje strane pristupale sa istom namjerom razumijevanja, a uz dozu poštovanja prema razlikama, gdje bi nam kraj bio.
Zato moraš uložiti napora i pokušati razumjeti, nema ništa od nako napadanja...Nada nikad ne umire...
Priznajem da sam govno pojeo. Do mene.
Možda si osjetio da @harač provocira svoju omiljenu temu pa si mu ispunio tu želju, ali fakat sam se zaibretio i pomislio....e valja sada opet u još jedan juriš.
arzuhal wrote:
Nisam ni rekao da si idiot, ne leti pred rudu. Nije jasno na koga se odnosilo, nisam mislio na konkretne ljude, ako misliš na banovane. Vidiš da moram da objašnjavam. Da sam mislio na njih rekao bih, ali evo direktno: ne mislim na Nurudina ili dadinja33.
the beginning of wisdom is to call things by their right names
Nisi ti rekao, jesam ja. Ne pravimo se budale.
Ja sam otvoreno rekla na koga mislim - Smrčak.
S obzirom da ti nisi naveo na koga misliš (a sada si ih izbacio iz jednačine), preostaje mala grupa forumaša koji se mogu nabrojati na prste jedne ruke koji obitavaju na PF Religija i ne spadaju u vjernike (ateisti i otpadnici od vjere).
Zaključak izvuci sam.
Svakako neću više smarati, uz mali savjet sa moje strane: Nije majka Muju karala što se kockao...
arzuhal wrote:
the beginning of wisdom is to call things by their right names
Nisi ti rekao, jesam ja. Ne pravimo se budale.
Ja sam otvoreno rekla na koga mislim - Smrčak.
S obzirom da ti nisi naveo na koga misliš (a sada si ih izbacio iz jednačine), preostaje mala grupa forumaša koji se mogu nabrojati na prste jedne ruke koji obitavaju na PF Religija i ne spadaju u vjernike (ateisti i otpadnici od vjere).
Zaključak izvuci sam.
Svakako neću više smarati, uz mali savjet sa moje strane: Nije majka Muju karala što se kockao...
Mogla si ba i kraće ovo napisati, bezveze se smorih...
Priznajem da sam govno pojeo. Do mene.
Možda si osjetio da @harač provocira svoju omiljenu temu pa si mu ispunio tu želju, ali fakat sam se zaibretio i pomislio....e valja sada opet u još jedan juriš.
Šipak, sjedi kraj mene, imam nularica i jabuka, nek' on malo gine nizašta...
davno smo mi iscrpili ove teme, mene sad samo zanimaju razlozi. fantastic reasons and where to find them. sjećam se oduševljenja kad sam u "razgovoru sa prijateljem ateistom" pročitao da se 4:34 može pravdati urođenim sadomazohizmom kod žena: hit me baby one more time, ili što bi vrli autor rekao: one se tim liječe to je razlog koji je, ako ništa drugo, originalan... ima nešto ničeansko u sebi