palermo wrote:...Nažalost, ti ovdje ne demistificiraš i razgoljavaš raznorazne floskule o "odbrani nacionalnih interesa" već direktno adresuješ krivicu za rat na bošnjačku adresu...
Da nisi napisao ovu rečenicu, ja bih rekao: OK, slažemo se da se ne slažemo, završimo zasad sa offtopicom, do nekog novog susreta, na nekoj drugoj temi...
Međutim, ne možeš mi ovo upakovati ovako... Prvo, ja nisam taj koji je poistovjetio sa SDA sa Bošnjacima - ovom rečenicom si to uradio ti... Drugo, ja ne adresiram krivicu za rat ni na SDA... Devedeset druge SDA zaista nije imala mnogo manevarskog prostora, i od svih aktivnih sudionika tih događaja najmanje je kriva za rat... Nadam se da je sad jasnije... Treće, ipak smatram da SDA zaista jeste kriva za fragmentaciju društva i razdvajanje naroda koje je počelo 1990-te godine, i to u praktično istoj mjeri kao SDS i HDZ... Sve tri stranke su zajedno i bez zadrške djelovale na rušenju dotadašnjih vrijednosti i razvrstavanju ljudi kao stoke u tri tora... Ta činjenica, odnosno aktivno sudjelovanje SDA u tom procesu je DRASTIČNO i FATALNO narušilo temelje buduće države, oslabilo probosansku stranu u nastupajućem ratu i TRAJNO naštetilo ideji uspostavljanja zdravog bosanskohercegovačkog društva...
PS Nisam ja doživio ni Drugi svjetski rat iz lične perspektive, ni mnogo toga iz historije, pa opet mislim da na osnovu dostupnh informacija mogu donijeti neki sud o istima... Zašto ne bih onda to mogao i o dešavanjima sa početka 90-tih?