vivaldi wrote:daddy-kool wrote:vivaldi wrote:
arapi dodju i odu na kraju sezone i to je tacno tako da se moze reci da je drama neosnovana, ali ako jedne godine odluce da se ne vrate tada je vec kasno
Ne kontam, da li su dobili (ili mogu dobiti) državljanstva ili stalna prebivališta u BiH?
(Da li je ovo onih Dodikovih 500k Arapa i Turaka iz najnižih slojeva?)
neki dan sam na forumu pitao jel jos neko cuo da je arap kupio onaj poslovni neboder dole gdje je bilo kino kumovrec. elem, sasvim slucajno se prije 10-ak dana nadjem sto do stola sa nekom grupom arapa i par nasih jer po izgledu definitno nisu arapi gdje na losem engelskom jedan prevodi ovim nasima kako je kupio neboder i kako pita imaju li neku da bi se udala, moze i razvedena sa djecom, a prije toga je vec rekao da je ozenjen.
vec sam rekao da nisam siguran na koju je zgradu mislio (mozda je bosmal), ali za brak i uslove (koji fakticki ne postoje vec moze bilo kakva mlada) sam fino cuo i razumio 100%.
na ovoj temi sam napisao u vrh glave 2-3 posta i to u pocetku negdje kad sam bio misljenja da pare treba uzimati kome god se moze, pogotovo na guzove, jer smo fukare. ali brate ako prvi put dodjes ko turista, drugi put kupis zgradu, a treci put vec trazis zenu na nevidjeno je u najmanju ruku zabrinjavajuce. tu se vise ne radi o sumama i gorama i prekrasnoj prirodi da jebe rak raka.
kako god, arapi su bosnu tek otkrili prije godinu, dvije a to je nedovoljno vremena da bilo gdje u svijetu rijese pitanje drzavljanstva, ali da je pitanje sta ce biti za 5-10 godina sasvim legitimno.
opet kazem, problem je nase siromastvo i manjak bilokakvih investitori i kao takvi smo lak plijen bilo kome. nazalost, razvijenom i modernom zapadnom svijetu nismo zanimjivi
Da upravo je to problem i upravo to ja ovim nasim "kvazipatriotima na kub" , pokusavam da pojasnim , ali "avaj"?
Pocelo je otprilike, intezivnije 2014/2015. Prvo samo nekoliko letova, samo turizam. Meni koji sam tada imao kontakta sa nekim Turcima naseg , Bosankog, konkretno Bosnjackog porijekla i koji su konkretno bili vodici ili radili oko dijela Turskih turista u Sarajevu, i upalo je mi je u "oci" sljedece: Turski turisti dodju, slicno kao i Slovenci, UK, Cesi, Malezijci i sl; budu 3,4,5 dana max, strogo turisticke ture, najvise Sarajevo pa ostatak BIH, Mostar, Pocitelj, Gorazde i slicno i ide se nazad. "Ni na mapi"; da " snjuha" kao Arapin po Sarajevu i okolo sa lokalcima, "coporativno" se voza u iznajmljenom kombiju sa dvije zene i 4 djece, da mulja i trazi zemlju za kupiti, da ganja lokalca u osniva "firmu", to su Arapi , jos na pocetku , vec 2014/2015, poceli da " muljaju", da se ne ponasaju po kliseu prosjecnoga turiste?
Arapi, veliki broj; prvo, dolazak, kao " turisticki", ( citaj izvidnica), pa firma, pa kupuje/zemlju-objekat, pa bosanska zena u "pricuvi", i sada me neko ubjedjuje ili stavlja znak jednakosti cak im daje prednost nad drugim turistima...
Namjerno sam naveo Turke, ne npr, nekog sa zapada jer su muslimani, (pa kao Arapi su kao muslimani poput mene, pa moze da radi sta hoce, moze ali u " stulcu" ) , nisam bio u tom poslu ali sam sretao i imao kontakte sa nekim ljudima, porijeklom nasim kiji su posredovali sa tim turistima. NIKADA, a znali su , vjeruj mi , pogotovo oni imucniji npr iz Istanbula ili Ankare Turski turisti, poodobro potrositi, a kao, " samo Arapi trose", nisam cuo da se gledaju neki ozeniti, kupiti zemlju da pravi "vikendicu" , firmu na crno, a ako je neko htio/pitao da investira, iskljucivo je to bilo bez "muljaze" , ne sa nekim Carsijskim lokalcem ili notarom, uglavnom bogatiji pitali za uslove da ovdje otvori pogon; namjestaja, rez dijelova za automobile ili slicno, znaci ono klasicne, privredne investicije...
To ovim sto kazu, da Arapi to kao " korisno " ulazu, ma jok , to je sracunata i od nasih lokalaca lopova , zloupotrebljena i pogresno usmjerena, "invazija" i investiranje ...