O je o je!!

Sto ja godinama govorim - to je i razlog zasto se ovdje nista ne unapredjuje, pogotovo ne obrazovni sistem. Obrazovan covjek razmislja svojom glavom, a ovima takvi ne trebaju.klixoris wrote:Kada sve saberes, procenat nepismenih, nisko obrazovanih, nikakvo cudo zasto nam vec decenijama jedni te isti politicari i stranke vladaju zemljom...
Nepismen i neobrazovan covjek ne zna za drugo i laka su meta za manipulacije...
Inteligentan covjek vidi i sumu pored drveta. Ako imas deset Bosnjaka/Bosnjaka u izvorima naspram jednog Bosanca - inteligentan covjek nema dvojbe sta je releventno. Samo mitomani izvlace konktekste kako ima pase a zanemaruju sustinu. Nije problem postirati silne spomene Bosnjaka za kraljevine i Osmanlija gdje su upravo domaci izvori kako domaci sebe vide - relevantniji od prijevoda papinih pisama. Ali to bi ovdje bio of topic. Nije zabranjeno kriticki izucavati historiju - imamo podforum za to. Ali ako cemo 'nako usput spominjati - onda vise vrijede opusi velikana poput Fine-a, Klaicke, Hadzijahica, Cirkovica, Truhelke, Jireceka, Sidaka,Sljive,.. koji su alfa i omega svih univerziteta po tom pitanju. Koji su nedvojbeno vidjeli i prepoznali Bosnjane/Bosnjake. Vise vrijede njihove rijeci i nauka negoli forumaski lov na kontekste i trazeenje igle u plastu sijena od strane isfrustriranih jugonotalgicara koji ocajnicki traze razlog za posebnu naciju - samo da se ograde od papaka i ostanu elita. To nije nauka. Kao i kolega - lupio si glupost sa Bosnjakom kao turskim nazivom - eto na turskom je kao inace sufiks "ak" poput Poljak, Bosnjak,..Dozer wrote:Imas istorijske fakte, ali posto izgleda da ti ne citas nista, ne moras onda ni ono sto ja napisem. Inteligentan covjek bi se potrudio bar da argumentovano replicira. Ovako... Zapitaj se sta potvrdjujesskupljac_zeljeza wrote:I tu sam prestao dalje čitati mada i ono do toga je k'o spužva.Dozer wrote: A "Bosnjak" kao termin/naziv zna se od kada je, kao i sta je predstavljao. To je bio samo osmanski/turski naziv na stanovnike tadasnje Bosne.
Ovi prvi se infiltrirali u redove Bosanaca i kmece u njihovo ime za svoj ciljMohamad Sissoko wrote:Ja sve mislio da ce cetnici se upalit nakon popisa...kad kita..bosanci/jugovici kmece za medalju.
To ona vasa majka turska?hAZNADAR wrote: Usput receno - turci su rasu domaceg brdskog konja zvali Bosancem.
Da...hAZNADAR wrote: Inteligentan covjek vidi i sumu pored drveta. Ako imas deset Bosnjaka/Bosnjaka u izvorima naspram jednog Bosanca - inteligentan covjek nema dvojbe sta je releventno. Samo mitomani izvlace konktekste kako ima pase a zanemaruju sustinu. Nije problem postirati silne spomene Bosnjaka za kraljevine i Osmanlija gdje su upravo domaci izvori kako domaci sebe vide - relevantniji od prijevoda papinih pisama. Ali to bi ovdje bio of topic. Nije zabranjeno kriticki izucavati historiju - imamo podforum za to. Ali ako cemo 'nako usput spominjati - onda vise vrijede opusi velikana poput Fine-a, Klaicke, Hadzijahica, Cirkovica, Truhelke, Jireceka, Sidaka,Sljive,.. koji su alfa i omega svih univerziteta po tom pitanju. Koji su nedvojbeno vidjeli i prepoznali Bosnjane/Bosnjake. Vise vrijede njihove rijeci i nauka negoli forumaski lov na kontekste i trazeenje igle u plastu sijena od strane isfrustriranih jugonotalgicara koji ocajnicki traze razlog za posebnu naciju - samo da se ograde od papaka i ostanu elita. To nije nauka. Kao i kolega - lupio si glupost sa Bosnjakom kao turskim nazivom - eto na turskom je kao inace sufiks "ak" poput Poljak, Bosnjak,..Usput receno - turci su rasu domaceg brdskog konja zvali Bosancem.
Jel sad veci mercedes ili BMW u Bosnjaka od ovih drugih kad idu kod merkelove na noge za sadaku?mO k3 wrote:I danas se kmeci ????
Treba će još vremena da se ova trauma prebrodi![]()
Poz kamenjarskom forumu ljubi vas otac

pozdrav efendijamO k3 wrote:I danas se kmeci ????
Poz kamenjarskom forumu ljubi vas otac
..i jedini narod koji izgovor trazi u interpretaciji na stranom jeziku kako se zovuDozer wrote:Da...hAZNADAR wrote: Inteligentan covjek vidi i sumu pored drveta. Ako imas deset Bosnjaka/Bosnjaka u izvorima naspram jednog Bosanca - inteligentan covjek nema dvojbe sta je releventno. Samo mitomani izvlace konktekste kako ima pase a zanemaruju sustinu. Nije problem postirati silne spomene Bosnjaka za kraljevine i Osmanlija gdje su upravo domaci izvori kako domaci sebe vide - relevantniji od prijevoda papinih pisama. Ali to bi ovdje bio of topic. Nije zabranjeno kriticki izucavati historiju - imamo podforum za to. Ali ako cemo 'nako usput spominjati - onda vise vrijede opusi velikana poput Fine-a, Klaicke, Hadzijahica, Cirkovica, Truhelke, Jireceka, Sidaka,Sljive,.. koji su alfa i omega svih univerziteta po tom pitanju. Koji su nedvojbeno vidjeli i prepoznali Bosnjane/Bosnjake. Vise vrijede njihove rijeci i nauka negoli forumaski lov na kontekste i trazeenje igle u plastu sijena od strane isfrustriranih jugonotalgicara koji ocajnicki traze razlog za posebnu naciju - samo da se ograde od papaka i ostanu elita. To nije nauka. Kao i kolega - lupio si glupost sa Bosnjakom kao turskim nazivom - eto na turskom je kao inace sufiks "ak" poput Poljak, Bosnjak,..Usput receno - turci su rasu domaceg brdskog konja zvali Bosancem.
Bosanac = Bosnalı; Boşnak
Mislim...sta dalje reci osim da su Bosnjaci vjerovatno jedini narod na planeti koji slavi i poistovjecuje se sa svojim skoro 500-godisnjim okupatorima...
Stokholmski sindrom, sta li...
Danas je Cirilicar otvorio burzu u FrankfurtuGeneral War wrote:Jel sad veci mercedes ili BMW u Bosnjaka od ovih drugih kad idu kod merkelove na noge za sadaku?mO k3 wrote:I danas se kmeci ????
Poz kamenjarskom forumu ljubi vas otac![]()
Tacno. Slazem se u potpunosti po pitanju znacenja rijeci nekada.cyprus wrote:Ljudi dragi, Bošnjanin - Bošnjak - Bosanac je, lingvistički gledano, evolutivni vremenski niz iste riječi... i Bošnjanin i Bošnjak i Bosanac su se u tom kontekstu odnosili na stanovnika Bosne... Devedeset treće je odlučeno da se malo zakopa u historiju, i izvadi iz naftalina naziv Bošnjak, ali ne u svom originalnom značenju - stanovnika Bosne, nego u novom značenju - etnonim za jugoslavenske muslimane, zamjena za Muslimane sa velikim M... I neka, po meni to nije loše rješenje... Samo mi nisu jasna ova nekakva ubjeđivanja u 2016. godini u neke tako trivijalne stvari
treba to sve prepustiti djikanima ....oni najbolje znaju sta je ko.....ko od koga nastade/postade....itd...itd...cyprus wrote:Ljudi dragi, Bošnjanin - Bošnjak - Bosanac je, lingvistički gledano, evolutivni vremenski niz iste riječi... i Bošnjanin i Bošnjak i Bosanac su se u tom kontekstu odnosili na stanovnika Bosne... Devedeset treće je odlučeno da se malo zakopa u historiju, i izvadi iz naftalina naziv Bošnjak, ali ne u svom originalnom značenju - stanovnika Bosne, nego u novom značenju - etnonim za jugoslavenske muslimane, zamjena za Muslimane sa velikim M... I neka, po meni to nije loše rješenje... Samo mi nisu jasna ova nekakva ubjeđivanja u 2016. godini u neke tako trivijalne stvari
Hooj manjina a takva cast...doduse mozda samo 15% burze, ceka se Bake da legitimise nadprosjecnom vecinom otvaranje burzemO k3 wrote:Danas je Cirilicar otvorio burzu u FrankfurtuGeneral War wrote:Jel sad veci mercedes ili BMW u Bosnjaka od ovih drugih kad idu kod merkelove na noge za sadaku?mO k3 wrote:I danas se kmeci ????
Poz kamenjarskom forumu ljubi vas otac![]()
...a Bozic Bati?pici wrote:ja biH po starom bOsnjackom obicaju da Hallalimo djeda mrazu za sve ove godine obmane...HALALOSUM, HALALOSUM, HALALOSUM...
To će se vidjeti tek na sljedećem popisu, no, ako se ne varam, kad je neko ispisivao ovdje podatke živorođene djece u RS po nacionalnosti (iz ne znam kojih izvora), statistika je govorila da je tek oko 7-8% djece rođene u tom entitetu bošnjačkog porijekla.BAK-eV wrote:Postotak povratnika pokazuje, da i nije tako betonirano.Ali, znate sta se postiglo? Betoniranje postojeceg etno-nacionalistickog st(r)anja za narednih minimalno 20 godina.
Nastavak ŠNJAK vs nastavak SANAC - rasprava ove vrste je teška trivijala... Onog tipa kao u South Parku - United Atheist League vs United Atheist AllianceDozer wrote:Tacno. Slazem se u potpunosti po pitanju znacenja rijeci nekada.cyprus wrote:Ljudi dragi, Bošnjanin - Bošnjak - Bosanac je, lingvistički gledano, evolutivni vremenski niz iste riječi... i Bošnjanin i Bošnjak i Bosanac su se u tom kontekstu odnosili na stanovnika Bosne... Devedeset treće je odlučeno da se malo zakopa u historiju, i izvadi iz naftalina naziv Bošnjak, ali ne u svom originalnom značenju - stanovnika Bosne, nego u novom značenju - etnonim za jugoslavenske muslimane, zamjena za Muslimane sa velikim M... I neka, po meni to nije loše rješenje... Samo mi nisu jasna ova nekakva ubjeđivanja u 2016. godini u neke tako trivijalne stvari
Ali, to danas nisu trivijalne stvari, jer upravo na osnovu tog danasnjeg znacenja, mi imamo stanje koje se naziva i definise kao etno-nacionalizam.

>Pa nisu bas, dozer je objasnio razliku a i onaj SBB poltron...bosnjaci su tacno definisana odrednica za nesto sasvm drugo od Bosanaca.cyprus wrote:Nastavak ŠNJAK vs nastavak SANAC - rasprava ove vrste je teška trivijala... Onog tipa kao u South Parku - United Atheist League vs United Atheist AllianceDozer wrote:Tacno. Slazem se u potpunosti po pitanju znacenja rijeci nekada.cyprus wrote:Ljudi dragi, Bošnjanin - Bošnjak - Bosanac je, lingvistički gledano, evolutivni vremenski niz iste riječi... i Bošnjanin i Bošnjak i Bosanac su se u tom kontekstu odnosili na stanovnika Bosne... Devedeset treće je odlučeno da se malo zakopa u historiju, i izvadi iz naftalina naziv Bošnjak, ali ne u svom originalnom značenju - stanovnika Bosne, nego u novom značenju - etnonim za jugoslavenske muslimane, zamjena za Muslimane sa velikim M... I neka, po meni to nije loše rješenje... Samo mi nisu jasna ova nekakva ubjeđivanja u 2016. godini u neke tako trivijalne stvari
Ali, to danas nisu trivijalne stvari, jer upravo na osnovu tog danasnjeg znacenja, mi imamo stanje koje se naziva i definise kao etno-nacionalizam.