Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Locked
General War

#3276 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by General War »

Sponsored By: :D

Image

O je o je!!
Dozer

#3277 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Dozer »

klixoris wrote:Kada sve saberes, procenat nepismenih, nisko obrazovanih, nikakvo cudo zasto nam vec decenijama jedni te isti politicari i stranke vladaju zemljom...
Nepismen i neobrazovan covjek ne zna za drugo i laka su meta za manipulacije...
Sto ja godinama govorim - to je i razlog zasto se ovdje nista ne unapredjuje, pogotovo ne obrazovni sistem. Obrazovan covjek razmislja svojom glavom, a ovima takvi ne trebaju.
Odgajaj telad koja ce samo hodati za tobom i slusati sta im kazes, i to je to.
A, ako i kada zatreba, od njih se ekspresno moze napraviti i topovsko meso. Sve po potrebama.
hAZNADAR

#3278 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Dozer wrote: A "Bosnjak" kao termin/naziv zna se od kada je, kao i sta je predstavljao. To je bio samo osmanski/turski naziv na stanovnike tadasnje Bosne.
I tu sam prestao dalje čitati mada i ono do toga je k'o spužva.
Imas istorijske fakte, ali posto izgleda da ti ne citas nista, ne moras onda ni ono sto ja napisem. Inteligentan covjek bi se potrudio bar da argumentovano replicira. Ovako... Zapitaj se sta potvrdjujes ;)
Inteligentan covjek vidi i sumu pored drveta. Ako imas deset Bosnjaka/Bosnjaka u izvorima naspram jednog Bosanca - inteligentan covjek nema dvojbe sta je releventno. Samo mitomani izvlace konktekste kako ima pase a zanemaruju sustinu. Nije problem postirati silne spomene Bosnjaka za kraljevine i Osmanlija gdje su upravo domaci izvori kako domaci sebe vide - relevantniji od prijevoda papinih pisama. Ali to bi ovdje bio of topic. Nije zabranjeno kriticki izucavati historiju - imamo podforum za to. Ali ako cemo 'nako usput spominjati - onda vise vrijede opusi velikana poput Fine-a, Klaicke, Hadzijahica, Cirkovica, Truhelke, Jireceka, Sidaka,Sljive,.. koji su alfa i omega svih univerziteta po tom pitanju. Koji su nedvojbeno vidjeli i prepoznali Bosnjane/Bosnjake. Vise vrijede njihove rijeci i nauka negoli forumaski lov na kontekste i trazeenje igle u plastu sijena od strane isfrustriranih jugonotalgicara koji ocajnicki traze razlog za posebnu naciju - samo da se ograde od papaka i ostanu elita. To nije nauka. Kao i kolega - lupio si glupost sa Bosnjakom kao turskim nazivom - eto na turskom je kao inace sufiks "ak" poput Poljak, Bosnjak,.. :D Usput receno - turci su rasu domaceg brdskog konja zvali Bosancem.
relativno84

#3279 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by relativno84 »

Mohamad Sissoko wrote:Ja sve mislio da ce cetnici se upalit nakon popisa...kad kita..bosanci/jugovici kmece za medalju. :lol:
Ovi prvi se infiltrirali u redove Bosanaca i kmece u njihovo ime za svoj cilj :hajmooo: Tako da su ostali bez prostora :D
General War

#3280 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by General War »

hAZNADAR wrote: Usput receno - turci su rasu domaceg brdskog konja zvali Bosancem.
To ona vasa majka turska?

mO k3

#3281 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by mO k3 »

I danas se kmeci ????

Treba će još vremena da se ova trauma prebrodi :)

Poz kamenjarskom forumu ljubi vas otac :mrgreen:
mirzaaa33

#3282 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by mirzaaa33 »

Etymology and Definition

According to the Bosniac entry in the Oxford English Dictionary, the first known use of Bosniak in English was in "1836 Penny Cyclopaedia V. 231/1 The inhabitants of Bosnia are composed of Bosniaks, and it arrived in English either via the French "Bosniaque", or the German "Bosniake", or the Russian "Bosnyak".

The earliest attestation to a Bosnian "name" is the historical term "Bošnjanin" (Latin: Bosniensis), which signified the inhabitants of the medieval Bosnian kingdom. By the early days of Ottoman rule, the word had been replaced by "Bosniak" (Bošnjak). The Bosniaks derive their ethnic name from Bosnia and the Bosna river, which has been proposed to have an Illyrian origin - Bosona.

For the duration of Ottoman rule, the word Bosniak came to refer to all inhabitants of Bosnia; Turkish terms such as "Boşnak milleti", "Boşnak kavmi", and "Boşnak taifesi" (all meaning, roughly, "the Bosnian people"), were used in the Empire to describe Bosnians in an ethnic or "tribal" sense; and indeed, 17th century Ottoman traveler and writer Evliya Çelebi reports in his work Seyahatname of the people in Bosnia as natively known as Bosniaks (Bošnjaci). However, the concept of nationhood was foreign to the Ottomans at that time - not to mention the idea that Muslims and Christians of some military province could foster any common sur-confessional sense of identity. The inhabitants of Bosnia called themselves various names: from Bosniak, in the full spectrum of the word's meaning with a foundation as a territorial designation, through a series of regional and confessional names, all the way to modern-day national ones.
Dozer

#3283 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: Inteligentan covjek vidi i sumu pored drveta. Ako imas deset Bosnjaka/Bosnjaka u izvorima naspram jednog Bosanca - inteligentan covjek nema dvojbe sta je releventno. Samo mitomani izvlace konktekste kako ima pase a zanemaruju sustinu. Nije problem postirati silne spomene Bosnjaka za kraljevine i Osmanlija gdje su upravo domaci izvori kako domaci sebe vide - relevantniji od prijevoda papinih pisama. Ali to bi ovdje bio of topic. Nije zabranjeno kriticki izucavati historiju - imamo podforum za to. Ali ako cemo 'nako usput spominjati - onda vise vrijede opusi velikana poput Fine-a, Klaicke, Hadzijahica, Cirkovica, Truhelke, Jireceka, Sidaka,Sljive,.. koji su alfa i omega svih univerziteta po tom pitanju. Koji su nedvojbeno vidjeli i prepoznali Bosnjane/Bosnjake. Vise vrijede njihove rijeci i nauka negoli forumaski lov na kontekste i trazeenje igle u plastu sijena od strane isfrustriranih jugonotalgicara koji ocajnicki traze razlog za posebnu naciju - samo da se ograde od papaka i ostanu elita. To nije nauka. Kao i kolega - lupio si glupost sa Bosnjakom kao turskim nazivom - eto na turskom je kao inace sufiks "ak" poput Poljak, Bosnjak,.. :D Usput receno - turci su rasu domaceg brdskog konja zvali Bosancem.
Da...
Bosanac = Bosnalı; Boşnak

Mislim...sta dalje reci osim da su Bosnjaci vjerovatno jedini narod na planeti koji slavi i poistovjecuje se sa svojim skoro 500-godisnjim okupatorima...
Stokholmski sindrom, sta li...
Last edited by Dozer on 01/07/2016 13:46, edited 1 time in total.
General War

#3284 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by General War »

mO k3 wrote:I danas se kmeci ????

Jel sad veci mercedes ili BMW u Bosnjaka od ovih drugih kad idu kod merkelove na noge za sadaku? :D

Image
Last edited by General War on 01/07/2016 13:46, edited 1 time in total.
dust in the wind

#3285 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by dust in the wind »

pozdrav efendija :kiss:
madner

#3286 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by madner »

Pa imas konje Belgijance, Arape, Engleze, Andaluzijance, Kanadjane itd itd...

To je jos jedan dokaz za drugu tezu, ali haj. :D
General War

#3287 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by General War »

Dozer wrote:
hAZNADAR wrote: Inteligentan covjek vidi i sumu pored drveta. Ako imas deset Bosnjaka/Bosnjaka u izvorima naspram jednog Bosanca - inteligentan covjek nema dvojbe sta je releventno. Samo mitomani izvlace konktekste kako ima pase a zanemaruju sustinu. Nije problem postirati silne spomene Bosnjaka za kraljevine i Osmanlija gdje su upravo domaci izvori kako domaci sebe vide - relevantniji od prijevoda papinih pisama. Ali to bi ovdje bio of topic. Nije zabranjeno kriticki izucavati historiju - imamo podforum za to. Ali ako cemo 'nako usput spominjati - onda vise vrijede opusi velikana poput Fine-a, Klaicke, Hadzijahica, Cirkovica, Truhelke, Jireceka, Sidaka,Sljive,.. koji su alfa i omega svih univerziteta po tom pitanju. Koji su nedvojbeno vidjeli i prepoznali Bosnjane/Bosnjake. Vise vrijede njihove rijeci i nauka negoli forumaski lov na kontekste i trazeenje igle u plastu sijena od strane isfrustriranih jugonotalgicara koji ocajnicki traze razlog za posebnu naciju - samo da se ograde od papaka i ostanu elita. To nije nauka. Kao i kolega - lupio si glupost sa Bosnjakom kao turskim nazivom - eto na turskom je kao inace sufiks "ak" poput Poljak, Bosnjak,.. :D Usput receno - turci su rasu domaceg brdskog konja zvali Bosancem.
Da...
Bosanac = Bosnalı; Boşnak

Mislim...sta dalje reci osim da su Bosnjaci vjerovatno jedini narod na planeti koji slavi i poistovjecuje se sa svojim skoro 500-godisnjim okupatorima...
Stokholmski sindrom, sta li...
..i jedini narod koji izgovor trazi u interpretaciji na stranom jeziku kako se zovu :lol:
cyprus

#3288 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by cyprus »

Ljudi dragi, Bošnjanin - Bošnjak - Bosanac je, lingvistički gledano, evolutivni vremenski niz iste riječi... i Bošnjanin i Bošnjak i Bosanac su se u tom kontekstu odnosili na stanovnika Bosne... Devedeset treće je odlučeno da se malo zakopa u historiju, i izvadi iz naftalina naziv Bošnjak, ali ne u svom originalnom značenju - stanovnika Bosne, nego u novom značenju - etnonim za jugoslavenske muslimane, zamjena za Muslimane sa velikim M... I neka, po meni to nije loše rješenje... Samo mi nisu jasna ova nekakva ubjeđivanja u 2016. godini u neke tako trivijalne stvari :-)
sumirprimus

#3289 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by sumirprimus »

svakom svacije.
cast mi je biti u maloj ali odabranoj skupini ljudi koji se zovu i smatraju bosancima :)
ne poricem drugim pravo na opredjeljenje, ljudi smo zovte se kako hocete,zivite i uzivajte
mO k3

#3290 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by mO k3 »

General War wrote:

Jel sad veci mercedes ili BMW u Bosnjaka od ovih drugih kad idu kod merkelove na noge za sadaku? :D

Image
Danas je Cirilicar otvorio burzu u Frankfurtu :)
Dozer

#3291 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Dozer »

cyprus wrote:Ljudi dragi, Bošnjanin - Bošnjak - Bosanac je, lingvistički gledano, evolutivni vremenski niz iste riječi... i Bošnjanin i Bošnjak i Bosanac su se u tom kontekstu odnosili na stanovnika Bosne... Devedeset treće je odlučeno da se malo zakopa u historiju, i izvadi iz naftalina naziv Bošnjak, ali ne u svom originalnom značenju - stanovnika Bosne, nego u novom značenju - etnonim za jugoslavenske muslimane, zamjena za Muslimane sa velikim M... I neka, po meni to nije loše rješenje... Samo mi nisu jasna ova nekakva ubjeđivanja u 2016. godini u neke tako trivijalne stvari :-)
Tacno. Slazem se u potpunosti po pitanju znacenja rijeci nekada.
Ali, to danas nisu trivijalne stvari, jer upravo na osnovu tog danasnjeg znacenja, mi imamo stanje koje se naziva i definise kao etno-nacionalizam.
bh.tornjak

#3292 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by bh.tornjak »

cyprus wrote:Ljudi dragi, Bošnjanin - Bošnjak - Bosanac je, lingvistički gledano, evolutivni vremenski niz iste riječi... i Bošnjanin i Bošnjak i Bosanac su se u tom kontekstu odnosili na stanovnika Bosne... Devedeset treće je odlučeno da se malo zakopa u historiju, i izvadi iz naftalina naziv Bošnjak, ali ne u svom originalnom značenju - stanovnika Bosne, nego u novom značenju - etnonim za jugoslavenske muslimane, zamjena za Muslimane sa velikim M... I neka, po meni to nije loše rješenje... Samo mi nisu jasna ova nekakva ubjeđivanja u 2016. godini u neke tako trivijalne stvari :-)
treba to sve prepustiti djikanima ....oni najbolje znaju sta je ko.....ko od koga nastade/postade....itd...itd...
oni su to izucavali na katedri kod djeda uz petrolejku u dugim zimskim nocima dok je drzao predavanja u rijetkim trenutcima kad je bio trijezan
General War

#3293 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by General War »

mO k3 wrote:
General War wrote:

Image
Danas je Cirilicar otvorio burzu u Frankfurtu :)
Hooj manjina a takva cast...doduse mozda samo 15% burze, ceka se Bake da legitimise nadprosjecnom vecinom otvaranje burze
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3294 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by pici »

ja biH po starom bOsnjackom obicaju da Hallalimo djeda mrazu za sve ove godine obmane...HALALOSUM, HALALOSUM, HALALOSUM... :bih:
Dozer

#3295 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:
General War

#3296 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by General War »

pici wrote:ja biH po starom bOsnjackom obicaju da Hallalimo djeda mrazu za sve ove godine obmane...HALALOSUM, HALALOSUM, HALALOSUM... :bih:
...a Bozic Bati?
Ajatolah_

#3297 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Ajatolah_ »

BAK-eV wrote:
Ali, znate sta se postiglo? Betoniranje postojeceg etno-nacionalistickog st(r)anja za narednih minimalno 20 godina.
Postotak povratnika pokazuje, da i nije tako betonirano.
To će se vidjeti tek na sljedećem popisu, no, ako se ne varam, kad je neko ispisivao ovdje podatke živorođene djece u RS po nacionalnosti (iz ne znam kojih izvora), statistika je govorila da je tek oko 7-8% djece rođene u tom entitetu bošnjačkog porijekla.
Dakle ako govorimo o Bošnjacima, ozbiljan procenat u RS-u ih ima samo u općinama Srebrenica, Zvornik, Milići, Osmaci i Prijedor, da ne spominjem još par mikroopćina, gdje budućnost ovisi od predstojećih demografskih promjena koje će, opet kažem, biti očiglednije sa sljedećim popisom. Ako je stanje nataliteta zaista onakvo kakvo se pisalo, Bošnjacima se crno piše i tu...
Što se tiče ostatka RS, gdje Srbi čine mahom 90% i više, tu je stanje zaista zabetonirano i ne znam šta bi se moglo desiti da se to "odbetonira".
cyprus

#3298 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by cyprus »

Dozer wrote:
Ali, to danas nisu trivijalne stvari, jer upravo na osnovu tog danasnjeg znacenja, mi imamo stanje koje se naziva i definise kao etno-nacionalizam.
Nastavak ŠNJAK vs nastavak SANAC - rasprava ove vrste je teška trivijala... Onog tipa kao u South Parku - United Atheist League vs United Atheist Alliance :zzzz:

Image
General War

#3299 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by General War »

cyprus wrote:
Dozer wrote:
Nastavak ŠNJAK vs nastavak SANAC - rasprava ove vrste je teška trivijala... Onog tipa kao u South Parku - United Atheist League vs United Atheist Alliance :zzzz:

Image
>Pa nisu bas, dozer je objasnio razliku a i onaj SBB poltron...bosnjaci su tacno definisana odrednica za nesto sasvm drugo od Bosanaca.
Dozer

#3300 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Dozer »

Jeste trivijala samo ukoliko ti smatras da je danasnji Bosnjak = Bosanac.
Nije.
Cak si to i sam potvrdio u prethodnom postu.

Ja jendostavno ne mogu da shvatim zasto je mnogima ovdje neshvatljivo da neko ne zeli da se izjasni etnicki, ali istovremeno zeli da bude ono sto jeste nacionalno...
Sta je posrno u tome?

Ah, da... Vi biste da i ono sto je etnicko bude nacionalno? E, jbg...ne moze.
Ne da Ustav :D
Bosnjaci, Srbi i Hrvati u BiH su narodi, a ne nacije, i tu je kraj price. 1000x vec prezvakano i objasnjeno.
Last edited by Dozer on 01/07/2016 14:19, edited 3 times in total.
Locked