stakasa wrote:vivaldi wrote:jeza u ledja wrote:Dogovor Trumpa s Rusijom bi vrlo lako moglo biti nesto sasvim drukcije od onog sto neki misle.
balkanu bi bio dobar bilo kakav dogovor koji bi doveo do smirivanja strasti u evropi, a to je jedino sto mozemo ocekivati.
kolika god da je budala, on kao novi predsjednik, nova administracija, i nova stranka naspram obame ima nesto vecu komociju da to i napravi.
sve ostalo se nas ne tice - to naravno ne vazi za tebe jer ti zivis u americi i imas masu interesa koji se nas ovdje ne ticu
Pa mnogo toga upucuje da novi dogovor bude tebi tvoje meni moje. Zato Srbi ovoliko navijaju za Trumpa. Ne razumijem ovoliku bezbriznost u Bosni i Hercegovini, nesto slicno se je desavalo kada je padao Berlinski zid. Mislila raja ne tice ih se to, nisu nikad bili u Berlinu.
Amerika pod Trumpom ce se vjerovatno okrenuti sebi, Trump ce povlaciti poteze koji su u interesu Amerike i njegovih glasaca. Ne sve sto je obecao ali nesto mora i ostvarit. Konkretno, nece ga biti briga za ekologiju koliko bi trebalo. Mikrointeres u BiH mozda bude da ce zivnuti rudnici oko Banovica

. USA ce vjerovatno manje biti svjetski policajac nego sto je dosad bila. To moze biti losa vjest za Bosnu i Hercegovinu. Zamislite da jeTrump bio na vlasti devedesetih. A sve ono sto je protiv nas bilo devedesetih i sada je zivo, ako ne jace onda u najboljem slucaju iste snage kao i tada. Ne uzimajte promjene apriori da su dobre. Mogu biti i katastrofalne. Recimo one devedesetih su bile katastrofalne, od gotovine veresija. Kako se ovako brzo zaboravi
prvo da razajsnimo - pisanje opskurnih medija i navijanje polupismenog svijeta je neozbiljno za komentarisanje. Ovdje se uvijek navija za nekog i za nesto jer smo takvi. Mi ni sportu nikad nismo izgubili od boljeg, vec nas uvijek pokrade sudija i zivimo u teorijama zavjere. ali politika je ozbiljnija stvar.
sto se tice ostatka posta, opet cu se vratiti na svoj prvi upis.
nama je jako bitno da prestane histerija u evropi jer ako se evropa pocne zatvarat mi cemo ga popusiti jer cemo ostati smrznuti, gladni i bosi na vjetrometini. Izbjeglicka kriza i brexit su nokautirali evropu, a zbog sankcija rusiji vec su dobro popucale i veze unutar eu jer tmnogi trpe ekonomsku stetu.
nama je od trumpu jedino bitno da se ispeglaju odnosi sa rusijom i da se strasti u evropi pocnu smirivat jer je to u nasem interesu puno vise nego zicane ograde na granici sa madjarskom, slovenijom...to je valjda svima jasno.
ako se stvari na globalnom nivou pocnu zasotravati umjesto uklanjanja nedavno postavljenih bodljikavih zica, pocet ce se odmotavat i razapinjat novi kolutovi, a to ce najvise pogoditi nas na balkanu - bih, srbiju, kosovo, makedoniju...
mi smo toliko mali i puni problema da nema smsla da se bavimo iranom, bliskim istokom i tim velikim temama. sta ce trump putin i kinezi oko toga uraditi to nije u nasem vrhu prioriteta bas kao ni zid na granici sa meksikom