Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post Reply

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

cvrčak_na_hedonizmu

#3276 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

jeza u ledja wrote:
vivaldi wrote:
jeza u ledja wrote:Dogovor Trumpa s Rusijom bi vrlo lako moglo biti nesto sasvim drukcije od onog sto neki misle.
balkanu bi bio dobar bilo kakav dogovor koji bi doveo do smirivanja strasti u evropi, a to je jedino sto mozemo ocekivati.

kolika god da je budala, on kao novi predsjednik, nova administracija, i nova stranka naspram obame ima nesto vecu komociju da to i napravi.

sve ostalo se nas ne tice - to naravno ne vazi za tebe jer ti zivis u americi i imas masu interesa koji se nas ovdje ne ticu
Ja mislim da dogovor sa Rusijom kakvog ga zamislja Trump moze biti samo takav da se podijele interesne sfere. Kako na BI, tako i u Evropi, pa i na Balkanu. Koga vise interesuje Balkan, Srbija i BiH, Rusiju ili SAD, Putina ili Trumpa, sam zakljuci.
Koliko sam mogao da primjetim Dodik već radi šta hoće, sve počelo za vrijeme "demokrate" Obame. Iskreno ne vidim koliko može gore da bude. Čovjek negira odluke ustavnog suda, ne poštuje tužilaštvo, otvoreno priča o referedndumu, otcjepljenju, slabljenju države. Čović slično radi, ali uvijenije.

Ta neka kataklizma priča u BiH ne pije vode, jer je već živimo. Samo realno sagledaj stvari. Demokrate ili republikanci, Trump ili Obama, isti nam kurac, na žalost.
L u c i f e r

#3277 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by L u c i f e r »

Ruku na srce, Obama je bio kita od predsjednika.
Kako za nas, tako i za svijet.
jeza u ledja

#3278 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

cvrčak_na_hedonizmu wrote:
Koliko sam mogao da primjetim Dodik već radi šta hoće, sve počelo za vrijeme "demokrate" Obame. Iskreno ne vidim koliko može gore da bude. Čovjek negira odluke ustavnog suda, ne poštuje tužilaštvo, otvoreno priča o referedndumu, otcjepljenju, slabljenju države. Čović slično radi, ali uvijenije.

Ta neka kataklizma priča u BiH ne pije vode, jer je već živimo. Samo realno sagledaj stvari. Demokrate ili republikanci, Drumpf ili Obama, isti nam kurac, na žalost.
Ee, uvijek moze gore. :D
Ja sam mislio na konkretne korake ka odcjepljenju.

Ne znam na sta mislis pod ovo "demokrata", al dobro.
vivaldi

#3279 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by vivaldi »

jeza u ledja wrote:
vivaldi wrote:
jeza u ledja wrote:Ja mislim da dogovor sa Rusijom kakvog ga zamislja Drumpf moze biti samo takav da se podijele interesne sfere. Kako na BI, tako i u Evropi, pa i na Balkanu. Koga vise interesuje Balkan, Srbija i BiH, Rusiju ili SAD, Putina ili Trumpa, sam zakljuci.
balkan (osim bugarske) nije u listi priroriteta ni rusije ni amerike, ali zbog sranja nakon uvodjenja sankcija poslije krima smo postali sastavni dio evropske kolateralne stete, a posto smo jadni i bijedni, to ce nas pogoditi vise nego bilo koga drugog pogotovo ako dodje do pogorsanja odnosa
Ja mislim da je itekako na listi prioriteta Rusije. Sta rade zadnjih 5 godina gledaju gdje ce se rastegnut, bilo Gruzija, bilo Krim, bilo Baltik, bilo Sirija, eno Filipini se spominju....sve i da im nismo prioritet, nismo ni Americi sigurno. Ono sto je sprjecavalo do sad Dodika da krene ozbiljnije s necim je Vijece za implementaciju mira ili kako se vec zove, tj. u sustini postavljeni americki interesi i ljudi jos od doba Billa Clintona. Kad se ti ljudi prociste sa odgovarajucih pozicija i dovedu neki koje jednostavno boli kurac za sve gdje ne postoji jasan i momentalni interes, onda nista na medjunarodnom planu vise nece sprijecavati srbocetnicku zgadiju ( :D ) da se pocnu kurcit.
jebiga, ti sad ispade ludji amerikanac od pravog ludog amerikanca. Pa sve sto si nabrojao su susjedi rusije. Pogledaj na karti gdje je rusija, gdje je amerika, a gdje su gruzija, ukrajina, baltik itd.

pa ne mozes rusiju koja ima kapacitet da 2 puta unisti mlijecni put, svrstat u kategoriju mongolije. Rusija je samo posmatrale padove rezima po tunisu, egiptt, libiji, iraku...dok se nije desila ukrajina nakon cega su iz osvete ufatili zadnji vagon arapskog proljeca i uskocili u siriji. I tad smo dobili ogromno sranje.

ne slazem se ni po pitanju rs-a. Dodikov problem nisu bombe vec nepriznanje. refrenedum o nezaivnosti nije refrendum o 9. januaru koji je bio, prosao, i sutradan se sve nastavilo kao i dan prije.

u slucaju refrenduma o nezavisnosti, sutradan nista ne bi bilo isto - ne vaze pare, pasosi, tablice, platni promet...nista!
jeza u ledja

#3280 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

L u c i f e r wrote:Ruku na srce, Obama je bio kita od predsjednika.
Dogovor sa Iranom i odnosi sa Kubom. To je ovako nesto sto mu mogu biti plusevi. Neuspjeh u Libiji, neuspjeh u Siriji, ISIS, gusenje arapskog proljeca u Egiptu, Filipini ga odjebali, S. Koreja se sve vise kurci, i naravno Rusija. Sve minusi. Sad, koliko je to do svijeta, koliko do Amerike, o tome se moze raspravljati.
jeza u ledja

#3281 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

vivaldi wrote: jebiga, ti sad ispade ludji amerikanac od pravog ludog amerikanca. Pa sve sto si nabrojao su susjedi rusije. Pogledaj na karti gdje je rusija, gdje je amerika, a gdje su gruzija, ukrajina, baltik itd.

pa ne mozes rusiju koja ima kapacitet da 2 puta unisti mlijecni put, svrstat u kategoriju mongolije. Rusija je samo posmatrale padove rezima po tunisu, egiptt, libiji, iraku...dok se nije desila ukrajina nakon cega su iz osvete ufatili zadnji vagon arapskog proljeca i uskocili u siriji. I tad smo dobili ogromno sranje.
Ziv bio ne kontam sta hoces reci.
Mi smo haman pa susjedi Rusiji, ne Americi. Zato i jesmo njima bitniji, nego Amerima, a s obzirom na jacanje Rusije i slabljenje Amerike.

vivaldi wrote: ne slazem se ni po pitanju rs-a. Dodikov problem nisu bombe vec nepriznanje. refrenedum o nezaivnosti nije refrendum o 9. januaru koji je bio, prosao, i sutradan se sve nastavilo kao i dan prije.

u slucaju refrenduma o nezavisnosti, sutradan nista ne bi bilo isto - ne vaze pare, pasosi, tablice, platni promet...nista!
Hoces reci da Dodik i kompanija ne bi voljeli izboriti nezavisnost jednog dana?
stakasa

#3282 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by stakasa »

vivaldi wrote:
jeza u ledja wrote:Dogovor Trumpa s Rusijom bi vrlo lako moglo biti nesto sasvim drukcije od onog sto neki misle.
balkanu bi bio dobar bilo kakav dogovor koji bi doveo do smirivanja strasti u evropi, a to je jedino sto mozemo ocekivati.

kolika god da je budala, on kao novi predsjednik, nova administracija, i nova stranka naspram obame ima nesto vecu komociju da to i napravi.

sve ostalo se nas ne tice - to naravno ne vazi za tebe jer ti zivis u americi i imas masu interesa koji se nas ovdje ne ticu
Pa mnogo toga upucuje da novi dogovor bude tebi tvoje meni moje. Zato Srbi ovoliko navijaju za Trumpa. Ne razumijem ovoliku bezbriznost u Bosni i Hercegovini, nesto slicno se je desavalo kada je padao Berlinski zid. Mislila raja ne tice ih se to, nisu nikad bili u Berlinu.
Amerika pod Trumpom ce se vjerovatno okrenuti sebi, Trump ce povlaciti poteze koji su u interesu Amerike i njegovih glasaca. Ne sve sto je obecao ali nesto mora i ostvarit. Konkretno, nece ga biti briga za ekologiju koliko bi trebalo. Mikrointeres u BiH mozda bude da ce zivnuti rudnici oko Banovica :D . USA ce vjerovatno manje biti svjetski policajac nego sto je dosad bila. To moze biti losa vjest za Bosnu i Hercegovinu. Zamislite da jeTrump bio na vlasti devedesetih. A sve ono sto je protiv nas bilo devedesetih i sada je zivo, ako ne jace onda u najboljem slucaju iste snage kao i tada. Ne uzimajte promjene apriori da su dobre. Mogu biti i katastrofalne. Recimo one devedesetih su bile katastrofalne, od gotovine veresija. Kako se ovako brzo zaboravi
L u c i f e r

#3283 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by L u c i f e r »

jeza u ledja wrote:
L u c i f e r wrote:Ruku na srce, Obama je bio kita od predsjednika.
Dogovor sa Iranom i odnosi sa Kubom. To je ovako nesto sto mu mogu biti plusevi. Neuspjeh u Libiji, neuspjeh u Siriji, ISIS, gusenje arapskog proljeca u Egiptu, Filipini ga odjebali, S. Koreja se sve vise kurci, i naravno Rusija. Sve minusi. Sad, koliko je to do svijeta, koliko do Amerike, o tome se moze raspravljati.
Sitni plusevi, za moj pojam zanemarivi.
Pustio je bliski istok i istok Evrope dodjavola, a bogme i balkan.
Razumijem i to da su mu republikanci svo vrijeme vezali ruke u Kongresu/Senatu.
Oni su kljucni krivci, odnosno njihovi idiocracy glasaci.
L u c i f e r

#3284 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by L u c i f e r »

stakasa wrote:
vivaldi wrote:

Pa mnogo toga upucuje da novi dogovor bude tebi tvoje meni moje. Zato Srbi ovoliko navijaju za Trumpa. Ne razumijem ovoliku bezbriznost u Bosni i Hercegovini, nesto slicno se je desavalo kada je padao Berlinski zid. Mislila raja ne tice ih se to, nisu nikad bili u Berlinu.
Amerika pod Trumpom ce se vjerovatno okrenuti sebi, Trump ce povlaciti poteze koji su u interesu Amerike i njegovih glasaca. Ne sve sto je obecao ali nesto mora i ostvarit. Konkretno, nece ga biti briga za ekologiju koliko bi trebalo. Mikrointeres u BiH mozda bude da ce zivnuti rudnici oko Banovica :D . USA ce vjerovatno manje biti svjetski policajac nego sto je dosad bila. To moze biti losa vjest za Bosnu i Hercegovinu. Zamislite da jeTrump bio na vlasti devedesetih. A sve ono sto je protiv nas bilo devedesetih i sada je zivo, ako ne jace onda u najboljem slucaju iste snage kao i tada. Ne uzimajte promjene apriori da su dobre. Mogu biti i katastrofalne. Recimo one devedesetih su bile katastrofalne, od gotovine veresija. Kako se ovako brzo zaboravi
Sikiracija nam nista pomoci nece.
Boj se ovna boj se govna.
cvrčak_na_hedonizmu

#3285 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

jeza u ledja wrote:

Ta neka kataklizma priča u BiH ne pije vode, jer je već živimo. Samo realno sagledaj stvari. Demokrate ili republikanci, Drumpf ili Obama, isti nam kurac, na žalost.

Jel to Dodik ne pravi, svojim djelovanjem i ponašanjem, konkretne korake ka odcjepljenju ? Iskreno mislim da pravi. Jedan referendum je uvod za drugi, ili upozorenje da se "unitaristička država" ne kofrči. Isto tako mislim da je rat ili otcjepljenje R. Šumske od BiH zadnje što je na pameti Rusiji, a bogme i Srbiji. Malo talasanja na granicama Europe, svakako, rat, čisto sumnjam + nema ko da ratuje. Bilo bi nešto ala 100 vs 100, ostali bi se razbježali :D Još su svježa sjećanja. Jedno su priča, retorika i status quo, a drugo su konkretne mjere. Rusi, ako im je do rata, idu na baltičke zemlje, mi im nismo pretjerano zanimljivi. Srbi jedva sastavljaju kraj sa krajem, zadnje što im treba jeste još veća fukara od njih u vidu šumnjaka.

Obama je demokrata kao što je Trump republikanac :oops: Iskreno ne vjerujem u tu američku, dvopartijsku, demokratiju. Biranje između Trumpa i vještice me još više uvjerilo u to. Tragedija od kandidata.
stakasa

#3286 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by stakasa »

jeza u ledja wrote:

Jel to Dodik ne pravi, svojim djelovanjem i ponašanjem, konkretne korake ka odcjepljenju ? Iskreno mislim da pravi. Jedan referendum je uvod za drugi, ili upozorenje da se "unitaristička država" ne kofrči. Isto tako mislim da je rat ili otcjepljenje R. Šumske od BiH zadnje što je na pameti Rusiji, a bogme i Srbiji. Malo talasanja na granicama Europe, svakako, rat, čisto sumnjam + nema ko da ratuje. Bilo bi nešto ala 100 vs 100, ostali bi se razbježali :D Još su svježa sjećanja. Jedno su priča, retorika i status quo, a drugo su konkretne mjere. Rusi, ako im je do rata, idu na baltičke zemlje, mi im nismo pretjerano zanimljivi. Srbi jedva sastavljaju kraj sa krajem, zadnje što im treba jeste još veća fukara od njih u vidu šumnjaka.

Obama je demokrata kao što je Trump republikanac :oops: Iskreno ne vjerujem u tu američku, dvopartijsku, demokratiju. Biranje između Trumpa i vještice me još više uvjerilo u to. Tragedija od kandidata.
Kakve balticke zemlje jadan ne bio to su clanice NATO-a nego su oni ozbiljni i dizu prasinu na vrjeme. To sto Balkan niko ne spominje samo povecava mogucnost da se ovde nesto desi bez vecih posljedica za te sto prizeljkuju akcije
jeza u ledja

#3287 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Bliski Istok je usran onog trenutka kad je Bush zagazio u Irak. (mislim da ne idemo sad ranije jer mozemo tako do Mojsija :D)

Ali onog trenutka kad je zagazeno u Irak, Al Qaeda i ostali kurci su tamo dozivjeli procvat, a Iran i Saudija su zapoceli svoj hladni rat koji traje evo vec 10ak godina. Arapsko proljece se - desilo, i osim ako necemo razmisljati na nacin da je sve zapocela CIA i tako, onda ne vidim kakvu odgovornost tu ima Obama? Libija je samo jedan kotacic u toj prici, a to je jedina zemlja u kojoj se na stvaran nacin vojno djelovalo. (U Siriji konkretno pocelo tek nakon 2-3 godine rata) Ispade Obama odgovoran za sranje u Iraku i rast ISIS, a ne Bush?
Sto se tice jacanja Rusije, ono bi se desilo svakako. Jednostavno ljudi se osilili, nafta opala, i hajmo malo flex muscles po svijetu sto bi rekli Ameri. Isto naravno vazi za izbjeglicku krizu u Evropi.
Obama se fokusirao na domacu ekonomiju, na poboljsanje socijalne/zdravstvene zastite, na regulisanje klimatskih promjena, itd.
cvrčak_na_hedonizmu

#3288 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

stakasa wrote:
vivaldi wrote:

Pa veća je mogućnost da dođe do belaja ako su USA i Rusija baš zainteresovane za određeni dio zemaljske kugle nego kada podijele sferu interesa. Uplašio bih se da Ameri i Rusi kažu BiH je od kritičnog značaja za obje zemlje, onda imamo problem, ovako, iskreno ne vidim problem. Rusi uticajniji, Ameri i Europa se baš i nisu, zadnjih godina, uplitali u naše probleme, zemlja podijeljena, status quo ( što se i dešavalo u zadnjih 20-ak godina ). Mi nesposobni, a čarobni štapić ne postoji.
Last edited by cvrčak_na_hedonizmu on 18/11/2016 22:58, edited 1 time in total.
vivaldi

#3289 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by vivaldi »

jeza u ledja wrote:Ziv bio ne kontam sta hoces reci.Mi smo haman pa susjedi Rusiji, ne Americi. Zato i jesmo njima bitniji, nego Amerima, a s obzirom na jacanje Rusije i slabljenje Amerike.
pa ti si prvi spomenuo gruziju i ostale sovjetske drzave. pa naravno da je to top prioritet ruske politike jer su im to susjedi i naravno da tu nece dozvoliti nicije metiljanje. zbog kubanske krize zamalo nije svijeta nestalo jer su rusi dosli preblizu (a kuba je i dalja nego sve ove sovjetske republike od rusije). Samo osoba ometena u razvoju je vjerovala da ukrajina ima pravo na slobodnu volju. Rusija ni dan danas nije uspjela da osvoji sve proizvode vojne indsutrije (a vosjka im je zakletva) koje je nabavljala iz ukrajine i to vrlo bitne proizvode. Samo lud covjek je mogao misliti da ce ih pustiti tek tako.

zemlje sovjetskog saveza su top prioritet rusima, ali balkan nije. Sve ovo sto se sad desava je samo reakcija na ukrajinu, samo sto sada imaju drugaciju i neuporedivo jeftiniju taktiku od sovjetske. Tada su odrzavali cijele sisteme, ali sada vise ne hrane cijeli organizam, vec samo tumor. Vrlo pogubno, a jeftino.

i balkan je tu samo kolateralna steta. Da je rusima crna gora bila prioritet mogli su je kompletnu kupiti jos prije 10 godina, bas kao i rs, pa cak i srbiju. Da im je srbija priroritet ne bi vucic i dacic iz novina ko i ja saznali da su odustali od juznog toka.
sve sto se sada desava je samo inat i odmazda za ukrajinu i sankcije.
jeza u ledja wrote:Hoces reci da Dodik i kompanija ne bi voljeli izboriti nezavisnost jednog dana?
naravno da necu. nezavisnost ce biti vjecni cilj, ali taj put ne vodi preko rusije niti ce ikada voditi i toga su svi svjesni u banjaluci i u beogradu.
jeza u ledja

#3290 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Obama je demokrata kao što je Drumpf republikanac :oops: Iskreno ne vjerujem u tu američku, dvopartijsku, demokratiju. Biranje između Trumpa i vještice me još više uvjerilo u to. Tragedija od kandidata.
Prilikom eventualnog odvajanja RS od BiH, rat bi zapocele jedino probosanske snage, ne Srbi, jer oni vec imaju kontrolu u RS. Slazem se da je Dodik vec uveliko radio na tome. Sada se stvari samo mogu jos drasticno ubrzati,

Obama je Demokrata, klasicni. Drumpf.... :roll: ......ali nije bitno kako ih nazivamo, bitno je sta rade. Ja upravo govorim da je razlika ogromna, izmedju Trumpa i Clinton, a sto se tice buducih dogadjaja u svijetu. No eto, kazem borci za mir u svijetu, pravdu, i to, su uvjereni da je sve to isto sranje. Pa eto imace priliku da se uvjere.
stakasa

#3291 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by stakasa »

Eno se Trump uspio dogovorit oko onoga univerzitata i obestetit ih da se ne povlaci po sudovima. Ako sam dobro shvatio. Nema sta, pragmatican je. I efikasan
jeza u ledja

#3292 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

vivaldi wrote:
jeza u ledja wrote:Ziv bio ne kontam sta hoces reci.Mi smo haman pa susjedi Rusiji, ne Americi. Zato i jesmo njima bitniji, nego Amerima, a s obzirom na jacanje Rusije i slabljenje Amerike.
pa ti si prvi spomenuo gruziju i ostale sovjetske drzave. pa naravno da je to top prioritet ruske politike jer su im to susjedi i naravno da tu nece dozvoliti nicije metiljanje. zbog kubanske krize zamalo nije svijeta nestalo jer su rusi dosli preblizu (a kuba je i dalja nego sve ove sovjetske republike od rusije). Samo osoba ometena u razvoju je vjerovala da ukrajina ima pravo na slobodnu volju. Rusija ni dan danas nije uspjela da osvoji sve proizvode vojne indsutrije (a vosjka im je zakletva) koje je nabavljala iz ukrajine i to vrlo bitne proizvode. Samo lud covjek je mogao misliti da ce ih pustiti tek tako.

zemlje sovjetskog saveza su top prioritet rusima, ali balkan nije. Sve ovo sto se sad desava je samo reakcija na ukrajinu, samo sto sada imaju drugaciju i neuporedivo jeftiniju taktiku od sovjetske. Tada su odrzavali cijele sisteme, ali sada vise ne hrane cijeli organizam, vec samo tumor. Vrlo pogubno, a jeftino.

i balkan je tu samo kolateralna steta. Da je rusima crna gora bila prioritet mogli su je kompletnu kupiti jos prije 10 godina, bas kao i rs, pa cak i srbiju. Da im je srbija priroritet ne bi vucic i dacic iz novina ko i ja saznali da su odustali od juznog toka.
sve sto se sada desava je samo inat i odmazda za ukrajinu i sankcije.
jeza u ledja wrote:Hoces reci da Dodik i kompanija ne bi voljeli izboriti nezavisnost jednog dana?
naravno da necu. nezavisnost ce biti vjecni cilj, ali taj put ne vodi preko rusije niti ce ikada voditi i toga su svi svjesni u banjaluci i u beogradu.
Hajmo ovako.
Dodik hoce nezavisnost. Kada? Sto prije. Ako ne on, onda njegovi nasljednici. Svi se oni slazu u tome.
Sta ih sprjecava u tome na globalnom nivou?

Ovo sa susjedima i dalje ne kontam sta govoris, a da se razlikuje od onog sto govorim ja.
Da, Ukrajina, Kazahstan, Gruzija, whatever, svi su susjedi Rusa i glavni su im interes. Kad je Rusija bila na koljenima, Ameri su dosli do praga i tu prckali. Sad kad su ojacali, vracaju i sire svoj uticaj.

Ja Zapadni Balkan smatram americkom interesnom zonom, od 95e pa do danas, ne necim podjeljenim izmedju Rusije i SAD. No eto, sad je vec postalo normalno da se razmislja da je uticaj podjednak.
cvrčak_na_hedonizmu

#3293 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

stakasa wrote:
Kakve balticke zemlje jadan ne bio to su clanice NATO-a nego su oni ozbiljni i dizu prasinu na vrjeme. To sto Balkan niko ne spominje samo povecava mogucnost da se ovde nesto desi bez vecih posljedica za te sto prizeljkuju akcije
Već su se dešavala sranja u BiH i za vrijeme Obame. I to puno sranja, nisam vidio da su se ameri počešali. Nemojte, osuda, hu-ha i to je to. Vrloo mlako, preko kurca reklo bi se.

Baltičke zemlje su pretenzija Rusa. Ako se nešto bude kuhalo u Europi, biće tamo, a ne kod nas. Moje mišljenje.

Uostalom, vidjećemo šta Trump misli i kako američka administracija misli o ovom obliku NATO saveza. Jako su blizu Ruja, ovi bi im se uvalili ako ikako mogu, nije panika i graja bezveze.
vivaldi

#3294 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by vivaldi »

stakasa wrote:
vivaldi wrote:

prvo da razajsnimo - pisanje opskurnih medija i navijanje polupismenog svijeta je neozbiljno za komentarisanje. Ovdje se uvijek navija za nekog i za nesto jer smo takvi. Mi ni sportu nikad nismo izgubili od boljeg, vec nas uvijek pokrade sudija i zivimo u teorijama zavjere. ali politika je ozbiljnija stvar.

sto se tice ostatka posta, opet cu se vratiti na svoj prvi upis.

nama je jako bitno da prestane histerija u evropi jer ako se evropa pocne zatvarat mi cemo ga popusiti jer cemo ostati smrznuti, gladni i bosi na vjetrometini. Izbjeglicka kriza i brexit su nokautirali evropu, a zbog sankcija rusiji vec su dobro popucale i veze unutar eu jer tmnogi trpe ekonomsku stetu.

nama je od trumpu jedino bitno da se ispeglaju odnosi sa rusijom i da se strasti u evropi pocnu smirivat jer je to u nasem interesu puno vise nego zicane ograde na granici sa madjarskom, slovenijom...to je valjda svima jasno.

ako se stvari na globalnom nivou pocnu zasotravati umjesto uklanjanja nedavno postavljenih bodljikavih zica, pocet ce se odmotavat i razapinjat novi kolutovi, a to ce najvise pogoditi nas na balkanu - bih, srbiju, kosovo, makedoniju...

mi smo toliko mali i puni problema da nema smsla da se bavimo iranom, bliskim istokom i tim velikim temama. sta ce trump putin i kinezi oko toga uraditi to nije u nasem vrhu prioriteta bas kao ni zid na granici sa meksikom
jeza u ledja

#3295 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Pa evo ta prica oko Baltika. Sama naznaka, da bi Drumpf samo mozda reagovao na upad Rusa u Estoniju, znaci NATO clanicu, to je ogroman zajeb i opasnost po sigurnost u cijelom svijetu.
cvrčak_na_hedonizmu

#3296 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

jeza u ledja wrote:

Obama je demokrata kao što je Drumpf republikanac :oops: Iskreno ne vjerujem u tu američku, dvopartijsku, demokratiju. Biranje između Trumpa i vještice me još više uvjerilo u to. Tragedija od kandidata.
Prilikom eventualnog odvajanja RS od BiH, rat bi zapocele jedino probosanske snage, ne Srbi, jer oni vec imaju kontrolu u RS. Slazem se da je Dodik vec uveliko radio na tome. Sada se stvari samo mogu jos drasticno ubrzati,

Obama je Demokrata, klasicni. Drumpf.... :roll: ......ali nije bitno kako ih nazivamo, bitno je sta rade. Ja upravo govorim da je razlika ogromna, izmedju Trumpa i Clinton, a sto se tice buducih dogadjaja u svijetu. No eto, kazem borci za mir u svijetu, pravdu, i to, su uvjereni da je sve to isto sranje. Pa eto imace priliku da se uvjere.
Ameri uvijek nađu neku budalu/budale da napravi sranje u svijetu, jal je u pitanju Kenedi i Vijetnam :oops: ili Čikaška škola, Milton Freedman ili Bush/Trump/kurac palac, ozbiljno sranje se desi :mrgreen: Na to nemam uticaja, nit me sekira.

Da ne budem shvaćen pogrešno, Ruje su iste, ako ne i gore :skoljka:
Challenger__

#3297 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Challenger__ »

Čuj ti to kakva je odgovornost Obame... Da se čovjek pita da li to piše plitak, pokvaren ili i jedno i drugo.

Nebitno. Evo šta kažu oni koji su bili iznutra.

Image
Former DIA Chief Michael Flynn Says Rise Of ISIS Was A "Willful Decision" Of US Government

:arrow: LINK
jeza u ledja

#3298 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

vivaldi wrote: nama je od trumpu jedino bitno da se ispeglaju odnosi sa rusijom i da se strasti u evropi pocnu smirivat jer je to u nasem interesu puno vise nego zicane ograde na granici sa madjarskom, slovenijom...to je valjda svima jasno.
Ovako su se vjerovatno Poljaci nadali da ce Hico i Staljin izgladiti odnose. :-)

Ne kontam ovo razmisljanje. Al fakat. :shock: Izgladnjavanje odnosa s Rusijom znaci za mnoge drzave padanje pod njihovu sapu.
jeza u ledja

#3299 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Challenger__ wrote:Čuj ti to kakva je odgovornost Obame... Da se čovjek pita da li to piše plitak, pokvaren ili i jedno i drugo.
Kad ti pises niko se ne pita sta je od ovog. :D
stakasa

#3300 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by stakasa »

stakasa wrote:
Već su se dešavala sranja u BiH i za vrijeme Obame. I to puno sranja, nisam vidio da su se ameri počešali. Nemojte, osuda, hu-ha i to je to. Vrloo mlako, preko kurca reklo bi se.

Baltičke zemlje su pretenzija Rusa. Ako se nešto bude kuhalo u Europi, biće tamo, a ne kod nas. Moje mišljenje.

Uostalom, vidjećemo šta Trump misli i kako američka administracija misli o ovom obliku NATO saveza. Jako su blizu Ruja, ovi bi im se uvalili ako ikako mogu, nije panika i graja bezveze.
Ne boj se ti za balticke zemlje. Ovde ce najvise najebat Ukrajia a onda cemo vidit ko ce biti dovoljno drzak da reaguje i pokusa uhvatit u mutnom. Oni sto to prije ucine imaju vece sanse da uspiju. Ovo sto Trump prica oko pomoci, to je najvise zbog placanja i neplacanja u vojne budete. Podice sada mnoge zemlje procente za odbranu. To je valjda i govorio u kampanji kako misli finansirat obecano, kao izmedu ostalog ce manje davat za vojsku jer ce evropski partneri biti primorani da daju vise. A primorace ih strahom od Rusije. Ma ovo je stara ulicarska fora kada dvoje fakina plase i uzimaju reket. Ja mislim da nema sumnje da ce Trump inicijalno ojacat Ameriku. Na duze ce gamblat i dovesce u situaciju planetu da propada. Tad ce se svi dovoljno prepast i spasavat sto se spasiti moze. Nesto kao sto je bio slucaj sa bankama, too big to fail
Post Reply