Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

RNG_25

#3276 Re: Svijet bez religija

Post by RNG_25 »

aditon wrote:Ja mislim da ste vi ovdje svi off topic :lol:
Tema je: Svijet bez religija!
Tačno. Ali tema sama po sebi i nije za priču "na temu". Religije su postojale, postoje i postojaće dok je ljudi i svijeta, tako da se sva priča o "svijetu bez religija" svodi na maštanje šta bi bilo kad bi bilo... Koliko je to za "diskusije" je pitanje...
ABH017

#3277 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

arzuhal wrote:
HardcoreMX wrote:...tek sad vidim da ti nisi islamske vjeroispovjesti,a mislio sam iz tvog ranijegg pisanja da jesi.
:-)
E nek sam i ovo doživio.
Ne razumijem, kako neko može ovoliko biti konfuzan, a istovremeno držati predavanja o bilo čemu.
:lol:
HardcoreMX

#3278 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

belfy wrote: ja te lijepo upitah da mi kazes sta je taj egoisticni ispad, ali izgleda da se to nece docekati. ako je vise nas vidjelo na jedan nacin, a ti ne shvatas ni sam sta si napisao, onda mora da je do nas, jel tako?
Egoisti objasniti egoizam.Kako gluhom dočarati muziku? Kako napuniti šuplju posudu?
Množina? Mnogo babica kilavo dijete.Kilav zaključak :)
„Tamo gde svako isto razmišlja, tu niko mnogo ne razmišlja.” Mevlana Dželaludin Rumi
HardcoreMX

#3279 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

ABH017 wrote:
E nek sam i ovo doživio.
Ne razumijem, kako neko može ovoliko biti konfuzan, a istovremeno držati predavanja o bilo čemu.
Ne razumijem kako neko može se smatrati muslimanom i tvrditi da su mu ajeti smiješni.
ABH017

#3280 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

HardcoreMX wrote:@ABH017
:? Kolega forumaš,šta ti napriča kao da si u nekoj ispovjedaonici,samo si pobrk'o jer ja nisam nikakav ispovjednik :) usput ništa ja tebe nisam skont'o,..ti ljudi što su ti stali na žulj i posvadjali te?imaš neke uzore „stvoritelje“ ..čega ba??!Ja ti se ne bavim tom politikom,ogovaranjem,itd..Pitao sam te samo za mudžize i to iz razloga što još nigdje nisam našao da je našao neko nešto neodgovarajuće,...tek sad vidim da ti nisi islamske vjeroispovjesti,a mislio sam iz tvog ranijegg pisanja da jesi.Kako bi ti rekao,muslimani vjeruju da je sam Kur'an sam po sebi Poslanikova a.s. mudžiza,nadnaravni govor.Kur'an je knjiga znakova,dokaza,opomene.Koliko će ko od ovo prvo dvoje izvući za sebe,ovisi o njegovoj količini iskrenosti prema samom sebi,a zatim i o njegovom trudu i učenosti.Što se tiče opomene, to je jasno,i to je izbor prihvatanja.Kao kada ideš,voziš.. nekim putem,kad signalizacija,ili te preko radija informiše ili izadje neki čovjek ispred tebe i kaže ti se (parafriziram) napred se put odronio,paščeš u ponor ili češ dugo čekati da se napravi ili nenapravi,sidji sa ceste,ovuda ti je bolje....ostalo.. do tebe je....
Ili pročitaj još koji put pa probaj razumjeti o čemu sam pisao, ili nemoj komentarisati ako ne razumiješ. Ovako ispadaš smiješan, Boga mi.
ABH017

#3281 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

HardcoreMX wrote:
ABH017 wrote:
E nek sam i ovo doživio.
Ne razumijem kako neko može se smatrati muslimanom i tvrditi da su mu ajeti smiješni.
Hajde, otkloni mi svaku sumnju. Gdje sam napisao da su mi ajeti smiješni???
HardcoreMX

#3282 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

ABH017 wrote:
Ili pročitaj još koji put pa probaj razumjeti o čemu sam pisao, ili nemoj komentarisati ako ne razumiješ. Ovako ispadaš smiješan, Boga mi.
Pa evo na prvu vidim ko je smiješan,mene citiraš a hočeš da sebe predstaviš....
HardcoreMX

#3283 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

...
ABH017

#3284 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

HardcoreMX wrote: Jeli vidiš da je to mišljenje i nikakav sud,kažem mislio sam a sad vidim drugačije,a sud može da dadne samo forumaš na kojeg se odnosilo i nejasno je zašto se ti nezgrapno hvataš advokatskog posla kad on nije (još)ništa rekao?!Ako je musliman znače gdje je pogriješio i to će shvatiti.
Jel to znači da nisam musliman, ako ne znam gdje sam pogriješio?
ABH017

#3285 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

HardcoreMX wrote:
ABH017 wrote:
Pa evo na prvu vidim ko je smiješan,mene citiraš a hočeš da sebe predstaviš....
De mi upri prstom, gdje sam to ja tebe citirao, a htio sebe da predstavim.
HardcoreMX

#3286 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

ABH017 wrote:
HardcoreMX wrote: Jeli vidiš da je to mišljenje i nikakav sud,kažem mislio sam a sad vidim drugačije,a sud može da dadne samo forumaš na kojeg se odnosilo i nejasno je zašto se ti nezgrapno hvataš advokatskog posla kad on nije (još)ništa rekao?!Ako je musliman znače gdje je pogriješio i to će shvatiti.
Jel to znači da nisam musliman, ako ne znam gdje sam pogriješio?
Šta piše iza toga još?
arzuhal

#3287 mod-comment

Post by arzuhal »

@HardcoreMX i @ABH017, riješite to na pp, ako vam se čini važnim, spama se tema bespotrebno ovom pričom, hvala :)
ABH017

#3288 Re: mod-comment

Post by ABH017 »

arzuhal wrote:@HardcoreMX i @ABH017, riješite to na pp, ako vam se čini važnim, spama se tema bespotrebno ovom pričom, hvala :)
Pobriši ti ovo časkom.. Biće najbolje tako.
belfy

#3289 Re: Svijet bez religija

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:
belfy wrote: ja te lijepo upitah da mi kazes sta je taj egoisticni ispad, ali izgleda da se to nece docekati. ako je vise nas vidjelo na jedan nacin, a ti ne shvatas ni sam sta si napisao, onda mora da je do nas, jel tako?
Egoisti objasniti egoizam.Kako gluhom dočarati muziku? Kako napuniti šuplju posudu?
„Tamo gde svako isto razmišlja, tu niko mnogo ne razmišlja.” Mevlana Dželaludin Rumi
cuj, ako je tebi diskusija = prepiranje = svadjanje mani me se. ocigledno ne mozes odgovoriti na jednostavno pitanje, pa se izvlacis bezveze. meni je jasno da si lupio o egoizmu samo zato sto sam ga ja pomenuo, ali eto pomislih da mozda znas sta je isti...

a mnozina je jer nas je vise odgovorilo isto na tvoj post sto tebi jos uvijek izgleda nije jasno. ako ne mozes razumjeti, onda prelistaj samo prvu i drugu stranicu unazad i razmisljaj. valjda ces nadoci. nisam ja ovdje da bi tebi crtao (mada mogu ako zamolis).

babice, heh. lijepo je vidjeti da si upamtio prve zivotne mudrosti. nadajmo se da ces nastaviti u tom smjeru pa savladati i nove. evo ti jedna da je pokusas zapamtiti: "Kad ti dvojica kazu da si pijan - lezi i valjaj se."
Lopov-eliminator

#3290 Re: Svijet bez religija

Post by Lopov-eliminator »

Malo sam uporedio ova dva nicka i mogu reci sljedece:

Prije sam bio 70%, pa 90%, a sad sam 99% siguran da su @HardcoreMX i @pinokio04 jedna te ista osoba. Sve je isto, tip bezobrazluka prema sagovornicima (pogotovo ateistima, koje doticni jednom prilikom nazva stetocinama, a sad i zivotinjama). U svrhu utvrdjivanja stanja, postavio sam jednu manju "zamku" na koju je @pinokio04 stalno padao na isti nacin, samo on je tako padao, i na identican nacin pade i @HardcoreMX. Nacin konstrukcije recenica, pravopis, odredjeni jedinstveni "tikovi" pri pisanju i jos mnogo toga pokazuje da su pomenuta dva nicka od jedne iste osobe, sve se poklapa i to previse.
ibrahimaga

#3291 Re: Svijet bez religija

Post by ibrahimaga »

HardcoreMX wrote:
Zar ti je "mahniti" sufija Rumi dovoljno autoritivan za citiranje?
asurbanipal

#3292 Re: Svijet bez religija

Post by asurbanipal »

RNG_25 wrote:
aditon wrote:Ja mislim da ste vi ovdje svi off topic :lol:
Tema je: Svijet bez religija!
Tačno. Ali tema sama po sebi i nije za priču "na temu". Religije su postojale, postoje i postojaće dok je ljudi i svijeta, tako da se sva priča o "svijetu bez religija" svodi na maštanje šta bi bilo kad bi bilo... Koliko je to za "diskusije" je pitanje...

Give Peace a Chance

Đakon iz Zenice na 11. juli poručio da se muslimani, Hrvati i šiptari hrane lažima

http://www.klix.ba/vijesti/bih/djakon-i ... /160712033
RNG_25

#3293 Re: Svijet bez religija

Post by RNG_25 »

HardcoreMX wrote:
ABH017 wrote:
E nek sam i ovo doživio.
Koga briga. Niti je muslimanu zagarantovan spas, niti nemuslimanu propast. A ako se već dotičemo ajeta, obzirom da je za one koji ne znaju arapski jedino moguće se "osloniti" na "prevode", među tim prevodima ima stvari koje su, najblaže rečeno, smiješne.

Doduše, ispada da arapi (kojima je arapski maternji jezik) još manje znaju o tome svemu, što isti neumorno su pokazivali i dokazivali kroz stoljeća i milenije. Pa nije im džaba trebalo više puta u par milenija da im dolaze "veliki poslanici", dok je ostatak svijeta se morao zadovoljiti sa "manjim poslanicima" tipa filozofa, mudraca i dr.

A što se tiče onih koji se zovu muslimanima, pa to je lako, par rečenica (tj. šehadet) i musliman si. Bez i trunke znanja, uvida ili ičega vezanog uz to šta Allah kaže ili hoće se može biti muslimanom. Biti musliman je, zapravo, najlakša i najniža stvar... i doslovno nije garancija poznavanja ičega.
HardcoreMX

#3294 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

RNG_25 wrote:
Koga briga. Niti je muslimanu zagarantovan spas, niti nemuslimanu propast. A ako se već dotičemo ajeta, obzirom da je za one koji ne znaju arapski jedino moguće se "osloniti" na "prevode", među tim prevodima ima stvari koje su, najblaže rečeno, smiješne.

Doduše, ispada da arapi (kojima je arapski maternji jezik) još manje znaju o tome svemu, što isti neumorno su pokazivali i dokazivali kroz stoljeća..
i baš si ovo smeće od tvog posta morao objaviti meni replicirajući?!Ja bi ti možda i odgovorio ali ću otići strašno u off,a i ne vidim smisla išta reći na ove škrabotine, ...a za one koji znaju arapski ti ćeš jelde da im prevodiš i tumačiš?!..onoliko koliko sam tebe čitao,kužim da ti 'nako u globali pokušavaš da svoju filozofiju pretvoriš u religiju? Ponekad zvučiš ok,a nekad ko' drogiran.
HardcoreMX

#3295 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

belfy wrote: cuj, ako je tebi diskusija = prepiranje = svadjanje mani me se. ocigledno ne mozes odgovoriti na jednostavno pitanje, pa se izvlacis bezveze. meni je jasno da si lupio o egoizmu samo zato sto sam ga ja pomenuo, ali eto pomislih da mozda znas sta je isti...
a mnozina je jer nas je vise odgovorilo isto na tvoj post sto tebi jos uvijek izgleda nije jasno. ako ne mozes razumjeti, onda prelistaj samo prvu i drugu stranicu unazad i razmisljaj. valjda ces nadoci. nisam ja ovdje da bi tebi crtao (mada mogu ako zamolis).
babice, heh. lijepo je vidjeti da si upamtio prve zivotne mudrosti. nadajmo se da ces nastaviti u tom smjeru pa savladati i nove. evo ti jedna da je pokusas zapamtiti: "Kad ti dvojica kazu da si pijan - lezi i valjaj se."
Trudiš se ali te ne ide.. Ateriraj na zemlju konačno!Tvoj problem je što ti iz egoizma želiš da čuješ ono što ti voliš da čuješ.Sve suprotno tome, ti shvataš ne kao diskusiju nego kao svadju.Nisam sretan u tvom pokušaju da ispadneš mudar ,možda si bolji u crtanju? svaki put kad želiš nešto da kažeš, bježis u pluralitet,valjda da ti „argumentacija“ dobije na jačini. :-D I poslovica ti je medju naglupljim.Osim toga ostao si sam, jer su drugi davno skontali da smo riješili stvar,samo si ti ostao lupati glavom u zid,možda da popraviš kvar (opet se rimuje) 8-) ah ja poslovica,pa glupavoj poslovici je ekvivalentno ,npr.ono dva loša središe miloša...kad vidiš dvojicu da jedu vnago,bježi,ne smetaj im,.....
HardcoreMX

#3296 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

Lopov-eliminator wrote:Malo sam uporedio ova dva nicka i mogu reci sljedece:

Prije sam bio %..
Svakom po zasluzi.Respekt onome koji pokazuje respekt.
A ti me podsjetiš na Džido Movu,lika iz one serije gdje je on samoproklamovani privatni detektiv, on razrješava sve dileme.Još ako imaš one brčiće,šešir i repiće,prijavi se! :lol: a i nick ti je nekako u tom fazonu.
edindinn

#3297 Re: Svijet bez religija

Post by edindinn »

HardcoreMX wrote: ...kad vidiš dvojicu da jedu vnago,bježi,ne smetaj im,.....

Aferim, nisam se odavno ovako nasmijao :lol: :lol: :lol:
HardcoreMX

#3298 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

ibrahimaga wrote: Zar ti je "mahniti" sufija Rumi dovoljno autoritivan za citiranje?
Ti si posvadjan sam sa sobom.Koji si ti velikan „mudrosti“,čak ti i Rumi „mahnit“...
edindinn

#3299 Re: Svijet bez religija

Post by edindinn »

Niko na svijetu ne postoji bez njegove licne religije, kakva god ona bila...... :)
RNG_25

#3300 Re: Svijet bez religija

Post by RNG_25 »

HardcoreMX wrote:
RNG_25 wrote:

Doduše, ispada da arapi (kojima je arapski maternji jezik) još manje znaju o tome svemu, što isti neumorno su pokazivali i dokazivali kroz stoljeća..
i baš si ovo smeće od tvog posta morao objaviti meni replicirajući?!Ja bi ti možda i odgovorio ali ću otići strašno u off,a i ne vidim smisla išta reći na ove škrabotine, ...a za one koji znaju arapski ti ćeš jelde da im prevodiš i tumačiš?!..onoliko koliko sam tebe čitao,kužim da ti 'nako u globali pokušavaš da svoju filozofiju pretvoriš u religiju? Ponekad zvučiš ok,a nekad ko' drogiran.
Mnoštvo riječi, a ništa nije rečeno.

Ovo za arape je možda malo pretjerano od mene, ali prvi pasus i dalje stoji kao sasvim ispravan.
Locked