madner wrote:Mislio sam na njegovo glasacko tijelo koje bi taj cin gledalo kao na veleizdaju Bosne. Ja prvi

Nemoj biti tako naivan, kada se ukljuci propagandna masinerija sve se tako brzo promijeni, tako da se to htjelo vrlo lako bi postao faktor mira, kljucni covjek regiona, dobotnik raznoraznih nagrada itd i ti bi ga gledao kao spasioca i imao njegovu sliku na zidu
Mediji direktno upravljaju javnim mnijenjem i kako oni okrenu tako i bude.
Mislim da Alija vise nije razmisljao sta ce reci javno mnijenje, jer on je bio javno mnijenje, nego jednostavno nije htio, sto je sasvim legitimno. On je imao svoje ideje i sprovodio ih je doslijedno. Sad koliko je to bilo dobro po narod, to je drugo pitanje. Po meni je to katastrofalno po generecije i generacije, za druge je to nesto najbolje sto desilo, a neki smatraju da nije bilo drugog izbora.
Posto je ocigledno da je taj cijeli period predstavljao samo i iskljucivo borbu za teritorije, te se zbog toga nije zelio graditi nikakav dogovor sa Srbima, sto je potpuno suludo, odustajati od dogovora sa ljudima sa kojima si izmjesan i dijelis isti prostor, tako da je sada ocigledno, poslije relativnog neuspjeha te politike, da se to ne zeli priznati ni sa jedne strane, jer uvijek iza svih zrtava se trazi neko opravdanja i visi ciljevi.
Trenutno je neka pat situacija, rovovska borba po institucijama, puna apsurda i uglavnom na stetu obicnog covjeka.
Demokratizacija drustva ide sporo, milimetarskim pomacima, svi ekonomski protesti se i dalje vrlo lako okrenu na nacionalno i tako propadnu. Dovoljno je da elita da nekom idiotu 100 maraka i da se pojavi npr sa majicom sa Naserom, postavi se fotka na portale, dodje do RS i nema podrske, bez koje nema nikakvih promjena, a to odgovora savrseno i vlasti u Banjaluci.
Dakle forumasi, duboko sam ubjedjen da je pdrzavanje bilo kakve nacionalne stranke, bilo kakvog naslijedja stvorenog djelovanjem nacionalnih stranaka, kao i bilo kakvo prebrojavanje, prica o ugrozenosti i slicno, doprinosi direktno steti naroda kojeg se kao brani.
Jedini nacin progresa u Bosni je propagiranje tolerancije i stavljanje nacije i religije pod privatnu stvar