Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Banksy

#3276 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

_BataZiv_0809 wrote:
Banksy wrote:
Dugoročno, upravo životi i imovina ne bi bili spašeni.
To je sad vec hipoteza. Ne znamo, necemo nikada ni saznati.

Ali sve je bolje od rata.
Govorimo o vremenu nakon Gazimestana, otcjepljenja Slovenije, SAO Krajine, tenkova koji idu na Vukovar, kakve ba ''hipoteze''? Tačno znamo gdje je to vodilo i kako bi završilo.

Lijepo to zvuči, ali u pitanju je tek fraza.
Zamisli da su se svi narodi cijelog svijeta vodili tom devizom i ostajali u ropstvu, tlačenju i zatvorima? Zamisli da je, umjesto one rečenice Bolje grob nego rob, to rekao i Tito prije šezdeset godina.
madner

#3277 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Pa vecina Zapadne Evrope je to rekla nakon poraza. Cesi su cekali dok tenkovi saveznika nisu bili na granici da se pobune a prije toga su rekli, jbg, imamo vojsku ali ne volimo ratovat.
Banksy

#3278 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

Pitanje je je li prije ili poslije poraza, a pitanje je i šta se tim postupkom na koncu dobilo.
madner

#3279 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Kako ko, najbolje su prosli Danska i Bugarska.

S tim da je Bugarska bila na pogresnoj strani zida, ali ni prije nije bila nesto posebno razvijena.
Banksy

#3280 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

Krenule te digresije ... :D

Kakogod, o Aliji sve najgore, ali tu zaista nije imao velikog izbora. Izlazak iz krnje Jugoslavije je u tom trenutku bila jedina opcija.
madner

#3281 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Po meni Alija nije to ni htio, nego je vidio da bi on letio sa pozicije ako bi povukao taj potez koji je smatrao potrebnim.

Normalno najgori politicar na pogresnom mjestu, no '92 je to racionalan stav (da vojno nema sanse za izlazak).
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3282 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Banksy wrote:
Govorimo o vremenu nakon Gazimestana, otcjepljenja Slovenije, SAO Krajine, tenkova koji idu na Vukovar, kakve ba ''hipoteze''? Tačno znamo gdje je to vodilo i kako bi završilo.

Zamisli da su se svi narodi cijelog svijeta vodili tom devizom i ostajali u ropstvu, tlačenju i zatvorima? Zamisli da je, umjesto one rečenice Bolje grob nego rob, to rekao i Tito prije šezdeset godina.
Joj Banksy, izvini na neprikladom ad hominemu, ali dobro ti je radosni rekao na jednoj temi :)

Elem, Muslimana/Bosnjaka ima u Srbiji i Crnoj Gori, Sandzaku, pa me cisto zanima jedna komparativna analiza, jesu li to oni bili robovi, jesu li tlačeni, mučeni i odvođeni? Kako se to uklapa u tvoju hipotezu?

Tito i njegovo casno ime i naslijedje, nisu tema ove emisije.
Drvosjeca iz Dejcica

#3283 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

madner wrote:Po meni Alija nije to ni htio, nego je vidio da bi on letio sa pozicije ako bi povukao taj potez koji je smatrao potrebnim.

Normalno najgori politicar na pogresnom mjestu, no '92 je to racionalan stav (da vojno nema sanse za izlazak).
Jok, nudili su mu ako ostane u sastavu krnje Jugoslavije (bez Slovenije) da će biti njen prvi predsjednik.
madner

#3284 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
madner wrote:Po meni Alija nije to ni htio, nego je vidio da bi on letio sa pozicije ako bi povukao taj potez koji je smatrao potrebnim.

Jok, nudili su mu ako ostane u sastavu krnje Jugoslavije (bez Slovenije) da će biti njen prvi predsjednik.
Mislio sam na njegovo glasacko tijelo koje bi taj cin gledalo kao na veleizdaju Bosne. Ja prvi :D
Drvosjeca iz Dejcica

#3285 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

_BataZiv_0809 wrote:
Banksy wrote:

Joj Banksy, izvini na neprikladom ad hominemu, ali dobro ti je radosni rekao na jednoj temi :)

Elem, Muslimana/Bosnjaka ima u Srbiji i Crnoj Gori, Sandzaku, pa me cisto zanima jedna komparativna analiza, jesu li to oni bili robovi, jesu li tlačeni, mučeni i odvođeni? Kako se to uklapa u tvoju hipotezu?

:oops: Bome jesu, "najbolji" primjer je otmica voza u Šrpcima 27. februara 1993. 18 Bošnjaka i jedan Hrvat mučeni i zvjerski ubijeni. Među izvedenima iz voza je bio i jedan crnac čija je sudbina nepoznata.
Postoje dokumenta koja ukazuju da je ova otmica bila unapred pripremana i da su ŽTP, MUP Srbije i Vojska Jugoslavije bili upozati sa tim da će "pripadnici Srpske vojske opštine Rudo izvršiti zaustavljanje voza i odvođenje putnika".
Većina ubijenih su bili državljani Srbije i Crne Gore i bili su uglavnom iz Priboja, Prijepolja, Beograda i Podgorice.
Image
Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3286 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

:oops: Bome jesu, "najbolji" primjer je otmica voza u Šrpcima 27. februara 1993. 18 Bošnjaka i jedan Hrvat mučeni i zvjerski ubijeni. Među izvedenima iz voza je bio i jedan crnac čija je sudbina nepoznata.
Postoje dokumenta koja ukazuju da je ova otmica bila unapred pripremana i da su ŽTP, MUP Srbije i Vojska Jugoslavije bili upozati sa tim da će "pripadnici Srpske vojske opštine Rudo izvršiti zaustavljanje voza i odvođenje putnika".
Većina ubijenih su bili državljani Srbije i Crne Gore i bili su uglavnom iz Priboja, Prijepolja, Beograda i Podgorice.
Image
Image
Nisam znao za ovo, grozno je :(

Ali ako uporedimo sa onim sto je bilo kod nas 4 godine, koliko god nehumano bilo porediti ljudske tragedije, jasno ti je...
Banksy

#3287 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

_BataZiv_0809 wrote:
Banksy wrote:

To da me je teško ubijediti u suprotno? To nije ad hominem, to je kvalitet, jer obično pišem na temama o kojima znam dosta. Ono čime ne vladam, i ne dotičem. Neprikladan ad hominem je, recimo, reći da imaš četnika na avataru :D

Nisi u pravu, nikako, ali evo, drugi su ti odgovorili ...
Ali Kemal

#3288 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

madner wrote:Mislio sam na njegovo glasacko tijelo koje bi taj cin gledalo kao na veleizdaju Bosne. Ja prvi :D
Nemoj biti tako naivan, kada se ukljuci propagandna masinerija sve se tako brzo promijeni, tako da se to htjelo vrlo lako bi postao faktor mira, kljucni covjek regiona, dobotnik raznoraznih nagrada itd i ti bi ga gledao kao spasioca i imao njegovu sliku na zidu :D
Mediji direktno upravljaju javnim mnijenjem i kako oni okrenu tako i bude.
Mislim da Alija vise nije razmisljao sta ce reci javno mnijenje, jer on je bio javno mnijenje, nego jednostavno nije htio, sto je sasvim legitimno. On je imao svoje ideje i sprovodio ih je doslijedno. Sad koliko je to bilo dobro po narod, to je drugo pitanje. Po meni je to katastrofalno po generecije i generacije, za druge je to nesto najbolje sto desilo, a neki smatraju da nije bilo drugog izbora.
Posto je ocigledno da je taj cijeli period predstavljao samo i iskljucivo borbu za teritorije, te se zbog toga nije zelio graditi nikakav dogovor sa Srbima, sto je potpuno suludo, odustajati od dogovora sa ljudima sa kojima si izmjesan i dijelis isti prostor, tako da je sada ocigledno, poslije relativnog neuspjeha te politike, da se to ne zeli priznati ni sa jedne strane, jer uvijek iza svih zrtava se trazi neko opravdanja i visi ciljevi.
Trenutno je neka pat situacija, rovovska borba po institucijama, puna apsurda i uglavnom na stetu obicnog covjeka.
Demokratizacija drustva ide sporo, milimetarskim pomacima, svi ekonomski protesti se i dalje vrlo lako okrenu na nacionalno i tako propadnu. Dovoljno je da elita da nekom idiotu 100 maraka i da se pojavi npr sa majicom sa Naserom, postavi se fotka na portale, dodje do RS i nema podrske, bez koje nema nikakvih promjena, a to odgovora savrseno i vlasti u Banjaluci.
Dakle forumasi, duboko sam ubjedjen da je pdrzavanje bilo kakve nacionalne stranke, bilo kakvog naslijedja stvorenog djelovanjem nacionalnih stranaka, kao i bilo kakvo prebrojavanje, prica o ugrozenosti i slicno, doprinosi direktno steti naroda kojeg se kao brani.
Jedini nacin progresa u Bosni je propagiranje tolerancije i stavljanje nacije i religije pod privatnu stvar :bih:
madner

#3289 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Jesi ista procitao od literature? :D
duh_sa_sjekirom

#3290 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by duh_sa_sjekirom »

madner wrote:BiH i Bosanaci nikakav.

Bosnjaci taj sto bi svi Bosnjaci bili u jednoj drzavi. :D

1992 nije bilo realno ocekivati pozitivan ishod, shodno tome bi ova opcija bila logicna.
Pitanje je da li bi Bošnjaci pod tim imenom uopće i postojali u toj državi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3291 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Banksy wrote: To da me je teško ubijediti u suprotno? To nije ad hominem, to je kvalitet, jer obično pišem na temama o kojima znam dosta. Ono čime ne vladam, i ne dotičem. Neprikladan ad hominem je, recimo, reći da imaš četnika na avataru :D

Nisi u pravu, nikako, ali evo, drugi su ti odgovorili ...
Nazalost nisam mislio na to, a nije ni radosni koliko sam uspio shvatiti tu diskusiju, no dobro. Da parafraziram meni mnogo dragog forumasa insomniju: "nismo mi tema".

U raspravama ovog tipa nema "u pravu", jer iznosimo misljenja i predikcije bazirane na iskustvu i licnom utisku, a ne na osnovu matematickih aksioma i zakona fizike. Stoga, moje misljenje je takvo kakvo jeste, obogaceno je ovom raspravom i prosireno na druge aspekte.

A sto se tice neprikladnih ad hominema-nisu neprikladni sve dok ih ne izgovoris ;-)
Paul F.

#3292 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Paul F. »

_BataZiv_0809 wrote: Elem, Muslimana/Bosnjaka ima u Srbiji i Crnoj Gori, Sandzaku, pa me cisto zanima jedna komparativna analiza, jesu li to oni bili robovi, jesu li tlačeni, mučeni i odvođeni? Kako se to uklapa u tvoju hipotezu?
Kosovari jesu bili tlačeni i na kraju im je ukinuta autonomija, prije prvih sukoba. Ostankom u krnjoj Jugoslaviji, Bosna bi se stavila u sličan položaj kao Kosovo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3293 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Paul F. wrote:
_BataZiv_0809 wrote: Elem, Muslimana/Bosnjaka ima u Srbiji i Crnoj Gori, Sandzaku, pa me cisto zanima jedna komparativna analiza, jesu li to oni bili robovi, jesu li tlačeni, mučeni i odvođeni? Kako se to uklapa u tvoju hipotezu?
Kosovari jesu bili tlačeni i na kraju im je ukinuta autonomija, prije prvih sukoba. Ostankom u krnjoj Jugoslaviji, Bosna bi se stavila u sličan položaj kao Kosovo.
Nisam bas siguran da je uporedivo.
Paul F.

#3294 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Paul F. »

_BataZiv_0809 wrote:Nisam bas siguran da je uporedivo.
Sa druge strane Kosova Albanija kao nezavisna država. Sa druge strane Bosne Hrvatska kao nezavisna država. Ili bi pak mi jurišali na Hrvatsku. Srbija smatra da su i Kosovo i Bosna srpske zemlje.
prog321

#3295 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Bosnjaci muslimani znaju kako su prosli u prvoj Jugoslaviji gdje su Srbi kreirali kantone u kojima su bili apsolutna vecina.
Nismo bili druge klase drzavljani nego 15e.
Srbi su ubijali, zatvarali, proganjali sve sto je imalo muslimanski predznak. Nikad ne bi Bosnjaci dozvolili da nam se opet to desi.
Alija bi potpisao svoju smrtnu presudu da je dogovorio ostanak u velikoj Srbiji. Mada mislim da je dugo flertovao sa tom idejom.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3296 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Ovako je potpisao hiljadama smrtnu presudu. Sebe i svoje dijete je zastitio i obezbjedio za vijeke vijekova :zzzz:
prog321

#3297 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Ovo je bolje nego sto bi bilo u velikoj Srbiji.
Srbi imaju patolosku mrznju prema muslimanima. Krive ih za 500 godina guzenja od Turaka.
Da su bosanski Muslimani pali opet u njihove ruke, bio bi jos gori krvavi pir.
Ommadawn

#3298 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

_BataZiv_0809 wrote:
Image
Image
Nisam znao za ovo, grozno je :(

Ali ako uporedimo sa onim sto je bilo kod nas 4 godine, koliko god nehumano bilo porediti ljudske tragedije, jasno ti je...
Ovo su ljudi iz Sjeverina kod Priboja! Oteti u septembru 1992 od paravojne formacije pod vodstvom Milana Lukića. Jedini svjedok njihove otmice je pukom srećom ostao netaknut i danas dan se krije. Eksteritorijalna otmica koju je i Drašković istraživao.
5 0 5

#3299 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 14:33, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3300 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Diskusiju argumentima sam spreman voditi do sutra, ali ideoloske govore ne mogu ni citati.
Post Reply