Republika Turska

Post Reply
Kikibombona

#3276 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

EU Calls for “Immediate Ceasefire” between Turkey and PKK

http://www.basnews.com/index.php/en/new ... ast/255450

Nadam se da ce Evropa izvrsiti pritisak na Tursku i da ce se ludilo zaustaviti.
Norman

#3277 Re: Republika Turska

Post by Norman »

Brojni su primjeri zaokreta u kojima jučerašnji teroristi postanu legitimni predstavnici naroda. Jedan sam ti i sam naveo u prethodnom komentaru: vođa IRA-e, juče terorista, danas dopredsjednik vlade. Jaser Arafat ne samo što je prešao put od teroriste do predsjednika, još je i Nobelovu nagradu za mir dobio usput.

Mnoge se grupe uhvate puškakanja preko leđa nevinih, pa ili se promijene okolnosti (politička dioptrija kroz koju se posmatrala njihova borba) ili grupa promijeni način borbe, pa se uključi u legalne tokove političkog djelovanja.

I PKK je imala priliku za takav zaokret u Turskoj. AKP je nekad imao dovoljno hrabrosti da pokrene proces pregovora s teroristima, nisu ih apriori isključili i izbjegavali, naprotiv. Još ranije sam izrazio žaljenje što je politika AKP-a sada krenula u sasvim drugom smjeru za koji ne vjerujem da može donijeti išta dobro, ali i PKK snosi itekakvu odgovornost za propast mirovnog procesa. I dalje im je milija puška, nego primjer iz Sjeverne Irske.
Kikibombona

#3278 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Norman wrote:Brojni su primjeri zaokreta u kojima jučerašnji teroristi postanu legitimni predstavnici naroda. Jedan sam ti i sam naveo u prethodnom komentaru: vođa IRA-e, juče terorista, danas dopredsjednik vlade. Jaser Arafat ne samo što je prešao put od teroriste do predsjednika, još je i Nobelovu nagradu za mir dobio usput.

Mnoge se grupe uhvate puškakanja preko leđa nevinih, pa ili se promijene okolnosti (politička dioptrija kroz koju se posmatrala njihova borba) ili grupa promijeni način borbe, pa se uključi u legalne tokove političkog djelovanja.

I PKK je imala priliku za takav zaokret u Turskoj. AKP je nekad imao dovoljno hrabrosti da pokrene proces pregovora s teroristima, nisu ih apriori isključili i izbjegavali, naprotiv. Još ranije sam izrazio žaljenje što je politika AKP-a sada krenula u sasvim drugom smjeru za koji ne vjerujem da može donijeti išta dobro, ali i PKK snosi itekakvu odgovornost za propast mirovnog procesa. I dalje im je milija puška, nego primjer iz Sjeverne Irske.
Slazemo se mi negdje oko 20%. Nije lose za pocetak. :D

Pusti PKK. Nema potrebe da ih spominjemo kada je tu HDP, stranka koja je u prvom krugu dobila 6 000 000 glasova. U drugom krugu, nakon premlacivanja, paljenja, hapsenja... sve uz podrsku ili tolerisanje vlasti... dobili su oko 5 000 000. Na istoku zemlje, u Kurdistanu, imaju vise glasova nego sve turske stranke zajedno.

Zasto ih Turci ne prihvate kao partnere?
Sta mislis?
Norman

#3279 Re: Republika Turska

Post by Norman »

Kad je HDP dobio 6 mil. glasova, Davutoglu je ponudio HDP-u da formiraju skupa vladu, partnerstvo je odbio Demirtaš. Zašto? :D

Kada je u drugom krugu HDP spao na 5 mil. glasova, analize su pokazale da su mnogi Kurdi svoju podršku uskratili HDP-u i glasali za AKP. Zašto? :D

Ja sam za prestanak sukoba i povratak pregovorima. HDP je svakako legitimna parlamentarna stranka.
Kikibombona

#3280 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Norman wrote:Kad je HDP dobio 6 mil. glasova, Davutoglu je ponudio HDP-u da formiraju skupa vladu, partnerstvo je odbio Demirtaš. Zašto? :D

Kada je u drugom krugu HDP spao na 5 mil. glasova, analize su pokazale da su mnogi Kurdi svoju podršku uskratili HDP-u i glasali za AKP. Zašto? :D

Ja sam za prestanak sukoba i povratak pregovorima. HDP je svakako legitimna parlamentarna stranka.
Nisu htjeli sa AKP jer je AKP radio i radi protiv Kurda u Siriji. Njihovo legitimno pravo. Jesi zadovoljan odgovorom?

1. Moje pitanje. Zasto su nakon toga organizovane 'kristalne noci'. Zasto je AKP uzeo HDP na noz i prijetio clanovima stranke? Zasto je paljena njihova imovina, zasto su prebijani, hapseni clanovi HDP?

Nakon 'kristalnih noci' dobro su i prosli. AKP je obecao da ce okoncati rat ako dobiju izbore. Jesi ikada vidio ovakvo predizborno obecanje? Uprkos svemu, HDP je na istoku zemlje gdje je sada rat osvojio vise glasova nego sve turske stranke zajedno. Nesto govori? Zadovoljan odgovorom?

2. Moje pitanje. Zasto AKP ne popusti HDP. Zasto im konstantno hapse clanove, zasto im prijete zatvorom i zabranom? Kako egzistirati u takvim uslovima?

Sa trecim se slazem. Amin/Amen! :D
Norman

#3281 Re: Republika Turska

Post by Norman »

Znači, zaključili smo da AKP nije apriori odbacio saradnju s HDP-om, nego upravo suprotno. HDP je odbio saradnju s turskom strankom koja je dosad uložila najviše napora da popravi odnose s Kurdima u Turskoj. Legitimno, ali ne i mudro. Kakogod, nerezonski je poslije pitati "zašto AKP neće saradnju".

Poslije toga se dogodila eksplozija u Suruç-u, 20. jula 2015. Istog dana je PKK ubila Müsellim Ünala u Adıyamanu, a kurdska KCK je pozvala narod na oružje i kopanje tranšeja. Pokrenuta je spirala nasilja, u kojoj nisu stradali samo kurdski građani, nego su ubijani i kidnapovani turski policajci, carinici, itd.

Za progon nedužnih kurdskih građana nema nikakvog opravdanja. Nema ni za ubistva turskih službenika. Po mom mišljenju, svako ko je ušao u tu spiralu nasilja ide u pogrešnom smjeru i treba što prije sjahati s tog divljeg konja, bez obzira na to ko je prvi počeo i ko je više kriv.

Koliko ja znam, HDP se nalazi na udaru zato što njegovi članovi: daju izjave podrške PKK, prisustvuju sahranama terorista, prijete turskoj državi i ustavu, posjećuju ruskog ministra vanjskih poslova pod kurdskom zastavom, itsl. Sve to treba napustiti (i udare na HDP i politiku koketiranja s teroristima) i vratiti se razgovorima.
Kombat

#3282 Re: Republika Turska

Post by Kombat »

Udbas wrote:Pičke iz PKK se kriju u civilnim objektima, iza civila. Koriste civile kao živi štit. Nevjerovatno kako civilni broj žrtava nije i veći. Puna podrška Turskoj vojsci u borbi protiv terorizma na istoku Turske. Samo nakon što poraze terorizam, trebaju dati najveći mogući stepen autonomije Kurdima.

Pichkurine iz neo-otomanske genocidne armade ne biraju mete. Nevjerovatno kako svijet ne reaguje. Puna podrska kurdskim borcima za slobodu. Kucnuo je i vas cas! Genocidna tvorevina ce u ovim granicama prestati da postoji u slijedecih deset godina - svi politicki i vojni preduslovi su tu! Sretno!!!
Kikibombona

#3283 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Norman wrote:Znači, zaključili smo da AKP nije apriori odbacio saradnju s HDP-om, nego upravo suprotno. HDP je odbio saradnju s turskom strankom koja je dosad uložila najviše napora da popravi odnose s Kurdima u Turskoj. Legitimno, ali ne i mudro. Kakogod, nerezonski je poslije pitati "zašto AKP neće saradnju".

Poslije toga se dogodila eksplozija u Suruç-u, 20. jula 2015. Istog dana je PKK ubila Müsellim Ünala u Adıyamanu, a kurdska KCK je pozvala narod na oružje i kopanje tranšeja. Pokrenuta je spirala nasilja, u kojoj nisu stradali samo kurdski građani, nego su ubijani i kidnapovani turski policajci, carinici, itd.

Za progon nedužnih kurdskih građana nema nikakvog opravdanja. Nema ni za ubistva turskih službenika. Po mom mišljenju, svako ko je ušao u tu spiralu nasilja ide u pogrešnom smjeru i treba što prije sjahati s tog divljeg konja, bez obzira na to ko je prvi počeo i ko je više kriv.

Koliko ja znam, HDP se nalazi na udaru zato što njegovi članovi: daju izjave podrške PKK, prisustvuju sahranama terorista, prijete turskoj državi i ustavu, posjećuju ruskog ministra vanjskih poslova pod kurdskom zastavom, itsl. Sve to treba napustiti (i udare na HDP i politiku koketiranja s teroristima) i vratiti se razgovorima.
1. Nije nerezonski. Valjda u demokratskom drustvu sve stranke trebaju saradjivati kada je u pitanju sigurnost u drzavi. To sto je HDP odbio koaliciju sa AKP je njihovo pravo na koje nema niko pravo atakovati. U demokratskom drustvu je sasvim normalno da stranka odbije koaliciju i to ne smije ostaviti nikakve posljedice po sigurnost 'odbijaca'.

2. Ubili su dva pripadnika 'anti-teroristicke jedinice' koje su optuzili za organizaciju napada na prokurdske aktiviste koji su imali konferenciju za pomoc Kobaniju. Odgovornost dva covjeka se moze dovesti u pitanje i okarakterisati kao teorija zavjere koju je konstruisala PKK. Tesko je dokazati odgovornost Turske u ovom slucaju.

Ranije se desio Kobani. 100 do zuba naoruzanih pripadnika ISILa, sa kamionima i gomilom oruzja je preslo put od Jarabulusa do Kobanija. Dosli su do granicnog prijelaza i aktivirali kamione bombe. 100 do zuba naoruzanih boraca je upalo u grad i ubilo 233 covjeka i ranilo na stotine drugih. Tada su tenzije potpuno eskalirale. Ne trebas biti previse pametan da bi skontao kako je Turska u ovom napadu imala necasnu ulogu. Ovako veliki broj vojnika i vozila nije mogao uci neopazeno u Tursku. Nije se mogao kretati neopazeno 50 kilometara kroz Tursku. Nije mogao doci do granicnog prijelaza Kobane neopazeno. Nije se moglo desiti u vremenu kada Turska ima na hiljade vojnika, policajaca i obavjestajaca u tom podrucju.

Turska je od pocetka zauzela krajnje neprijateljski stav prema Kobaniju i Kurdima u Siriji sto je tenzije dovelo do usijanja. AKP se pokazala kao istinski neprijatelj kurdskog naroda ma gdje se nalazio. Rekli su da je za njih 'crvena linija' kurdska autonomija u Siriji. Dakle, ne zele da Kurdi imaju bilo kakav oblik vlasti u Siriji, drugoj drzavi. I spremni su vojno djelovati ako se to desi.

Cetiri ranjena pripadnika YPG koji su se lijecili u jednoj privatnoj bolinici u Turskoj su kidnapovani od strane turskih sluzbi i isporuceni Al Kaidi. Strasan zlocin.

AKP je prva pocela, uzeli su na zub Kurde u Siriji, Kurde koji im nista lose nisu uradili. I tako je sve krenulo.

Cetvrti pasus. Slazem se. Svi su odgovorni, neko manje - neko vise.

Apsolutno netacno. HDP cijelo vrijeme poziva da se nasilje i rat zaustave. To im je jedini cilj. Nikada nisu podrzali rat. Ne prijete Turskoj drzavi i ustavu. Demirtas je to lijepo rekao 'Erdogan ima pravo pricati o 'predsjednickom sistemu', a mi nemamo pravo pricati o autonomiji za Kurde na istoku zemlje'. Sta je problem sa kurdskom zastavom? Demirtas je u Moskvi pozvao Rusiju da relaksira odnose sa Turskom i prevazidje razmirice koje imaju.
sunceKOtepsija

#3284 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

sunceKOtepsija wrote:
Kikibombona wrote:Fuujjjj... Bljak... Odavno nisam osjetio ovavku odvratnost. Svega na ovom svijetu.

28 gradjana Cizrea se nalazi u teskom stanju. Prema medicinskom osoblju, najmanje 12 sigurno nece prezivjeti ako se ne izmjeste u bolje opremljene bolnice. Turska odbija dozvoliti da se prebace u drugu bolnicu. Mnoge nevladine organizacije vode bitku za ove ljude. Poslanici HDP se pokusavaju probiti do kvarta Cudi u kojem se nalazi bolnica.
Cumhuriyet prenosi da je vec troje podleglo povredama
Cumhuriyet, jedna od rijetkih novina koja nije pod sapom vlade izvjestava o situaciji, iako im je stranica pod konstantnim napadima.
Ljudi od subote cekaju izvlacenje, iz ministarstva su od njih trazili adresu, nakon cega se bombardovanje pojacalo...vec je 4 mrtvih, ostali su u teskom stanju, nema hrane, vode, lijekova, medicinske pomoci. HDP-ovi zastupnici traze da se dopusti delegaciji da ode do kuce i izvuce ranjene, traze da se da dozvola, ako ne njima, onda udruzenju "majki za mir" (koje djeluje na jugoistoku) i taj zahtjev nije naisao na odgovor...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3285 Re: Republika Turska

Post by Truba »

bvcx wrote:I šta kažu branioci turske demokratije, niiiije to isto Erdogan je demokratski izabran.

šta da kažem da kasnije ne bude žao i da se ne moram ispričavati što se u odijelu spuštam u tursku kanalizaciju

šta evo?
breuer

#3286 Re: Republika Turska

Post by breuer »

Turska ovim puca u sopstveno tijelo. I to je dobro, za smirivanje odnosa u regionu. Hoću reć, buduće parčanje njene teritorije.
Norman

#3287 Re: Republika Turska

Post by Norman »

Kikibombona wrote:
Norman wrote:Znači, zaključili smo da AKP nije apriori odbacio saradnju s HDP-om, nego upravo suprotno. HDP je odbio saradnju s turskom strankom koja je dosad uložila najviše napora da popravi odnose s Kurdima u Turskoj. Legitimno, ali ne i mudro. Kakogod, nerezonski je poslije pitati "zašto AKP neće saradnju".

1. Nije nerezonski. Valjda u demokratskom drustvu sve stranke trebaju saradjivati kada je u pitanju sigurnost u drzavi. To sto je HDP odbio koaliciju sa AKP je njihovo pravo na koje nema niko pravo atakovati. U demokratskom drustvu je sasvim normalno da stranka odbije koaliciju i to ne smije ostaviti nikakve posljedice po sigurnost 'odbijaca'.

2. Ubili su dva pripadnika 'anti-teroristicke jedinice' koje su optuzili za organizaciju napada na prokurdske aktiviste koji su imali konferenciju za pomoc Kobaniju. Odgovornost dva covjeka se moze dovesti u pitanje i okarakterisati kao teorija zavjere koju je konstruisala PKK. Tesko je dokazati odgovornost Turske u ovom slucaju.

2.Ranije se desio Kobani. 100 do zuba naoruzanih pripadnika ISILa, sa kamionima i gomilom oruzja je preslo put od Jarabulusa do Kobanija. Dosli su do granicnog prijelaza i aktivirali kamione bombe. 100 do zuba naoruzanih boraca je upalo u grad i ubilo 233 covjeka i ranilo na stotine drugih. Tada su tenzije potpuno eskalirale. Ne trebas biti previse pametan da bi skontao kako je Turska u ovom napadu imala necasnu ulogu. Ovako veliki broj vojnika i vozila nije mogao uci neopazeno u Tursku. Nije se mogao kretati neopazeno 50 kilometara kroz Tursku. Nije mogao doci do granicnog prijelaza Kobane neopazeno. Nije se moglo desiti u vremenu kada Turska ima na hiljade vojnika, policajaca i obavjestajaca u tom podrucju.

Turska je od pocetka zauzela krajnje neprijateljski stav prema Kobaniju i Kurdima u Siriji sto je tenzije dovelo do usijanja. AKP se pokazala kao istinski neprijatelj kurdskog naroda ma gdje se nalazio. Rekli su da je za njih 'crvena linija' kurdska autonomija u Siriji. Dakle, ne zele da Kurdi imaju bilo kakav oblik vlasti u Siriji, drugoj drzavi. I spremni su vojno djelovati ako se to desi.

Cetiri ranjena pripadnika YPG koji su se lijecili u jednoj privatnoj bolinici u Turskoj su kidnapovani od strane turskih sluzbi i isporuceni Al Kaidi. Strasan zlocin.

3. AKP je prva pocela, uzeli su na zub Kurde u Siriji, 4.Kurde koji im nista lose nisu uradili. I tako je sve krenulo.

Cetvrti pasus. Slazem se. Svi su odgovorni, neko manje - neko vise.

5.Apsolutno netacno. HDP cijelo vrijeme poziva da se nasilje i rat zaustave. To im je jedini cilj. Nikada nisu podrzali rat. Ne prijete Turskoj drzavi i ustavu. Demirtas je to lijepo rekao 'Erdogan ima pravo pricati o 'predsjednickom sistemu', a mi nemamo pravo pricati o autonomiji za Kurde na istoku zemlje'. Sta je problem sa kurdskom zastavom? Demirtas je u Moskvi pozvao Rusiju da relaksira odnose sa Turskom i prevazidje razmirice koje imaju.
Druže, ti imaš navadu da neprestano širiš diskusiju, a ja naivan nasjedam. :oops: Evo sad jedan drugom pišemo romane. I to o Siriji! A sve je počelo od toga da sam se ja prvi put u životu složio s jednim tvojim komentarom - turska vojna akcija na jugoistoku je pogrešan korak - te dodao da terorizam ne treba romantizirati. Ako ti pak smatraš kako treba uljepšavati ubijanje nevinih, neka tako bude, tebi na čast. Evo si napisao "Rat i mir" da odbraniš neki relativizirajući pristup terorizmu.

Par primjedbi vezanih za tvoj komentar.

1. Nerezonski je to da HDP odbije saradnju s AKP-om, a nakon toga ti pitaš zašto AKP neće da sarađuje s HDP-om.

2. Ova verzija priče o napadu ISIL-a na Kobane s leđa nije zvanična historija, nego tvoja konstrukcija. Mislim, fino je sve to, ali nije dokaz u raspravi. Prvi ti zagovaraš tezu da čak i borci PKK mogu kako hoće prelaziti tursku granicu, a eto sad ISIL ne može bez turske pomoći. Drugo, ISIL je tu prošao i punkt s kurdskom stražom. Treće, još juče si branio tezu da je ISIL u Kamisliju prošao iza kurdske linije fronta bez kurdske pomoći i napao kršćansku manjinu, te odbijao optužbe da se tu radi o "nečasnoj ulozi" kurdske strane koja sprovodi etničko čišćenje nekurdskog stanovništva. Dakle, teroristi prelaze granice, svako razvija svoje teorije ko je tu kriv, ali ostavimo spekulacije i teorije zavjere za ličnu upotrebu, u raspravi nemaju vrijednost.

3. Nije sve tako krenulo. PKK je vršio napade i prije opsade Kobanija. Zapravo, PKK je minirao mirovne pregovore i u godinama prije sirijskog rata. Uzmi, na primjer, kod nas objavljenu knjigu hrvatskog ambasadora o Turskoj, pa pročitaj ko nije poštovao mirovne dogovore. Osim toga, nebitno je ko je počeo prvi, stoji teza da je PKK itekako odgovoran za ratno stanje.

4. Izuzev što je još i od vremena starog Asada PKK u Siriji imala trening kampove i svu moguću podršku za terorističke napade po Turskoj. Kad ti nešto ne odgovara, ti ignorišeš činjenice i pišeš kako se "nikad" nisu dogodile. A na drugoj strani, koristiš čak i vlastite interpretacije i uopštavanja kao krunski dokaz koji inkriminiše AKP. Kad bih ja tako argumentovao, rekao bih: uprkos tome što je PKK godinama imao sigurnu luku i podršku u Siriji za terorisanje turskih građana, Turci su sve sirijske Kurde velikodušno prihvatili i spasili, pa čak i građane Kobanija.

5. To je sve tvoj lični doživljaj politike HDP-a. Ja imam drugačiji stav. Ovo što su pokazali do sada je amaterski, neodgovorno i glupo. To su prepoznali i mnogi kurdski glasači, skoro milion njih je uskratilo svoju podršku HDP-u na zadnjim izborima.
Norman

#3288 Re: Republika Turska

Post by Norman »

Nego, zašto se kaže da kod nas ima puno turkofila? Ako je suditi po forumu, to je daleko od istine. :mrgreen:

Daleko su snažniji osjećaji Bosanaca za Iran, na Ajatollahovoj temi se ne smije reći ni da iranski traktor ne valja, odmah će te dvojica istući. :oops: Da ne spominjem USA fan page i druge izljeve internacionalne ljubavi.

Ovdje mlako nešto. Temu uređuju Kiki Kurd i kolega "sunce-s-kurdske-zastaveKOtepsija". Broj onih koji pljuju na genocidne Turke i parčaju tursku teritoriju je fascinantan. Gdje je ta silna ljubav Bosanaca i Turaka? Ooo turkofili... ima li vas uopšte?
Kikibombona

#3289 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Norman wrote:
1. Nerezonski je to da HDP odbije saradnju s AKP-om, a nakon toga ti pitaš zašto AKP neće da sarađuje s HDP-om.

2. Ova verzija priče o napadu ISIL-a na Kobane s leđa nije zvanična historija, nego tvoja konstrukcija. Mislim, fino je sve to, ali nije dokaz u raspravi. Prvi ti zagovaraš tezu da čak i borci PKK mogu kako hoće prelaziti tursku granicu, a eto sad ISIL ne može bez turske pomoći. Drugo, ISIL je tu prošao i punkt s kurdskom stražom. Treće, još juče si branio tezu da je ISIL u Kamisliju prošao iza kurdske linije fronta bez kurdske pomoći i napao kršćansku manjinu, te odbijao optužbe da se tu radi o "nečasnoj ulozi" kurdske strane koja sprovodi etničko čišćenje nekurdskog stanovništva. Dakle, teroristi prelaze granice, svako razvija svoje teorije ko je tu kriv, ali ostavimo spekulacije i teorije zavjere za ličnu upotrebu, u raspravi nemaju vrijednost.

3. Nije sve tako krenulo. PKK je vršio napade i prije opsade Kobanija. Zapravo, PKK je minirao mirovne pregovore i u godinama prije sirijskog rata. Uzmi, na primjer, kod nas objavljenu knjigu hrvatskog ambasadora o Turskoj, pa pročitaj ko nije poštovao mirovne dogovore. Osim toga, nebitno je ko je počeo prvi, stoji teza da je PKK itekako odgovoran za ratno stanje.

4. Izuzev što je još i od vremena starog Asada PKK u Siriji imala trening kampove i svu moguću podršku za terorističke napade po Turskoj. Kad ti nešto ne odgovara, ti ignorišeš činjenice i pišeš kako se "nikad" nisu dogodile. A na drugoj strani, koristiš čak i vlastite interpretacije i uopštavanja kao krunski dokaz koji inkriminiše AKP. Kad bih ja tako argumentovao, rekao bih: uprkos tome što je PKK godinama imao sigurnu luku i podršku u Siriji za terorisanje turskih građana, Turci su sve sirijske Kurde velikodušno prihvatili i spasili, pa čak i građane Kobanija.

5. To je sve tvoj lični doživljaj politike HDP-a. Ja imam drugačiji stav. Ovo što su pokazali do sada je amaterski, neodgovorno i glupo. To su prepoznali i mnogi kurdski glasači, skoro milion njih je uskratilo svoju podršku HDP-u na zadnjim izborima.
Stavi se u kozu drugoga da bi ga razumio. Mozes li to?

1. Pretpostavljam da si Bosnjak ili Bosanac islamske vjeroispovjesti ili potices iz islamskog kulturnog kruga. Zamisli, dobro zamisli, da bukti rat u Sandzaku, a da za to vrijeme izvjesni Milovan i njegova stranka tvrde kako Sandzak nece imati nikakva prava, kako licno on nece dozvoliti da gradjani Sandzaka imaju bilo sta za sto se zalazu i bore.

Da li bi ti koalirao sa takvim covjekom i takvom strankom?

Da je HDP usao sa vlast u takvim okolnostima, dok AKP i Erdogan zestoko i na sve nacine podrivaju borbu kurdskog naroda u Siriji, zavrsili bi sa svojim politickim djelovanjem. To bi bilo tzv. 'politicko samoubistvo'. Sa moralnog aspekta je isto tako nedopustivo. Cijelo vrijeme pricaju protiv antikurdskog angazmana AKP u Siriji i da onda koaliraju sa njima!?

Turski Kurdi su rodbinski, ideoloski, jezicno i u svakom drugom pogledu gotovo identicni sirijskim Kurdima. Kurdi u Iraku i Iranu su vec nesto drugaciji, u svakom pogledu. Barzanijev KDP gaji rivalske odnose prema turskim Kurdima, jos od vremena Odzalana. On ima prostora da igra dvostruku igru bez da izgubi podrsku svojih pristalica. HDP bi krahirao da je izdao Kurde u Siriji. To bi im bilo posljednje sto bi uradili. Pristalice HDP vole PYD/YPG i sirijske Kurde, a Barzanija svakako tretiraju kao izdajnika i ne mirisu politiku i ideologiju koju bastini KDP.

Dakle, itekako rezonska odulka iz vise razloga.

Sta bi HDP mogao raditi u vlasti nakon sto AKP ponovi svoj stav da YPG ne smije preci Eufrat i da Kurdi u Siriji ne smiju dobiti nikakvu autonomiju?

Takva koalicija bi bila politicki Frankenstajn i unaprijed osudjena na propast.

2.

a) Kamisli je napao jedan covjek, gradjanin Sirije. Kobane je napala armada od sto ljudi, sa kamionima napunjenim eksplozivom i brdom oruzja. Presli su jednom tursku granicu, kretali se kroz Tursku 50 kilometara i dosli na granicni prijelaz u Kobaniju.

b) ISIL je se raznio na granicnom prijelazu i zapucao na strazu. Na taj nacin su se probili u grad. Kako su prosli Turke i dosli do Kobanija, kada se zna da su Turci sveprisutni na tom dijelu granice?

c) PKK prelazi preko brda i planina, tamo turske vojske gotovo da nema... ISIL je presao put od Jarabulusa do Kobanija gdje su Turci nagomilali na hiljade vojnika i ko zna koliko drugih sluzbenika.

Ne kazem da je Turska 100% odgovorna za napad, za to nema drugog dokaza osim elementarne logike i zdravog razuma. Je li tebi makar malo sumnjivo? Sumnjas li u Turke?

3. Daj dokaze da je PKK prekrsio mirovni sporazum.

Turska politika prema Kurdima nikada nije prestala biti nasilna. Kada ce se to promijeniti? Kako bi ti reagovao da tvoj narod svakodnevno, decenijama bude maltertiran na sve moguce nacine!?? Aj se malo stavi u njihovu poziciju. Nedavno je bio dokumentarac na Al Dzaziri. Djeca zakletvu pocinu sa 'Mi smo Turci'. Sva djeca su Kurdi. Zamisli da Srbi u Srbiji natjeraju Bosnjake u Novom Pazaru da pocinju zakletvu sa 'Mi smo Srbi...'. Popizdio bi, je li tako? A to je samo mala mrvica, mali djelic nasilja i represije. U istom dokumentarcu je receno da je na istoku zemlje katastrofalna situacija, da je 50% mladih u Dijarbakiru nezaposleno. Plate u Kurdistanu su duplo manje nego u nutrasnjosti. Sela izgledaju kao da je vrijeme stalo prije 2 000 godina. Nema vode, kanalizacije.

Ne mozes jarane izjednacavati zrtvu i nasilnika. Ne moze zrtva biti ista kao nasilnik ako na 1 000 samara uzvrati jednim samarom. PKK ne valja, ali Turska je 1 000 puta gora.

4. Bilo je saradnje izmedju Baath rezima i PKK, ali je bilo i neprijateljstva. Sta to dokazuje? PKK prihvata pruzenu ruku, ali ne prihvata da ih se gazi. Ko bi to prihvatio?

5. Izgubili su nakon KRISTALNIH NOCI, nakon sto su uredi HDP gorili dok je policija nijemo posmatrala. Ovdje smo vidjeli snimak kako rulja gadja autobus sa oznakom 'Dijarbakir', a rulji se pridruzuje policija pa i oni bacise pokoju kamenicu... Vidjeli smo kako se na zapadu zemlje, u Izmiru oduze zivot covjeku zato sto je rekao da ce glasati za HDP. Vidjeli smo kako Kurda i unutrasnjosti pretukose i obukose u tursku zastavu. Vidjeli smo kako su Kurda zavezali za vojno vozilo i vukli kroz grad. Vidjeli smo Erdogana koji govori kako ce lideri HDP odgovarati. Vidjeli smo.... Nevidjen pritisak, nevidjena kampanja. Pa gdje to ima jos osim u Turskoj? Hajde, kazi mi, gdje se neka politicka partija suocila sa takvim pritiskom!? Gdje su pristalice jedne stranke dozivjeli to sto su dozivjeli glasaci HDP!??

Sta mislis kako je Kurdu i simpatizeru HDP u Antaliji medju Turcima nakon kristalnih noci i atmosfere straha, nakon sto se poslala poruka da je imovina i zivot simpatizera HDP halal za turske fasiste!??

Hajde, stavi se malo u njihovu poziciju. Zamisli da zivis u Beogradu i skolujes troje djece. Djeca ti idu u skolu sa Srbima. Ti glasas za Bosnjacku narodnu stranku koju Beogradjani smatraju teroristickom. Popale sve urede i prebiju simpatizere stranke, Bosnjake sve redom jer cim je Bosnjak odmah je za Bosnjacku narodnu stranku. Kako bi tebi bilo poslati djecu u skolu, otici na posao, strijepiti hoce li na poslu neko uvrijediti tebe ili zenu!?? Pa navijao bi za opciju koja ce tvojoj porodici garantovati sigurnost. A to je upravo rekao Erdogan. Ako HDP ostvari dobar rezultat - bice belaja, ako pobijedim ja - bice mir.
Norman

#3290 Re: Republika Turska

Post by Norman »

Ode ovo predaleko.

Hajde da probamo ovako: šta ti ustvari meni pokušavaš da dokažeš? Koji moj stav je tebi sporan?

Molim te, nemoj ni izdaleka pokušavati da mi pripišeš ovakve stavove: "Ne mozes jarane izjednacavati zrtvu i nasilnika."

Ja ne izjednačavam žrtvu i nasilnika. Izjednačavam žrtvu i žrtvu bez obzira na nacionalnu pripadnost. Izjednačavam nasilnika i nasilnika bez obzira na nacionalnu pripadnost, bez obzira na to iza kakvih se plemenitih ciljeva zaklanja zločinac dok ubija nevine. Stavi se ti malo jarane u kožu Turaka čije su članove porodice pobili pripadnici PKK.
Kikibombona

#3291 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Norman wrote:Ode ovo predaleko.

Hajde da probamo ovako: šta ti ustvari meni pokušavaš da dokažeš? Koji moj stav je tebi sporan?

Molim te, nemoj ni izdaleka pokušavati da mi pripišeš ovakve stavove: "Ne mozes jarane izjednacavati zrtvu i nasilnika."

Ja ne izjednačavam žrtvu i nasilnika. Izjednačavam žrtvu i žrtvu bez obzira na nacionalnu pripadnost. Izjednačavam nasilnika i nasilnika bez obzira na nacionalnu pripadnost, bez obzira na to iza kakvih se plemenitih ciljeva zaklanja zločinac dok ubija nevine. Stavi se ti malo jarane u kožu Turaka čije su članove porodice pobili pripadnici PKK.
Zelim dokazati da ne mozes izjednaciti zlo koje sije Izrael i zlo koje sije Hamas. Zlo koje sije Izrael je 1 000 puta vece i gore, iako je i Hamas los. Isto je sa Turskom i PKK. Identicno.

Da li razumijes moj stav?
Co0l

#3292 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

Kiki,odustani.Ispadas smijesan po svim stavkama.
Norman

#3293 Re: Republika Turska

Post by Norman »

Kikibombona wrote:Sta mislis kako je Kurdu i simpatizeru HDP u Antaliji medju Turcima nakon kristalnih noci i atmosfere straha, nakon sto se poslala poruka da je imovina i zivot simpatizera HDP halal za turske fasiste!??

Hajde, stavi se malo u njihovu poziciju. Zamisli da zivis u Beogradu i skolujes troje djece. Djeca ti idu u skolu sa Srbima. Ti glasas za Bosnjacku narodnu stranku koju Beogradjani smatraju teroristickom. Popale sve urede i prebiju simpatizere stranke, Bosnjake sve redom jer cim je Bosnjak odmah je za Bosnjacku narodnu stranku. Kako bi tebi bilo poslati djecu u skolu, otici na posao, strijepiti hoce li na poslu neko uvrijediti tebe ili zenu!?? Pa navijao bi za opciju koja ce tvojoj porodici garantovati sigurnost. A to je upravo rekao Erdogan. Ako HDP ostvari dobar rezultat - bice belaja, ako pobijedim ja - bice mir.
Ovdje mi smeta simplificiran i netačno opisan profil kurdskih glasača. Nebrojeno puta si izjavio kako Kurdi iz unutrašnjosti glasaju za AKP samo zato što se boje. Analize pokazuju da oko 40% Kurda tradicionalno glasa za HDP, odnosno BDP, odnosno različite kurdske nacionalne partije koje su se javljale kroz vrijeme. S druge strane, 40-ak% Kurda tradicionalno glasa za konzervativne stranke, to jeste za AKP u posljednje vrijeme. Preostalih 20% Kurda takođe ne glasa po nacionalnom ključu nego iz ubjeđenja, uglavnom se radi o liberalnim Alevitima koji glasaju za sekularne stranke poput CHP. Zbog toga što nisu koncentrisali glasove na jednu nacionalnu partiju, nisu ni prelazili izborni prag.

Uđem ja u jednu džamiju u "Antaliji", uhvati me čovjek za ruku, pa mi stane pokazivati gdje je sultan sjedio, koga je primao i kakve je razgovore vodio, kakve su pločice u džamiji, kakva je razlika kada se boja na pločicama suši tradicionalnim metodama i u električnoj peći, sve čovjek zna, Kurd naravno... Mislim, znao sam i ja ponešto, ali slušati nekoga ko s takvim žarom priča o Osmanlijama je fascinantno, čak i kada govori stvari koje i sam znaš. I onda dođem na ovaj forum, gdje ti raji objašnjavaš kako taj lik glasa za AKP samo zato što se boji, inače bi najradije birao neke komuniste s jugoistoka. :-D To je u rangu s tezom da bi uvaženi šejh Nusret Imamović izabrao Joulanija zato što se boji Nusre, a inače bi po savijesti glasao za Lagumdžiju zato što je Zlatko Bošnjak (ovo, je li, pod pretpostavkom da brat Nusret halali glasanje :D ).

Na posljednjim izborima, u prvom krugu HDP je pridobio dio konzervativnih i liberalnih kurdskih glasača, ali ih je u drugom krugu glatko izgubio. Od razočaranih HDP glasača najviše je profitirao upravo AKP. Ti ovdje jedino i isključivo navodiš strah od AKP-a kao motiv da se glasa upravo za njih, što realno ne možeš nikako dokazati, dok mnogi analitičari za prebjeg glasača u Erdoganov zagrljaj krive upravo politiku HDP-a i njihov flert s teroristima. Čak i Öcalan tako misli. :oops:
Tabhana

#3294 Re: Republika Turska

Post by Tabhana »

U nas roba iz Turske 5x skuplja nego u samoj Turskoj. Majica Tommy Hilfiger tamo 7-8KM, kod nas 40-50 :lol:
Norman

#3295 Re: Republika Turska

Post by Norman »

Kikibombona wrote:
Norman wrote:Ode ovo predaleko.

Zelim dokazati da ne mozes izjednaciti zlo koje sije Izrael i zlo koje sije Hamas. Zlo koje sije Izrael je 1 000 puta vece i gore, iako je i Hamas los. Isto je sa Turskom i PKK. Identicno.

Da li razumijes moj stav?
Ma razumijem ja, kad već ne mogu nikako biti snage dobra (kao svi drugi Kurdi na svijetu 8) ), daj da makar budu neko malo zlo. Dat ću ti ovo: ja principijelno smatram da onaj ko ima više vlasti ima i veću odgovornost za situaciju. To mislim i za sadašnje stanje u Turskoj. Ali, nije PKK nikakvo malo zlo, 30-40 hiljada ljudi je poginulo otkako oni na svoj način rješavaju kurdski problem, koliko još treba?
Kikibombona

#3296 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Norman wrote:
Ma razumijem ja, kad već ne mogu nikako biti snage dobra (kao svi drugi Kurdi na svijetu 8) ), daj da makar budu neko malo zlo. Dat ću ti ovo: ja principijelno smatram da onaj ko ima više vlasti ima i veću odgovornost za situaciju. To mislim i za sadašnje stanje u Turskoj. Ali, nije PKK nikakvo malo zlo, 30-40 hiljada ljudi je poginulo otkako oni na svoj način rješavaju kurdski problem, koliko još treba?
Ako moze dva kratka pitanja pa ti odgovorim na citirani komentar.

Koliko je ljudi poginulo otkako Hamas rjesava palestinski problem?
Jesu oni malo ili veliko zlo?

Koliko je Kurda ubijeno prije nastanka PKK i kakav su uopste polozaj u drzavi imali Kurdi prije formiranja PKK?
Udbas

#3297 Re: Republika Turska

Post by Udbas »

kiki, Turska djeluje na teritoriju svoje države. Izraelske snage djeluju na okupiranoj teritoriji. Mislim da ti je to poznato.
Nego, nazire li se kraj vojno-redarstvenoj operaciji protiv terorizma na istoku Turske?
Ima li šanse da se ovo brzo okonča?
Do godine u Prizrenu!!!
Kikibombona

#3298 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Udbas wrote:kiki, Turska djeluje na teritoriju svoje države. Izraelske snage djeluju na okupiranoj teritoriji. Mislim da ti je to poznato.
Nego, nazire li se kraj vojno-redarstvenoj operaciji protiv terorizma na istoku Turske?
Ima li šanse da se ovo brzo okonča?
Do godine u Prizrenu!!!
Palestina nije priznata kao drzava. Palestina nikada nije bila nezavisna.

Okupirana je jednako kao Kurdistan. Turski Kurdistan je prema sporazumu iz Svera1920 godine trebao biti nezavisan. Prevareni su od strane MZ i Ataturkove Turske. Nakon toga krece spirala nasilja i politika kulturnog genocida, etnickog ciscenja, asimilacije, ugnjetavanja, represije, zlocina...

Cecenija isto tako nije priznata kao drzava.
Da li podrzavas rusko ravnanje Groznog i nasilno slamanje otpora?

Isto tako Turci kao cetnici sa okolnih brada granatiraju grad Cizre i druge gradove u kojima Kurdi cine 90% stanovnistva.
AleksoMKD

#3299 Re: Republika Turska

Post by AleksoMKD »

http://www.dw.com/en/cameraman-shot-by- ... 4-xml-mrss

Turske vlasti naredile hapsenje kamermana koji je snimio pucanje na grupu Kurda civila sa belom zastavom pri cemu je bilo dvoje poginulih i devet ranjenih.
Optuzen je da je pripadnik teroristicke organizacije.
Norman

#3300 Re: Republika Turska

Post by Norman »

Kikibombona wrote:Ako moze dva kratka pitanja pa ti odgovorim na citirani komentar.

Koliko je ljudi poginulo otkako Hamas rjesava palestinski problem?
Jesu oni malo ili veliko zlo?
Vidim, velike te dileme muče. Za mene je namjerno ubijanje nevinih ljudi uvijek veliko zlo. Bar je kod nas vjernika ubistvo jednog nevinog izjednačeno s ubistvom cijelog svijeta, valjda da nekom ne bi palo na pamet da taj zločin umanjuje ili relativizira. 8) A relativiziranje ne traži nikakav trud: samo nađeš neki veći zločin, hvala Bogu uvijek ima gore, i ovo tvoje malo zlo ispadne romantično.

Nije sporno da Izrael čini više zla, ali ja ću ti i za Hamas reći isto kao i za PKK. Ubijanje nevinih ljudi nije ispravan način borbe za prava Palestinaca, to je veliko zlo koje ne treba romantizirati, treba se boriti drugim sredstvima.
Kikibombona wrote:Koliko je Kurda ubijeno prije nastanka PKK i kakav su uopste polozaj u drzavi imali Kurdi prije formiranja PKK?
Republika Turska je izuzetno represivno tretirala Kurde i uskraćivala im osnovna ljudska prava. Žrtve se takođe mjere u desetinama hiljada, posebno su strašni masakri koji su počinjeni u Atatürkovom mandatu.

Međutim, historija ne stoji u mjestu, i Turska se mijenja, već dugi niz godina Republiku Tursku predstavljaju ljudi koji dolaze iz dijela društva koje je takođe trpilo represiju režima. Robijanje po zatvorima, zabrana političkog djelovanja, ograničavanje pristupa obrazovnim intitucijama, prisilno štovanje Atatürkovog kulta, zatvaranje tekija, diskriminacija po načinu oblačenja, ukidanje turskog pisma, itd. Kroz to su prošli "islamisti", ali su opet rješavali svoje probleme legalnim putem, bez posezanja za terorizmom.

Erdogan se izvinio Kurdima za masakr u Dersimu iz Atatürkovog mandata i nazvao ga jednom od najvećih tragedija u skorijoj historiji. Njegova vlada je ukinula zabranu upotrebe kurdskog jezika u medijima, sudnicama, političkim kampanjama. Povećana su ulaganja u škole, bolnice, infrastrukturu, otvaranje radnih mjesta... Poveli su pregovore s teroristima i zbog toga proglašavani izdajnicima.

Povratak PKK terorizmu nije bio odgovor na masakre iz 30-ih, nego je došao nakon perioda potpunog mira koji je vladao od 2011. Nažalost, propuštena je jedna historijska prilika da se problemi nastave rješavati mirnim načinom.
Post Reply