Windows 10

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Hakiz

#3276 Re: Windows 10

Post by Hakiz »

Mega Man X wrote:Ah lijepi moj Linux. Šta bi bez tebe..

I dalje sam mišljenja da je pored XP-a, Windows 7 najbolji operativni sistem koji je MS ikada izdao. Win 10 je katastrofa.
Meni je Win 10 odličan. I Win 7 mi je super, ali 10 je puno brži. Nije problem u samom OS-u, problem je u poslovnoj politici Microsofta. Svo to špijuniranje od strane Windowsa, ograničenja sadašnja i buduća, sve je to poslovna i ekonomska politika Microsofta da uzme novac. U stvari, Microsoft počinje da radi ono šta Apple radi već decenijama.

Već sa pojavom Win 8 sam slutio, a sa Win 10 sam bio siguran da će se ovo desiti. I svađao se sa ljudima koji su me ubjeđivali prije nekoliko godina da nema šanse da se to desi.

Tako da sam se spremao za ovo upoznavajući se sa Linuxom i programima. Pa danas, iako imam Cubase na Windowsima, više radim u Ardouru na KX Studio distribuciji Linuxa.
Mega Man X

#3277 Re: Windows 10

Post by Mega Man X »

Windows 10 kao OS je u redu u neku ruku. Međutim, kao što je navedeno.. sama Microsoftova politika je zabrinjavajuća. Od onog momenta kada su počeli pop-upovi dok se radilo na računaru, da je računar spreman za Windows 10 upgrejd, je postalo "eyebrow raising" (čitaj: da izaziva sumnju)

Za brzinu iskreno ne vidim veliku razliku, jer svakako imam SSD pa i ne primjetim. Ali kada je npr. brzina neta u pitanju, onda definitivno sam u prednosti na 7 jer na 10 stalno nešta skida u pozadini, čak i kad updejte pauziram. Brzina niđe veze na 10, a leti na 7.

Ta jednostavna kontrola operativnog, u smislu: "ja želim šta ja hoću da radim", je bukvalno nestala. Čak i neke procese u Task Manageru ne možeš ugasiti u 10 jer si blokiran od strane operativnog.

A što se tiče Linuxa, na mnogim stranicama/forumima sam pročitao da je Linux budućnost, što i nije daleko od realnosti.
arnes_king

#3278 Re: Windows 10

Post by arnes_king »

Raja imam problem. Do sada sam koristio samo integrisanu graficku (radeon HD 4250) na racunaru, sada sam besplatno od druga dobio radeon HD 3650 koju sam i ubacio.

Sve radi, samo nece windows da mi koristi njen stvarni driver, instalirao sam ga skidajuci i sa zvanicne stranice i preko DRP.su i instalacija prodje OK ali pod dxdiag mi pise "Basic display driver" sto je znak da koristi standardni Windowsov driver a ne ovaj originalni koji sam instalirao.

Ovo mi sada stvara problem, prvo kod rezolucije, a drugo sto ne mogu vise da podesavam oba monitora, jer mi sada rade tako sto oba prikazuju istu sliku a kada udjem u postavke gdje se mijenja ponasanje drugog monitora pise da nema drugog monitora iako su oba upaljena....

Evo patim se ali do sada nisam uspio "natjerati" sistem da koristi driver koji ja hocu, ima li neko savjeta kako bih ovo mogao rijesiti?

EDIT: Riješio sam problem.

Ušao sam u windows explorer pa desni klik i properties na my computer. Nakon toga device settings, nasao tu graficku pa opet desni klik i propertis i onda sam isao na update driver, pa manual i onda let me choose from my PC (tako nesto) i tu mi je ponudilo 3 razlicite verzije, jedna 2017 druga 2018 i jedna 2015, odabrao tu 2015 i sve radi savršeno :)
Point.

#3279 Re: Windows 10

Post by Point. »

Kad se pojavi plavi ekran smrti sa natpisom "Unmountable boot volume" je li to znak da je rahmetlija? Moze li se popraviti bez da ponovo instaliram ispocetka, imam pun kurac slika na C harddisk koje bih zelio spasiti.
holowey

#3280 Re: Windows 10

Post by holowey »

Point. wrote:Kad se pojavi plavi ekran smrti sa natpisom "Unmountable boot volume" je li to znak da je rahmetlija? Moze li se popraviti bez da ponovo instaliram ispocetka, imam pun kurac slika na C harddisk koje bih zelio spasiti.
probaj ovo:
http://www.thewindowsclub.com/repair-ma ... br-windows
REDDEVILS

#3281 Re: Windows 10

Post by REDDEVILS »

Point. wrote:Kad se pojavi plavi ekran smrti sa natpisom "Unmountable boot volume" je li to znak da je rahmetlija? Moze li se popraviti bez da ponovo instaliram ispocetka, imam pun kurac slika na C harddisk koje bih zelio spasiti.
Nemora znaciti da je rahmetlija, to microsoft jede g...a sa svojim update-ima mozes jedino probati automatic repair
Point.

#3282 Re: Windows 10

Post by Point. »

REDDEVILS wrote:
Nemora znaciti da je rahmetlija, to microsoft jede g...a sa svojim update-ima mozes jedino probati automatic repair
Poslije ovog plavog dodje mi crni ekran i pise windows automatic repair, tako nesto, onda nestane taj text i ostane samo crni ekran, nista se ne desava.
developer10

#3283 Re: Windows 10

Post by developer10 »

Nisam fan Microsofta (naprotiv!) ali Win10 mi je zaista zaista stabilan. Otkako sam ga stavio na laptop prije skoro 3 godine, niti jednom nisam imao BSOD niti sta slicno njemu (ni ne znam jesu li zadrzali BSOD na Win10 ili se neka drugacija strahota prikaze kada sistem kolabira).

Dese se naravno neki zajebi povremeno - nekad laptop ode u standby i nece da se povrati ali jako jako rijetko. Plus, poodavno sam imao problem kada mi start ili toolbar nisu reagovali na klik ali je to rijeseno nekim od vecih update-ova.
Tesla Edison

#3284 Re: Windows 10

Post by Tesla Edison »

Mega Man X wrote:Ah lijepi moj Linux. Šta bi bez tebe..
I dalje sam mišljenja da je pored XP-a, Windows 7 najbolji operativni sistem koji je MS ikada izdao. Win 10 je katastrofa.

Jeste da se u 2020. podrška za Win 7 gasi, ali je vrijedan svake pohvale.

Jeste da je klip star 9 mjeseci, ali je napravljen od strane čovjeka koji je radio u Microsoftu. Opet se mnogo toga nije promijenilo od strane MS-a, te je u neku ruku se i pogoršalo po pitanju privatnosti.

Ali kada sam u klipu čuo "keylogger" tj. da MS prati šta ko kuca.. od tog momenta sam se oprostio sa Win 10.
Kad je sedmica tek izašla u novembru 2006. (tada se zvala Vista a sadašnja sedmica nije ništa drugo do Vista SP3) pljuvali se na sve strane. Te visoki zahtjevi, ne rade driveri,... Sada svi Sedmicu ( Vistu SP3) hvale na sva zvona.
A kad je XP izašao 2001. godine, to je bila pljuvačina epskih razmjera. Danas neki govore da je najbolji sistem ikad.

Windows 10 je najbolji ikad i to zna onaj ko je radio na njemu. Da ne idem sad preširoko ali večina ljudi pljuje desetku iako je nikad nisu ni koristili. Čuli od jarana ili rođaka kompjuteraša da ne valja i to je njima amen. Koliko se Vista (sedmica) pljuvala, desetka dobro i kotira.
Mega Man X

#3285 Re: Windows 10

Post by Mega Man X »

Ja ne mogu za ostale govoriti, ali generalno moje iskustvo na Win 10 je očajno.

Počev od sporog interneta (iako imam vrlo dobar paket) jer Windows mi yebe konekciju sve u 16, pa nadalje.

Jeste da na 7. gubim podršku za DX12, ali koji će mi k kad je svakako niko ne koristi još. Kada ugase podršku za 7, vraćam se na Linux i kud koji mili moji. Meni desetka više neće na računar ići pa makar bila zadnji operativni na svijetu..
Tesla Edison

#3286 Re: Windows 10

Post by Tesla Edison »

Mega Man X wrote:Ja ne mogu za ostale govoriti, ali generalno moje iskustvo na Win 10 je očajno.

Počev od sporog interneta (iako imam vrlo dobar paket) jer Windows mi yebe konekciju sve u 16, pa nadalje.

Jeste da na 7. gubim podršku za DX12, ali koji će mi k kad je svakako niko ne koristi još. Kada ugase podršku za 7, vraćam se na Linux i kud koji mili moji. Meni desetka više neće na računar ići pa makar bila zadnji operativni na svijetu..
Meni je Internet bio spor dva sata od instalacije. Kada je sve upadate instalirao, neuporedivo bolje iskustvo nego kod ispeglane Viste. Ne mogu se složiti sa tobom da Windows 10 konstantno vrši upadate u pozadini. On uradi upadate na početku i onda lagano pomalo updatuje kada se pojavi zakrpa. Kada bi konstantno vršio upadate, bio bi težak preko 1TB za par dana a svi znamo da to nije baš tako.
Mnogi ne vole Windows 10 jer se upadate ne može isključiti. I ne treba. Zbog isključivanja update-a na ranijim verzijama pojavili su se razni ransomware - i, trojanci i i sl. Napokon je MS tome stao u kraj i tu im skidam kapu. Ljudi se boje update-a i to mi je neshvatljivo skroz. Isto kao kad dijete ne bi vodio na vakcinu pa poslije, ne daj Bože, ako šta fasuje doktori mu krivi.

Što se samog sistema tiče, puno je manje zahtjevan i po RAM i po bateriju nego bilo koja verzija ranije. Novi način adresiranja u procesoru je odličan (između ostalog ovo je razlog zašto Windows 10 ne može da se instalira na veliki broj Pentium 4 procesora kao niti na i jedan P3 i P2 bez obzira na takt), optimizacija particije na HDD-u vrhunska, UMTS/LTE friendy okruženje, puno bolji CPanel, sigurnost neuporedivo bolja nego kod predhodnih verzija i sve su ovo suštinske prednosti u odnosu na prethodne verzije. Što se tiče keyloggera i ostalog, to je su čiste teorije zavjere i oko toga se samo budale raspravljaju tako da ne želim ni pisati o tome.
Mega Man X

#3287 Re: Windows 10

Post by Mega Man X »

Sve je to lijepo, ali meni ne paše. Svakako sve više i više čitam/pratim tutorijale o Linuxu, tako da svakako me Windows 10 ne zanima više.

To što ne želiš o "teorijama zavjere", to je iskreno tvoj problem. Izađi iz staklenog zvona, pa ćeš vidjeti realnost.

"Linux je budućnost."
nagibSA

#3288 Re: Windows 10

Post by nagibSA »

Ko Vam je kriv pa ne znate podesiti... :D
l33t

#3289 Re: Windows 10

Post by l33t »

nagibSA wrote:Ko Vam je kriv pa ne znate podesiti... :D
+1
nagibSA

#3290 Re: Windows 10

Post by nagibSA »

Spor internet i sl. garant zbog drajervera windows-ovih. Treba instalirati drajver od proizvodjaca za LAN/WiFi i zabraniti windowsu update...jedna od stvari. Sve se moze rijesiti. :)

Radi mi 10 kao i 7.

Ocekivao sam od Mega Mana drugacije, znam da je doktor za Android /Linux/. :) :D
Hakiz

#3291 Re: Windows 10

Post by Hakiz »

.
Hakiz

#3292 Re: Windows 10

Post by Hakiz »

TESLA_EDISON wrote: Mnogi ne vole Windows 10 jer se upadate ne može isključiti. I ne treba. Zbog isključivanja update-a na ranijim verzijama pojavili su se razni ransomware - i, trojanci i i sl. Napokon je MS tome stao u kraj i tu im skidam kapu. Ljudi se boje update-a i to mi je neshvatljivo skroz. Isto kao kad dijete ne bi vodio na vakcinu pa poslije, ne daj Bože, ako šta fasuje doktori mu krivi.
Zamisli situaciju. Radiš nešto u kafani ili nekom drugom mjestu van kuće ili kancelarije. Hoćeš da isključiš laptop. Dobiješ opciju "Install updates and shut down". Nema samo "Shut down"

Ako je klikneš, moraćeš sačekati update (poruka Do not turn off or disconnect your PC) a nemaš vremena.

Ako se resetuješ isto, prvo idu updatei.

Eventualno isključiti "nasilu" PC pritiskom na dugme za uključivanje.

To mene nervira kod automatskih updatea, nekada krenu u vrijeme kada nikako ne odgovara.
crnivrag

#3293 Re: Windows 10

Post by crnivrag »

Hakiz wrote:
TESLA_EDISON wrote: Mnogi ne vole Windows 10 jer se upadate ne može isključiti. I ne treba. Zbog isključivanja update-a na ranijim verzijama pojavili su se razni ransomware - i, trojanci i i sl. Napokon je MS tome stao u kraj i tu im skidam kapu. Ljudi se boje update-a i to mi je neshvatljivo skroz. Isto kao kad dijete ne bi vodio na vakcinu pa poslije, ne daj Bože, ako šta fasuje doktori mu krivi.
Zamisli situaciju. Radiš nešto u kafani ili nekom drugom mjestu van kuće ili kancelarije. Hoćeš da isključiš laptop. Dobiješ opciju "Install updates and shut down". Nema samo "Shut down"

Ako je klikneš, moraćeš sačekati update (poruka Do not turn off or disconnect your PC) a nemaš vremena.

To mene nervira kod automatskih updatea, nekada krenu u vrijeme kada nikako ne odgovara.
Ako se koristi Pro verzija Windows-a 10, moguće je kroz Group Policy Editor postaviti da sistem samo obavještava o dospjelim updatima, ali da ih sam ne downloaduje i se instalira, tako da je moguće na taj način onemogućiti automatski update sistema.

Također je moguće postaviti Metered connection na trenutnu konekciju, i Windows Update neće automatski skidati i instalirati dostupne update-e.
Tesla Edison

#3294 Re: Windows 10

Post by Tesla Edison »

Hakiz wrote:

Opet, čula-kazala. Uopšte nije tako, skine se update i instalira automatski kada računar ide na shutdown ili u quite hours terminu iza 3:00 (zavisno kako se namjesti). Nikad te Win 10 neće prekinuti u radu kako bi restartovao računar i instalirao update.
Tesla Edison

#3295 Re: Windows 10

Post by Tesla Edison »

Mega Man X wrote:Sve je to lijepo, ali meni ne paše. Svakako sve više i više čitam/pratim tutorijale o Linuxu, tako da svakako me Windows 10 ne zanima više.

To što ne želiš o "teorijama zavjere", to je iskreno tvoj problem. Izađi iz staklenog zvona, pa ćeš vidjeti realnost.

"Linux je budućnost."
Nikad. Linux je imao tri šanse i nije niti jednu iskoristio da se popne preko 1% market share-a. Prva je bila nakon izlaska Windows Me, druga nakon Windows Viste a treća nakon Window 8. Sva tri su fijasko Microsofta i Linux je tu ostao tamo gdje je a to je nigdje. Sada nakon izlaska 10-tke, neograničenih poslovnih mogućnosti, odličnog Clouda, savršenog Office paketa,... Linux nema šta da traži. Ubuntu nije ni pedlja napredovao od verzije 07.04 Fiesty Favn tako da, tu je gdje je i tu će ostati. U budućnosti može samo nestati.
Mega Man X

#3296 Re: Windows 10

Post by Mega Man X »

Ma ja, ti znaš najbolje. Ti diktiraš tržište. :lol:

Šta očekivati od forumaša koji misli da zna bolje od nekadašnjeg radnika u Mikrosoftu (moj link na prošloj strani)..
Last edited by Mega Man X on 12/02/2018 21:40, edited 1 time in total.
semirsar

#3297 Re: Windows 10

Post by semirsar »

linux je buducnost... i tako godinama vec. :mrgreen:
Da se razumijemo, koristio sam razne distre pa i sad trenutno iz zajebancije na desktopu koristim feren OS, nekakva mint verzija cisto da ne zaboravim mudo sudo apt-get install i sl. komande... sad kosto tesla veli, nakon win10-ke linux koriste samo zesci entuzijasti, kao sto je to oduvjek i bilo :mrgreen:
Tesla Edison

#3298 Re: Windows 10

Post by Tesla Edison »

semirsar wrote:linux je buducnost... i tako godinama vec. :mrgreen:
Da se razumijemo, koristio sam razne distre pa i sad trenutno iz zajebancije na desktopu koristim feren OS, nekakva mint verzija cisto da ne zaboravim mudo sudo apt-get install i sl. komande... sad kosto tesla veli, nakon win10-ke linux koriste samo zesci entuzijasti, kao sto je to oduvjek i bilo :mrgreen:
Ja sam stari linuxaš, koristio sam ga od verzije Ubuntu 6.06, Fedora od verzije 8 međutim, linux nije za svakoga. Prvo repozitoriji su zastarjeli, novih aplikacija da i nema a i alternative "velikih" windows programa su zastarjele. Wine postao neupotrebljiv. Može se emulirati XP i Vista djelomično ali to sve nije ni blizu dovoljnog. Linux je, baš kao što Semir reče, za entuzijaste, eventualno za neke kompanije sa specijalnim zahtjevima (čisti proračuni, telemetrija, nadzor i sl.).
Prednost je naravno izvrstan Plug&Play, monolitni kernel (nasuprot hibridnog Windows NT kernela), odličan nadzor nad radom CPU-u i memorije, izvrstan File Sistem (EXTx) međutim zbog gore spomenutih nedostataka, to sve pada u vodu.

Windows Phone je najbolji mobilni OS ikad napravljen ali je sad napušten. Ubilo ga je upravo ovo što sad linux ubija a to je slaba podrška, nezainteresovanost developera i loša baza aplikacija. U životu ga drži samo to što je OpenSource.
Mega Man X

#3299 Re: Windows 10

Post by Mega Man X »

TESLA_EDISON wrote: Windows Phone je najbolji mobilni OS ikad napravljen ali je sad napušten
:pisnuo:

Čitam i ne vjerujem šta sam pročitao.. očigledno djeluješ po /r/windows sub-redditu gdje ljudi ne žele da čuju ništa drugo osim Win 10. Bukvalno isprani pileći mozgovi.
Last edited by Mega Man X on 12/02/2018 21:52, edited 1 time in total.
Tesla Edison

#3300 Re: Windows 10

Post by Tesla Edison »

Mega Man X wrote:Ma ja, ti znaš najbolje. Ti diktiraš tržište. :lol:

Šta očekivati od forumaša koji misli da zna bolje od nekadašnjeg radnika u Mikrosoftu (moj link na prošloj strani)..
Piše se Microsoft. Ako želiš da pišeš sa bosanskom transkripcijom onda se piše Majkrosoft.

Drugo, iz Intela se otišli mnogi uposlenici i osnovali Zilog te mu predvidjeli dominaciju. Danas ni Ziloga ni tih uposlenika. To što je taj bivši uposlenik Majkrosofta ne znaći ništa. Možda je šta ukrao pa nogiran i sad pljuje po bivšoj firmi, možda nije bio dovoljno sposoban da tu radi...
Ko zna ko je i šta je. Sve se to uzima sa rezervom.

I meni je bivša djevojka govorila da sam magarac a ne vidim da su mi nešto uši narasle. Doduše sadašnja žena mi kaže da sam međed ponekad pa opet ne uzimam za ozbiljno.
Post Reply