Njemu je Dzenet.It_is_a_Leclerc wrote:To je pravi musliman, pravi čovjek ! Pola Bošnji bi ga prvo linčovalo što radi u kosher marketu, a kamoli što je još stao u odbranu bespomoćnih civila pred nadolazećom braćom koja samo "na akciju daju reakciju"insomnia78 wrote:Diskretni heroj
Lassana Bathily mladic musliman iz Malija zaposlenik u jevrejskom marketu je jucer ucinio herojsko djelo
Kad je terorista uletio i poceo pucati u musterije ovaj decko je otvorio vrata hladnjace i unutra pustio desetak ljudi, medju kojima i jednu bebu, ugasio hladjenje i svjetlo, izasao, zabarakadirao vrata i pridruzio se taocima
Ljudi koji su bili u hladnjaci cijelo vrijeme su kontaktirali sa policijom putem svojih telefona
Terorizam u Parizu!
- fosna2014
#3276 Re: Terorizam u Parizu!
-
kakavdanakneiskustvu
#3277 Re: Terorizam u Parizu!
insomnia78 wrote:Diskretni heroj
Lassana Bathily mladic musliman iz Malija zaposlenik u jevrejskom marketu je jucer ucinio herojsko djelo
Kad je terorista uletio i poceo pucati u musterije ovaj decko je otvorio vrata hladnjace i unutra pustio desetak ljudi, medju kojima i jednu bebu, ugasio hladjenje i svjetlo, izasao, zabarakadirao vrata i pridruzio se taocima
Ljudi koji su bili u hladnjaci cijelo vrijeme su kontaktirali sa policijom putem svojih telefona
- agnostic_front
#3278 Re: Terorizam u Parizu!
Ne znam da li sam donio sud neki, mislim da nisam. Meni mišljenje osobe koja je automatski protiv NATO pakta, kapitalizma itd nije mjerodavno, a pogotovo jer je osoba književnica. Ako me bude interesovala vrijednost Krležinih djela, tu bih je smatrao kao osobom čije će mi mišljenje značiti. Pa mislim da svi trebamo biti na istoj strani što se slobode govora tiče, iako se nećemo složiti ni po jednom pitanju.A_A_AKCIJA wrote:Ako te ne zanima, nemoj onda da donosiš ikakve vrijednosne sudove, niti da pitaš podrugljivo, ko je ona. Ja sam ti samo odgovorio da ako te zanima, malo više istražiš. Iznenadio bi sa kada bi vidio da ste po pitanju sloboda govora na istoj strani.
Uzročna povezanost postoji i to je sama suština problema. U svijetu koji je ovoliko globaliziran, niko se ne može ponašati da ga nije briga šta se dešava par sati avionom od njega, a pogotovo ako ti je država puna nesretnika koji su došli iz tih uništenih zemalja.
Terorizam je godinama problem na istoku i Africi, ali koga briga, dok mu ne zapuca oko glave. Da se zadube malo više, vidjeli bi zašto su ti novopečeni teroristi u njihovom gradu, zašto su tu, ko im je uništio državu i sisteme vrijednosti i dao im gorivo da postanu ogorčeni.
I ne želim da te isprovociram, samo želim da vidiš veću sliku i da sebi pokušavaš odgovoriti zašto živimo u svijetu u kakvom živimo. Ovdje gomila idiota pokušava optužiti jednu vjeru za to. Ja na sve gledam kao na bolni kraj ere kolonijalizma, gdje se jedan alat (terorizam i radikali), obija o glavu onima koji su ga koristili godinama da unište pojedine države sa ciljem njihove kontrole. ISIS je bukvalno do neki dan bio potpomognut od koalicionih snaga u ratu u Siriji, kao i Bin Laden u Afganistanu, plemena u Libiji...
Dakle, samo sam htio da vidim odakle joj stotine hiljada ubijene djece, ništa više.
-
VjecitiStudent
#3279 Re: Terorizam u Parizu!
Da ono postoji čuo jesam, no dok neko nije stavio link iz SB i vjerujem, sviju nas ovdje šokirao sa onakvim sadržajem, to smeće zaista nikada nisam posjećivao.iceman2010 wrote:Stani bolan malo. Na klixovom smo forumu, obraca se forumasima klixa. Kakve sada veze ima tamo neka stranica? Btw ja nisam ni provirio na nju, ali si ti vidim redovan gost.VjecitiStudent wrote:
Skokni na FB vijesti ummeta, stotine i stotine komentara su tamo ispisane o tome kako su novinari zasluženo ubijeni.
Ali sada ću biti redovni posjetilac, da sutra ne bi bilo još većih iznenađenja.
- fosna2014
- zarko.filip
#3281 Re: Terorizam u Parizu!
Religija i oni koji propagiraju religije moraju ukapirati da se moraju prilagodjavati vremenu u kome zive i da nesto sto je vazilo pre nekoliko stotina godina ne moze da vazi i dan danas.It_is_a_Leclerc wrote:Kao musliman, smatram da naša obaveza nije slijepo trabunjanje o i u Islamu, već njegovo stalno unaprijeđivanje. Islam se, kao socijalni pojam religije, pojavio prije 1500 godina, kad su neke stvari bile normalne, poput npr. spolnog odnosa sa djetetom od 12 godina. Danas su takve prakse zločini, i mi, kao muslimani, imamo obavezu da se tome prilagodimo. Isto tako, prije 1500 godina je bilo zabranjeno da se Kur'an piše i prepisuje, pa je naknadno izdata dozvola da se to radi.A_A_AKCIJA wrote:Oprosti, ali ko si ti da muslimanima objašnjavaš njihovu vjeru?It_is_a_Leclerc wrote:Lik Božijeg poslanika je do danas nepoznat. Samim tim, niko ga ne može "nacrtati". Sve što ljudi mogu je nacrtati nekog malog bradatog čiču i potpisati ga sa "Muhamed", ali čini li to taj crtež slikom božijeg poslanika ?! Isto tako ja mogu nacrtati i Augusta Šenou i napisati "Muhamed", al' to nije slika i nije crtež božijeg poslanika.
Uostalom, sama zabrana crtanja poslanika se ne spominje u Kur'anu. Ona je nastala kao dio prakse kojom se željelo spriječiti eventualno klanjanje slici, što se danas praktički ne može desiti. Samim tim, zabrana je i više nego suvišna. Pogotovo zbog toga što je zabranjeno voće najslađe, i time što nekom kažeš - "Ovo ne smiješ nacrtati", samo dobijaš dodatne navale crteža.
Jel hoćeš da kažeš da u cilju zaštite tuđeg, svakako neotuđivog prava na slobodu riječi, ti imaš pravo da mijenjaš postulate jedne religije koju slijedi milijarda ljudi i time ugrožavaš njihovo pravo na slobodu vjeroispovjesti?
Ili ćeš tek poslije ovoga zaključiti još jednu istinu, da nečije pravo prestaje tamo gdje tuđe počinje? Ne postoji pravo koje ti omogućava da zbog njega oduzmeš pravo nekome drugom.
Opet kažem, crtanje poslanika Muhameda a.s. nije zabranjeno nigdje, osim u zemljama poput Saudijske Arabije gdje je dozvoljeno ženi razbiti glavu ako ne zna dobro Kur'an da uči. Ono jeste i bit će "golden goal" za sve one koji se protive uspostavljanju granica slobodi govora. Dokle god ima ljudi koji su spremni da zbog toga nekog likvidiraju, onih koji će crtati i pisati kritično o Islamu bit će duplo više.
A mi možemo samo da se poklopimo ušima.
- graue_maus
#3282 Re: Terorizam u Parizu!
onaj grof Faber - Castell nece propasti i u doba compjutera njegove olovke se prodaju dobro .........fosna2014 wrote:
-
iceman2010
#3283 Re: Terorizam u Parizu!
It_is_a_Leclerc wrote:
Znači, tvoje pravo je da zakolješ kravu i time višestruko uvrijediš skoro milijardu hindusa čijeg Boga se ispekao na ražnju, ali karikaturisti nemaju pravo da nacrtaju nešto što je kao poslanik i što kritikuje društvene anomalije. Briga hindusa je li tvoja namjera da ga uvrijediš, jer je dio duše njegovog boga upravo zaklan. However, hindusi se ne pojavljuju u mesnicama sa kalašnjikovima.
Opet ponavljam. Svih 6 milijardi ljudi na svijetu kojima je Muhamed a.s. jednako značajan kao i svaki drugi čovjek imaju pravo da o Muhamedu misle šta hoće, pišu šta hoće, crtaju ga kako hoće... Isto tako, ti imaš pravo da o kravama misliš šta hoćeš, da ih jedeš, kuhaš, pečeš, pržiš, tranžiraš, faširaš... To je stvar tolerancije, stvar univerzalnih sloboda na vlastiti stav i vlastito mišljenje. Očito, još uvijek i više nego nepoznat pojam u zemljama siromašnog i nazadnog Bliskog istoka.
Fulas i to zestoko. Ni mene ne vrjedja sto hindus hajvana smatra bogom. Kontas? To je dio njegove vjere i tolerancija je da to postujem. Nije tolerancija da postujes kada te neko namjerno vrijedja. Ukazuje on na q. moj. On samo provocira, pljuje i vrijedja sa tim karikaturama da bi povecao tiraz. Ocigledno imas problem sa shvatanjem pojmova kao sto su tolerancija, sloboda govora, provokacija......
- alanx
#3284 Re: Terorizam u Parizu!
chmoljo, mogu li ja dobiti ban na mjesec dana?
-
mefistofilis
#3285 Re: Terorizam u Parizu!
alanx wrote:chmoljo, mogu li ja dobiti ban na mjesec dana?
- uglavnomja
#3286 Re: Terorizam u Parizu!
a ti sa pojmovima satira i karikaturaiceman2010 wrote:It_is_a_Leclerc wrote:
Znači, tvoje pravo je da zakolješ kravu i time višestruko uvrijediš skoro milijardu hindusa čijeg Boga se ispekao na ražnju, ali karikaturisti nemaju pravo da nacrtaju nešto što je kao poslanik i što kritikuje društvene anomalije. Briga hindusa je li tvoja namjera da ga uvrijediš, jer je dio duše njegovog boga upravo zaklan. However, hindusi se ne pojavljuju u mesnicama sa kalašnjikovima.
Opet ponavljam. Svih 6 milijardi ljudi na svijetu kojima je Muhamed a.s. jednako značajan kao i svaki drugi čovjek imaju pravo da o Muhamedu misle šta hoće, pišu šta hoće, crtaju ga kako hoće... Isto tako, ti imaš pravo da o kravama misliš šta hoćeš, da ih jedeš, kuhaš, pečeš, pržiš, tranžiraš, faširaš... To je stvar tolerancije, stvar univerzalnih sloboda na vlastiti stav i vlastito mišljenje. Očito, još uvijek i više nego nepoznat pojam u zemljama siromašnog i nazadnog Bliskog istoka.
Fulas i to zestoko. Ni mene ne vrjedja sto hindus hajvana smatra bogom. Kontas? To je dio njegove vjere i tolerancija je da to postujem. Nije tolerancija da postujes kada te neko namjerno vrijedja. Ukazuje on na q. moj. On samo provocira, pljuje i vrijedja sa tim karikaturama da bi povecao tiraz. Ocigledno imas problem sa shvatanjem pojmova kao sto su tolerancija, sloboda govora, provokacija......
- Challenger__
- It_is_a_Leclerc
#3288 Re: Terorizam u Parizu!
Ne, nego ti imaš problem.iceman2010 wrote:It_is_a_Leclerc wrote:
Ako tebi smeta što neki časopis vrijeđa poslanika, onda taj časopis ne kupiš.
Pokušaj da se svim časopisima svijeta stavi embargo na jednu temu, u današnje vrijeme kad se sve smije, neće ići.
To jeste tolerancija i sloboda govora. Kad ti se nešto ne sviđa, ali ti ipak nastavljaš da ignorišeš i normalno funkcionišeš u nekom društvu. A ne da ubijaš sve one za koje se, po tvom ličnom mišljenju, pokaže da su uvrijedili tvoje osjećaje.
-
Bodkin
#3289 Re: Terorizam u Parizu!
Skontao sam. Jedem kravu jer me boli patka za svetinje nekih indijanaca sto smatraju da je zivotinja svetaiceman2010 wrote:Tesko skontati sta sam napisao? Probaj ponovo. Ako ne uspijes onda jos jednom. Nakon sto citanja mozda nadodjes.Bodkin wrote:
naravno, ti mozes jesti kravu jer te boli kurac za hinduse i njihove svetinje. to je ukratko suma sumarum tvog komentara. ujedno i razlog zasto se crtaju karikature na zapadu
-
5 0 5
#3290 Re: Terorizam u Parizu!
a ko je taj koji je u stanju da podvuce crtu i da odredi sta je uvrijedljivo i sta se moze reci a sta ne? ako danas kazemo moze sve ali ne moze muhamed, onda ce mu se sutra pridruziti i isus i krava i kralj i predsjednik i vlada i terorist. prije nego sto se okrenes sloboda govora ce biti kao minsko polje gdje ces morati paziti na svaku rijec da nekoga potencijalno ne bi uvrijedio.iceman2010 wrote:It_is_a_Leclerc wrote:
- fosna2014
-
iceman2010
#3292 Re: Terorizam u Parizu!
Recimo necrtas neciju majku kako vrsi felacio. To bi po tvom moglo proci pod satiru i karikaturu? Sloboda govora ne podrazumjeva da mozes da pises, crtas, snimas bas sve sto ti je q. cejf.uglavnomja wrote:
a ti sa pojmovima satira i karikatura
- Challenger__
#3293 Re: Terorizam u Parizu!
Iz Zlatkovog nastupa: svi se bave posljedicama, a niko uzrocima. Zaboravlja se da se desila invazija na Irak, pod lažnom optužbom, koja je uzela milion ljudskih života, zaboravlja se da se dešava Sirija, također pod lažnom optužbom. Zaboravlja se da ove terorističke formacije "nisu pale s neba" nego ih je neko stvorio, od talibana u Afganistanu, Al-Qaede do ISIL-a, a sada kada su se oteli kontroli svi pričaju o posljedicama... Također, tvrdi da postoji opasnost da se stvar desi i na našim prostorima a uvjerenja je da će se stvar ponavljati, širom zapadnog svijeta...
Ukratko, pogledati koga zanima jedno razmišljanje na temu "zašto se sve ovo dešava".
Ukratko, pogledati koga zanima jedno razmišljanje na temu "zašto se sve ovo dešava".
- uglavnomja
#3294 Re: Terorizam u Parizu!
iceman2010 wrote:Recimo necrtas neciju majku kako vrsi felacio. To bi po tvom moglo proci pod satiru i karikaturu? Sloboda govora ne podrazumjeva da mozes da pises, crtas, snimas bas sve sto ti je q. cejf.uglavnomja wrote:
karikatura se ne odnosi na nesto NECIJE, nego se odnosi na tu osobu. ako je necija MAJKA uradila nesto sto se moze poistovjetiti sa blow job, onda je to NJEN problem i njena karikatura. a njen potomak nema nista sa tim, osim da se ljuti na NJU!
-
VjecitiStudent
#3295 Re: Terorizam u Parizu!
Za sve one koji nas ućumuraše sa pronađenom ličnom kartom
Mehdi Bouzid, an imam in the Paris suburb of Aubervilliers, said he had known the younger of the Kouachi brothers and had tried to persuade him not to go abroad to fight.
These quotes are via Press Association:
Cherif was a very good guy but I lost him two or three years ago.
I played football with him. I spoke with him the first time he wanted to go to Iraq, to tell him it is not a solution, you don’t know for whom you are fighting.
It’s very easy in this district to tell some young people ‘You will go to heaven, you will make some beautiful things’, and I think Cherif fell in this trap.
Two weeks ago he was with my father, praying in the 19th district of Paris, and he was always with a smile.
I never suspected he could make this thing. When we saw the pictures I recognised the way he walks in the video, I recognised his voice.
- nosara
#3296 Re: Terorizam u Parizu!
Dakle, naklon do poda izuzetnom covjeku i gospodinu Zlatku Dizdarevicu... Sve receno... Ekspertiza...
-
iceman2010
#3297 Re: Terorizam u Parizu!
I opet spinujes i vracas se na isto. Nigdje nisam napisao da je reakcija opravdana. O tome sam vec pisao, ali to ocigledno ignorises. Hebi ga ne uklapa se u tvoj stereotip. Lakse mi je nakaciti da opravdavam onaj gnusni cin, etiketirati me, a onda je lako. Tako si komentarisao i onaj Niksicev komentar. Nisi se ni osvrnuo na napisano nego si komentarisao njega kao licnost. Ne, nije to tolerancija i sloboda govora. I da, treba se boriti da ih za ovo mozes tuziti i dobiti na sudu jer ovo nema veze sa slobodom govora. Ono je govor mrznje koji uz to potpiruje strasti koje mogu dovesti do nezeljenih posljedica. Za to mora postojati mogucnost sankcije kao sto su ih sancionisali kada su dirnuli u predsjednika. Ocigledno da arsini nisu isti.It_is_a_Leclerc wrote: Ne, nego ti imaš problem.
Ako tebi smeta što neki časopis vrijeđa poslanika, onda taj časopis ne kupiš.
Pokušaj da se svim časopisima svijeta stavi embargo na jednu temu, u današnje vrijeme kad se sve smije, neće ići.
To jeste tolerancija i sloboda govora. Kad ti se nešto ne sviđa, ali ti ipak nastavljaš da ignorišeš i normalno funkcionišeš u nekom društvu. A ne da ubijaš sve one za koje se, po tvom ličnom mišljenju, pokaže da su uvrijedili tvoje osjećaje.
-
mefistofilis
#3298 Re: Terorizam u Parizu!
Challenger__ wrote:Iz Zlatkovog nastupa: svi se bave posljedicama, a niko uzrocima. Zaboravlja se da se desila invazija na Irak, pod lažnom optužbom, koja je uzela milion ljudskih života, zaboravlja se da se dešava Sirija, također pod lažnom optužbom. Zaboravlja se da ove terorističke formacije "nisu pale s neba" nego ih je neko stvorio, od talibana u Afganistanu, Al-Qaede do ISIL-a, a sada kada su se oteli kontroli svi pričaju o posljedicama... Također, tvrdi da postoji opasnost da se stvar desi i na našim prostorima a uvjerenja je da će se stvar ponavljati, širom zapadnog svijeta...
- Challenger__
#3299 Re: Terorizam u Parizu!
Ljudini, gigantu, čovjeku-instituciji.nosara wrote:Dakle, naklon do poda izuzetnom covjeku i gospodinu Zlatku Dizdarevicu... Sve receno... Ekspertiza...
-
iceman2010
#3300 Re: Terorizam u Parizu!
A ako je potomak meta i majka nema nista sa tim? Nije uradila nista slicno, ali je se vrijedja sa zeljom da se preko nje uvrijedi milijarda i po njenih potomaka?uglavnomja wrote:iceman2010 wrote:Recimo necrtas neciju majku kako vrsi felacio. To bi po tvom moglo proci pod satiru i karikaturu? Sloboda govora ne podrazumjeva da mozes da pises, crtas, snimas bas sve sto ti je q. cejf.uglavnomja wrote:
karikatura se ne odnosi na nesto NECIJE, nego se odnosi na tu osobu. ako je necija MAJKA uradila nesto sto se moze poistovjetiti sa blow job, onda je to NJEN problem i njena karikatura. a njen potomak nema nista sa tim, osim da se ljuti na NJU!