General War wrote:Eto ako je policija problem da li ispada da su i sudovi isto tako rasno profilisani da samo crnce salju u zatvor gledajuci prosjek? Znas da nije tako.
Naravno da jeste.
Za ostalo se manje-vise slazem.
General War wrote:Eto ako je policija problem da li ispada da su i sudovi isto tako rasno profilisani da samo crnce salju u zatvor gledajuci prosjek? Znas da nije tako.
Kontam o cemu pricas. Meni licno je problem sto Chris Rock se moze zajebavati o crncima, azijatima, meksikancima i bjelcima. Problem mi je sto se George Lopez moze zajebavati o meksikancima, crncima, azijatima, bjelcima. Sto se Russel Peters moze zajebavati o indijcima, crncima, bjelcima itd. Ali ako Luis C.K. nesto kaze o svima njima onda je rasista.jeza u ledja wrote:@ omar little
Da, smatram da je na osnovu mog limitiranog exposure prema Chris Rocku ono sto govori o crncima, bijelcima i Azijcima - rasizam. Rekao sam u par navrata prvo da je moje poznavanje njegovog opusa limitirano, i/ili da "mozda nisam u pravu". Ne mislim da sam pokazao s time rigidnost uopste.
Reci cu ti nesto. Kad je pocela ova prica i neko spomenuo rasizam crnaca, prvo na sto sam pomislio su crnacki stand up comedians. Al bukvalno. Poslije neko postavio ovaj youtube clip i na to sam se nadovezao.
Ne radi se o mom "nametanju" sta stand up comedian mzoe da radi, mislim........ima svako pravo da se izrazava kako hoce, pa makar bio onaj najgori rasista. Imam i ja pravo da to karakterisem na osnovu mojih moralnih uzusa, kao i ti da to moje moralisanje okarateriziravas, itd...Mislim to je besides the point. Artisticka sloboda, slazem se.
Ponavljam namjerno sam napisao da imam limitirano znanje o njegovom opusu i mene iskreno ne zanima stand-up comedy uopste. Tebe ocigledno mnogo vise zanima, pa ostavljam da ti bolje poznajes njegov materijal.
No s obzirom kakve stavove imas, bojim se da ne slazemo u potpunosti o problemima rasizma. Ako stereotipi postoje, ne znaci da su zasnovani na stvarnosti. Stoga ne vidim svrhu promoviranja istih u komediji. Kazes ne vidis problem u ismijavanju drugih rasa ako zapazanje stoji. Pa, ne slazemo se da uvijek stoji. "Nigger" je rijec koja po meni podrzava jedan stereotip o crncima, ili odredjenom dijelu crnackog stanovnistva. Stoga ne mislim da je u redu da se ikad koristi.
Uglavnom, ne mislim da su u pitanju ukusi, kada govorimo o Chris Rocku, ali ostavljam mogucnost da si ti u pravu jer poznajes bolje materiju. Let's leave it at that?
Sta je ono izjavio Michael Richards (Kramer) pa nije bilo toliko smijesno?
Na kraju, ne znam zasto si mislila da se tebi obracam sa onim sto sam dalje napisao? Cak sam mescini u jednom trenutku i napisao "ne mislim na tebe".
Vidim, osim sto ne znas kako se koristi pojedini glagoli imas problema i da pratis kontekst.jeza u ledja wrote:To su statistike black-on-white crime i obratno.madner wrote:CSV failovi iz 2014 se mogu naci za dvije minute, tabela 42 koja sadrzi obradjenu informaciju ko koga je zadnji put objavljena 2010.
According to data from the National Crime Victimization Survey (NCVS), an estimated 320,082 whites were victims of black violence in 2010, while 62,593 blacks were victims of white violence. That same year, according to the Census Bureau, the white and black populations in the U.S. were 196,817,552 and 37,685,848, respectively. Whites therefore committed acts of interracial violence at a rate of 32 per 100,000, while the black rate was 849 per 100,000. In other words, the “average” black was statistically 26.5 times more likely to commit criminal violence against a white, than vice versa. Moreover, blacks who committed violent crimes chose white victims 47.7% of the time, whereas whites who committed violent crimes targeted black victims only 3.9% of the time.
To uopste nije ono sto si ti tvrdio. Gdje si ti spomenuo da su bijelci nadproporcionalne zrtve kriminala pocinjenog od strane crnaca?
Crnci su nadproporcionalno zrtve kriminala, a bijelci su nadproporcionalno zrtve kriminala pocinjenih od strane crnaca.madner wrote:Naravno da jesu, nadproporcionalno su zrtve kriminala.
Ali tebi ne ide semantika to smo vec ustanovili.![]()
Hajd sad, baci jos jednu pausalnu ocjenu pa cemo potraziti nacin da i za nju nadjemo objasnjenje.
Ti i nemas ista prava kao pripadnici manjinskih zajednica kao sto su npr. crnci. Zato i postoji Zakon o pozitivnoj diskriminaciji iliti Affirmative action.MyTao wrote:Vidim ja... nije problem nasilje unutar geta i afroamricke zajednice, problem je kada neki neduzni bjelac navucen na herojin ode do geta po fix pa bude pokraden, izboden...
Tacno mogu vidjeti komentare nekih forumasa da je ovo vrijeme robovlasnistva pa neki crnac dobije batine jer je pokusao pobjeci... pocele bi price koliko stete pobjegli crnci nanose ekonomiji, pa da nisu bjezali nebi dobili batine... sve povrsno.
Pravi problem je dublji... zapitaj te se zasto crnci uopste zive u getima, zasto su u poziciji da se ubijaju, da zaglave u zatvoru itd itd... koliko god to neki tvrdili nije zbog neke geneticke greske ili jer su jednostavno takvi...
Prije ne toliko godina ti ljudi nisu mogli jesti u istom restoranu kao bjelci... tvrditi da svi imamo ista prava, i iste mogucnosti je ludo.
Gojeni H wrote:Ti i nemas ista prava kao pripadnici manjinskih zajednica kao sto su npr. crnci. Zato i postoji Zakon o pozitivnoj diskriminaciji iliti Affirmative action.MyTao wrote:Vidim ja... nije problem nasilje unutar geta i afroamricke zajednice, problem je kada neki neduzni bjelac navucen na herojin ode do geta po fix pa bude pokraden, izboden...
Tacno mogu vidjeti komentare nekih forumasa da je ovo vrijeme robovlasnistva pa neki crnac dobije batine jer je pokusao pobjeci... pocele bi price koliko stete pobjegli crnci nanose ekonomiji, pa da nisu bjezali nebi dobili batine... sve povrsno.
Pravi problem je dublji... zapitaj te se zasto crnci uopste zive u getima, zasto su u poziciji da se ubijaju, da zaglave u zatvoru itd itd... koliko god to neki tvrdili nije zbog neke geneticke greske ili jer su jednostavno takvi...
Prije ne toliko godina ti ljudi nisu mogli jesti u istom restoranu kao bjelci... tvrditi da svi imamo ista prava, i iste mogucnosti je ludo.
Ukoliko se kod biranja uposlenika jos potrefi trostruka manjina, npr. crnkinja-zena-lezbijka, mogucnost da takva osoba bude otpustena iz vece firme je skoro ravna nuli. Tako da, .... ne, nemas ista prava.
U Holivudu se cesto spominje broj crnaca u filmu, i broj crnaca na filmu (iako treba priznati da su na filmu ponekad samo zato da bi bili tu) je danas u prosjeku daleko veci od njihovog procenta u opstoj populaciji.
Ovakve prituzbe su veoma rijetke kod pripadnika azijske i latinoamericke manjine.
S druge strane, historijski gledano, od svih useljenika, jedino se originalna crnacka populacija nije pitala da li zele da zive u "zemlji sobodnih".
400 godina ropstva se ne mogu izbrisati zakonom ili gumicom.
S trece strane, crnacka zajednica je postala auto destruktivna i tu ne moze pomoci nikakva drzava, vec zajednica sama mora odluciti da li zele da zive drugacije zivote.
Niko, ali bas niko ne nalazi rupe u zakonu kao bjelci... pogledaj samo link koji sam postavljao, mali bjelac silovao djevojku sudija ga pustio jer mu ne zeli "unistiti" zivot... crnca ogule za to...General War wrote:Gojeni H wrote:Ti i nemas ista prava kao pripadnici manjinskih zajednica kao sto su npr. crnci. Zato i postoji Zakon o pozitivnoj diskriminaciji iliti Affirmative action.MyTao wrote:Vidim ja... nije problem nasilje unutar geta i afroamricke zajednice, problem je kada neki neduzni bjelac navucen na herojin ode do geta po fix pa bude pokraden, izboden...
Ukoliko se kod biranja uposlenika jos potrefi trostruka manjina, npr. crnkinja-zena-lezbijka, mogucnost da takva osoba bude otpustena iz vece firme je skoro ravna nuli. Tako da, .... ne, nemas ista prava.
U Holivudu se cesto spominje broj crnaca u filmu, i broj crnaca na filmu (iako treba priznati da su na filmu ponekad samo zato da bi bili tu) je danas u prosjeku daleko veci od njihovog procenta u opstoj populaciji.
Ovakve prituzbe su veoma rijetke kod pripadnika azijske i latinoamericke manjine.
S druge strane, historijski gledano, od svih useljenika, jedino se originalna crnacka populacija nije pitala da li zele da zive u "zemlji sobodnih".
400 godina ropstva se ne mogu izbrisati zakonom ili gumicom.
S trece strane, crnacka zajednica je postala auto destruktivna i tu ne moze pomoci nikakva drzava, vec zajednica sama mora odluciti da li zele da zive drugacije zivote.
![]()
Prije neki dan, gleda tipa kako se spremio sa naduravanjem sa policijom zato sto vozi neregistrovani auto...pripremio gomilu papira, sudske odluke vrijedjao policajce, pozivao se na ugrozenost na rasnoj osnovi...ulozio dosta truda za budalastine kako naci rupu u zakonu, ali sve bi to izbjegao da je platio registraciju...svaka mu je pendreka i tazera trazila
...Moguce ne poricem, ali bijelci se ne zale za ugrozenost.MyTao wrote: Niko, ali bas niko ne nalazi rupe u zakonu kao bjelci... pogledaj samo link koji sam postavljao, mali bjelac silovao djevojku sudija ga pustio jer mu ne zeli "unistiti" zivot... crnca ogule za to...
Zasto bi se zalili kada nisu ugrozeni?General War wrote:...Moguce ne poricem, ali bijelci se ne zale za ugrozenost.MyTao wrote: Niko, ali bas niko ne nalazi rupe u zakonu kao bjelci... pogledaj samo link koji sam postavljao, mali bjelac silovao djevojku sudija ga pustio jer mu ne zeli "unistiti" zivot... crnca ogule za to...
Nisu ni crnci, ako je Obama mogao dogurati do prdsjednika, ako toliki milioni useljenika se nekako snadju u SAD...vala ni crnci nemaju izgovor...posebno poslije devedesetih.MyTao wrote:Zasto bi se zalili kada nisu ugrozeni?General War wrote:...Moguce ne poricem, ali bijelci se ne zale za ugrozenost.MyTao wrote: Niko, ali bas niko ne nalazi rupe u zakonu kao bjelci... pogledaj samo link koji sam postavljao, mali bjelac silovao djevojku sudija ga pustio jer mu ne zeli "unistiti" zivot... crnca ogule za to...
Svaka velika firma u Americi ce dobro razmisliti da li ce otpustiti pripadnika manjine zbog manjeg prekrsaja, zbog toga sto bi se isti mogao obratiti sudu.MyTao wrote:Kakva glupost... Niko nema pravo da te otpusti zbog toga sto si crn, lezbejka ili sta vec... ali ima pravo da te otpusti ako si lijen i ako ne radis svoj posao kako treba, valjda je to logicno i tako treba da bude?
Sta ti mislis, da sve sto trebas je da si manjina, crnac, peder i onda mozes ici jebati mater CEO-u u lice i ne moze ti nista??![]()
Ja nemam ni volje a ni vremena da vama drzim cas historije, afroamericka populacije jeste tu gdje jeste zbog okolnosti koje nisu u njihovoj kontroli.
A to za film i ostalo... ja licno i ne primjetim ko je crn a ko bijel, jednostavno ne gledam te stvari i ne brojim koliko je ovih a koliko onih... to ustvari i jeste razlika izmedju nas koji pricamo jedno i vas koji pricate drugo...
Cega je ba mjerilo FOX, obama je izabran glasovima glasaca..cisto posteno i to DVA puta...i da su svi crnci glasali za njega opet nebi dobio izbore bez bjelackih glasova.MyTao wrote:Pogledaj FOX news bar pet minuta, i vidjet ces kako se ne zale... Obama je za mnoge antikrist, nikad nece preboliti sto je crnac, sto je bio musliman, ima ime HusejinOni koji se pojedose zbog toga su najveci branioci policije, a zalazu se za ukidanje takes, smanjivanje vlade sve sto ide protiv policije
![]()
Ali stas logika mnogima nije jaca strana... daj mi pusku, pistolje, smanji takse, smanji vladu, daj slobodu... za njih... za ostale zele daj zid, daj vise zatvora (ali ne u njihovim naseljima), daj sto vise policajaca na ulicama (ne njihovim) daj da se prate vise, da se registruju svi muslimani, daj zabrane ove i one...
To su ljudi koje vi podrzavate... vjerovatno jer mislite da tu pripadate, a sutra bi vas pozatvarali kao i ove...
Sto nema logike, jer ako nego pobegne iz zatvora sigurno se nece zezati u lokalnom naselju vec sto brze pobeci od tamo (da citiram KarlinaMyTao wrote: daj vise zatvora (ali ne u njihovim naseljima),
Nemoj mene kriviti za svoj problem nesposobnosti izrazavanja i iznosenja pausalnih zakljucaka. Nesto si lupio, pa poceo da se izvlacis. Nije problem, ali red je da priznas umjesto da ponavljas isto, pa hajmo dalje.madner wrote: Vidim, osim sto ne znas kako se koristi pojedini glagoli imas problema i da pratis kontekst.
Kontekst je bio da se vise zaustavljaju crnci od bjelaca, gdje je pitanje da li je to rasizam ili iskustvo.
Ako jedna grupa ima disproporcionalan udio u vrsenju kriminala, onda je sasvim logicno da ta grupa bude sumnjiva policiji.
Crnci jesu nadproporcionalno zrtve kriminala i to vecinski crncakog, no crni kriminalci jedini vecinu zlocina ne cine unutar svoje grupe. Samo 40% ukupnih radnji, za razliku od drugih koji uglavnom vrse zlodjela unutar svoje grupe.
Tako da je tacno da su bijelci nadproporcionalne zrtve kriminala, jer da nema drugih bilo bi znatno manje kriminala nad bjelcima.
Crnci, da nema drugih a da udio kriminalaca ostane isti bi imali znatno vise kriminala pocinjenog nad istima.