BAKIRE ODLAZI

Post Reply
razonoda

#3276 Re: BAKIRE ODLAZI

Post by razonoda »

p206 wrote:
ZNATE LI ŠTA JE DOSAD URADIO FRANCOIS HOLLANDE?
Smanjio plate državnim službenicima, ukinuo službena vozila i podršku crkvi, a zaposlio na hiljade mladih diplomanata

Snizio je plate svim državnim službenicima za 25 posto, do 33 posto poslanicima u parlamentu, a drugim visokim državnim službenicima, koji zarađuju više od 800.000 eura godšnje – za 40 posto!

Znate li šta je za samo nekoliko mjeseci na vlasti učinio francuski predsjednik Francois Hollande?

100% je ukinuo protokolarna vozila i prodao ih na aukciji, a prihod je namijenio za izgradnju velikih infrastrukturnih projekata u do sada neuređenim predgrađima.

Objavio je i dokument koji sadrži 12 alinea gdje svim državnim preduzećima ukida službena vozila. Oland vjeruje da svaki privrednik koji zarađuje 600.000 eura godišnje, ili više, može da kupi automobil. Ako to ne učini, ili je škrt, ili nesposoban, ili korumpiran, a državnim preduzećima i ne trebaju takvi ljudi…

Pažnja. Ovako se dobija 345.000.000 eura, koji će biti od 15. avgusta ove godine investirani u nove istraživačke institute modernih tehnologija i opet, PAŽNJA, zaposlio je 2560 mladih naučnih istraživača.

Šira javnost jedino zna da je odbio upis fiskalnog pravila u ustav, jer je to kao glupo, ali je urgentnim predsjedničkim dekretom za 75%, povećao porez svim porodicama, ne pojedincima, čiji neto godišnji prihod premašuje pet miliona eura. Tim novcem, a da nije ni dodirnuo državni budžet, ove godine će zaposliti 59,870 nezaposlenih obrazovanih kadrova, a od 1. septembra 6900 i od 1. oktobra još 12500 nastavnika i profesora u državnim obrazovnim institucijama.

Opet PAŽNJA. Crkvi je ukinuo potporu u iznosu od 2,3 milijarde eura, kojima je rimokatolička crkva finansirala privatne liceume i škole. To je novac kojim će se graditi 4500 državnih dječjih vrtića i 3600 osnovnih škola.

On je uveo i poreske olakšice na “bonus kulture”, na primjer, bibliotekama, a oni koji budu zaposlili najmanje dva diplomirana stručnjaka biće sasvim oslobođeni poreza.

Ukinuo je vladine i državne novine, revije, fondacije i izdavačke kuće…Zamijenio ih je klubovima ili zadrugama koje promovišu razvoj preduzetništva s većom dodatnom vrijednošću.

Bankama koje investiraju razvoj domaće privrede dat će poreske olakšice, a bankama, koje se bave samo novčanim transakcijama će ih povećati.

Snizio je plate svim državnim službenicima za 25%, do 33% poslanicima u parlamentu, a drugim visokim državnim službenicima, koji zarađuju više od 800.000 € godšnje – za 40%!

Sa četiri milijarde uštede, finansiraće socijalne kategorije. Samohrane majke će imati olakšice za prvih pet djetetovih godina, a druge, s malo starijom djecom, tri godine. Dobijaće redovan zajamčeni dohodak, a sve navedeno ne dotiče ni jedan cent iz državnog budžeta!

Cijela Evropa se boji ovih šokantnih mjera. A rezultati: inflacije nema, a produktivnost i konkurentnost su se povećale prvi put u posljednje tri godine.
´ta će Hollande, Bakir će to bolje :oops:
Ma, kako te nije sramota uporedjivati ih, naS BAKE je PRINC
XXS

#3277 Re: BAKIRE ODLAZI

Post by XXS »

Jebo te, sta bi tek Hollande mogao uraditi da je dobar sa Erdoganom?
weredsf

#3278 Re: BAKIRE ODLAZI

Post by weredsf »

agent_zero wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Paranoid wrote:Kata bi se takodje trebala ocitovati povodom velike pobjede B.I....ili mozda otvoriti novu temu..
Ocitavam se
Glasali su ga
-Nepismene salteruse koje bez SDA n bi grada vidjele, a kamoli na budzetu preko stele vegetirale
-Ljudi na selima koji misle da je rahmetli Alija jos ziv
-Oni koji su dobili paket

Dovoljno za 220.000 od 2,218.000 sto bas i nije impresivno. Da nije SDA kupio ankete da je Suljagic konkurent, izgubio bi
I vec sam napisala, hebo covjeka kojeg u rodnom Sarajevu pobijedi Sandzo.
Dajte mu jos koju vrecu, malo vam je ukrao
:thumbup:
Kakvo malogradjansvo i primitivizam, kakve luzerska generalizacija..
Uzitak ce biti pratiti vase kmecanje u naredne cetiri godine, lagano ali sigurno kmecanje kvazigradjana :D :D
ultima_palabra

#3279 Re: BAKIRE ODLAZI

Post by ultima_palabra »

XXS wrote:Jebo te, sta bi tek Hollande mogao uraditi da je dobar sa Erdoganom?
:mrgreen: Garant bi sredio desetak rashodovanih autobusa...
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#3280 Re: BAKIRE ODLAZI

Post by KatarinaKosaca »

weredsf wrote:Kakvo malogradjansvo i primitivizam, kakve luzerska generalizacija..
Uzitak ce biti pratiti vase kmecanje u naredne cetiri godine, lagano ali sigurno kmecanje kvazigradjana :D :D
Iako sam protiv demoniziranja homosexualne populacije i smatram da trebaju biti jednakopravni, ipak mislim da bi ti bilo ljepse masturbirati na poster neke zenske nego Bakirov dzambo plakat. Ipak, tvoj izbor :thumbup:
@Paranoid, Sarajevo je spomenuto kao mjesto rodjenja, tvoje selo gdje te poznaju najbolje, gdje imas skolske drugove, kolege sa posla, poznanike, komsije itd. Ko u svom selu izgubi od stranca.... 8-)
shibonja

#3281 Re: BAKIRE ODLAZI

Post by shibonja »

KatarinaKosaca wrote:
weredsf wrote:Kakvo malogradjansvo i primitivizam, kakve luzerska generalizacija..
Iako sam protiv demoniziranja homosexualne populacije i smatram da trebaju biti jednakopravni, ipak mislim da bi ti bilo ljepse masturbirati na poster neke zenske nego Bakirov dzambo plakat. Ipak, tvoj izbor :thumbup:
@Paranoid, Sarajevo je spomenuto kao mjesto rodjenja, tvoje selo gdje te poznaju najbolje, gdje imas skolske drugove, kolege sa posla, poznanike, komsije itd. Ko u svom selu izgubi od stranca.... 8-)

:D :thumbup: :bih:
weredsf

#3282 Re: BAKIRE ODLAZI

Post by weredsf »

KatarinaKosaca wrote:
Nemoj ti o mastrubaciji molim te...pocni da kmecis u svom komunistickom stanu, u svom imaginarno elitistickom svijetu gdje vrijedis vise cim si rodjen u Sarajevu i imas pravo da generalizujes druge..
Taj luzerski mentalitet nije mogao promjeniti ni Bakirov poraz ali savjetujes da krenes lagano 1.2.3.4.5............227.984.. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ....
mg

#3283 Re: BAKIRE ODLAZI

Post by mg »

Jah 200 000 glasova, od 3 200 000 registorvanih birača. Kad skontam da je manje od 10% ukupnog biračkog tijela izabralo onog smrdu u predsjedništvo, odma mi je jasno da mu je glavna baza birača polupismena ili potpuno nepismena uhljebljena seljadija.
Styling

#3284 Re: BAKIRE ODLAZI

Post by Styling »

mg wrote:Jah 200 000 glasova, od 3 200 000 registorvanih birača. Kad skontam da je manje od 10% ukupnog biračkog tijela izabralo onog smrdu u predsjedništvo, odma mi je jasno da mu je glavna baza birača polupismena ili potpuno nepismena uhljebljena seljadija.
I jos na sve to, za preCjednika izaberu covjeka koji se tokom predizborne kampanje niti jedan jedini put nije pojavio ni na jednoj predsjednickoj debati. Kakva arogancija i pljuvanje biraca. Nisu ni zaslužili bolje.
shibonja

#3285 Re: BAKIRE ODLAZI

Post by shibonja »

mg wrote:Jah 200 000 glasova, od 3 200 000 registorvanih birača. Kad skontam da je manje od 10% ukupnog biračkog tijela izabralo onog smrdu u predsjedništvo, odma mi je jasno da mu je glavna baza birača polupismena ili potpuno nepismena uhljebljena seljadija.
Znaju to oni i sami..ali eto cekam sad tih 100 000 radnih mjesta,inace im je dzenaza na lokalnim 2016... a kosto gledam da jest :D
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#3286 Re: BAKIRE ODLAZI

Post by KatarinaKosaca »

weredsf wrote:Nemoj ti o mastrubaciji molim te...pocni da kmecis u svom komunistickom stanu, u svom imaginarno elitistickom svijetu gdje vrijedis vise cim si rodjen u Sarajevu i imas pravo da generalizujes druge..
Taj luzerski mentalitet nije mogao promjeniti ni Bakirov poraz ali savjetujes da krenes lagano 1.2.3.4.5............227.984.. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ....
:-x :-x :-x Pa, povrsna je generalizazija napisati da sam komunista kad ko je citao moje postove zna da prezirem komunizam. I diktaturu koju uvodite.... A da smatram da je prednost biti rodjen u Sarajevu, dala bih Bakiru tu prednost... ovako svrsavajte u jalovoj pobjedi, nastavite sa nepostivanjem zakona, reda, politikom podobnih i nepismenih. Vrlo dobvri komunisticki ucenici :thumbup: Tvoj degutantni komentar o zrtvama Srebrenice nemam zeluca ni spominjati
weredsf

#3287 Re: BAKIRE ODLAZI

Post by weredsf »

KatarinaKosaca wrote:
weredsf wrote:Nemoj ti o mastrubaciji molim te...pocni da kmecis u svom komunistickom stanu, u svom imaginarno elitistickom svijetu gdje vrijedis vise cim si rodjen u Sarajevu i imas pravo da generalizujes druge..
:-x :-x :-x Pa, povrsna je generalizazija napisati da sam komunista kad ko je citao moje postove zna da prezirem komunizam. I diktaturu koju uvodite.... A da smatram da je prednost biti rodjen u Sarajevu, dala bih Bakiru tu prednost... ovako svrsavajte u jalovoj pobjedi, nastavite sa nepostivanjem zakona, reda, politikom podobnih i nepismenih. Vrlo dobvri komunisticki ucenici :thumbup: Tvoj degutantni komentar o zrtvama Srebrenice nemam zeluca ni spominjati
Pa vjerujem da taj jezik jedino i kontas, da i tebe ubacimo u neki klise...Ja sam pricao o Suljagicu, ne o Srebrenici i to i dalje stoji..
Ne uzivam ja ni u cemu osim u vasoj patnji, kecanju, ubleharenje i pokusajima da generalizujete preko 200.000 ljudi...
To je ocaj kakav od tebe nisam ocekivao, mislio sam da si pametnija od toga ali u muci se poznaju junaci ;-)
HM 2011

#3288 Re: BAKIRE ODLAZI

Post by HM 2011 »

oko 30% presvjetli i premudri ili cak i vise... medju 10 kandidata..... jedan ima 200 000 i jos dvojica sa po 100 000....

ali nek si se osvrnuo na neoismenu i uhljebljenu seljadiju......

zar nije cudnije kako je fahro dobio 200 000 - u takmicenju sa Bakirom - zar to ne govori malo vise o stanju uma..
Dozer

#3289 Re: BAKIRE ODLAZI

Post by Dozer »

Kaca, nemoj u tim kategorijama zaboraviti i nadobudne zadojene balavce kojima je oko usta jos materino mlijeko, iako su, navodno, sve skontali u zivotu. Kmecanje im ne izlazi iz usta jer im mati u kuci i danas govori "haj, ne kmeci za taj Eurokrem".
Takvi briju pakas samo za malog princa, a ako zatreba spremni su i na ekspresnu promjenu pola.
Naravno, ako ih upitas zasto je sve to tako, sve sto mozes cuti i vidjeti je blagi teleci pogled i iskrivljena usta u stilu prezhivanja....
wolf07

#3290 Re: BAKIRE ODLAZI

Post by wolf07 »

Dozer wrote:Kaca, nemoj u tim kategorijama zaboraviti i nadobudne zadojene balavce kojima je oko usta jos materino mlijeko, iako su, navodno, sve skontali u zivotu. Kmecanje im ne izlazi iz usta jer im mati u kuci i danas govori "haj, ne kmeci za taj Eurokrem".
Takvi briju pakas samo za malog princa, a ako zatreba spremni su i na ekspresnu promjenu pola.
Naravno, ako ih upitas zasto je sve to tako, sve sto mozes cuti i vidjeti je blagi teleci pogled i iskrivljena usta u stilu prezhivanja....
A sto se bolan spustas na nivo onih koji su samo "protrcali" kroz ovu temu sa slicnim komentarima. Majka mu stara, umijes ti to puno bolje, stvarno to mislim. Pa nije smak svijeta pobogu ako je Bakir i SDA pobjednik JEDNIH izbora. Sam je sebi zadao zadacu koju ce tesko ispuniti (100.000 zaposlenih je prevelik zalogaj), zasto sad ne kulirate ma ko da je bio vas kandidat, i zasto vec jednom ne shvatite - DA JE BAKIR ODUSTAO IZ BILO KOG RAZLOGA POBJEDNIK BI BIO FAHRO RADONCIC!!! Po meni je ovo alarmantna stvar a ne Bakirova pobjeda.
Dozer

#3291 Re: BAKIRE ODLAZI

Post by Dozer »

Wolfy...znas kako meni sve ovo sad izgleda, ali zaista iskreno.... kao da sam se probudio ponovo u '90-oj....
Retrogradne snage SDA-HDz-SDS opet jasu...
Covjece.... to su ljudi i politike koje su ovu zemlju, a i sve nas u njoj, toliko sjebali i unazadili da se necemo oporaviti ni za narednih 50 godina, i to bez ovih proteklih 24....
I ja bih sad, kao, trebao biti happy? Pa ne moze neko ko je vodio rat sad voditi i mir...abnormalno je, neprirodno, nelogicno....

Neko ko za 18 godina u vlasti i na vlasti nije uspio pokazati svoje pozitivne namjere i kapacitete za promjene na bolje, to sigurno niti hoce niti moze uraditi ni sada.
Pa koliko je pameti potrebno da se shvati da te politike, etno-nacionalisticke, danas imaju samo jedan jedini cilj - da sacuvaju svoje licno sto je uglavnom nelegalno steceno, da sacuvaju pozicije i na taj nacin sebe spase od qzakonskig progona?

Vi stvarno mislite da su Bakiru bitni Bosnjaci, Dodiku Srbi ili Covicu Hrvati?! Ne budite smijesni. Pa oni ce sutra sve te iste ljude u koje se 'zaklinju' gurnuti da se pokolju za njih samo ako osjete da ne mogu vise vladati....
HM 2011

#3292 Re: BAKIRE ODLAZI

Post by HM 2011 »

Dozer wrote:Wolfy...znas kako meni sve ovo sad izgleda, ali zaista iskreno.... kao da sam se probudio ponovo u '90-oj....
Covjece.... to su ljudi i politike koje su ovu zemlju, a i sve nas u njoj, toliko sjebali i unazadili da se necemo oporaviti ni za narednih 50 godina, i to bez ovih proteklih 24....
I ja bih sad, kao, trebao biti happy? Pa ne moze neko ko je vodio rat sad voditi i mir...abnormalno je, neprirodno, nelogicno....

Neko ko za 18 godina u vlasti i na vlasti nije uspio pokazati svoje pozitivne namjere i kapacitete za promjene na bolje, to sigurno niti hoce niti moze uraditi ni sada.
Pa koliko je pameti potrebno da se shvati da te politike, etno-nacionalisticke, danas imaju samo jedan jedini cilj - da sacuvaju svoje licno sto je uglavnom nelegalno steceno, da sacuvaju pozicije i na taj nacin sebe spase od qzakonskig progona?

Vi stvarno mislite da su Bakiru bitni Bosnjaci, Dodiku Srbi ili Covicu Hrvati?! Ne budite smijesni. Pa oni ce sutra sve te iste ljude u koje se 'zaklinju' gurnuti da se pokolju za njih samo ako osjete da ne mogu vise vladati....
Bakiru je bitna Bosna i Hercegovina - ima više razloga zašto...... Jedan od njih je što je član predsjedništva BiH iz reda Bošnjačkog naroda....

Tako da zaista prestaneš sa tim..... totalno neumjesno.....
wolf07

#3293 Re: BAKIRE ODLAZI

Post by wolf07 »

Dozer wrote:Wolfy...znas kako meni sve ovo sad izgleda, ali zaista iskreno.... kao da sam se probudio ponovo u '90-oj....

Kako god ozbiljan clan, simpatizer ili tek glasac SDA vidi da nema mjesta bilo kakvom slavlju jer je SDA kao dobitnik izbora 2014.g., isto tako mislim da ni protivnici SDA (ali i oni koji su protivnici HDZ BiH i SDS) ne treba da dizu neku veliku frku oko izbornih rezultata ovakvih kakvi su. Razlog je jednostavan, tocak istorije se neumitno okrece i nema teorije da se dva puta ponove iste okolnosti kao 1992.g. Naravno, ne kazem da se rat ne bi mogao nikad i nikako ponoviti, ali to znaci da je takva odluka donesena negdje daleko iznad glava jednog Bakira, Covica ili Bosica/Dodika i ako ti centri moci donesu tu odluku nema tih clanova Predsjednistva BiH koji ce to moci eskivirati. Uostalom, cvrsto vjerujem da to ni prvi put, u bivsoj SFRJ, nije bila samo odluka lokalnih sestorice kauboja vec jos nekog ko uopste nije na Balkanu.

A sto se tice cuvanja imovine, opet je to pomalo otkrivanje tople vode. Pa, i u svim zapadnoevropskim zemljama elita na vlasti prvenstveno se bavi politikom jer tako najbolje cuva svoj kapital, a nerijetko ga pomocu politike i uvecava, tako da tu nema nista novo. Slijedom te logike, mozda nije ni daleko od istine onaj seljacki rezon - "ma da ja opet glasam za ove jer oni su se nakrali do sad", pa u tom slucaju najveci interes za uspostavljanje stabilne ravnoteze u drustvu imaju upravo ovi najbogatiji slojevi drustva, dakle politicari na vlasti, jer tako sebe cuvaju od neke revolucije, a svjesni su da je i taj scenario moguc ako najsire narodne mase uskoro ne osjete barem neki boljitak.
razonoda

#3294 Re: BAKIRE ODLAZI

Post by razonoda »

Styling wrote:
I jos na sve to, za preCjednika izaberu covjeka koji se tokom predizborne kampanje niti jedan jedini put nije pojavio ni na jednoj predsjednickoj debati. Kakva arogancija i pljuvanje biraca. Nisu ni zaslužili bolje.
Ovo su vrlo intereresantni zakljucci. Dali kandidati za ove funkcije moraju proci kakve testove, kao zdrastvene, fizicke.itd.
Mozda je Bakir (nedaj boze) bolestan, ima neke fobije itd. U avazu nista ne pise o tome, mislim mozda ga je Fahri zao pa nece o tome da trubi.
Da je narod 'munjen' to je poznato, ta cifra od 200.000, je minimalna koliko ih ima. U svakom slucaju , treba biti oprezn kad ste u kontaktu sa tom SDA populacijom. :?
mg

#3295 Re: BAKIRE ODLAZI

Post by mg »

@HM 2011,

statistika je neumoljiva, a ako gledamo tako od ukupnog birackog tijela Bakir ima manje od 10 %. Ako gledamo po izlaznosti onda je vise, ali i dalje malo.

Ako bi uzeli samo Bosmjake sa pravom glasa, i da kazemo da ih je 1 500 000, opet nema 30%. Tek ako taj broj prepolovimo, onda ima opet manje od 30%.

Dakle, cinjenica ostaje da je usao u predsjednistvo sa mizernim brojem glasova.

Znajuci koliko je SDA jaka u nepotizmu i korupciji, jasno je da je ostao u predsjednistu glasovima uhljebljenih.
pametolog

#3296 Re: BAKIRE ODLAZI

Post by pametolog »

wolf07 wrote:
Dozer wrote:Kaca, nemoj u tim kategorijama zaboraviti i nadobudne zadojene balavce kojima je oko usta jos materino mlijeko, iako su, navodno, sve skontali u zivotu. Kmecanje im ne izlazi iz usta jer im mati u kuci i danas govori "haj, ne kmeci za taj Eurokrem".
A sto se bolan spustas na nivo onih koji su samo "protrcali" kroz ovu temu sa slicnim komentarima. Majka mu stara, umijes ti to puno bolje, stvarno to mislim. Pa nije smak svijeta pobogu ako je Bakir i SDA pobjednik JEDNIH izbora. Sam je sebi zadao zadacu koju ce tesko ispuniti (100.000 zaposlenih je prevelik zalogaj), zasto sad ne kulirate ma ko da je bio vas kandidat, i zasto vec jednom ne shvatite - DA JE BAKIR ODUSTAO IZ BILO KOG RAZLOGA POBJEDNIK BI BIO FAHRO RADONCIC!!! Po meni je ovo alarmantna stvar a ne Bakirova pobjeda.

rekao je otprilike "dajte nam 300,000 glasova I otvoricemo 100,000 mjesta". Ako SDA ne osvoji tih 300,000, onda ni deal ne vazi. A ako se DF bude ponasao u skladu sa svojim predizbornim stavom (iako je sam Komsic na televiziji rekao tri dana pred izbore da njihov "14-22" program jos nije gotov, tako da I ne znam sta je konkretno njihov program osim generalnih prica o zaposljavanju, korupciji,..), onda ce se I moci pokusati ispuniti. A za puno ispunjenje treba zrelo stanovnistvo, a ne 4,000,000 miliona "snajperista" koji samo cekaju da kake po politicarima. Nevjerovatno koji smo mazohisti I prizeljkujemo da bude gore kako bismo mogli kakiti jos vise.
Ako budemo kupovali domace, koristili domace usluge, ne bacamo smece po ulici I ne prelazimo na crveno, ako budemo placali racune redovno, postovali ostale zakone i propise pa da policija i sudovi moze da radi svoj posao ganjajuci stvarne kriminalce a ne nas "postene gradjane" koji se cudom cudimo sto nas policajac zaustavi, a vozili smo samo 20 preko ogranicenja!

A posto ce izmisljotinu o zlatnim kasikama, Zarama, SCC-ovima i BBI-ovima sada zamjeniti "ismijavanje" 100,000 zaposlenih, nas 4,000,000 Ckalja voljnih samo da se takmicimo ko ce smislit bolju provalu nigdje necemo prispjet, ni sa Bakirom, ni sa Fakirom, ni Titom I Kardeljom. Ni Johny Stulic nam ne moze pomoci dok mi sami ne skontamo neke stvari.
maher

#3297 Re: BAKIRE ODLAZI

Post by maher »

Eldar Dizdarević : Zašto je turski kredit namijenjen poljoprivrednicima pravo osvježenje u BiH ?

Prije nekoliko dana u Sarajevu je održana konferencija "Turska finansijska linija za razvoj privrede BiH putem finansiranja održivog povratka, poljoprivrede, proizvodnje i turizma". Tom je prilikom promovisan i turski kredit Bosni i Hercegovini u vrijednosti od 100 miliona eura, koji će ovdašnjim korisnicima biti plasiran putem dvije komercijalne banke – Turkish Ziraat Bank Bosnia i Bosna Bank International (BBI).
Ovaj kredit sa turskim liderima dogovorio je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH. On je prilikom promocije kredita istakao kako je došlo do implementacije cijelog projekta. Izetbegović je shvatio, kako je rekao, da je manjinski povratak krupan problem u BiH, a da u isto vrijeme u našoj zemlji imamo ogromne poljoprivredne površine koje nisu u funkciji. Dodao je i da BiH uvozi dvije trećine hrane koju troši, četiri petine mliječnih proizvoda BiH također uvozi, a pri tome je pola poljoprivrednog zemljišta jednostavno potpuno neobrađeno! I da cijela stvar bude još gora, izbjeglice koje su se vratile u državu – nemaju posla.Promatrajući cijeli ovaj projekt s pomenutih pozicija sasvim je jasno da je turski kredit upravo ono što BiH treba, te da je pri tome još i prilično dobro osmišljen. Krenimo redom. Prvo, kredit će se plasirati u BiH korisnicima posredstvom dvije komercijalne banke, Turkish Ziraat Bank i BBI, u jednakim omjerima.
Rok otplate kredita je deset godina, s kamatnom stopom u rasponu od nula do 3,99 posto. Dakle, s ovom kreditnom linijom bh. državna administracija neće imati apsolutno ništa, što znači da samim tim neće moći ni potrošiti pomenute pare. Za sredstva iz ove kreditne linije aplicirat će direktno korisnici i to povratnici, proizvođači i poljoprivrednici. Zbog toga Izetbegović ovaj projekt naziva 3P (povratak, proizvodnja i poljoprivreda). Krajnji korisnici će, dakle, dobiti kredite pod izuzetno povoljnim uslovima, s kamatom u rasponu od nula do 3,99 posto, uvećane najvjerovatnije za troškove banaka. A koliko je to povoljno svjedoči slijedeće. Prema podacima Centralne banke BiH komercijalne banke u BiH odobravale su krajem aprila tekuće godine dugoročne kredite preduzećima i građanima po prosječnim kamatnim stopama od 7,26 posto za privredu i 8,46 posto za građanstvo.
No, daleko važnija stvar od niskih kamata je u ovom slučaju namjena kredita. Kako smo već istakli, ova kreditna linija je namijenjena povratnicima, proizvođačima i prerađivačima i poljoprivrednicima. Povratnicima bez zaposlenja je, nema nikakve sumnje, u ovom trenutku najvažnije obezbijediti sredstva za samozapošljavanje, što je vrhunski socijalni i politički prioritet. Međutim, osim povratnicima, kredit je namijenjen i proizvođačima (i prerađivačima) te poljoprivrednicima. Pojednostavljeno rečeno – najvažnijim kategorijama za ekonomski razvoj bilo koje zemlje, a ne samo Bosne i Hercegovine. A danas je zapravo prava rijetkost, u uslovima globalne finansijske krize i precizno osmišljene strategije međunarodnih finansijskih institucija beskrajnog i neproduktivnog zaduživanja, naći kredite namijenjene lokalnom razvoju proizvodnje i poljoprivrede.
Evo primjera. MMF će veoma rado Bosnu i Hercegovinu dodatno zadužiti, ali samo kreditom koji će se moći koristiti kao "ispomoć" državnom i entitetskim budžetima. Dakle, ni pod razno ništa za lokalnu proizvodnju ili poljoprivredu. Sa Svjetskom bankom je isti slučaj. Ova je finansijska institucija spremna odobriti kredite za razne stvari, ali nikako za razvoj lokalne proizvodnje ili poljoprivrede. Čak i oni projekti koji su nominalno namijenjeni razvoju ili unapređenju proizvodnje i poljoprivrede osmišljeni su zapravo tako da u startu uguše bilo kakav razvoj lokalnih kompanija i poljoprivrednika.
Namjena takvih projekata Svjetske banke je isključivo da otvore tržište za globalne multinacionalne korporacije uz gušenje domaće proizvodnje. U isto vrijeme, naprimjer, kada se dogovarao ovaj turski kredit Svjetska banka je ponudila BiH kredit za kupovinu dionica kompanije Europa RE, reosiguravajućeg društva iz Švajcarske, kompanije koja je apsolutno nepotrebna našoj zemlji, a MMF nudi pare preobimnoj i rastrošnoj državnoj administraciji za njihovo daljnje preživljavanje i iživljavanje.Zbog svega pomenutog zapravo je pravo osvježenje naići na jedan ovakav 3P projekt i kredit. A koliko su pomenuti "P segmenti" važni za markoekonomiju svake zemlje svjedoči i teorija i praksa.
Sve današnje visokorazvijene zemlje svoj su status stekle samo, jedino i isključivo pažljivim, nesputanim i neometanim razvojem domaće proizvodnje.S druge strane, jedan čuveni američki ekonomista nedavno je istakao u svojoj knjizi da je najotpornija i samim tim najjača svjetska ekonomija – francuska. Zašto francuska? Pa jednostavno, kaže on, zato što Francuska ima toliko razvijenu domaću poljoprivredu da ništa što se može desiti u globalnom svijetu finansija i ekonomije ne može pretjerano uticati na Francusku, jer ona – šta god da se desi – može prehraniti cjelokupno svoje stanovništvo.Dakle, zaključimo. U današnje vrijeme kada je u cijelom svijetu prilično teško doći do kredita, koji su još pri svemu tome jako skupi i koji su uglavnom uvjetovani raznim drugim stvarima (poput, naprimjer, provođenja privatizacije i nekontrolisanog otvaranja tržišta), pravo je osvježenje govoriti o kreditnim linijama namijenjenim domaćim poljoprivrednicima i proizvođačima. I povratnicima, naravno.
Dr. Kuca

#3298 Re: BAKIRE ODLAZI

Post by Dr. Kuca »

Ja mislim da su ovi sto najvise seru stavili xice pored bakirovog imena.
lua

#3299 Re: BAKIRE ODLAZI

Post by lua »

weredsf wrote: Uzitak ce biti pratiti vase kmecanje u naredne cetiri godine, lagano ali sigurno kmecanje kvazigradjana :D :D

Joj dje živim. Ti ćeš se veseliti što tvoji sugrađani koji nisu glasali za SDA (iz bilo kog razloga, za koji tebe može zaboljeti dupe, obzirom da imamo tu neku demokratiju i slobodu govora i mišljenja) naredne četiri godine živjeti možda u još većem jadu, bijedi. Ti ćeš se veselit' što raja što je u poplavama izgubila sve, a nije glasala za SDA, neće biti u stanju živjeti u svojim kućama nikad više. Ti to nazivaš kmečanjem, ja nemam riječi. Pa sram te bilo. Jeb'o te Bakir da te jeb'o. Šta ti je? Amidža? Sugrađane i sunarodnjake svoje mrziš k'o da su četnici jer nisu glasali za usrani SDA.

Jeb'o vas Bakir. Jeb'o vas SDA. Jeb'o vas pravljenje cirkusa i inaćenje i ruganje, jeste djeca? Jesi ti pobijedio na izborima? Šta se kurčite SDA-om k'o da ste ga vi izmislili? Mrziš svog, zbog stranke. Šta je ovo? Hitlerova Njemačka? Jebla vas riječ "kmečanje". Da Bog da ti ne kmeč'o i sve u životu im'o, bolje ti 1000 puta bilo nego u prethodne 4 godine i da Bog da zavolio svoje sugrađane, bez obzira na činjenicu ŠTO NE MISLE k'o ti.

FAŠIZAM. Mene bi bilo stid. Al' haj...
navedeni

#3300 Re: BAKIRE ODLAZI

Post by navedeni »

još par dana i eto prvih 1000 radnih mjesta :lol: :lol:
Post Reply