Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude?

Locked

Plaše li vas najave novog rata u BiH?

Plaše i vjerujem u novi rat
127
36%
Ne plaše, rata neće biti
165
46%
Ne znam
63
18%

Total votes: 355

Hafis

#3276 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Hafis »

Mister Yes wrote:
Hafis wrote:
Mister Yes wrote:
Nekada sam razmišljao na sličan način. Kontao sam "bolje podjeliti nego vječna patnja". Ali onda sam saznao da neće biti vječna. Saznao sam da oni Srbi u BiH koji ne vole ovu zemlju rađaju manje od 9.000 djece godišnje a uskoro će taj broj padati prema 5.000 godišnje. Kad dodaš migracije...
Da ja nešto priupitam.
Ako je to stvarno tako, zašto taj negativni demografski trend nije do sada polučio nikakve konkretne rezultate.
Ipak je skoro 20 godina prošlo, sasvim solino vremensko razdoblje u kojem se mogu osjetiti demografske posljedice, i već su se trebale pokazati određene ''napukline' u RS brodu. I normalno očekivana supremacija ''brojno vitalnijeg'' suparnika barem u nekom segmentu političkog života, ali toga definitivno nema.
Zašto je to tako? Još je rano ili možda stvar i ne fercera baš tako kako govore tzv. demografski stručnjaci?
Rano je. Ja tvrdim da je rano i za pokušaje tipa 1 mart. Treba sačekati još barem 30-40 godina pa onda organizovati 1 mart.
Ma pusti rano.
Koliko po tvojoj procjeni treba proći godina (uz taj navodno postojeći demografski trend) da bi se konkretno (znači i na terenu a ne u glavama) ostvarili bošnjački politički ciljevi koji su zasnovani na toj nekakvoj demografskoj pobjedi?
Hafis

#3277 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Hafis »

Sorry, tek sad vidjeh - znači za jedno 30-40 godina.
Ja mislim čak ni tada.
Basvod

#3278 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Basvod »

Mister Yes wrote:
OldMayor wrote:Onako nesto kontam, zasto bi mi morali ratovati ako RS hoce da se otcjepi. Znam, razumijem da je BiH suverena zemlja, ali ako jedan dio te zemlje ne zeli da bude u toj zemlji i bukvalno sve radi da vuce zemlju prema dole, pa nek idu u qrac vise. ............Uzeti brate komadic zemlje i da je uredimo kako treba, pa jel to milion stanovnika, neka je. ....
Nekada sam razmišljao na sličan način. Kontao sam "bolje podjeliti nego vječna patnja". Ali onda sam saznao da neće biti vječna. Saznao sam da oni Srbi u BiH koji ne vole ovu zemlju rađaju manje od 9.000 djece godišnje a uskoro će taj broj padati prema 5.000 godišnje. Kad dodaš migracije to je nekih pola miliona onih Srba u BiH koji ne vole BiH u vrh glave za nekih 50 godina. E sad, 50 godina djeluje puno ali nije jer to je manje od jednog prosječnog ljudskog vijeka i jako kratko kada se gledaju ti procesi formiranja nacije i nacionalnih država. Naravno, nešto će se morati desiti prije nego što prođe tih 50 godina jer niko neće mirno gledati kako nestaje. Ali bože moj. Ratovi su uvijek bili i biće. Ovaj sljedeći nikako ne može biti gori od prošlog. Bar za nas iz Sarajeva. A inače mislim da neće trajati duže od godinu dana i neće imati ni blizu žrtava.

Ukratko, da oni Srbi koji ne vole BiH imaju natalitet poput nas koji volimo BiH ja bih sutra potpisao da dijelimo zemlju. Ali ovako kako je nisam lud. Niko normalan ne bi sada uzeo 50% kada može za 50 godina (možda i ranije) uzeti 100%
A ti se planiras za 50 godina ponovo roditi? :-D Prodje zivot, za 50 godina ce vecina nas koji pratimo politiku biti pod zemljom i pojma necemo imati kako ce BH zavrzlama zavrsiti. :mrgreen:
Represija

#3279 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Represija »

Paranoid wrote: Bilo koja inicijativa na nivou BiH će biti unaprijed osporavana iz četniteta i jedini način za uspostavu normalnog odnosa je otpor gradjana i rušenje vlasti, gašenje entiteta i rješavanje mape puta...

...ili (vidi naslov)..
Otpor gradjana?
Kojih gradjana? Čemu otpor?
Otpor bi bio svrsishodan i rušenje vlasti moguće, samo ako se pokrenu iz Banja Luke.
Ne znam kako protesti gradjana, recimo u Sarajevu i Tuzli može nauditi institucijama u Republici Srpskoj.
Mister Yes

#3280 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Mister Yes »

Hafis wrote:Sorry, tek sad vidjeh - znači za jedno 30-40 godina.
Ja mislim čak ni tada.
Digitron u ruke pa računaj. Uzmi u obzir prosječan životni vijek, prosječnu starost porodilja i tako dalje. Ama znaš ti šta treba. Škola je to :D

Image
Paranoid

#3281 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Paranoid »

Represija wrote:
Paranoid wrote: Bilo koja inicijativa na nivou BiH će biti unaprijed osporavana iz četniteta i jedini način za uspostavu normalnog odnosa je otpor gradjana i rušenje vlasti, gašenje entiteta i rješavanje mape puta...

...ili (vidi naslov)..
Otpor gradjana?
Otpor bi bio svrsishodan i rušenje vlasti moguće, samo ako se pokrenu iz Banja Luke.
Ne znam kako protesti gradjana, recimo u Sarajevu i Tuzli može nauditi institucijama u Republici Srpskoj.
U Banjaluci vlada apartheid i nije čudo što se protestvovalo ispred ambasade u Bg. Zna se jako dobro kako završavaju "informativni razgovori" u MUP-u sa osobama koje izražavaju revolt protiv vlasti u Banjaluci. U Sarajevu je bar što se toga tiče situacija prilično drugačija.

Naravno da protesti u Sarajevu mogu uticati na institucije u šumskoj, jer uskraćivanjem rada svim koji primaju plate u glavnom gradu BiH, a koji predstavljaju eres nose itekako odgovornost na stanje u državi.

Možda takva situacija dovede do odluke o famoznom referendumu što bi takodje bilo "dobro" jer bi ubrzalo proces razrješenja ustava, entiteta, vlada...
Srpscanin

#3282 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Srpscanin »

Mister Yes wrote:
OldMayor wrote:Onako nesto kontam, zasto bi mi morali ratovati ako RS hoce da se otcjepi. Znam, razumijem da je BiH suverena zemlja, ali ako jedan dio te zemlje ne zeli da bude u toj zemlji i bukvalno sve radi da vuce zemlju prema dole, pa nek idu u qrac vise. ............Uzeti brate komadic zemlje i da je uredimo kako treba, pa jel to milion stanovnika, neka je. ....
Nekada sam razmišljao na sličan način. Kontao sam "bolje podjeliti nego vječna patnja". Ali onda sam saznao da neće biti vječna. Saznao sam da oni Srbi u BiH koji ne vole ovu zemlju rađaju manje od 9.000 djece godišnje a uskoro će taj broj padati prema 5.000 godišnje. Kad dodaš migracije to je nekih pola miliona onih Srba u BiH koji ne vole BiH u vrh glave za nekih 50 godina. E sad, 50 godina djeluje puno ali nije jer to je manje od jednog prosječnog ljudskog vijeka i jako kratko kada se gledaju ti procesi formiranja nacije i nacionalnih država. Naravno, nešto će se morati desiti prije nego što prođe tih 50 godina jer niko neće mirno gledati kako nestaje. Ali bože moj. Ratovi su uvijek bili i biće. Ovaj sljedeći nikako ne može biti gori od prošlog. Bar za nas iz Sarajeva. A inače mislim da neće trajati duže od godinu dana i neće imati ni blizu žrtava.

Ukratko, da oni Srbi koji ne vole BiH imaju natalitet poput nas koji volimo BiH ja bih sutra potpisao da dijelimo zemlju. Ali ovako kako je nisam lud. Niko normalan ne bi sada uzeo 50% kada može za 50 godina (možda i ranije) uzeti 100%
Natalitet Bosnjaka je u padu a prema nekim forumskim ekspertima :D taj pad ce se jos ubrzati a i bejbibum generacije iz prvih godina poslije WWII ulaze u zrelo doba pa se ocekuje i porast broja umrlih.Uostalom,ovo i nije nikakva trka na 50 ili 100 godina.Zapad ce ove godine ili za tri godine ili za 5 godina ili u najgorem slucaju za 20 godina priznati Srpsku kao nezavisnu,suverenu,cjelovitu,nedjeljivu... :-D Cak i u ovom protektoratu zvanom drzava BiH,Srpska ima mehanizme da se zastiti od nezeljenih promjena etnicke strukture tako da ti je poruka nidje veze sa pameti.
Danguba

#3283 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Danguba »

Represija wrote:

...ili (vidi naslov)..
Otpor gradjana?
..i te kako. manji entitet finansijski zavisi od sarajeva. sve vaznije transakcije idu preko drzavnih institucija. nema vise para od telekoma. svaka kriza u jednom automatski se preliva i u drugi entitet.
rusenjem te vlasti sve se urusava kao kula od karata.
dzajenko

#3284 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by dzajenko »

Wow kakva statistika jebote! Kako ide natalitet - mortalitet kod vas besposlicara? Gledano na ucestalost postova moze se zakljuciti da je vecina imala (mozda) snosaj krajem proslog milenijuma ili nikada. A ove velike stratege bih zamolio da kad sljedeci put ukljuce igricu da probaju bez cheat-ova.
Blagodarim gospodicne.
Represija

#3285 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Represija »

Mister Yes wrote: Nekada sam razmišljao na sličan način. Kontao sam "bolje podjeliti nego vječna patnja". Ali onda sam saznao da neće biti vječna. Saznao sam da oni Srbi u BiH koji ne vole ovu zemlju rađaju manje od 9.000 djece godišnje a uskoro će taj broj padati prema 5.000 godišnje. Kad dodaš migracije to je nekih pola miliona onih Srba u BiH koji ne vole BiH u vrh glave za nekih 50 godina. E sad, 50 godina djeluje puno ali nije jer to je manje od jednog prosječnog ljudskog vijeka i jako kratko kada se gledaju ti procesi formiranja nacije i nacionalnih država. Naravno, nešto će se morati desiti prije nego što prođe tih 50 godina jer niko neće mirno gledati kako nestaje. Ali bože moj. Ratovi su uvijek bili i biće. Ovaj sljedeći nikako ne može biti gori od prošlog. Bar za nas iz Sarajeva. A inače mislim da neće trajati duže od godinu dana i neće imati ni blizu žrtava.

U sunce ti žareno...da li si ti svestan o čemu pričaš?
Albanci na Kosovu uz najveći natalitet na svetu za 50 godina su podigli svoj udeo u procentu stanovništva na Kosovu za nekih 15 %, a tome treba dodati veliko iseljavanje Srba tokom WWII, zabranu povratka istim i plus iseljavanje Srba sa Kosova tokom 50 godina u SFRJ i ilegalnu najezdu Albanaca iz Albanije.
1941 godine ih je bilo 68%, a 1991 ih je bilo oko 82%.

50 godina, Albanci su se samo planski razmnožavali, državi nisu plaćali ni porez ni struju, a uzimali su redovno dečje dodatke i druga socijalna davanja. Od 1999 godine, i njihov natalitet je u dramatičnom padu...i dolazi na nivo nekog evropskog proseka.
A ti ovde pišeš kao da svaka bošnjačka porodica ima po desetoro dece, kao da samo Srbi iz Republike Srpske beže iz BiH, a Bošnjaci ostaju...

Mislim, valja uvek podsticati radjanje dece, pa makar vas stimulisali i pričama da će Bošnjaka za 50 godina biti 96% u BiH...neka dece, mašala...ali ne ide to baš tako lako.
sportman1

#3286 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by sportman1 »

pa sta imate od priznanja,ako se ono i desi ikad,kada komsije,oni koji zive pored vas, ne priznaju to? samo jos vece nepovjerenje izmedju etnickih grupa.
ostaje ovako,nema promjene.
vivaldi

#3287 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by vivaldi »

Mister Yes wrote:Ukratko, da oni Srbi koji ne vole BiH imaju natalitet poput
nije definicija bas najbolja sto pokazuje i tvoja tabela - srpski natalitet nije nista gori od bosnjaka i hrvata, minus je zbog mortaliteta
Srpscanin wrote:Zapad ce ove godine ili za tri godine ili za 5 godina
priznat ce kurac, sto bi priznao??
Danguba wrote:..i te kako. manji entitet finansijski zavisi od sarajeva. sve vaznije transakcije idu preko drzavnih institucija. nema vise para od telekoma. svaka kriza u jednom automatski se preliva i u drugi entitet. rusenjem te vlasti sve se urusava kao kula od karata.
pa naravno da ovdje svako zavisi od svakoga, samo sto tu pare od telekoma nemaju nikakve veze jer je to beznacajan iznos
Represija

#3288 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Represija »

Danguba wrote:
..i te kako. manji entitet finansijski zavisi od sarajeva. sve vaznije transakcije idu preko drzavnih institucija. nema vise para od telekoma. svaka kriza u jednom automatski se preliva i u drugi entitet.
I šta si sad napisao?
Kao, Bošnjaci će protestvovati u Sarajevu, pa će Sarajevo kao blokirati finansijske transakcije prem Banja Luci? :lol:
Ras Al Ghul

#3289 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Ras Al Ghul »

Natalitet Bosnjaka je u padu a prema nekim forumskim ekspertima :D taj pad ce se jos ubrzati a i bejbibum generacije iz prvih godina poslije WWII ulaze u zrelo doba pa se ocekuje i porast broja umrlih.Uostalom,ovo i nije nikakva trka na 50 ili 100 godina.Zapad ce ove godine ili za tri godine ili za 5 godina ili u najgorem slucaju za 20 godina priznati Srpsku kao nezavisnu,suverenu,cjelovitu,nedjeljivu... :-D Cak i u ovom protektoratu zvanom drzava BiH,Srpska ima mehanizme da se zastiti od nezeljenih promjena etnicke strukture tako da ti je poruka nidje veze sa pameti.
:lol: :lol:
Opet guslaš!Podmaži traktor :lol:
Danguba

#3290 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Danguba »

vivaldi wrote:
Danguba wrote:..i te kako. manji entitet finansijski zavisi od sarajeva. sve vaznije transakcije idu preko drzavnih institucija. nema vise para od telekoma. svaka kriza u jednom automatski se preliva i u drugi entitet. rusenjem te vlasti sve se urusava kao kula od karata.
pa naravno da ovdje svako zavisi od svakoga, samo sto tu pare od telekoma nemaju nikakve veze jer je to beznacajan iznos
te pare od telekoma su dodiku obezbijedile dva mandata.
da nije bilo tih para drugu bi pricu on pricao.
Hafis

#3291 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Hafis »

Ma daj, uozbiljite se.
Bolje bi vam bilo da se ugledate na nas, a ne da se samo naprazno zaklinjete u nekav suživot, toleranciju i ostale multikulti folove na papiru.
Ima li zornijeg i konkretnijeg primjera tolerancije i uvažavanja drugih i drugačijih, od ovog našeg domaćeg primjera:
Image

Jest da pravopis nije baš krležijanski, ali bitna je dobra i iskrena namjera :)
Danguba

#3292 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Danguba »

Hafis wrote:Ma daj, uozbiljite se.
Bolje bi vam bilo da se ugledate na nas, a ne da se samo naprazno zaklinjete u nekav suživot, toleranciju i ostale multikulti folove na papiru.
Ima li zornijeg i konkretnijeg primjera tolerancije i uvažavanja drugih i drugačijih, od ovog našeg domaćeg primjera:
Image

Jest da pravopis nije baš krležijanski, ali bitna je dobra i iskrena namjera :)
sreca pa je upozorenje istaknuto na vrijeme inace bi repertoar bio drugaciji. :D
155_mm

#3293 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by 155_mm »

Hafis wrote:
155_mm wrote:
ma EU ovdje nije bitna jer nece nikog primati dok se sami ne konsolidiraju ili se raspadne. to moze da znaci i 10 godina bez novih clanica pogotovo ovih sadaka clanica. ovdje je bitniji NATO i clanstvo u istom. a tu su bosnjaci ti koji vuku pogotovo od kad hrvati titraju muda dodi da im on da treci na teritoriji federacije.
Ma jok, to su bošnjački stranački pamfleti za internu uporabu i samotješenje.
Zna se dobro koji narod u BiH jedini želi ovu zemlju kao normalnu državu, inkorporiranu u potpunosti Europu, a zna se dobro tko bi u savez s Rusima, a tko s Turcima i Iranom.

Vidiš, zna svatko izvaljivati kao i ti.
Sad me ti ubjedi da nije istina ovo što sam rekao.
treba da te ubjedjujema da je bosnjacima trenutno najvazniji cilj ulazak u NATO. pazi havize ti si i do sada cesto putao pokazao da bas i nisi upucen u politicke odnose u BiH ali sa ovim si postigao vrhunac. jednostavno ´nea dalje.

ovo okretanje prema iranu i turskoj smo vec toliko puta pominjali. posljednja nada napacenih dusa na zapadnoj obali i na onih 49% je radikalizacija bosnjaka pa da ih se onda potamani uz blagoslov medjunarodne zajednice. to je stvarno bolesno razmisljanje i szvarno zacudjuje koliko se u to polaze nada. ljudi bolesni ste i treba vam strucna pomoc.

ta teznja za brisanjem bosnjaka je devedesetih spjevana u stihove "muslimani, muslimani dosli su vam crni dani nema tite da vas brani" danasnja verzija bi mogla ici " muslimani, muslimani dosli su vam crni dani nece EU i NATO da vas brani" (jer ste se radikalizirali)

P.S. najgore je sto ti bolesnici i ne znaju zbog cega je doslo do "radikalizacije" Armije BiH devedesetih i sta je bio cilj.
Represija

#3294 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Represija »

Pa što bi neko danas branio musliamane u BiH, kad ih niko neće napadati.
U najgorem slučaju, svako će svojim putem.
Martinez_

#3295 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Martinez_ »

155_mm wrote:posljednja nada napacenih dusa na zapadnoj obali i na onih 49% je radikalizacija bosnjaka pa da ih se onda potamani uz blagoslov medjunarodne zajednice. to je stvarno bolesno razmisljanje i szvarno zacudjuje koliko se u to polaze nada. ljudi bolesni ste i treba vam strucna pomoc.
Čoveku si sam podmetnuo da želi nekog potamanjivati i na temelju vlastite nebulozne pretpostavke proglašavaš ga ovakvim i onakvim a najviše genocidnim.

Istovremeno radovanje tuđem mortalitetu i gubitku populacije je posve legitimno
vivaldi

#3296 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by vivaldi »

Danguba wrote:te pare od telekoma su dodiku obezbijedile dva mandata. da nije bilo tih para drugu bi pricu on pricao.
pa i nije bas 100% tacno jer su izbori bili 2006, a prodat je pocetkom 2007 - gledajuci sa izbornog aspekta to je najgora kombinacija jer su jedni izbori upravo zavrseni, a do drugih (2010) skoro pune 4 godine, mada mu pare sigurno nisu odmogle
Basvod

#3297 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Basvod »

Danguba wrote:
Represija wrote:

...ili (vidi naslov)..
Otpor gradjana?
Pa sta sta onda sprjecava Sarajevo da preko drzavnih institucija unisti RS?
Basvod

#3298 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Basvod »

Srpscanin wrote:Zapad ce ove godine ili za tri godine ili za 5 godina ili u najgorem slucaju za 20 godina priznati Srpsku kao nezavisnu,suverenu,cjelovitu,nedjeljivu... :-D
Jasta ce. Nemaju pametnijeg posla nego da se bave priznavanjem nebitnih tvorevina. Vjerujem da dan danas pojedini zale sto su priznali BiH a ne da se zamaraju sa RS. Kad ti Mujo potpise onda ces imati nezavisnu RS.
Skijaš

#3299 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Skijaš »

Represija wrote:Pa što bi neko danas branio musliamane u BiH, kad ih niko neće napadati.
Za one koji bi "da idu svojim putem" :

LASTA AD, Istočno Sarajevo

Adresa:
Nikole Tesle bb
71123 Istočno Sarajevo
BiH BiH
Telefon:
+387 57 342717
Telefaks:
+387 57 342717

Svaki pokušaj secesije bi značio rat i načina da se Dodikovu policiju predstavi onim što ona jeste, represivni aparat u službi velikosrpske opcije, ima.
Sarajevica

#3300 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Sarajevica »

Represija wrote:Pa što bi neko danas branio musliamane u BiH, kad ih niko neće napadati.
Naivan si ti ako mislis da je to najgori scenario.
Locked