Egipat (pročitati prvi post)
- amoninan
#3276 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Egipat je gotov. Gledajte u slow-motionu.
-
moke_31
#3277 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Suština cijele zavrzlame!jastuk1 wrote:Za one koji prate, ovakav razvoj je bio jasan i prije pobjede MB-a na izborima. Dozvolili su im da pobjede na izborima ali pošto su odbili da izvršavaju njihove lihvarsko-cionističke naredbe, lihvari nisu im DALI NI DA PREUZMU VLAST, napravili im igranku, podmetačine i zbacili ih.madner wrote:Inace, ovaj razvoj situacije je bio jasan prije circa 18 mjeseci. No kada vidim ove Mursijeve simpatizere, nije ni cudo da nisu skontali sta da rade.
A prosječni nepismeni Egipćanin, koji je uglavnom oportunista i beskičmenjak, šta drugo da radi već kako lihvar naredi.
I što nema challengera da malo protabiri ovu zadnju stranicu. S velikim nestrpljenjem očekujem njegovo virtuozno i revolucionarno objašnjenje Sisijevog lizanja dupeta kralju Abdulahu i cionistima. Kako se to moglo desiti zaboga, pa Sisi je nezavisan,egipatski čovjek bla, bla...
- Kikibombona
#3278 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Ma kakvi jarane, nema od te price nista...amoninan wrote:Egipat je gotov. Gledajte u slow-motionu.
Da bi doslo do sukoba vece intenziteta egipatska vojska bi se trebala podijeliti......
Ovako ce zgaziti male grupice pobunjenika ako se pojave, pohapsiti i osuditi njihove ideologe, stratege.....
Nije Sisi debil poput Asada i Malikija!
- Kikibombona
#3279 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Da i nama Saudija hoce pokloniti lovu, licno bih Abdulaha poljubio u celu.moke_31 wrote: Suština cijele zavrzlame!![]()
![]()
I što nema challengera da malo protabiri ovu zadnju stranicu. S velikim nestrpljenjem očekujem njegovo virtuozno i revolucionarno objašnjenje Sisijevog lizanja dupeta kralju Abdulahu i cionistima. Kako se to moglo desiti zaboga, pa Sisi je nezavisan,egipatski čovjek bla, bla...![]()
![]()
![]()
Da nam hoce makar ponuditi beskamatne razvojne kredite.
Sisi je zajeban igrac, koristi strateske prednosti drzave i uzima pare od ovih sto se pokusavaju dodvoriti. Egipat nije i nikada nece biti saudijska pudlica.
- amoninan
#3280 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Sisi je bolan pušikurac. Kojeg su na sastanku u Abu Dabiju izabrali. Ništa više, ništa manje od toga.Kikibombona wrote:Da i nama Saudija hoce pokloniti lovu, licno bih Abdulaha poljubio u celu.moke_31 wrote: Suština cijele zavrzlame!![]()
![]()
I što nema challengera da malo protabiri ovu zadnju stranicu. S velikim nestrpljenjem očekujem njegovo virtuozno i revolucionarno objašnjenje Sisijevog lizanja dupeta kralju Abdulahu i cionistima. Kako se to moglo desiti zaboga, pa Sisi je nezavisan,egipatski čovjek bla, bla...![]()
![]()
![]()
Da nam hoce makar ponuditi beskamatne razvojne kredite.
Sisi je zajeban igrac, koristi strateske prednosti drzave i uzima pare od ovih sto se pokusavaju dodvoriti. Egipat nije i nikada nece biti saudijska pudlica.
- amoninan
#3281 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Nije potreban uopće sukob većeg inteziteta. Kampanja slična onoj osamdesetih i početkom devedesetih, uz ovakvu ekonomsku i socijalnu situaciju, biće sasvim dovoljna.Kikibombona wrote:Ma kakvi jarane, nema od te price nista...amoninan wrote:Egipat je gotov. Gledajte u slow-motionu.
Da bi doslo do sukoba vece intenziteta egipatska vojska bi se trebala podijeliti......
Ovako ce zgaziti male grupice pobunjenika ako se pojave, pohapsiti i osuditi njihove ideologe, stratege.....
-
Avetinho
#3282 Re: Egipat (pročitati prvi post)
To je uvijek izgovor generala vojne hunte. Oni, kao, uvijek znaju koga izabrani predsjednici predstavljaju ili ne, pa su tu da, kao, spasu sviju ostale, sto ubijanjem, zatvorima, smrtnim kaznama, terorom, policijskim casom, javnim egzekucijama i izborima sa samo jednim kandidatom, tojest "ja", sto vam je svima ostalima najbolje jer "ja" tako kaze.Kikibombona wrote:Ne nadaj se uzalud. Sisi ce otici kada stabilizuje drzavu. Nikakvog sukoba nece biti. Ako se povampiri ekipa sa Sinaja, bice ekspresno pregazeni.sarajevoxxxx wrote:Pozivi na osnivanje vojske islama nakon potvrde smrtne kazne za 183 osudjena medju kojima je i shef MB-a Bedia.
Meni je zao sto su ljudi osudjeni na smrt. Veliki sam protivnik smrtne kazne. Nadam se da ce se nekako smrtne kazne preinaciti u zatvorske.
S druge strane, dobro je za Egipat i muslimane u globalu da su se rijesili Muslimanskog bratstva. Njihova ideologija je mnogo opasnija od ISILove. Njihove ambicije su dosta vece i zlokobnije. Da su se zahuktali kako treba, pustili korijenje, bilo bi ih jako tesko skinuti sa vlasti i suzbiti sirenje na druge islamske drzave.
Da jos jednom ponovim...... Velike rijeci generala Sisija!
Abdel Fatah al-Sisi: "Dilema između bivšeg predsjednika Morsija i naroda proizašla je iz ideologije i koncepta države Muslimanke Braće. Oni su krenuli uređivati zemlju na temelju obnove islamskog religijskog carstva. To je rezultiralo time da Mohamed Morsi više nije bio predsjednik svih Egipćana već je predstavljao samo svoje sljedbenike i pristaše".
Sva sreca da je ovaj jadnik ipak cionisticko-vehabisticko-imperijalisticko-atlantisticki sluga, koji ide na pregovore na aerodrom u Egiptu u saudisticko-cionisticko-imperijalisticko-atlantisticko-petrodolarski avion, kralju pod noge.
Hajde mali generale, mrs napolje iz mog aviona.
-
moke_31
#3283 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Šta ba ti ovo pišeš? Kakva je ovo salva hvalospjeva na račun diktatorskog jednoumlja i cionistikog imperijalizma? Još citiraš ovaj Sisijev proljev od govora, "islamsko religijsko carstvo"Kikibombona wrote:Ne nadaj se uzalud. Sisi ce otici kada stabilizuje drzavu. Nikakvog sukoba nece biti. Ako se povampiri ekipa sa Sinaja, bice ekspresno pregazeni.sarajevoxxxx wrote:Pozivi na osnivanje vojske islama nakon potvrde smrtne kazne za 183 osudjena medju kojima je i shef MB-a Bedia.
Meni je zao sto su ljudi osudjeni na smrt. Veliki sam protivnik smrtne kazne. Nadam se da ce se nekako smrtne kazne preinaciti u zatvorske.
S druge strane, dobro je za Egipat i muslimane u globalu da su se rijesili Muslimanskog bratstva. Njihova ideologija je mnogo opasnija od ISILove. Njihove ambicije su dosta vece i zlokobnije. Da su se zahuktali kako treba, pustili korijenje, bilo bi ih jako tesko skinuti sa vlasti i suzbiti sirenje na druge islamske drzave.
Abdel Fatah al-Sisi: "Dilema između bivšeg predsjednika Morsija i naroda proizašla je iz ideologije i koncepta države Muslimanke Braće. Oni su krenuli uređivati zemlju na temelju obnove islamskog religijskog carstva. To je rezultiralo time da Mohamed Morsi više nije bio predsjednik svih Egipćana već je predstavljao samo svoje sljedbenike i pristaše".
Za početak bi bilo fino da odeš bar na jebenu wikipediju i pročitaš nešto o novijoj historiji Egipta i MB prije nego što počneš pisati ovakve stvari. Mogu shvatiti da općenito ne voliš egipatske muslimane i da im želiš jednog diktatora poput Sisija da ih tlači, ali porediti MB sa ISIL-om je ili raskošna ignorancija ili totalni brainwash zapadno-cionističkim novinarstvom.
-
Avetinho
#3284 Re: Egipat (pročitati prvi post)
moke_31 wrote:Šta ba ti ovo pišeš? Kakva je ovo salva hvalospjeva na račun diktatorskog jednoumlja i cionistikog imperijalizma? Još citiraš ovaj Sisijev proljev od govora, "islamsko religijsko carstvo"Kikibombona wrote:Ne nadaj se uzalud. Sisi ce otici kada stabilizuje drzavu. Nikakvog sukoba nece biti. Ako se povampiri ekipa sa Sinaja, bice ekspresno pregazeni.sarajevoxxxx wrote:Pozivi na osnivanje vojske islama nakon potvrde smrtne kazne za 183 osudjena medju kojima je i shef MB-a Bedia.
Abdel Fatah al-Sisi: "Dilema između bivšeg predsjednika Morsija i naroda proizašla je iz ideologije i koncepta države Muslimanke Braće. Oni su krenuli uređivati zemlju na temelju obnove islamskog religijskog carstva. To je rezultiralo time da Mohamed Morsi više nije bio predsjednik svih Egipćana već je predstavljao samo svoje sljedbenike i pristaše".![]()
![]()
![]()
Za početak bi bilo fino da odeš bar na jebenu wikipediju i pročitaš nešto o novijoj historiji Egipta i MB prije nego što počneš pisati ovakve stvari. Mogu shvatiti da općenito ne voliš egipatske muslimane i da im želiš jednog diktatora poput Sisija da ih tlači, ali porediti MB sa ISIL-om je ili raskošna ignorancija ili totalni brainwash zapadno-cionističkim novinarstvom.
- Maharadza
#3285 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Čuj 'riješili' MB... Ajde se malo informiši pa skontaj da su MB i Morsi VELIKOM VEĆINOM birani upravo od Egipatskog naroda koji je vidio spas od stranog 'preuzimanja' njihove zemlje a što je trenutno slučaj sa vojnim režimom. I nazivati spasiocem onoga koji je nasiljem i klasičnim pučem došao na vlasti svrgavanjem legitimno i demokratski izabrane vlasti je krajnje neozbiljno da ne kažem degutantno.Kikibombona wrote:Ne nadaj se uzalud. Sisi ce otici kada stabilizuje drzavu. Nikakvog sukoba nece biti. Ako se povampiri ekipa sa Sinaja, bice ekspresno pregazeni.sarajevoxxxx wrote:Pozivi na osnivanje vojske islama nakon potvrde smrtne kazne za 183 osudjena medju kojima je i shef MB-a Bedia.
Sent from my LG-D802 using Tapatalk
-
jastuk1
#3286 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Naravno da nije! I naravno da će svaku pobunu gušiti u krvi kao i dosad zločinima protiv civila.Kikibombona wrote:Ma kakvi jarane, nema od te price nista...amoninan wrote:Egipat je gotov. Gledajte u slow-motionu.
To im i jeste cilj, da se u nekom slow-motionu, kao što amoninan kaže, Egipat urušava, a stanovništvo radikalizira i u beznadežnosti napušta MB pravac i prigrljava pravac Nur stranke i drugih selafija.
Ti, kiki, fakat nemajš pojima ni ko je MB, ni ko je Nur i druge selafije dole. Kao što nemaš pojima ko se za kakav politički Islam zalaže. Da imaš pojima ne bi pisao maksimalnu nebulozu u vezi MB-a. Helouuuu, selafije koje mic po mic preuzimaju Egipat su ono za šta optužuješ MB.
Ne samo da ne znaš razlike i karatkeristike pravaca u političkom Islamu, već mislim da imaš neku veliku fobiju od Islama, pa ne znaš ni šta je Islam.
Dok se dobro ne informišeš i ne izbaciš vapidne predrasude iz glave, donosit ćeš takve pogrešne i presmješne zaključke.
- amoninan
#3287 Re: Egipat (pročitati prvi post)
I to tačno određeni tip "selefija". tzv Mehdalije.
http://en.wikipedia.org/wiki/Madkhalism
Treba istaći također, da je veliki broj aktivista, simpatizer, odnosno glasača Nura - istu napustio nakon podrške puču.
Ostale selefističke partije su članovi u anti-puč koaliciji.
http://en.wikipedia.org/wiki/Madkhalism
Treba istaći također, da je veliki broj aktivista, simpatizer, odnosno glasača Nura - istu napustio nakon podrške puču.
Ostale selefističke partije su članovi u anti-puč koaliciji.
- Kikibombona
#3288 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Veoma je tesko voditi diskusiju sa vama kada ste zestoko pristrasni, kada skoro ronite suza za ihvanijama. Kako onda ocekivati objektivnost?
Mursi se dekretom proglasio faraonom i tako pokazao kakve su mu namjere i principi vladavine. To sto je dekret pod pritiskom povukao ne znaci nista. Povukao ga je privremeno, mislio je da ce dobiti novu sansu da implementira svoje faraonsko-fundamentalisticke zamisli. Na srecu, drugu priliku nije imao.
Na ulice su izasli milioni da ga linciju. Svaka normalna vlast bi nakon tako masovnih protesta podnijela ostavku. Da nije srusen, rulja bi ocerupala i njega i stranacke drugove.
Muslimansko bratstvo je pokret koji za cilj ima vladavinu u svakoj islamskim drzavama. Da su se ukorijenili u Egiptu, sigurno bi uticaj sirili diljem Afrike i Azije. ALLAH ih ne bi skinuo da su se docepali poluga moci. Jedan pokret sa toliko moci, kojeg prvenstveno motivse ideologija, jeste velika opasnost za covjecanstvo i prvenstveno muslimane.
Zbog toga kazem da su opasniji od ISILa. ISILovci su budale sa kratkim vijekom trajanja. Oni nikad i nigdje nece vladati, osim mozda u drzavama koje nikome nisu zanimljive i u kojima niko ne pronalazi interes. U Siriji i Iraku? Nikada, nema sanse. Ihvanije su perfidnije i mudrije. Zbog toga su opasnije od ISILa.
Sisiju svaka cast sto dere Saude. I ja bih da sam na njegovom mjestu. Saudija ne moze napraviti nikakvu stetu Egiptu. NIKAKVU!
Nur stranka nikada nece vladati Egiptom. Nema sanse!
Mursi se dekretom proglasio faraonom i tako pokazao kakve su mu namjere i principi vladavine. To sto je dekret pod pritiskom povukao ne znaci nista. Povukao ga je privremeno, mislio je da ce dobiti novu sansu da implementira svoje faraonsko-fundamentalisticke zamisli. Na srecu, drugu priliku nije imao.
Na ulice su izasli milioni da ga linciju. Svaka normalna vlast bi nakon tako masovnih protesta podnijela ostavku. Da nije srusen, rulja bi ocerupala i njega i stranacke drugove.
Muslimansko bratstvo je pokret koji za cilj ima vladavinu u svakoj islamskim drzavama. Da su se ukorijenili u Egiptu, sigurno bi uticaj sirili diljem Afrike i Azije. ALLAH ih ne bi skinuo da su se docepali poluga moci. Jedan pokret sa toliko moci, kojeg prvenstveno motivse ideologija, jeste velika opasnost za covjecanstvo i prvenstveno muslimane.
Zbog toga kazem da su opasniji od ISILa. ISILovci su budale sa kratkim vijekom trajanja. Oni nikad i nigdje nece vladati, osim mozda u drzavama koje nikome nisu zanimljive i u kojima niko ne pronalazi interes. U Siriji i Iraku? Nikada, nema sanse. Ihvanije su perfidnije i mudrije. Zbog toga su opasnije od ISILa.
Sisiju svaka cast sto dere Saude. I ja bih da sam na njegovom mjestu. Saudija ne moze napraviti nikakvu stetu Egiptu. NIKAKVU!
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#3289 Re: Egipat (pročitati prvi post)
u razdeljak te ljubim ...
došao je kerry i donio para
da li če feldmaršal poljubiti dragog gosta u čelo???
došao je kerry i donio para
da li če feldmaršal poljubiti dragog gosta u čelo???
- amoninan
#3290 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Neće, samo kralju podanik odaje takvu počast. Sissi i Kerry su tu neđe, u istoj ravni, emisari svojih gospodara.
-
jastuk1
#3291 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Kikibombona wrote:
Da. Uskoro će Egipat nametati saudiji svoju volju.
Pa koja druga stranka će vladati kada su najveću MB zabranili?
Na prošlim izborima:
1. Demokratska alijansa (Stranka slobode i prava) MB - 10,138,134 glasova (37.55 posto)
2. Islamski blok (predvođen Al-Nour strankom) Salafi - 7,534,266 27.8%
3. Nacional liberali 2,480,391 (9.2 posto)
Na slijedećim izborima nema MB-a odnosno, ima ali raštrkano po drugim strankama oni koji nisu uhapšeni. Šta misliš kome će prosječan Egipćanin koji želi da ima Islamistu na vlasti dati glas, ako nema MB-a?
Selafije će itekako zavladati Egiptom, a onda će ići krokodilske suze za MB-om, a meni će biti izuzetno drago. Bez sarkazma.
Nisam i ne bih podržavao MB, preveliki su amateri, ali sam govorio da su nepravedno smijenjeni i ugušeni u krvi. Pri tome su im napakovali i podmetnuli milion stvari za šta nisu krivi.
Ono čega jesam simpatizer je Turska AKP stranka. Nisam ovdje na naše izbore izašao dugo, ali u oktobru definitivno izlazim. Vidim da se moje neglasanje koristi za moju majorizaciju u parlamentu i taj film, barem kad je moj glas u pitanju, više neću dozvoljavati. NEMA ŠANSE. Neglasanje je itekako glasanje.
- amoninan
#3292 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Ma ukinuće ba sve stranke. Mehdalije svakako i ne vjeruju u politički aktivizam.
-
Avetinho
#3293 Re: Egipat (pročitati prvi post)
E ovo me zanima. Koji dekret, kada i kako.Kikibombona wrote: Mursi se dekretom proglasio faraonom ...
Put up or shut up.
A i inace je argument jako glup, s obzirom da je Sisinko izvrsio vojni udar i onda nakon toga sam sebe proglasio faraonom.
Morsi je bar imao glasove biraca, a Sisinko glasove municije.
-
moke_31
#3294 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Svak čast za citiranje ovog odličnog teksta. Valjda će sad ovim kvazipoznavaocima i kritičarima MB neke stvari biti jasnije, mada, nažalost, većina istih se, čim se pred neki pokret stavi pridjev "islamski" inercijski opredjeljuje protiv, bez obzira ko bio sa druge strane, cionisti, Izrael, vojne hunte, imperijalistička politika Amerike i sl., manje više nije bitno.saxxxovac wrote:IDEJA SVEOBUHVATNOG ISLAMA JE NEUNIŠTIVA: ‘AKO MOGU UBIT TEBE, TVOJE KNJIGE NEĆE MOĆ’...
Posmatrajući stanje u Egiptu i svakodnevno izricanje desetina smrtnih presuda, čovjek stiče dojam da se Egipat danas trudi da nadmaši Egipat jučer u svojoj osorosti, grubosti i tiraniji. Ali, isto tako, ako ova dešavanja sagledamo u kontekstu historijske borbe protiv islamskih i uopšte, reformatorskih pokreta, onda nam postaje jasna psihologija zločinca koji svoj zločin nastoji opravdati tako što će ubiti sve svjedoke, pa makar ih bilo na stotine, ako ne i na hiljade. Tiranska vlast pokušava eliminišući one koji su svjedoci istine odstraniti i istinu i pribaviti legitimitet svojim lažima i zločinima.
Druga stvar koja se, kako mi se čini, sagledavajući historijski kontekst zločina i institucionalnog zločinačkog djelovanja, javlja u svim tiranskim sistemima jeste nastojanje da se eliminisanjem ključnih ljudi eliminiše jedna ideja. Tiranin, u svom egocentrizmu ili u njegovoj uznapredovanoj formi „autopoklonstvu“ uvjeren da se cjelokupan svijet okreće oko njega, nespreman ponuditi ideju i koncept, izuzev sebe, kao jedinke, smatra i vjeruje da su svi sistemi, svi pokreti i sva dešavanja zasnovana na individui. On vjeruje da će eliminisanjem individue eliminisati i uzrok svog problema. Kako šejh Selman Auda naglasi u jednom svom tekstu, osobina slabih naroda, naroda bez ideja i principa jeste da je u njihovom centru ličnost, čovjek, lider, a u većini slučajeva, tiranin i despot. S druge strane, osobina jakih i stabilnih naroda i zajednica jeste da je u njihovom središtu ideja, princip. I to je ključni problem kojeg niti jedan tiranin u historiji nije shvatio.
Pokušajmo napraviti kratak historijski presjek
u vrijeme Poslanika, s.a.v.s., mekanski idolopoklonici su vjerovali; ako ubijemo Muhammeda riješit ćemo problem! Ako ubijemo Jasira, Sumejju, Hamzu… ubili su i Jasira, i Sumejju, i Hamzu, ali je ideja islama ostala postojana. Umro je i Allahov Poslanik, s.a.v.s., ali je ideja ostala iza njega.
Imam Ahmed je bio usamljen u vremenu mu’tezilske ekspanzije. Pojedinac protiv čitavog društvenog sistema, protiv najmoćnije armije na svijetu, protiv najmoćnijeg vladara, njegovih ministara i policije. Iz takvog sukoba, imam izlazi kao pobjednik, jer nudi ideju, nudi princip. Mu’tezile, osim sile i prisile nisu nudili ništa! S druge strane imam Ahmed je ideju usađivao u srca ljudi, zato je na njegovoj dženazi bilo milion ljudi! Čak, navode historičari, da se par dana nije moglo prići kaburu imama jer je tolika gužva bila, da je trebalo čekati nekoliko dana da bi se moglo doći do njegovog groba! Mu’tezile su se „oslobodili“ Ahmeda, ali nisu njegove ideje koja je ostala živjeti u srcima i umovima miliona ljudi.
Imadudin Zenki, jedan od velikih seldžučkih sultana, izgarao je u želji da oslobodi Kuds, pao je kao šehid neprijatelja kojima je predstavljao smetnju i prepreku. On je umro, ali ideja o slobodnom Kudsu nije, preuzeo je njegov sin Nuruddin, koji je čak i minberu pripremio za el-Aksu. Umro je i Nuruddin, ali ideja nije! Preuzeo je Salahuddin koji je sproveo u djelo. I što je još bitnije, ni danas ideja o slobodnom Kudsu nije mrtva, živa je u srcima miliona muslimana, koji liježu i ustaju sa Nurudinovom i Salahudinovom idejom u srcu!
I oni nama bliski i poznati- Mehmed Handžić i Mustafa Busuladžić koji su svojim radom i književnim opusom zadužili muslimane ovih prostora a koji su na svojoj koži osjetili komunističku diktaturu. Handžić je umro u 38. godini, pod sumnjivim okolnostima nakon bezazlene operacije bruha. Tarih ispisan na Handžićevom nišanu najbolje govori o njemu ,,Još jedna žrtva komunizma u BiH. Čovjek koji se borio protiv Tita.” Mustafa Busuladžic je ostavio dubok trag na sve one kojima je predavao. Svoje vazove držao je u Sarajevu (Careva i Čekrčkči džamija), Zenici, Visokom, Trebinju, Banjoj Luci, Tuzli i Skoplju. Hafiz Mahmud Traljic je o njegovim vazovima kaže: ‘Gdje god je on vazio ili predavao, prostorije su bile ispunjene do posljednjeg mjesta.” Tematika i sadržaj njegovih vazova aktuelne su i u današnje vrijeme, a misterija oko njegove smrti još uvijek nije riješena.
Historija je puna ovakvih primjera, a njihovo navođenje bi nam uzelo isuviše vremena. Ali, vratimo se na smrtne presude u Egiptu. Pokret Muslimanske braće postoji nekih osamdesetak godina. Za historiju taj period ne znači puno, često se i ne primjećuje, ali za ljude koji u njemu žive znači mnogo, znači sve. Ovaj pokret, odnosno, njegova ideja je kroz sav period svog postojanja bio na udaru različitih vlasti koje su se smjenjivale u Egiptu, od kralja Faruka, preko Abdunnasira, Sadata, Mubaraka, pa evo, do generala es-Sisija. To je pokret koji je dao ubjedljivo najveći broj šehida ne samo u Egiptu, već i u ostalim arapskim zemljama, posebno Siriji i Jordanu. Zasigurno je jedinstven pokret u historiji islama čiji vođe, kako prvi vođa i osnivač, imam šehid Hasan el-Bena, tako i jedan od glavnih ideologa šehid Sejjid Kutb, a i mnogi drugi su postali šehidi. Toliko osporavan, toliko zlostavljan, toliko ubijan, ovaj pokret je nadživio sve svoje ubice. Nadživio je i svoje osnivače, lidere i vođe. Zašto? Upravo zbog one ideje o kojoj smo govorili ranije. Zato što je ideja islamskog pokreta usađena u srca miliona ljudi. Svi tirani su se fokusirali na ubijanje ljudi, ali niko od njih nije pokušao ponuditi ideju. Čak i određeni rivalski pokreti unutar islamskog miljea koji su kritikovali i zamjerali Muslimanskoj braći nikada nisu ponudili sveobuhvatnu i cjelovitu ideju političkog, ekonomskog, socijalnog i naučnog angažmana kakvu je ponudio ovaj pokret. I danas, nakon ovolike medijske hajke protiv Muslimanske braće, nakon tolikih smrtnih presuda, ako bi se tiranin i usudio prepustiti narodu da izabere, opet bi izabrao Muslimansku braću. Ubistvom Bedi’a, Šatira, Hidžazija, Baltadžija, Mursija, neće biti ubijena ideja koju su onu baštinili.
Prošle godine, negdje u augustu, kada je Hajrat Šatir uhapšen, oficir policije je javno, na egipatskoj televiziji izjavio da je u njegovoj kući pronađen hard-disk sa spiskom od oko 750 hiljada porodica koje su primale pomoć od njega! I, recite mi, ko će „ubiti“ ideju tog čovjeka u milionima ljudi koje je pomagao? Ima li te zemaljske sile koja će je iskorijeniti iz umova i srca tolikog broja ljudi!
Last edited by moke_31 on 23/06/2014 14:37, edited 1 time in total.
- amoninan
#3295 Re: Egipat (pročitati prvi post)
To ti je bio dekret koji je deep state eliti izvukao tepih ispod nogu. I ubrzao proces njegovog uklanjanja. Narodu (i zapadnim medijima) prodali priču o Morsiejvom pokušaju "faraonizma", i onda im doveli SIssijaAvetinho wrote:E ovo me zanima. Koji dekret, kada i kako.Kikibombona wrote: Mursi se dekretom proglasio faraonom ...
Put up or shut up.
A i inace je argument jako glup, s obzirom da je Sisinko izvrsio vojni udar i onda nakon toga sam sebe proglasio faraonom.
Morsi je bar imao glasove biraca, a Sisinko glasove municije.
- amoninan
#3296 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Three AJEnglish journalists sentenced to seven years in jail, accused of aiding the Muslim Brotherhood.
Journalists jailed just days after Washington released $572 million in military aid to Egypt.
Journalists jailed just days after Washington released $572 million in military aid to Egypt.
- Kikibombona
#3297 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Jastuce
Odgovori mi na pitanje.
Sta je Sisi uradio za Saude a da je stetilo gradjanima Egipta
Sta uopste moze uraditi u narednom periodu?
Da Egiptom vlada Nur, to mozes samo sanjati.
Odgovori mi na pitanje.
-
The 51st State
#3298 Re: Egipat (pročitati prvi post)
a ti to znas kako? na osnovu licnih preferencija? imas insight uvid u egipatsko drustvo? ne dopada ti se alternativa?
mislim sve mozes reci ali da kazes da neko nema sanse da zavlada u tako haoticnoj vodjenoj i spolja kontrolisanoj drzavi je naivno i glupo, samo se trebaju kockice poklopiti.
mislim sve mozes reci ali da kazes da neko nema sanse da zavlada u tako haoticnoj vodjenoj i spolja kontrolisanoj drzavi je naivno i glupo, samo se trebaju kockice poklopiti.
-
jastuk1
#3299 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Pa svrgnuo je legalno izabranog predsjednika i pobio hiljade civila u zločinu protiv čovječnosti kada su se buldoždarima zgrtala tijela ubijenih, prije nego su prebačena u mrtvačnicu. TO JE ŠTETILO EGIPĆANIMA.Kikibombona wrote:Jastuce
Odgovori mi na pitanje.
MB je svrgnut najviše jer su htjeli dobro povećati poreze bogatima. Pošto je MB-ova stranka više stranka centra, napadali su ih ovi sa lijeva i sa desna I NIKADA NI NISU PREUZELI VLAST!
Kada selafije pobjede i Egiptu, to će biti znak da Saudija može uvoditi kod sebe demokratiju. Eto šta je Sisi uradio sa Saude. Baš ništa....
MB je pomagao mnoge siromašne imali su medicinsku mrežu i slične vidove komunalne pomoći, sada više nakon zabrana i bojkota njihovih biznisa nemaju para da te programe održavaju. Ko se pojavljuje da popuni prazninu? Pa naši Saudi frends ofskroz. Tako mogu kupovati naklonost u oblastima gdje nisu prije bili popularni, u područjima gdje je MB imao uticaj.
Preuzimanje Egipta od selafija nije nikakav san, već neizbježnost, neminovnost. Od toga se ne može pobleći kao što se ne može pobjeći od zakona spojenih posuda.
- Kikibombona
#3300 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Imam prijatelja Egipcanina koji se u slucaju MB pokazao kao pronicljiv. Momak je prilicno liberalan i ne voli Mursija i druge islamiste. Zbog toga sam njegovo misljenje uzimao sa rezervom. Rekao je da je narod ogorcen Mursijevom politikom i da je dekret prelio casu. Tada mi je rekao da je pobuna vecih razmjera samo pitanje vremena, da se narod opasno zagrijava.The 51st State wrote:a ti to znas kako? na osnovu licnih preferencija? imas insight uvid u egipatsko drustvo? ne dopada ti se alternativa?
On istina nije fan ni Sisija. Plasi se da ce nastaviti gdje je Mubarak stao, da ce zatirati opoziciju itd. Nadam se da ovaj put nije u pravu.
Njegovo misljenje je da selefije nikada nece doci na vlast. Velika vecina Egipcana se protivi njihovoj ideologiji. Uvijek ce neke druge opcije (ko god bio alternativa selefijama) imati vecu podrsku.
Ako sam ga dobro shvatio, oni su kao SRS u Srbiji. Uvijek dosta glasova i nikada vlast.