A PDV i naknada za OIE ?boshniak wrote: Što potvrđuje ono što sam napisao da je kod ELPBiH jeftina struja 0.841KM/kWh a skupa 0.1682KM/kWh kod dvotarifnih brojila, odnosno 0.1346KM/kWh kod jednotarifnih brojila. Ako već zaokružuješ zaokruži na srednju tarifu 0.1346KM/kWhx13500=1817KM
Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#3276 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
-
boshniak
#3277 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Opet oko 2000KM, a gdje je utrošeni rad cijepanje drva, slaganje, unošenje, unošenje peleta, čišćenje peći. Mislim i rad se plaćamaks_rs wrote:A PDV i naknada za OIE ?boshniak wrote: Što potvrđuje ono što sam napisao da je kod ELPBiH jeftina struja 0.841KM/kWh a skupa 0.1682KM/kWh kod dvotarifnih brojila, odnosno 0.1346KM/kWh kod jednotarifnih brojila. Ako već zaokružuješ zaokruži na srednju tarifu 0.1346KM/kWhx13500=1817KM
Ponavlja se kroz temu što je gospodskije i ekološki čišće grijanje to je skuplje, znači struja, pelet i plin najskuplji, drva i ugalj najjeftiniji i najprljaviji.
I opet sve zavisi od mnogo faktora, neko će uspjeti dobiti pelet jeftinije po 250-280KM, neko će zagrijavati prostor na jeftinoj struji (TA peći), neko će koristiti invertere pa za 1KW potrošene energije dobiti 3-5KW toplote, neko će drva kupiti po 45KM a neko po 70-80KM, neko plati ugalj 170KM a neko ga dobije za 80KM....
-
maks_rs
#3278 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Baš tako , samo se nadam da će ljudi prepoznati značaj posjedovanja alternative. Ovdje se ne može osloniti na samo jedan način grijanja , pogotovo na pelet jer je interesantan i stranim tržištima a samim tim mu se nikad neće moći predvidjeti cijena i dostupnost ( kvalitet da ne spominjem).boshniak wrote: I opet sve zavisi od mnogo faktora, neko će uspjeti dobiti pelet jeftinije po 250-280KM, neko će zagrijavati prostor na jeftinoj struji (TA peći), neko će koristiti invertere pa za 1KW potrošene energije dobiti 3-5KW toplote, neko će drva kupiti po 45KM a neko po 70-80KM, neko plati ugalj 170KM a neko ga dobije za 80KM....
Hifa i slični upravo grade monopol na ljenosti ljudi da dalje investiraju u alternative jer znaju da će takvi plaćati duple cijene kad zazimi.
- fidoremilienko
#3279 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kojim stranim trzistima? Ja ne kontam kako vi pusite tu pricu
Pa bolan u jebenoj Njemackoj je tona peleta 250 Eur. I ima ga u svako doba godine i nikad ne divljaju cijene. Cijela evropa se grije na plin a ovi pricaju o nekom interesu o grijanju na pelet.
Mozda rumunija u bugarska
Pa bolan u jebenoj Njemackoj je tona peleta 250 Eur. I ima ga u svako doba godine i nikad ne divljaju cijene. Cijela evropa se grije na plin a ovi pricaju o nekom interesu o grijanju na pelet.
Mozda rumunija u bugarska
-
maks_rs
#3280 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Italijani ove godine ne pitaju za kvalitet , bankrotirale im 3 fabrike. Bio sam svjedok kod lokalnog proizvođača da mole za par šlepera ne pitajući ni za cijenu.fidoremilienko wrote:Kojim stranim trzistima? Ja ne kontam kako vi pusite tu pricu![]()
- fidoremilienko
#3281 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pa je isplatnije uvesti pelet iz BiH nego npr iz Njemacke? Gdje je tona u Bih i u DE isto maltene?
Gdje ti za izvoz treba "neki" certifikat jer nije sve na divljaka...
Gdje ti za izvoz treba "neki" certifikat jer nije sve na divljaka...
- fidoremilienko
#3282 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Evo ti cijene peleta u Austriji po kilogramu.
Uzmimo 0,231 cent x 1000 kg = 231 Euro x 1,955 = 451,06 KM
Samo mi nemoj reci da je pelet iz BiH kvalitetniji.
- fidoremilienko
#3283 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ili kad vidim ove oglase u Italiji na internetu
https://www.subito.it/giardino-fai-da-t ... 497191.htm
210 Eur tona
https://www.subito.it/arredamento-casal ... 184521.htm
220Eur tona
I o cemu mi zapravo raspravljamo sad?
Manite se suplje price. Internet svako ima. Fala Allahu tu je i google translate, pa ako bar znas engleski lako je doci i do cijena u Italiji, Spaniji i Kongu. Mozda cak i u S.Koreji. Ovo sto se radi sa peletom u BiH nema veze sa stranim trzistima. Nadam se da je sada malo jasnije.
Bokic
https://www.subito.it/giardino-fai-da-t ... 497191.htm
210 Eur tona
https://www.subito.it/arredamento-casal ... 184521.htm
220Eur tona
I o cemu mi zapravo raspravljamo sad?
Manite se suplje price. Internet svako ima. Fala Allahu tu je i google translate, pa ako bar znas engleski lako je doci i do cijena u Italiji, Spaniji i Kongu. Mozda cak i u S.Koreji. Ovo sto se radi sa peletom u BiH nema veze sa stranim trzistima. Nadam se da je sada malo jasnije.
Bokic
-
maks_rs
#3284 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
O skupoći i nepouzdanosti peleta za običnog čovjeka.fidoremilienko wrote: I o cemu mi zapravo raspravljamo sad?
A svi znamo gdje i šta koliko košta.
- fidoremilienko
#3285 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
E to mi radi care. Ali ne radi mi ono drugomaks_rs wrote:O skupoći i nepouzdanosti peleta za običnog čovjeka.fidoremilienko wrote: I o cemu mi zapravo raspravljamo sad?
A svi znamo gdje i šta koliko košta.
Sve sto pricaju je laz, samo pusta laz, osim toga da su usrali sve sa peletom. Nigdje nema divljanja kao kod nas. Nigdje. Ali eto neka pusi ko god hoce takve price, ja necu.
-
zigzag
#3286 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Osim ako nemaš svoju masinu za pelet a koristit ćeš "otpadno drvo" iz svog voćnjaka ili svoje šume ili kupovati od nekog lokalnog ko u manjim količinama proizvodi pelet od iste takve sirovine.maks_rs wrote:O skupoći i nepouzdanosti peleta za običnog čovjeka.fidoremilienko wrote: I o cemu mi zapravo raspravljamo sad?
Ali pošto je takva svijest zastupljena samo u razvijenim zemljama... onda je ovdje slabo očekivati da se razviju lokalne proizvodnje( po naseljima ili opštinama) i lokalna tržišta peleta za mini peletare.
-
r_faruk
#3287 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Alternativa peletu je plin. Medjutim dupla je razlika u cijeni u korist peleta bila kada smo uzeli pec. Ne znam kakva je cijena danas. U svakom slucaju samo upalim plin ako nema peleta......
-
sabanss
#3288 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Tad je kubni metar plina kostao 1.17 KM sada je 0.67 KMr_faruk wrote:Alternativa peletu je plin. Medjutim dupla je razlika u cijeni u korist peleta bila kada smo uzeli pec. Ne znam kakva je cijena danas. U svakom slucaju samo upalim plin ako nema peleta......
U medjuvremenu je cijena peleta otisla skoro duplo gore. Zakljucak je lako izvuci.
Ranije sam govorio o kalkulaciji. Jedan kW plina je 6.7 kpf po ovoj racunici. Ako uzmemo da dobro kalorican pelet ima 5.5 kW / kg , tona peleta = 5500 kW * 6.7 kpf = 368.5 KM
Ovo je granica gdje je plin i pelet podjednako isplativ (govorim o ekstra kvalitetnom peletu kakvog nije niti 1% na nasim prostorima). Uzimajuci u obzir komfor, cistocu i moju licnu potrosnju, meni je 300 KM/t gornja granica za cijenu peleta.
-
r_faruk
#3289 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Nismo ga nikada vise ni placali. Ove godine 300, inace 250/t
-
sabanss
#3290 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja sam i ove godine bio oko te cifre od 250 KM/t ali izgleda da vecina ovdje nije. Samo kazem da 400 KM ne moze nikako biti isplativo za pelet.
- shlauf
#3291 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Grijem 3 etaže po 108 m2 i prošlu zimu sam potrošio izmedju 6,5 - 7 tona peleta. Kotao nije gašen preko noći a jedino je bio u stanju mirovanja kad se čistio. Meni je isplativo grijenje na pelet više nego na plin ili struju. Ako mi nestane peleta zavnuću ventile na kotlu a otvoriti na plinskom bojleru. Jbga, pa šta bude.
-
betametazon
#3292 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pelet je prava stvar samo kad bi te cijene bile u nekim normalnim granicama....ili povecanje ponude ili neka intervencija drzave u smislu subvencije ekoloski prihvatljivog grijanja, zastita potrosaca i sl. Nazalost bez toga nema logike da ga neko prodaje za 300 a moze za 400 KM. I sta je sad sa onim udruzenjima za zastitu potrosaca, da li je iko ikad pravio lakvo istrazivanje na tu temu i sl.?
-
CooK
#3293 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kod nas udruzenje za zastitu potrosaca funkcionise na principu kafe i secera, odneses im po kilogram i sute kao zaliveni. Povremeno se oglase na nekorektno dizanje cijena ali nikad nisu spomenuli ime krivca odnosno sve pricaju generalno a nikad se nikome nisu nakacili na vrat zato sto je dizao cijene bez razloga. Kod nas se nazalost mozes samo pouzdati u sebe ili gradjani sa istim interesom da se skupe i zajedno rjesavaju neki problem a ovo udruzenje za zastitu potrosaca prodaje muda za bubrege odnosno suplju pricu a nista konkretno ne rade.betametazon wrote:Pelet je prava stvar samo kad bi te cijene bile u nekim normalnim granicama....ili povecanje ponude ili neka intervencija drzave u smislu subvencije ekoloski prihvatljivog grijanja, zastita potrosaca i sl. Nazalost bez toga nema logike da ga neko prodaje za 300 a moze za 400 KM. I sta je sad sa onim udruzenjima za zastitu potrosaca, da li je iko ikad pravio lakvo istrazivanje na tu temu i sl.?
-
r_faruk
#3294 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Razgovaram sa kolegama koji se griju na plin. S obzirom na kvadraturu koju griju i visinu racuna, meni se to nikada ne bi isplatilo...
- Maraschino
#3295 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Sta?r_faruk wrote:Razgovaram sa kolegama koji se griju na plin. S obzirom na kvadraturu koju griju i visinu racuna, meni se to nikada ne bi isplatilo...
-
r_faruk
#3296 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Plin mi se ne isplati. Imam i plin i peletMaraschino wrote:Sta?r_faruk wrote:Razgovaram sa kolegama koji se griju na plin. S obzirom na kvadraturu koju griju i visinu racuna, meni se to nikada ne bi isplatilo...
- Maraschino
#3297 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Koja vrsta plina?r_faruk wrote:Plin mi se ne isplati. Imam i plin i peletMaraschino wrote:Sta?r_faruk wrote:Razgovaram sa kolegama koji se griju na plin. S obzirom na kvadraturu koju griju i visinu racuna, meni se to nikada ne bi isplatilo...
Nesto me u zadnje vrijeme vuce na propan-butan ali jos uvijek cekam rasplet oko peleta.
- Maraschino
#3298 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
ja sam se obezbijedio a i mnogi. ne kazem svi.Scuffy Dogs wrote:Kakav rasplet samo može bit zaplet, idu hladniji dani, veća potražnja i veće cijene peleta.Maraschino wrote:
jos uvijek cekam rasplet oko peleta.
nece biti ni tako crno kako je bilo krenulo. jos uvijek se ne zna na sta ce to sve ispasti.
-
betametazon
#3299 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Jbg brate koliko god mi kao potrosaci imali misljenje o nekakvom etickom ili moralnom aspektu - sa iskljucivo ekonomskog aspekta ovo je za doticnog bio fenomenalan potez i on moze samo dobit nagradu za maksimiziranje profita, a sto je njegov osnovni cilj...Scuffy Dogs wrote:Naivno se je nadat bilo čemu dobrom s obzirom da samo jedna firma ima monopol nad peletom, koga je gladan kurac napravio vazda mu malo.Maraschino wrote: ja sam se obezbijedio a i mnogi. ne kazem svi.
nece biti ni tako crno kako je bilo krenulo. jos uvijek se ne zna na sta ce to sve ispasti.
Zasto je nemoguce pokupovati sav ugalj i sva drva na trzistu? Jos proizvodjaca uglja ima manje neuporedivo nego proizvodjaca peleta...
-
mirzasut
#3300 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pa i nije nemoguće, ali daleko teže: Formirane zvanične cijene uglja sa PDV-om su i ovako nekonkurentne, a sa ugradbom njega, ovako "gladnog", u sve to bi bile još nepovoljnije. Ugalj industrija navelike uvozi iz Poljske i Češke, Rusije, a stalno u Ploče dolaze brodovi iz Australije i SAD-a tovareni jeftinim i kvalitetnim ugljem. Zato ta priča sa ugljem nije za poređenje... drva možda????betametazon wrote: Jbg brate koliko god mi kao potrosaci imali misljenje o nekakvom etickom ili moralnom aspektu - sa iskljucivo ekonomskog aspekta ovo je za doticnog bio fenomenalan potez i on moze samo dobit nagradu za maksimiziranje profita, a sto je njegov osnovni cilj...
Zasto je nemoguce pokupovati sav ugalj i sva drva na trzistu? Jos proizvodjaca uglja ima manje neuporedivo nego proizvodjaca peleta...
Inače ja te dotične gigante tipa Hifa, Junuzović, nadaleko zaobilazim bilo da je u pitanju gorivo, plin... bilo šta. Ako ću platiti gorivo 1,91 onda ću to radije dati EP-u, INI... Zašto? Pa ne treba više ni ponavljati.