Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

moet-perignon

#32726 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo odbacilo pritužbu Eko foruma na odluku o neprovođenju istrage 9.4.2019
Glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo 29.3.2019 odbacila je pritužbu Eko foruma Zenica na raniju Naredbu tog tužilaštva od 4.1.2019 o neprovođenju istrage protiv Đurić Branke, bivše ministrice Federalnog ministarstva okoliša i Turizma; i Tirak Ibrahima, direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove, kao službenih osoba u FBiH, za krivično djelo Nesavjestan rad u službi iz člana 387., stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ-a FBiH u vezi sa članovima 40., 66. i 67. Zakona o zaštiti okoliša FBiH, odnosno u vezi sa članovima 20. i 21. Zakona o inspekcijama FBiH i članovima 90. i 92. Zakona o zaštiti okoliša FBiH.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo ostaje pri stavu da prijavljeno djelo nije krivično djelo, da su prijavljeni "ulagali napore na poboljšanju situacije i iznalaženju najboljeg rješenja, imajući u vidu da je riječ o kompleksnom problemu, pa se ne može izvući zaključak da se radi o umišljajnom postupanju".

Na ovu odluku glavne tužiteljice, Eko forum je uložio pritužbu Federalnom tužilaštvu, jer smatramo da je nedopustivo da za 10 godina prekomjernog zagađenja niko od nadležnih državnih institucija nije kriv. Ovom odlukom šalje se poruka svim državnim službenicima i funkcionerima da mogu izbjegavati svoje dužnosti, da mogu nekažnjeno raditi u interesu zagađivača, umjesto da rade u interesu građana.

U prilogu možete pročitati kompletan tekst odluke Glavne tužiteljice kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.
kamen spoticanja

#32727 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

smartXL wrote:
kamen spoticanja wrote: pu hebo ih otac indijski peksinjavi :shock:
Što njih, pa mi živimo u peksinluku, ne oni...
ne mogu reci da se ne slazem
hebo nas otac nesposobni,potkupljivi,peksinjavi
moet-perignon

#32728 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

ali dodvoravamo im se.
prosle godine nabasam na facebook profil onog brkatog indijca, biju naira. valjda je cestitao Bajram, ali na Zidu je stavio neku svrljotinu i fotku,
ne sjecam se koliko mi je bilo degutantno. (ne mogu da mi nadjem vise profil?)

na komentarima, medju prvima koji su mu se zahvalili bio je dekan Masinskog fakulteta u Zenici koji mu je udvornicki napisao u stili:

dear general director....

i zahvalio se od srca.

kroz neku saradnju poznajem dekana Masinskog fakulteta, i doima se kao draga osoba. onaj komentar je bio izlisan i suvisan.
odgovorio je na Zidu fejzbuka nekoj brkatoj budali.

totalno se degradirao, a i degradirao je i nas s tom porukom.
Sydnor

#32729 Re: Zeničani

Post by Sydnor »

Pa ovako dnevno ispuštaju ove polutante jedno makar 15 do 20 puta. Navečer šta se sve dešava i ispušta :run: :skoljka:
channel10

#32730 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Sydnor wrote:
Pa ovako dnevno ispuštaju ove polutante jedno makar 15 do 20 puta. Navečer šta se sve dešava i ispušta :run: :skoljka:
I to je ovako svaki dan otkako su je oni preuzeli. To najbolje Jimmy zna. On to gleda svaki dan live.
moet-perignon

#32731 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

prosle sedmice, u srijedu cini mi se, sticajem okolnosti vozim do Podbrijezja oko 22:30. I u povratku oko 23:00 bacim pogled prema Mittalu.
to je strasno. taj odnos prema svima nama je surov. ispusni plinovi su nepodnosljivi, i taj brutalan rad koji ne mari ni za koga i ni za sto.
kao da se zele osvetiti nekome za nesto. totalna trauma.

pitam se kako su uspjeli isplatiti radnike? neko je od forumasa rekao da su dobili 50% od ukupne plate?
ako je to istina, onda ce se jos neko vrijeme klatiti i zbog gubitka na trzistu, nece moci tako lako vratiti se u ravnotezu.
priznajem da nemam jasnu sliku, i da je sve pretpostavka, ali i dalje se od srca nadam da ce isceznuti iz naseg grada.
Throttle

#32732 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Naredni dan je isplaćena i druga polovina plate. Biće da su neke igre bile jer para očito ima
dajdza-ze

#32733 Re: Zeničani

Post by dajdza-ze »

Svako jutro prolazim ovuda na posao. Zamislite jos nekoliko dimnjaka koji ispustaju ovako. Uzas. Jad.
Ako nastavim da pisem odo u zatvor. Toliko sam ljut.
moet-perignon

#32734 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

dajdza-ze wrote:Svako jutro prolazim ovuda na posao. Zamislite jos nekoliko dimnjaka koji ispustaju ovako. Uzas. Jad.
Ako nastavim da pisem odo u zatvor. Toliko sam ljut.
isto se osjecam. bijes i ponizenje zbog sebe, a i sto ponizavaju i druge.
moet-perignon

#32735 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Throttle wrote:Naredni dan je isplaćena i druga polovina plate. Biće da su neke igre bile jer para očito ima

naravno da imaju novca, ali vjerovatno ispituju zavisnost i toleranciju radnika, a i samog grada.
oni bi, da mogu, potpuno spustili plate.
posto su potvrdjene skrtice, pretpostavljam da sada vagaju koliko ima smisla proizvoditi pored Kineza.
laicki pisem, ali nadam se da ce na kraju da padnu na koljena.
smartXL

#32736 Re: Zeničani

Post by smartXL »

Pa sve i jedan poslodavac bi da smanji plaće, nisu im dragi rashodi koliko god imali love na računima.
Nivelacija

#32737 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

smartXL wrote:Pa sve i jedan poslodavac bi da smanji plaće, nisu im dragi rashodi koliko god imali love na računima.
Mittal je povecao svima za 6% od januara.
moet-perignon

#32738 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Nivelacija wrote:
smartXL wrote:Pa sve i jedan poslodavac bi da smanji plaće, nisu im dragi rashodi koliko god imali love na računima.
pod pritiskom. zato sto su mu prijetili strajkom.
i skoro je pokazao da je odusevljen njihovom inicijativom, jer su mu radnici imali strajk zbog kasnjenja isplate.
dajdza-ze

#32739 Re: Zeničani

Post by dajdza-ze »

Nivelacija wrote:
Ako imate nekoga u porodici zaposlenog u mitalu zamolite da pogledate platnu listu. Sada cu da lupim cifre ali to ce biti samo primjer. Prije tog famoznog povecanja kv bravar je imao satnicu 3.9km, a sada 4,2km. Međutim kada se obracunaju sati i novac koji dobije bude placen po staroj satnici 3,9km. I SVI ŠUTE. Radnici nista, sindikat nista. I treba da ih hebu maksimalno. Radim u eksternoj firmi gdje je ista satnica i za nocni, prekovremeni i redovni sat ali da mi uzme i jednu marku od obracunatog skratio bi ga za glavu.
kamen spoticanja

#32740 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

moet-perignon

#32741 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

kamen spoticanja wrote:https://www.072info.com/u-opasnosti-10- ... UZaasAY7gA

hoce kazati drzava da uradi nesto :-)

Gnjide. Gnjide. Kakve hinje, sada se kao drzavi obracaju, ali perfidno s prijetnjom da ce se izgubiti radna mjesta, ako ovi nesto ne poduzmu.
To moze samo maligna osoba poput onog brke biju naira i njegovih hohstaplera i gnjida.
moet-perignon

#32742 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

dajdza-ze wrote:
Nivelacija wrote:
Ako imate nekoga u porodici zaposlenog u mitalu zamolite da pogledate platnu listu. Sada cu da lupim cifre ali to ce biti samo primjer. Prije tog famoznog povecanja kv bravar je imao satnicu 3.9km, a sada 4,2km. Međutim kada se obracunaju sati i novac koji dobije bude placen po staroj satnici 3,9km. I SVI ŠUTE. Radnici nista, sindikat nista. I treba da ih hebu maksimalno. Radim u eksternoj firmi gdje je ista satnica i za nocni, prekovremeni i redovni sat ali da mi uzme i jednu marku od obracunatog skratio bi ga za glavu.

dajdza-ze, bas zboris onako kako bih i ja. iz petnih zila.
cesto me znaju cimnuti laktom u rebra, da su one gnjide Mittalove vazne za ekonomiju grada.
a eksploatisu ljude, stanovnistvo ponizavaju.
i sada se gnjide uliziju Sarovicu, da nadje rijesenje. ma stoposto ce im ovaj pomoci.
od prijedora je jasno da Mittalovci grcaju, pa bjesomucnom proizvodnjom misle namiriti gubitke, a nema...
Kikibombona

#32743 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

moet-perignon wrote:dajdza-ze, bas zboris onako kako bih i ja. iz petnih zila.
cesto me znaju cimnuti laktom u rebra, da su one gnjide Mittalove vazne za ekonomiju grada.
i sada se gnjide uliziju Sarovicu, da nadje rijesenje. ma stoposto ce im ovaj pomoci.
od prijedora je jasno da Mittalovci grcaju, pa bjesomucnom proizvodnjom misle namiriti gubitke, a nema...
Pa realno, vazni su, nema niko vazniji. Skoro 3 000 000 isplate radnicima svaki mjesec. Tome pridodati veliki broj saradnika Mittala. Bruka firmi profitira od Mittala.

Ti novci kruze ekonomijom grada. U tom slucaju Zenica ostaje bez 4-5 miliona na mjesecnom nivou sto ce osjetiti sve djelatnosti. Kao sto kaze onaj gazda piljare kod Celicnog: 'kada Mittal otpusti 50 radnika, meni zarada opadne'. Eventualni odlazak Mittala ce osjetiti mesar, cvjecar, konobar...

Zenica je mrtav grad. Ne pamtim kada je u grad dosla neka firma. Ljudi masovno odlaze. Mislim da ce ovdje biti sve gore i da treba bjezati dok brod nije potonuo.

Sto se tice Mittala i njihovog odnosa - gubari kao SDA i ostala bagra. Ako mi ne cijenimo sebe, ako smo nesposobni proizvesti bilu kakvu vrijednost, sta ocekivati od Indijca!?

Nama je neizbjezan grcki scenarij. Haos ce nastupiti kada se budzetlijama prepolove plate.
moet-perignon

#32744 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Kikibombona wrote:
moet-perignon wrote:dajdza-ze, bas zboris onako kako bih i ja. iz petnih zila.
Pa realno, vazni su, nema niko vazniji. Skoro 3 000 000 isplate radnicima svaki mjesec. Tome pridodati veliki broj saradnika Mittala. Bruka firmi profitira od Mittala.

Ti novci kruze ekonomijom grada. U tom slucaju Zenica ostaje bez 4-5 miliona na mjesecnom nivou sto ce osjetiti sve djelatnosti. Kao sto kaze onaj gazda piljare kod Celicnog: 'kada Mittal otpusti 50 radnika, meni zarada opadne'. Eventualni odlazak Mittala ce osjetiti mesar, cvjecar, konobar...

Zenica je mrtav grad. Ne pamtim kada je u grad dosla neka firma. Ljudi masovno odlaze. Mislim da ce ovdje biti sve gore i da treba bjezati dok brod nije potonuo.

Sto se tice Mittala i njihovog odnosa - gubari kao SDA i ostala bagra. Ako mi ne cijenimo sebe, ako smo nesposobni proizvesti bilu kakvu vrijednost, sta ocekivati od Indijca!?

Nama je neizbjezan grcki scenarij. Haos ce nastupiti kada se budzetlijama prepolove plate.

mislim da se dosta bojimo. nemamo petlju da promislimo kako i u nekim drugim sektorima postoji profit, i mozes ih kroz kratko vrijeme
formirati. ovo sa Mittalom je cista agonija, kao da u Tihom okeanu drzis slamku da se odrzavas na povrsini.
veliki je broj stanovnika koji ispasta zbog tih 7000 ljudi i njihovu clanova porodica. naposljetku, da im se ponudi sansa da odu u Njemacku, prvi
bi otisli, a mi smo iz suosjecaja prema njima rijesili da podnosimo zagadjenje.
no!
zivim u Sarajevu, ali sam gotovo svaki dan u Zenici, i boli me dusa kad prilazim gradu i vidim kako lebdi oblak braon prasine.
Kikibombona

#32745 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

moet-perignon wrote:mislim da se dosta bojimo. nemamo petlju da promislimo kako i u nekim drugim sektorima postoji profit, i mozes ih kroz kratko vrijeme
formirati. ovo sa Mittalom je cista agonija, kao da u Tihom okeanu drzis slamku da se odrzavas na povrsini.
veliki je broj stanovnika koji ispasta zbog tih 7000 ljudi i njihovu clanova porodica. naposljetku, da im se ponudi sansa da odu u Njemacku, prvi
bi otisli, a mi smo iz suosjecaja prema njima rijesili da podnosimo zagadjenje.
no!
zivim u Sarajevu, ali sam gotovo svaki dan u Zenici, i boli me dusa kad prilazim gradu i vidim kako lebdi oblak braon prasine.
Druze, mi smo nesposobni za bilo sta. U Zenici godinama nema nikakvih investicija, nikakve proizvodnje. Sve je na kapaljku, praceno usluznim djelatnostima. Da smo privukli investicije, razvili privredu, davno bi postavili ultimatum Mittalu: filteri ili odjebite. Ne moze Mittal u Njemackoj raditi kako zeli.

Ti si iz Sarajeva koje nam jamu kopa sa ogromnim brojem budzetlija i nerealno visokim platama. Lagano tonemo u zivo blato odrzavajuci preglomaznu administraciju kreditima. Nece moci jos dugo na ovaj nacin. Samo SA kanton ima preko 20 000 budzetlija. Drzava, Federacija, grad...!?? Sarajevo je jednaka propast i iznad prosjeka samo zato sto je glavni grad.

Odlazak Mittala ce osjetiti cijeli grad i svaka djelatnost. Odjednom nece biti 4-5 miliona u cirkulaciji. I ovako smo jadni. Sa Mittalom vjerovatno padaju rudnici, zeljeznica itd. Sta ce biti sa grijanjem grada ako ode Mittal? Grad je vec prezaduzen...

Ne znam sta da mislim o svemu, nekako sam pesimista i skoro ravnodusan. Mozda je dobro da odu da padnemo jos nize. Mozda tako ubrazamo proces osvjestenja. Ili da progledamo ili propadnemo.

Mittal je posljedica a uzroci su nasa bahatost, neurednost, nedisciplinovanost, nepismenost, kriminalnost, korumpiranost itd. Jos na to dodaj etnicke i vjerske podjele, haos u drzavi koji odbija bilo kakvog ozbiljnog ulgaca. Nenormalna sredina u koju niko dinar ne zeli uloziti. Zato imamo ove prljave firme poput Mittala koje se savrseno uklapaju u nasu realnost.
belfy

#32746 Re: Zeničani

Post by belfy »

na vlastima je da razmisljaju o privlacenju drugih firmi, nazalost. ovo sto Mittal sada radi bi njima trebalo biti crveno svjetlo da razmisljaju o tome. opet, nazalost, poznajuci kako se oni brinu o tome ocekivati je da ce Almy, Ramo i Vrace moci zaposljavati vise ljudi sa jos manjim platama... i da nece ni morati pitati da ulica nazove po njima, nego barem kvart... mada bi bilo adekvatnije neko groblje, ali eto...

ja sam Zeljezaru napustio kada sam vidio da tokom duzeg perioda plate lagano idu dole, a obim posla raste. kuhanje zabe... sada su samo sa kuhanja radnika presli na kuhanje vlasti. opet, to sve nece moci ici dugorocno i jednom kada i to prestane svi ce se pitati kamo sa svim tim ljudima, kako pokriti nedostatak novca i onda pristati i na najgora rjesenja kao sto je slucaj sa grijanjem. a nije da se sve ne zna puno prije, samo nece niko da radi na tome, ili u najboljem slucaju takve niko ne slusa govoreci im da ima vremena...
moet-perignon

#32747 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

osjecam se kao i ti, kiki.
bit ce zanimljivo vidjeti sto ce Sarajevo, ili BiH izvesti po pitanju ove "prijetnje" od strane Mittala.
sigurno ih se nece ticati. i neka, mislim da je doslo vrijeme da skupimo petlju za neke druge stvari, i da ne prihvatamo sve sto nam se
baci pred noge. pa da nas osvijesti. ljudi koji imaju oboljele clanove porodice ostanu sami, sami se bore kako znaju i umiju.
svi ih zaborave, i nekako mi je ta slika prava realnost. mozda kad svi budemo na dnu, onda cemo se pitati sto se to desilo.
Mittal neka se goni do djavola.
Kikibombona

#32748 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

belfy wrote:na vlastima je da razmisljaju o privlacenju drugih firmi, nazalost. ovo sto Mittal sada radi bi njima trebalo biti crveno svjetlo da razmisljaju o tome. opet, nazalost, poznajuci kako se oni brinu o tome ocekivati je da ce Almy, Ramo i Vrace moci zaposljavati vise ljudi sa jos manjim platama... i da nece ni morati pitati da ulica nazove po njima, nego barem kvart... mada bi bilo adekvatnije neko groblje, ali eto...

ja sam Zeljezaru napustio kada sam vidio da tokom duzeg perioda plate lagano idu dole, a obim posla raste. kuhanje zabe... sada su samo sa kuhanja radnika presli na kuhanje vlasti. opet, to sve nece moci ici dugorocno i jednom kada i to prestane svi ce se pitati kamo sa svim tim ljudima, kako pokriti nedostatak novca i onda pristati i na najgora rjesenja kao sto je slucaj sa grijanjem. a nije da se sve ne zna puno prije, samo nece niko da radi na tome, ili u najboljem slucaju takve niko ne slusa govoreci im da ima vremena...
Nema nikakve vizije, zivotarenje od danas do sutra.

Uspjeh se mjeri kilometrima seoskih puteva. Fuke kralj, legenda i Tito radi pokojeg puta i rasvjetnog stuba. Jad i bijeda. A sa druge strane je kriminalni SDA kartel i strucnjaci poput Vrace i Rame.

Svjetlo na kraju tunela i neku nadu pruza vlada u SA kantonu. Prvi put vidim novi pristup u politici. Ako ih ne ugusi SDA ili ako se sami ne uruse i prodaju, mozda se iz toga izrodi nesto dobro za cijelu BiH.
Kikibombona

#32749 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

moet-perignon wrote:osjecam se kao i ti, kiki.
bit ce zanimljivo vidjeti sto ce Sarajevo, ili BiH izvesti po pitanju ove "prijetnje" od strane Mittala.
sigurno ih se nece ticati. i neka, mislim da je doslo vrijeme da skupimo petlju za neke druge stvari, i da ne prihvatamo sve sto nam se
baci pred noge. pa da nas osvijesti. ljudi koji imaju oboljele clanove porodice ostanu sami, sami se bore kako znaju i umiju.
svi ih zaborave, i nekako mi je ta slika prava realnost. mozda kad svi budemo na dnu, onda cemo se pitati sto se to desilo.
Mittal neka se goni do djavola.
Jbg, niko ne radi u Mittalu zato sto voli vec zato sto nema bolje. A plate u Mittalu su daleko iznad zenickog prosjeka. Posla nema, tek poneka SDA stranacka 'nastimani tender' firma. I direktori u Mittalu su SDA-ovci kako cujem.

S jedne strane, zao bi mi bilo sto bi veliki broj ljudi dosao u tesku situciju. U dosta slucajeva je muskarac hranitelj porodice. Mnogi imaju stambene kredite itd. Bio bi to strasan udarac za Zenicu.

Ali neka, kada biramo cobane, zasluzujemo sve najgore. Da smo radili kao sto nismo, sada bi imali bolju privrednu sliku i mogli bi odjebati Mittal bez vecih posljedica. Sada ako odu bice plac i neka ce.
moet-perignon

#32750 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Kikibombona wrote:
belfy wrote:na vlastima je da razmisljaju o privlacenju drugih firmi, nazalost. ovo sto Mittal sada radi bi njima trebalo biti crveno svjetlo da razmisljaju o tome. opet, nazalost, poznajuci kako se oni brinu o tome ocekivati je da ce Almy, Ramo i Vrace moci zaposljavati vise ljudi sa jos manjim platama... i da nece ni morati pitati da ulica nazove po njima, nego barem kvart... mada bi bilo adekvatnije neko groblje, ali eto...

Nema nikakve vizije, zivotarenje od danas do sutra.

Uspjeh se mjeri kilometrima seoskih puteva. Fuke kralj, legenda i Tito radi pokojeg puta i rasvjetnog stuba. Jad i bijeda. A sa druge strane je kriminalni SDA kartel i strucnjaci poput Vrace i Rame.

Svjetlo na kraju tunela i neku nadu pruza vlada u SA kantonu. Prvi put vidim novi pristup u politici. Ako ih ne ugusi SDA ili ako se sami ne uruse i prodaju, mozda se iz toga izrodi nesto dobro za cijelu BiH.

u nekim prepiskama na forumu svi smo negdje zakljucili da imamo taj problem provincije, i moramo imati heroje.
neku figuru pred kojom ce mantrati u transu. to nas prati oduvijek, ali dosta je izrazeno poslije rata.
gotovo da svaki dom, pored Boga, ima jos nekog boga u ljudskoj formi.

Sarajevo sa ovom novom postavkom ima neka iznenadjenja, ali kratkog daha, no ima ih. vidjet cemo sto ce od njih postati.
Post Reply