HelaS wrote: ↑17/02/2025 18:03
Dervencanka1939 wrote: ↑17/02/2025 17:30
Dobili stan, za šta su, kao i svi zaposleni, izdvajali doprinos za stanogradnju iz ličnog dohotka. Prema tome priča kako si dobijao stan "za džabe od države" je još jedna glupost bez osnove.
Kad se zaratilo 1992, jedan broj tih kojima su izdvajali iz plata za stanove iste nisu dobili (jer nisu bili dovoljno visoko na listama po bodovima - samci, niže komplikovani poslovi i po čemu se već bodovalo), tako da su ti "izvisili" - uplaćivali, a nisu dobili ništa zauzvrat.
Mi smo na kraju "izvisili" za taj stan,
nismo ga mogli otkupiti već morali prodati kuću na moru da bi kupili stan u Sarajevu.
Niste imali certifikate, jer niste bili u Oružanim snagama BiH i niste bili izbjeglice. Svi takvi kupovali su certifikate po mizernim cijenama, 20-tak hiljada za nekoliko stotina KM. Vaša pretjerano snažna inteligencija odvela vas je u prodaju morske kuće da bi tim novcem kupili stan u Sarajevu.
Imali smo sasvim dovoljno certifikata i još ih imam naslijeđene od roditelja, jer nisu iskorišteni. Naš stan je oštećen od granate 24.05.1992., koju su Srbi ispalili direktno pokušavajući da nas ubiju: prva granata uopće ispaljena na nebodere na Koševu, tenkovska, udarila 15 min nakon što je na TV SA emitovan prilog u kome se moja mama obratila arhitektama članovima svjetskih udruženja u kojima je i ona bila, sa apelom da se zaštiti kulturno nasljeđe Sarajeva i BiH, udarila je u sprat iznad našega. Ta se "roša" još vidi na fasadi jer tome neboderu, i zadnjem prema okretnici na Jezeru, još nisu obnovili fasadu. To je bila "čestitka" SDS-ovaca iz Općine Centar, koji su odnijeli kompletne geodetske podloge (po kojima se moglo veoma tačno ciljati), a sa kojima se mama kačila "na mrtvo ime" kao predsjednica delegacije SDA u općinskoj skupštini.
Nakon toga, prešli smo u nenin stan, a onda nam je na korištenje dodijeljen stan bivšeg zadnjeg predsjendika omladine Jugoslavije Brane Miljuša (primio zadnju "Titovu štafetu" na sletu 1987.), koji je klisnuo iz Sarajeva. Njemu je nakon rata odbijen povrat stana, izgubio na svim sudskim instancama, ali onda mu je OHR-ova komisija CRPC vratila stan. Moji roditelji, pak, nisu na vrijeme podnijeli zahtjev za povrat stana na Koševu jer smo računali da će nam ostati ovaj.