SDP

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#32651 Re: SDP

Post by Chmoljo »

hopcup wrote: izbori su ionako iluzija da se narod pita za nešto. kako god se prebroje glasovi i ko god ih ima najviše, uvijek se isti rotiraju na vlasti. nema političke partije koja je dovoljno jaka da sama napravi vlast, nego svi moraju koalirat.

uglavnom, bez obzira na rezultate, demokratija u kombinacija sa kapitalizmom je jedna od najvećih podvala koju ljudi puše (ne samo kod nas, da se razumijemo, globalni je to fenomen).
direktna možda i nije. mislim da bi se u ovakvom haosu rješenje moglo naći u spuštanju nadležnosti na opštine. gdje su opštine povezane, prenijeti na gradove.

u takvoj situaciji, teže je upirati prstom u drugog u govoriti: nisu nam oni dali.
Danguba

#32652 Re: SDP

Post by Danguba »

Nikšić: "Ova godina neće rezultirati nekim spektakularnim promjenama"

:-) :-)
hopcup

#32653 Re: SDP

Post by hopcup »

Chmoljo wrote:
hopcup wrote: izbori su ionako iluzija da se narod pita za nešto. kako god se prebroje glasovi i ko god ih ima najviše, uvijek se isti rotiraju na vlasti. nema političke partije koja je dovoljno jaka da sama napravi vlast, nego svi moraju koalirat.

uglavnom, bez obzira na rezultate, demokratija u kombinacija sa kapitalizmom je jedna od najvećih podvala koju ljudi puše (ne samo kod nas, da se razumijemo, globalni je to fenomen).
direktna možda i nije. mislim da bi se u ovakvom haosu rješenje moglo naći u spuštanju nadležnosti na opštine. gdje su opštine povezane, prenijeti na gradove.

u takvoj situaciji, teže je upirati prstom u drugog u govoriti: nisu nam oni dali.
ma ne upire se ovdje prstom u druge jer su ti drugi loši, nego da se među birače unese strah, nervoza i atmosfera nepovjerenja prema tim "drugim". u isto vrijeme gradi se imidž zaštitnika tih istih birača. suština je; narod (birači) su ovce koje političke partije vješto usmjeravaju u torove, a istovremeno ih pljačkaju koliko god mogu. u isto vrijeme, oni savršeno dobro funkcionišu jedni s drugim (mislim na političke partije). znaš kako kažu, ruka ruku mije. svi politički sukobi koji se dešavaju od daytona na ovamo nisu zbog zaštite običnog čovjeka i naroda, nego zbog raspodjele plijena i pozicija koje partijama omogućavaju deranje kože nama, kurbanima.
jon_jovi

#32654 Re: SDP

Post by jon_jovi »

hopcup wrote:
jon_jovi wrote:To da. Ali nisi razumio poentu. Rezultati glasanja jasno pokazuju da u ovoj državi živi 54% ozbiljno opićenih. Ako se količina kompleksaša smanji u korist onih normalnih kojima ne pada na pamet da glasa za ponuđeno, e onda ima šanse za napredak.
izbori su ionako iluzija da se narod pita za nešto. kako god se prebroje glasovi i ko god ih ima najviše, uvijek se isti rotiraju na vlasti. nema političke partije koja je dovoljno jaka da sama napravi vlast, nego svi moraju koalirat.

Šta se nudi na tim izborima? Neko je doveo lošu kravu na pijacu i seljak je kupio.
Da pokušamo sažeti problem. IZ tvoga posta se vidi jasna rezignacija kapitalizmom. Isti sam ti. Ali ja ne glasam.
Problem i razrješenje.
Mi se teško opraštamo od prošlosti, teško se mirimo sa realnošću, a razmišljanje o budučnosti nije nam ni na kraj pameti.
Stoga, naše političke parije jesu preslika tog našeg stanja pa tako ovi iz SDA misle i razmišljaju kao da je još Otomanska Turska a da se u zadnih 140. godina kako u svijetu, tako i u Bosni ništa nije desilo.
SDPovci govore i izgledaju ko partizanski borci u šestoj i sedmoj neprijatelskoj ofanzivi ili kao Titovi pioniri i za njih je vrijeme stalo negdje cirka 1945. - 1948. . I za njih kao da se ništa ni u svijetu a ni u Bosni ništa nije dogodilo. To je sve skupa život koji se živi u svom začaranom svijetu. To nit je politika, niti nudi bilo kakav napredak.
Postoje i pragmatičari Stranka Za BiH i SBB djl Harisa Silajdžićai poltrona, odnosno Fahrudina Radončića i poltrona, no međutim, niti oni ne nude ništa što bih ja nazvao zdravim.
hopcup

#32655 Re: SDP

Post by hopcup »

jon_jovi wrote: Šta se nudi na tim izborima? Neko je doveo lošu kravu na pijacu i seljak je kupio.
Da pokušamo sažeti problem. IZ tvoga posta se vidi jasna rezignacija kapitalizmom. Isti sam ti. Ali ja ne glasam.
Problem i razrješenje.
Mi se teško opraštamo od prošlosti, teško se mirimo sa realnošću, a razmišljanje o budučnosti nije nam ni na kraj pameti.
Stoga, naše političke parije jesu preslika tog našeg stanja pa tako ovi iz SDA misle i razmišljaju kao da je još Otomanska Turska a da se u zadnih 140. godina kako u svijetu, tako i u Bosni ništa nije desilo.
SDPovci govore i izgledaju ko partizanski borci u šestoj i sedmoj neprijatelskoj ofanzivi ili kao Titovi pioniri i za njih je vrijeme stalo negdje cirka 1945. - 1948. . I za njih kao da se ništa ni u svijetu a ni u Bosni ništa nije dogodilo. To je sve skupa život koji se živi u svom začaranom svijetu. To nit je politika, niti nudi bilo kakav napredak.
Postoje i pragmatičari Stranka Za BiH i SBB djl Harisa Silajdžićai poltrona, odnosno Fahrudina Radončića i poltrona, no međutim, niti oni ne nude ništa što bih ja nazvao zdravim.
ma nisam nigdje rekao da ja glasam. demokratija (teoretski) i nije loše rješenje, ali za to je potrebno ispuniti jedan jako bitan preduslov - obrazovano i osviješćeno biračko tijelo (kanada, švedska, australija, norveška...). kod nas, to je samo jedna ubleha koja daje iluziju ljudima da se nešto pitaju.
kao što rekoh, ni ja ne glasam jer nemam za koga. jednostavno, ne vidim političku opciju u koju imam povjerenje. ovima koji su sad na vlasti, to odgovara. oni imaju istrenirano biračko tijelo koje uvijek glasa za njih. ali, to ne znači da sam ja u pravu (i ti). mislim da izbore kod nas upravo odlučuju ljudi koji ne glasaju. zašto ne glasaju. nemaju opcije koja, bla, bla, bla.. i tako uđosmo u inf.loop.
Styling

#32656 Re: SDP

Post by Styling »

hopcup wrote:
jon_jovi wrote: Šta se nudi na tim izborima? Neko je doveo lošu kravu na pijacu i seljak je kupio.
Problem i razrješenje.
ma nisam nigdje rekao da ja glasam. demokratija (teoretski) i nije loše rješenje, ali za to je potrebno ispuniti jedan jako bitan preduslov - obrazovano i osviješćeno biračko tijelo (kanada, švedska, australija, norveška...). kod nas, to je samo jedna ubleha koja daje iluziju ljudima da se nešto pitaju.
kao što rekoh, ni ja ne glasam jer nemam za koga. jednostavno, ne vidim političku opciju u koju imam povjerenje. ovima koji su sad na vlasti, to odgovara. oni imaju istrenirano biračko tijelo koje uvijek glasa za njih. ali, to ne znači da sam ja u pravu (i ti). mislim da izbore kod nas upravo odlučuju ljudi koji ne glasaju. zašto ne glasaju. nemaju opcije koja, bla, bla, bla.. i tako uđosmo u inf.loop.
Ko ne glasa i ne bira, nema pravo ni da kritikuje.
Banksy

#32657 Re: SDP

Post by Banksy »

madner wrote:Molim te reci Kemi da za samo 45000 KM moze imati moj nick. :D
Oduzmi tri nule, pa ćeš dobiti realnu cifru za koju se rade ovakvi poslovi.
Jedan (dobro poznat) forumaš je prije koju godinu (čini mi se za izbore 2006) ovdje priznao da je, skupa s prijateljem, za SDP ''pružao'' ovakve usluge za 50 KM po osobi. Za mlade, nezaposlene momke i to je veliko.

Dokument je skoro sigurno autentičan, ali nije nešto posebno skandalozan i nemoralan imajući u vidu sve silne prljavštine koje se rade u predizbornoj kampanji. Dokument samo potvrđuje svjesnost SDP-a o značaju društvenih mreža u predizbornoj kampanji i otvorenih mogućnosti da putem njih kreiraju, bar djelimično, javno mnijenje.
jon_jovi

#32658 Re: SDP

Post by jon_jovi »

To što mi ne glasamo ne znači da smo apolitični i da smo nezainteresirani. Nas samo zapanjuje naš politički vašeraj i amaterizam. S tobom se ne slažem da je narodu podvaljeno, da narod ne odlučuje, da je to sve podvala. Naprotiv, sve je u skladu sa željama i afinitetima onih koji glasaju.
Mi koji ne glasamo možemo pokušati nasilan prevrat ili čekati da se ovi komplekasaši koji glasaju dozovu pameti.
Ovo prvo ne dolazi u obzir jer smo u manjini, jer kao što rekoh glasa 54% poulacije a to je većina pa ćemo onda mi kao manjina izvuči deblji kraj. Druga opcija je čekanje ilitiga - sabur. Čekanje da se oni svi vrate pameti ili da se opameti bar jedan dio od te mase. Imaju i mlade generacije koje još nemaju pravo glasa. Budučnost u mnogme zavisi od njih, od njihovih sposobnosti. Ključ razrješenja po mom skromnom uvjerenju je u vremenu.
VjecitiStudent

#32659 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

Banksy wrote:
Jedan (dobro poznat) forumaš je prije koju godinu (čini mi se za izbore 2006) ovdje priznao da je, skupa s prijateljem, za SDP ''pružao'' ovakve usluge za 50 KM po osobi. Za mlade, nezaposlene momke i to je veliko.

Dokument je skoro sigurno autentičan, ali nije nešto posebno skandalozan i nemoralan imajući u vidu sve silne prljavštine koje se rade u predizbornoj kampanji. Dokument samo potvrđuje svjesnost SDP-a o značaju društvenih mreža u predizbornoj kampanji i otvorenih mogućnosti da putem njih kreiraju, bar djelimično, javno mnijenje.
Ima tu i drugačijih priča. Jedan naš kolega je zahvaljujući forumanju ovdje dogurao čak i do kandidature za predsjednika općine u svojoj stranci.
Srećom, prošao nije. :oops:
Banksy

#32660 Re: SDP

Post by Banksy »

A jel? :D

Da ne nabrajamo forumaše urednike informativnih programa, novinare, savjetnike, ministre, uposlenike Vijeća ministara, itd, pun ih forum, i danas ... I čiju oni politiku mogu zastupati nego onu stranačku, koja ih je i dovela na te pozicije.
drug_profi

#32661 Re: SDP

Post by drug_profi »

Banksy wrote:
Vidi, ja mislim da je dokument falsifikat, ali da se ti poslovi u stvarnosti obavljaju.
Niko ne bi mogao biti toliko glup da ovo stavi na memorandum. Medjutim sasvim sam siguran da se ovo radi, i to ne samo u SDP-u vec u svim strankama koje su prinudjene da negativnom kampanjom popravljaju svoj narusen imidz.
madner

#32662 Re: SDP

Post by madner »

Banksy wrote:

Pa to je baza za pregovore, ljudi smo. :D

Imena bi me zanimala, cisto da upratim :D
Asamoah Gyan

#32663 Re: SDP

Post by Asamoah Gyan »

Banksy wrote:

Onaj kome mišljenje može kreirati neki anonimni član nekog foruma (pogotovo ovi SDP-ovi templari sa klixa) koji može biti svako pa i manijakalni psihopata, neka se zapita za svoje intelektualne kapacitete i mentalno zdravlje.
madner

#32664 Re: SDP

Post by madner »

Rece covjek koji je tu po partijskom zadatku. :D

Naravno da ti misljenje moze kreirati neko na forumu, kada vidis nekog ko zna razmisljat, poznaje tematiku te rukuje argumentima :D uzmes te postove dosta ozbiljno. Pogotovo o temama gdje ne znas previse.
Asamoah Gyan

#32665 Re: SDP

Post by Asamoah Gyan »

tebe sdp-ov templaru više niko ne uzima za ozbiljno. pa ljudi bolan cirkuzaju s tobom.
hopcup

#32666 Re: SDP

Post by hopcup »

Styling wrote:
tu priču možeš mačku okačit o rep jer nema smisla. situacija je ista kao da odeš u prodavnicu da kupiš odijelo, međutim, koje god da probaš, ni jedno ne odgovara. jel to znači da ćeš kupit odijelo koje ti ne odgovara? prođi me se s tom pričom naučenom na radionicama za mlade koju organizuju političke partije...
madner

#32667 Re: SDP

Post by madner »

Asamoah Gyan wrote:tebe sdp-ov templaru više niko ne uzima za ozbiljno. pa ljudi bolan cirkuzaju s tobom.
Eki to, gdje kada? :D
drug_profi

#32668 Re: SDP

Post by drug_profi »

hopcup wrote:
Styling wrote:
tu priču možeš mačku okačit o rep jer nema smisla. situacija je ista kao da odeš u prodavnicu da kupiš odijelo, međutim, koje god da probaš, ni jedno ne odgovara. jel to znači da ćeš kupit odijelo koje ti ne odgovara? prođi me se s tom pričom naučenom na radionicama za mlade koju organizuju političke partije...
I ti si u pravu ali i u krivu. Jbg. ako ces apstinirati, nikad kraja ovome. Izlazice uvijek oni kojima je dobro, koji su vezani za vlast egzistencijalno i interesno. Izbori ce biti legalni i legitimni. Uvijek ce isti biti na vlasti i nikad se nista promijeniti nece.
Ovako makar znam da sam pokusao, pa jbg. Odaberem pogresno, nema veze. Znam da drugi put necu isto. Za mnogo krace vrijeme nadocu na pravo, a ako cu cekati da se rodi politicar ili strnaka koji su mi potaman, umrijecu cekajuci jer od politicara ne ocekuj da ti bude posten vec ga natjeraj da bude... tako sto ces ga smijeniti na izborima.

I to ti je to.

Kad smo vec bili toliko pametni da srusimo onakvu drzavu radi slobodnih visestranackih izbora, onda dajte izadjite pa glasajte za nekog, majkamustara, a neodgovorno ponasanje prema sebi i svojoj zemlji, svojim potomcima nemojte umotavati u pricu "ja sam iznad toga i nema tu nista za mene".
To je samo ljenost, neodgovornost, da ne kazem glupost. Nije valjda da ocekujete da se neko posrami zbog male izlaznosti i kaze "Joj jest me sramota, hopcup i njegova raja nece da glasaju nikako. Da nisu sta ljuti?"
hopcup

#32669 Re: SDP

Post by hopcup »

drugi profil wrote: I ti si u pravu ali i u krivu. Jbg. ako ces apstinirati, nikad kraja ovome. Izlazice uvijek oni kojima je dobro, koji su vezani za vlast egzistencijalno i interesno. Izbori ce biti legalni i legitimni. Uvijek ce isti biti na vlasti i nikad se nista promijeniti nece.
Ovako makar znam da sam pokusao, pa jbg. Odaberem pogresno, nema veze. Znam da drugi put necu isto. Za mnogo krace vrijeme nadocu na pravo, a ako cu cekati da se rodi politicar ili strnaka koji su mi potaman, umrijecu cekajuci jer od politicara ne ocekuj da ti bude posten vec ga natjeraj da bude... tako sto ces ga smijeniti na izborima.

I to ti je to.

Kad smo vec bili toliko pametni da srusimo onakvu drzavu radi slobodnih visestranackih izbora, onda dajte izadjite pa glasajte za nekog, majkamustara, a neodgovorno ponasanje prema sebi i svojoj zemlji, svojim potomcima nemojte umotavati u pricu "ja sam iznad toga i nema tu nista za mene".
To je samo ljenost, neodgovornost, da ne kazem glupost. Nije valjda da ocekujete da se neko posrami zbog male izlaznosti i kaze "Joj jest me sramota, hopcup i njegova raja nece da glasaju nikako. Da nisu sta ljuti?"
da ti pravo kažem, meni je dosadilo jer vidim da se ništa ne mijenja. ja više nemam volje da biram najmanje lošu opciju, i da dajem svoj glas nekim marginalnim partijama, jer dobre opcije nema nikako. ipak, i dalje mi je glupa konstatacija da nemam pravo kritikovati ako ne glasam. imam pravo jer živim u ovoj državi i moje neglasanje je moj neki lični izbor. ovo boldirano ima smisla, ali ne kod nas. ima smisla u osviještenim i obrazovanim društvima. kod nas je to sve sjaši kurta, da uzjaše murta. iskreno, mislim da se ovdje bez kuke i motike ne može niko natjerat da postane pošten i dobar. sam sistem je uspostavljen naopako i služi sam sebi. samo će nasilnim putem nekima doć iz guzice u glavu. svjesni su i političari toga, zato nas i spinuju sve ove godine i zato se stalno održava tenzija među narodima u bih.
drug_profi

#32670 Re: SDP

Post by drug_profi »

e, i ja sam za batine, ali tesko da ce se to desiti.
It_is_a_Leclerc

#32671 Re: SDP

Post by It_is_a_Leclerc »

Ako ništa, valja čestitati Kosmpoliti na striktnom držanju zadanog kursa.
weredsf

#32672 Re: SDP

Post by weredsf »

mali_balon wrote:
Chmoljo wrote:
VjecitiStudent wrote:Kažu da nas Eso redovno čita.
jesi li siguran da zna? :D
Cuj njega, pa covjek doktorat ili sta vec zavrsio sa 10+, Eso te Ba ima u malom prstu.

Dozeru mogla bi ti noga, nako sama od sebe puci, ne obaraj cijenu
Sa kojom je ocjenom Tornjak zavrsio likovnu skolu??
weredsf

#32673 Re: SDP

Post by weredsf »

Banksy wrote:

Ovaj dokument ima samo jednu svrhu a to je da stavi na istu stranu Radoncica i Komsica i da sa druge strane oznaci SDP kao nekoga ko je protiv ovog dvojca.
Dr. Kuca

#32674 Re: SDP

Post by Dr. Kuca »

In kemo we trust :lol: :lol: :lol: :lol:
mg

#32675 Re: SDP

Post by mg »

Naravno da je autentičan dokument. Posmatram na forumu zadnjih 6 mjeseci sve što u dokumentu pise da rade. Ako i slovo kazes protiv SDP-a odma si "plaćenik" neke druge stranke. Slomiše se da DF prikažu kao stranku koja je u vlasti. Diskreditacija na svaki način.

kosmopolita i styling prednjace u svemu sa jos nekih satelita.

Isto radi i SDA, samo ima drugačije metode.

A do juče se držo Fahro sa Zlatkom za ruku, nakon što je šef krnjeg SDP-a onomad kod Bakira u emisiji izvrjeđao useljenika iz selendre u CG, pa su se bili ponovo pomirili, evo opet pukla tikva. Čim prođu izbori, sve se nastavlja.

Cirkus ide dalje.
Post Reply